A valódi viták otthona

Reflektor

Balek vagy, ha nem húzod le az albérlőd?

Személyes tapasztalatok a lakáskiadás terén - I. rész

2016. december 27. - macska az úton

15748382_10210460710087914_1181026960_o.jpg

A budapesti ingatlanpiacon eléggé hajmeresztő dolgok zajlanak már jó ideje. Az egekbe szöktek a bérleti árak, miközben rengetegen nem csak azért nem találnak lakást, mert nincs pénzük, hanem azért sem, mert olyan kritériumokat támaszt a legtöbb tulajdonos, melyeknek nem tudnak megfelelni. És persze hamar egyértelművé vált a tendencia, hogy a gyorsan sok pénz elvéért egyszerűen rajonganak a budapesti lakástulajdonosok (sokan mondják erre, hogy ez a piacgazdaság), életképes bérlakás-programok még az ötletelés szintjén se nagyon jelennek meg ott, ahol döntéseket lehetne hozni a súlyosbodó lakhatási problémák kezelésére. Hiába áll rengeteg fővárosi ingatlan üresen.

És akkor magam is belecsöppentem ebbe a horrorisztikus világba...

Ezenfelül nemrég, szinte azonos időben két dolog is történt. Az egyik az, hogy kiderült, valójában még a várban is roppant olcsón lehet albérlethez jutni fű alatt, elég hozzá, ha a kerület, kellően szűkszavú, kormánypárti polgármesterével jó kapcsolatot ápol valaki, a másik ennél sokkal személyesebb természetű. A párom lakásából január végén kiköltözik a lakó, így tehát felszabadul az ingatlan.

Mi soha nem voltunk nagy májerek a lakáskiadás terén, nem csináltuk nagy pénzeket, mindössze három célt tűztünk ki magunk elé ezúttal is:

  1. Ne álljon üresen az a 36 négyzetméter.
  2. Ne kelljen saját zsebből, nettó kiadásként fizetni a banknak a törlesztőrészletet, ha már jelentős részben hitelre történt az ingatlan megvásárlása. (Nem közös tulajdonunk.)
  3. Igyekezzünk úgy kiadni, hogy az a bérlő számára és számunkra is megnyugtató megoldást jelentsen. (Fenntarthatóság?)

A jelenlegi lakónkra nem kellett vadásznunk, kedves ismerős, aki hamarosan vidékre költözik, így azonban nem volt mit tenni, ki kellett tapasztalnunk, hogyan kell lakást kiadni. Szerintünk.

Lakáskiadás? Abban van a nagy pénz. Elsőre talán sokaknak ez ugrik be, pláne, ha megtudják, hogy a környék se rossz (Tisztviselő-telep) és a lakás is nagyon otthonos, a 8 négyzetméteres galériáról, a sok-sok napfényről már nem is beszélve. Egy ilyen állítólag 90 körül indul, mi is sejtettük, olvastuk is és sokan mondták nekünk. Mi, ostoba idealisták viszont úgy döntöttünk, fontosabb a megbízható lakó, a mindenki számára hasznos együttműködés a lehúzásnál. Szóval legyen 60.000 a bérleti díj plusz a rezsi.

Igen hamar kiderült, hogy nagyon könnyű meglepni az embereket.

Egy 30.000 tagot számláló, kifejezetten albérletekre specializálódott facebookos csoportban tettem ki a lakást (van ennél háromszor nagyobb is), máshová ki se raktam hevenyészett hirdetésemet, aminek a végére még az Urbanista egyik cikkét is belinkeltem, ismerjék csak meg az érdeklődők a környéket, ahová költözni szeretnének.

alberlet_hird.jpg

Nem sokat kellett várnom a visszajelzésre, már aznap éjszaka is fél 3-ig leveleztem a potenciális érdeklődőkkel, annak ellenére is, hogy képeink ekkor még nem voltak a lakásról. És persze nagy érdeklődéssel olvastam a kommenteket, melyek szintén jól prezentálták, milyen elvárásaik vannak a lakáskeresőknek, milyen pofonokba szaladtak bele idáig, miért hihetetlen számukra, hogy valaki tényleg ilyen áron szeretné kiadni normális, élhető lakását.

A legmeghatározóbb véleményt az alábbi kommentek tükrözik a leginkább:

„Ezt hogy csinálod mester? :D Ilyen egy korrekt tulaj… Nem értem, más miért kér el 100+rezsit egy 28 négyzetméteres putris lakásra?”

„Végre egy normális ember. Ebben a pénzéhes világban.”

„Több ilyen főbérlő kellene... Korrekt ár, korrekt bérlő!!!”

Van annyi önkritikám, hogy ne gondoljam magam akkora arcnak, mint amekkorának ezek a kedves emberek a hirdetésünk alapján beállítottak. És hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem hozott hamar zavarba a nagy lelkesedés. Persze volt, aki józanul feltette a kérdést:

„Igen, nagyon szuper ár, de jártatok már a delej utcában?”

És bár odaírtam, amit a dologról gondolok:

„Szerintem a Tisztviselő-telep egyáltalán nem rossz környék. De nyilván nem feltétlenül kell ugyanúgy gondolnunk. A lakás a mellékelt cikkben tárgyalt épületegyüttesben található, itt az oldalsó kapuk elektromosak, a főkapunál portaszolgálat van.”

Kifejezetten jól esett, hogy olyanok is hozzászóltak, akik ismerik a környéket:

„Jártam igen. És a 8 kerben szerintem a legjobb környék!” míg más a kontextus kedvéért hangsúlyozta: „Népszínház utcában meg 90 ezerért adnak ekkora lakást. Ott jártatok? És kiveszik ott is annyiért.”

A gyanakvás persze nyilván nem alaptalan, ezt felróni kár is lenne, ráadásul jól mutatja, sokan tényleg örömmel húzzák le azokat, akik kiadó lakást keresnek.

„Elnézést kérek az előítélet miatt!!! Ezt nem tudom elhinni, szerintem valami móka lesz a végkifejlet :) - de ha tévednék, akkor le a kalapokkal Csepregi János előtt és elnézést kérem ,hogy bátorkodtam gyanakodni!!!”

Elég volt néhány óra, hogy rettenetesen bevonódjak érzelmileg is, amivel persze csak a saját helyzetemet nehezítettem meg. Segíteni mindenkinek és lakást kiadni egyszerre nem lehet, ha olyan vagyoni helyzetben van az ember (és véletlenül se szeretnék panaszkodni), mint amilyenben mi vagyunk, de az alapján a rengeteg keserűség alapján, ami pillanatok alatt rám ömlött, az eddigi tapasztalataim csak tovább erősödtek: egészen megdöbbentő, hogy mi folyik az albérletekkel kapcsolatban ma Budapesten. Egészen megdöbbentő, hogy az embereket mennyire meglepi, ha nem akarják lehúzni őket, ha nem akarják elvenni tőlük az utolsó fillérjeiket is. Nem gondoltam, hogy 2016-ban azért fog hálálkodni nekünk, nekem bárki is, mert normálisan, tisztességesen szeretnénk csinálni valamit. És ez bizony nagyon nincs jól.

Két átlagos (és nem a számtani átlagra gondolok) fizetés mellett megfizetni 90+rezsit, esetleg nevelni egy vagy két gyereket, szinte lehetetlen. Ráadásul, még ha sikerül is, félretenni már nem lehet, így soha nem lesz annyi önerő, hogy esetleg hitelre vegyen valaki valamit. Aminek a törlesztése, ha bank rábólint, nagy valószínűséggel lényegesen alacsonyabb volna, mint az az összeg, ami elmegy lakbérre.

De hogyan válassz 80 jelentkezőből egyet? Egy egyedülálló bérlőt? Egy családot? Bárkit? Ugyanis ha a kommunikációt komolyan veszed, nem úszod meg, hogy megismerd mások életét, hogy aztán már egy sok-sok személyes részlet ismeretében kelljen döntened.

Csepregi János

A sorozat folytatódik! A következő cikkben a lakáskeresőkkel folytatott beszélgetések alapján összegyűjtött tapasztalatokról számolunk be.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük! 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6812075509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2016.12.27. 16:37:13

Emléxem a hirdetésedre is, meg a kommentekre is. Aki a piaci ár alatt ad ki, az nem jó fej, hanem lúzer.

komolytalan samu 2016.12.27. 16:41:35

Azt hiszem itt valamit félreértesz. Nem az emberi gonoszság, kapzsiság vitte fel az albérletárakat, hanem az irgalmatlan turistainvázió, és a technológia, ami lehetővé tette az egyszerű lakáskiadást az airbnb-n, booking-on keresztül. Azaz a piac. Ma ennyit ér egy albérlet, ha nem tudnák kifizetni, akkor nem érne ennyit. Ha megcsappan a turisták száma, akkor meg majd kevesebbet. Akár nagyon sokkal is.

Miért lehúzás ezt elfogadni, ill. megkérni? Miért alapvető jog a belvárosban lakni? Én is szeretnék plusz egy szobát, nagyobb kertet, jobb kilátást, de nem szidom a piacot azért, mert számomra most még megfizethetetlen árat kér ezért.

Te lemondtál havi kb 30 ezer ft-ról, azért hogy olyan pozícióba kerülj, amikor te válogatsz az albérlők között, hogy a legkedvesebb, legtisztességesebbnek látszót választhasd ki és egy kis melegségért, hogy valakivel jót tettél. Beszedhetted volna a pénzt és szétoszthattad volna adomány formájában is egyébként. Még az is lehet, hogy az albérlődnél sokkal inkább rászorulókon segíthettél volna vele. Az is lehet, hogy az albérlőd lapostévét vesz majd a megtakarításából, és egy görög nyaralást, miközben az a havi 30 ezer egy hajléktalan család gyerekeinek a jövőt jelentette volna.

Nem ítélkezem, csak mutatom a döntés fonákját.

holysmoke0523 2016.12.27. 16:50:22

Kiveszi a kedvesnek tűnő paraszt hatvané' és kiadja Macska Marikának 95-ért.

lyken 2016.12.27. 17:05:55

Ha kiadhatnál 90-ért, de 60-ért adod ki, akkor évi 360.000 forinttal megrövidíted a saját családodat, hogy jót tegyél idegenekkel.
Fel lehet ezt fogni jófejségnek is, meg fel lehet fogni úgy is, hogy ennyit tudnál évente pluszban előtörleszteni, hogy gyorsabban letudjátok a hitelt.
Vagy vehetnél belőle babakötvényt. Vagy évente egy allinclusive családi nyaralást. Vagy bármi értelmeset amivel a SAJÁT családodnak teszel jót. Nem akarok ítélkezni, de érdemes átgondolni még egyszer.

zila5 2016.12.27. 17:10:24

@komolytalan samu:
Az egyik ismerősöm férfi létére olyan szép rendet és tisztaságot tart a bérleményben, hogy a tulajdonos menet közben engedett az árból mert meg szeretné őt tartani. Így is lehet. :)

onlame 2016.12.27. 17:11:10

Nem ismerem a tisztviselőtelepet, és nem ismerem a lakásodat sem.
Hogy balek vagy-e, vagy sem, majd idővel elválik, de tény, hogy nagyon durva, ami az albérletpiacon megy. Azt viszont hadd kérdezzem meg, hogy tervezitek-e megfizetni a 97 ezer forint SZJA-t a beszedett bérleti dij után?

Én két hónapja élek a saját lakásomban, amit egy lakóparkban vettem (olcsóbban mint amennyiért sok omladozó lakást árulnak jelenleg a környéken), előtte 12 évig éltem kollégiumban és albérletben, szóval van némi rálátásom, bár többnyire remek főbérlőim voltak. Egy kivételével mindegyik fehéren adta ki a lakást, emiatt persze nem a legolcsóbb lakást vettem/vettük ki soha. Ellenben fontos volt, hogy korrekt szerződés legyen, és a tulajdonos ne jöhessen be a lakásba, csak ha én/mi, bérlők is úgy akartuk.

Nem volt egyszerű ezeket az albérleteket megtalálni. Tele van Budapest például "bútorozott" lakásokkal, ahol a bútorozott többnyire azt jelenti, hogy azokat a rozoga, ocsmány bútorokat, amiket már a tulajdonosnak sincs gusztusa használni, az adott lakásban helyezte el, ahogy éppen ott elfért, és mindezért (mivel hogy a lakás bútorozott), még plusz pénzt is elkérne. Ezen felül, elhiszik azt, hogy minden a lokáció, vagyis a putriért is fizet valaki százezret, csak mert az jó helyen van.

A másik oldalt, mint lakástulajdonos, elgondolkoztam azon, hogy én, a szépen, igényesen berendezett lakásomat mennyi pénzért lennék hajlandó kiadni. Mik a szempontok ilyenkor?

1. Nem vagyok a feketegazdaság hive. Nem szeretem a kormányt, de nem vagyok jobboldali újságiró sem, hogy ez feljogositson arra, hogy szlovák rendszámú autóval közlekedjek. Vagyis mindenképp adóznék az igy megszerzett jövedelemből. Ha nem adózok, az ráadásul egy jogvitás esetben a bérlő kezében is adu lehet.
2. A másfél szobás lakásom jelenlegi forgalmi értéke, teremgarázs-beállóval, gépesitett konyhabútorral 23-24 millió forint. Ez a hozam tekintetében fontos kérdés, hiszen ha eladom a lakást ennyiért, akkor a pénzem nem egy lakásban áll, hanem hozamot generál más formában.
3. A lakást berendeztem, minden bútor, lámpa, függöny új. Minden ehhez a lakáshoz lett megvéve, hogy a leghatékonyabban használhassam ki ezt a nem túl nagy teret, viszont szép is legyen, hogy jól érezzem magam, amikor ott vagyok. Minden gép, és minden izzó a lehető legtakarékosabb, igy az alacsony fogyasztás is garantált.
4. Csendes környéken van, Dél-Budán, de jó közlekedéssel.
5. A lakásra hitelt is vettem fel, aminek szintén költsége van. A futamidő végéig több mint egymillió forint.
6. A lakáskiadás nem egy nagyon rugalmas befektetési forma, nem tehetem ki akármikor a bérlőt, és időt-pénzt emészt fel a megfelelő albérlő megtalálása is.

Ezeknek a figyelembevételével, úgy gondolom, hogy ezt a lakást egyszerűen nem éri meg kiadni 130 ezer forint alatt idegeneknek. Ez éves szinten 1.560.000 forint bevétel, ami után szerintem EHO-t nem kell fizetnem, mert a munkaadóm által utánam befizetett EHO már eléri a plafont, igy 1.350.000 forint marad meg tisztán, ami egyéves kiadás esetén ~5% hozamot jelent, HA a lakás és annak berendezései amortizációjával nem számolok. Ezt hozamot könnyedén el lehet érni más befektetésekkel is, amik hasonló rizikójúak és hasonló rugalmasságúak.

Természetesen mondjuk rokonnak, vagy nagyon jó barátomnak valószinűleg ennek a töredékéért adnám oda, mondjuk a törlesztőrészletek összegével azonos bérleti dijért, ami jóval jutányosabb, mint bármi az albérletpiacon.

Akkor térjünk rá arra, hogy sok-e a 130 ezer forint. Nos ezért a lakásért, parkolóhellyel egyáltalán nem. (Pláne, hogy valaki parkolóhely nélkül adja ennyiért.)
Két ember számára ez fejenként 65 ezer forint költség, a rezsi plusz 7-8 ezer forint, szintén fejenként. Ez két átlagos, nettó 180-200 ezer forintos fizetésből egy bőven átlagon felüli, de könnyedén megfizethető lakás.
Ami a sok, az a kaució. Én ezért a lakásért, idegenektől, háromhavi kauciót kérnék el, ami nem irreális összeg, tekintve, hogy csak a konyhabútor, vagy csak a konyhagépek értéke jóval magasabb ennél. Amit cserébe engedményként adnék, az az, hogy a harmadik havi kauciót, több részletben fizessék meg a bérlők. Mondjuk az első 3-4 havi bérleti dijjal egy időben. Továbbá elismerve azt, hogy ez számukra egy olyan összeg, ami egy olyan lakásban áll, ami nem is az övék, vállalnám, hogy lekötött betétként tartom az összeget, ami valamennyi hozamot azért generál számukra addig is, amig nálam laknak.

Na és emiatt vettem én lakást. Hiszen volt annyi pénzem, hogy ahhoz mindössze annyi hitelt kelljen felvennem, nem túl hosszú futamidővel, hogy ennek az összegnek kevesebb mint a feléért lakhassak egy olyan szintű lakásban, ahol. Ma Magyarországon nem éri meg bérelni, ha van pénz venni. Viszont mivel az emberek fele nem engedheti magának, hogy normális lakást béreljen, ezért lehúzásnak tűnik az, ha valaki reális hozamot szeretne elérni a lakása hasznositásával.

mindenannyi 2016.12.27. 17:15:51

Nem csak a turistainvázió a ludas az albérletárak megemelkedésében. Szerintem az is bőven hozzájárul, hogy a válság után a bankok szigorítottak a hitelfeltételeken, és már nem vágták az ember után úgy a sokmilliós lakáshiteleket, mint a válság előtt. Ennek következtében baromira megnőtt az igény az albérletekre, mert a saját lakás részletre ,mint opció, kiesett. Nem beszélve azokról a családokról, akik pont a svájci frankos hitelek bedőlése miatt veszítették el az otthonukat, ők szintén - jobb esetben - albérletbe mennek. Manapság nincs az a penészes sufni, amit ne lehetne kiadni pillanatok alatt, ugyanis túlkereslet van. Na, hát ezzel élnek vissza nagyon sokan, és a rendesebb, vagy jobb állapotban lévő lakások árai tényleg nagyon felmentek.

mindenannyi 2016.12.27. 17:20:13

"Azt viszont hadd kérdezzem meg, hogy tervezitek-e megfizetni a 97 ezer forint SZJA-t a beszedett bérleti dij után?"

Elárulnád, hogy jött ki neked ez az összeg? A posztoló egy szót sem írt arról, hogy milyen módon kíván adózni a kiadott lakás után.

2016.12.27. 17:20:20

Én drukkolok hogy ne nézzenek baleknak. A tisztességhez 2 dolgot még, melyekről nem esett szó. Az albérletből befolyó pénz SZJA köteles. Ugye befizeted az adót és bevallod az ebből származó bevételt. A másik meg hogy álltalában a hitzelező bank meg szokta tiltani a hitelszerződésben a bérleményként történő hasznosítást. Nézz utána.

elemes 2016.12.27. 17:24:57

az ár, amit a bérlő fizet, fontos, de nem egyedüli szempont.
olyan végtelenül egyszerű trivalitásokra gondolok csak, mint:
1. mennyire "lakja le"?
2. tényleg fizet? pontosan? mindent? (rezsi stb)
3. ha változik valami és végetér a bérlet, mire számíthatsz?

szóval a "piaci ár" szerintem az átlagosnál valamivel "rosszabb" bérlőhöz igazodik. ha energiát fektetsz a "jó" bérlő megtalálásába, akkor is piaci árat kapsz, csak nem kell havonta idegeskedned a bérleti díj, és a rezsi miatt, az amortizáció miatt, a kiköltözés miatt

Személyes tapasztalat: VÁSÁROLNI akartam lakást, 13. kerületben, sokat megnéztem, az egyik kedvencnél kb a következő volt a beszélgetés a tulajjal:
- még csak most hirdettem meg, mert bérlő lakott benne és a felmondási időt ott akarta tölteni
- igen, már ki kellett volna költöznie, keresi is az új lakását, próbálom sürgetni
- sajnos gond van a bérlővel, nem akar kiköltözni, azt mondja nagyon drágán tud csak új lakást találni
- nem tudom megmutatni, kicseréltette a zárat, magam is csak a lépcsőházig tudok bejutni, igen, már ügyvédi szakaszban vagyok, de elképesztő, mennyire ki lehet semmizni egy tulajdonost
végül a záró levél kb hónapokkal későbbről (már lemondtam erről a helyről és a Róbertkárolyhoz közelebb találtam épp komoly jelöltet), körlevélben értesít minden érdeklődőt, hogy hatósággal kilakoltatta a bérlőt, a lakás generálfelújításra szorul, az eladási szándékát kénytelen visszavonni (szerintem én nem szorultam rá az értesítésre, inkább a fájdalmát kiáltotta világgá).

finom szaftos oldalas 2016.12.27. 17:26:10

Leírtam már párszor, pár helyen, de megteszem ismét, mert bosszant ez a nagy hisztéria... Én 92-98 között béreltem lakást. Laktunk vagy 4-5 helyen ez idő alatt és általános dolog volt, hogy az egyikünk munkabérét elvitte a lakhatás. Átlagot kerestünk kb. és a kutyát nem érdekelte. Ma Budapesten az átlag bér nettó 180 ezer körül van a statisztikák szerint.
120-ért pedig a legjobb helyeken lehet garzont bérelni... Nem értem a nagy felzúdulást. Egyébként az airbnb még a belvárosban sem akkora nagy üzlet, eggyel kijjebb meg konkrétan bukta. Legtöbben csak azért csinálják a szimpla bérbeadás helyett, mert a szimpla bérbeadásnak rossz az adózása és rosszak a jogi garanciái.
Minimális ésszerűsítés sok jót tenne a bérbeadási kedvnek.

onlame 2016.12.27. 17:26:10

@Sztavrosz7: szerintem csak ha otthonteremtési kamattámogatással vették fel a hitelt.

2016.12.27. 17:29:11

@onlame:Ezt passzolom. Én csak egy fél lakást hitelezek jelzálog alapon, mindenféle támogatás nélkül, az erste mégis kikötötte. Nemtudom máshol hogy van de többektől hallottam már, ezért írtam hogy meg kell nézni azt a szerződést nagyon.

elemes 2016.12.27. 17:35:51

az adózás nem annyira veszélyes
- költségátalány alkalmazásával: kapsz havi 60 ezret, ebből 54 ezer az adóalap, havi 8640 (jövőre 8100) az szja.
- tételes költségelszámolás alkalmazásával, amibe a fenntartási költségek karbantartási díjak mellett például az amortizáció is beleszámít: rövid élettartamú szerkezetnél 6%, "közepes élettartamú" épületnél (a modern könnyűszerkezetes házak, és szerintem a gerendaházak is) 3%, tartós épületnél (tégla és társai) 2%.

Ha veszek egy budapesti kislakást mondjuk 12 millióért, annak 2% kulccsal az éves amortizációja 240 ezer forint -- tehát ezen a címen havi 20 ezret vonhatok le az albérleti díjból, a havi adó tehát csak 6 ezer forint.

elemes 2016.12.27. 17:36:44

@finom szaftos oldalas:

"120-ért pedig a legjobb helyeken lehet garzont bérelni"

már a nyócker jobb helyein is nehezen

elemes 2016.12.27. 17:38:53

@Sztavrosz7:

"a hitelező bank meg szokta tiltani a hitelszerződésben a bérleményként történő hasznosítást"

Az én hitelszerződésemben nem tiltja.
CSOK lakást tilos bérbe adni, de ott ez általában nem is fenyeget, a CSOK-os maga is lakni akar valahol.

onlame 2016.12.27. 17:42:39

@elemes: Dél-Budán (XI. ker) lehet 120-ért akár hálófülkés lakást is bérelni. Garzont pláne. Újépitésű gépesitett lakást. Tény, hogy nem belváros.

finom szaftos oldalas 2016.12.27. 17:48:00

Ha költségátalányt választ és a közüzemi órákat a saját nevén hagyja, akkor szerintem a rezsire kapott pénz is adóalapot képez. Víz, villany, kábeltv, gáz, közös költség ... sztem simán kiad havi 30 ezret és máris ott billeg az összeg az évi 1 millió forintos határ körül még ebben az olcsó konstrukcióban is, ahonnan bejön még a 14% eho a teljes összegre...
Ha viszont költségelszámolást választ, az meg elég munkás.. Mindent rendben lefűzni, könyvelni... ezért mondtam én azt, hogy rossz az adózása. Általában vagy drága az EHO miatt, vagy macerás a költségek könyvelése miatt, vagy az órák ide oda írogatásának a kényszere miatt.
A rövid távra egy szimpla évi 40 ezres átalány adó van. (1 szobás lakás esetén).

gurzomisi 2016.12.27. 18:03:55

A poszter úgy írja mintha egy belvárosi 20 milliós garzont adna ki 60ért. Ez a garzon olyan 12-13 millió ami leadózva, ha 60ért kiadja 5%-os hozam, árában van. Meg lehet hirdetni többért is, de ha üresen áll a lakás minden hónappal kevesebb lesz a hozama, tapasztalat, 5%-os hozam mellett éri meg kiadni, mindenki jobban jár, a bérlő nem keres olcsóbbat, és ha a tulajnak 1 hónapot áll a lakása, akkor már csak 4,6 %-os hozama lesz 60-nal számolva.

consul 2016.12.27. 18:10:11

Ha hitel van a lakásodon, nézd meg a kölcsönszerződésedet, mert sok bank (pl. OTP) a hozzájárulásához köti, ha ki akarod adni a lakást. Ennek elmulasztása súlyos szerződésszegésnek minősül, ami alapján azonnal felmondhatják a kölcsönszerződést és az azonnal egyösszegben válik esedékessé.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.27. 18:15:46

@komolytalan samu: Tisztázzuk már, hogy akkor szerinted mi számít belvárosnak...

Én 3 év alatt 3-szor kényszerültem költözni. Kispesten, Csepelen, XI-ker és még ilyen távolságokban is kerestem albérletet. Nem találtam. Minden albérletnél mire elmentem volna megnézni kivették. Ismerősök kersztül tudtam csak albérlethez jutni, aki az előző tolvaj lakó miatt nem akarta ismeretlennek kiadni.

N48 2016.12.27. 18:23:33

"De hogyan válassz 80 jelentkezőből egyet? Egy egyedülálló bérlőt? Egy családot? Bárkit?"
Addig emeled az árat, amíg csak egy jelentkező marad.

Jakab.gipsz 2016.12.27. 18:27:09

Kösz skacok az infót.

Üdítő színfolt, hogy normális emberek normális dolgokról beszélgetnek, értelmesen.

