A valódi viták otthona

Reflektor

Kivándorlás, bérek, munkaerőhiány - Parlamenti vitanap - online tudósítás

2016. november 23. - baum

 

A vitanapot az LMP kezdeményezte, mert szerintük a nagyfokú kivándorlás, az alacsony bérek és a munkaerőhiány között ok okozati összefüggés van, amit az Országgyűlés falain belül kell kibeszélni. A helyzet tényleg aggasztó, szinte nincs olyan család Magyarországon, amelyik nem lenne érintett az elvándorlásban. Kíváncsiak vagyunk, képes lesz-e releváns érvek mentén egymásnak feszülni az ellenzéki és a kormányoldal, vagy megint marad a problémák elkendőzése.

 

15:40

img_4123.jpg

Kezdődik a vitanap, a kormánypártokat érezhetően nem izgatta fel különösebben a lehetőség, hogy az alacsony bérekről meg a kivándorlásról vitatkozzanak.

 

15:45

 

Cseresnyés Péter államtitkár kezdi. Azt mondja sok tennivalónk van, hogy felzárkózzunk a fejlett nyugati államokhoz. Ez globális folyamat, és mindenhol a világon jelentkezik, hogy kevés az orvos, ápoló, informatikus és a többi. Nem csoda, hogy a gazdagabb országok elhappolják a szegényebbektől a szakembereket.

Az államtitkár úgy folytatja, hogy a mai helyzet összetett folyamatok útján alakult ki. Úgy véli, hogy hazánkban magas a foglalkoztatás és alacsony a munkanélküliség ezért korlátokba ütközhet ez e folyamat. A Gyurcsány-Bajnai kormányra tér vissza és azt mondja, hogy 2013-ra már alacsonyabb volt Magyarországon a munkanélküliség mint az EU átlag.

 

Cseresnyés, a tanárból lett munkaerőpiaci szakember és államtitkár szigorúan olvassa fel felvezetőbeszédét.

Megállapítások:

- olyan jó a kormány, hogy a munkerőigény szinte természetes

- senki is ilyen komoly eredményt nem rét el az EU-ban, mint a magyar kormány, már most olyan jó, mint a kommunista  rendszerben

- a sajtó mindent eltúloz...

16:00

clipboard01.jpg

Dr. Nagy Sándor mintha egy rövid időre elszunyókált volna, de nála ezt soha nem lehet tudni, Varga László, az MSZP képviselője láthatóan unja magát, miközben egy Jobbikos képviselő bőszen jegyzetel.

 

16:05

Cseresnyés belendült, immár 10. perce beszél arról, hogy milyen állati jó, és tuti nekünk széles-e honban. Külön "bicskanyitogató" rovatot kell indítani az ilyenektől:

"10 éve nem volt ilyen komoly eredmény, hogy ennyit nőttek volna a bérek és növekedett volna a vásárlói érték"

Ez a fickó a saját fizetéséből indul ki...

16:15

Cseresnyés államtitkár remekül olvas papírról, nem csodálkoznánk, ha géppuska lenne a beceneve a minisztériumban. "Közben zajlanak az "intéskedések" - mondja. A munkavédelmi kedvezmény 600.000 munkavállalónak segít, és a kormány célja, hogy a közfoglalkoztatásból, minél többen a versenyszférába találjanak állást, erre korábban tv.-t is hoztak. Zárásként azt állítja, hogy a kormány nem kis sikert ért el a munkahelyteremtésben.

16:20

Mi sem foglalhatná össze Cseresnyés felszólalását, mint az alábbi mondata: "remélem egyetértenek képviselőtársaim, hogy mindenféle helyzetet sokféleképpen lehet értelmezni".

16:23

czomba.jpg

Czomba Sándor, a Fidesz képviselője fontosnak tartja a vitanapot, és kompromisszumra fog törekedni - ígéri.

16:28

A többletmunkát a bérekben is el kell ismerni mondja a korábbi foglalkoztatás politikáért felelős államtitkár, majd rátér arra, hogy nem gondolta volna korábban, hogy 2016-ban arról lesz vita, hogy miért nincs elegendő munkahely Magyarországon. 2010-ben 10% körüli a munkanélküliség itthon. 2016-ra Görögországban több mint 20% a munkanélküliség, míg most 4% körül van a magyar munkanélküliség. A mostani kormány megfelezte a munkanélküliséget. 680.000 emberrel dolgozik több mint a korábbi kormányok alatt, ebből több min 400.000 a versenyszférában dolgozik - teszi hozzá.

Nagy az államtitkári aktivitás:

- Nagy István, FM államtitkár itt van, bőszen lapozgat

- Cseresnyés Péter, NFM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár olvas bőszen

- Palkovics László, EMI államtitkár okos telefonját baszkurálja

- Völner Pál, IM államtitkár telefonál, egyik hívás után a másikat intézi

- Pogácsás Tibor, BM államtitkár - csendben alszik

16:29

Czomba felhívja a figyelmet, hogy családi adókedvezményre épül a kormány bérpolitikája. Nettó bérek a vállalkozásoknál 7 százalékkal költségvetési szférában 10 százalékkal emelkednek. Tehát a közszféra húzza a magánszférát.

Cseresnyés megkínozta a hallgatóságot, így szóra emelkedik a dr. Czomba Sándor, Cseresnyés elődje, korábbi foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Rögtön elkezd "elmútnyócévezni", de ennek ellenére nem felolvas, kompetens értelmes érveléssel védi álláspontját: legalább ért hozzá, amiről beszél. Habár mérnök ember (ebből is doktorált), de látszódnak rajta az évek, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ Vásárosnaményi Kirendeltségének vezetőjeként szerzett. Szigorú, elfogultan kormánypárti, de a felszólalásból lejön, hogy érti miről beszél.

16:35

59.000 nem magyar ember jelentkezett - folytatja Czomba - hogy munkát vállalhasson, ebből 7366 munkavállalási engedély lett kiadva (mi úgy mondanánk, hogy adtak ki), ami nem befolyásolja a hazai munkaerőpiacot. A mostani kormánynak el kellett döntenie 2010-ben 0 százalék GDP növekedésnél, hogy mit csináljon. Ebből született meg a döntés, hogy segély helyett munkát. Ami az igazán nagy probléma, hogy a teljes népesség 8,5-ra millióra csökkenhet a munkavállalók száma pedig 6,5 millióról 5,5 millióra - zárta beszédét Czomba Sándor.

 16:39

varga_laszlo.jpg

Folytatódik a vezérszónoki felszólalások sora, a szociktól Varga László emelkedik beszédre. Varga László eddig érdemben nem szólt hozzá a vitanaphoz. Statisztikai adatot nem hallunk, igazából nem is tudni pontosan miről beszél, lehet, hogy túl sokáig unatkozott az előbb és elszállt az ihlet.

Az öt államtitkárhoz jött még három:

- Magyar Levente, KüM, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár

- Vargha Tamás, HM parlamenti államtitkár

és itt van kedvencünk, a legdemagógabb parlamenti beszédeket mondó... taddáámm:

- Dömötör Csaba, RM,  parlamenti államtitkár (RM=Rogán minisztérium, közismert nevén propagandaminisztérium)

(Pogácsás felébredt, nagyban magyaráz Völnernek)

 16:44

Varga szerint a Fidesz-KDNP-nek nincsenek válaszai a kivándorlásra. Igaz, eddig az MSZP-jét sem osztotta meg, hacsak nem az az, hogy az MSZP folytatná a rezsicsökkentést és 100 ezer forintra emelnék a minimálbért. Nincs az a Londonban mosogató magyar fiatal, akit ez ne csábítana haza. 

16:45

Eközben az órát is nézi, minden bizonnyal szeretné kitölteni a rendelkezésre álló időt, de lehetséges, hogy ez gondot okozhat. Emellett szakmai dologba is belemegy és hangsúlyozza, hogy az MSZP is kéri, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse a kormány és a hétköznapi problémákkal foglalkozzon és egy jó kis fideszes urizálással zárja mondandóját.

16:47

A MSZP megosztotta vezérszónokiját, és egy huszárvágással Gúr Nándor kapná magához a mikrofont, ha nem lenne elég csak felcsíptetni a hajtókájába.

16:50

Hoppá: megszületett a nap első szellemes mondása, és pont Gúr Nándortól: "még 2-300 ezer magyart el kell üldözni Magyarországról és meg is lesz a teljes foglalkoztatás!"

gur_1.jpg

Nézzék csak milyen ügyesen ülnek az MSZP-s képviselők, hogy többnek látsszanak. Eközben Gőgös Zoltán láthatóan figyel és mélyen egyetért frakciótársával.

16:52

 A fideszes képviselők nem az emberek érdekeit tartják szem előtt hanem a haverokét - zárja szavait Gúr Nándor.

16:55

Jöjjön a legnehezebb falat: a KDNP következik. Hollik István Jókai szavaival indít: "csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el." Megható volt és el is engedjük Hollik további szavait, mert sajnos Jókai után már csak Habonyt idéz.

17:00

kdnp.jpg

Szél Bernadett készítette ezt a fotót a kormánypárti padsorokról. Aki áll, az maga Hollik.

A parlamenti demagógbajnokság egyik dobogósa, a KDNP-s Hollik István Jókai idézettel kezd, ami piszkosul nem releváns, hiszen nincs jelentősége annak, hogy honnan indultunk, csak annak, hogy hol tartunk. Az a borzasztó, hogy a jelenről nem tudnak beszélni, a jövőről nem képesek beszélni - így feszt csak a 2002-2010 közötti időszak elemezgetése megy. Kit érdekel? Most kellene jó bér, jó meló, és azt kellene tudni, hogy nyelvtanulás kell a gyerekeknek, vagy lesz itthon jövő? Erről nem beszél... Hollik leszállt az MSZP-ről, csak tud a jövőről beszélni. Mindenki, aki figyel, most megtudhatja: jön a Kánaán! De nem nagyon izgalmasan adja elő: Pogácsás megint elaludt. A Reflektor fotósa is fenn pihizik a karzaton.

17:06

Gőgös bekiabál: "Ne oktass már minket, te, gyerek!"

Hiller tanári módon letol mindenkit, folytatódik az ülés, Hiller ugyanebben a stílusban folytatja.

17:08

Hollik végre befejezte, és jön Volner János a Jobbiktól. Azzal kezdi, hogy a Jobbik kérdése az őszi ülésszakban hogyan érhető el Magyarországon a dolgozói béremelés? Korábban azzal érvelt a kormány, hogy mennyire olcsó a munkaerő és nem a munkavállalók érdekeit nézte.

volner.jpgÁltalában a Jobbik figyel arra, hogy körülüljék aktuális beszélőjüket, most sorba ültek. 

17:15

Volner szerint a Fidesz kormány korábban követelte, hogy ne emelje az akkori szocialista kormány az áfa mértékét, ezután miután kormányra került rekord 27 százalékát áfát vezetett be, ami szögesen ellene megy annak ami korábban kommunikáltak. A tranzakciós illetéket a bankokra akarta kivetni a kormány, de abban a pillanatban, ahogy megszületett a döntés a bankok értesítették az ügyfeleket, hogy rájuk terhelik ezt a költséget is. Tehát ez egy rejtett adóemelés volt, amit szintén az emberek fizetnek meg - folytatja.
Volnerben van valami robotos. A Westworld-ből szerintem kiszórnák, mert nem túl életszerű.
17:20
Nagyon fontosnak tartja a Jobbik, hogy minimálbér jelentős mértékben tudjon nőni. Olcsóbb lett a magyar államadósságot finanszírozni, ami a kedvező nemzetközi fejleményeknek köszönhető nem a kormánynak, ebből lenne mód adót csökkenteni vagy bért emelni.
17:25
img_4125.jpg
Szél Bernadett következik, akinek kezdeményezésére lett ez a vitanap. Azzal kezdte, hogy sajnálja, hogy Varga Mihály kvázi pénzügyminiszterként sem tartja fontosnak, hogy ott legyen egy olyan vitán. Szél szerint a magyar emberek nem keresnek eleget, ezért kénytelenek elmenekülni. Megoldásokra van szükség nem arra, hogy a kormánypárti politikusok itt szapulják a szintén nem jó volt szocialista kormányokat.
17:30
Nem tudom, miért gondolják azt, hogy ez a migráció más lenne minden más migrációnál. Magyarok külföldre mennek, mert nem tudnak megélni a hazai bérekből, ez a lényeg, nem pedig az, hogy egymásra mutogatnak a szocialisták, meg a kormánypárti képviselők. Nem a bevándorláson van a megoldás, hanem a magyar embereket kell állásba hozni. Ezt Lázár János mondta, mégsem tesznek ezért semmit, a kormány össze vissza beszél. Az egykulcsos adórendszer a legnagyobb probléma. 70 százalék az átlag alatt keres a munkavállalók közül. Már csak a felső 10 százalék képes váratlan kiadást fedezni és tisztességesen élni - folytatja az LMP társelnöke.
Szél nagyon hadar, de legalább nem papírból olvas, mint Hollik, és összeszedettebb, mint Gúr és Varga együtt.
17:33

