A valódi viták otthona

Reflektor

A globális fülkeforradalom és a Jobbik

2017. február 16. - baum

Mi vár ránk Trump győzelme után?

Mit keres Vona az ATV-n?

A magyar fülkeforradalom miért előzte meg hat évvel, a most zajló anti-liberális zendülést?

 

„Magyarország helyzete egészen 2016-ig egy tragédia volt, mára pedig egy bohózat lett. Mi voltunk egészen mostanáig a fasiszta nép, a genetikailag gyenge, a mindig is bűnös, különlegesek voltunk, különlegesen rosszak, antieurópéérek.  Mostanra kiderült, hogy nálunk csak előbb lett, ami máshol idén. Az osztály problémás gyerekéből mi lettünk az a hipszter gyerek, akinek már 2011-ben megvolt az a divatcucca, ami a legtöbbeknek csak idén lett meg.”

Gottmayer Lea

 

2_1.jpg

 

A balliberális ellenzék új hőse és reménye Vona Gábor. A szavazók kondicionálása az új helyzethez már zajlik, az ÉS hasábjain, az ATV-n, a Bálint házban stb. Ebben a folyamatban az is látszik, mit jelent a „demokráciában” a „nép akarata”: matematikai-statisztikai (demográfia, Big Data) módszerekkel és a véleményipar eszközeivel „lemenedzselt” célt.

 

A Jobbik felszopása 2018-ra egzotikus médiatörténeti pillanatokban ölt testet, de célracionális. Annak a következménye, hogy a szereplők alkalmazkodnak a „centrális erőtérhez”. Ha a Fidesz arra alapítja hegemóniáját, hogy az ellene fellépő erők nem képesek szövetségre lépni, akkor logikus, hogy ezt a szövetséget előbb, vagy utóbb mégis létrehozzák azok, akik le akarják váltani a kormányt.

 

A magyar ballib ellenzék közeledése a Jobbikhoz egybeesik azokkal a külföldi számításokkal is, amelyek a Jobbikot látják az orbánizmus leváltójának. Az, hogy a Jobbik a magyar ellenzék egyik reményének tűnhet, nem független attól, hogy a netadó, a Népszabadság, vagy az Olimpia témái mentén kristályosodó „nyugatos”, fővárosi hátterű középosztálybeli ellenzék ápolása mellett, az Egyesült Államok kívánatos lehetőségként gondolhat(ott) egy Jobbik(kal kiegészített) kormányra is. Nem annak ellenére, hanem pontosan ugyanazért, amiért Oroszország korábban invesztált ebbe az alakulatba: mert a jobbik nem konszolidált, tehát befolyásolható politikai csoport.

 

Az USA, hagyományosan, és az elmúlt években is láthatóan - a helyi sajátosságoknak megfelelően - „nyugatos” politikai csoportokon keresztül éppúgy képviselte a politikáját, mint szélsőjobboldali (Ukrajna), vagy marxista erőkre támaszkodva (Görögország). A Kelet-Európában érvényesített befolyásnak ezek a sajátosságai azonban nagyrészt a Kerry-Clinton külpolitikához kötődnek. Ha a Trump adminisztráció ebben fordulatot hoz azzal a Jobbik is légüres térben találhatja magát. Innen nézve is vizsgálni kell, hogy a világpolitikában anti-liberális fordulatként ünnepelt Trump győzelmet mérsékelt megnyilatkozások fogadták a Jobbikban.

 

Sok jel mutat arra, hogy miközben a kapitalizmus a válságából (nem először) autoriter és jobboldali politikákkal látszik túllépni (Kaczinsky, Trump, Hofer, LePen, Wilders), ebből a Jobbik még nem profitál.

 

Globális fülkeforradalom és hegemóniaküzdelmek

 

Érdemes lehet kicsit ennek az autoriter fordulatnak is a mélyére nézni. A most kibontakozó jobboldali/autoriter trendet ugyanis - tévesen - az elitek elleni „népi”, „populista” lázadásnak tüntetik föl. A jobboldali fordulat azonban legalább annyira az eliteken belül végbement átrendeződés eredménye is. Gazdasági, társadalmi feltételei pedig a kapitalizmus aktuális válsága nyomán, a tőke profitabilitásának helyreállítása érdekében, a piacok és a munkaerő fölött igényelt erősebb kontrollokból származnak. Ezeket tipikusan az állam szokta nyújtani.

 

Az, hogy a jobboldali fordulat - a szavazóbázis szintjén - a válság miatt megrendült helyzetű alsó középosztályok „fülkeforradalmával” megy végbe, csak a politikai megvalósulás módja, de nem oka annak.

 

Az USA esetében a kapitalizmus válságára adott autoriter válasz dimenziója kiegészül egy másik nézőponttal is. Az Egyesült Államok ugyanis maga a globális felhalmozás rendjét és stabilitását biztosító hegemón. Maga az USA alakította ki a háború utáni nemzetközi gazdasági és politikai rendet (Bretton-Woods) és ennek megroppanása után a hetvenes évektől saját maga konfigurálja azt újra (olajválság, Volcker sokk, Nixon). Ez a rend a kilencvenes években eléri zenitjét (Clinton) és a kétezres évek végére szembesül belső ellentmondásaival (2008). A trumpi fordulat egyik tétje az is, hogy az USA miképpen alakítja át újólag, a hegemóniáját biztosító feltételeket.

 

A demokrata kormányzatnak erre voltak világos törekvései. Egyrészt olyan globális kereskedelmi egyezmények (TTP, TTIP), amelyek deregulációt hoznak az USA érdekszféráján belül. Lényeges, hogy a GATT és a WTO előzményekkel szemben, ezen új kereskedelemi egyezményeknek elméletileg sem volt célja más hatalmi központok (Kína, Oroszország) szabadkereskedelmi integrálása. Tehát a TT(I)P az Amerika vezette világ és az ezen kívüli hatalmak versengésének kereteit fektette volna le, egyértelműen az „egypólusú” világ lezárását hozva. Mindez akár protekcionosta eltolódásként is értékelhető. Ezzel párhuzamosan az USA számos esetben aktív beavatkozással is élt Európa peremén (Arab tavasz, színes forradalmak, Ukrajna).

 

3.jpg

 

Protekcionizmus=hanyatlás?

 

A Trump éra tehát az USA hegemóniaküzdelmének újabb szakaszát fogja hozni, amelyben az egyik kérdés, hogy az USA tőkéscsoportjai milyen szövetségekben és küzdelmekben fogalmazzák meg magukat a republikánus kormányzaton keresztül. Annyi biztos, hogy az izolacionizmus és a protekcionizmus leegyszerűsítő jelszavaival leírt trumpi politika hordoz egy ellentmondást: Az ugyanis, hogy az USA ismét többletes szereplője legyen a világgazdaságnak, a külső feltételek megváltoztatása nélkül nem képzelhető el. Érdekes az is, hogy a trumpi protekcionista retorika és a TT(I)P protekcionista vonatkozásai, milyen fordulatról adnak hírt.

 

A szabadkereskedelmi kerettel szemben a protekcionizmus ugyanis hagyományosan mindig a gyengébb világgazdasági szereplők alkalmazkodási eszköze volt. Az, hogy az USA a protekcionizmus felé látszik fordulni, azt is mutathatja, hogy alárendelt helyzetbe kerül.

Feltételezve, hogy az USA új kelet-európai érdekei sem Oroszország visszaszorítását diktálják már, úgy a kelet-európai szövetséges ellenzéki erők is leértékelődnek (Jobbik, balliberális pártok). A Jobbik ráadásul nem uralmon lévő liberális, centrista erőkkel szemben lenne váltópárt, hanem magával a Fidesszel szemben, amely maga is az anti-liberális zendülés hullámain került hatalomra.

Történelmi aszinkronitás

 

Fontos leszögezni: az az anti-liberális jobboldali fordulat, amely az atlanti-nyugati világban most megy végbe, Magyarországon hat évvel korábban 2006-2010 között játszódott le. Ez a látványos aszinkronitás magyarázatot igényelhet. A korábbi hegemóniához tartozó hazai gazdasági és politikai berendezkedés Kelet-Európa több lépcsős (1961, 1978, 1990, 2004) világgazdasági reintegrációja folyamatában jött létre. Az átalakult nemzetközi munkamegosztásba történő visszatagozódás annak mentén és következményeként ment végbe, ahogyan az USA a hetvenes években átalakította a felhalmozás nemzetközi rendjét. Ez a felzárkózási politikákat folytató perifériát eladósította, a kelet európai adós államokat a rendszerváltás és a privatizáció szanálta.

 

A magyar fülkeforradalom 2006-2010-ben ennek a lokális magyar modellnek a válsága nyomán ment végbe, ugyanolyan elitellenes, anti-liberális és populista forgatókönyvvel, mint most Nyugat Európában és Amerikában. A 2006-2010-es lokális összeomlás oka az volt, hogy a nemzetközi munkamegosztásba a nyugat alárendelődésében végbement visszailleszkedés soha nem volt képes annyi jövedelmet itthontartani, amely viszonthitelesíthette volna a nyugathoz történő (jóléti) fölzárkózás ideológiáját. Az említett időszakban ráadásul még nem érkeztek meg hazánkba azok az uniós transzferek sem, amelyek a jegybanki kamatcsökkentési politika mellett, a jelenlegi konszolidált gazdasági helyzet lényeges összetevői.

 

Ebből az is következik, hogy az uniós források fontos funkciója volt - a centrumországok iparával szemben támasztott kereslet meglódítása mellett (autópálya-német cementipar) – a nyugati integrációnak, az uniós beilleszkedésnek a társadalmi, jóléti igazolását megteremteni.

 

És a furcsa fintor

 

Nevezhető-e a sors furcsa fintorának, hogy míg a 2006-os események 56-al kívántak párhuzamot teremteni, a jelenlegi kormány és az ellenzék egyik retorikai ütközési pontja Brüsszel és Moszkva azonosítása és megkülönböztetése és az, hogy 2006-ot követően az unió bürokratikus és hatékonytalan újraelosztó rendszere vásárolja meg a társadalmi békét. Csakúgy, mint a közös emlékezetünk szerint éppen a Kádár-korszakba történt ez, 1956-ot követően?

 

Döry L.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8812263546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.17. 10:10:31

Az oké hogy összefognak a Vonával a ballibek a mumus ellen.

De ha győznek mi lesz az pont amiben ugyanúgy nyomják majd a szavazó gombot a parlementben ?

Migránskérdésben talán ?
Esetleg segélyezésben ?
Kétkulcsos adóban ?

Van olyan amiben minimálsi esély van konszezusra az Orbán takarodjon túl ?

Netuddki. 2017.02.17. 10:23:23

Hülyeség. A lobbikot úgy akarjátok lejáratni, hogy a bajjibsik dörgölőznek hozzájuk? Muhaha!
Miközben a lobbik már régen lejáratta magát a vezetőik ostobaságával és a rasszizmusával. Legalábbis a normálisabb magyar emberek körében. Kutyából nem lesz jibejájis szalonna.

A legundorítóbb a lobbikban (is), hogy miközben a fideszt a háta mögött szapulják ( teljesen jogosan), közben szemtől-szemben ők is járják a pávatáncot. Az, hogy az orbán banda ennyire elkanászodott a lobbik is hozzájárul, ugyanúgy mint az összes most regnáló ellenzéki párt. A tolvaj bűnöző orbánt meg nem leváltani kell, hanem lecsukni, ennyi.

Netuddki. 2017.02.17. 10:24:36

@Ballib cenzúrázók réme 24: "De ha győznek mi lesz az pont amiben ugyanúgy nyomják majd a szavazó gombot a parlementben ?"