2016.12.27. 18:49:30

@consul: Ezt mondom én is! Az azt hiszem a minimum hogyx a hitelt nyujtó intézetet is értesíten kell. Mert azért ez valahol mégis egy gazdasági tevékenység, és sok jogszabály ezt tiltja hitel esetén. Illetve ha ilyen célra használják, arra más (hitel)feltételek vonatkoznak.

onlame 2016.12.27. 18:53:32

Egyik haverom egyébként Párizsban élt sokáig. Ott úgy megy, hogy a wannabe bérlő összerak egy portfóliót, amit átad a tulajdonosnak, hogy meggyőzze arról, hogy neki érdemes kiadni a lakást. Ebben lehetnek ajánlások korábbi főbérlőktől, bankszámlakivonat, munkáltatói igazolás, stb...

dr. pretender 2016.12.27. 18:54:53

@komolytalan samu: @mindenannyi: Plusz az utóbbi években a legnépszerűbb befektetési opció lett az ingatlan, az árak a mélyben voltak, a kamatok szintén, nevetséges fél-1%-os hozamokat lehetett mondjuk bankbetéten nyerni, amiből ugye még lejött a kamatadó és az EHO. Akinek volt mozgatható pénze, az inkább lakást vett belőle, esetleg kicsit kipofozta és kiadta/eladta jó pénzért. Ez (tehát a kereslet nagy növekedése) sokkal jobban felhajtotta az árakat, mint a lakásállomány töredékét érintő airbnb.

onlame 2016.12.27. 18:56:28

@Sztavrosz7: "és sok jogszabály ezt tiltja hitel esetén"

Nem. Semmilyen jogszabály nem tiltja. Egyedül az otthonteremtő kamattámogatást, ami ugye állami támogatás esetén nem lehet bérbe adni az ingatlant a kamattámogatás ideje alatt, mert ugye ott feltétel, hogy az idő alatt talán a lakásban is kell laknia a tulajnak. A hitelszerződésben persze benne lehet ilyen tiltás.

c4771du5 2016.12.27. 19:03:14

Lehet szépíteni, meg a piacra fogni, de bizony az árak azért szálltak el, mert "RBNB Jóska is hű de drágán aggya mán ki, mi is annyiért aggyuk!" alapon vérszemet kaptak nem kevesen. És ezt úgy hívják, hogy kapzsiság.
Mivel én is albérletben lakom, folyamatosan figyelemmel kísértem az árak alakulását, és bizony ez az új csoda tornázta fel az ingatlanok vételi árát is, a kettő kéz a kézben jártak, hisz egyik a másiknak a következménye, ugye.
Szvsz ha ez a tendencia nem fog csillapodni, vagy az ingatlan árak nem állnak vissza a reális értékekre a közeljövőben, akkor csúnyább vége is lehet a történetnek. Mert egyre több az elkeseredett ember, aki csak élni szeretne valahol, de nem egy munkás szállón, ha már becsületesen, adózva szarrá dolgozza az életét.
És akkor el is érkeztünk oda, hogy a piac része 1., a szarul kereső magyar lakosság, 2., a jól kereső külföldiek áradata, 3., és egy kicsi réteg, aki itthon jól keres. Az utolsónak vagy van már lakása, vagy nem gond, hogy vegyen, csak még kényelmes albérletben lakni, és meg is teheti. Na ők vannak a legkevesebben, ellenben az első csoport pedig már az eget verdesi, elég egyetlen albérletkeresős csoport falát végigolvasni és hamar rá lehet jönni. A szomorú helyzet viszont az, hogy a második csoport miatt egyesek úgy gondolják, hogy a szaros, lepukkant paneljüket rózsadomb áron kiadhatják, mert úgy is lesz aki kiveszi... Nonszensz.
Lehet, hogy még akad, aki ki tudja, de lassan nem lesz, és ha ilyen bullshit érvek miatt nem lesz hol élnie egy elég nagy csoportnak, akkor fel fog kelni a nép és igazságot fog követelni magának. A középosztály eltűnőben, a rétegek közötti szakadék pedig folyamatosan nő, a történelem pedig ismétli önmagát. Ne így legyen, de nő a feszültség a kisemberekben, és ezt valaki ki fogja használni, és valahol ki fog robbanni, ha nem lesz levezetve.
Tehát összefoglalva a piac jelenlegi helyzetét: a reális értéken fizető képes dolgozó emberek nagyságrendekkel többen vannak, mint az irreális értéken kínált albérletek. A kínálat nem akar alkalmazkodni a kereslethez, hanem "mer nagyot álmodni".

Aki meg ma vesz lakást - főleg befektetési célzattal - az meg is érdemli.

A kedves cikkíró nem balek, hanem realista, mértékletes, és szenzitív a társadalom rezdüléseire.

2016.12.27. 19:05:25

@onlame: Igez, nem jogszabály. Mások a feltételek ha magánszemély magáncélra, és mások ha jövedelem szerzés céljára hasznosítják a hitelezett ingatlant. Ez most lehet belső banki szabályzat, irányelv, vagy amit említettél állami kamattámogatás és feltételei. A lényeg hogy figyelni kell nehogy szerződést szegjen a bérbeadó.

Zizi6785 2016.12.27. 19:15:22

A bank tudja, hogy ?k iadod?

csentecsa 2016.12.27. 19:18:34

@whale: Miért? Ha vannak árdrágítók, akkor miért ne lehetnének árolcsítók?

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 19:21:31

Ebben az áldatlan helyzetben a kormánynak kellene lépnie. Komoly állami bérlakás építési programmal, és az ebben való lakhatást gyermekvállaláshoz kellene kötni.
Addig is maximalizálni kellene az árakat a bérlakás piacon.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 19:24:08

@komolytalan samu: A lakáshoteleket be kell zárni, és a romkocsmákat is korlátozni kellene. Egyszerűen egy kupleráj lett a belváros randalírozókkal, hányásfoltokkal..

onlame 2016.12.27. 19:29:32

@c4771du5: A kínálat nem akar alkalmazkodni a kereslethez, hanem "mer nagyot álmodni".

De igen. A kinálat alkalmazkodik a kereslethez. Amig lesz aki kiveszi drágán, addig a kapzsi tulajdonosok is drágán fogják kiadni a lakásukat. Te se adod el olcsón a használt autódat társadalmi érzékenységből, hanem arra törekedsz, hogy minél drágábban add el. Viszont most már lehet alkudozni a bérleti dijakból. Mi kb. 4 éve vettünk ki egy lakást, amit 80-ért hirdettek, és mi mondtuk, hogy 70-ért kivesszük, a többi bérlőjelölt meg vissza se jelzett, merthogy drága. 70-ért kivettük.
Ha viszont lett volna, aki kiveszi 80-ért, akkor nyilván az lett volna a realista viselkedés, ha neki adja ki a tulaj.

Egyébként azt vettem észre, hogy sokkal könnyebben tudtam mindig alkudni a lakás árából miután meggyőztem a tulajt arról, hogy a kétszeresét is ki tudnám fizetni, mert jól keresek, de egyszerűen nem ér annyit a lakása, amennyit kér érte. Viszont ha húzod a szádat, hogy ez neked sok, akkor csak a saját esélyeidet rontod, hiszen senki nem akarja kiadni olyannak a lakását, aki nem biztos, hogy fogja tudni fizetni a bérleti dijat, aztán meg hónapokig tart kirakni. Sok a rémtörténet egyszerűen.

Nem tudom mi oldaná meg a problémát, de az árak nem a tulajdonosok kapzsiságát tükrözik, hanem a rendszer szintű problémákat, leginkább.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 19:31:12

@holysmoke0523: Alapvető, hogy Macska Mari utánanéz, hogy a tulaj akarja e neki kiadni. Ha nem, sokszor csaló a kiadó, és nem szabad kivenni..

komolytalan samu 2016.12.27. 19:31:37

@dr. pretender: Ebben teljesen igazad van, ez a másik fő oka az áremelkedésnek. A magyar lakosság más befektetési ismeretek nélkül ebbe tette bele a pénzét. Egyébként teljes joggal, mert a válság miatt az ingatlanárak emelkedése egyébként is csak idő kérdése volt.

De a lavinát cirka 3-4 éve a airbnb indította el. A bulinegyedben egyre magasabb áron felvásárolt lakások hajtották fel az árakat a környező kerületekben, aztán a budai oldalon. Most közel 10 ezer lakást kínálnak így (airbnb mellett booking, és a kisebb oldalakon is van bőven). Ez ezért nem elhanyagolható tényező.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 19:32:42

@onlame: "Amig lesz aki kiveszi drágán, addig a kapzsi tulajdonosok is drágán fogják kiadni a lakásukat"

Ezt kell korlátoznia az államnak.

csentecsa 2016.12.27. 19:36:00

@komolytalan samu: A másik ok az alacsony banki és állampapír kamat . Így most sokan inkább ingatlanba tennék a pénzüket. De ez a lufi is kipukkad egyszer, és ugyanott leszünk mint 2008-2010 táján.

onlame 2016.12.27. 19:37:31

@Novák Aircraft Ferencné: Nem az árakat kell maximalizálni, hanem nem kéne szarrá adóztatni az alacsony keresetűeket. És akkor lenne pénzük bérletre.

onlame 2016.12.27. 19:38:48

@csentecsa: Nem mostanában pukkad ki, mert jóval nagyobb a kereslet mint a kinálat. Egyszerűen nem épül elég lakás.

DFK 2016.12.27. 19:39:32

Ez üzlet. Amelyik tulaj jóarc a bérlővel azt palira veszik. Vagy lehúzol vagy lehúznak.

herk 2016.12.27. 19:54:39

@finom szaftos oldalas:
"Budapesten az átlag bér nettó 180 ezer körül van a statisztikák szerint."
Milyen statisztika szerint és milyen átlag számitás szerint?
Az átlagszámitás történhet többféleképpen, szerintem a medián a legkorrektebb mind közül. Nem néztem utána, de szerintem a medián átlag sokkal inkább 140 ezer, mint 180 ezer. Ha pedig azok között nézzük a mediánt, akik albérletet keresnek, tehát a szegényebb réteg, akkor inkább 130 ezret mondanék.

onlame 2016.12.27. 19:59:22

@herk: Én 3 éves statisztikát találtam, akkor volt a medián nettó Budapesten 140 körül.

c4771du5 2016.12.27. 20:03:22

@onlame:
Igen, minél drágábban próbálom eladni a kocsimat, de előtte utána nézek az árának az alakulásának. HA azt látom, hogy a használt piacon a kis szuzukimnak az ára 120-250000 ft között van, akkor nem hirdetem meg fél millióért, mert az már nem a reális értéke.
Itt mi történt? 30-40-50 éve épített panelek, ikea bútorokkal felpimpelt tégla romok árai szálltak a csillagos égbe, miközben egy panelház folyamatosan csak romlik pl. A diagramon, a charton van egy hatalmas tüske pozitív irányban, ami ha ép ésszel belegondolunk, irreális, nincsen alapja. Tegyük fel a házra egy forintot nem költöttek, a környéket nem rakták ki márvánnyal, nem költöztek halivudi sztárok a szomszédba, ergo semmi nem indokolja, hogy a reális áránál drágább legyen, csak az egyéni döntés, hogy a tulaj milyen árat szab meg. Márpedig ezt a döntést meghozták, mert hisz "a Jóska sokkal jobban keresett az RBNB-vel, nehogy már veszni hagyjuk azt a hasznot". Én ezt értem reális ár alatt, mint ahogy te is a reális árára alkudtad le a lakásodat/aidat.

Igazad van, rendszer szintű problémákat tükröz ez az egész. Hogy nincsen versenyképes jövedelem, hogy egy diplomás ápoló 90-100ezret visz haza, de a gyep fűthető egyes helyeken.

kvadrillio 2016.12.27. 20:07:37

HA EZ IGAZ, IZRAELNEK PUSZTULNIA KELLLLL !!!!!
Izrael földmérgezéssel folytat területrabló háborút

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy szándékosan tettek terméketlenné több mint 170 hektár földet a gázai határ mentén, hogy ezzel “megkönnyítsék az ott zajló biztonsági intézkedéseket”. Repülőgépekkel mérgeket szórtak szét a palesztin gazdák földjein, hogy ott lehetetlenné váljon mindenfajta mezőgazdasági tevékenység.

Korábban palesztin tisztviselők állították, hogy Izrael repülőgépekkel mérgeket szór szét, és a gazdák beszámolói alapján a rendszeres permetezések miatt több száz hektár olyan terület van, ahol nem nő meg semmilyen haszonnövény. A beszámolók szerint az izraeli gépek több napon át permetezik a határ menti területeket, melynek eredményeként spenót, borsó, petrezselyem és bab ültetvények semmisültek meg. A növényirtók és csírázásgátló szerek permetezésének köszönhetően gyakran a gazdák egész évi termése megsemmisül.

Az izraeli hadsereg egyoldalúan egy tiltott övezetet működtet a határon túl, ahol nem engedélyezett a tartózkodás palesztinok számára. Ezeknek az övezeteknek pontos kiterjedése ismeretlen; palesztin civileket gyakran lőnek le izraeli katonák a határ palesztin oldalán, de az áldozatok hozzátartozói szerint nem a tiltott övezetben tartózkodtak, az izraeli fél jelentései alapján pedig az állítólagos civilek fegyveresek voltak. A helyek többnyire arról számolnak be, hogy a helyi gazdákra nem lőnek, számukra engedélyezett az övezetben tartózkodás. A hadsereg azonban gondoskodik arról, hogy a gazdák se maradjanak a határ közelében; a föld terméketlenné tételével újabb száz hektárokról űzik el a palesztin földműveseket.

