A valódi viták otthona

Reflektor

A németek biztosan hülyék, ha atom- helyett mega szélenergia-beruházásra készülnek

Orbán hiába adja az ütemet, ha a világ rég elment mellette

2017. március 11. - szénhidra

szel_2.jpg

A sokak által és nem véletlenül vitatott Paks2 felépítése megkapta a zöldjelzést Brüsszelben. És ezt érdemes melldöngetve hangsúlyozni, mert a kormány szerint Brüsszel most helyesen döntött. Ez persze nem meglepő, hisz amikor azt mondják, amit a Fidesz-KDNP hallani akar, akkor okosak, amikor nem, ellenségesek, támadóak, autoriter magatartást tanúsítanak meg sorosgyörgy.

Az engedélyt Lázárék igyekeznek úgy kommunikálni, mintha az arról szólna, hogy végre az EU is a fejéhez kapott, belátta, mekkora biznisz, micsoda jó dolog az új atomerőmű. Nincs benne semmi trükk. Az atomerőmű, amit oroszok építenek orosz hitelből. Abból a hitelből, amiről kiderült, nem hogy nem az évszázad üzlete, de a piaci árnál költségesebb konstrukció. Nem baj, jó lesz az majd a gyerekeknek!

Míg L. Simon László a napenergia ellen azzal érvelt, hogy éjszaka is kell világítani, Lázár János az orosz hitelből épülő orosz atomerőműre az Oroszországtól való függetlenedés biztosítékaként tekint. Nem én adom a szájába, ő mondta ezt. Ha nem lenne Paks2, akkor az oroszoktól kellene venni a gázt. Szóval a napenergiára se kell támaszkodnunk meg a függőségünk is csökken. Dupla haszon. Ennyike.

Paks2 rövidtávú gazdasági érdekeket szolgál és elégít majd ki, azonban ezzel sok-sok minden jár, hosszútávon pedig biztosan hatalmas öngól. Nemcsak bel- és külpolitikailag, de nemzetgazdasági szintén legalább annyira. Az Európai Bizottság ugyanis most arra bólintott, hogy a mindenkori kormány a borítékolhatóan ráfizetéses üzlet veszteségét majd az államkasszából fedezze. Igen, az adófizetők pénzéből. (Ez lesz csak igazán szép rezsicsökkentés.) Kétségtelen, hogy az a gazdasági injekció, amit az oroszok pénze jelent, ideig-óráig jól eltakarja majd azt a bizonyos lélegeztetőgépet, pótolni kell majd az apadó uniós forrásokat, ha a vége kétségtelenül pofára esés is lesz, addig legalább megy tovább az üzlet. A sok milliárd eurós hitelből lehet mesterségesen pörgetni a gazdaságot.

Paks2-ről nem lehet népszavazás, mert nemzetközi szerződést érint. Mondja a kormány. De a migrációról lehetett ebben az esetben is. Paks2-ről nem kell népszavazás, mert arról egyszer már döntöttek az emberek! Mondja Lázár és pont.

Az egészben az a legfurább, hogy az atomerőmű elutasítását valamiféle felelőtlen zöldhóbortként igyekszik beállítani az a kormány, ami a világtrenddel (lásd. például Kína) szembemenve elég durva eszközökhöz folyamodik, hogy elbagatellizálja a megújuló energiaforrások elterjedését és használatát (persze a Napot és a szelet nem tudják befolyásolni) Magyarországon. Ne legyenek szélkerekek, ne akarjanak az emberek napkollektorokat a házaik tetejére. És kész. Különösen pikáns a zöldenergia elutasítása, lenézése, miközben napról napra olcsóbbak és hatékonyabbak a kapcsolódó technológiák. Melyek, hiába állítja a kormány, hogy a leginkább környezetbarát technológia az atom, messze-messze tisztábbak és összehasonlíthatatlanul veszélytelenebbek.

Mikor elfogynak az érvek, jöhet a nyersebb stílus. Lázár János szavaival élve: „Ma nagyon sokan álmodnak jövőt az energiapolitikát illetően, de csak Orbán Viktor tudja megvalósítani.” Ami virágnyelven valószínűleg mindössze annyit jelent, hogy az lesz, amit Orbán mond, mindenki más pedig tartsa meg magának a véleményét.

Miközben mi 60 évre szeretnénk két új atomreaktorral biztosítani az energiaszükségleteink jelentős részét, úgy, hogy nem a miniszterelnök által korábban hevesen kritizált 10, hanem 30 évre titkosították a vonatkozó dokumentációt, addig három európai ország valami egészen másban lát lehetőséget. Az ötletük pedig minimum szuper menő.

Sajtóhírek szerint március 23-án írja majd alá a vonatkozó szerződést a dán Energinet.dk, a holland és német TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságok, azt követően pedig indulhat egy olyan mesterséges sziget építése az Északi-tengeren, amivel, illetve természetesen a környezetébe a tengerre telepített több ezer szélturbinával középtávon 80 millió ember energiaellátását biztosítanák majd. A Dogger-pad nevet viselő homokpad Anglia keleti részétől 100 kilométerre található, az energiasziget 6 négyzetkilométer kiterjedésű lesz.

Hogy az energiapolitika megfelelő útját kizárólag Chuck Norris vagy Orbán Viktor tudja-e megtenni, azt nem tudom, de Dánia, Hollandia és Németország biztosan más utat választ, ahogyan még nagyon sokan mások is. Erre persze lehet azt mondani, hogy nekünk nincs tengerünk meg persze azt is lehetne, hogy viszont rengeteget a napsütéses órák száma és még a szélerőműveknek is lenne dolguk, ha nem épp a közelmúltban lehetetlenítették volna el újak telepítésének a lehetőségét.

Sajnos biztos, hogy hiába észérvek, szakmai szempontok, a fenntarthatóság vagy épp az oroszoktól való függetlenedés fontosságának hangsúlyozása, hiába kell majd minden fronton iszonyatosan nagy árat fizetnie a társadalom egészének, Orbánék ezt az üzletet akarják és kész. Sokkal több pénzről van szó, mint az olimpia esetében lett volna, ezért foggal-körömmel ragaszkodnak a beruházáshoz.

„Ma nagyon sokan álmodnak jövőt az energiapolitikát illetően, de csak Orbán Viktor tudja megvalósítani.” Én meg arra gondolok, Biztosan az ő előjoga 60 éves kényszerpályára állítani Magyarországot vagy lehetséges, hogy esélyt kellene adni az ország lakosságának is, hogy ezt átgondolja.

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9912329643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2017.03.14. 15:34:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A nagykörúti társasházakról beszéltem. Figyelj jobban, mert így csak hülyét csinálsz magadból...

ATOMENERGIÁVAL ELŐÁLLÍTOTT ÁRAMMAL FŰTENI ENERGIAPAZARLÓ PANELEKET A VILÁG LEGNAGYOBB BAROMSÁGA!!!

Nekem nem ugy tunik, persze, lehet hogy nem tudok jol olvasni, de itt PANEL lakasokrol kiabalsz.
De, igazad van, hulyet csinalok magambol nyilvanvaloan, es pont ez a hulyeseg akadalyoz meg benne, hogy eszrevegyem, mekkora hulyat csinalok magambol.

GyMasa 2017.03.14. 15:35:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, es nem mellesleg JELENLEG messze Paks termeli legolcsobban a magyar villamos aramot.

Arcade Macho 2017.03.14. 15:38:33

@GyMasa: nahogy azt hidd hogy te vagy a hulye...

felhivtuk a kedves kommenttars figyelmet, hogy ne beszeljen faszsagokat az orosz melosok altal epitett atomeromuvel, en tobbszor is kerdeztem hogy akkor az urali melos keveri-e meg a betonyt de lepergett rola, es tolta tovabb a hulyeseget...
a kinai napelem meg 100% magyar, erted?

Arcade Macho 2017.03.14. 15:41:27

@EU zászlót mindenhova!: es nem es nem es nem es nem!!!
nem kepes felfogni ez az egyed, hogy egy gazvezetek elzarasa eseten 3 honap mulva szopoka jon, de ha a ruszkik bedobjak a durczit az urannal, akkor 3-10 ev mulva elgondolkodik az ember hogy honnan vegye meg mashonnan...

tehat atom rossz csunya fuggoseg, mert 15 ev mulva lehet mashonnan megvenni, a gaz meg semmi gond, ide ezer gazturbinat, meg tobbet meg tobbet, hatha nem csak a futessel tudnak majd az oroszok meg az ukranok megszopatni hanem az aramellatassal...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:44:52

@GyMasa: "Az államadósságunk így is egyre nő....
Szerencsere mar nem olyan iramban, mint pl a 2002-2010-es Szoci kormanyzas alatt."

Így van. Sajnos ehhez a szegények leszakadása kellett, világcsúcs ÁFA, a beruházások beszakadása, és a GDP stagnálása. :(

"Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?"

Mindegy, hogy mennyibe kerül a panelek helyett emberi életre méltő házakat építeni, mert mindenképpen le kell bontani. Ha Paks2-t megépíted, ha nem.

Paks2 négyszeres árából, 48 milliárd euróból 1,5 millió lakást tudsz építeni egyenként tízmillió forint értékben. És ha még 5%-ot rááldozol, gyakorlatilag zéró emissziós lakások lesznek. És a pénzt nem külföldre szivattyúzod, hanem magyar munkahelyeket teremtesz, magyar adóval, magyar nyerséggel, amit magyarorszégon ektetnek be.

"Mennyi idobe telne ez,"

Jó hoszú időre munkát adna magyar dolgozóknak.

"20 ev mulva honnan lesz aramod"

Külföldről vennénk, mint most, és megjulókból, mint most nem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:49:57

@GyMasa: "JELENLEG messze Paks termeli legolcsobban a magyar villamos aramot. "

Igen, már rég kifizettük a beruházást. Jobban kéne tájékozódnod.

A Jánoshegyen a víztoronytól balra van egy lakótelep. Együtt épült Paks1-gyel. Nem tettek bele fűtést, mert az volt a habony... kádári mantra, hogy Paks1 miatt olcsó lesz a villanyáram, minenki azzal fűt majd. Hát nem lett olcsóbb, és utólag kellett megoldani a fűtést.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:51:49

@Arcade Macho: "az orosz melosok altal epitett atomeromuvel"

A magyar melósok nem tudnak reaktortartályt készíteni. Ezzel kell együtt élned.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:54:49

@GyMasa: "itt PANEL lakasokrol kiabalsz."

Helyes felismerés.

És mikor a nagykörúti társasházakról, akkor mondtam, hogy az mérhetetlenül elenyésző mennyiség.

"hulyet csinalok magambol nyilvanvaloan"

Ez van, ha nem figyelsz.

GyMasa 2017.03.14. 16:00:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Igen, már rég kifizettük a beruházást. Jobban kéne tájékozódnod....
De akkor is Paks termeli a legolcsobb aramot ma.
Nem ertem, hogy miert kellene jobban tajekozodnom?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 16:03:25

@GyMasa: Az, hogy "Paks1 termeli a legolcsóbb áramot", nálad mit jelent?

- csak egy üres mondat?

- azt, hogy hű, milyen olcsó az atomenergia?

- ???

Mit akartál vele mondani?

GyMasa 2017.03.14. 16:11:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mindegy, hogy mennyibe kerül a panelek helyett emberi életre méltő házakat építeni, mert mindenképpen le kell bontani. Ha Paks2-t megépíted, ha nem...
Most jol ertem, hogy az atomeromu, ami levaltana Paks-ot, az "fujj-fujj", mert "ellopjak" meg "ugyis 4x annyiba fog kerulni", de 10x annyiert siman le kell szerinted dozerolni az orszag osszes panellakasat?
Meg akkor is ha mondjuk az emberek azert elnek panelban mert mondjuk nincs penzuk budai villaba koltozni?
...Paks2 négyszeres árából, 48 milliárd euróból 1,5 millió lakást tudsz építeni egyenként tízmillió forint értékben. És ha még 5%-ot rááldozol, gyakorlatilag zéró emissziós lakások lesznek. És a pénzt nem külföldre szivattyúzod, hanem magyar munkahelyeket teremtesz, magyar adóval, magyar nyerséggel, amit magyarorszégon ektetnek be....
Es, szerinted:
- Mekkora lenne az az 1,5 millio lakas, ha db-onkent 10 milliot szansz rajuk?
- Hol lenne az a 1,5 millio lakas darabonkent 10 millioert?
- Ki fizetne azt a 48 milliard EUR-t?
- Mennyivel jobb beruhazas az, mint megepiteni Paks2-t 12 Milliard EUR-ert?
- Mit nyersz ezzel?
...Külföldről vennénk, mint most, és megjulókból, mint most nem...
Mondd csak, tanultal te valaha kozgazdasagtant?
Mond neked az valamit, hogy kereslet-kinalat?
Es, mit csinalsz akkor, ha Europa osszes orszaga bezarja az eromuveit, mert "ugyis olcsobb kulfoldrol megvenni, meg a megujulok" tehat majd veszunk olcson.
Tudod mi lenne ennek a kovetkezmenye?

GyMasa 2017.03.14. 16:20:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mit akartál vele mondani?...

www.vg.hu/vallalatok/energia/paks-ismet-tarolt-a-legolcsobb-aram-az-orszagban-367711

Rad bizom az ertelmezest, habar eros ketsegeim vannak azugyben, hogy ez majd sikerul.
Sajnos ebben a cikkben nincsenek kepek sem, ugyhogy felek, ez meg fogja haladni a kepessegeidet!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 16:25:31

@GyMasa: "Rad bizom az ertelmezest"

Akkor gondolom, nem üres szócséplés volt.

Már rég kifizettük a beruházást. Jobban kéne tájékozódnod.

GyMasa 2017.03.14. 16:27:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Akkor gondolom...
Jah, jol sejtettem, nem sikerult ertlemzni. Nem baj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 16:39:15

@GyMasa: "megepiteni Paks2-t 12 Milliard EUR-ert?

Paks2 nem 12 Mrd. euróba kerül, minimum a négyszeresébe, mint minden nagyberuházás.

GyMasa 2017.03.14. 16:44:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2 nem 12 Mrd. euróba kerül, minimum a négyszeresébe, mint minden nagyberuházás....
PONT 4x esebe, vagy ez a legkisebb szorzo, amivel vesztesegesse valik a szamitasod?
...Trollkodsz. Unalmas....
Nem en kezdtem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:17:10

@GyMasa: "PONT 4x esebe"

Vizes VB 22 milliárd, oszt 100 fölött vagyunk. Puskás stadion 40 milliárd, és lecsökkentett mérettel és funkcióval 200 milliárdnál vagyunk. Több, mint négyszeres árak, próbáltam visszafogott lenni.

"...Trollkodsz. Unalmas....
Nem en kezdtem."

Értelmetlen tagadnod. Gyerekes.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:20:59

Az olimpia 770 milliárdról indult, még meg se volt nyerve, már 12000 milliárdot számolt ki valaki. De mindenféle ezermilliárdos számok röpködtek.

Arcade Macho 2017.03.14. 17:21:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A magyar melósok nem tudnak reaktortartályt készíteni. Ezzel kell együtt élned."

te nagyon hulye MAJOM ezt kurvara beszoppantottad
ha lenne valami eszed vagy tajekozottsagod akkor tudnad hogy a PAKS1 reaktorara Škoda van rairva

de nem gond...
kinai napelem == 150 % magyar munkahely, es nekunk kellene csinalni, mert 5 ev mulva MINDEN feleannyi lesz, tudod a rezvezetek ara is lemegy a felere meg a zinverter is meg a acelszerkezet is, de a magyar iparnak kellene beleugornia mert ez tutti uzlet, hogy mi csinaljuk, igaz a kinaiak is addig tudtak csinalni amig kaptak a dompingtamogatast hogy lenyomjak a nemeteket, de ezentul EZER szazalek hogy tovabbra is exponencialisan fog csokkenni a napenergia kiepitesi koltsege, es ahogy egyre jobban csokken ugy fogja megerni hogy MAGYAR "hegesztgesse" a PV lapokat...

agyrem mekkora f@rkak vannak itt a neten... es az ilyen buzerans szidja a fideszt, ez tutti egy beepitett fidesznyik

GyMasa 2017.03.14. 17:31:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Vizes VB 22 milliárd, oszt 100 fölött vagyunk. ...
Az nem 4x, hanem 4,54x-es.
...Puskás stadion 40 milliárd, és lecsökkentett mérettel és funkcióval 200 milliárdnál vagyunk....
Az meg 5x-os.
...próbáltam visszafogott lenni...
Tehat fogalmad sincs rola, csak bebofogtel egy szamot.
...Értelmetlen tagadnod...
Nem en kezdtem, mit nem ertesz?
...Gyerekes...
Hat nem tudom, a 13 eves fiamnak is tobb realitaserzeke van, mint neked.
Eddig odaig jutottunk el veled:
- Paks 2 nem jo, mert draga lesz, meg ugyis ellopjak.
- Helyette legyen "kulfoldrol vegyuk meg" illetve "megujulok"
- Azonban ezekrol sincs semmi fogalmad, raadasul a "megujulo" opcio opciobol technikailag sem letezik olyan valtozat, ami teljesiteni tudna az elvarasokat. Sem 4x-es sem 1000x-es aron..
- Javasoltad, hogy romboljuk le az orszag mind a 770 000 panellakasat, es epitsunk helyette "korszeru, passziv" lakasokat.
- Ellenben azt, hogy ki fizesse ezt, nem sikerult elmondanod.
- Ugy tunik, hogy szeretned ledozerolni Budapest komplett belvarosat is, hiszen azt futeni is kornyezetszennyezo. Itt sajnos meg egy kozelito arat sem sikerult kitalalni.
- Hivatkozol mindenfele cikkere, ugy, hogy teljesen fogalmad sincs a tartalmarol, hiszen, nemhogy a cikket nem olvastad el, de meg akepet sem nezted meg 4 nap alatt.
- Barki, aki megprobal eszervekkel hatni rad: "Trollkodik"
- Mondjuk azt a pontot megadom, hogy az eredeti bejegyzes szellemevel azert osszhangban van amiket osszehordasz.
Kar, hogy a valosagra vagy amugy teljesen meroleges.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:38:34

@Arcade Macho: Hiába vergődsz, magyarországon nem tudnak reaktortartályt készíteni Paks2-höz. Meg az egész reaktort az oroszok készítik. A német cégek meg majd magyar munkásokkal betonoztatnak. Biztos fellendül tőle a gazdaság. :))

"es nekunk kellene csinalni"

Hülyeség. Napelemet nem igazán tudunk gazdaságosan készíteni. Van valahol egy magyar napelemgyár, sose működött, árulják asszem.

"agyrem mekkora f@rkak vannak itt a neten"

Így van. Eggyel csökkentheted a számukat, ha elkotródsz. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:43:06

@GyMasa: "a "megujulo" opciobol technikailag sem letezik olyan valtozat, ami teljesiteni tudna az elvarasokat. Sem 4x-es sem 1000x-es aron.."

Ha az az elvárás, hogy a 4x-ese legyen, hogy a fideSS el tudja lopni, akkor ezt a követelményt nem tudja. Sajnos olcsóbb.

Neked mi esik le belőle? Vagy csak Kubatovtól kapsz fizetést a trollkodásért?

GyMasa 2017.03.14. 17:48:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha az az elvárás, hogy a 4x-ese legyen, hogy a fideSS el tudja lopni, akkor ezt a követelményt nem tudja. Sajnos olcsóbb....
Nem, az elvaras az vele szemben, hogy 2030 utan, amikor leallnak Paks jelenlegi blokkjai, akkor legyen aram az orszagban akkor is, ha mondjuk az osztrakok, meg a szlovakok, meg mondjuk az ukranok is hirtelen meggondoljak magukat, es nem akarnak nekunk aramot "olcson" eladni.
Es, az altalad agyonajanlgatott "megujulo" ezt nem teljesiti, mert az aramot azonnal el kell hasznalni, azt nem tudod eltenni befottes uvegbe telire.

GyMasa 2017.03.14. 17:50:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, es a baloldal jovore ugyis levaltja a fideszt, meg bebortonzi az osszes tolvajt.
Szoval, nem ertem, mit kel ezen rugozni?
Ez egyszeruen NEM LESZ problema.

Meridian74 2017.03.14. 18:07:47

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: semmi gond, kretén... a felesleg energiát, amit megtermelünk, az nem megy veszendőbe. ELADJUK! JÓ PÉNZÉRT, seggfej!

Meridian74 2017.03.14. 18:21:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Paks2 négyszeres árából, 48 milliárd euróból"

Ez mekkora kreténség már? Olyan mint te magad. PaksII 12milliárd €-ból épül (méghozzá FIX ÁRON, hülyegyerek... tudod mi az hogy fix ár?!)... ha mondjuk ezt sokallanád, és erre mondanád, hogy ez drága és 4x -es áron épül, akkor mutass olyan erőművet ,a mi nem is 2GW, hanem mint én azt rosszul tudtam, hanem 2.4GW-ás (2x1200MW-os blokkok)... mutass olyat, ami egyenként (1200MW-os blokkok) csak 1.5 milliárd €-ból készül el. Na MUTASS! Van elég a világon, jelenleg ~70 erőmű (cirka 200-300 blokk!) épül per pillanat, és van még további ~170 erőm rendelési fázisban! Mutasd, melyik kerül csak ennyibe!

Gondolom ez a sok sok megrendelő mind ostoba, hogy atomerőműbe ruház bele... gondolom mindegyik azért csinálja, hogy eladósodjon örökre... gondolom, mi csak beálltunk ezen hülyék sorába, jegyet kérni.

Barom!

Meridian74 2017.03.14. 18:37:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Paks2 nem 12 Mrd. euróba kerül, minimum a négyszeresébe, mint minden nagyberuházás. "

Baromság.

A szerződés nem nyílt végű, hanem zárt, azaz fix áron építik meg. Ezért támadták meg. Mert hogy így drágának találják a zöldek, az olyan kretén retkek, mint te.

A finn példa, ami nyílt végű szerződés volt. A végén elküldték a picsába a franciákat, és leszerződtek a ruszkikkal. Na, okoska, vajon miért? Pedig a finnek igencsak utálják Putyinékat. Nem úgy, mint mi. Ők elementárisan gyűlölik a ruszkikat. És mégiscsak szerződtek velük. Ugyanazzal a céggel, a Rossatommal.

CSakhoyg a kedvenc hírportálodról idézzak, a 444.hu seggfej gyűjtő oldalról:
444.hu/2015/10/29/nem-engedtek-az-oroszok-veszni-hagyni-a-finn-atomeromuvuket

Erre varrjál gombot, kreténke (a finnek csak egy 1200-as blokkot rendeltek):
..."Az erőmű ára a tervek szerint 7,5 milliárd euró lesz. Pakson két erőmű épül a terv szerint 10 milliárdból, vagyis a finn változat jóval drágább. Ebben benne van az is, hogy Finnországban drágább a munkaerő, de az számít a legtöbbet, hogy Paks 2 egy létező atomerőmű mellé épül, míg Hanhikivi egy erdő helyére."...

Aztán mi vezetett ehhez?
..."2005-ben a francia Areva kezdett építeni egy új blokkot a két régi blokkal blokkal már működő Olkiluoto erőműhöz. Úgy volt, hogy 2009-ben kész lesz, de azóta se adták át. Tavaly februárban teljesen leálltak az építkezéssel. A finn hatóságok minőségi kifogásai miatt bonyolult pereskedés megy az ügyben, lehet, hogy sosem lesz kész. A megrendelő és az építkező milliárdokra perelik egymást kártérítésért."...

Jah, és a finneknél nem az állam kezdeményezte ezt hanem magán cégek. Profitorientált cégek. Bizonyára hülyék. Mondjuk hülyék voltak, mikor bíztak a franciákban. Persze nem hibáztathatóak, mert a franciáknak sok-sok erőművük van már, úgy vélték, tudják hogyan kell ezt csinálni... csak közben a franciáknál általános agylágyulás történt, lásd migránspolitikájukat, meg a 15% muszlimizációt a lakosság körében. Ok-okozat. Franciákban bízni még a finneknek sem szabad. Nekünk meg pláne nem, trianon okán.

Meridian74 2017.03.14. 18:42:14

Ja, és ez az erőmű a finneknél már a HATODIK erőmű lesz.

6 erőmű. 5.5 milliós lakosú, és területileg csak 3x nagyobb országban...

Baszki, biztos, hogy az összes finnek elment az esze, hogy atomerőműveket nem elbontják, hanem még építenek is hozzá...

Meridian74 2017.03.14. 18:48:48

@Meridian74: "@Nagy fasz vagy te Válasszunk: semmi gond, kretén... a felesleg energiát, amit megtermelünk, az nem megy veszendőbe. ELADJUK! JÓ PÉNZÉRT, seggfej! "

Ezt nem neked akartam, hanem annak akinek itt sokszor írtam már.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 21:47:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Bontani a faszba persze. Te nem vagy teljesen százas az biztos. Tudod mennyi ember él panelben, van fogalmad arról milyen irdatlan összegbe kerülne csak a bontás, az új ingatlanokról nem is beszélve?? Ráadásul egy csomó panel nemrég lett korszerűsítve, szigetelve.
Hiába szigeteled, fűteni akkor is kell . Földgáz hiányában pedig maradna az átállás áramra.

"Ezért kellene nekünk behatóan megvizsgálni a geotermikus energia hasznosításának lehetőségeit, ehhez kiválóak az adottságaink."

De mi köze ehhez Izlandnak? Ott egész mások a feltételek. Azt meg már leírtam, hogy geotermikusből csinálni 2600 MW-nyi villamosenergiát sokkal brutálisabb költséggel járna mint Paks-2. Érdekes ezesetben nem zavarna a sokkal nagyobb mértékű eladósodás.

"Az oroszok 30%-ban tulajdonosok. Ha elszállnak a beruházás árai, azt a kivitelező fizeti. " Hát ez jó. Milyen cirkuszt rendeztetek volna, ha a "gonosz muszka" résztulajdont szerzett volna Paks-2-ben?? Minimum, hogy behívtátok volna a kéksapkásokat.) Egyébént meg Paks-2 fix beruházás, ellentétben pl. a francia Avera butálisan túllépte az előre tervezett költségeket frankhonban.

"Nebazz, az ukránok is új atomeőműveket építenek?" Szerinted honnan jön az urán a szovjet típusú atomerőműveikbe? Hogy zajlik a karbantartás? Ezeket állandóan felhoztok Paks-2 ellen..Az ukránoknál mégis problémamentes

"Gyors ütemben fejlesztik a megújulókat, rohamléptekkel bővül a kínálat." Hülyeség, a német zöldprogram csak a francia atomenergiával és a cseh lengyel, meg német hőerőművekkel életképes. És mégegyszer mondom 20-30 éves távlatban már fel kell készülni a fosszilis készletek lehetséges beszűkülésére, ami az elektromos közlekedés, és fűtésrendszerek felfutását is maga után vonja. Tehát a kínálat közel sem fog úgy bűvülni, mint a kereslet, és most nagyon finoman fogalmaztam.

"Van fogalmad, mennyibe kerül atomerőműben előállítani 8 ezer MW-nyi villamosenergiát?"

Sokkal kevesebbe, mint geotermikus módszerrel, szélkerekekkel meg napelemekkel.. (Utóbbi kettővel egyébként kitörölhetted volna idén január elejétől február közepéig, ugyanis jórészt szélcsendes idő volt ólomszürke felhőzárral..)

És a slusszpoén: a napfényben úszó, tengerparttal rendelkező Egyesült Arab Emírségek atomreaktort épít. Mik vannak..?:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:00:02

@GyMasa: "ha mondjuk az osztrakok, meg a szlovakok, meg mondjuk az ukranok is hirtelen meggondoljak magukat, es nem akarnak nekunk aramot "olcson" eladni."

Most miért nem félsz ettől?

"az aramot azonnal el kell hasznalni"

Nincs ezzel probléma. Minek akarnád eltárolni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:03:50

@Meridian74: "a sok sok megrendelő mind ostoba, hogy atomerőműbe ruház bele"

És az a mégtöbb ország, akik NEM építenek atomerőművet? Azok az ostobák?

Nem. Te vagy az.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:05:06

@Meridian74: "a franciáknak sok-sok erőművük van már, úgy vélték, tudják hogyan kell ezt csinálni... csak közben a franciáknál általános agylágyulás történt, lásd migránspolitikájukat, meg a 15% muszlimizációt a lakosság körében. Ok-okozat."

Ez tiszta hülyeség. Nálad történt agylágyulás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:07:02

@EU zászlót mindenhova!: "mi köze ehhez Izlandnak?"

Ott használnak geotermikus energiát. Bantu négerektől nem tanulhatod el. Bár, nálad azok is többet tudnak a geotermikus energiáról.

"brutálisabb költséggel járna"

Fűtésre használják, megtérülési idő 10 év mindenféle támogatás nélkül. Parkolót, járdát fűtenek, nem tudnak mit csinálni a megmaradó energiával:

www.hoszisz.hu/tanulmanyok/24-a-geotermikus-energia-termalviz-es-foeldh-mint-alternativ-energiaforras

"Az ukránoknál mégis problémamentes"

Már az utolsó éveikben járnak. Próbálnak az ukránok is máshonnaa fűtőanyagot beszereni.

"20-30 éves távlatban már fel kell készülni a fosszilis készletek lehetséges beszűkülésére"

Olaj 50 év, gáz 150, szén sok száz évre elég.

De nem kell mindet felhasználni, a megújulókat kell fejleszteni.

"szélcsendes idő volt"

:)) Kifelejtetted, hogy éjjel meg a nap nem sütött.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:08:27

@Meridian74: "ELADJUK! JÓ PÉNZÉRT"

Igen, a 100 euróért termelt áramot 20 euróért. Seggfej, ez neked jó pénz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:18:50

FideSSfasszopók, hallgasatok a csuti gecire!

"Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!". "

index.hu/belfold/ovdem9525/

Arcade Macho 2017.03.15. 00:02:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Hülyeség. Napelemet nem igazán tudunk gazdaságosan készíteni. Van valahol egy magyar napelemgyár, sose működött, árulják asszem."

egyszeruen ez csodalatos amit eloadsz
egyreszt egy varosepitesz veszett el benned, mert tuttira meg tudod oldani mi legyen a panelok helyett, es ralacc hogy a napelemet hogyan kell heggeszteni, raadasul tudod hogy a fritz mernok hogyan fogja a magyar emberrel a betont kikevertetni es annyira jol ralatsz a dolgokra hogy azt is tudod hogy a reaktortartalyt azt nem lehet itten osszehegeszteni, egyszeruen MINDENT tudsz
leborulok az ilyen fideszes f@rok elott mint te vagy, te egy Lezerjani ketto vagy, de oszinten mindenhez ertesz, behalok de komolyan...

varjal eppen felszkrolloztam es latom am hogy doktori ertkekezest folytatsz a geotermikus energiarol is, egyszeruen hihetetlen mikhez ertesz, de most komolyan jobban ertesz hozza mint ott Izlandon a mernokok!!!
olvastam a szigetelessel kapcsolatos agymenesedet is amikor eppen raborultal a knauf inzulésön marketingdumajara mint egy meretes nagy branerre, de most osiznten hat le a kalappal, aki marketingdumat linkel be, legyszi legkozelebb a "braner nagyobb lesz ha ezt meg ezt beszeded" dumat linkeld be hogy meg nagyobb riszpektet kapjal itten!!!

igaz nehanyszor amikor olyanra kerdeznek ra, hogy TUDOD-e az alapfogalmat amit igy fideszes nagypofaval elobofogsz es akkor nehanapjan kiderul hogy leszarod a kovetkezetes ervelest, de nota bene hat te egy igazi FIDESZNYIK vagy!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 00:06:44

@Arcade Macho: "azt is tudod hogy a reaktortartalyt azt nem lehet itten osszehegeszteni"

Igen. Okos ember mondta.

"MINDENT tudsz"

Mindent is! :))

Na jó, bevallom, kémiából és kvantumfizikából elég gyenge a tudásom.

chrisred 2017.03.15. 07:22:25

@EU zászlót mindenhova!: Nem akarom fenntartani a fogyasztói társadalmat, a fogyasztás társadalmi jelenség és nem cél. A hippi jelzővel bizonyára le akartad járatni ezt a fajta magatartást. Pedig hidd el, az emberiség történetében a társadalmak folyamatosan a miénknél sokkal nagyobb áldozatokat hoztak, hogy a következő generációk élete egy kicsivel könnyebb legyen. Miért mi lennénk azok, akik felhabzsolunk mindent, amit csak tudunk, és csak a szeméthegyeket örökítjük tovább az utódainkra?

GyMasa 2017.03.15. 09:46:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Most miért nem félsz ettől?...
Azert, mert most VAN elegendo HAZAI kapacitas a csucsfogyasztas kb 2/3-ara.
Ha nem epitenenk Paks 2-t, akkor NEM LENNE.

...Nincs ezzel probléma. Minek akarnád eltárolni?...
Megkerdezem meg egyszer:
Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni Januarban aramma, amikor 2 hetig kodos ido van, es csak napelemed van, meg szelkereked, es gyakorlatilag mindketto csak a nevleges kapacitasanak max. 5%-an uzemel (es ekkor igen nagylelku voltam)?
Az a valasz, hogy "majd veszunk olcson kulfoldrol" mar megvolt. Szoval azt nem akarom hallani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 21:33:05

@GyMasa: "Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni Januarban arammal"

"Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre. Az összes energiafelhasználás akár 50%-a, a termelt áram pedig 80%-a is származhat megújulókból 2050-re, a szükségletek akkor is biztonságosan elláthatóak maradnak – ez derül ki a német Wuppertal Institut és az Energiaklub most elkészült energetikai modelljeinek eredményeiből."

www.energiaklub.hu/hirek/paksii-nelkul-a-vilag-2050-ben-3944

Útiterv:
energiaklub.hu/files/study/Energiaklub-Wuppertal%20Z%C3%B6ld%20Magyarorsz%C3%A1g.pdf

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 21:36:38

@GyMasa: "most VAN elegendo HAZAI kapacitas a csucsfogyasztas kb 2/3-ara."

Lövésed nincs az energiahelyzetről, de tíz körömmel kaparsz Paks2-ért. :))

Most SINCS elegendő hazai kapacitás az ÁTLAGFOGYASZTÁS 2/3-ára SE.

Az áram 38%-át importáljuk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 21:55:47

@Meridian74: "Ez mekkora kreténség már? Olyan mint te magad. PaksII 12milliárd €-ból épül (méghozzá FIX ÁRON, hülyegyerek... tudod mi az hogy fix ár?!)"

Tudom, hülyegyerek, mi az a fix ár. Csakhogy semmi köze Paks2-höz.

"A bővítés pontos költségét csak becsülni lehet, de a titkolózás nem segít eloszlatni a gyanút, hogy száz-, ha nem ezermilliárdos az az összeg, amit „ki lehet nyerni” a beruházásból. Ráadásul lehetnek ma még nem látható költségek is: az Európai Unió illetékes szervei Finnországban nem találták szabványosnak az oroszok által tervezett atomerőművet, és most plusz 4 milliárd euróért kell egy héjszerkezetet építeni biztonsági okokból. Biztos forrásból tudom, hogy az orosz elképzelések Paks esetében sem felelnek meg az uniós biztonsági előírásoknak. Lehet, hogy a titkosításnak az is célja volt, hogy ezeket a pluszköltségeket elfedjék. Ha viszont így lesz, akkor az ott termelt áram végképp nem lesz versenyképes. Ami pedig az energiafüggőség csökkentését illeti, egy fontos tényről nem beszélnek: ha megvalósul a bővítés, a fűtőelemek nem jöhetnek Franciaországból, Japánból, vagy az Egyesült Államokból, ugyanis azok nem kompatibilisek az orosz technológiával. Vagyis még jobban Moszkvához leszünk kötve."

www.atv.hu/belfold/20150314-illes-zoltan-a-mohosag-utan-jon-a-bukas

Arcade Macho 2017.03.15. 21:57:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Most SINCS elegendő hazai kapacitás az ÁTLAGFOGYASZTÁS 2/3-ára SE.

Az áram 38%-át importáljuk."

figyuzz te ...

erre is raizeltel, de oszinten behalok ettol itt pofazol ugatsz, masokkal trollkocc es nem tudod mi a kulonseg az eromuvi kapacitas es az aktualis fogyasztas kozott?

ekkora barom tenyleg lehet valaki de oszinten?

kiepitett kapacitas azt jelenti hogyha mennenek az eromuvek akkor lefedne(esetleg a 2/3 -at)
nos ennek fokent a napelemnel van jelentosege
de tenyleg ekkora nagy őstulok hogy lehetsz?
amikor azt mondjak hogy MW kapacitasu naperomu megint kiepult (pl ez: ...atadtak-a-tiz-megawatt-kapacitasu-pecsi-naperomuvet/75734) akkor te tenyleg akkora nagy meretes debil vagy hogy nem tudod az mit jelent?

te vagy az elo peldaja a lezerjaninak hogy milyen sikidiotak tudnak pofazni ugy hogy fogalmuk sincsen a dolgokrol amirol ugatnak eppen

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 22:07:41

@Arcade Macho: "fokent a napelemnel van jelentosege"

:))

Mekkora jelentősége van?

Szerinted a magyar energiatermelés hány száalékát adják a napelemek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 23:02:47

@Arcade Macho: A csúcsfogyasztás 6000 MW környékén/fölött van. A teljes magyar áramtermelő kapacitás több, mint 9000 MW, úgy a másfélszerese. Tehát szigorúan véve igaz az állításod, hogy "VAN elegendő HAZAI kapacitás (9000 MW) a csúcsfogyasztás 2/3-ára (4000 MW)". Csak semmi értelme nincs. :))

Az átlagfogyasztás 2/3-át se termeljük meg, a csúcsfogyasztás 2/3-át még annyira se.

GyMasa 2017.03.16. 09:05:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Meg mindig varom a valaszaidat a kerdeseimre, okostojas.
Majd folytatjuk, ha ezekre valaszoltal:
- Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?
- Mennyi idobe telne ez, figyelembe veve, hogy 2008 korul amikor az epitoipar csucsra volt jaratva, evente kb. 36000 uj lakas keszult?
- Mennyibe kerulne elbontnai ezt a 770 000 lakast?
(Errol fogalmam sincs, de az is siman lenne olyan 1000 milliard HUF)
- Es ezek a becslesek rohadtul nem szamolnak azzal, ha ilyen merteku epitkezesbe kezdesz, akkor az epitoanyagok ara ugy fog kiloni, mint a raketa.
- Es, szerinted ki fizetne a szamlat?
Aztan meg:
- Mekkora lenne az az 1,5 millio lakas, ha db-onkent 10 milliot szansz rajuk?
- Hol lenne az a 1,5 millio lakas darabonkent 10 millioert?
- Ki fizetne azt a 48 milliard EUR-t?
- Mennyivel jobb beruhazas az, mint megepiteni Paks2-t 12 Milliard EUR-ert?
- Mit nyersz ezzel?
Es evgul:
Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni Januarban aramma, amikor 2 hetig kodos ido van, es csak napelemed van, meg szelkereked, es gyakorlatilag mindketto csak a nevleges kapacitasanak max. 5%-an uzemel (es ekkor igen nagylelku voltam)?
Az a valasz, hogy "majd veszunk olcson kulfoldrol" mar megvolt. Szoval azt nem akarom hallani.
Szoval, szeretnem latni a valaszaidat, aztan majd tovabblephetunk.

Meridian74 2017.03.16. 14:37:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
te és a hozzáértés fordított arányosan viszonyul a te és a kreténséghez.

Dehogy tudod mi az a fix ár. Ott kezdődik, hogy az egész projektra a ruszkik adják a pénzt. Tehát nem fogják kitalált indokokkal feljebb srófolni az árat, mert azt is nekik kellene állni.

Másrészt miért is vagy hülye az egészhez: amikor azt állítod 12 milliárd € helyett 48 milliárdba kerül majd a két blokk. Ennél többet már nem is kell kérdezni hogy tudjuk rólad, sötét hülye vagy a témához.

Azt sem fogod fel agyilag, a ruszkik m otiváltak a sikerre, mert ez a 3 blokk (2 itt 1 a finneknél) PR-ként és marektingként fog szerepelni a potfolóiójukban, ők szeretnének az EU-ban további sok-sok (nem 2-őt, nem 3-at, hanem többet!) blokkot megépíteni. A lejáratódott franciák helyébe lépni. Az angoloknál is megy már a tárgyalás. Ők is hülyék. Vagy nem. Hanem te vagy hülye ehhez, kreténke.

Arcade Macho 2017.03.16. 15:25:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a napelemnel mi jelentosege van?

8760 ora van egy evben
atomenergyia az megy vagy 8000 orat
PV napelem megy 2000 orat

a kapacitas az a MW ami raja van irva, nos egy ovodas is lathatja hogy hiaba van kiepitve egy napelemes jooooooooooooo nagy kapacitas amire MW van rairva az atlagfogyiban a negyede lesz
es ne gyere az idiota terelessel hogy elugrasz ez elol is...

szimplan meg a hon szeretett napenergiadhoz sincsen fogalmad nemhogy az reaktor tartaly hegesztesehez lenne

Arcade Macho 2017.03.16. 15:26:54

@GyMasa: "- Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?"

kiindulasnak jo pelda az ocsai lakopark

GyMasa 2017.03.16. 15:41:17

@Arcade Macho:
Foleg, ha boven eleg felujitani azokat a panelokat. Hoszigetelni oket, kicserelni a nyilaszarokat es felujitani a gepeszetet bennuk.
Ez megvan lakasonkent mondjuk 3 millio HUF-bol.
Bar, akik panelban laknak ma azoknak meg egy 3 millio HUf os kiadas is sok...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:43:26

@Arcade Macho: "PV napelem megy 2000 orat"

Megsúgom, Magyarországon a napenelemek áramtermelése elhanyagolható. Egyébként sincs jelentősége, hogy 10, 20 vagy 30% hatékonysággal dolgozik, csak a tulajdonosának.

"a hon szeretett napenergiadhoz"

Látod, a habonymédia elvette az eszedet, már a napenergiát is gyűlölöd. Én szégyellem magam helyetted. Meg azért is, amennyi faszságot már itt összebeszéltél. Reaktortartályt nem fog itt neked összehegeszteni magyar munkás. Modern atomreaktorok gyártásához 150 ezer kN prések, és 500 tonnás acéltuskók mozgatására képes gépek kellenek. A reaktortartályt ki kell kovácsolni, megmunkálni, összehegeszteni, nagyon gondosan hőkezelni, és megröntgenezni kell. A hegesztési varratok különösen sérülékenyek, a VVER 1200 reaktortartályán két varrat is van az aktív zónában, azok fokozott sugárkárosodást szenvednek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:45:27

@Meridian74: "Dehogy tudod mi az a fix ár. Ott kezdődik, hogy az egész projektra a ruszkik adják a pénzt. Tehát nem fogják kitalált indokokkal feljebb srófolni az árat, mert azt is nekik kellene állni."

:)) Látom, csak trollkodsz.

Nem a ruszkik adják a pénzt, csak kölcsönöznek, és mi fizetjük még a kamatokat is. Valami 6%-ot. :(

Na, megpróbálok leereszkedni a szintedre: minél drágábban csinálják, annál több pénzt kapnak érte. Ez neked végre elég egyszerű?

Amire te gondolsz, az a finneknél van, na ott tényleg nem léphetik túl a keretet az oroszok. Ott hajlandók is beszállni a projektbe 30%-kal. A finn állam csak 15%-ban tulajdonos. Az átláthatóság garantálja a korrupciómentességet. A magyaroknál a titkosítás garantálja a korrupciót.

Egyébként meg 2026-ban el kell kezdeni a törlesztést, ha elkészül, ha nem.

"marektingként fog szerepelni a potfolóiójukban"

Akkor miért nem adják olcsóbban, hogy a magyaroknak is megérje, és belemenjenek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:48:36

@GyMasa: A panelek 1960 és 1980 között épültek, 70 évre tervezték őket. Ezek szerint az élettartamuk lejár 2040 és 2070 között. Biztos ki lehet tolni pár tíz évvel, de nyilván nem állhatnak örökké. Meg lehet gondolni, hogy érdemesebb 3 millióért felújtani, és pár évtized múlva lebontani úgyis, vagy 10 millióért újat építeni helyette, eleve zéró emissziósat. Nálam biztos jobban tudod, mennyi egy tipikus 52 négyzetméteres öreg panelnek az energiarezsije felújítás előt és után.

Ha új házak építésén gondolkodsz, számold bele, hogy 770 ezer lakás felépítése beletelik legalább annyi időbe, 30 évbe, mint amennyi alatt a paneleket építették. Vagy akár sokkal több. Időben kell elkezdeni.

Értem, hogy neked lényeges kérdés, de nekem nem szívügyem a panelek, sose laktam benne. Más korszerűtlen, energiapazarló épületek is vannak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:53:19

@GyMasa: "Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni"

Beszéljünk 2050-ről. Ha 2030 érdekel, az energiaklubnak arra is van egy tanulmánya. A kettő között szabadon interpolálhatsz.

1. 2050-re a megújulók fedezhetik az áramigény 80%-át.

2. Energiahatékonyság növeléssel lehet csökkenteni az energiaigényt. A legolcsóbb energia az, amit meg se kell termelni.

3. Intelligens fogyasztókkal lehet a fogyasztást a termeléshez valamennyire igazítani. Például a mélyhűtőláda lehűt mondjuk -25 fokra, és ha kevés (drága) az áram, akkor órákig, vagy fél napig hagyja magát felmelegedni, mondjuk -15 fokig.

4. Hagyományos erőművekkel és külföldről vett árammal lehet a továbbit megtermelni, mint ahogy atomenergia mellett is kell. Paks2 maximum 2400 MW-ot ad, ha mondjuk leállítják karbantartásra/ellenőrzésre az egyik blokkot, akkor csak 1200 MW-ot, a csúcsfogyasztás meg 6700 MW.

"Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre. Az összes energiafelhasználás akár 50%-a, a termelt áram pedig 80%-a is származhat megújulókból 2050-re, a szükségletek akkor is biztonságosan elláthatóak maradnak – ez derül ki a német Wuppertal Institut és az Energiaklub most elkészült energetikai modelljeinek eredményeiből."

www.energiaklub.hu/hirek/paksii-nelkul-a-vilag-2050-ben-3944

Útiterv:
energiaklub.hu/files/study/Energiaklub-Wuppertal%20Z%C3%B6ld%20Magyarorsz%C3%A1g.pdf

Gyulimali 2017.03.16. 22:44:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát, nem tudom, de 10 millióért én nem tudom milyen lakást lehet építeni. És hol.
Mer a ~250 000 Budapesti paneltulajnak kötve hiszem, hogy egy 30 nm-es garzonnál nagyobbat lehetne 10 millióból építeni.
És, eleve nagy kérdés, hogy minek építeni 10-20 millió között egy új lakást, ha 3 millióból fel is lehet újítani.
Arról már nem is beszélve, hogy KI fogja ezt fizetni?
- Törvénnyel köteleznéd a tulajokat, hogy fizessenek?
- Vagy állami támogatást adnál rá? (EZ lenne a legrosszabb megoldás. a korrupció melegágya, és durván flehajtaná az árakat! Gondolj csak a CSOK-ra tavalyról. Az összes lakás/Ház, amire fel lehetett venni, 1 hét alatt pont annyival lett drágább, mint a felvehető CSOK támogatás.)
Ha felújítod, és zéró emissziós lesz úgy is, akkor szerintem jobb ötlet olcsóbban megcsinálni.
...Ha új házak építésén gondolkodsz, számold bele, hogy 770 ezer lakás felépítése beletelik legalább annyi időbe, 30 évbe, mint amennyi alatt a paneleket építették. Vagy akár sokkal több. Időben kell elkezdeni...
Pontosan ezt írtam, és azt is, hogy ez az egész ötlet sokkal drágább lenne, mint a felújítás, tehát, tulajdonképpen felesleges.
...Értem, hogy neked lényeges kérdés, de nekem nem szívügyem a panelek, sose laktam benne. Más korszerűtlen, energiapazarló épületek is vannak. ..
Nem, nekem nem szívügyem, de eléggé kemény volt az ötlet, hgy "dózerlojuk le az összes panelt, és építsünk helyette takarékos lakásokat". Még mindig úgy gondolom, hogy az összes eddigi ötleted olyan, mintha SimCity-t játszanál Snadbox módban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 22:58:05

@Gyulimali: "minek építeni 10-20 millió között egy új lakást, ha 3 millióból fel is lehet újítani."

Hogy erre válaszolni tudjak, tudnom kéne a panellakás energia rezsijét, mikor épült, és mennyi van még neki hátra?

Monjuk, ha még 30 évig áll, és havi 20e Ft az energiarezsi, akkor 30 év múlva kifizetett mai értéken 7 M forintot, és nincs lakása, mehet a hídalá. Ha most vesz 15M-ért egy zéró emissziósat, akkor 8M-val van kijjebb, és egy tuti lakással beljebb. De ez csak egy hozzávetőleges számítás, szabadon javítgathatod.

"eléggé kemény volt az ötlet, hgy "dózerlojuk le az összes panelt,"

Az. Máskor ne ötletelj ilyen hülyeséget.

Egyébként meg felesleges dózerolásra pénzt költeni, összeomlik az magától.

Gyulimali 2017.03.16. 23:07:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Beszéljünk 2050-ről. Ha 2030 érdekel...
nekem mindegy, mert ugyanolyan sületlenség az ötlet, 20- és 30 év múlva is, egészen addig, amíg nem lesz elérhető AKÁRMILYEN technlógia, amelyik lehetőséget ad a megújuló energiák eltárolására.
Ezeknek a módszereknek már látszanak a kezdeményei, meg a tudományos alapjai, de használni országos - tehát GW-os méretekben - ma még nem lehet őket.
És, én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy Paks bezárásáig egyáltalán kifejlesztik őket, használható, és olcsó ipari technológiává.
...1. 2050-re a megújulók fedezhetik az áramigény 80%-át...
Igen, ha el tudod tárolni a felesleges energiát. Tudom, "el is lehet adni külföldre", de ennek az a baja, hogy a piaci viszonyok miatt teljesen kiszámíthatatlan lesz s bevétel.
...2. Energiahatékonyság növeléssel lehet csökkenteni az energiaigényt. A legolcsóbb energia az, amit meg se kell termelni....
Igen ez igaz, de mint többen rávilágítottak, külön kellene venni a fűtést az áramfelhasználástól.
- Fűteni NEM árammal fűtűnk Magyarországon, így a lakások hőszigetelése kb. legfeljebb marginális ebben a témában.
Ahol spórolni lehetne, az a lakossági világítás, és a konyhai carnot gépek.
- LED-ek használata (beleértve a modern laposTV-ket is): itt lenne a legnagyobb potencial. Mivel egy LED kb egy hagyományos izzó energiaigényének beérti az 1/8-ával.
- Energiatakaékos(abb) hűtőgépek/légkondi
- Talán a mosógépek, de ez is csak marginális tétel
Minden egyéb berendezés gyakorlatilag zéró közeli eredményt biztosít. A fűtőtestek eddig is 100%-os hatásfokkal alakították hővé az áramot, mint a villanytüzhelyek is.
Viszont az ipari felhasználókkal nem hiszem, hogy sokat lehetne kezdeni.
Ők igencsak kényes népség, olcsó, folyamatos, pontos feszültségű és frekvenciájú, és lehetőleg redundáns villamos rendszerre van szükségük. Plusz mivel ők gazdasági szereplők, nekik érdekük, hogy minél hatékonyabb rendszereik legyenek, hiszen minden fillér, amivel többet fogyaszt a termelőeszközük, mint lehetne, az nekik pont ugyanannyi elmaradt profitot jelent.
...3. Intelligens fogyasztókkal lehet a fogyasztást a termeléshez valamennyire igazítani. Például a mélyhűtőláda lehűt mondjuk -25 fokra, és ha kevés (drága) az áram, akkor órákig, vagy fél napig hagyja magát felmelegedni, mondjuk -15 fokig....
Értem én, de egy okosotthon megintcsak többszázezer HUF-ba kerül. Ha ezzel sikerül megspórolni havi 200 HUF-t, és ezzel mondjuk 30 év alatt kigazdálkodni az okosotthon rendsze árát, akkor semmivel nem vagy előrébb, mert addigra valószínűleg lehet eldobni a komplett rendszert, mert szinte biztos, hoyg addigra már nem lesznek pótalkatrészek.
...4. Hagyományos erőművekkel és külföldről vett árammal lehet a továbbit megtermelni, mint ahogy atomenergia mellett is kell. Paks2 maximum 2400 MW-ot ad, ha mondjuk leállítják karbantartásra/ellenőrzésre az egyik blokkot, akkor csak 1200 MW-ot, a csúcsfogyasztás meg 6700 MW. ...
És ezzel pont telibe is szarod a "környezetbarát mantrát".
Az üzemzavar miatti leállítás pedig nem része a normál ügymenetnek, szóval az nem számít.
Ezt a Zöld Magyarország irományt megpróbálom elolvasni, de jelenleg 83 oldalnyi - valószínűleg sötétzöld - tanulmányt ANGOLUL, most nem nagyon van kedvem végigbogarászni. Azt mondjuk igazán megtehették volna, hogy egy Magyarországról szóló tanulmányt lefordíthattak volna magyarra. Ha esetleg létezik magyar változat, akkor arra jó lenne egy direkt link.
És, ismét:
...Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre....
Minden egyes nem CO2 semleges erőművel szembeköpik a zöldek a saját elveiket.

Gyulimali 2017.03.16. 23:16:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Hogy erre válaszolni tudjak, tudnom kéne a panellakás energia rezsijét, mikor épült, és mennyi van még neki hátra?...
Nem, elég csak a rezsi_KÜLÖNBSÉGET_ és a hátralévő időt ismerni.
Abból tudsz megtérülést számítani.
De, a 10 millió becslésed egy új lakásra igencsak -khm- optimista.
...Monjuk, ha még 30 évig áll..
Igen, csak egy lakás rezsije nem csak a fűtésből áll. Spórolni viszont CSAK a fűtésen tudsz energiatakarékos házzal. A melegvizet ugyanúgy fel kell fűteni, és utána öntöd a csatornába.
...Az. Máskor ne ötletelj ilyen hülyeséget....
Nem én írtam, hanem te:
MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 13:13:53
...A panelek nem fognak még 80 évet kibírni. Már most bontani kellene azokat...
...Egyébként meg felesleges dózerolásra pénzt költeni, összeomlik az magától...
Látszik, hogy nem sokat tudsz a panelházak szerkezetéről.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:22:52

@Gyulimali: "amíg nem lesz elérhető AKÁRMILYEN technlógia, amelyik lehetőséget ad a megújuló energiák eltárolására."

Miért akarod eltárolni? Költséges és veszteséges. Szerintem hülye ötlet.

De biztos vannak olyan helyek Európában, ahol olcsón megoldható., hogy a víztározóba felnyomják a vizet, és akkor kívánságod meghallgatásra talál.

"egy okosotthon megintcsak többszázezer HUF-ba kerül"

Nem. És a kütyük ára gyorsan esik.

"telibe is szarod a "környezetbarát mantrát"."

Sajnálom, nem tudtam, hogy szívügyed.

De nincs sok választásunk, atom és megújuló esetén is használnunk kell fosszilis energiát egy ideig. 2050-ig meg még sokat fejlődhet a tudomány és a technika. Talán lesz addigra egy jó válasz.

"Az üzemzavar miatti leállítás pedig nem része a normál ügymenetnek"

A hosszú, egész Európában szélcsendes, felhős, hullámmentes, folyók nélküli idő sem. Egyébként rendszeres tervezett karbantartások, ellenőrzések is vannak. 90% működés megfelelőnek mondható.

Gyulimali 2017.03.16. 23:25:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, és még egy kicsi adalék a "passzív családi házat építenicsak 5%-kal kerül többe Németországban" témához.
Itt, Bajorországban egy családi házat 600 000 EUR-tól tudsz megvenni.
De ez tényleg a legalaja. Ezek a házak kb. 30-40 évesek legalább, és majdnem mindben olajtüzelés van, tehát igencsak messze állnak a "passzív ház" fogalmátol.
Az lyen München környéki falvakban lehet venni vadiúj fél ikerházakat a 750 000 - 1Millio EUR tartományban.
Bentebb, München közigazgatási határán belül egy kb. 30nm-es garzon még a vacakabb részeken is simán 150 000 EUR.
Szóval, ezeket az összegeket vesd össze az általad gondolt 10 millió HUF-os árral.
Tudom, hogy Bajorország Németország egyik leggazdagabb tartománya, és igen, itt minden ilyen drága, de ez van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:29:56

@Gyulimali: "a panellakás energia rezsijét, mikor épült, és mennyi van még neki hátra?...
Nem, elég csak a rezsi_KÜLÖNBSÉGET_"

Különbség = energiarezsi mínusz nulla.

Közel zéróemissziós házról beszéltünk.

"bontani kellene azokat"

Nem mondtam, hogy mindet és azonnal.

A legrosszabb állapotúval kell kezdeni. A panelek lecserélése elkerülhetetlen, és szerintem okos dolog elhúzni, a költségek, ne egyszerre jelentkezzenek. És az általa teremtett munkalehetőség se torlódjon időben.

De nem erőlködök, ha akaod, összedőlhetnek maguktól.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:34:17

@Gyulimali: "vesd össze az általad gondolt 10 millió HUF-os árral."

Szerinted mennyibe kerül egy betonbucka szigetelve és jó vastag földdel letakarva?

Gombokért le lehet gyártani. Rengeteg lehetőség van, nem kell a legdrágábbat választani, ha kilóg a seggünk a gatyából. Gázra, atomra elherdálni a legrosszabb ötlet.

Gyulimali 2017.03.16. 23:39:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Miért akarod eltárolni?...
Mondjuk, mert a nap CSAK nap közben süt és éjjel meg nem?
De ennek ellenére éjjel is szükség van ám áramra, meg felhős időben is az ipari üzemeknek, hogy ne álljon le a termelés.
...Költséges és veszteséges. Szerintem hülye ötlet....
Csak tán nem?????
Ezt pofázza neked mindenki!
...De biztos vannak olyan helyek Európában, ahol olcsón megoldható., hogy a víztározóba felnyomják a vizet, és akkor kívánságod meghallgatásra talál....
Hát, igen, de ezt PONT NEM Magyarország.
Ja, és, szerinted mennyibe kerül egy ilyen erőmű építése, és mekkora időtartamot tud áthidalni?
..Nem. És a kütyük ára gyorsan esik...
Tényleg? Akkor kérj egy árajánlatot otthon, egy ~70 nm-es lakás "okosotthonosítsára" mondjuk a Siemens-től, mert nekik biztosan van komplett rendszerük. Szerintem erősen meg fogsz lepődni...
Ja, és a "kütyük ára" nem attól függ ám, hogy mennyibe kerül azokat előállítani, hanem, hogy a piaci viszonyok között az adott gyártó mekkora LEGMAGASABB összegért tudja eladni, amiért még meg is veszik tőle.
...Sajnálom, nem tudtam, hogy szívügyed...
Nem nekem, Te pampogsz folyton a "megújulókról meg a külföldről vételről". ÉS Paks feleslegességéről.
...De nincs sok választásunk,..
Azért van. Az atomenergia jelenleg a legpraktikusabb az alapellátást biztosítani. Ja, és a legolcsóbb is. (Tudom, hogy "ki van már fizetve" de akkor is a legolcsóbb MOST)
...A hosszú, egész Európában szélcsendes, felhős, hullámmentes, folyók nélküli idő sem...
Így van, idén csak majd' 6 hét volt itthon, pedig még csak március van.
...Egyébként rendszeres tervezett karbantartások, ellenőrzések is vannak. 90% működés megfelelőnek mondható. ..
Én is ezt mondtam. Egyébként tavaly Paks-on 92,5% volt a rendelkezésre állás.
VIszont a tervezett karbantartásokkal pont az a jó, hogy "tervezettek". Ilyenkor a MAVIR ELŐRE megveszi az áramtözsdén a pótolandó áramot, és pont emiatt lesz sokkal olcsóbb.

Gyulimali 2017.03.16. 23:49:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Különbség = energiarezsi mínusz nulla...
NEM. CSAK a fűtési költséget spórolod meg. a melegvíz és egyebek árát azt nem.
...Közel zéróemissziós házról beszéltünk...
Akkor pedig FŐLEG nem nulla...
...Nem mondtam, hogy mindet és azonnal....
AKkor legközelebb fogalmazz egyértelműen, mert amit leíírtál az azt jelentette.
...és szerintem okos dolog elhúzni..
Jó hosszúra kellene elhúzni, hogy a költségek ne legyenek magasak.
És, addig a 30 évig a még álló házak csak pazaroljanak?
...De nem erőlködök, ha akaod, összedőlhetnek maguktól. ..
Nem érted, hogy nem dőlnek össze maguktól?
...Szerinted mennyibe kerül egy betonbucka szigetelve és jó vastag földdel letakarva?...
Ez nagyon úgy hangzik, mint egy bánya, vagy egy kripta.
Most akkor a föld alá akarod költöztetni a panelban lakókat, vagy mi?
Ha meg igen, akkor remélem, hogy legalább élve, és nem golyóval a fejükben!
Plusz, nem hiszem, hogy egy föld alatti lakás túl népszerű lenne...
...Gombokért le lehet gyártani...
Ahha, kár, hogy úgy látom, még ez a technológia sem létezik, de legalább olcsó! Juhé!
...Rengeteg lehetőség van, nem kell a legdrágábbat választani, ha kilóg a seggünk a gatyából...
Igen, és egyik drágább, mint a másik, de legalább felesleges.
...Gázra, atomra elherdálni a legrosszabb ötlet....
Nézd, ha neked kell az zöldenergia, akkor költözz Németorzságba, itt vehetsz 1 kWh áramot kb 30 centért, de az "zöld" lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:57:44

@Gyulimali: "a nap CSAK nap közben süt és éjjel meg nem?"

Rossz válasz. A szél éjjel is fúj, a tenger éjjel is hullámzik, a folyók éjjel is folynak, az emberek éjjel kevesebb áramot fogyasztanak.

"PONT NEM Magyarország"

Akkor PONT Magyarországon kívül. Vagy te csak nemzetiszínű áramot használsz? Mert pl. most sem.

"és mekkora időtartamot tud áthidalni?"

Európa össz vízierőmű kapacitása? Jópár éjszakát. Mert olyan nics, hogy végig a földközi tenger mentén mindenütt napokig felhős legyen az ég. Spanyolország kurva napos. Örülnének a felhőknek.

"a Siemens-től"

A múltkor néztem a TV-ben, pasi csinált egy kis gépet, mint egy router, az kapcsolgatta a konnektorokat, valami párszáz eurót kért érte. De hamarosan a mosógép, meg minden okosan fog jönni a boltból, alapáron.

"Te pampogsz folyton a "megújulókról meg a külföldről vételről". ÉS Paks feleslegességéről.""

Pusztán pénzügyi alapon. Sose mondtam mást.

"Az atomenergia jelenleg a legpraktikusabb"

Inkább legdrágább.

HA nem lopnak belőle egy forintot se, AKKOR 2-3-szoros áron. 65 euróval nem lenne veszteséges, és 20-30 eurós árat várunk hosszútávon. Most 34. Az Európai Bizottság 22 eurót prognosztizált.

És HA nem derül ki valami további költség, ami esélyes, mert nagyon titkolják.

Mikor volt utoljára, mikor a világon egy atomerőművet időben, és költségkereten belül elkészítettek?

És mikor volt utoljára, mikor Magyarországon egy nagyberuházás jó részét nem lopták el? Úgyhogy nyugodtan számolhatsz 4-5-6...-szoros árral.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.17. 00:04:05

@Gyulimali: "föld alá akarod költöztetni a panelban lakókat"

Sokan pont azt élvezik. Rengeteg lehetőség van, guglizz rá, csak az egyik legolcsóbbat mondtam. Jobb, mint a hídalatt.

"még ez a technológia sem létezik"

eletmodszer.com/hirek/foldhaz-olcson-ingyen-futessel.html

elohazak.com/dombhazak-foldhazak/

Stb...

"1 kWh áramot kb 30 centért"

Támogatás nélkül is előretör a megújuló. Csak a németek siettetik. Kb. annyira, amennyire orbán gátolja.

GyMasa 2017.03.17. 10:02:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Európa össz vízierőmű kapacitása? Jópár éjszakát. Mert olyan nics, hogy végig a földközi tenger mentén mindenütt napokig felhős legyen az ég. Spanyolország kurva napos. Örülnének a felhőknek..
Viszint olyan meg van, hogy nem lehet am akarhonnan akarhova BARMENNYI aramot csak ugy iranyitgatni. Hallottal mar az atviteli vesztesegekrol?
Szerinted, ha Nemetorszag nem volt eddig kepes arra,hogy kiepitsen egy olyan nagyfeszultsegu tavvezetekrendszert, amelyik eszakrol, ahol ugye szerinted mindig fuj a szel, eljuttassa a megtermelt elektromossagot delre, ahol az ipar van, akkor hogy a fenebe fogja majd hozzank eljuttani?
Mekkora veszteseggel?
Spanyolorszag meg 2000+km-re van szinten.
...A múltkor néztem a TV-ben...
Aha, tehat az okosothont sem tudod, hogy micsoda valojaban, Nincs tobb kerdesem.
...Pusztán pénzügyi alapon...
Nem, te Ideologiai alapon mondod ezt.
Mar csak azert is, mert nehezen tudom elkepzelni, hogy az altalad annyira ajnarozott vallalatok, ott "külföldön" ingyen allitjak elo az aramot, es ahelyett, hogy a nemeteknek adnak el 30ct-ert kWh-kent, ok inkabb nekunk fogjak eladni 5ct-ert.
Csak, hogy neked legyen olcso aramod.
Ugye latod a feszultseget az allitasaid, meg a valosag kozott?
...Sose mondtam mást...
Sose volt igazad.
...Inkább legdrágább...
Nem, ma Magyarorszagon a Paks-i eromuallitja elo a legolcsobb aramot. Kuldtem linket is hozza, akkor miert papagajozod, hogy "de nem".
De igen.
...Az Európai Bizottság 22 eurót prognosztizált....
Es, mi van akkor ha tevednek?
Akkor ulhetunk a sotet, hideg lakasokban, vagy lehet venni aramot 3 EUR/kWh arert...
Es, ismet: Ellatasbiztonsag.
...Mikor volt utoljára, mikor a világon egy atomerőművet időben, és költségkereten belül elkészítettek?...
Jelenleg kb 71 atomeromu epul vilagszerte.
www.portfolio.hu/vallalatok/epit_meg_valaki_rajtunk_kivul_atomeromuvet.194150.html
Ebbol kb 2-3 nal olvashatsz gondokrol. Az 4%.
Szoval a valaszom az, hogy most?
...Úgyhogy nyugodtan számolhatsz 4-5-6...-szoros árral....
TObben megirtak, hogy nem, szovval ez nem.
...Sokan pont azt élvezik. Rengeteg lehetőség van, guglizz rá, csak az egyik legolcsóbbat mondtam. Jobb, mint a hídalatt...
1., Megtobben pedig nem elvezik. Nem veletlenul elenyeszo Magyarorszagon a fold alatti hazak szama.
2., Attol meg, hogy rengeteg lehetoseg van ra, nem biztos, hogy az embereknek arra van szukseguk. Akaratuk ellenere odakenyszeriteni oket pedig erosen fasiszta huzasnak tunik nekem.
3., Azt mar megbeszeltuk, hogy:
- A legolcsobb az, ha elnek tovabb a jelenlegi panelban
- A masodik legolcsobb a felujitas/energiatakrekossa tetel
4., Szerintem nem a hid alattal kellene osszehasonlitanod, hiszen jelenleg is van lakasuk.
...Támogatás nélkül is előretör a megújuló. Csak a németek siettetik. Kb. annyira, amennyire orbán gátolja...
Nem, olvass ennek is utana - habar tudom, ez nem az erosseged!
Nemetorszagban a zold-valtas egy politikai dontes volt, es pontosan ugy is sikerult -legalabbis eddig- megvalositani.
A zold-terroristak nyomattak 2-3 evtizedig a propagadnajukat, aztan egy kelloen idealis pillanatban eldontottek, es nekivagtak megvalositani.
Csak az:
- Olcso
- Megbizhato
- Zöld
energiaellatasbol szepen nem lett semmi.
- Nem olcso, hiszen csak a Danoknal kerul tobbe az aram, mint a nemeteknel, ahol - meglepetes - meg tobb szeleromu van!
- Nem megbizhato, hiszen a nemeteknek ugy kell a belgakra/lengyelekre/csehekre nyomniuk csucsidoben a megtermelt aramfelesleget.
- Es vegul nem zöld. Egy kicsit sem mivel lekapcsoltak/jak sorban az atomeromuveket, de az aramra mindig szukseg van, igy nagyszeru lignites eromuvekkel termelik meg.
www.electricitymap.org/

Meridian74 2017.03.17. 12:43:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egyébként meg 2026-ban el kell kezdeni a törlesztést, ha elkészül, ha nem."

