A valódi viták otthona

Reflektor

A szegénység azért látszik, mert van

Szigeti Cecília írása

2017. január 05. - GottmayerLea

joe_poverty.JPGAz ünnepek nagyvárosi hangulatához furcsa kontrasztot ad, ha le kell menni az aluljáróba. A karácsonyi vásár fahéjas forraltbor és mézeskalács illatát egy pillanat alatt felváltja a nyomor gyomorforgató szaga,  amit a mosdatlan testek, piszkos ruha, vizelet, szemét, olcsó alkohol változó összetételű, de bárhol felismerhető elegye alkot.  A sétáló megborzong, összehúzza a kabátját és elsiet.

Esetleg az is eszébe jut, amit a közgazdaságtan kurzuson magyaráztak neki, hogy ez a negatív externáliának nevezett jelenség. Vagyis olyan külső hatás, ami úgy éri az embert, hogy annak kialakulásához nincs köze, nem őt akarják bosszantani vele, nem kompenzálják neki mégis elszenvedője lesz. Az eset valóban gyönyörű iskolapéldája ennek.  Az aluljáróban sétáló emberünk feltehetően semmit sem ártott a takaróhalmok alatt fekvő idegennek, aki nem miatta került ebbe a helyzetbe, mégis elszenvedi az ebből származó kellemetlen látványt és a szagokat. Az aluljáróban lakó sem azért iszik olcsó bort, mosdik ritkán, él szemét között, hogy a közlekedő polgárt zavarja, hanem lehetősége, vagy igénye sincs másra.

Ennek az  externáliának a kezelése sokféle lehet. A sétáló kellemetlen érzését gyorsan csökkenti, ha kitakarítják az aluljárót és gyakrabban ürítik a szemetest.  Még hatékonyabb, ha az ott lakókat veszik rá a távozásra bürokratikus eszközökkel, az alvásra alkalmas zugok megszüntetésével vagy a legszerencsésebb esetben szociális segítségnyújtással. Ha megszűnik a zavaró hatás, úgy érezhetjük, megszűnt a probléma is.  Ezzel az egyszerű megoldással az a gond, hogy minél többen és mélyebben szegényednek el, vagy rekesztődnek ki a társadalomból, annál nehezebb eltüntetni szem elől  a zavaró jelenségeket. Kialakulnak szegregált városrészek – amit az igényes polgár messze elkerül – ahol az elszegényedő lakosság könnyen belekerülhet egy lefelé gyorsuló társadalmi spirálba. A tüneti kezelést jelentő segélyezés, étel- és ruhaosztások látszatmegoldások és a politikai demagógia melegágyai, de a probléma gyökerét nem érintik.

Miért kell ezzel a kérdéssel a társadalom jobb helyzetű tagjainak is foglalkozni?

Az extrém jövedelmi egyenlőtlenség nem csak annak rossz, aki nagyon szegény, hanem sok kellemetlenséget és többletköltséget okoz annak is, aki jólszituált. Ha nagyon sokan vannak a lecsúszott emberek, akkor már nem elég elkerülni bizonyos aluljárókat vagy városrészeket, hanem a lakóparkokat is be kell keríteni, kamerára, riasztóra, sőt az igényes környéken portaszolgálatra is szükség van, nehogy bejöjjön valaki, aki nem odavaló. A közegészségügyben és az oktatásban fokozottan megjelennek a problémák ezért itt is egyre nehezebbé vagy drágábbá válik a megfelelő minőségű ellátást nyújtó intézmény megtalálása a jobb helyzetűek számára.

Mit lehet tenni?

A komplex problémát eredményesen csak a gyökereinél lehet kezelni.  A Lipcsei Charta ajánlása szerint:„Az egyenlőtlenségek csökkentését és a társadalmi kirekesztődés megakadályozását célzó szociális integrációs politika a biztonság legjobb garanciája városainkban.” Vagyis a legrosszabb helyzetűek felemelésére, a szegénység csökkentésére költött összeg nem kidobott pénz vagy politikai marketing eszköz, hanem mindannyiunk számára közvetlenül és gyorsan megtérülő társadalmi befektetés.

De honnan lenne erre pénz?

Az alapkérdés az, hogy meg akarja-e oldani az állam ezt a problémát. Ha igen, akkor kezdetnek például jó lenne, ha a közmédiára és a helikoptertenderre költött 250 milliárd Ft-ból 10000 bérlakást építene. És ezzel az állam tenné azt, ami a legfőbb dolga: esélyt adna az esélyteleneknek. A választópolgárok pedig a közmédia tudósításai helyett a saját tapasztalataikból látnák, hogy egyre csökken a szegénység Magyarországon.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8912098669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2017.01.05. 19:35:03

'Az extrém jövedelmi egyenlőtlenség nem csak annak rossz, aki nagyon szegény, hanem sok kellemetlenséget és többletköltséget okoz annak is, aki jólszituált.'

- s ahhoz mit szólsz, hogy Mo. azon országok között van, ahol az "extrém" jövedelmi különbség a legkisebb....

- en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
- upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/2014_Gini_Index_World_Map%2C_income_inequality_distribution_by_country_per_World_Bank.svg

'Ha igen, akkor kezdetnek például jó lenne, ha a közmédiára és a helikoptertenderre költött 250 milliárd Ft-ból 10000 bérlakást építene.'

- én meg azt mondom h se cigánynak, se hajlékonynak egyetlen bérlakást se, még mit nem! Meg lehet nézni mit csináltak azokkal a lakásokkal amit a kommunizmusban meg utána kaptak ingyen s bérmentve.

Zsuzsi25 2017.01.05. 19:56:54

"Az alapkérdés az, hogy meg akarja-e oldani az állam ezt a problémát. Ha igen, akkor kezdetnek például jó lenne, ha a közmédiára és a helikoptertenderre költött 250 milliárd Ft-ból 10000 bérlakást építene.

Hat kurvafasza!
:D Nem lesz konnyu beadni a tisztessegesen dolgozo fiatal paroknak, hogy nem oket fogjak tamogatni (az altalul befizetett adobol) a feszerakasban, hanem azokat mocskos budos koszos alkoholista hajlektalanokat, akik mar min. egy haz arat elittak.

Budapest a kutyaszar városa 2017.01.05. 20:15:34

@Zsuzsi25: Olvassatok figyelmesen ! BÉR lakás, tehát fizet érte ! Nyilván kedvezményesen, tehát minimális méretű szociális bérlakásról lenne szó. Sok hajléktalannak van egy minimális nyugdíja vagy valamilyen bevétele pl. sörösdobozokat gyűjt vagy papírt. Ha Magyarországon a bőségesen beömlő eurómilliárdokból üresen kongó stadionokat, kisvasutat, gittegyleteket, közpénzből hízó szeretőket, haverokat, offshore-lovagokat lehet busásan finanszírozni, akkor azért ne sajnáljunk már embertársainkon segíteni ! Mindezt egy szociális program keretében, humán segítséggel lehetne megvalósítani, sokan lennének közülük, akik így normális életvitelt tudnának folytatni, vissza kerülnének a társadalomba.

Danubius 2017.01.05. 20:19:42

Én az Eiffel Palace-on kaptam fel a fejem a múltkor, hogy 17 milliárdért vette meg valamelyik MNB-s alapítvány. Vagyis 1000 darab 17 milliós lakás áráért. Egy falunak lehetne ennyiből házat építeni, passzívat. A fenti negatívoknak meg csak annyit, hogy nem csak homeleseknek lehet bérlakást építeni, hanem pl fiatal házasoknak, akiknél pl 18 évesen jön a gyerek (nem 11 vagy 13), de kell egy kis segítség., és nem ingyen kiadni, hanem kedvezményesen, néhány évre, de rendes pénzért.

conchita wurst 2017.01.05. 20:27:06

@Budapest a kutyaszar városa: Az is baj h most is van még egy csomó önkormi lakás amiből a bérlőt kitenni lehetetlen és a piaci bér 10-20%-át fizetik, vagyis te fizeted a lakhatásukat életfogytiglan.