BELEM KIFORDUL A ZSIDÓKTÓL !

Szakyster 2016.12.27. 20:08:12

@herk: És tegyük hozá, ez csak egy adat. Mert kétfős, kétkeresős családnál ez még ki jöhet szép szám, de mi a helyzet a kétkeresős-ötfős, egykeresős-háromfős családokkal?

komolytalan samu 2016.12.27. 20:15:41

@Novák Aircraft Ferencné: Tiszta udvar rendes ház, ahol a szar is vigyázba áll. Tessék elfogadni a tényt, hogy vannak olyan részei az országnak, ahol a maifiatalok szórakoznak. Nem nagy. Pláne mit zavarja, ha ott sem lakik.

Az albérletár korlátozás nagyszerű ötlet volna, ha kommunista lennék, de nem vagyok az.

erkölcsi hulla 2016.12.27. 20:21:35

Pályakezdő egyetemistaként nagyon fáj az embernek 60 ezer forint egy retkes szobáért fos környéken. Hajrá zsidó főbérlők, sok a szegény ember lehet őket minél jobban lehúzni, elvégre majd jön más aki fizet a szarért 70et is. Kedvenc politikus után szabadon: "el lehet innen menni"

BiG74 Bodri 2016.12.27. 20:23:01

@komolytalan samu:
Az ár korlátozás szerintem nagyon nem jó. A magas ár jelezhet magas keresletet is amit jobb versenyből letörni, de jelezhet egy minőséget is melyre akad kereslet, de valójában semmit nem befolyásol.

BiG74 Bodri 2016.12.27. 20:27:04

@erkölcsi hulla:
Namost pályakezdő vagy, vagy egyetemi hallgató?
Igen, amíg valaki a fosért is leszurkolja a 70 rongyot, amíg állambácsi, esetleg az önkormányzatok legalább az iskoláik állománya alapján nem hoznak létre önfenntartó, olcsó bérleteket, addig ez van.

rozsomák 2016.12.27. 20:32:42

@herk:
Már tavaly 200 ezer felett volt a nettó átlagkereset Budapesten..
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli030.html

Az idei tavaszi adat már 210 ezer Ft feletti.

(Egyébként mekkora egy szöveg amit írsz: "Nem néztem utána, de szerintem..." :)) )

HaCS 2016.12.27. 20:43:22

@rozsomák:

Látom leesett a (számtani) átlag és a mediánérték közti különbség.

VT Man 2016.12.27. 20:43:32

@Novák Aircraft Ferencné:
"Ezt kell korlátoznia az államnak."

El kell venni a kulakoktol a lakast, allamositani!

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 20:44:29

@komolytalan samu: Szórakozzanak, de ne e belvárosban. Legyen egy vigalmi negyed erős rendőri felügyelettel. Az állam pedig azért van , hogy megvédje a polgárait. Ez esetben a harácsolóktól és az árfelhajtóktól.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 20:45:30

@VT Man: Nem kell elvenni senkitől semmit, de a kapzsiságot és a pénzéhséget korlátozni kell.

rozsomák 2016.12.27. 20:46:46

@HaCS:
Én nem írtam mediánt, te vaksi..
ő meg nem írt mediánt..csak blöffölt... hisz nem nézett utána..

HaCS 2016.12.27. 20:47:52

Kimaradt a közép szó. Szóval számtani közép = átlag.

Bocs.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 20:48:36

@onlame: Inkább a magasabb keresetűeket kellene jobban megadóztatni.

HaCS 2016.12.27. 20:48:49

@rozsomák:

Épp ez a baj, hogy nem írtál. Na meg az arcod mérete...

finom szaftos oldalas 2016.12.27. 20:50:07

@herk: Ha annyit mondasz, akkor sem rosszabb a helyzet, mint 92-ben volt, de szerintem ma már megvan a 170-180 simán. Egy szimpla targoncás vizsgával már ettől többet ajánl a Lidl. Aki meg 8 általánossal él, annak tudomásul kell vennie, hogy nem tud annyi pénzt keresni, hogy lakást béreljen a piacon. Az elmehet ápolónak és lakhat a nővérszállón. Vagy nem tudom mit tehet.

Egy Svájcban élő ismerősöm mondta azt, hogy ott az utcaseprő is megkeres annyi pénzt, amiből emberhez méltóan meg tud élni. Ezt kellene itt is elérni, mert egyébként sok milliós befektetéssel, kockázattal, 5-6-7 százalékos hozamot (jó esetben) elérő embereket lépten-nyomon kapzsi burzsujnak kikiáltani... hát ez sem normális.
Aki Airbnb-zik az meg megérdemelne többet is amennyi munkával az jár... Aki nem csinálta, nem tudja. Ott sem jön ki több egyébként. Sztem egy éven belül sokan abba fogják hagyni, mert rájönnek, hogy 50-60 százalékos kihasználtságot lehet reálisan elérni...ha árat emelsz még annyit sem, mert belecsúszol az olcsóbb hotelek kategóriájába, ahol azért már adnak reggelit, recepciót...stb.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 20:50:54

@komolytalan samu: Ott van például a Hajógyári -sziget. Ott nyáron úgyis diáksziget van, nem? Csináljanak oda egy vigalmi negyedet.

HaCS 2016.12.27. 20:58:27

A posztra reagálva nem (kizárólag) az airbnb a ludas. Sokkal inkább, a lakáscélú építőipari beruházások alacsony szintje (már egy évtizede), a főváros irányú migráció, ill. a befektetési célú felvásárlások.

csentecsa 2016.12.27. 20:59:08

@onlame: 2005 táján is mindenki ezt gondolta, aztán jött a fekete leves..

erkölcsi hulla 2016.12.27. 21:03:58

@BiG74 Bodri: Mindkettő nem lehetek? Ha valaki szakmában dolgozik és még tanul, azt minek hívnád, a szopáson kívül?

HaCS 2016.12.27. 21:05:03

Egyébként a piac kiegyenlíti magát szépen lassan több módon is. Igen az egyik ilyen mód a jövedelmek kényszerű növekedése. Értelmes, piacképes szakmával rendelkező ember már lenyomta ezt a növekményt a munkaadója torkán, vagy váltott és egy másik munkaadó fizeti ezt most ki neki. És ehhez nem kell atomfizikusnak lenni, valóban elég pl. egy targoncásvizsga is.

komolytalan samu 2016.12.27. 21:20:45

@Novák Aircraft Ferencné: Ezt Lenin elvtárs sem írhatta volna meg pontosabban.

BiG74 Bodri 2016.12.27. 21:24:18

@erkölcsi hulla:
Orális szex?
Amúgy mindegy, sajnálom, hogy ilyen a helyzeted, de egyszer biztos jobb lesz gondolom, ha vállalod a macerát.

dr. pretender 2016.12.27. 21:27:58

@komolytalan samu: Budapesten a KSH adatai szerint több mint 900 ezer lakás van! Ha 10 ezer turistáknak kiadott lakás van, akkor az ennek az 1%-át teszi ki, ami elhanyagolható nagyságrend! Meglepő lenne, ha ennek valóban ekkora árfelhajtó hatása lenne. Ráadásul a rövidtávú lakáskiadás teljesen más tevékenység és sokkal-sokkal több aktivitást igényel a tulajtól, ezért egy csomó esetben még a kecsegtető profit ellenére sem alterntívája a hosszútávú "albérleteztetésnek". Ráadásul a legtöbb airbnb-lakás felújított, normálisabb lakás (leggyakrabban ikea-katalógusra emlékeztetnek) valahol a belvárosban - ez igazán nem magyarázza, hogy miért kérnek el horror árakat a külső lakótelepek lerohadt paneljeiért is.

komolytalan samu 2016.12.27. 21:32:00

@Novák Aircraft Ferencné: A világ minden nagyvárosában ugyanez történik. Berlinben, New Yorkban, Varsóban is. Dzsentrifikációnak hívják a szakemberek. A belső lepusztult kerületeket felkapják a fiatalok, bulinegyedet csinálnak belőle, aztán ahogy a kerület egyre vonzóbb, jönnek a pénzesebb befektetők és a romkocsmák területén szállodákat, klubbokat építenek. A terület meg szépen megnyugszik. Cserébe megy a következő kerületbe. Budapesten ez a 8-ik lesz.

Felhívom a figyelmét, hogy nem csak ön, de a fiatalok is az állam polgárai. Ők is kérhetik, hogy védjék meg az érdekeiket. Egyébként egy db kerületnél ez sosem lesz nagyobb, annyit lehet engedni a belvárosban is. Mellesleg, a hetedik kerület nagy része a bulinegyed előtt is mocskos, lepukkadt hugyos hely volt, ahogy a 8-ik is az a mai napig. Nagyobb tömeg van és hangosabb, ennyi a változás. Aki ott lakik, aranyáron tudja eladni a lakását, szebbe, jobb minőségűbe tud költözni az ott kapott pénzéért.

dr. pretender 2016.12.27. 21:32:28

@Novák Aircraft Ferencné: A nagyvárosok belvárosai sehol a világon nem lakónegyedek, hanem irodai és szórakozónegyedek. Ezen kár siránkozni.

vavhab 2016.12.27. 21:36:31

@Novák Aircraft Ferencné: Volt mar ra pelda tobb nyugati es eszaki orszagban hogy az allam koraltozta az alberletarakat. Nem mindenhol sult el jol, sot azt hiszem a ?Svedeknel? kifejezetten rosszul....

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 21:48:27

@vavhab: Nyilván a tulajok számára rosszul, hisz kevesebbet zsebelhettek be.

komolytalan samu 2016.12.27. 21:48:48

@dr. pretender: a 900 ezer lakásból cirka 20 ezer jut a bulinegyedre, és még 40 ezer a közvetlen környezetére. Ott a 10 ezer már nagyon is számít, főleg, ha az az árfelhajtó.
Úgy működik, mint egy bedobott kő: az onnan jobb pénzzel elköltözők magasabb árat tudnak fizetni a többi helyen, ami megdobja az általános árszintet és így tovább.

Ebben persze pszichológiai tényezők is játszanak, és ahogy írtad és egyetértettem veled, a lakossági befektetetések ingatlan felé fordulása ezt a hullámot felkapta, felerősíti és elnyújtja. E nélkül valószínűleg már megbicsaklott volna, és nem is lenne ekkora kiterjedésű.

Ha regionálisan nézed, akkor nagy vonalakban látszik, hogy Nyugat Magyarországon a belső migráció löki fel az árakat (és az arra épülő befektetési hullám), Budapesten és Pest megyében a szálláskiadás és a befektetési hullám (ezt erősíti, hogy az itteni lakosság befektethető tőkéje a legmagasabb). Ebben a két régióban a legmagasabb az ingatlanár növekedés. Máshol ez inkább csak a nagyobb városokban jelentkezik, Kelet Magyarországon pedig van, ahol egyáltalán nem.

Makroszinten, az alacsony kamatok mellett, az árszintnövekedést az is turbózta, hogy a lakosság éppen kikecmergett az jelzálogadósságok alól, egy kicsit élénkült a gazdaság, és a lefojtott ingatlanpiac e miatt is rúgott egy nagyot.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 21:51:46

@komolytalan samu: A fiatalok inkább menjenek a jó levegőre dolgozni és gyereket csinálni, mint hogy a romkocsmákban drogoznak isznak és mindenféle nemi betegségeket szednek össze.

c4771du5 2016.12.27. 21:52:23

@dr. pretender: @finom szaftos oldalas:
Utoljára 4-5 éve szerettem volna lakás hitelt felvenni, akkor az egyik legjobb megoldással, havi 55000 ft-ra jött volna ki a törlesztőm. Ez 6,6M ft, ha jól emlékszem a kalkulációra, ehhez kellett volna 4M önrész. 5 éve ennyi pénzből egy átlagos 1,5 szobás panelt lehetett kapni 11.kerben. Akinek volt esze, meg pénze, az akkor ezt meg is lépte, haverom is egy ekkora lakását bérel, ott. Ha ezt a lakást én kiadtam volna 70E-ért, akkor sacc az általad említett 5-6% hozam megvan. 70+rezsi, tök reális! Én boldog vagyok, mert tízen X év után van egy lakásom, a lakó meg örül, mert nem kellett évente költöznie.
A kedves említett barátom 120+rezsiért bérel egy ekkora lakást, amin nincs már hitel, miközben a reál értéke az állapota miatt maximum 60-65E lenne.
Úgy érzem, hogy kicsit több a hozama, mint ami indokolt lenne, de hát szíve joga, hiszen az övé. Ám szerintem ezen aránypárokkal az ilyen embereket jogosan lehet kapzsinak titulálni, amit nyilván ő nagy ívben leszar, attól még én gondolhatom ezt.
Szóval ezért lenne jó, ha lenne valami szabályozás, vagy kezdeményezés, akármi, mert ennyi erővel, ha meg háromszorozódik a Magyarországra látogató turisták száma, lakás meg nem épül, akkor háromszorozódni fognak a lakás, vele együtt az albérlet árak is? És akkor mindenki, aki eddig Pesten dolgozott, de már nem tudja kifizetni az albérletet, mert az ár követte a "piacot", az legyen kedves költözzön tanyára, mert annyit is ér?

