A valódi viták otthona

Reflektor

Nuszbaum Tibor: Rengetegen álltak ki a Római-partra tervezett mobilgát ellen

2016. október 13. - baum

Sokan érezték azt, hogy megálljt kell parancsolni a Római-partra tervezett mobilgátnak múlthét vasárnap. A szónokok egyetértettek, hogy kell a gát, no nem mobil, hanem a Nánási védvonalra. Idézték Orbán Viktort, akinek 2013-as szavai még egybevágtak a tüntetők akaratával. Az is kiderült, hogy az óbudai hatályos jogszabályok szerint nem lehet kivágni a part menti fákat.

 

romai.jpg

 

Kilométer hosszan tartott a menet az ÁLLJ fel a Rómaiért! demonstráción, mikor az Újpesti vasúti hídtól a volt Postás üdülőig vonult át a tömeg. A partszakasz dugig megtelt részén színpad várta a tüntetőket, plusz Bródy János és az az öt civil szervezet képviselője, akik az esemény rendezését is magukra vállalták.

 Közülük először a 120 éve alapított Rómaifürdő Telepegyesületet képviselve Ébertné Deák Gyöngyvér állt mikrofonhoz, aki 70 éve él a Római-parton, és elmondta, hogy évtizedes hagyományai vannak annak, hogy üzleti érdekek miatt be akarják építeni a természetes szépségükben eddig megmaradt területeket. Terveztek már ide 80 ezer négyzetméteres bevásárló komplexumot is, de az összes tervet sikerült eddig meghiúsítania a helyiek ellenállásának. Őt Czimer Ágnes, az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit csoporttól követte. Szerinte a Római-part Budapest utolsó menedéke annak, aki kicsit el akar bújni a civilizáció elől. Ez érték, és azt követelte, hogy a partszakasz kapjon teljes védelmet. A FÁK a Rómain csoport nevében Tömör Miklós szólt, aki felhívta a figyelmet, hogy 2013-ban egy hasonló lakossági ellenállás már egyszer megakadályozta a mobilgát megvalósulását, most is hasonlóra van szükség.

 

A civileket Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze követte. Budapest és a Római kapcsolatát helyezte fókuszba, szerinte a Római egy olyan természetközeli terület, amit egy okos városnak meg kell becsülnie. Nemzetközi egyezményre hivatkozva azt mondta, hogy alapvetésnek kell lennie annak, hogy a várost nem lehet csupán egy ágazati – például gazdasági - szempont érdekei szerint fejleszteni. Utalt arra is, hogy egy érvényben lévő III. kerületi önkormányzati hatályos jogszabály kimondja, hogy elsődleges szempont, a part menti fákat meg kell óvni.

 

Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület képviseletében elmondta, hogy ez a történet egyértelműen demokrácia deficitre utal. A helyieket kihagyva a hegyen lakó döntéshozók akarják megmondani, mi legyen velünk. Rámutatott, hogy amennyiben a mobilgát megvalósul, akkor 20 méteres nyomvonalban kiirtanak mindent a parton. Számokban ez azt jelenti, hogy annyi fát fognak kivágni, mint a Városliget összes fájának negyede. Ráadásul egy durván túlárazott beruházásról van szó, ami veszélyes is a mobilgát statikussága miatt. Megerősítette, hogy a Nánási-Királyok útra tervezett gáttal mindenki jól járna.

 

Utána Varga Viktor énekes, helyi lakos és a Csillag születik sztárja lépett fel. Ő azért költözött a Rómaira, mert itt a természet. Itt tud alkotni. Ha a fákat elveszik, az olyan, mintha a gondolatait vennék el. Őt Keleti Péter helyi kabinbérlő követte, aki arra a veszélyre hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a beruházók trükkre készülnek. Arra kell figyelni, hogy mikor hangzik el a bűvös kifejezés, hogy csőcsere, mert ha azt elkezdik, akkor az már a rombolás első jele lesz, és utána már nagyon nehéz lenne leállítani az építkezést. Szerinte ez a projekt trójai falova. A beszédek lezárásaként Orbán Viktort idézte, aki a 2013-as árvíz idején a Nánási úton a gáton, gumicsizmában a következőket mondta: aki a hullámtéren van, annak az életét ilyenkor természetesen megmentjük, de javairól maga tartozik gondoskodni”. Keleti szerint a miniszterelnöknek igaza van, ez lehetne egy nagy nemzeti összefogás alapja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7811802321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása