A valódi viták otthona

Reflektor

A magyar energiafogyasztó bekaphatja!

2016. november 16. - szénhidra

nem.jpg

Még év elején érkezett a hír, hogy a magyarországi lakosság kilencven milliárd forintot kap az Európai Uniótól energetikai korszerűsítésre, mondjuk ki: a valódi rezsicsökkentésre. Ám a lakosságot a kormány illetve személy szerint Lázár János saját testével védi, nehogy rossz kezekbe kerüljön az a pénz. Se.

Már Lánczi András óta tudjuk, hogy amit mások korrupciónak gondolnak, mondanak az maga a Fidesz gazdaságpolitikája, szóval nem nagyon lepődünk meg azon, hogy erre az összegre is rá akarja tenni koszos kezét a párt és elitje. A rendszer úgy működik, hogy a mindenféle pályázati pénzeket kezelő központi szervezetek irányítói úgy csatornázzák be ezeket a pénzeket a baráti cégeknek, hogy a mai törvények értelmében nehéz bizonyítani a nyilvánvaló korrupciót, a pénzek lenyúlását. A piaci körülmények között seperc alatt megdöglő hazai cégeket a nemzeti burzsoázia hamis máza alatt tartja életben a kormány ezzel a módszerrel. Van benne logika, szörnyű logika, de hatalomtechnikai szempontból is jól működik – hisz ki ne remegne egy-két könnyű millióért, milliárdért még ha annak akár 60%-át is be kell fizetni a „pártpénztárba”. Mert másként nem megy. És cserébe kérünk valamit…

Az viszont új elem mind a Brüsszel elleni, mind a megújuló energia felhasználási lehetőségei elleni harcban, amit Lázár János mond és tesz vagyis hogy miért nem juthat el az említett 90 milliárd forint a célba. Ilyet leírva ritkán látni, de ez a dermesztően gyönyörű indokolás:

a magyar támogatáspolitikai intézményrendszer 2014. év eleji átalakítása, az ezzel járó fluktuáció,… a pénzügyi eszközök terén tapasztalattal nem rendelkező KEHOP Irányító Hatóság (IH) számára nem tette lehetővé olyan erőforrások átcsoportosítását erre a területre, amelynek köszönhetően biztonsággal elindítható lenne egy rendkívül bonyolult, ugyanakkor rugalmatlan lakossági támogatási rendszer. (forrás)

Szóval az állam elismeri, hogy nemcsak korrupt disznók működtetik, de még arra is képtelen, hogy valamennyire is működjön, tehát végső soron a magyarok kapják be. Nem lesz napkollektor sok társasház tetején, nem lesz nyílászárócsere, nem lesz napelem a családi házak tetején, nem lesz felhasználható szélenergia, és a geotermikus lehetőségek kiaknázásának is lőttek mert a magyar állam arra is képtelen, hogy megszervezze a pályáztatás rendszert. Lázár János ezzel azt mondja ki, hogy a magyar hivatalnokok akkora szellemi nyomorultak, hogy amit a környező országokban érdekes módon meg tudnak oldani azt itthon senki nem tudja.

Ezzel egyrészt aljas módon a szervezet dolgozóira tolja a felelősséget, másrészt utat enged az állami, önkormányzati szervek korszerűsítési munkálataihoz. Ezzel elsőre persze nem lenne baj, hisz ki ne örülne annak, hogy ha a közintézmények is takarékoskodhatnának a rezsivel (hoppá, tehát mégis csak a takarékosság a cél) azonban itt lapul a lázári logika szemétsége. A lakosság ne döntse el, hogy melyik cég, vállalkozást bízza majd meg a felújítási munkálatokkal, mert így olyanokhoz kerülhet az uniós lóvé, akiket a kormány nem szeretne ilyen juttatásokban részesíteni.  Illetve minden forrásnak csakis oda szabad eljutni ahová a kormány engedi.

A másik probléma, hogy ezzel a cowboy akcióval magát az egész lehetőséget veszélyezteti ugyanis az unió ezt a 90 milliárdot a lakosságnak szánta nem pedig a kormánynak. Lázár Jánosnak az lenne a kutyakötelessége, hogy mindent megtegyen az emberek jobb létéért, ezt az összeget be kellene csatornáznia a megfelelő helyre nem pedig itt játszani a nagyfiút.

Persze értem én, a rezsicsökkentés csak akkor jó, ha a számlán látszik az összeg, de a magára és a jövőjére gondoló, tudatos magyar állampolgár veszélyes. Köpjük is le.

Csarnó Ákos

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2711965233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2016.11.17. 10:17:49

Tegyük fel, hogy a blogger a lakossági energiahatékonysági pályázatokkal spekulál (azt igéri az energiahatékonysági beruházást tervezőknek, hogy ha vele kötnek tanácsadói szerződést, akkor biztosan nyerni fognak). Lázár elvette előle a zsíros bizniszt, a blogger érthetően megharagudott és próbálja besározni.

szénhidra 2016.11.17. 11:20:26

@elemes: tegyük, tegyük... de szerencsére nincs így :)

elemes 2016.11.17. 11:25:58

@szénhidra:

lehet, de akkor én miért higgyem el azt, amit a blogger ír?
prekoncepciók.

szénhidra 2016.11.17. 12:08:22

@elemes: az is kész szerencs, hogy nem csak a blogger írja. végülis lehetséges, hogy Lánczi is hülyeségeket beszél, meg prekoncepciókat gyárt :)

elemes 2016.11.17. 12:18:29

Namost, én vagyok a lakosság. Akárhányszor állami intézményben járok, kb a következőket lehet látni:
- ócska régi épület (tömör tégla falak)
- vetemedett gerébtokos ablakok
- amelyek egyébként is félig nyitva vannak
- mert olyan forró a radiátor, hogy amikor a dossziét rárakom, hullámos lesz az alja

(a másik tipikus államigazgatási épület hetvenes évek, vasbeton vagy aloméneom panel falak, aloméneom ablakok)

Szerintem ezekre az épületekre is NAGGGYON ráfér az energiahatékonyítás.

elemes 2016.11.17. 12:20:49

@szénhidra:

...de ezek csak azért jutottak eszembe, mert amikor valamit túl szépre festenek (a'la magyaridők) vagy túl feketére, akkor mindig gyanakszom, hogy a dolgok nem egészen úgy vannak, és engem valaki meg akar vezetni. És az a következő kérdésem, hogy cui prodest.

szénhidra 2016.11.17. 13:09:24

@elemes: szerintem ez is le van írva az írásban: "hisz ki ne örülne annak, hogy ha a közintézmények is takarékoskodhatnának a rezsivel"
csakhogy a kiírás a lakosságot veszi célba nem pedig a közintézményeket

d.j 2016.11.17. 15:15:54

Nem ártana a cikket végigolvasni.

illaim 2016.11.17. 16:50:20

@elemes: Aki, vagy ami téged meg akar vezetni, az nem más mint a saját tájékozatlanságod! Az államnak számtalan forrás lehetősége van, hogy a rábízott javakat megfelelő módon korszerűsítse,vagy karban tartsa! Csak arra kellene költeni a pénzt! A lakosság forrásai, csak a saját megtakarítása, vagy banki kölcsön lehet!
Ha nem csak a habonymédiából tájékozódnál, akkor világos lenne számodra, hogy a lakosság nagy része nem rendelkezik olyan mérvű megtakarítással, amiből egy külső falszigetelés, vagy a nyílászárók cseréjét elvégeztethetné! A legolcsóbb energia a fel nem használt energia! Az viszont igaz, hogy az után nem lehet különféle sarcokat kivetni, és a szegényebb lakosokkal megfizettetni! Az olyan fejlesztések mint a hőszivattyú, vagy passzívház építésének támogatását meg sem említettem, pedig a Lajtán nyugatra, az utóbbi a nyerő! Van még mit pótolnod a témában, ne halogasd láss neki minél hamarabb, hogy az ilyen Lázári lázálmok ne tudjanak megvezetni!

dont be such a jew 2016.11.17. 19:03:04

hiába sikítoztok, a napokban nekiesnek a fizikai alapozásnak Paskson

de senki se bánja ha az emeszpé és az eszdéesz közben szélkereket és napelemet épít, legalább 30 év után vmi hasznukat vesszük!

illaim 2016.11.17. 19:04:42

@csentecsa: Remélem azt nem kell elmagyarázni, hogy mi a különbség az alternatív energiaforrás létesítése, és az energiatakarékosság között! Mert hogy itt az utóbbi a téma! A bárhogyan is megtermelt energia hatékony felhasználásáról, ami ugye nem csak a villamos energiát jelenti!

illaim 2016.11.17. 19:07:26

@dont be such a jew: Na még egy eszement troll! Mondd csak te piciny bogárka! te sem tudsz olvasni? Vagy csak képtelen vagy megérteni, miről szól az energiatakarékosság?

Dr. Nagy László 2016.11.17. 21:32:54

A magyar felfogás:
Korrupció az, amiből kimaradunk. Ha benne vagyunk, az csak szimpla disztribúció. :-)

elemes 2016.11.18. 07:55:25

@csentecsa:

"kell a egy komoly vízerőmű a Dunán"

...a síkvidéki viaduktok, síkvidéki alagutak és síkvidéki vizierőművek országa leszünk :)

elemes 2016.11.18. 07:56:36

@illaim:

"Aki, vagy ami téged meg akar vezetni, az nem más mint a saját tájékozatlanságod!"

biztosan, de van bennem egy egészséges gyanakvás.
ha valamit túl feketére festenek, az nem igaz. sose.

2016.11.18. 08:02:39

@elemes: "Szerintem ezekre az épületekre is NAGGGYON ráfér az energiahatékonyítás."
A probléma ott van, hogy az EU azt a 9 milliárdot konrétan lakossági energiaprojektekre adja.
A közintézményeket fel lehetne újítani a magyarok által befizetett adóból is, csak ugye azt baromságokra költi a kormány. Legalábbis azt a részét, amit nem lop el.

2016.11.18. 08:05:00

@elemes: "...a síkvidéki viaduktok, síkvidéki alagutak és síkvidéki vizierőművek országa leszünk"
Inkább lennénk azok, mint az üresen kongó stadionoké.

elemes 2016.11.18. 09:45:03

@Ylim:

Ja igen, azt el is felejtettem :)
"Ahol tó van, ott előbb-utóbb mocsár is lesz", ahogy a dakota közmondás tartja.

De a síkvidéki óriás műlesiklásban még van fejlődési lehetőségünk.

elemes 2016.11.18. 09:47:46

@Ylim:

Valóban konkrétan lakossági energiaprojektekre adták?
Az a helyzet, hogy ha ilyen információt olyan poszt közepén olvasok, amely mindent tök feketére fest, akkor tudom, hogy az írásnak legalább a fele lódítás, és nem tudok hitelt adni egyetlen konkrét kijelentésnek sem. Tiszta forrásom pedig sajnos nincsen. Marad a gyanakvás.

Természetesen pont ugyanilyen gyanakvóan olvasnám a Magyaridőket is, ha volna gusztusom a kezembe venni.

Netuddki. 2016.11.18. 09:56:42

Ha csak fél millió/háztartással támogatnák abból a 90 milliárdból a beruházásokat, az 180ezer háztartást érintene. Ennyit pár csókos cég nem tudna lenyúlni. Na, ez az oka, hogy ezt a 90 milliárdot el akarja lopni ez a tolvaj bűnöző banda.

@elemes: Nem kell a rizsa. A kedvenceid már bizonyították párszor mekkora tolvaj bűnözők.
A közintézményeket meg hiába kevered ide, a támogatást célzottan, a lakosság részére kellene felhasználni. E miatt már seggbe is lettek rúgva az orbánék.
A tények makacs dolgok...

Netuddki. 2016.11.18. 09:58:40

@elemes: Oszt kiafszt érdekel, hogy egy hazugtolvajfidesz troll minek ad hitelt? Muhaha! Abbahagyhatnád az offolást!

elemes 2016.11.18. 10:29:35

@Tibi !:

"Ha csak fél millió/háztartással támogatnák abból a 90 milliárdból a beruházásokat, az 180ezer háztartást érintene"

Pár éve csináltam hőszigetelést a házamon, akkoriban épp lehetett pályázni.

Ha pályázok, akkor csak a pályázathoz szükséges adminisztráció 250 ezer lett volna (energiahatékonysági felmérés, tervezés, pályázat készítése) és kivitelező céget kellett volna megbíznom -- akkoriban másfélmilliós tájékoztató ajánlatokat kaptam, ma már több lenne (fellendült az ipar, nőttek a munkadíjak)

Ennyi pénzem nem volt -- lemondtam a támogatásról, nekiláttam saját kezűleg.

Feltörtem a betonjárdát a ház körül hogy a 6 centi lábazati XPS legalább fél méter mélyen benyúljon a föld alá, állványt kölcsönöztem, magam ragasztottam fel a 8 centi grafitos EPS-t, utána hálóztam, gletteltem, megvettem a szilikátos vékonyvakolatot, erre felbéreltem két embert egy napra (csúnya, ha csíkokban készül). Ma már másfélszer vastagabb szigetelést raknék -- akkor ennyi is elégnek tűnt, de mindenestül kijöttem 750 ezerből, a gázszámlám pedig a korábbinak alig több, mint fele.

Biztos van, akinek megérné pályázni -- nem áll jól a kezében a fogassimító, szédül az állványon, vagy nem bír felemelni egy 15 kilós ragasztóhabarcsos vödröt, vagy egyszerűen nincs hozzá bátorsága.

elemes 2016.11.18. 10:31:09

@Tibi !:

Hm...
Aki nálad okosabb, azt fideszes trollnak kell címkézned?
Másképp nem bírod elviselni...?
Ez a te problémád, neked kell megküzdened vele.

Netuddki. 2016.11.18. 18:12:23

@elemes: Ha azt hiszed, okos vagy, nem vagy.

eßemfaßom meg áll 2016.11.19. 12:08:02

@Tibi !: Felmerül bennem a kérdés: szerinted te okos-e vagy...

elemes 2016.11.20. 06:02:20

@csentecsa:

Ez nagyon érdekes cikk, köszi!

Végülis tényleg, Dubaiban is van sípálya.

elemes 2016.11.20. 15:34:27

@csentecsa:

Egészen biztosan többet értenek hozzá (nekem ugyan szakirányú végzettségem van, de több mint húsz éve nem dolgozom az energiaiparban).

De a szakemberekről van egy közmondás: "akinek kalapács van a kezében, mindent szögnek néz."

Az atomenergetikához értők atomerőműben látják a megoldást. Vízierőműhöz értők vízierőműben. Napenergia-szakértők napelemben. Szélkerék-szakértők szélkereket akarnak építeni. Környezetvédők az energiafelhasználás szeretnék csökkenteni. stb.

Szóval a szakemberek hozzáértése ... szegmentált.

elemes 2016.11.20. 21:06:41

@csentecsa:

Talán nem a tengerszint feletti magasság, hanem a szintkülönbség számít.

cms.sulinet.hu/get/d/47662ed2-44e0-4d64-a916-4762335a9577/1/7/b/Large/k0575.jpg

elemes 2016.11.20. 21:11:54

@csentecsa:

Az hogy LEHET építeni kis esésű folyóra vízierőművet, azt nem vonom kétségbe. Csak azt, hogy érdemes-e, vagy a feladatot (áramtermelés) másképpen, az összes körülményt figyelembe véve kedvezőbben meg lehet oldani.

elemes 2016.11.20. 23:31:01

@csentecsa:

Gondolom hasonló megfontolásból, mint amiért gyapotot és narancsot akartak termelni Magyarországon, amiért meg akarták fordítani a szibériai folyókat, stb.

elemes 2016.11.25. 23:02:59

@csentecsa:

a volgográdi erőmű a komcsi gigantománia tipikus terméke.
vagy 500 kilométer hosszan építettek töltést a volga két partjára.

elemes 2016.11.25. 23:06:10

@csentecsa:

Bécs felett síkvidék...?
Biztos elavult a térképem :)
süti beállítások módosítása