A hajlákony nem fog bért fizetni, azt elfelejtheted, azt is te fogod fizetni. Bár nagy valószínüséggel ez a kisebb gond, mert a lakások többsége C típusú állampolgároknak épülne...ahogy épült 90 után is(meg előtte is) rengeteg. Pár év és lelakják még a mosdót meg a radiátort is eladják belőle.

conchita wurst 2017.01.05. 20:28:36

@Danubius: Pár éve évi 200-300 mrd volt az MNB tervezett éves vesztesége.

Igen felháborító hogy most még vásárolni is van pénzük (ez a 17 mrd is állami vagyontárgy).

kvadrillio 2017.01.05. 20:31:44

a sok blogíró csak firkálja a kormányt kritizáló blogjait, de nem fognak össze a megbuktatásáért !!! vajh...miértis ??? :O)

Danubius 2017.01.05. 20:36:48

@conchita wurst: Az MNB-nek azért van nyeresége mert mesterségesen befolyásolja a devizaárfolyamot. Magyarul MI fizetjük ki azt a nyereséget amikor német szalámit veszünk (ez amúgy meg nem baj mert a németek meg magyar audit vesznek). Kérlek vedd észre az alapítványok tranzakcióinak szubjektív beárazását. Ott vannak még a műtárgyak. Te azt mondanád hogy vagyontárgy. Szerintem nem dolga egy állami szervnek hogy beszáljon egy olyan piacba ami a fekete pénzek elrejtésére szolgál. Ha megveszel 100 milkóért egy picassot, az olyan mintha egy bahamai számlára tetted volna a pénzed. Ha megszorulsz, megveszi tőled egy másik kátránylovag.

conchita wurst 2017.01.05. 20:45:11

@Danubius: 'Az MNB-nek azért van nyeresége mert mesterségesen befolyásolja a devizaárfolyamot. Magyarul MI fizetjük ki azt a nyereséget amikor német szalámit veszünk (ez amúgy meg nem baj mert a németek meg magyar audit vesznek). Kérlek vedd észre az alapítványok tranzakcióinak szubjektív beárazását.'

- naná hogy mesterségesen befolyásolja a devizaárfolyamot, ez a dolga!

Mindegy, hagyjuk a bankot, nézzük a gazdaságot enbloc. A baloldal egyetlen értelmes érvet sem tud felhozni h ő mit tudna hozzátenni a mostani fejlődéshez.

- magasabb a magyar GDP emelkedés mint az utsó szoci ciklusban, holott európa fele tempóban növekszik most
- nem nő, hanem csökken az adósság GDPhez viszonyított szintje
- csúcson van a magyar foglalkoztatás, holott NYEU fele még a 2007es szintet sem érte el
- a reál-átlagbér 6 év alatt több mint 35%-kal nőtt (2010:130e, 2016:175e családi kedvezmény nélkül)
- infláció 4 éve nincs
- a banki hitelkamat a harmada a válság előttinek
- folyamatosan csökkennek az adók

ésatöbbi

Lopnak persze, meg az MNBben is lopnak, de amíg a tudjukkik az alternatíva addig ez nem nagyon foglalkoztat engem.

morph on deer 2017.01.05. 20:46:10

@conchita wurst:
"Igen felháborító hogy most még vásárolni is van pénzük (ez a 17 mrd is állami vagyontárgy)."

Az a pénz pedig amiből vásároltak az meg a tiéd, meg az enyém, meg Mari nénié! Ismeretes, hogy ennek a jövedelemnek túlnyomó többsége az árfolyamkülönbségekből adódik, tehát azt az összeget tekintik 'nyereségnek' amivel pl. a valutakölcsönök vesztesei fizettek többet a forintgyengülés miatt.

Mivel az MNB a közpénzzel gazdálkodik a köz - Magyarország - érdekében, annak a hozama is közpénz, akárki állítja is ennek az ellenkezőjét.
Tehát nem saját kedvtelésük szerinti elköltésre, mint ahogy ez most dívik.

Tehát a "van pénzük" arra a közpénzre vonatkozik, amely "elvesztette közpénz jellegét" - ahogy megtudtuk Lalitól...

Danubius 2017.01.05. 20:55:04

@conchita wurst: Senki sem úgy képzeli el Orbánékat hogy "az ördög maga". Nyílván vannak jó és vannak rossz döntéseik. a probléma az hogy nem hallják meg az ellenvéleményt, és még nagyobb probléma hogy ellehetetlenítik az ellenvéleményen lévőket.
Mondok egy példát: ha türkmenbasi megnyeri a választásokat 92 %al, akkor sokan arra gondolnak hogy biztos hamisan számolták a szavazatokat, kidobták a máshogy szavazók cetlieit, stb. Orbán óta én már tudom hogy úgy is el lehet érni a 92%ot, hogy türkmenbasi ráteszi a kezét az állami médiára, és pl senki más nem tud érdemben eljutni a médián keresztül a választóhoz. Szerintem EZ IS választási csalás, és már most is folyik a szemünk előtt.

sírjatok 2017.01.05. 20:56:21

@kvadrillio: nincs mire összefogni. Az egyik hardkór piacgazdaságot akar, a másik alapjövedelmet. Az egyik gyenge államot, a másik jóléti programot. Az egyik NATO párti, a másik oroszbarát.

Egy dolgot tudnak, Orbánt fikázni. Az nagyon megy, amögött csak az üresség tátong.

sírjatok 2017.01.05. 21:02:16

@Budapest a kutyaszar városa: "Olvassatok figyelmesen ! BÉR lakás, tehát fizet érte ! "

És mi történik, ha nem fizet? Kidobják? Tudod mekkora jelenet lenne ott pillanatok alatt, ez a blog is rinyálna, hogy "az Orbán-rezsim pribékjei szerencsétlen, szegény embereket fosztanak meg a lakásuktól, és így az életüktől is! Gyilkosok!"

A másik meg amit írtak. Lelakják, kiadják, semmi értelme. A nálunk tízszer gazdagabb Usában is vannak csövesek.

A harmadik meg a jogosság, azt is írták korábban. Kétgyermekes, harmincas családra valamivel jobban ráférne egy lakás, mint a hajlékony alkeszre.

sírjatok 2017.01.05. 21:04:53

@Danubius: "türkmenbasi ráteszi a kezét az állami médiára, "

Tényleg, azt nem tudod véletlen, hogy ki mondta: "Akinek tévé kell, vegyen magának!"?

conchita wurst 2017.01.05. 21:04:55

@Danubius: A propaganda dübörgése nekem is sérti a fülemet ennek ellenére biztos h Orbánra szavaznék mondjuk holnap.

'Mondok egy példát: ha türkmenbasi megnyeri a választásokat 92 %al, akkor sokan arra gondolnak hogy biztos hamisan számolták a szavazatokat, kidobták a máshogy szavazók cetlieit, stb. Orbán óta én már tudom hogy úgy is el lehet érni a 92%ot, hogy türkmenbasi ráteszi a kezét az állami médiára, és pl senki más nem tud érdemben eljutni a médián keresztül a választóhoz. Szerintem EZ IS választási csalás, és már most is folyik a szemünk előtt.'

- máskor meg azt mondják hogy az állami médiát senki se nézi....csukják már be, drága. Emlékszel a Napkeltére?

- másrészt a Jobbiknak tudtommal semmilyen országos médiája nincs, mégis nagyobbra nőtt a semmiből mint az MSZP, ami a legnagyobb baller párt

Danubius 2017.01.05. 21:12:51

@conchita wurst: Az állami médiát a szegények nézik pl, akik csak a mindigtv-t fogják, nem kevesen vannak. De mondok másik példát is a "terjeszkedésre":
A nemzeti dohányboltok előtt, akik ebből éltek meg azoknak az 50%-a a fideszre szavazott, a másik fele meg másre. Most minden nemzeti dohányboltos függ a fidesztől. Szerinted hány százalék fog a fideszre szavazni közülük: megsúgom 90 felett.
de ide sorolhatnám az ENKSZ-et, a TAO-ból élőket, stb.
szerintem nem lehet demokráciát üzemeltetni úgy hogy az alkalmazottak több mint 50%-a függ az éppen aktuális rezsimtől

ősbölény 2017.01.05. 21:14:39

"Az alapkérdés az, hogy meg akarja-e oldani az állam ezt a problémát. Ha igen, akkor kezdetnek például jó lenne, ha a közmédiára és a helikoptertenderre költött 250 milliárd Ft-ból 10000 bérlakást építene. "
Igazad van, de azt elfelejtetted megmagyarázni (gyengébbek kedvéért) hogy a helikopter és a közmédia szimbólumok: a diktatúraépítést és az intézményesített korrupciót jelentik. Tehát vissza kell kanyarodni a többpártrendszerű demokrácia és a szabad piacgazdaság (a kettő együtt röviden: kapitalizmus) rendszeréhez, melyet Orbán (ez is szimbólum, bár megtestesült) elhagyott. Jelenleg principátus van, tehát két évezredet visszaléptünk.
A kapitalizmus persze nálunk sohasem működött jól, a 19. század második és a 20. század első felében, és a rendszerváltás után sem, de a kapitalizmus az egyetlen rendszer, amely képes az önkorrekcióra, demokratikus intézményei, ha nem puccsolják meg a működését, ezt az önkorrekciót előbb-utóbb végrahajtja. Nálunk 2010-ben megpuccsolták.
A szegénység felszámolása mindig hosszú feladat, hazánk lemaradását a Nyugattól csak évtizedek zavartalan kapitalista fejlődésével lehet elérni. Se führerrel, se ducéval, se Kádár elvtárssal. De sajnos az újbaloldallal sem.

conchita wurst 2017.01.05. 21:27:24

@Danubius: 'A nemzeti dohányboltok előtt, akik ebből éltek meg azoknak az 50%-a a fideszre szavazott, a másik fele meg másre. Most minden nemzeti dohányboltos függ a fidesztől. Szerinted hány százalék fog a fideszre szavazni közülük: megsúgom 90 felett.'

- mert a fidesz velük megy a fülkébe? Marhaság.

conchita wurst 2017.01.05. 21:30:36

@Danubius: De hogy ne tudjam le ennyivel, elmondok pár okot, amiért én inkább velük szimpatizálok.

1. jobban járok anyagilag (SZJA családi kedvezmény főleg)
2. jobb érzés h nem a határon túliakat hanem a bevándorlókat rekeszti ki a kormány

Tehát az első pont alapján valahol én is függök a fidesztől, de hát pont azért járok szavazni h nekem a lehető legjobb legyen.

Danubius 2017.01.05. 21:32:31

@conchita wurst: De hogy én se tudjam le ennyivel...: én fideszesnek tartom magam. DE ez nem kell azt jelentse hogy elfogadnom a korrupciót. Én fideszes vagyok, Orbán meg a slepje már nem...

sírjatok 2017.01.05. 21:34:41

@ősbölény: "Se führerrel, se ducéval, se Kádár elvtárssal. De sajnos az újbaloldallal sem. "

Egyébként ez az egyik legkényelmesebb álláspont, a "nekem semmi sem jó, nekem egyik sem felel meg". Így ugye sohasem tévedhetsz, hiszen amit akarsz, sohasem valósul meg, így hát az a veszély sincs meg, hogy amit jó ötletnek hittél, arról kiderül, hogy nem is annyira jó.

sírjatok 2017.01.05. 21:39:47

Hát és kérem! Ha az Orbán-kormány holnap bejelentené, hogy 10.000 lakást épít hajléktalanoknak, a magyar bloggervilág egy emberként hördülne fel! Van egy kristálygömböm, szóval látom is, hogy miket írnának:
- Orbán szavazatokat vásárol! A legalantasabb, legzsigeribb mohóságra épít, semmi sem drága neki!
- Hé emberek! Nem zavar, hogy Orbán a ti pénzeteket osztogatja el?
- Ki fogja felépíteni ezeket a házakat, csak nem vállalkozók? Nem látjátok, hogy Orbán a közpénzt a haverjainak játssza át?
- Most csinálja? Miért nem eddig csinálta?
- Hülye Orbán, azt hiszed, hogy tízezer szegény van az országban?

ősbölény 2017.01.05. 22:50:07

@sírjatok:
"Egyébként ez az egyik legkényelmesebb álláspont, a "nekem semmi sem jó, nekem egyik sem felel meg". "
Igazán rövid és tömör voltam, nem értem, miért felejtetted el az utolsó mondatom előtti részt, amelyben elmondom, hogy nekem a kapitalizmus a megfelelő, és azt is elmondom, hogy miért. Olvasd el újra. Se a fascismo, se a bolsevizmus. Szabad piacgazdaság, többpártrendszer. Ez elég konkrét program és ma nálunk nagyon aktuális.

ősbölény 2017.01.05. 22:55:05

@Danubius:
Köszönöm a lájkot. A következő kommentedben azt írod, hogy te Fideszes vagy, Orbán pedig nem. Nyilván az 1990-es Fideszre gondolsz, amely ugyanazt hirdette, amit Te az imént lájkoltál. Akkoriban én is lájkoltam a Fideszt, 91 őszéig. Akkor voltak az önkormányzati választások. Ott számomra már kiderült, hogy a Fidesz a hatalmat akarja és nem mást. A nagypolitikában ez csak két év múlva vált világossá.

ősbölény 2017.01.05. 22:58:47

@sírjatok:
Ócsán áll a lakópark, amit Orbán a svájcifrank-károsultaknak épített. Megoldotta a problémát? Egyáltalán a probléma megoldását akarta? Ez egy orbáni megoldás volt, még ugyan nem derült ki, hogy ki gazdagodott meg belőle, de a rászorultakon nem segített.

conchita wurst 2017.01.05. 23:04:37

@ősbölény: 'Ez egy orbáni megoldás volt, még ugyan nem derült ki, hogy ki gazdagodott meg belőle, de a rászorultakon nem segített.'

- biztos azért tüntiznek annyiszor

Egyébként ez a blog a hajlékonyaknak követel ingyen lakást.

Nem eccerü Orbánnak lenni.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.05. 23:21:39

@Danubius: Senki sem úgy képzeli el Orbánékat hogy "az ördög maga".
Ezt azért a helyedben megkérdezném a DK szavazóktól. Lehet meglepődnel a valaszon;)

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.05. 23:25:31

@Danubius: na az ellenvélemény meghallasarol is Ferences kell megkérdezni ám. Az egy perc alatt kipulmado netaso tüntetés meg az "országos" tanár tüntetés is egy harmatos lepkefing volt az öszödi beszéd utaniakhoz képest. Mit is mondott Ferkó? Majd megunják és hazamennek. Aztán pár év után kegyeskedtek ugyan lemondani, de akkor még jött a hetekig tartó legnagyobb bohózat, amit látott ez az ország.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 23:30:58

@sírjatok: Láthatóan nem hallottál még az elbaszott ócsai telepről. Fatüzeléses házak a semmi közepén, minden infrastruktúra nélkül, többszörös áron.

index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2016/10/18/ocsa_devizahitel_lakopark/

Az orbán mindent elbasz, amihez csak hozzányúl. Egy vidéki focicsapatot nem bíznék rá.
süti beállítások módosítása