A valódi viták otthona

Reflektor

Ükunokáink sem fogják megtapasztalni?

Kozma Szabina írása

2017. március 08. - GottmayerLea

nycmarch8261970-thumb-500x383.jpg

A nők potenciális piaci értékében rejlő lehetőségek kiaknázására a mai napig a foglalkoztatásukban élen járó északi országok a hatvanas évektől óriási hangsúlyt fektettek.

A cél nem az egyik vagy másik szerepre való kényszerítés volt, hanem az egészséges egyensúly megteremtése a család és a munka között. Magyarországon azonban a tradicionálisnak tartott szerepek újragondolása még egyértelműen várat magára.

Miért nem szeretem a nőnapot? Nőként pedig illene. Nem szeretem azt a kifejezést sem, hogy nőként illik valami. Például illik a konyhában női princípiumot beteljesíteni. Vagy kislányként szépen viselkedni, kedvesen mosolyogni és szigorúan rózsaszínben járni. A család illik, a karrier nem. Ebben a kérdésben nem illik a vagylagosság sem. Nem illik beleütni az orrunkat a fontos dolgokba, mint törvényalkotás vagy kormányzás. Rendes kislány nem programoz, nem épít és nem politizál. És amit végképp nem illik: feministának lenni. Azok a lányok mind csak magukra gondolnak, nem mosolyognak kedvesen, nem illedelmesek, és már gyerekként is csak a bajt keverik. Legóznak, orvososat játszanak, kérdeznek, olvasnak, felfedeznek. Később egyetemre mennek, nem azért, hogy a családalapításig elüssék az időt valahogy, hanem mert továbbra is kíváncsiak. Végtelen önzőségükben ugyanazt szeretnék tudni, érteni, csinálni, mint a hozzájuk hasonló fiúk. De egyesek szerint ez nem illik. Nem illik nőként ugyanazt akarni, nem illik ugyanazt megkeresni, nem illik ugyanazokkal a feltételekkel boldogulni. És ezt pláne nem illik szóvá tenni. Rendes lányból nem lesz feminista. Nem illik. A feminizmus nem illendő dolog.

Ha már itt tartunk, tisztázzuk a fogalmat: a feminizmus nem egy rossz összeesküvés-elmélet, nem egy világuralmi terv. A célja nem egy fiktív férfi diktatúra megdöntése. Berögzült társadalmi kereteket feszeget, keresi a nő, mint aktív szereplő helyét a rendszerben, alapvetése a nemi egyenjogúság. Sokan igyekeznek negatív konnotációval felruházni, és egyfajta szitokszóként alkalmazni, ám ettől az ideológiai tartalom nem torzult az elmúlt évtizedekben. Természetesen ennél az irányzatnál is megjelennek a radikális gondolatok és csoportok, de ezen hangok marginálisak maradtak a mozgalom racionális célkitűzéseivel és eszközeivel szemben. És bár fizikailag valóban gyengébbek és alacsonyabbak vagyunk (gyanítom nem illene magasabbnak sem lennünk, pláne erősebbnek), ahogy erre nemrégiben egy lengyel európai parlamenti képviselő is rávilágított összes biológiai tudását latba vetve, ettől a kialakult globális gazdasági konjunktúra elengedhetetlen résztvevőivé váltunk mind termelői, mind fogyasztói oldalon. Ahogy a Price Waterhouse and Coopers (PwC) is rávilágított február végén kiadott, a női munkaerőről szóló éves jelentésében, amennyiben az OECD országok körében a női munkavállalók aránya elérné a svédországi szintet, úgy az megközelítőleg összesen 6 billiárd dollár éves GDP növekedést eredményezne ezen országcsoport esetében. És bár külső fizikai jegyeink valóban markánsan eltérnek férfi társainkétól, ettől még ugyanazért a munkáért ugyanolyan bérezést szeretnék. Amennyiben elérjük ezt a célkitűzést, ami az említett tanulmány szerint a legtöbb vizsgált országban még megközelítőleg 100 év, úgy a nők által megkeresett összeg az OECD országokban 2 billiárd dollárral nőne. A nők potenciális piaci értékében rejlő lehetőségek kiaknázására a mai napig a foglalkoztatásukban élen járó északi országok a hatvanas évektől óriási hangsúlyt fektettek. Nem csak bevonták a munkaerőpiacra a jól képzett nőket, de az elmúlt évtizedekben egy olyan szociális ellátórendszert hoztak létre, ami nem csak a nők munkáját, de a családi életszervezését is megkönnyíti. A cél nem az egyik vagy másik szerepre való kényszerítés volt, hanem az egészséges egyensúly megteremtése a család és a munka között, aminek köszönhetően egy komplex óvodai rendszer jött létre, ahol többek közt figyelembe veszik az anyák munkaidejét, valamint egy idős-ellátó, betegápoló szisztéma, amelyik a sok esetben fennálló időskori gondozást könnyíti meg a családoknak, túlzott ellentételezés nélkül. A népességfogyásra sem a „nőnek a család körül a helye” politikában találták meg a megoldást, hanem az egyenlő teherviselés kialakításában, így a férfiaknak joguk lett otthon maradni a gyerekekkel (ebben az esetben a szerepfelfogás változásának a lényege, hogy a férfiaknak is lehetőséget biztosít az aktív családi élet megélésére).

A tradicionálisnak tartott szerepek újragondolása Magyarországon egyértelműen várat még magára. A tanulmány adatai alapján stabilan tartjuk magunkat az OECD országlista 18. Helyén, ami középmezőnynek számít. A nők foglalkoztatási aránya ma Magyarországon eléri a 94%-ot, és a bérek közötti különbség is „csak”15%, ami azt jelenti, hogy a magyar nők naponta nagyjából 45 perccel többet dolgoznak ugyanazért a bérért, mint az azonos munkakörben lévő férfitársaik. A Világgazdasági Fórum jelentése alapján Magyarország az egyenjogúság kérdését illetően a 144 országból álló listán a legkevésbé sem előkelő 101. Helyen áll. Esetünkben ugyanakkor nem csak az a kérdéses, hogy hányan dolgozunk és mennyiért, hanem az is, hogy milyen munkához van hozzáférésünk. A PwC jelentése alapján vezetői pozícióban, vagyis az igazán jól fizető, nagy presztízsű munkakörökben Magyarországon mindössze 3 százaléknyi esetben találhatók nők. A szofisztikáltabb, magasabban kvalifikált munkák esetében, csak úgy, mint az előléptetéseknél, a nők hátrányban vannak. A lemaradás behozásához szükséges feltételek megteremtése pedig, ameddig a női szerepkör a családalapításban, gyerekek és unokák szülésében testesül meg vezető politikusaink szerint, a jelen becslések szerint minimum 83 évet fog igénybe venni. Ha a nők apolitizálása, háttérbe szorítása ilyen tendenciával fog folytatódni, és kötelező szerepkörökben fogunk továbbra is gondolkodni, nem pedig testhezálló, nemtől független feladatokban, akkor az is lehet, hogy ükunokáink sem fogják megtapasztalni, csak azt, hogy kislányként mi illik és mi nem.

Itt vagyunk nőnapkor minden évben, feszengve, kötelező mosollyal (mert ugye kislányként megtanultuk, ilyenkor illik csak igazán kedvesen mosolyogni). Pedig ugye nem illik nem megünnepelni magunkat.  Ki lett tűzve ez a nap, itt van, tessék, ma rólunk szól minden, kapunk egy szál nárciszt vagy egy cserepes ibolyát a főnöktől, és az altesti poénok is sokkal disztingváltabbak lesznek. Nekem ez nem kell. Nem szeretném lekötelezve érezni magam, mert kaptam egy darab napot, amikor ünnepelhetem, hogy én nő vagyok. Nem akarom ünnepelni, én azt a többi háromszázhatvannégy napot szeretném, amikor nem vagyok sem különleges, sem kitüntetett. Csak pusztán elismerik, hogy mivel ugyanazt tudom, ugyanaz jár. Nem elvenni akarom én azt a háromszázhatvannégyet sem. Csak szeretném, ha az enyém is lenne. Szóval, ha lehetne, egy női nap helyett ünnepelhetnénk inkább mindennap az egyenlőséget?

A Reflektoron megjelent tavalyi nőnapi cikkek:

Ungár Péter: Tisztelet a hősöknek!

Pető Andrea: A változó változatlan

Naszádos Zsófia: A női princípiumról - másképp 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3012320979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varisztor 2017.03.08. 13:29:38

Kedves Lea!

Egyrészt értem, amiket leírtál és bizony, várat magára a tradicionálisnak tartott szerepek újragondolása Magyarországon. De engedd meg, hogy hozzá tegyek az írásodhoz. Ha neked a nőnappal kapcsolatban azok a tapasztalataid, amiket leírtál, akkor rendben van, ne szeressed, de más nők talán másképpen élik meg, szerethessék már ezt a napot. Ráadásul a te leírásod nekem nem azt mondja csak, hogy a társadalom rosszul kezeli a nőket, a nőnapot, hanem azt is, hogy bizony elég tré társaságban foroghatsz.

para_noir 2017.03.08. 13:55:08

Van, akinek semmi se jó.

inebhedj - szerintem 2017.03.08. 14:03:10

Sok mindenben egyetértek, de ezt a bérezés és politika dolog sehogysem világos.

Az állami szektorban ismereteim szerint jogszabály határozza meg a béreket, azokban meg nincs nyoma női / férfi bértábláknak.

A magánszektorban pedig egyéni megállapodások vannak, vannak kolléganőim és kollegáim, akik kevesebbet, és vannak akik többet keresnek nálam.

Szóval ez sehogyse világos számomra.

Ami a politikai részvételt illeti, nem tudom miért nem akar több nő aktívan résztvenni a politikában, de engem nem keserít el különösebben és nem tűnik megkülönböztetésnek, ha kevesebb nő ül a parlamenti pártok vezérkarában és a börtönökben, mint férfi.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.08. 14:17:55

@inebhedj - szerintem: "Az állami szektorban ismereteim szerint jogszabály határozza meg a béreket, azokban meg nincs nyoma női / férfi bértábláknak."

Ugyanzzal a tudással, ugyanazért a munkáért más besorolást kapnak, innen a nők 10%-os bérhátránya.

Vezető beosztásba is egyenlő képességű jelöltek közül a férfit választják.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.08. 14:18:54

@inebhedj - szerintem: "miért nem akar több nő aktívan résztvenni a politikában"

A fideSSben azért kevés a nő, mert nem olyan gecik, mint a férfiak.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.08. 14:20:10

A feminizmus szimplán csökkenti a gyerekszámot, nem arról van szó hogy nem illik.

Ha az a cél hogy ne legyen gyerek egy csoportban, akor tolatni kell a csinájj karriert ne gyereket propagandát, ha meg gyerek kell akkor fordítva. Ennyi.

Ha most lenne a háború vége amiben kihalt a fél ország akkor qrvára nem kéne dilemmázni senkinek hogy kariert vagy gyereket, a nők szülnének egymás után azt jóccakát.

para_noir 2017.03.08. 14:31:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a nők viszont sokkal több anyagi ráfordítást kapnak a férfiaktól, mint fordítva, vagyis a legtöbb férfi bőven költ a nőjére és általában a nőkre, míg fordítva ez nem igaz. Olyan ez, mint a hálapénz, kódolva van a rendszerbe, de ha esetleg nem tetszik, akkor megszüntethetjük, legyen egyenlő fizetés, de akkor a boltban vásárolva, az autóba tankolva, az étteremben, a nyaraláson, stb-stb is legyen szigorú 50-50% a fizetési arány. nem kérdés, ki járna rosszabbul. Persze az elvből szingli feminacsajok esetében ez nem játszik, mert nincs férfi, aki fizetne nekik :))) Egyébként az is érdekes, hogy az egyenlő fizut jellemzően és döntően csak a magasabb pozíciókban, szellemi munkánál igénylik a nők, az egyenlő munkát már nem igénylik, például ha kőművességről, asztalosságról, vájárkodásról van szó. Lefordítva, ha az osztályvezető asszony siránkozik, hogy 12%-kal kevesebbet kap, mint férfi kollegája, akkor azt is vegyük bele az egyenletbe, hogy a valós, termelő, fizikai munkát - amit az ilyen femicsajok valahogy nem igazán végeznek általában - 99%-ban férfiak végzik. tessék akkor oda is benyomulni 50% arányban!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.08. 14:42:41

@para_noir: Van igazsg abban, amit írsz.

Úgy hangzik, azt követeled, hogy irtsunk ki minden nőt, csak koloncok a társadalom nyakán. :))

Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy a dolgozó nők munka után takarítanak, megfőzik a kaját, stb. Ugyankkor nem sok férfit ismerek, aki ezt csinálja.

para_noir 2017.03.08. 14:51:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: követeli a franc, 9 éve harmonikus párkapcsolatban élek, házimunkát is végzek bőven, csak az ilyen sirámokat nem szeretem, meg a kettősmércét. Egyébként akiknek a leghangosabban sír a szájuk, hidd el, azok egy gramm házimunkát nem végeznek :))))))

2017.03.08. 14:51:32

Hova tart ez a világ?

Wrex 2017.03.08. 14:58:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ugyanzzal a tudással, ugyanazért a munkáért más besorolást kapnak, innen a nők 10%-os bérhátránya."
Ez hazugság, ráadásul egyszerűen cáfolható. Ha valóban más besorolást kapnak, akkor az hivatalosan más munka, tehát akármilyen felmérést veszünk, semmilyen bérhátrány nem jelenhet meg. Ha mégis megjelenne az csak úgy lehetne hogy
1. Végigvizitálják a cégeket és csekkolják hogy az emberek tényleg azt csinálják-e mint a besorolásuk = kivitelezhetetlen, még szúrópróbaszerűen sem.
2. Bemondásra elfogadják Jucika állítását hogy a Bélus magasabb besorolásban van oszt ugyanazt csinálja amit Jucika. Indokolnia, bizonyítania nem kell, hiszen tudjuk hogy a nők mindig, mindenkor csakis igazat mondanak. Lehet tippelni hogy melyik verzióról van szó.

A tény, amit már más is leírt:
- Közszféra=bértábla. Abban pedig nincs kukiszorzó.
- Nem-köz szféra: bértárgyalás. Mindenki annyit alkuszik ki, amennyit tud. Szintén nincs kukiszorzó.
- Vállalkozói szféra: totálisan az egyéni képességek szerint. Itt sincs kukiszorzó.

Összegezve: sehol nincs kukiszorzó. Lehet hogy itt-ott vannak olyanok akik hátráltatják a nőket, ahogy vannak tolvajok, rablók, sikkasztók, gyilkosok, stb. is. Közös jellemzőjük hogy törvényt sértenek, és szintén közös jellemzőjük hogy a megbüntetésükhöz kell az ún. bizonyíték, ami egyes pitsák esetében annyi hogy rinyálnak egy sort és elvárják hogy mindenki elhiggye.

A 10% onnan jön ki, hogy kevesebb a női csúcsvezető. Az meg onnan jön ki, hogy a legtöbb nő még mindig többre tartja a családot a karrierjénél (nagyon helyesen), ezért miután visszajön a 3 év gyes-gyed-stbről, biztos hogy nem lesz olyan pozícióban mint más aki nem hagyott ki 3 évet (mert nem is hagyhat ki, ui. ez a rohattszemét nőgyűlölő társadalom a férfiaknak ad összvissz 5 nap szülési szabit oszt jónapot).

Faszerkezet 2017.03.08. 15:01:24

Csak egy kérdés így kiragadva.

Tehát, ha van X pozíció, amire pályázik egy ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező nő és egy férfi akkor baj ha a férfit választják szubjektív alapon.

Hiszen ha a férfit választják, tudjuk, hogy ez egy rohadt hímsoviniszta rendszer.

Ha a nőt választják, akkor nyílván szexista indíték volt, és csak meg akarják dugni.:D

Lehet jól választani?:D

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.08. 15:01:53

A feminizmus maga nem összeesküvés elmélet, de ettől még van egy összeesküvés gyakorlat, ami felhasználja a feminizmust a céljai elérésére.

Ez a cél pedig a fehér ember kiirtása. Csak a fehér keresztény országokban van feminizmus, ami egyértelmüen csökkenti a szaporulatot, de ezekben az országokban sem vonatkozik a feminizmus a feketékre, arabokra, cigányokra és latinókra, ahol szó sincs az asszony egyenjogúságáról.

Családi munkamegosztás pedig már 2-3 gyereknél is elengedhetetlen, kérdés, mi értelme van átrendezni az évszázados, népességnövekedést segítő modellt...hát pontosan az az értelme hogy ne legyenek fehér gyerekek, vagyis a felelősségvállaló családokból ne szülessenek emberek.

Jobb az alja színes slepp, aki beszopja a libsi agymosást, és nem kérdez nem gondolkodik csak fogyaszt és dolgozik mint droid.

hdnctrl 2017.03.08. 15:17:47

A SZÓTÁRT elővehetnéd nőnapon is, kedves Szabina.
A trillion magyarul billiót jelent, ami 1000 milliárd. A billiárd ezerszer ennyit jelent.

A szerepekről annyit, hogy a férfiaknak meg illik megjavítani a csapot, illik lenyírni a füvet, megcsináltatni a kocsit, stb. Tessék cserélni! Láttam már olyat is.

Ha meg nem kell a virág, dobd ki, ne agyalj rajta.

hdnctrl 2017.03.08. 15:26:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Ugyanzzal a tudással, ugyanazért a munkáért más besorolást kapnak, innen a nők 10%-os bérhátránya."

Szerintem egy közalkalmazotti bértáblában kb az van benne, mióta dolgozik az ember, meg hogy milyen végzettsége van. Nem egyéni mérlegelés kérdése, kit hova sorolnak.

ogli dzsí 2017.03.08. 15:27:18

Minden férfi a saját legjobban felfogott érdekében van jóban az asszonnyal, és ez már 1000 éve is így volt, nem kellett hozzá egy feminista se. Amit a feministák mesélnek a régmúlt elnyomott asszonyairól ótvar nagy kamu.

Sikerült elérni a feministáknak, hogy több nagy hadsereg már nőket is felvesz, azt mit nyertek vele? Molesztálják a nőket a rengeteg faszik, azt megy a nyígás. Minek ment oda? Na és az egri nők? Magyarország 500 évvel hamarabb emancipálta a nőit a várvédelemben, nagy kunszt.

Magyarország mindig az élen járt a nők megbecsülésében és tiszteletében, választójogot is hamarabb kaptak a nők itt, mint a fejlett nyugaton. Mellesleg vallásszabadság is hamarabb volt itt, mint a fejlett nyugaton.

Nekünk a fejlett nyugat nem tud újat mutatni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.08. 15:34:06

@scuynat: Nem értek hozzá.

"A nők férfiakhoz képesti jövedelemhátrányának mértéke az átlagostól (16%) alig tér el a versenyszférában (17%), a köztisztviselők körében magasabb (24%), a civil szférában, illetve a közalkalmazottak körében pedig alacsonyabb (6% és 10%), mint a vizsgált érték."

www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_1_szakertoi.pdf

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.08. 15:35:24

@ogli dzsí: "Magyarország mindig az élen járt a nők megbecsülésében"

Hány nő miniszter van? Miniszterelnök?

ogli dzsí 2017.03.08. 15:40:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: 'Hány nő miniszter van? Miniszterelnök?'

Kit érdekel?

qwertzu 2017.03.08. 15:42:14

Ekkora faszságot régen olvastam. Gondolom irónia akart lenni csak nagyon nem jött össze.

"Rendes kislány nem programoz, nem épít és nem politizál."

A rendes kislányok programozás helyett a jogot a közgázt és az orvosit VÁLASZTJÁK.
A 70-es években konkrétan nagyobb százalék volt a prog maton a nők aránya mint most. Aztán megnyílt a nők előtt a jogi és orvosi pálya lehetősége, és huss....

Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy míg a jogi szakon nulláról 50% felé ment a nők aránya, addig a progmatos csökkenésben bármiféle társadalmi nyomás közrejátszott?

Politika: a választópolgárok jóval több mint 50%-a nő, az ma Magyarországon 5/4-es parlamenti többségre elég.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.08. 15:51:49

@scuynat: "A szerepekről annyit, hogy a férfiaknak meg illik megjavítani a csapot, illik lenyírni a füvet, megcsináltatni a kocsit, stb."

Ha apám csinálta volna ezeket, lehet, hogy meg se érem a felnőttkort. A műszaki diplomája megvolt hozzá, de kézügyessége, gyakorlati érzéke nulla. A szerepekről ennyit. :))

koala kóla 2017.03.08. 16:14:06

Rinya kell, megkapjátok!

Én felháborítónak tartom, hogy a női ruha cipő satöbbi 30-40%-kal olcsóbb mint a férfi cuccok! És nincs egy göncöm! Aztakutya úristenit már!

Wrex 2017.03.08. 16:23:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Javaslom az 5.3 ábrát megtekintésre. Remekül látszik, hogy KIZÁRÓLAG a legmagasabb fizetési kategóriában van jövedelemkülönbség. Ami egyébként a népesség legfeljebb egyszámjegyű százaléka. Ahogy a végén is olvasható: "A nők jövedelme a legfelső jövedelemkvintilis
kivételével gyakorlatilag azonos." illetve "a nők egyes, de távolról sem nagyszámú és semmiképpen nem átlagos csoportjában az ugyanezen csoportba tartozó férfiakhoz képest nagy jövedelemhátrányt okoznak".

Csókolom.

Sadist 2017.03.08. 23:21:10

"Ha már itt tartunk, tisztázzuk a fogalmat: a feminizmus nem egy rossz összeesküvés-elmélet, nem egy világuralmi terv. A célja nem egy fiktív férfi diktatúra megdöntése. Berögzült társadalmi kereteket feszeget, keresi a nő, mint aktív szereplő helyét a rendszerben, alapvetése a nemi egyenjogúság."

Nem érzed a dolog iróniáját, hogy egy ideológiát, aminek a nemi egyenjogúság az alapelve, feminizmusnak hívnak?
Az egyenjogúság már rég megvalósult, a feminizus elérte a célját, azóta már csak egy szélsőséges gyűlölet ideológia és politikai irányzat.

Sadist 2017.03.08. 23:32:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hány nő miniszter van? Miniszterelnök?"

Te ezen méred, hogy a nők mennyire vannak össztársadalmilag megbecsülve?
Tudod mit? Felőlem nyugodtan felcserélhetjük a parlamentben a nemek arányát, ha cserébe kevesebbet kell fizetnem a nyugdíj kasszába, viszont többet kapok belőle, 40 év után elmehetek nyugdíjba, az alkotmányban külön védendő állampolgárnak nyilvánítanak, ingyenesen kapok védőoltásokat, valamint a nőket hívják be katonának, ha beüt a ménkű. Na, deal?

2017.03.09. 02:08:34

"És amit végképp nem illik: feministának lenni." - nácinak se illik lenni. Ez ugyanaz a kategória, a véresszájú, felsőbbrendűségüket harsogó szélsőségeseket nem szeretik az emberek. Bár nyugaton kommunistának lenni nem annyira gáz sajnos, az meg ugyanolyan marxista ideológia, mint a feminizmus. Ennek történelmi okai vannak.

A konyhás sirámokat nem értem.
Én férfiként eddig minden barátnőmnél, szexpartneremnél jobban főztem, több házimunkát végeztem, több időt töltöttem a konyhában. A mai nők nem tudnak főzni és nem is akarnak. Eleve úgy válogatnak a partnerek közt, hogy akinek olyan tervei vannak, hogy majd a nő anyaként, háziasszonyként otthon üljön házasság után, attól elvárják, hogy extra magas jövedelemmel rendelkezzen és ezt a jövedelmet a nőre költse, hazaadja.
A párválasztás szabad, a nők kialkudhatnak olyan feltételeket, amilyet csak akarnak.

Jelenleg egy ázsiai bezzegországban élek, amiről úgy tartják, hogy rettenetesen hagyományos, patriarchális a kultúrája.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a férfiak reggeltől estig dolgoznak, a fizetésüket az utolsó fillérig hazaadják és afelett a nő rendelkezik, a nők otthon ülnek és Starbucks-ba járnak trécselni más asszonyokkal meg a gyerekeiket baszogatják, hogy tanuljanak, hordják őket különórákra, főzni nem tudnak, étteremben, utcai kifőzdékben eszik minden család minden nap, még a reggeli szendvicset is az utcán veszik meg, a házimunkát meg cseléd végzi. Pont mint a nyugati soccer mom kategória.

Ha egy nőnek azt mondod itt, hogy házasságkötése után is dolgoznia kell majd, akkor a képedbe röhög és inkább nem megy férjhez.

Ahol az állami, világi jog érvényesül a világban, ott mindenhol szabadon eldönthetik a nők, hogy dolgozni akarnak vagy pedig otthon ülni és a férfi pénzét kezelni. Afganisztánban meg más keményebb moszlim országokban ez nincs így, de ehhez semmi köze Európának.

A nyugati nagyonfeminista nő nem függetlenné és önállóvá vált, hanem a férfi gondoskodását (a férfin való élősködést) lecserélte a szociális állam általi gondoskodásra (állammal kötött szövetséget, szavazatért pénz, előjogok, ezért szavaznak a nők elsöprő többségben a szociális államra, hisz az állami rendszereken élősködnek).

Piaci viszonyok közt ha a nők kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért, akkor minden cég kirúgná a férfiakat és nőket venne fel, ezzel megspórolva 10-50% bérköltséget. De nem ez történik, tehát megdőlt az a mítosz, hogy a nők kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.09. 05:02:46

@Sadist: "felcserélhetjük a parlamentben a nemek arányát"

Miért ragaszkodsz a szélsőségekhez?

Egyébként én nem erről beszéltem, fuss neki mégegyszer a kommentemnek.

blöff 2017.03.09. 08:20:29

Az a lényeg, hogy a nők is a férfi értékrendet tekintsék a magukénak, sikeresen felvegyék a versenyt és a macsó férfi virtust sajátjuknak tekinthessék. Minden olyan szegmensben, ahol hatalmi pozíciók szétosztása a tét, ott legyenek (természetesen az alantas, fizikai erőt igénylő munkák esetén a nemek aránya kérdés nem merül fel, ellenben a parlamentnél).
Továbbá menjen a bulika, az ivás és cuccozás hajnalig, a szórakozás, rongyrázás, bevállalás, megosztás.

Vámos Zsolt 2017.03.10. 21:25:02

Valóban jó lenne, ha több politikusnő lenne!

Utána nézett bárki is annak, hogy mennyire hiteles és milyen adatsorokon alapszik a statisztika, amelyik szerint a nők 15%-kal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak?

A közférában elvileg minden közalkalmazott és köztisztviselő azonos bértábla alapján kap bért. Persze, lehet, hogy a vezetői szinteken a férfiak nagyob számban vannak. De elvileg mindenki (nők és férfiak) is azonos bért kapnak. Nekem az önkormányzati szférában van gyakorlati tapasztalatom. Abonyban évtizedek óta jegyzőnők vannak, aki a hivatal nagyfőnőke a polgármester mellett. A pénzügyi vezető is nő volt, amikor ott dolgoztam 2003-2004-ben. Sőt az egész hivatalban és vezetői szinteken is nő többség volt.

A multinacionális irodista világban van még tapasztalatom, illetve az internetes ruhabizniszben. Nyugodtan elmondhatom, hogy több helyen is voltak női főnőkeim, több szinttel felettem is. Sőt jóval több női főnököm volt, mint férfi. Voltak legfelső vezetői szinteken is nők, és nem tünt fel, hogy férfiuralom lenne. A bérek az azonos munkát (szinten) végzőknél nem bértábla alapján megy, hanem egyéni megállapodások alapján. Sok munkáltatónál tilos bérinformációkat megosztani, azért akár felmondás is jár. De persze sokan így is megosztják egymással a bérezésüket.

A legutóbbi munkahelyemen vállalati pénzügyesként mindenki bérét láttam. Azonos munkát végzők nagyjából azonos bért kaptak ott is. Közvetlen feletteseim nők voltak.
Összeségében a multi pénzügy, könyvelés, adminisztráció, help desk és egyéb munkakörökben minden munkahelyemen a nők voltak többségben. Informatikai poziciókban viszont tényleg a férfiak vannak döntő többségben. Viszont láttam és dolgoztam is már női programozóval.

Budapesten és máshol járva az kukáskocsikon mindig férfiak vannak. Csatornatisztítás, építőipar, vízművek, útépítés, az úgymond keményebb és büdösebb munkáknál a férfiak vannak elsöprő többségben.

Itt Csongrád megyében a kertészetekben vegyesen vannak a nők és férfiak. De nincs még alapos rálátásom a helyi viszonyokra. A férfiak inkább nehéz fizikai munkákat végeznek és traktoroznak. De eddig kb hasonló arányban láttam férfiakat és nőket termést betakarítani.

Varrodákban szinten csak nők vannak és voltak magyarok, ukrán vendégmunkások nagy csoportjában volt egy vagy két férfi varró a 2000-es évek elején Abonyban.

Kiskereskedelem: az áruházak többségében nők vannak többségben, még a vezetői szinteken is. Pl. a Spar-okban ki vannak téve az áruházvezetők és helyetteseik képei: döntő többség nő.

A nyolc órás munka utáni háztartási munka és a gyermekek ellátása valóban nagyon sok helyen a nőket túlterheli. Egy-két közeli rokoni családban is kiszolgáltatott a nő.

De belegondolva a saját szüleim helyzetére: anyám helyben volt varrónő, míg apám Budapesten és agglomerációjában aszfaltozott és más építőipari munkákat végzett. Baromi sokat dolgoztak mindketten. Anyám azonban jobban bírta a terhelést, mert a varrónői munka + háztartási munkák azért még napi 10-12 órában is jóval egészségkimélőbb, mint napi 8 órában utat építeni télen-nyáron és mellette 3-4 órát ingázni.

Feministának tartom magam. Éljen az esélyegyenlőség!

De azt tudom mondani, hogy a keményebb fizikai munka nagyobb megterhelést és több élelmet is igényel, naná, hogy több bért kapnak azok, akik keményebb fizikai munkákat végeznek, azoknál, akik könnyűipari munkákat. Ezért van az, hogy az útépítők (férfiak) bére nagyobb, mint például a varrónők bére általában.

Nem tetszik ez egyes túlzottan feminista hölgyeknek: tessék menni kemény fizikai munkákat végezni!

Sadist 2017.03.11. 11:12:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy a dolgozó nők munka után takarítanak, megfőzik a kaját, stb. Ugyankkor nem sok férfit ismerek, aki ezt csinálja."

Rossz körökben mozogsz.

Sadist 2017.03.11. 11:18:43

@Vámos Zsolt: "Nem tetszik ez egyes túlzottan feminista hölgyeknek: tessék menni kemény fizikai munkákat végezni!"

Vagy ha irodai munkát akarnak, akkor menjenek STEM szakokra, legyenek mérnökök és nyomogassák a gombokat 7 számjegyű fizuért. Mondjuk azért teljesíteni is kell, mert vannak bőven elvárások, de valamit valamiért.
süti beállítások módosítása