Nem... 2026-ban akkor kell kezdeni a törlesztést HA ELKÉSZÜLT ÉS MŰKÖDÉSBE ÁLLT az erőmű.
Tudod, kölcsönös érdek.

Ja, te nem tudod. Húzd a fejed a seggedből, hogy láss is valamit.

Meridian74 2017.03.17. 12:49:09

@EU zászlót mindenhova!: "Utóbbi kettővel egyébként kitörölhetted volna idén január elejétől február közepéig, ugyanis jórészt szélcsendes idő volt ólomszürke felhőzárral"

Valószínűleg ez az ami megárthatott neki... fény és levegőhiány, ráadásul tetézi a bajt, hogy valami sötét lukban lakik, füstös pest közepén... Ennek okán beszél annyi sötétzöldséget, mint azt láthatjuk...(48milliárd €-ba fog kerülni paks2? ROFL :) :))

Meridian74 2017.03.17. 12:53:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"De az olaj és gáz se fogy el. 50 évre van olaj és háromszor annyi gáz. De tovább kitartanak, mert felmegy az áruk,"

Szóval ezek szerint szerinted is ezeknek felfele megy az áruk... és ezt akarnád megvettetni!? Meg úgy egyébként a megújulók ezek nélkül nem tudnak létezni?

Na, itt buktál meg kisapám! Ész hiányban.

Meridian74 2017.03.17. 12:57:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"2050-re a megújulók fedezhetik az áramigény 80%-át."

2050-re fúziós erőművet akarnak, nem megújulót, hülyegyerek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:06:32

@GyMasa: "Mekkora veszteseggel?
Spanyolorszag meg 2000+km-re van szinten."

750 kV egyenáramú 4 cm átmérőjű távvezetékkel? Olyan 5%.

""külföldön" ingyen allitjak elo az aramot"

Mondjuk a szélenergiát harmad annyiért hasznosítják, mint mi. Választhatunk, hogy megtermeljük, vagy megvesszük tőlük. Döntsd el végre.

Most is 38%-ot külföldről veszünk, és az atomlobbi nem ajvékol, hogy mennyire bizonytalan a hazai áramellátás. 2050-ben 20% alatt vásárolnánk, 80% megújuló lehetne. Lásd az energiaklubos linket fentebb.

"71 atomeromu epul vilagszerte."

Ebből hány darab 100% állami?

És ebből hány darab épül lecsúszó, elmaradott országban, mint M.o.?

"Az Európai Bizottság 22 eurót prognosztizált....
Es, mi van akkor ha tevednek?"

orbánék 65 eurót prognosztizáltak. Es, mi van akkor ha tévednek? Most 34 euró, és a megújulók folyamatosan előretörnek, egyre olcsóbbak lesznek. Inkább csökkenni fog. Az Európai Bizottságnak nem fűződik hozzá érdeke, hogy alulbecsülje, a narancskullancsoknak viszont minden érdekük a feülbecslés.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:07:47

@Meridian74: "2050-re fúziós erőművet akarnak, nem megújulót, hülyegyerek."

Már régóta akarnak fúziós erőművet a hülyegyerek. Nem fogadnék rá nagy tétekben, hogy 2050-re elkészítik ipari méretben.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:12:40

@Meridian74: "ezeknek felfele megy az áruk... és ezt akarnád megvettetni!?"

Emelkedő az árúk, ha kifogyóban vannak, ez evidens. De nem akarok én semmit megvetetni.

"Meg úgy egyébként a megújulók ezek nélkül nem tudnak létezni?"

Meg úgy egyébként az atom ezek nélkül nem tud létezni.

Az atomenergia és a megújuló energia közös tulajdonsága, hogy a termelés nem igazodik az igényekhez.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:16:18

@Meridian74: "2026-ban akkor kell kezdeni a törlesztést HA ELKÉSZÜLT ÉS MŰKÖDÉSBE ÁLLT az erőmű.
Tudod, kölcsönös érdek."

Rendkívül tájékozatlan vagy, nem vagy vitapartner. Lehet, nem akarod Paks2-t, csak nem tudsz róla.

Az oroszok érdeke nem kölcsönös. Legfeljebb a fideSS maffiával.

"Az orosz kormány kirakja a netre a paksi hitelszerződés részleteit, ebből derül ki, hogy kemények a feltételek: a magyar önrészt már az elején is bele kell tenni, a kamat és a részlet is hétévente növekszik majd, és 2026-tól akkor is törleszteni kell, ha az első blokk még nem épült meg."

444.hu/2015/01/14/paks-evforulo-2014-2015-orban-putyin-moszkva-kreml-atomeromu-energetika/

Arcade Macho 2017.03.19. 20:11:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "750 kV egyenáramú 4 cm átmérőjű távvezetékkel? Olyan 5%."

oh es IGEN

kiderul hogy erosaramu ZSENI is vagy nem csak kohomernok es/vagy heggeszto a zatomeromuben

spectrum.ieee.org/energywise/energy/renewables/germany-plans-3800kilometer-25-billion-transmission-network-for-wind-power

tehat 3 db Paks2 -es blokk epulhetne meg belole

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 22:08:54

@Arcade Macho: Na, ez egy nagyon szép példa arra, hogy a megújuló energiát egyre olcsóbban termelik. Köszi a linket!

A megújulók előretörése miatt egyrészt kisebb kapacitású hálózat kell, mert nem centrásan, hanem elosztva termelik az áramot, másrészt kapacitást kell növelni, ha előnyösebb földrajzi helyen akarjuk megtermelni az áramot.

"erosaramu ZSENI is vagy nem csak kohomernok es/vagy heggeszto a zatomeromuben"

Megtisztelsz. :))

De más téren vagyok zseni, ezeken csak olvasott. Éppen annyira, hogy ne mondjak olyan faszságot, hogy majd a magyar munkások összehegesztik a reaktortartályt.

"3 db Paks2 -es blokk epulhetne meg belole"

2x nagyobb távolságra, 20x annyi teljesítménnyel.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Paks2 miatt is növelni kell a hálózati kapacitást, ami megint sokmilliárddal fogja Paks2-t drágítani.

GyMasa 2017.03.20. 14:21:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...750 kV egyenáramú 4 cm átmérőjű távvezetékkel? Olyan 5%...
Ez melyik veszteseg, a napelemtol a fogyasztoig mert, vagy csak a HVDC vezeteke?
Tippem szerint csak az utobbie.
De, ha a teljes rendszert nezzuk, akkor az 5% egy illuzorikus alom.
A legegyszerubb ilyen rendszer akovetkezo elemekbol all:
- Generator (napelem/szelkerek)
- 1. Atalakitas: Napelem/szelkerek feszultseget a halozathoz igazitani.
Jobb esetben ez kozvetlenul a kozepfeszltsegu halozat (10-20kV)
Kapcsolo uzemu inverter 90% feletti hatasfokkal
- 2. atalakitas: Kozepfeszultsegu rendszerbol a HVDC rendszerre
Itt feltetelezem, hogy nics kozben nagyfeszultsegu rendszer
Transzformatorral a hatasfok 95% feletti, nagyfeszultsegu DC/DC konverterrel 95% feletti.
- A HVDC rendszer vesztesegei (amit elfut az arammal aranyos melegedes s vezeteken) Ez legyen 5%.
- 3. atalakitas: pont mint a 2. csak a masik iranyba. 95% hatasfok.
- 4. atalakitas: Pont mint az elso, csak masik iranyba. 95% hatasfok.
Na, ennek, az erosen leegyszerusitett rendszernek a hatasfoka, figyelembe veve csak a mindenfele atalakitasokat= 0.95*0.95*0.95*0.95*0.95=0.7737, tehat 77,37%
...Mondjuk a szélenergiát harmad annyiért hasznosítják, mint mi. Választhatunk, hogy megtermeljük, vagy megvesszük tőlük. Döntsd el végre...
Mit jelent, hogy "hasznositjak???"
A kormany ugy dontott, hogy megtermeljuk magunknak, amit lehet a tobbit pedig megvesszuk a piacrol. Nem nekem kell dontenem.
...Most is 38%-ot külföldről veszünk, és az atomlobbi nem ajvékol, hogy mennyire bizonytalan a hazai áramellátás. 2050-ben 20% alatt vásárolnánk, 80% megújuló lehetne. Lásd az energiaklubos linket fentebb...
Nem, csak a CSUCSfelhasznalas eseten 38%, minimalisan olyan 20% korul van, es ez valtozik a felhasznalastol fuggoen.

...Ebből hány darab 100% állami?...
Fogalmam sincs, de pl. kinaban gyanusan mindegyik az.
Nem, mintha ennek lenne valami koze barmihez is.

...És ebből hány darab épül lecsúszó, elmaradott országban, mint M.o.?...
Lasd eggyel fentebb.

orbánék 65 eurót prognosztizáltak. Es, mi van akkor ha tévednek? Most 34 euró, és a megújulók folyamatosan előretörnek, egyre olcsóbbak lesznek. Inkább csökkenni fog. Az Európai Bizottságnak nem fűződik hozzá érdeke, hogy alulbecsülje, a narancskullancsoknak viszont minden érdekük a feülbecslés.
O, bazz... latom meg mindig nem erted meg.
A nap es szelenergia nem alkalmas sem egy egesz orszag, sem egy kontinens ellatasara ma.
A Nemet pelda pedig rohadtul nem kovetendo.
Ott egy politikai dontest hoztak, minimalis technikai hatterelemzessel.
Mara eljutottak oda, hogy megertettek, hogy mekkora lett a gond.
Mondjuk ebben sokat segitett, hogy mostanra felmerult a kerdes, hogy egyaltalan felmerjek a dolog anyagi vonzatat, mert eddig a nemet lakossag szamolatlanul ontotte bele az EUR milliardokat ebbe a fejlesztesbe.
Es, az is teljesen biztos, hogy 100% piaci korulmenyek kozott a mai nemet megujuloenergia rendszer siman eletkeptelen volna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 15:26:37

@GyMasa: "Ez melyik veszteseg"

2000 km hálózati.

"Transzformatorral a hatasfok 95% feletti"

Irreleváns. Paks2 esetén is kell hálózat. A megújulók elosztott jellege miatt kevesebb.

"csak a CSUCSfelhasznalas eseten 38%,"

Az egész éves átlagban 38%. CSÚCSfelhasználás esetén jóval több.

"a nemet lakossag szamolatlanul ontotte bele az EUR milliardokat"

Mi meg számolatlanul öntsük bele Paks2-be a EUR milliárdokat? A német példa pedig rohadtul nem követendő.

GyMasa 2017.03.20. 16:07:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...2000 km hálózati...
Milyen nagy kar, hogy a TELJES rendszer nem csak a tavvezetekbol all.
...Irreleváns. Paks2 esetén is kell hálózat. A megújulók elosztott jellege miatt kevesebb....
AZ a halozat mar megvan.
A jelenlegi orszagos igenyeket lefedi.
Amirol te beszelsz, az ahhoz kell, hogy meg tobb aramot tudjunk kulfoldrol venni. Azaz egyertelmuen a zold energiatermeles kovetkezmenye.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 16:17:37

@GyMasa: "A jelenlegi orszagos igenyeket lefedi."

Paks2 által támasztott igényeket nem fogja lefedni. Gyakorlatilag meg kell duplázni.

GyMasa 2017.03.20. 16:46:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2 által támasztott igényeket nem fogja lefedni. Gyakorlatilag meg kell duplázni....
Nem kell megduplazni. Paks es Paks 2 nem fog egyszerre teljes kapacitassal mukodni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 17:06:13

@GyMasa: Paks2 egy blokkját se bírja el a jelenlegi hálózat. Olvass már utána, ne nekem kelljen oktatni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 17:07:55

@GyMasa: Ne gyere nekem 2010-es adatokkal. Menj fel az MVM oldalára, ott megvan az összes adat havi és napi bontásban, minden nap olyan 40% körüli a nettó import.

GyMasa 2017.03.21. 09:58:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2 egy blokkját se bírja el a jelenlegi hálózat. Olvass már utána, ne nekem kelljen oktatni...
Miert is nem? Hiszen mukodik.
...Ne gyere nekem 2010-es adatokkal. Menj fel az MVM oldalára, ott megvan az összes adat havi és napi bontásban, minden nap olyan 40% körüli a nettó import....
Koszi a frissebb linket.
DE!
mavir.hu/documents/10258/45985073/MAVIR_VER_2015_WEB.pdf/4cb51529-6318-41cf-94f4-d62aca92b72d
Ebben e dokumentumben csak 2015-os adatok vannak, de jol latszik belole, hogy nem azert importalunk, mert nincs kapacitas helyben megtermelni, hanem, mert _JELENLEG_ olcsobb kulfoldrol megvenni.
(9. oldal: 2015-os atlag import 31.25%. AMi mondjuk azert nem 40 %, de tenyleg nem 20%.)
(10. oldal: az orszag termelokepessege vs a valos felhasznalas 2105-re. Eszerint import nelkul is van mintegy 2000MW helyi teljesitmeny a rendszerben.)
Mondjuk a 20 oldalon latszik, hogy meg ez sem biztositja mindig a minimalisan eloirt biztonsagi tartalekot.
A 22. oldalon lathato, hogy legdurvabban a foldgaz uzemu eromuvekkel alltunk le az utobbi evekben.
26. oldal: A szeleromuvek kb 23%-os kihasznaltsaggal mukodnek.
Mondjuk, sokkal beszedesebb a min/max arany is. 2105-ben a minimum 2,4 MWh volt egy napon, es 7000MWh a maximum.
A 27. oldal szerint 2020-ban mar nem lesz elegendo kapacitas az orszagot sajat erobol ellatni. Az kevesebb, mint 3 ev mulva lesz.
A 36. oldalon lathato a legbeszedesebb tablazat.
Ez mutatja az arakat.
Tehat a piaci ar a 9,11HUF/kWh es a 16,20 HUF/kWh kozott mozog.
Ebbol az is latszik, hogy ez az ar alacsonyabb, mint a megujulora garantalt 18 HUF-os ar.
Viszont jobbara dragabb, mint a Pakson megtermelt aram.
Tehat a kovetkezo kovetkeztetest lehet levonni a dokumentumbol:
Az ev legnagyobb reszeben, az import ar nagyjabol az atomeromubol szarmazo aram ara korul mozog.
Emiatt gazdasagossagi szempontokat figyelembe veve a kovetkezo sorrendben erdemes termelesre hasznalni az eromuveket:
- Paks, mivel kozel 100%-os termelessel biztosit olcso aramot ~11HUF/kWh
- Megujulok, mivel arra kotelezo atvetel van 18HUF/kWh-aron
- Minden tovabbi eromu, amelyik kepes termelni a mindenkori import ar alatt, es alacsony a fix koltsege.
- Import 9-16 HUF aron
- Minden eromu, ami 16 HUF felett termel.
Ez persze, egy komoly szakma, szoval mindig ki kell szamolni, hogy melyik megoldas es arany a legjobb az adott pillanatban.
(melyik eromuvet erdemesebb leallitani: amelyik olcso aramot termel, de magas az allasi dija is, vagy amelyiket gyorsan lehet ki- bekapcsolni, de viszonylag magas a fajlagos koltsege?)

GyMasa 2017.03.21. 10:00:17

@GyMasa:
...Miert is nem? Hiszen mukodik...
Marmint Paks most 4x0.5GW-ot termel, Paks 2 pedig 2x 1.2GW-t fog.
Tehat kb 400 MW-nyi tavvezetek hianyzik, ha feltetelezzuk, hogy most koppra ki van terhelve a letezo vezetek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.21. 16:45:57

@GyMasa: "a piaci ar a 9,11HUF/kWh es a 16,20 HUF/kWh kozott mozog."

Átlag 34 Euró/MWh.

(A Zusában középen a szélenergia18 Euró/MWh. Asszem ez most a világon a legalacsonyabb megújuló. Naperőművekkel fognak majd alámenni.)

orbánék 65 Euróval számolnak, hogy megtérül Paks2. Ha nem lopnak, akkor is hozzájön egy csomó költség, úgyhogy számolhatsz bátran 100-110 Euróval. Ha meg lopnak, akkor a többszöröse. És ezek LOPNAK!

"gazdasagossagi szempontokat figyelembe veve"

... a következőket érdemes fejleszteni:

- energiatakarékosság
- energiahatékonyság
- okos fogyasztók, változó áramár
- megújulók
- import/export kapacitás
- tartalék fosszilis erőművek.

"kb 400 MW-nyi tavvezetek hianyzik"

Kezdetben 1,2 GW. Az ütemezés most nics előttem, de asszem később még több is.

Pontot ér, hogy értelmesen átnézted, köszi! Kicsit levesz az értékéből, hogy ez egy erősen elfogult kiadvány.

GyMasa 2017.03.22. 11:12:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...(A Zusában középen a szélenergia18 Euró/MWh. Asszem ez most a világon a legalacsonyabb megújuló. Naperőművekkel fognak majd alámenni.)...
Magaban ez semmit nem ert, ha nem tudod felhasznalni az aramot a keletkezese pillanataban. Ezt mar megbeszeltuk.
...orbánék 65 Euróval számolnak, hogy megtérül Paks2. Ha nem lopnak, akkor is hozzájön egy csomó költség, úgyhogy számolhatsz bátran 100-110 Euróval. Ha meg lopnak, akkor a többszöröse. És ezek LOPNAK!...
EZ mero spekulacio, szoval licitalni nem fogok. Majd meglatjuk, mi lesz.
Az ellatasbiztonsag pedig nem elsosorban penz kerdese.
...... a következőket érdemes fejleszteni:

- energiatakarékosság...
Dicseretes, de semmi koze Pakshoz.
...- energiahatékonyság...
Dicseretes, de semmi koze Pakshoz.
...- okos fogyasztók, változó áramár...
Szerintem ezzel csak marginalis megtakaritas erheto el, oriasi beruhazassal.
...- megújulók...
Ez nagyon szep, de csak a jelenlegi rendszerrel EGYUTT hasznalhato, mert arra az idoszakra is kell biztositanod az aramellatast, amikor nem fuj a szel, es nem sut a nap.
- import/export kapacitás
CSAK ebben bizni szerintem Darwin dijas otlet.
- tartalék fosszilis erőművek.
Atom ALAP eromu, es tartalek fosszilis eromuvek.

GyMasa 2017.03.22. 11:14:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Kezdetben 1,2 GW. Az ütemezés most nics előttem, de asszem később még több is.
...
Öööö, most nem ertem. 2400-2000 az 400. Akkor mi tobb kell meg?
...Kicsit levesz az értékéből, hogy ez egy erősen elfogult kiadvány....
Kicsit levon a velemenyed ertekebol, hogy pont te javasoltad ezt a kiadvanyt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.22. 11:30:16

@GyMasa: "ha nem tudod felhasznalni az aramot a keletkezese pillanataban"

Miért ne tudnám?

Bár lenne már annyi megújuló, hogy nem tudom! Akkor beindulnak az okos fogyasztók, akiknek pont az ilyen "szemét" áram kell.

"Ezt mar megbeszeltuk."

Akkor miért hozod fel megint???

"ezek LOPNAK!...
EZ mero spekulacio"

Vizes VB, Puskás stadion, olimpia, stb, stb... Még orbánék is elismerik.

"okos fogyasztók, változó áramár...
Szerintem ezzel csak marginalis megtakaritas erheto el,"

Nem elsősorban megtakarítás, hanem a terhelés jobb elosztása.

"oriasi beruhazassal."

Minimális beruházással, minden készüléket így fognak gyártani, centekbe kerül egy csip. Plusz lesz ingyen okos lakásod.

"az idoszakra is kell biztositanod az aramellatast, amikor nem fuj a szel, es nem sut a nap."

Olyan nincs, hogy sehol nem fúj a szél, sehol nem süt a nap, sehol nem hullámzik a tenger, kihűl a Föld magja... Ezek pont kiegészítik egymást. Ha kevés az áram, akkor az okos fogyasztók lekapcsolnak, ha tudnak. És ha egész Európában egyszerre nem fúj a szél, és nem süt a nap, :)) akkor beindulnak a vízerőművek, és ha még az se elég, a tartalék fosszilis erőművek. Ne kelljen már ezt többet mondani!

"most nem ertem"

Plusz 1,2 GW beindítása plusz 1,2GW hálózatot igényel.

"te javasoltad ezt a kiadvanyt."

Nem, azt javasoltam, hogy nézd meg a kimutatásokat. De ez a kiadvány se annyira rossz. A többi hablatynak és propagandának nem kell kritika nélkül bedőlni, gondolkodva kell olvasni.

Arcade Macho 2017.03.25. 16:13:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Akkor beindulnak az okos fogyasztók, akiknek pont az ilyen "szemét" áram kell."

ohh mekkora nagy hulye vagy de komolyan...

persze a mosogep vagy a hutoszegreny, ami tipikusan a fogyi tulnyomo tobbsegeert felelos az majd leall, ugye? leall pl 5 orara, vagy a laptopod te majom...

chrisred 2017.03.26. 10:35:37

@Arcade Macho: Mosógép mondjuk tipikusan az a háztartási eszköz, ami egy "okosotthonban" ki tudja használni a fogyasztási mélypontokat. Az ideális, ha pont akkor fejeződik be a program, amikor a háziasszony hazaér.

Arcade Macho 2017.03.26. 22:47:31

@chrisred: az okos jelzo ebben a felallasban az aramszolgaltato marketingeset illeti

valojaban megnezve a MAVIR rendszerterheleset: m.cdn.blog.hu/as/aszodiattila/image/magyarrendszerterheles_20151206.jpg

www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles

valo igaz hogy van egy lokalis minimum napkozben de az idealis mosasi idopont az az hajnal lenne...

raadasul joltuggyuk, hogy a vegfogyaszto fele vezetett madzag nincsen felkeszitve arra hogy MINDEN fogyaszto full szopizhassa a dzsuzt
süti beállítások módosítása