Szél Bernadett szerint a kivándorlás nem olyan dolog aminek lehet a jó odalát nézni. a magyar emberek megmondták, hogy a hazai fizetésekből nem lehet megélni. Ez egyáltalán nincs rendben. Hiába mondják, hogy ez egy természetes folyamat, meg, hogy önök milyen sikereket értek el, meg folyamatosan megy az elmúlt nyolc évre való hivatkozás, de az igazság az, hogy teljes bérválságot idéztek elő és ennek a felelőse a magyar kormány.

 

17:36

 

Kap egy keményet Orbán Viktor is: "nem lehet elfogadni, hogy a magyar miniszterelnök így beszél és így vélekedik a bérekről." Szél szerint Orbán Viktor beismerte, hogy tudatosan tartották alacsonyan a béreket, hogy az erre épülő külföldi beruházások felhúzzák a magyar gazdaságot. Az LMP 5 pontos akcióterve lenne szerinte a megoldás a bajokra. Elég volt az elmúlt 8 évezésből és a habonyizmusból, konkrét lépéseket és megoldásokat várunk - zárja le a vezérszónoki felszólalásokat a képviselő.

 

17:40

 

Szabó Tímea a P-től is kapott 9 percet, ez zajlik most. Hamarosan kezdődnek a kétperces felszólalások.

 

17:50

 

Kétpercesek sora jön, először újra Gúr Nándor beszél, hogy 600.000 fontos személyt üldöztek el az országból, amire Varga Mihálynak az volt a véleménye, hogy majd pótolják harmadik országból. Majd Szél Bernadett a Matolcsyval súlyosbított Széll Kálmán tervről beszél, ami szerinte egy megszorító csomag volt.

 

Szél azt mondta, hogy olyan sületlenségeket hordanak össze a görögökről, hogy az ember haja szála föláll tőle. Természetesen a jelenlévő Fidesz-KDNP képviselők hangos áthajlásos röhögésben törnek ki.

17:54
Czomba Sándor lendületesen leolt mindenkit: nem lehet egyből 100.000 Ft a nettó minimálbér. Ezt csak kellő körültekintéssel lehet emelni.
17:57
Igazi nagyágyú állt fel a kormány részéről, Dömötör Demagóg Csaba államtitkár, aki azt találta ki, hogy 2016 problémáit azzal lehet megoldani, ha felhozza a 2010 előtti dolgokat. Ha csak úgy nem.

18:02

Dömötör szerint a többkulcsos adónak meglennének a következményei. Ami az áfacsökkentést illeti januártól csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, amit önök nem támogattak. Az LMP többkulcsos adó bevezetése semmire nem lenne megoldás és számolja ki, hogy ez hogyan érintené a magyar családokat - mondja határozottan.

 

18:06

Cseresnyés a következő felszólaló a kormány részéről, aki egyből Szélhez szól és a saját igazát bizonygatja. Úgy tűnik az LMP-s szavai kiverték a biztosítékot, és a kormányoldal csak azt hajtogatja, hogy foglalkoztatási növekedés, foglalkoztatási növekedés. Érdekes módon a közmunkások megalázó bérének felhozására nem reagálnak.

Cseresnyés államtitkár 30 percen keresztül sorolta azokat az intézkedéseket, amiket a bérek növekedése érdekében hoztak. Kár, hogy csak mondja és nem csinálja.

18:10

Cseresnyés Szél Bernadett szapulása után sem tudja abbahagyni az elmúlt 8 évre való visszaemlékezést. Kezdjük úgy érezni, hogy nosztalgiával gondolnak vissza a régi szép ellenzéki időkre. Hát még amikor Manninger Jenő kezdett bele, de ez már traumatikus élmény lenne tudósítónak és olvasónak egyaránt.

Részünkről el is engedjük a vitanapot. Röviden elmondható, hogy a Fidesz és az MSZP egymással foglalkozott már megint, előremutató javaslatok pedig csak az LMP és a Jobbik frakciótól érkeztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3711993094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása