A valódi viták otthona

Reflektor

Ez a vízfejűség már klinikai eset

2017. január 10. - szénhidra

bureaucracy-picture-340x240_jpg.jpg

A kormányzati siserehad egyre csak nő, pedig Orbán Viktor kormányfő és Lázár János alkormányfő is megígérte, hogy nem lesz olyan, hogy nő. De a valóság éppen az ellenkezője, a mindig pellengérre állított 2010 előtti kormányokhoz képest már duplája a mostani kormány létszáma.

Ez egy puritán, kisemberhez kedves kormányhoz és államhoz nem áll közel. Ebből máris levonhatjuk a következtetést, hogy ez a kormány és ez az állam nem puritán, vezetői pedig egy szavukat sem veszik komolyan és leginkább csak magukhoz állnak közel

Jelenleg a megállíthatatlannak tűnő elvízfejűsödés következtében már 170 főnél is többen mondhatják magukat miniszternek, államtitkárnak és helyettes államtitkárnak, valamint lufihámozó miniszteri-, és kormánymegbízottnak vagy kormánybiztosnak. Pontosan akkor, amikor a kilencedik éve nem tudja emelni a köztisztviselői kar illetményét a kormány (ebből ugye 6 legalábbis Fidesz kormány) de saját embereit azért be kell tolni ilyen-olyan pozíciókba.

A milliós és ahhoz közelítő fizetéseket zsebből kifizető magatartás és a hibákért, a teljesítmény romlásért a felelősséget a napi lövészárkokban teljesítő tisztviselőkre való áttolásnak  a gyávasága együttesen oltári nagy gazemberség, ráadásul annak leplezése, hogy a szakszerűségtől is messze áll a kormány. Nem csak leplezése, hanem beismerése is.

A bürokráciacsökkentés egy varázsszó, tök jó dolgokat lehetne ez alatt a varázsszó alatt véghezvinni. De nem úgy, hogy a fűnyíróelven végrehajtott létszámleépítésen spórolt kiadásokat ez a vízfej szívja fel, nem úgy, hogy ad hoc kivégez háttérintézményeket, vagy hogy ellentételezésként ültet embereket vezetői székekbe (lásd pl. Bakondi überbiztonságiszakértő fia pozícióba helyezése). Nem úgy, hogy a jó állampolgári kezdeményezéseket figyelembe sem veszi, mert nincs benne lenyúlható pénz és főként nem úgy, hogy a napi ügyintézést nemhogy segítené a hivatalokban, de még mindig túlszabályoz.

Nyilvánvaló, hogy a kormány – a Fidesz – a centralizációs törekvéseinek erősíti, hajta végre azzal is, hogy a saját embereit tolja be ilyen-olyan hivatalokba, intézményekbe és államtitkári helyekre. A tudás már régóta nem kötelező, a lojalitás annál inkább.

A működésképtelenség, a strukturális zavarok elrejtésére marad a varázsszó az illúziókeltés nagymestereitől.

Csarnó Ákos

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4112115925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.11. 11:49:21

Sok vezető és mégtöbb bürökrata, nem szolgálja a centralizációt hanem éppenhogy hátráltatja.

A centralizáció egyébként kívánatos cél.
Hatékonységot növel, és feladatköröket von össze, azaz bürokrácia csökkentés csak centralizált működés folyományaként lehetséges.

Az más kérdés hogy nem ezt csinálják, de akkor ne hívjuk centralizációnak, ha kérhetem.

na4 2017.01.11. 12:12:15

Tombol a korrupt, pazarló, bürokratikus, pénznyelő, elnehezedett, burjánzó, aktatologató tintanyalókkal teli, államaparátus. Csak egy hülye gondolhatja, hogy ebből majd nagy fejlődés lesz.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.11. 12:26:32

@na4:

Bezzeg mennyivel jobb volt, mikor az elkúrók alatt ugyanez tombolt, csak még közben el is kúrták.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.11. 13:09:50

@Ballib cenzúrázók réme 21: "A centralizáció egyébként kívánatos cél.
Hatékonységot növel"

:))

KLIK.

ROTFL

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.11. 13:16:29

Kádárék is kézivezérléssel igazgatták az országot. Hálistennek bele is buktak.
süti beállítások módosítása