@dr. pretender
Nem az 1% a lényeg, ez csak egy szám, bár 10000 lakás az nem kevés. Hanem hogy belendült ez a piac és rájöttek, hogy ha ezzel foglalkoznának inkább, akkor havonta 2,5-3x annyit profitálhatnának belőle (már ha non-stop ki van használva), mint hagyományos bérbeadással. Aztán valaki át is állt erre, valaki meg inkább marad a régi vonalnál, de emelt a bérleti díjon, hogy közelítsen a "nyugati" trendek felé.
Nekem konkrétan ezért kellett elhagynom az előző albérletemet. Elmondta nekem a tulaj, hogy ne haragudjak, de ő tovább 80-ért már nem tudja kiadni nekem a lakást, piaci áron sokkal jobban is kiadhatná már. Erre mondtam neki, hogy rendben, 100E-t ki tudok gazdálkodni, neked van stabil lakód, karban van tartva a kecó, nekem meg van hol lakni. Nem volt elég. :) (28nm-ről beszélünk)

elemes 2016.12.27. 21:59:04

@onlame:

persze, szerencse kell hozzá -- és normális tulajdonos, aki meg tudja különböztetni a jó bérlőt és a rossz bérlőt.

komolytalan samu 2016.12.27. 22:03:27

@c4771du5: Két fontos mondatot írtál: "több a hozama, mint ami indokolt lenne" és "lakás meg nem épül"

Ilyen nincs. Ez a piac lényege: ha a hozamok magasabbak (most azért, mert a hirtelen megugró keresletet a kínálat nem tudta azonnal követni, hiszen ez több éves projekt).

Az fog történni (már történik egyébként), hogy a befektetők a magas hozam miatt ugyanúgy lakások tízezreit fogják felépíteni a következő években, ahogy a válság előtt tették. Ez egészen addig fog folytatódni, amíg a hozamok (az értékesítési és albérletárak) el nem kezdenek csökkenni, és el nem jutnak egy olyan szintre, ahol már nem éri meg.

Ez sajnos idő kérdése, pár évig még keresleti lesz a piac.

Novák Aircraft Ferencné 2016.12.27. 22:09:54

@komolytalan samu: Hogy mi vagyok?? Nem vagyok semmiféle trol. A főváros a fiatalság ellumpenesedése miatt aggódom. Ez valamikor egy rendes tiszta város volt. Ki kell seperni végre a mocskot innét!

c4771du5 2016.12.27. 22:25:09

@komolytalan samu: ÁMEN!

És értem amit írsz, keresleti a piac. De ha a zéró költségű lakásért kapna reál értéken 65E forintot, az így is végtelen % hozam, 120E meg ahhoz képest pláne az.
Ezt mint egykori sértett írom, és még sokan vagyunk ezzel így, hogy a fizetésünk semerre nem mozdult, de azért fizessek jóval többet a lakhatásért, mert a piac ezt diktálja... Köszi! :D Másik vonal, de ez egyébként azt is szüli, ami most az egyes szakiparokban tapasztalható, hogy nem lesz lassan aki elvégezze a szakmunkákat, mert az adott keresetű szakemberek így kiszorulnak még az agglomerációból is.

Szóval értem én a piacot, csak nem szeretem. :D

erkölcsi hulla 2016.12.27. 22:35:58

@Novák Aircraft Ferencné: Hibáztasd a külföldieket, nem láttam még a hipszter retkeken kívül mást akik szeretné ezt a 'romkocsmaizmust', lepukkantott helyek, cserébe ihatsz vizezett sört öccázér.

vavhab 2016.12.27. 22:47:02

@Novák Aircraft Ferencné: Nem nem csak a tulajdonosokrol van szo... Ha mestersegesen ertsd. allami beavatkozas reven mesetersegesen alacsonyan tartjak a bereket akkor egyszeruen nem eri meg lakast venni, mindenki berleni akar. A befektetok sem vesznek lakast es senki, ebbol egyenes kovetkezik hogy epiteni sem fog senki hiszen minek, ugysem veszi meg senki. Igy az epitoipar es az ingatlanpiac stagnal, ergo egy ido utan lakashiany alakul ki. Es mar nem csak venni de berelni sem lehet hiszen a lakossag novekedese meghaladta a lakasepites utemet. Emlekeim szerint ez zajlott le Svedorszagban... Szoval ovatosan az effele szocialista huzasokkal.

onlame 2016.12.27. 22:57:09

@csentecsa: igen. és jön az atomháború is... hülyeségeket ne beszéljünk már. most nincs devizahitel, ahhoz, hogy elszálljanak a törlesztők a jegybanki kamatoknak kell durván elszállni. ha esnek az ingatlanárak, abba nem rokkan bele senki...

onlame 2016.12.27. 22:59:54

@Novák Aircraft Ferencné: Ekkora baromságot. És akkor jobb lesz a csóróknak, ha a magasabb keresetűeket még jobban adóztatják? Tipikus dögöljön meg minden tehén mentalitás. :DDD

onlame 2016.12.27. 23:04:26

@c4771du5: "Itt mi történt? 30-40-50 éve épített panelek, ikea bútorokkal felpimpelt tégla romok árai szálltak a csillagos égbe, miközben egy panelház folyamatosan csak romlik pl"

Nem. Nem ez történt. Ha ikea bútorokkal felpimpelt lakások szálltak volna csak el, azzal nem lenne semmi gond. Viszont a lerobbant szemétbútorokkal telepakolt putrik is elszálltak a belvárosban, csak azért, mert a belvárosban vannak.

De tudod mi a helyzet? Hogy te irreális árról beszélsz, miközben meg vannak, akik kiveszik ezeket a lakásokat. Szóval lehet, hogy a szuzukid nem megy el annyiért, de leginkább azért nem, mert nem kell senkinek. Viszont albérletet meg keresnek az emberek még. Kereslet-kinálat. Mivel hatalmas a kereslet és alacsony a kinálat, ezért elszálltak az árak. Ez be fog állni egy szintre, és amig nem épül rohadt sok lakás, vagy el nem kezdenek az emberek inkább Budapesten kivülről bejárni, addig ez nem fog változni.

csentecsa 2016.12.27. 23:13:51

@onlame: Az USA-ban sem voltak devizahitelek, amikor katasztrofális lett az ingatlanpiac az eladók számára. Ugyanis korábban sokan kedvező hitelből fektettek ingatlanba, amiből túl sok lett, aztán már nehéz volt szabadulni tőlük. Sajnos nem először és nem is utoljára kajálja meg sok kisbefektető az ingatlan lufit.

Arcade Macho 2016.12.27. 23:19:07

kedves hirdeto
luuuuuuzer vagy mert dragabban ki lehetne adni, meg amugy is ha OTP reszvenyt vettel volna 1 eve most dupla penzed lenne, ha meg piaci aron kiadod es a vegen atizelnek a palankon akkor meg azert vagy luuuuuuuuuuuzer mert nem rendesen valogattad meg az alberloket
es a tobbi es a tobbi es a tobbi

azert ha 60e -ert meghirdeted es valogatni is tudsz akkor valszeg kisebb lesz a lehetosege hogy atcsesz az alberlo

Arcade Macho 2016.12.27. 23:23:17

amugy meg a mostani csillagaszati alberleti dijaknak van meg egy oka, ez pedig a BIZONYTALANSAG
hogyha valakinek van (ebben az esetben!!!) mar meglevo megbizhato alberloje aki 40e-t fizet az akkor nem megy ki a PIACRA !!!
nem mellesleg az SZJA az ugyebar regi ismerosnel / rokonnal nem is jatszik

Arcade Macho 2016.12.27. 23:26:04

@whale: "Emléxem a hirdetésedre is, meg a kommentekre is. Aki a piaci ár alatt ad ki, az nem jó fej, hanem lúzer."

en is emlexem a kommentjeidre!!!
akkor ugye az Uberesek csak szimplan luzerek?
az neked akkor fajt, ez a mostani miert nem faj?
miert nem magyarazod meg hogy az ilyen luzereket is mindenkeppen el kellene lehetleniteni?

dr. pretender 2016.12.27. 23:26:09

@komolytalan samu: na igen. de egyébként kétoldalú dolog, tehát ha a keresleti oldalon a bérlő hajlandó a dohos, nagy belmagasságú, sötét lyukakért pár éve még elképzelhetetlen összegeket fizetni csak azért, hogy ne kelljen kicsit távolabbról metróznia vagy buszoznia... hát akkor ez van, nyilván akkor ennyiért fogják kiadni ezeket a lakásokat. szóval a fogyasztói oldal is lehetne talán tudatosabb, bár nyilván ez nem könnyű, ha szűk a kínálat, de valamennyi mozgástér azért csak van...
de azért én is nagyon el lennék keseredve, ha most keresnék albérletet.
talán a lakásárak lassan lejjebb mennek most már, kezd a lufi leereszteni. vagy nem? a bérleti díjak ezt csak lassabban fogják követni a hosszabb távú elkötelezettségek miatt.

Arcade Macho 2016.12.27. 23:38:19

@dr. pretender: a Zallam erre azt valaszolja hogy megkafeteriazza az albidijat, szoval egy mesterseges keresletet gerjeszt
pedig berlakasprogram tobbet segitene ezen...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.27. 23:41:17

@onlame: Én ki tudtom fizetné még a jelenlegi nagyobb árat is, de azért húzom az számat, mert a többség pofátlanul nevetséges árat kér. Félig bútorozatlan, alagsori lakás a 11. kerületben légkondi nélkül 120k-ért 38 nm-ért? Na fárasszanak már ilyen faszságokkal. Erre azt mondtam a kiadónak, hogy szórakozzon mással. Mert eredetileg 100-ért adta és arra bólintottam.

vavhab 2016.12.27. 23:43:04

@csentecsa: Kedvezo hitel? Mire gondolsz? :DDD A valtozo kamatozasu predator hitelekre? Azok minden voltak csak nem kedvezoek. LOL Pont ezert bukott be az egesz rendszer, mert boldog boldogtalan kapta az 5/1, 7/1 ARM hiteleket. Aztan amikor 5-7 het ev utan a fix ratabol hiretelen 4-szer akkora valtozo kamat lett akkor ment a csodalkozas es nem tudtak fizetni.... Szerintem nezz kicsit utanna jobban.

Arcade Macho 2016.12.27. 23:43:17

@c4771du5: "Erre mondtam neki, hogy rendben, 100E-t ki tudok gazdálkodni, neked van stabil lakód, karban van tartva a kecó, nekem meg van hol lakni. Nem volt elég. :) (28nm-ről beszélünk)"

hat latod
te vagy a LUZER
en ebben a helyzetben siman kijatszottam volna az adut hogy en vagyok birtokban, elvegre a torvenyek lehetove teszik...
2-3 havi kimaradas es elgondolkodott volna a kocsog kapzsija hogy kivel b.szakodjon

dr. pretender 2016.12.28. 00:09:00

@Arcade Macho: Igen, bérlakások kellenének, de ettől a kormánytól nem lehet érdemi intézkedést várni ezen a téren, semmilyen szándék nincs bennük a tömegek lakhatási helyzetének megoldására, csak az általuk preferált, egyébként támogatásra pont nem szoruló rétegeknek juttatnak lakáscélúnak címzett pénzt. Ráadásul a lakástámogatási rendszeren keresztül nem is lakhatási, hanem népesedés- és gazdaságpolitikai célokat akarnak keresztülvinni, ami egy iszonyatosan káros irány. (Az önkormányzatok meg totálisan ki vannak véreztetve és a még meglévő önkormányzati lakásállománnyal sem nagyon tudnak mit kezdeni, ilyen típusú beruházás, bérlakásépítés tőlük sem várható.)
De az "ősbűn" az az állami/önkoris lakások privatizációja volt a rendszerváltás után. Az egy teljesen elhibázott (ráadásul társadalmilag végtelenül igazságtalan) lépés volt, már rövidtávon is komoly problémákat okozott, és még most is ennek a levét isszuk.

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.28. 00:36:59

Azért drága a lakhatás, mert:
-szar a közlekedés, ha nem laksz a belváros közelében akkor szopsz
-idióta szabályok, amik miatt nem építhető a helyet hatékonyan használó magas lakóépület, mert "elrontja a városképet".
-alacsony kamatok miatt nincs alternatíva befektetésre
-a hülye cégvezetők még mindig csak a belvárosban tudják elképzelni a szarjukat, így a droidok is a közelből akarnak bejárni

zenitó 2016.12.28. 04:14:29

@fidesz maszop dk egykutya: Nem sok helyen járhattál a világon,ha szerinted szar a budapesti közlekedés. Lehetne persze sokkal jobb is,de nem sok olyan része van a városnak,ahonnan 1 óra alatt ne lehetne bejutni a belvárosba.
Ne hidd azt,hogy 30 emeletes épületek esetében jelentősen csökkennének a négyzetméterárak. Sót,még nőnének is,hiszen a többségük panorámás lenne.
Az alacsony kamatok valóban a befektetésre ösztönöznek,ugyanakkor az élet más területeire jótékonyat hatnak.
Te tényleg nem vagy tisztában a budapesti helyzettel,egyáltalán nem akar már szinte senki a belvárosban irodát. Jártál mostanában a Váci úton? Esetleg az Info Park közelében? Mert egyik sem a belváros.

mindenannyi 2016.12.28. 05:46:20

@Arcade Macho: Igazad van, a főbérlő zsarolása és sakkban tartása valóban megalapozza a hosszú távú együttműködést. *irony*

Belabacsi392 2016.12.28. 07:54:17

A cikk utolsó kérdésének megválaszolásához érdemes használni a bérlőminősítő szolgáltatást. Segít kiszűrni a 80 jelentkezőböl azt a párat akikkel tényleg érdemes beszélgetni, megismerkedni közelebbröl.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.28. 08:02:21

A lakáskiadás háború. Ha nem keménykedsz a bérlőddel, ő fog keménykedni veled.

Zsuzsi25 2016.12.28. 08:08:15

@mindenannyi: Az n3m visszaeles, hogy a szep lakasom nem 2 ftert adom ki....

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.28. 09:04:24

Látom egyeseket zavarja, hogy az árakat nem a jóállambácsi hanem a Szent Piac szabályozza. Volt valami plakát az 50es években "Harcolj az árdrágtók ellen" szöveggel.

Mindemellett megjegyezném, hogy a lakás tulajdonosa az a tulajdonos nem főbérlő, és aki kiveszi a lakást tőle az nem albérlő hanem bérlő. Ha majd az aki Jánousunktól 60ért bérli a lakást adja ki albérletbe 90ért valakinek onnanól lesz főbérlő-albérlő

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.28. 09:13:42

@Arcade Macho: "en ebben a helyzetben siman kijatszottam volna az adut hogy en vagyok birtokban, elvegre a torvenyek lehetove teszik...
2-3 havi kimaradas es elgondolkodott volna a kocsog kapzsija hogy kivel b.szakodjon "

aztán te lettél volna a legjobban felháborodva ha véletlenül elcsúszol a lépcsőn és kezedlábad eltörik

Szakyster 2016.12.28. 09:24:29

@eßemfaßom meg áll: Az a legjobb, így a tulaj mehet a börtönbe, és fél év garantált ingyen lakás.

finom szaftos oldalas 2016.12.28. 09:26:34

@c4771du5: Van mi szabályozza a dolgot... úgy hívják, piac. Erre vágytunk 40 éven át. Most itt van és mindenki az erős állami szabályozás után sír. Miért nem azon erőlködik inkább, hogy több pénzt keressen? Ha az ismerősöd egy 60-65 ezret érő lakást bérel 120-ért, akkor egy marha lehet... Vagy mégsem talál 60-65-ért másikat ?
Elmondtam már, hogy nem a turista biznisz az oka annak, hogy sokan abban próbálkoznak (mert annyira nem nagy üzlet), hanem a bérbeadás rendezetlen jogi helyzete. Itt is működhetne úgy, mint nyugaton, ha normális szabályok lennének. De persze attól olcsó még nem lenne... Mert ugye nyugaton is úgy kezdődik, hogy 1 hónap előre, 3 hónap kaució meg még a közvetítő jutaléka... elő kell venni kapásból 4-5 ezer eurót. Hiába minden, pénz nélkül mindehol sz.rban van az ember. Kivéve a kommunizmusban, ahol a másokéval is jól lehet verni a csalánt, de hát az a modell bebukott.

finom szaftos oldalas 2016.12.28. 09:37:42

@Arcade Macho: No látod, ezért mennek a népek inkább a bulituristák felé... mert egy ruppótlan suttyó bérlő így is hozzáállhat ma Magyarországon. Ha drágállod, akkor felmondasz és elköltözöl, nem pedig zsarolgatsz. Ez a normális lehetőséged van.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.28. 10:08:59

Olyan sokan használják a belváros szót. Definiáljuk már kérem, hogy ez kinek mit jelent...

A Nagyvárad tér és környéke még az? A Hungárián belül még az? Budán mi a limit? Nagyszőlős utca? Savoya Park? Ki hol húzza meg ezt? Mert, ha csak a Nagykörút, akkor talán húzzák már ki a fejüket a ******. Még ezen a távon kívül sem nagyon lehet emberi áron albérlethez jutni vagy szinte sehogy.

Arcade Macho 2016.12.28. 10:14:46

@mindenannyi: amit leirtam az nem zsarolas!
zsarolas az amikor valamilyen elony eleresehez megfenyiti az ember a masikat
szigoruan BUNTETENDO is, szerintem boven BTK !!!

az lopikula, ha az ember nem fizeti az albit meg a rezsit sem, ha buntetendo lenne akkor nem felnenek ettol annyira az emberek...
ha dragallom, akkor elek a torveny adta lehetoseggel, ennyike...
ami a csovon kifer, ugy ertem a kozuzemi csoveken ami kifer :)

csentecsa 2016.12.28. 10:17:59

@vavhab: Azt hitték, hogy kedvező, aztán jött a feketeleves..

csentecsa 2016.12.28. 10:19:01

@maxval bircaman BircaHang szerk: Te hogy szoktál "keménykedni" a bérlővel?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.28. 10:34:46

@Szakyster: Miért menne? Véletlen balesetek mindenkit érhetnek.

Arcade Macho 2016.12.28. 10:38:22

@finom szaftos oldalas: "ezért mennek a népek inkább a bulituristák felé... mert egy ruppótlan suttyó bérlő így is hozzáállhat ma Magyarországon"

a korrekt es varosnezesre vagyo csendes parokat akartad mondani?
vagy a bulituristat aki osszehanyja a lepcsohazat es hajnali negykor ott zajong?

nos a jo szomszedsag az nagyon jo dolog, joban kell lenni a szomszedokkal, de ha mellem gorenykedne egy ilyen akkor valszeg a kis bulituristacskak egyparszor szopnanak a pillanatragasztozott zarral, esetleg amikor mar indulna a retur repulocske, csak hogy erezze a balkani torodest, esetleg menne ki a youtube -ra a szenvedese...

150 Ft egy doboz, talan ketszerre is fel lehet am hasznalni, egyeb kerdes?

mondom a jo kapcsolat az alapja sokmindennek, ha a tulaj az egy g.ci akkor ot nagyon konnyen meg lehet am szopatni

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.28. 10:38:37

@Arcade Macho: Na ezért se találsz olcsón bérletet, mert az árban benne van az ilyen kretének kezelési költsége is.

onlame 2016.12.28. 10:48:26

@csentecsa: Az USA-ban az volt a probléma, hogy bárkinek adtak hitelt, azzal a felkiáltással, hogy lakáshitelt mindenki törleszt. Aztán ezeket a hiteleket összecsomagolták, és eladták befektetőknek a magas hozam reményében, és vitték mint a cukrot.

Itthon még el se értük a válság előtti árakat szinte. Továbbá most már nem lehet önerő nélküli devizahiteleket felvenni, vagyis sokkal keményebbek a feltételek ahhoz, hogy hitelt kapjon az ember.
A befektetők meg nem hitelből veszik az ingatlant.

"korábban sokan kedvező hitelből fektettek ingatlanba, amiből túl sok lett, aztán már nehéz volt szabadulni tőlük."
Ne aggódj, Budapesten nem lesz túl sok az ingatlan az elkövetkezendő 10-20 évben biztosan, mert NEM ÉPÜL ELÉG LAKÁS. Évente 3-4-szer ennyinek kéne épülnie. Stockholmban is ezért nem pukkan ki az ingatlanlufi már vagy 15 éve, mert egyszerűen nem tud elég lakás épülni.

Szóval nem kell aggódni, ez a lufi nem fog még egy darabig kipukkadni.

Mondjuk nekem mindegy, mert egy darab saját lakásom van, szóval ha lesz is krach, azon én nem-igen tudok vesziteni.

Arcade Macho 2016.12.28. 10:48:47

@eßemfaßom meg áll: igen a sok kretent le kell kezelni valo igaz!!!
az is igaz, hogy a kretenek miatt dragul a keczo!!!
de a kretenseg az ott kezdodik amit ez a tulaj eljatszott:

@c4771du5: "Erre mondtam neki, hogy rendben, 100E-t ki tudok gazdálkodni, neked van stabil lakód, karban van tartva a kecó, nekem meg van hol lakni. Nem volt elég. :) (28nm-ről beszélünk)"

amugy meg ne sirjon a SZÁJAD
ez maga a SZENT PIAC!!!
megvannak a jatekszabalyok, tiisztan le van irva, mar csak be kell tartani, ugy pl. hogy nem zsarolunk meg nem lokjuk le a masikat a lepcson...
vagy esetleg mar megy a brühühühühühühü hogy a ZALLAMBACSI szalljon be es rendszabalyozza meg a berloket, vagy esetleg elvarnad te kis kommunista hogy a zallami eroszakszervezet lepjen fel helyetted?
elobb meg nem a szent piacot eltetted?

onlame 2016.12.28. 10:54:16

@molnibalage: Az ilyeneket el kell küldeni a f*szba. Én ilyenkor mondtam azt, hogy kiveszem 100-ért, kell - nem kell? Ha nem kell, akkor álljon üresen 120-ért. Ha két hónapig üres 120-ért, akkor olyan mintha 1 évig kiadta volna 100-ért.

Arcade Macho 2016.12.28. 10:58:29

@onlame: panelugyileg tennek hozza par aproszagot...
van az a tekkemes mero
na most ha hevitik a radiatort akkor fel milka koltseg is keletkezhet!!!
ezert sem ertem en ezt a nagy kapzsisagot hogy most havi +20e -ert kiraknak egy megbizhato berlot, aztan jon egy masik aki ablakkal szabalyozza a futest es 5-on van a radiator allandoan es akkor 4 honap alatt osszehoz a tulajnak fel milla rezsikoltseget ami ugyebar 1 ev mulva kerul majd kifizetesre

onlame 2016.12.28. 10:59:31

@Arcade Macho: "en ebben a helyzetben siman kijatszottam volna az adut hogy en vagyok birtokban, elvegre a torvenyek lehetove teszik"

Van bejelentett munkahelyed? Mert akkor be lehet hajtani rajtad kamatostól, ügyvédi költségestől. Ez a nem fizetés akkor működik, ha nincs bejelentett munkahelyed, nincsenek ingóságaid, stb.

finom szaftos oldalas 2016.12.28. 11:03:06

@Arcade Macho: Gratula, szép ember vagy. A Jóisten mentsen meg engem az ilyen üzletféltől, mint amilyen Te vagy. Amúgy 5 éve csinálom a szállás bizniszt és eddig még csak a turisták panaszkodtak zajongó lakókra, sohasem fordítva. Olyasmiről beszélsz, amiről fogalmad sincs, mert sosem csináltad.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.28. 11:04:59

@csentecsa:

A vele való beszéd előtt gyakorlom a tükörben, hogy dühös vagyok.

onlame 2016.12.28. 11:06:37

@fidesz maszop dk egykutya: hagyjuk már ezt a szar a közlekedés dolgot... lusták az emberek ingázni. máshol simán ingáznak irányonként 40-60 percet, itthon ez nem divat. megértem, hogy kényelmetlen, de vagy ez, vagy a drága albi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.28. 11:08:18

@onlame: Nem is vettem ki. Azóta - igaz, hogy ismerősön keresztül - de sokkal magasabb színvonalú full bútorozott két szobásat veszek ki 110+ rezsiért. Ez sem olcsó, de ez kb. korrekt. A vicc az, hogy Hungárián kívül is volt aki a 30-38 nm-ért kért volt 110-120k-t... (Ennél picit beljebb vagyok, de a Körúton kívül már a 8. ker szélén.)

inebhedj - szerintem 2016.12.28. 11:09:37

@maxval bircaman BircaHang szerk:

Ez afféle önbeteljesítő jóslat, ezzel a hozzáállással csak olyan bérlőkhöz jutsz, akik igazolni fogják ezt, a "normális" hozzáállású bérlők meg kerülni fognak, és inkább a "normális" hozzáállású tulajdonosokkal szerződnek. (Egyébként ha extrapolálod az elméletedet, akkor ugye számodra triviális, hogy a telefon-, kábel-, internet-, áram-, víz-, gáz-, pénzügyi-, egészségügyi-, oktatási- stb. szolgáltatód is így áll Hozzád, úgyhogy egy szavad se lehet a szolgáltatásuk minőségére, sőt, voltaképp Te, mint fizető ügyfél, Te vagy leginkább útjában a prosperitásuknak. Ja és ne állj itt meg, terjeszd ki mondjuk a politikára, államra is.)

@hozzászólók:

Egyébként a bérlemények esetében (meg még sok más helyen) a piaci kereslet-kínálati szabály így közvetlenül és azonnal nem érvényesül, ez csak valami városi álközgazdasági legenda, lévén a termék / szolgáltatás nem valós időben jön létre, valamint jelentős szerepet játszik a trend/divat.

Az, hogy "a bérlők lusták kicsit is utazgatni, ezért a belvárosban kell nekik az a fránya albérlet, mert mind potenciális hipszter" szintén legenda, ha mondjuk már több, mint egy óra eljutni otthonról a munkahelyedre (és minden állítással szemben, bizony simán van ennyi, sőt - akár jóval - több, jössz-mész a tömegközlekedési eszközig / eszköztől, illetve alternatívákat keresel, mivel épp szünetel a megszokott útvonalad kiszolgálása, az alternatívák meg az üzemszünet miatt súlyosan túlterheltek is, nemcsak hosszabbak), akkor már ott vagy, hogy nem veszel ki talán olcsóbb, de távoli albérletet, hiszen azért Bp-től bő 100 km-es körzetet mérve uszkve ugyanennyi idő alatt benn vagy a belvárosban (de legalábbis ár/teljesítmény arányosan mindenképp) távolsági közlekedéssel.

Viszont, ahogy már többen említették, a bérlemények állapota (így az abból következő rezsi költség) és "berendezettsége" viszont lesújtó (tisztelet a kivételnek). Persze a rossz minőségű bérlemények se a pénzNemSzámít réteg, se az airbnb számára nem érdekesek, viszont a bérbeadók az ottani árszínvonalhoz igazítanak. Erősen felnyomja az árakat felsőoktatásban tanulók (szüleinek) pénztárcája is (valamint az, hogy ez a korosztály még - természetes módon - falkában él :) ). A tulajdonos pedig, mivel a lakás már meg van, inkább elvárogat, ha nem jut neki vevő (a lakás állapota ugyan romlik a lakatlanság folytán, de mire erre ráeszmél, az évek kérdése, az emberek ritkán terveznek még középtávra is) - továbbá a trend az olyan, mint egy járvány (és szintén nem vonatkoznak rá a hagyományos, egyszerűsített mikroökonómiai szabályok), vagyis mindenki magasan tartja az árat, jutni fog neki vevő, lakni ugyanis kell valahol ahhoz, hogy el tudjunk menni dolgozni valahová, ahol munkánkért kapunk annyit, amiből tudunk lakni valahol, mely utóbbi azért praktikus, mert akkor el tudunk menni dolgozni valahová, ahol...

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.28. 11:20:57

@onlame: itt is simán ingáznak, mert a szar közlekedés miatt ha nem a belvárosban lakik, 40-60 perc az ingázás... Egyébként az ennyit ingázós kerületekben is csak alig olcsóbb a lakás. Még 10 perc is sok egy olyan értelmetlen dologra mint az ingázás, mert 90%-a az irodai melóknak otthonról egy számítógéppel simán végezhető.

Igen szar a közlekedés ha nem laksz valamelyik metró mellett, csak villamos van már elég gáz. Ha villamos sincs akkor már minimum 2 átszállás.

borzimorzi 2016.12.28. 11:26:43

Ahhoz, hogy a tulajdonosok ki merjék egyáltalán hozni a lakásaikat a bérlakások piacára, megfelelő szabályozás kellene, beleértve azt is, hogy a bérlőt ki lehessen tenni, ha szerződést szeg. Akár karhatalommal is. Ha ez biztosítva lenne, akkor kint lenne a piacon 10-15-ször annyi lakás, mint most, és a kínálat letörné az árakat. De ehelyett az van, hogy a szép lakásokat nem merik kihozni erre a vadnyugati piacra, hiszen nem hobbiból vették meg és újították fel, hanem azért, hogy majd a gyereküknek legyen hol laknia, ha felnő. Volt idő, amikor lakást adtunk ki, és bizony nem bírtuk a versenyt a feketén kiadókkal. Mi mindent rendesen, számlával csináltunk ugyanis. Adózási szempontból is nagyon rendben kellene ennek lennie, beleértve az ellenőrzést, a büntetést és azt is, hogy ne rongyos évi 1 milláig legyen kedvezményes az adózása, amennyit egy ócska garzonért is elkérnek, hanem legalább 2 milláig.
Üdv:
b

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.28. 11:29:14

@inebhedj - szerintem:

Sajnos nem így van. A bérbeadó-bérlő viszont eleve egy antagonisztikus kapcsolat, melyben a felek ellenérdekeltek, s ez kibékíthetetlen ellentétet szül. De ez a liberális kapitalista rend alapja, mely a rendszeren belül nem oldható meg.

gabroca 2016.12.28. 11:54:51

nem kötelező a belvárosban lakást bérelni, ki lehet menni pest környékére is, ott szinte házat bérelhet több ember olcsóbban. Gödöllő pár éve olcsó volt még pl
Zuglóban egy panel 90-100 + rezsiért bérelhető, azt 2 dolgozó ember ki tudja fizetni, vállalhat plussz kereső munkát a fiatal, én 30 évesen főállásban dolgoztam, otthon lakástfelújítottam, pc-kkel kereskedtem és építettem gépeket és közben minden másnap sportoltam is.

gabroca 2016.12.28. 12:00:31

akit érdekel, hogy megy pl Baselben a lakáskiadás, leírom: kis lakás havi bérlete min 1000 svájci frank, ott kezdődik. Feltétele a munkahely igazolva, automatikus utalás havonta a bankszámláról, erkölcsi ig. államtól bérelni is lehet aki ott él ott született stb de ha elveszti munkehelyét ill beteg lesz elveszik tőle a lakást hiszen fizetni nem tudja és bedugják otthonba az illetőt ha a rokonság nem tud segíteni. ott sem jobb a helyzet és ráadásul alapos kivizsgáláson esik át a bérbevevő

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.28. 12:14:46

@Arcade Macho: nem, ezt úgy hivják, hogy "adott már ki lakást nem csak olvasott róla"

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.28. 12:17:07

@Arcade Macho: Gonolom nem tűnt fel (ez nyilván a funkcionálios analfabetizmusra vezethető vissza) hogy nektek a bérlőknek sír a szájuk, én csak elmondtam, hogy mi lesz akkor ha te ugy érzed, hogy te vagy a strici a tulaj meg a kurvád.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.28. 12:46:05

@fidesz maszop dk egykutya: A Metró mellett lakás sem feltétlen előnyös. Én pl. A Klinikákról lakom 7-8 perc sétára, a Nagyvárad tér is kb ennyire van.

Viszont mivel a Nagykörút egy metró megálló ezért tömeggel menni, ha metróval nem messzira mész tiszta időpocsékolás. Én bringával járok mindenhova. Mire tömeggel eljutok a Blaha/Boráros térra annyi idő alatt már Kelenföldön vagyok bringával. (Egyszer leteszteltem, hogy a HÉV-től futottam a vilihez és pöccre jött a metró. 20 perc volt így a Borárostól hazáig. Sétálva meg 22 perc...

Vannak a fővárosnak olyan helyei, ahol bizonyos irányba menni egyszerűen nettó szopás hiába vagy ennyire közel akár a Metróhoz is. Igazság szerint ha a Hungária és Körút között vagy én nem 8 km felett mész és legalább egyszer átszállsz, akkor a bringa kb. mindent ver...

Viszont hiába vagy hajlandó akár kintebb menni, ott meg a csendességet árazzák be. Semmivel sem olcsóbb most Kispesten lakást kivenni, mint a 8/9 kerületben, ami valahol durva...

Csepel az, amit talán kicsit olcsóbban mérnek, még akkor is, ha "csak" 10 perc a HÉV.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.28. 12:48:11

@borzimorzi: Akkor sem lenne kint annyi lakás egy olyan orszgában, ahol a lakók 90+ százaléka saját tulajdonban lakik... Ez egyszerű matek. Mert a fennmaradó lakások elég nagy része ki van adva a főváros és környékén. Az, hogy az ország senki számára nem vonzó környékén omladozó / üres / stb. lakások vagy házak fillérekért vihetőek az senkit sem érdekel...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.28. 12:51:19

@gabroca: És mennyi ott az átlagfizetés és a te fizetésed és mennyi az átlagtól való eltérés? Nehogy már a magyar árakhoz mérd...

Egyébként Kelenföldön (!) láttam kétszobás lakást cirka 65 nm-ert pár hónapja 220-ért hirdetni. Én nem luxuslakás volt. Igen sokan megírták, hogy aki ezt komolyan gondolja, az nettó hülye. És van aki komolyan gondolja...

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.28. 15:24:39

@molnibalage: Én is bringával, vagy motorral járok, mert ezeknél semmi sem gyorsabb a városban, maximum éjfélkor az autó a bringánál.
Persze, a metró is rohadt lassú a sebességkorlátok, és a minden bokorban megállás miatt.
De nem lehet egész évben bringázni, meg ugye lopják is a bringát, akár még azt is amin szét vannak nyírva a lánckerekek, kopott, néhol rozsdásodik, koszos, 20 éves, és az egyetlen tökéletes alkatrésze a frissen cserélt kormánycsapágy.
És van az a a pici terület (kb a fél város), ahonnan legalább 15 perc eljutni a metróig, mert olyan okosan van megszervezve a közlekedés, hogy pl a buszok az árpád híd budai hídfőig mennek, ahelyett hogy megtennék azt a kicsi utat át a hídon és a pesti hídfőig a metróig átmennének, ahelyett hogy egy hídnyi útra át kellene szállni a villamosra...

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2016.12.28. 15:31:40

Remek hír.

Név és cím, valamint egy adóhatóságnak be nem jelentett, havernak kiadott albérlet.

Ügyes.

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.28. 15:45:22

@zenitó: nem sok helyen jártam, de nem is kell az, hogy lássam mekkora faszságok vannak a budapesti közlekedésben (egymás mellett megálló metró és hév összekötés nélkül, metrócsonkok a 3 és 4-es is na meg az 1-es is, szelfiző turistáknak rakpartra rakott autóforgalmat durván blokkoló nyomogatós lámpák, elcseszett beállítású vagy éppen funkciótlan jelzőlámpák, brutálisan drága tömegközlekedés bérlet nélkül, várost keresztülszelő vasúti pályák helyi közlekedésre nem használása).

De magas épületek olcsósítanának, mert durván megnövekedne a kínálat, nem lenne egy óriási szerencse kifogni egy lakást a belvárosban a földszintes, max 2-3 szintes óriásoknak készült hodályokban, ráadásul kötelezve az új házak építtetőit az épület alá mélygarázs építésre, a parkolási problémák is enyhülnének. Azok a házak amik a belvárosban vannak, 1850-ben még elmentek, de a 21. században dózerezni valók.

A belvárosba nyomulnak a cégek most is. Az infopark nem az, csak egy főleg északról, de másfelől is megközelíthetetlen félreeső fostelep.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.28. 16:16:56

@fidesz maszop dk egykutya: Nekem az első és hátsó kereket lopták el, azóta van rajta lopásgátló, hogy ne tudják leemelni. Azóta nem volt baj. Ujjak keresztbe. Nem "koszos" bringám van, de úgy kb. semmi különös. Egy tök mezei teleszkópos trackbringa, aminek a festése már ütötkopott, mert szar festéket használtak...

onlame 2016.12.28. 17:17:26

@fidesz maszop dk egykutya: Mi neked a belváros? Mert én pl 11-ben lakom, jó délen, és ott is dolgozom, de a Deákon vagy a Népligetnél is ott vagyok 25 perc alatt. Tény, ha Óbudán dolgoznék, akkor egy óra is lenne majdnem a bejárás, de minek laknék akkor 11-ben? Laktam a Délinél is, a zuglói ismerősök magyaráztak nekem, hogy mennyire "kint" lakom. Naná, hogy kiröhögtem őket. Jóbarátom Észak-Pesten lakik kb. Duna Pláza magasságában. Jó, tőlem messze van, de a belvárosban dolgozik, és 20-25 perc alatt bent van. 110-ért bérel másfél szobás újépitésű lakást, gépesitve, berendezve, normális bútorokkal. De laknak barátaim Csepelen is. Nekik 15 perc a Boráros tér onnan meg 15-20 perc alatt bárhol ott vannak.

Nyilván ne költözz Fótra, ha Sasadon dolgozol, és ne Vecsésről járj be Óbudára, vagy Budakesziről Kispestre, de a város bármelyik pontjától találsz normális albérletet 30 perc tömegközlekedésnyire. Ha meg veszel egy nagyrobogót, akkor min. 6-7 hónapig egy évben bárhonnan bárhova eljutsz 20-25 perc alatt. De Budapesten NAGYON JÓ a tömegközlekedés, bármelyik európai vagy amerikai nagyvárossal is hasonlitod össze. A 3-mas metró felújitása egy kin lesz, meg már most is az, de ha az egyszer elkészül, akkor frankó lesz.

to:rppapa 2016.12.28. 18:21:09

@finom szaftos oldalas: "Kivéve a kommunizmusban, ahol a másokéval is jól lehet verni a csalánt, de hát az a modell bebukott." Általánosságban igen, de egyeseknek most is jól működik.

quintuplet 2016.12.28. 18:34:09

60- ért kiadni egy lakást a nyolcban?
1) szja legyen -15% = masfel - kethavi berleti dij megy a kukaba.
2) Helyi adó az onkorinak= egyhavi díj a kukába.
3) Költségek: amortizáció. A Kaució semmire nem elég, csak szuronek való.
4) kockázati felár. Nyilván nem egy államkötvény hozamat várod el.

Tényleg jobban jársz, ha eladod, es a neten veszel 3.3 %- os alamkötvényt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.12.28. 22:22:32

Alapvetően kétfajta lakáskiadó létezik. Van aki megörökölt egy lakást, amiben nem lakna, de pénzt szeretne vele keresni. és van aki az ennyi-annyi idő alatt így vagy úgy megteremtett tőkéjét lakásba fektetve szeretné azt dolgoztatni. Egyiket sem nevezném burzsujnak. Még a másodikat sem. Mert - tetszik-nem tetszik - az ingatlanhasznosítás is egyfajta vállalkozás, pénztermelési ág. Költségekkel, amortizációval, és elvárt nyereséggel. Aki egy 20-30 milliós befektetésből (mindegy hogy honnan van neki) szabad szemmel is látható hozamot (igen, hasznot) akar kiszedni, az nem fog ja szociális áron kínálni a szolgáltatását. Kommunista hozzáállás lenne ezt elvárni tőle. De az első féle "örököstől" sem. Neki ugyan nem került konkrét pénzébe az a termék, aminek dolgoztatásából bevételt szeretne. és nem kell a megtérülésre sem játszania - mint a befektetői lakástulajnak - de neki is vannak vele kiadásai és kockázata. Vagyis az az elvárás, hogy a mocsok ingatlantulajdonosok kvázi miért nem önköltségi árakon hirdetnek, totális marhaság. Ilyen alapon a ruhagyártólat vagy épp a pékeket is meg lehetne kérdezni hogy miért nem ingyen adják a termékeiket...
Sajnos azt be kell látni, hogy nem a piac fog megoldást kínálni az olcsó tömegigényre. Azt az államnak kéne meglépnie. Illetve olyan kereseti viszonyokat teremtenie, ahol piaci viszonyok között a többség is szereplő tudjon lenni.
És hát be kell látni, hogy ugyanakkora lakás más áron fut rossz helyen, mint jó helyen. Azért az albérletezés egy érzékeny piac. Többségében civil tulajdonosokkal. Akik, ha sokáig nem tudják kiadni a tulajdonukat, akkor azért mozdulnak lefelé. De amíg lesz aki meg tudja fizetni (a mások által irreálisnak mondott) bérleti árakat, addig az a szint lesz a piaci ár.

Arcade Macho 2016.12.28. 23:00:49

@városjáró: "Azért az albérletezés egy érzékeny piac. Többségében civil tulajdonosokkal."

pontosan
CIVILEK
es nem a fegyveres erok tagjai habar itten egyesek fotelbol szepen osztottak az eszt meg a lepcson legurulasokat is...
es ezert is egy csomo ember nem mer kilepni a piacra hiszen ok csak civilek
ha az ember ugymond bukik par szazezret es behajtana, akkor mehet a balkani igazsagszolgaltatasra szopni, es igy nem biztos hogy civilkent annyira piaci aron ki akarna adni a tulajdonat

ja hogy a poszt is errol szolt?
vagy en tevednek?

pannonfunk 2016.12.28. 23:05:03

@quintuplet: Szerintem egy ingaltan befektetés és egy pénzügyi befektetés összehasonlításánál figyelembe kell venni, hogy amíg egy pénzügyi befektetésnél a (kamatos) kamatokon felül a tőkédet kapod vissza nominálisan, addig egy ingatlan befektetést ha eladsz, akkor az ingatlan árában nem azt kapod vissza nominálisan, amit x évvel ezelőtt beleraktál, hanem jó eséllyel reálértéken kapod vissza vagy akár még önmagában is nyerességet realizálhatsz rajta azon felül, hogy folyamatosan nyerességet realizáltál az ingatlan kiadásából.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.12.28. 23:37:04

@Arcade Macho: megmondom őszintén, nem vágom, hogy ezzel mit akartál volna mondani, de semmi vész. ilyen is van.

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.29. 00:11:09

@molnibalage: az enyémen még teleszkóp se volt, úgy vitték... ráadásul térfigyelő kamera elől, és fél nappal később a rendőr szerint "már letörlődött a felvétel"...

@onlame: a belváros az a belváros, kb a hungária és a nagykörút között félúttól, bár a duna közeli részen kb a hungáriáig tart.
Csak óbudáról a corvin negyedbe 45 perc, és 2 átszállás.
A budapesti tömegközlekedés pedig szar, persze az amerikainál jobb mert ott kb nincs, de helyette autópályák szelik át a várost, nem hülye körutak 10 centinként lámpával, de az európai tömegközlekedéshez képest nem. Hol van az S-bahn szerűség? Hévvel ne viccelődjünk... Hol a sok metróvonal? Mert a jó közlekedésű városokban ezek vannak, meg még mások, pl tram train, és a többi. Ja és elektronikus jegyrendszer is van, de legalább is idő alapú jegy...

Arcade Macho 2016.12.29. 02:13:24

@városjáró: nincsen valodi piac...
nezd csak meg a belvarosban hany lakasnak sotet az ablaka es rajossz hogy jo sok ember inkabb nem adja ki hiszen nincsen megnyugtatoan rendezve a berloi jogiszony

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.12.29. 02:48:12

@Arcade Macho: És emiatt nem volna elegendő számú kivehető lakás? Ez is lehet. De ettől szerintem még piac van. Aminek jellemzője, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat - így az (piaci) ár is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.29. 09:11:08

@fidesz maszop dk egykutya: Nem szar, csak a minősge nagyon nem egyenletes. Több külföldi embert ismerek, aki tartósan volt itt. Kiemelték, hogy egyáltalán nem rossz, csak nagyon szór a járműpark minősége. 0 km-es új buszoktól a 27 éves Ikarusig minden van itt. A belvároson belül minden sűrű és gyakran jár.

A gondok a peremkerületeknél vannak és az agglomerációval. N+1 átságálás és a nem sugáriányú kapcsolatok hiánya. Pl. Ráckevei HÉV. Leszállsz, sétálsz perceket asztán ugyanolyan nyomtávú kötöttpályás HÉV-re szállsz át. Csepeli HÉV? Dettó...

A Bálna elkészülte előtt be kellett volna vinni összekövte minimum a Fővám térig, ahonnan mehetett volna tovább a Batyira....

2-es metró és Örs? Dettó...

Évtizedek kellettek, mire a Volán végre indított járatot legalább Szigetszentmiklós Lakihegyról Kelenföldre, ami talán szinkroban van az szükséges átszálláshoz, mert nem Szszm-ről megy, előbb Lakihegyre kell kijutni. Pedig a híd ott áll cirka 25+ éve...

Csepelről Dél Budára nyáron úszva hamarabb érsz át, mint bármivel, mert nincs híd...

Egyik metró sem megy ki még a város széléig sem.

Stb.

Arcade Macho 2016.12.29. 15:50:03

@városjáró: "De ettől szerintem még piac van."

en.wikipedia.org/wiki/Market_(economics)
"Such price distortions can have an adverse effect on market participant's welfare and reduce the efficiency of market outcomes."

persze attol meg piac, csak a piactorzito hatasokra ne mondjuk azt hogy de jo hogy vannak...
mert akkor lehetne akar monoolizalni is, az is tok jo poen...
hozzateszem hogy termeszetesen ezek az ingatlanok is a piac reszei, hiszen 200 ropiert azert csak odateszi magat az tulajdonos, ha van egy belvarosi elfekvoben levo kecczoja

Arcade Macho 2016.12.29. 15:51:44

@eßemfaßom meg áll: a te szinvonaladon probalnam meg...
ha a futtatott leanyaidat ingyenesen jol megpakoljak, akkor ne sirjal annal sem, hiszen ez is a piac resze

Arcade Macho 2016.12.29. 15:59:21

@Arcade Macho: ...
kicsit csalasszagu a dolog mert amit bemasoltam az a monopoliumra vonatkozik de itt vannak erdekessegek
en.wikipedia.org/wiki/Market_failure

szoval ez hogy a Zallam nem kepes megteremteni a tiszta atlathato viszonyokat es kiteszi a tulajdosokat hogy ok legyenek a biatch -ai az alberlonek ez egyertelmuen piactorzito tenyezo

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.29. 20:53:31

@Arcade Macho: Az, benne van a pakliban. Persze aki megtette az később visszagondolva nem biztos, hogy utólag is jó ötletnek fogja tartani.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.12.29. 21:53:48

@Arcade Macho: Tehát szerinted az a piactorzító, hogy az állam valamiben (még) nem szól bele? És nem vág alá? Tudodmit, inkább is tegye! Minél több dologból vonuljon ki. De vigye le a nettó bérekre rakodó terheket - és a bérköltségből máris több jut a dolgozóknak.

Egyébként is, hány lakást kéne építenie az államnak (vagy serkentő eszközök által építtetnie) ahhoz, hogy érezhetően ártörő hatása legyen - akár csak Budapesten? 20 ezret? 50 ezret? Hehehe. megnézném én azt...
Egyébként meg ha ezt csinálná, akkor az építtetőket kezdenéd el szidni, amiért azok továbbra sem önköltségi árakon adnák a lakásaikat, hiába lett ócsóbb a építés.

Arcade Macho 2016.12.29. 23:53:01

@városjáró: eredetileg en ezt irtam:
"es rajossz hogy jo sok ember inkabb nem adja ki hiszen nincsen megnyugtatoan rendezve a berloi jogiszony"

igen pontosan, ez a piactorzitas!!!
mivel egy bejelentett alberlo az a sajat himringyojanak hasznalhatja a tulajdonost, hiszen o van BIRTOKBAN, igy az allami toketlenseg piactorzito hataskent lep fel
vagy mit is mond a zsaru amikor rahivjak a berlore?
hogy a tulajdonos az be se lephet a sajat lakasaba...

amit te akartal volna a szajamba adni azzal sem ertek egyet...
szerintem igenis az ALLAMnak ebben benne kellene legyen valamilyen mertekig
lasd: ujpalotai hajlektalanszallo, vagy az a munkasszallo ahonnan a kis nacika kurmanyocskad deportalta volna a raszorulokat: "Sikertelenül próbálták kilakoltatni az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) által működtetett József nádor téri női átmeneti szállót a főváros munkatársai hétfőn Budapesten."

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.30. 09:42:37

@Arcade Macho: van egy rossz hírem, azért használhatja a bérlő a tulajdonost a hímringyójának, mert van szabályozás. És amilyen fasz jogvédők szellemi terrorja uralkodik ennél csak szarabb lenne a helyzet ha tovább szabályozna az állam, mert hogy olyat senki nem irna törvénybe, hogy a nemfizető bérlőt akkor is ki lehet baszni a hóba egy hónap után ha 10 éhező gyereke van az tuti, mert másnap brüsszelig sírna a nácirasszistázózó kórus

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.30. 09:45:50

@Arcade Macho: Most olvastam végig, ja szóval már te is náciztál egy egészségeset amiért a tulajdonos ki akarta paterolni az ingatlánából az ott héderezőket.

nem semmi teljesítmény :)

Arcade Macho 2016.12.30. 10:11:13

@eßemfaßom meg áll: latod latod...
megelozo csapaskent naciztam egyet, nehogy lenacizzanak :)))

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.12.30. 11:21:22

@Arcade Macho: Szerintem te több nicken vagy fenn és néha elfelejted, hogy melyikkel mit képviselsz...

csentecsa 2016.12.30. 21:52:54

@onlame: Feldúsult a lakásállomány akkor is ,mert mindenki épített mint a veszett egér. Ez e lényeg.Akárcsak most. Egy olyan országban, ahol lassan más fél millió fiatal-középkorú tartósan külföldön él, és demográfiai okokból is csökken a lakosságszám..

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.31. 09:33:14

@városjáró: szerintem csak szimplán troll, nem képvisel semmit

Arcade Macho 2017.01.01. 15:19:56

@eßemfaßom meg áll: ez egy igazi taho hozzaszolas volt
mehet a szegyenfaladra

whale 2017.01.02. 00:55:04

@Arcade Macho: Igen az Uberesek is lúzerek voltak. Tán rövid az eszed, hogy nem emléxel, mit mondtam...:)) Önköltségi ár alatt taxiztak, ez ugyan az hupililában. Piaci ár alatt végezni BÁRMILYEN tevékenységet, nettó faszság és veszteségtermelés.

tip 2017.01.04. 10:24:46

Mindig, mindenhol vannak olyan tulajdonosok, akik a lakhatás céljára tervezett, engedélyezett és épített lakást a rendeltetésével nem összeegyeztethetően hasznosítanák (airbnb, kiadás irodának stb.), vagy nemtörődömségből és más okokból egyáltalán nem hasznosítanák. A lakáshiányos területeken (nagyvárosban) normális politikai vezetés az ilyen magatartást szankcionálja. A németeknél például sok nagyvárosban akár 50 ezer eurós (15 millió Ft) bírsággal is számolhat az a tulajdonos, aki a lakóingatlanát engedély nélkül nem lakás céljára adja ki, vagy hagyja üresen állni.

Eléggé visszás az az itthoni gyakorlat, hogy az állam a lakáspiaci rendszer egyik végén pumpálja befelé az adófizetők tíz- és százmilliárdjait mindenféle ingatlanszerzési is lakhatási támogatás címén, míg a rendszer másik végén tétlenül nézi, ahogy a már meglévő lakásvagyont magántulajdonosok eltékozolják, vagyis profitérdekből kivonják a tényleges lakáspiacról. Első, leggyorsabb és legolcsóbb lépés a megfizethetetlen lakhatás elleni állami fellépésben az lenne, ha végre Budapesten is tiltanák és szankcionálnák a lakóingatlanok kivonását a piacról (a bírságokból még bevételre is szert tehetne az állam).
süti beállítások módosítása