A valódi viták otthona

Reflektor

Sokmilliárdos tévedés az olimpiai költségek számításánál?

2017. február 15. - szénhidra

rtr41jpu.jpg 

Megér 11 ezer milliárdot az országimázs? - teszi fel a kérdést egy pénzügyi szakember, aki súlyos számítási hibákat talált a kormány által készíttetett olimpiai megvalósíthatósági tanulmányban. A hasonló számításokat húsz éve oktató Berlinger Edina,  a Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék tanszékvezetője szerint valójában nem a hivatalosan hivatkozott 774 milliárd forintba, hanem ennek sokszorosába, 12 ezer milliárd forintba kerülhet Magyarországnak a budapesti olimpia megrendezése. A rendezvény  ráadásul összesen 1 ezer milliárd forint körüli bevételt hozna, vagyis 11 ezer milliárd forintos költséget jelentene nekünk adófizetőknek – állítja a szakember a Magyar Narancsban megjelent  írásában. Számításai tükrében  a kormány által készíttetett és hatalmas megtérülési arányokat felvillantó olimpiai megvalósíthatósági tanulmány szimplán tündérmesének hat.

A szakember  meggyőződése, hogy a hivatalos  tanulmány nem a megfelelő következtetéseket vonja le a rendelkezésre álló számokból. A kormány által készíttetett anyag szerint ugyanis az olimpia megrendezésének várható költsége 774 ezer milliárd forintra tehető, az ún. gazdasági bevétele pedig ennek több, mint 4-szerese,  közel 3 ezer milliárd forint. Berlinger Edina szerint ezzel szemben úgy gondolja, hogy a tanulmányban szereplő adatok megfelelő értelmezésével, az olimpia várható költsége reálisan a fenti többszöröse, 12 ezer milliárd forint körül, a bevétele pedig 1 ezer milliárd forint körül lehet.

A közgazdász a Magyar Narancsban megjelent írásában kifogásolta többek között, hogy a hivatalos költségszámításban egyes költségelemeket (például terrorelhárítás, karbantartási munkálatok) teljesen kihagytak, márpedig ezek jelentős és kifejezetten az olimpiához kapcsolódó tételek.

Ráadásul a támogató beruházások költségét (közlekedés, sportlétesítmények, stb.) teljes egészében figyelmen kívül hagyták,  mondván, “ezekre amúgy is sor került volna”.

Berlinger Edina szerint tehát a helyes számítási módszerrel, a szükséges költségtételek figyelembe vételével a hivatalosan becsült 774 milliárd forint helyett 3 ezer milliárd lenne az olimpia várható költsége. Ehhez adódik még hozzá az állami megbízásoknál szokásos mértékű drágulás, ami a más beruházásokból levonható tapasztalatok alapján hozzávetőleg akár 400%-os lehet.  A szakember ezt a véleményét korábbi projektek tapasztalataira alapozza:  a vízi eb úszópalotája például az eredetileg tervezett 6,25-szörösébe, a 4-es metró az eredetileg számolt összeg 3,77-szeresébe, a Margit híd felújítása az becsült ár 6-szorosába került.  A tanszékvezető ezek alapján 4-szeres átlagos drágulással számol az olimpia esetében : 3 ezer milliárd X 4= 12 ezer milliárd, amiből lejön a szakember számításai szerint 1 ezer milliárd körülire tehető bevétel, így kapunk 11 ezer milliárdos várható összköltséget.

A közgazdász szerint a hivatalos tanulmány maga is több helyen elismeri, hogy a számítások egy olyan esetre vonatkoznak, amikor minden a tervek szerint, zavaró váratlan tényezők nélkül zajlana, s hogy  az idézett költség-adatok a valóságban ehhez képest 2-3-szor nagyobbak is lehetnek - nyilatkozta Berliner Edina a Reflektor  blognak. A hatalmas költségvetés  szerinte ráadásul kellemetlen helyzetet eredményezhet: jelentősen megdrágíthatja Magyarország számára a forrásokhoz való hozzáférést, így megnehezítheti az ország finanszírozását. A közgazdász szerint ugyanis jelenleg az államadósságunk 75%-a GDP-nek (és már a Maastricht- i elvárás is ennek a  60% -ra szorítását irányozta elő), az olimpia várható költségével (a 11 ezer milliárd forint a magyarországi GDP 30%-a) viszont 100 % fölé emelkedne a GDP-hez viszonyított eladósodottságunk.

 

Néhány pénzügyi adat, viszonyításul: 

200 milliárd a felsőoktatás éves büdzséje

500 milliárdos lyuk keletkezett a költségvetésben, amikor az szja-t csökkentették, amit aztán különadókkal kellett betömni

2 ezer milliárddal gazdálkodik az Egészségbiztosítási Alap

3 ezer milliárd volt az államosított nyugdíjvagyon

4 ezer milliárdnyi lekötött betétje van a magyar lakosságnak összesen

7 ezer milliárd forint az összértéke a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényeknek

11 ezer millárd olimpia várható vesztesége

34 ezer milliárd Magyarország GDP-je

 

A közgazdász a Magyar Narancs cikkében így összegzi  a véleményét az olimpiarendezés kapcsán:

"11 000 milliárdos hiány az állami költségvetés hiánya, tehát a mi közös pénzünkről van szó. Ez a jelenlegi éves GDP-nek mintegy 30 százaléka. Most már csak arról kell elgondolkodni, hogy megér-e 11 000 milliárdot az országimázs és a hazai pálya előnye – nettósítva persze a környezetrombolással, a korrupcióval és egyéb, eddig nem elemzett hatásokkal."

Horn Gabriella

fotó: Yorgos Karahalis / Reuters

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2312262732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása