A valódi viták otthona

Reflektor

A TUDATLANSÁG ELLEN

Szigeti Cecília írása

2017. április 06. - macska az úton

nemsullyedunk.jpg

Az interneten több helyen is találkozhatunk az alábbi felhívással:

„Legyen vége az ellenzéki puccskísérletnek és a tudatlanságnak!!!”

amely az elmúlt évek kiemelkedő sikertörténeteit foglalja össze.

A HVG honlapján Sikerpropaganda: alternatív tények címmel olvasható cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a felsorolt sikerek gyakran csak a képzeletben léteznek, vagy hátterükben egészen egyszerűen óriási uniós pénzek vannak.

A problémák felsorolását az alábbiakkal egészíthetjük ki:

JÖVEDELMEK ALAKULÁSA

Sikerpropaganda: „2016-ban már 4,6 százalékkal emelkedett az átlagbér, és 2017-ben ennél lényegesen nagyobb, 10% feletti növekedés már szinte biztosnak látszik.”

HVG: „10 százalék? Harmadakkora gazdasági növekedés mellett? Lószart mama. Ha mégis, akkor annyi a negyven éve nem volt ilyen alacsony inflációnak. Meg az államadósságnak.”

Kiegészítés:

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a mediánjövedelem az EU többi tagállamához képest. Az Európai unióban átlagosan 16 ezer euró/év volt ez az érték, nálunk pedig 4,5 ezer euró/év. Összehasonlításként: Szlovákiában közel 7 ezer, Csehországban 7,4 ezer, a válságban levő Görögországban 7,5 ezer euró volt a mediánjövedelem (és igen: Románia, Bulgária és Szerbia még mögöttünk van).

Miért a mediánjövedelmet nézzük az átlag helyett? Mert az átlagjövedelem úgy is növelhető, hogy a legtöbbet kereső fizetését megduplázzuk és máris mindenkinek magasabb lesz az átlaga (ezért érezzük azt, hogy a növekvő átlagjövedelem mellett nem élünk jobban), a mediánjövedelem, pedig a sorba rendezett jövedelmek közül a középső, így hiába emelkedik a legmagasabb jövedelem értéke, ez a mediánon nem változtat.

GYERMEKEK HELYZETE

Sikerpropaganda: „A gyerekétkeztetés látványosan javult.”

HVG: „Anyátok!”

Kiegészítés:

Magyarországon a gyerekek közel 40%-át veszélyezteti a szegénység, az EU-ban csak Románia, Bulgária és Görögország van rosszabb helyzetben nálunk. A problémák valós megoldása helyett csak a tüneteket enyhíti a gyermekétkeztetés.

EGÉSZSÉGÜGY FEJLESZTÉSE

Sikerpropaganda: „A kormány átvállalja a kórházak adósságát. Folyik a kórházfelújítás!” 

HVG: „Tavaly több áldozatot szedett a kórházi fertőzés Magyarországon, mint az összes terrortámadás Európában.”

Kiegészítés:

Köszönjük, Brüsszel!

100 milliárd Ft EU támogatást költöttünk egészségügy fejlesztését célzó beruházásokra.

NAGYBERUHÁZÁSOK

Sikerpropaganda: „Újjáépült a Zeneakadémia, a Vigadó, a Wellish-palota (Igazságügyi Minisztérium épülete) impregnált kövekkel tatarozták a Parlamentet. Megújult az Olimpiai park, a Ferenciek tere, a Keleti pályaudvar, az Erkel Színház, a Mátyás templom, a Várkert Bazár, a Palota Negyed a nyóckerben és szinte az egész 8. kerület, a Sasadi út (a volt Osztyapenkó) és környéke. Megnyílt a felújított füzéri vár. Elkészült a 4-es Metró, a Keletitől a Kelenföldi pályaudvarig. Új egyetem született és épült, a Ludovika és most épül a Campus kollégiuma.”

HVG: „Akkor ezt mind szépen köszönjük meg a magyarokat elnyomó, szemét imperialista Brüsszelnek.”

Kiegészítés:

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4512406329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.04.07. 00:34:06

Akkor most mi is van?

Csak nem az, hogy az egyszer és utoljára az EU-ból ránk zúdított pénzt - igen, tudom, ez mindig is a miénk volt, stb., szóval köszi, de ilyen kommentárt nem kérek - úgy költöttük el látszatmegoldásokra, hogy a szükségesnek többszörösét fizettük majdnem mindenért csak azért, hogy sikeresnek tűnjünk az ártatlan, ámbár balga nép szemében?

Nem olyan ez, mint mikor valaki vesz mondjuk ezer lottószelvényt, és végre lesz egypár kettesen és hármason túl még egy négyese is..? Hát igen, siker, de ki tudja, "magunknak is többe van"..?

Mert egyébként kinek van erre nézve ellenpéldája? Komolyan kérdem?
süti beállítások módosítása