A valódi viták otthona

Reflektor

Lejárt szavatosságú potencianövelővel házal az MSZP

Ez a harc lesz a végső?

2018. január 09. - macska az úton

elszantsag2.jpg

Ez akár egy bulvárcikk címe is lehetne, de nem az. Az MSZP ugyanis úgy rúgja be a kampány motort, hogy az oldalkocsi adja a másikat. A Botka-buktatás óta időnként fura manőverekbe kezdő pártfosszília, úgy látszik, ébredezni kezd, de jó kérdés: mindez vajon hasznára lesz-e bárkinek is?

Botka legendás fel-, majd letűnése egész biztosan mérföldkő volt az MSZP életében, egy agilis, idealista, a saját pártja valós állapotával és belső viszonyaival tisztába nem lévő lánglelkű harcos – ez nem cinizmus - legalább őszintén akart valamit. Persze az ultimátum meg a nagylelkű ajánlat elsőre is életszerűtlen és megdöbbentő volt, de ahhoz nem férhet kétség, hogy legalább a szándék nem hiányzott. Botka szerette volna az egykori állampártot érdekesebbé, hatékonyabbá tenni, nem akart megelégedni azzal, hogy az MSZP egy koncepciótlan, sótlan, leginkább saját és a Magyar Népköztársaság (ezek azért jelentős mértékben egybeesnek) múltjában rekedt formáció, ami elketyeg még egy darabig, de valós súlya - tartalom helyett - már csak százalékokban mérhető, ráadásul lassan azokat is két kezén megszámolhatja a választó.

Botka jött, megbuktatták, ennyi a történet. Nem kellett ehhez nagyon külső ellenség, simán megoldható volt a dolog belülről is. A Tarjányi Péter és Lattmann Tamás nevével fémjelzett Magyar Progresszív Mozgalomról pedig múlt héten derült ki, hogy már le is húzták a rolót.

„A politikai közösség azért jött létre ősszel, hogy a baloldal számára megfelelő miniszterelnök-jelöltet találjon és segítsen leváltani az Orbán-kormányt” – hangzott el a Hír TV-ben, ami egyfelől elérte célját, Botka repült, de az, hogy a „pártok már teszik a dolgukat, nincs ezért szükség a mozgalomra” mit jelenthet továbbra is rejtély a számomra, még akkor is, ha az MSZP-P közös jelölttel rendelkezik a miniszterelnöki posztra.

Az MSZP 2017. második félévében iszonyatos lejtmenetbe kapcsolt. A Botka előtti semmi, a Botka-ultimátum, majd Botka botrányos leléptetése után a következő igazán megdöbbentő fordulat a DK-MSZP párbaj volt, melyben napról napra derült ki, hogy egyfelől az együttműködésre törekvő felek valójában egészen másként látják a dolgokat, másfelől Gyurcsány Ferenc azt csinálhat az MSZP-vel, amit csak akar. A sajtónyilatkozatok, azok cáfolatai és a kínos magyarázkodás hamar a mindennapi rutin részévé vált, a végeredmény pedig az lett, hogy az MSZP még a korábban a pártnak biztos befutó helyett jelentő kerületeket is átengedett a DK-nak.

Ezt követően jött az MSZP-Párbeszéd fúzió, ami inkább Karácsony hitelességét kérdőjelezte meg, az MSZP ezzel nem veszíthetett, támogat egy külső személyt, ha bukik, akkor sem direktbe az ő emberükről van szó. Karácsony pedig megtölti azzal a sajtót, hogy csak két ellenzéki párt van talpon a vidéken, ami az ő szájából is tragikusan hangzik, de az MSZP legalább meghúzódhat az árnyékban.

Aztán jött Csepel, Bangóné Borbély Ildikó, Szabó Szabolcs meg persze Németh Szilárd.

„A szocialisták karácsony előtt megkeresték Szabó Szabolcsot, legyen a jelöltjük. Persze MSZP-Párbeszéd színekben. Az Együtt politikusa ezt visszautasította. Így lett Bangóné Borbély Ildikó a csepeli szocialista jelölt” – foglalta össze az Index a történteket.

A helyzet ugye az, hogy Szabó Szabolcs a saját pártja színeiben akart indulni, ami elég logikusan hangzik, az MSZP-P meg azt mondta, azt már nem. Szabó Szabolcs 2014-ben lezúzta a kerületi rezsiharcost. Az ő ellehetetlenítése meglehetősen fura húzásnak tűnt, persze az MSZP elő is vette az okoskártyát, hogy az ő logójuk nélkül nem lehet az ő jelöltjük, ez pedig ugye, ha nem indítanak saját jelöltet, komoly pénzveszteséggel járna…

A DK rögtön rúgott is egyet az általa már sokszor megalázott egykori anyapártba, ugyan már hogyan képzeli ezt a dolgot, hiszen az MSZP-vel abban állapodtak meg, hogy az a körzet az Együtt körzete lesz. Nagyon úgy tűnik, ezen a négyszereplős harcon egyelőre csak a Fidesz szórakozhat jól, a rezsiharcos meg is mondta:

„Nem érdekel az, hogy ezek itt most marakodnak, zsarolgatják egymást, képtelenebbnél képtelenebb ötletek jönnek, felőlem Gobbi Hilda is indulhat."

Persze nem mindenki látja ilyen siralmasnak a párt állapotát, a balramagyar.hu-n például azt írják:

„Senki nem gondolta, hogy pár hónap alatt azonban összeszedi magát a párt. De az MSZP-nek sikerült, nem is akárhogy! Leigazolták Karácsony Gergelyt, a demokratikus ellenzék legnépszerűbb alakját, megerősítették a pártot német kampánystratégákkal és már elő is álltak a kampány eddigi legerősebb ügyével.

Az MSZP harcot indított az Orbán-rendszer talán legfelháborítóbb igazságtalansága ellen, nekimennek a kórházi várólistáknak.

Petíciót indított ugyanis az MSZP és a párt társult ifiszervezete a Societas…”

Szóval ez volna az összeszedés és a feltámadás? Akkor milyen lehet náluk, amikor szimplán csak nem működik valami?

Ha pedig a címben potencianövelőt emlegettem, hát tessék, álljon itt két rövid bekezdés az MSZP friss, „Elszántság” névre hallgató kampányának szövegéből:

"Igazán boldoggá az az eredmény tesz, amiért megküzdünk. Mindannyiunkkal előfordul, hogy időnként úgy érezzük, elhagyott minden erőnk. Úgy érezzük, elfogyott a lendület.

De amikor a leggyengébbnek érezzük magunkat, és mégis tovább megyünk, akkor vagyunk a legerősebbek. Ilyenkor mozgósítjuk a legtöbbet magunkból: legmélyebb hitünket, az igazi elszántságot."


Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 a képforrása: hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6813561661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojszipupi 2018.01.09. 13:55:15

Említsük meg az mszp legújabb "ételdobozos" ötletét. Kevés dolog hányingerkeltőbb, mint amikor egy erkölcsi fertőben fidesz által megvett és irányított, totális mélypontra csúszott párt úgy tesz mint aki a mélyszegények megmentőjeként lép elő a választások előtt 3 hónappal! Nézem a nyilatkozataikat a tv ben, a röhögő görcs és a megrökönyödés és a szánalom keveréke kerülget attól a teljes dilettantizmustól, amint végső kétségbeesésükben erőlködnek. Az már csak hab a tortán, hogy látványosan Németh Szilárd kezére adják azt a körzetet, ami könnyen nyerhető lenne.

Okos Tóbiás 2018.01.09. 14:27:11

Abba kéne már hagyni ezt a "Mindenért a Gyurcsány a hibás!" ótvar fideSS dumát. Gyurcsányt ugyan úgy szarban hagyta az MSzP, mint mindenki mást, aki rendet akart csinálni a párt háza táján. Gyurcsány, az ellenszél ellenére felhozta a DK-t, míg az MSzP leamortizálta magát.

Szilágyi Imre 2018.01.09. 16:10:59

@Okos Tóbiás:
Aha. Gyurcsány az 1 milliós támogatót jelző skálán a csúszkát áttolta a másik térfélre.
:)
Ez jelentette azt, hogy felhozta a DK-t.

Okos Tóbiás 2018.01.09. 16:15:59

@Szilágyi Imre: Úgy látom, megfertőzött a "bolond lyuk szindróma". :)

Kivlov 2018.01.09. 17:17:06

maszop, holnap szop...

DFK 2018.01.09. 17:22:48

@Kivlov: és áprilisban is szop.

dare 2018.01.09. 17:38:22

Kíváncsi leszek erre a feltámadásra, meg persze a fékezhetetlen lendūletre.
Márciusban már látni fogjuk az erőt (vagy nem).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.09. 17:52:00

@mojszipupi: Ezért nincs tévém.

@Okos Tóbiás: Gyurcsány nem akart rendet csinálni, mondott egy beszédet, de csak a párt múmiáinak tetsző húzásai voltak. Érdekes módon utána Bajnai össze tudott rakni fiatalokból egy kormányt, de ő is csak zsarolva tudta az MSZP-t egyben tartani...

viharsarki 2018.01.09. 18:25:26

@Online Távmunkás: Ez igy "enyhe" tulzás. Akárhogy is forgatjuk, akkoriban Gyurc sány őszintén tárta fel a helyzetet, s nem igazán rajta mulott, hogy nem ugy sikerült, ahogy eltervezte, ía másik, nem az MSZP "kifosztásával növelte a csapatát, hanem a következetességgel. Ami Csepelt illeti, még alakulhat másképp is a történet. Ugy fél füllel" hallottam Karácsony megjegyzését, Gyurcsány és a DK kell a sikerhez. Ebben akár egy uj megegyezés is benne lehet.A kormány leváltása nem reménytelen ügy.S megmozdulóban van az eddig tartozkodó értelmiség is. S ne hagyjuk ki az ÁSZ fideszes indittatásu intézkedéseit sem. Ez közelebb hozza egymáshoz az ellenzéket is A bumeráng vissszaüthet!

werecke 2018.01.10. 08:15:36

Csaak összefogni hááááát és nemzetközivéhéhéhé lesz ( globalizmus ) holnapra aaa vilááááág ! Leülhettek elvtársak !

NemodaBuda 2018.01.10. 08:36:22

Érdekes, hogy a fideszes trollok mennyire elemi szinten húzzák le a baloldalt. Semmi érv, csak a pejoratív megjegyzések. Alakul a baloldal, sokkal inkább, mint az orbán által erőszakkal leszalámizott jobboldal ! Hol vannak a kisgazdák, a fórumosok, a többi ilyen-olyan jobboldali demokrata meg nem demokrata ? Mind ott vannak orbán zsebében, vezetők nélkül, platformok nélkül, pénz és arc nélkül. Ott vannak a fidesz képviselői között, meg se szólalnak, mert félnek, hogy tovább esnek lefelé. A baloldal mindenképpen nyer, ha így folytatja az érlelődést, legfeljebb nem most ! És legfeljebb nem a mai emberekkel, vezetőkkel - akik közül Gyurcsány messze nem a legrosszabb, Karácsony meg messze nem legostobább !

bundazsák 2018.01.10. 09:27:31

@NemodaBuda:
Sajnos nincs igazad. Az MSZP egyetemi oktatásra méltó módon mutatja meg, hogyan kell saját magunkat irgalmatlanul tökön rúgni. Amikor egy olyan vezető került elő, akinek voltak elképzelései a hibákról meg a változtatás igényéről és módjáról, akkor a régi, mindig háttérben levő emberek ezeket gyorsan kicsinálták. Ilyen volt 2006. után Gyurcsány is (pont a fidesz által csúnyán kiforgatott őszödi beszéd mutatja), valóban meg akarta reformálni az MSZP-t, ami viszont a régi káderek hatalmának elvesztésével járt volna. Ezért az első adandó alkalommal (a 2008-ban kitört gazdasági válság során) megbuktatták. Most pedig Botka akarta ugyanezt, de sajnos csodák nincsenek, neki is bukni kellett. Amíg a régi mag ott van a háttérben, az MSZP nem lesz képes választásokon esélyesként indulni, csak arra jók, hogy a parlamenti küszöböt talán elérjék. A most elővett Karácsony Gergely tényleg csak arra kell, hogy legyen kire mutogatni a választások után.
süti beállítások módosítása