A valódi viták otthona

Reflektor

Zsoldos Ákos: Roskadozik a szlovák Fidesz – Orbán is így járhat

2016. október 07. - szénhidra

collapsed-house_l.jpg

Mindeddig kikezdhetetlennek tűnt

A Robert Fico vezette Smer 2012-es hatalomra kerülése után nekilátott hatalma bebetonozásának: saját médiabirodalmat épített ki, állami vállalatok privatizációjával gazdasági hátországát monopolhelyzetbe hozta, a legfőbb ügyész székébe egy lojális jogászt ültetett és a többi. Fico fenn tudta tartani pártja egységét is: a közvélemény semmiféle Smeren belül zajló konfliktusról nem értesült, a kormány- és pártpropaganda pedig példás egységet mutatott. Amennyiben mégis felbukkant egy-egy különvélemény, annak megejtője nagyon hamar a periférián találhatta magát, így nyerte meg magának Boris Zala Smer-alapítóatya a belpolitikailag mit sem érő EP-képviselői posztot.

A (nevükben) szociáldemokraták népszerűségüket pedig  Robert Fico karakterének köszönhetik, aki softnacionalista, etatista-paternalista attitűdjével a vidéki szlovák kisemberek közt egyfajta személyi kultusznak örvendett.

Sok volt a kínos ügy

Noha Robert Fico pártja propagandagépezetét hibátlanul építette fel saját karakterének kultusza köré, a párt ezen egyszerű struktúrából fakadó erőssége idővel a gyenge pontjává vált. Miképp a Smer rendszerének középpontjában a karakteres vezető áll, akképp a rendszer egészében ható centripetális erő nem tűr meg egyéb hatalmi gócpontot. Adott volt tehát, hogy a Smer nem tudta kiterelni Fico potenciális utódát.

Ez azonban mindaddig nem probléma, amíg a vezető népszerűsége töretlen - csakhogy immár egyre kevésbé az. Kezdődött mindez az államfő-választással. Hatalma csúcspontján, 2014-ben  Fico elveszítette a köztársasági elnökválasztást, a nép Andrej Kiskának szavazott bizalmat, aki pedig valódi ellenzékiként viselkedett megválasztása után. Fico célja ezzel minden bizonnyal a még több tekintéllyel járó félprezidenciális rendszer kiépítése lett volna.

Az első pofon után jöttek az újabbak: a választások előtt sorra kerültek elő korrupciós ügyek, amelyet természetesen megbüntették a választók: a Smer a két éve mért legnagyobb támogatottságához képest 15 százalékot veszített, és egy roppant kellemetlen, négypárti koalícióba kényszerült – többek közt a Bugár Béla vezette Híddal.

Közvetlenül a választás után egy újabb nehézséggel kellett szembenéznie Ficónak: szívproblémái miatt műtétet kellett rajta végrehajtani, amikor a koalíciós tárgyalások még le sem zárultak. Még fel sem kelt a kórházi ágyról, máris fájhatott a feje – kirobbant ugyanis Szlovákia talán legsúlyosabb korrupciós botránya, a Bašternák-ügy. A korrupciós ügybe keveredett Robert Kaliňák belügyminiszter védhetetlen helyzetbe került, ráadásul személyében a Smer politikai értelemben elveszítette második emberét.

Intő példa Orbánéknak

Az ügy jó pár hétig lázban tartotta a szlovák közvéleményt. A kérlelhetetlen ellenzék sorra nyújtotta be a bizalmatlansági indítványokat, ezek a megmozdulások viszont a Smer hatalmát nem tudták kikezdeni. A Kaliňák-ügy kapcsán azonban megtörtént az, ami a Smer közel húszéves fennállása óta egyszer sem – megjelentek a párton belüli a kritikus hangok. Nem is akármilyenek! A korábban említett Boris Zala addig ment, hogy egyenesen Fico távozását követelte, amiért az kiállt a belügyminiszter mellett, jelenállás szerint pedig már a pártszakadás sem tűnik lehetetlennek. A frontvonalbéli politikusok közül eddig csupán Marek Maďarič kultuszminisztertől hallottunk a bevett smeres állásponttól eltérő nyilatkozatot, eddig a Smeren belül ez elképzelhetetlen volt. Maďarič ugyanis kijelentette, hogy „Fico sem lesz itt örökké.” Képzeljük csak el, ahogy Pelczné Gáll Ildikó arról beszél, hogy Orbánnak mennie kell, Balog Zoltán pedig az utódlása körüli probléma miatt aggódik. Az összehasonlítás egyáltalán nem irreleváns. Két éve még a Smer is hasonló egységet és erőt mutatott fel, mint a Fidesz. Ennek megdőléséhez és a támogatottság rohamos eséséhez pedig a jelenleg előkerülő fideszes botrányokhoz hasonló korrupciós ügyek feltárása vezetett. De a legfőbb indikátor egy sorsdöntő szavazás volt, ahol a vezető párt első emberének személyes törekvése a választók által került megbuktatásra. Erre pedig október másodika óta van precedens immár Magyarországon is. S bár ma azt gondoljuk, hogy a már-már önálló hatalmi pólus jellegét öltő Lázár, vagy a fideszes alapító-generáció (értsd: a lelkiismeretesebbek) egyaránt lojálisak Orbánhoz, egyáltalán nem biztos, hogy a Fidesz támogatottságának a Smerhez hasonló bedőlése esetén a lojalitás fennmaradna.

„Szlovákiában elképzelhetetlen”

Orbán hatalmi súlyának fontos összetevője az utóbbi egy évben körvonalazódó európai szerepvállalása is. Az európai szinten marginális pozícióból való kitörése a menekültkérdésben felvett markáns álláspontjának köszönhető. Kontinentális ambíciói azonban idejekorán nehézségbe ütköztek, ez pedig szintén az elbukott népszavazáshoz köthető. A szeptemberi pozsonyi EU-csúcs után Orbán Viktor ugyanis kijelentette, hogy a tárgyalások a v4-ek szempontjából kudarccal zárultak, ugyanis nem került le a napirendről a kvóta mint megoldási javaslat, ezzel pedig súlyosan megsértette Ficot, aki hazai környezet előtt sikerként prezentálta, hogy a kvóta megbukott. Az államfő, Andrej Kiska egészen addig ment, hogy az orbán-jelenséget kifejezetten károsnak nevezte Európára nézve. Ha a szlovákok, akik a v4-en belül is Orbán legszorosabb szövetségesének tekinthetők, kihátrálnak a magyar miniszterelnök mögül, akkor kétség sem fér hozzá, hogy Orbán európai színtéren visszasüllyed a súlytalan szereplők közé. Erre utaló jel volt továbbá Bugár Bélának, a Híd vezetőjének a kvótanépszavazásról alkotott álláspontja is, amelyben nem kímélte a magyar miniszterelnök politikáját, dezorientáltnak, elvakultnak nevezve azt. Bugár kitért arra is, hogy a képzelt ellenség keresése 50 milliárd eurójába került a magyar népnek, és hogy a politikai kultúra ilyetén mélységekbe való süllyedése Szlovákiában elképzelhetetlen. Ki kell emelni, hogy Bugár azzal a Ficoval közösen kormányoz, akit Orbán az egyik legszorosabb szövetségesének tekint.

E cikk írása közben hunyt el Michal Kováč, a demokratikus és önálló Szlovákia első köztársasági elnöke.  Nyugodjon békében.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7511779133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Götz 2016.10.08. 14:34:26

abban biztos vagyok ,hogy a fityisz bukni fog,de ,hogy mikor...mostanában értek új
benyomások,és kezd egyre inkább látszódni,hogy a mai Magyar nép egyre butább,és
kell neki egy diktátor.

kovier 2016.10.08. 14:42:05

@Peter Götz: Valami ilyesmit akartam mondani én is. Az biztos, hogy bukni fog, hiszen a történelem mindig adja a másikat, a kérdés, hogy mikor, abból a szempontból érdeke, hogy minél később, annál nehezebb lesz gatyába rázni az országot. Nagyon jól kell majd kiválasztani a vezetőt, aki elég tekintélyes és nem felejti el, honnan jött. Nem felejti el, honnan jött, tehát emberközpontú lesz, és elég tekintélyes ahhoz, hogy ezt át tudja adni azembereknek, és megváltozzon az egész közgondolkodás.

vajdasagi 2016.10.08. 15:18:28

@kovier: Az a vicc, hogy a régivágású Fidesz-vezetők közül ki is lehetne állítani egy elfogadható csapatot. Nem sorolom őket, de összejönne kb. 10 komoly és rendes ember. És lehet, hogy annyi elég is.

Még mindig jobb lenne egy ilyen belső puccs és fordulat, mint a Gyurcsány nevű pojáca. Az más lapra tartozik, hogy a mostani vezetés (Lázár-Rogán-Németh Szilárd) annyira rossz, hogy még a Gyurcsány emlék sem olyan rossz ízű ehhez képest.

AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR 2016.10.08. 15:23:54

Teljesen nyilvanvalo, hogy az Orban megfog bukni, ahogy az elmult 6 evben is, kozel 300-szor megbukott. Most is volt egy 98 %-os bukasa, es a jovo heten ujra megfog bukni. Ha tipelnem kene, akkor ugy kb 2030-ig fog bukdacsolni, aztan mar nem valalja tovabb a sok bukast.

illaim 2016.10.08. 16:04:35

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR: Írjál még ilyeneket! Régen röhögtem ilyen jót!
Az érvénytelen 40% 98%-a egyébként is csak 39,2%! LOL

2016.10.08. 16:10:47

Magyarországon kizárt a Fidesz hasonló meggyengülése rövid távon, bár az, hogy Orbánnak nincs lehetséges utóda, az később problémát jelenthet.

A köztársasági elnököt nem közvetlenül választják, az alaptörvény bebetonozta a Fideszt, valamint minden kulcspozíciót ural.

Fico bukása legfeljebb egy hasonlóan gondolkodó, brüsszelitákkal picit szkeptikus szövetségestől fosztaná meg Orbánt.

2016.10.08. 16:12:24

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR: @illaim: a pártok támogatottsági adatai szerint nem nagyon van változás, az ellenzék gyenge, a Fidesz erős, a Jobbik picit gyengült. Ez a lényeg.

kovier 2016.10.08. 16:21:52

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR: Áruld már el, hogy lehet örülni annak, hogy Magyarország visszafelé halad, hogy nemsokára újra jönnek a "fekete autók". Te mégis mit tanultál a történelemből? Hogyan tudsz információkat összekötni, kreatívan gondolkodni a különféle információk között? Mesélj, melyik hatalom tudott tartósan megmaradni (egy ilyen kicsi, másokra utalt országban), ahol egyszemélyi illiberalizmus uralkodott? Mesélj, mik voltak akár a közelmúltban, akár más országokban a diktatórikus, mutyizós, közpénzlopásos dinasztiás uralkodások következményei (például Ukrajna, arab országok)? Nagyon hülye, aki nem látja át, hogy annak amit a fidesz csinál, hosszú távon akár összeomlás, rövid távon pedig bukdácsolás az eredménye. Lásd, utolsók között a versenyképességben, elsők között a korrupcióban... aki nem látja át a helyzetet, és támogatja orbánt, az az ország vesztét segíti elő. Elég fura, hogy a fidesz kapott kétharmadot arra, hogy sose történjen meg többé, amit mos ők csinálnak, a hívei mégis mégjobban imádják őket, mint előtte. A tudtahasadás nálatok születési hiba?

kovier 2016.10.08. 16:45:55

@karandash: Nem, nem ez a lényeg, hanem ami mögötte van. Az pedig elkeserítő... már annak akinek nem orbán fontos, hanem a nemzet!

2016.10.08. 16:47:35

50 millio eur nem milliard

Visceroid 2016.10.08. 16:53:53

"Magyarországon kizárt a Fidesz hasonló meggyengülése rövid távon, bár az, hogy Orbánnak nincs lehetséges utóda, az később problémát jelenthet."

Talán ez az egyedüli probléma. Mondjuk Zimbawbét, meg többi hozzánk hasonló Dél-Afrikai országot is elkormányozzák a kedves vezetőik 80-90 éves korukig is, szóval azért annyira nem kell aggódni.

pioneer2016 2016.10.08. 17:39:47

@Peter Götz:

Jó látni, hogy egyre nagyobb erőfeszítésébe és pénzébe kerül Orbánnak a hatalmon maradása. Csak sajnos az anyagi részét mi álljuk, adófizetők.
Emlékszem, évekkel ezelőtt amikor elég volt neki kiállni a Kossuth térre és tömegeket mozgatott meg.

ogli dzsí 2016.10.08. 17:46:06

Orbán nem 2012-ben kezdte kiépíteni a hatalmát, nem 2010ben kezdte kiépíteni a médiabirodalmát, és 8 évig meghatározó ellenzékki párt volt, ami Fico nem. Azelőtt meg kormányzott Orbán.

A fidesz gyökerei stabilabbak mint a Smeré.

ogli dzsí 2016.10.08. 17:51:10

'Bugár kitért arra is, hogy a képzelt ellenség keresése 50 milliárd eurójába került a magyar népnek, és hogy a politikai kultúra ilyetén mélységekbe való süllyedése Szlovákiában elképzelhetetlen. Ki kell emelni, hogy Bugár azzal a Ficoval közösen kormányoz, akit Orbán az egyik legszorosabb szövetségesének tekint.'

Bugár a szlovákiai magyarok árulója, az meg hogy Fico bukik semmmit sem fog változtatni azon hogy Szlovákiába nem akarnak migriket. Akárki jön Fico után ugyanezt fogja csinálni a külpolitikában...mellesleg Orbán utódja is.

CoolKoon 2016.10.08. 18:09:13

@ogli dzsí: Azért nem annyival régebb óta terpeszkedik a Fidesz, mint gondolnád. Fico már a 90-es évek meciarista mocsarában feltűnt 1-2 tüntetésen, és 98-ban gyakorlatilag ő is a Dzurinda-kormányt adó koalíció tagja volt. Igaz, hogy pár évvel később kilépett a pártból (akkor alapította meg a Smer-t), de a szarkeverése lassan 15 éve tart. Az pedig a politikában azért nem kis idő, tehát a párhuzam azért nagyrészt megáll...

CoolKoon 2016.10.08. 18:14:13

A cikkben vont párhuzamnál maradva a Ficót kritizáló hangok is csak a szánalmas választási eredmények után jelentek meg a pártban (amikor szégyenszemre kénytelen volt 3 párttal koalícióra lépni!), nem a (számára) sikertelen elnökválasztáskor vagy a korrupciós ügyek kiteregetésekor. Ennek megfelelően Vityacsászárt is csak azután fogják nyíltan kritizálni az "övéik", ha a Fidesz siralmasan szerepel majd választásokon. Az pedig még odébb van....

Netuddki. 2016.10.08. 20:08:09

@vajdasagi: "Az a vicc, hogy a régivágású Fidesz-vezetők közül ki is lehetne állítani egy elfogadható csapatot. Nem sorolom őket, de összejönne kb. 10 komoly és rendes ember."

A fidesz vezetők közül... 10 komoly és rendes ember...

Muhaha! Ez volt a hét vicce.

Netuddki. 2016.10.08. 20:09:53

@vajdasagi: Akik komoly és rendes emberek azok már nem fideszesek.

memberjoe 2016.10.08. 20:37:02

Az 50 milliárd euró "csak" 50 millió euró. Legyen szíves javítani a számadatot. Egyébként érdekes a cikk. Köszi!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.08. 20:53:15

@ogli dzsí: Te például egy elég stabil gyökér vagy. :-)

nemecsekerno_007 2016.10.09. 10:31:42

@kovier: "Áruld már el, hogy lehet örülni annak, hogy Magyarország visszafelé halad, hogy nemsokára újra jönnek a "fekete autók". Te mégis mit tanultál a történelemből?"

A rémeket látás alanyi jog.

nemecsekerno_007 2016.10.09. 10:46:15

@CoolKoon:

Sajnos elég sokan vannak ebben az országban, akik - szocializációjuk miatt - nem képesek felfogni az "eredmény orientált" gondolkodás mibenlétét. Ez nyílván meglátszik a politikában, de az üzleti világban is. A mostani kormányt az eredményei tartják még hatalomban, amint ezek is ugyanúgy elkezdenek töketlenkedni mint a mi Ferink meg az MSZP-SZDSZ koalíció anno, ezeket is ugyanúgy küldjük a levesbe. De eddig nem ez látszik. Hasonló ez ahhoz ahogy anno a Kádár-rendszerben a kapitalizmus bukását vízionáltuk :) Már recseg, ropog, össze fog omlani. Azt meg tudjuk, hogy mi omlott össze :)

vajdasagi 2016.10.09. 11:09:01

@nemecsekerno_007: De most is a kormányközeli és Fidesz-közeli "megmondóemberek" vizionálják a nyugat bukását (akárcsak a Kádár-rendszerben). Pedig nekem egyáltalán nem úgy tűnik, hogy éppen bukik, amikor ott vagyok.

nemecsekerno_007 2016.10.09. 11:16:37

@vajdasagi:

1. Mi is a Nyugat része vagyunk.
2. Vannak gondjai az EU-nak és azokat jó lenne megoldani.
3. A Kádár rendszer se nézett úgy ki a 80-as években, hogy bukni fog.
4. A Nyugat pont abban volt jó mindig is, hogy tudott alkalmazkodni. Most is ez kéne de lehet, hogy ehhez néhány arcnak el kéne tűnni az európai politikai palettáról.

vajdasagi 2016.10.09. 11:22:59

@Tibi !: Akik komoly és rendes emberek közülük, azok most nincsenek vezető beosztásban (kivéve a Varga), de attól még Fideszesek. Gondolj a Pokornira, Chikánra, Járaira, Pálinkásra, Mellárra, Martonyira, de nekem még Németh Zsolt is
szolid, rendes embernek tűnt a mostani felhozatalhoz képest. Szóval: összejönne az a 10 ember azért. Egyáltalán nem gondolom, hogy az vicc.

Mert a baloldalon számomra csak a Bajnai volt elfogadható, és neki is mindössze 2-3 embere. Szóval ott nem jött ki a 10. merthogy ott volt a Veres, a Kóka, stb.

vajdasagi 2016.10.09. 11:28:09

@nemecsekerno_007:
Csak azért gondolsz minket a nyugat részének, mert nem járod a világot. A civilizált világban sajnos egyre többen úgy gondolják, hogy a nyugat véget ér az osztrák-magyar határnál.

Persze ha Azerbajdzsánhoz hasonlítasz minket, akkor igencsak nyugat vagyunk. Ott még a baltás gyilkosok is kitüntetést és szobrot kapnak.

A mi vezetőink szerint az a jó, ami Oroszországban meg Törökországban történik, és az rossz, ami Németországban zajlik. Pedig azok egyre csak gazdagodnak és haladnak előre.

nemecsekerno_007 2016.10.09. 12:12:13

@vajdasagi: "Csak azért gondolsz minket a nyugat részének, mert nem járod a világot..."

Jajjj, az igazlátó mit?! Civilizált világ. Hagyjuk már ezt.

"Persze ha Azerbajdzsánhoz hasonlítasz minket..."

Azerbajdszánban is éltél?

"A mi vezetőink szerint az a jó, ami Oroszországban meg Törökországban történik, és az rossz, ami Németországban zajlik..."

Ez általánosítás. Nyílván van ami jó, van ami nem, mindkét oldalon. Persze lehet, hogy a kormánypropaganda ezt mondja, de én mást is olvasok-nézek. Nem kell minden fényesre rácsapni mint gyöngytyúk a takonyra.

Már annyira fárasztó ez a szánalmas töketlenkedés, hogy hihetetlen. A szájjal festés már nagyon jól megy, de prosperáló, modern országhoz ez nem lesz elég. A Fidesz-nek se.
De a gyakran hibázó kormánynak nem alternatívája egy naív, töketlenkedő ellenzék aki képes eladni a Budai várat, egy szivárványszínű zászlóért vagy egy "A legdemokratikusabb visegrádi ország" kitüntetésért.

vajdasagi 2016.10.09. 12:43:24

@nemecsekerno_007: nem éltem Azerbajdzsánbam de jártam ott. És Törökországban is, meg Franciaországban is. 1-1 terrorcselekmény ellenére is sokkalta jobb ott az élet, mint mifelénk. Ez abból is látszik, hogy magyarok tízezrei tódulnak nyugatra, nyugatiak ezrei meg mintha nem jönnének ide. Mostanában mi nem vagyunk nyugat, hanem kelet vagyunk. És ezért kiürül az országunk: a képzett és szorgalmas fiatalok elmennek. Sajnos.

kovier 2016.10.09. 18:11:51

@nemecsekerno_007: Ja, Hitlerről is ezt mondták. A menekültválságra készült hisztériára is ezt mondod? Te mit tanultál a történelemből? A rémeket látást? Mit tanulsz az Arab országok, Brazília, Argentína, Ukrajna példájából, bármely túlhatalom tobzódásának véres, vagy országcsőddé váló végéből? Mintha a fidesz eddig nem váltott volna be minden rémlátomást! Rémeket látni jobb, mint polgárháborút!

kovier 2016.10.09. 18:14:10

@nemecsekerno_007: Sokan vannak ebben az országban, akik nem képesek felfogni, hogy nincsenek eredmények! Csak lopás van, mutyi, meg "kommunikáció"! Ez pedig "Illatos út a semmibe"!

2019.01.15. 07:40:11

@Peter Götz: Pontosítok! Büdös Bogár haza, és magyar áruló, jutalékos eladó, szlovákok által is lenézett seggnyaló!
süti beállítások módosítása