A valódi viták otthona

Reflektor

Önellentmondásba keveredett a PM az alapjövedelem kapcsán

2016. november 22. - baum

 

00022987.png

A Reflektoron folyó alapjövedelem-vita során a PM álláspontja arról, hogy ki lenne jogosult alapjövedelemre, teljesen zavarossá vált.

 

A PM hivatalos alapjövedelem koncepciója ezt mondja a kérdésről:

 

„Az alapjövedelem jogosultsági körét a legalább 8 éve Magyarországon élő magyar állampolgárok jelentik.” 

 

Magyarul az FNA csak a magyar állampolgároknak járna, de közülük sem mindnek. Aki például Londonban dolgozott az elmúlt öt évben, kijelentkezett a magyarországi lakcíméről, és csak idén jött haza, az nem kapna alapjövedelmet még jövőre sem. Szigorú szabályozás, de szólnak mellette érvek.

Erőss Gábor, a PM önkormányzati képviselője a Reflektoron megjelent cikkében ezzel szemben így írja le a pártja álláspontját:

 

A legfontosabb, hogy a Párbeszéd-alapjövedelem koncepciójában az, aki munkavállaló, az az adórendszeren keresztül jut hozzá az Alapjövedelemhez. Konkrétan: a nettó fizetése nő az adójóváírás és az ún.negatív adó révén, vagyis a külföldi munkavállalók bére ugyanolyan mértékben nőne, mint a magyaroké. A gazdasági bevándorlók egyetlen alcsoportja, amely nem volna jogosult, az a munkanélkülivé váló munkavállalók (!) csoportja, ők is csak itt-tartózkodásuk első 8 évében (…) Az egész koncepció lényege, hogy mindenki egyenlő. S igen, ha már folyton ez a téma: a külföldi munkavállalók is. ” 

 

Magyarul azok a külföldi állampolgárok, akik 8 éve tartózkodnak Magyarországon, jogosultak a magyar állam által biztosított FNA-ra, akár dolgoznak, akár nem.

 

Akkor most mi van?

 

Kinek adna a P alapjövedelmet?

 

Adna a P a magyar állam által biztosított alapjövedelmet a Magyarországon élő, de nem dolgozó külföldi állampolgároknak, vagy nem?

 

És miért zavarodott össze a párt ebben a kérdésben?

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2411988418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.22. 17:19:13

Mi az a P? Nincs ilyen, kedves barátom, ahogy az LMP sem L. Hivatalosan Párbeszéd a rövidítés, a párt neve nem változott.

2016.11.22. 17:24:34

A kérdéshez pedig: a Párbeszéd nyilván nem egy kész törvényjavaslatot terjesztett be, az egy koncepció. Erőss Gábor nem a párt álláspontját írta le, hanem a saját véleményét. A külföldi állampolgárok kérdése bonyolult kérdés.
süti beállítások módosítása