Elszámoltatni a tolvaj fajtádat? Muhaha!

koala kóla 2017.02.17. 10:43:23

a jobbik veszi át a kihaló ballib után maradó ürt, kivéve, hogy a fővárosban mindig lesz egy ballibsi hippi kiscsapat, 5% körül

még az is lehet hogy momentumnak fogják hívni

nookedli 2017.02.17. 10:52:31

Mindenkinek a Jobbikra kell szavazni, aki változást akar! Az itteni hozzászólások többsége ferdít! A Jobbik a fidesz előtt jár jóval. A Jobbik oldalát gondolom a többség nem olvassa, de ott van évek óta a programja és arról szemezget a fidesz. Ajánlom elolvasni mindenkinek a Jobbik programját és jobban tájékozódni róluk, mielőtt előítéletesek lennétek! Az is érdekes kérdés, ki a rasszista, aki a magyarok érdekeit nézi Magyarországon, vagy aki Magyarországon az idegenek és beintegrálódni képtelenek érdekeit helyezi a magyar fölé. Szerintem a második. Nem mellesleg antimagyar, hazaáruló cselekedet a magyart elnyomni az idegen népek érdekérvényesítése, felkarolása miatt. Hány ezer milliárd adóforintot kell még elpazarolni, mennyire kell még lesüllyedni? Eleve a napi szinten kiderülő korrupt ügyek miatt már rég forradalomnak kellene lennie. Azt remélem mindenki felfogja, hogy magas szintű a tömeg manipulálás és a valós hírek elferdítése folyik a fidesz részéről. A "Magyarország jobban teljesít" azt jelenti, hogy ők és barátaik jobban élnek. Andyvajna, habonyárpi, lézerjáni, rogánpropellerező, pénztároslőrinc, tiborczvejkó és még mennyi mindenki van, akiről nem is tudhatunk, nem derültek még ki. A baloldal már bizonyította, hogy képtelen az országot vezetni, most jöjjön a radikális változás!

2017.02.17. 10:57:07

Lassan beérik Vonáék számítása és rengeteg ember pártol át a fideszből a jobbikba. Ettől persze a fideszkomcsi impotentátok már előre rettegnek, ezért vicsorog a kleptokrata, bérrettegő, sorosbérenc fideszhorda.

Hiába a nyafogás és a szánalmas karaktergyilkossági kísérletek, a csúti buggyant eltakarodik 2018-ban a népsanyargató parazitáival együtt.

Petőfi Sándor
FÖLTÁMADOTT A TENGER...

Föltámadott a tenger,
A népek tengere;
Ijesztve eget-földet,
Szilaj hullámokat vet
Rémítő ereje.

Látjátok ezt a táncot?
Halljátok e zenét?
Akik még nem tudtátok,
Most megtanulhatjátok,
Hogyan mulat a nép.

Reng és üvölt a tenger,
Hánykódnak a hajók,
Sűlyednek a pokolra,
Az árboc és vitorla
Megtörve, tépve lóg.

Tombold ki, te özönvíz,
Tombold ki magadat,
Mutasd mélységes medred,
S dobáld a fellegekre
Bőszült tajtékodat;

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.17. 10:59:52

Egyenként nézve tök értelmes gondolatok vannak benne, de amúgy ez az írás pontosan mit is akar mondani? Nincs konklúziója, nincs logikai íve, elindul a Jobbik-MSZP közeledésből, hogy Trump gazdaságpolitikáján át megérkezzen az EU-s pénzekből finanszírozott társadalmi békéig... Arról nem is beszélve, hogy ami halvány kapocs is van ezek között, az nettó hülyeség (USA befolyásról beszélni a széljobb kapcsán mennyiben mutat túl egy konteós spekuláción? Van-e értelme egyáltalán annak a kijelentésnek, hogy egy hatalomváltásnak a választói érzület "nem oka, hanem csak politikai megvalósulásának módja"?). És akkor még jönnek az olyan fogalmazási problémák, mint hogy az "elitek elleni, népi, populista lázadás" eléggé pleonazmus, hiszen a populizmus definíció szerint magát az elitekkel szemben és a nép nevében fogalmazza meg...

koala kóla 2017.02.17. 11:05:34

a ballibek eddig azt hazudták a sajtójukban hogy az oroszok pénzelik a jobbikot

őket meg soros pénzeli ezt nem is rejtik véka alá

hogyan fog majd össze az oroszgyülölő soros az oroszok által pénzelt jobbikkal?

he? he?

Egyallampolgar 2017.02.17. 11:14:13

Vona és a Jobbik évekig el volt hallgatva az ATV-n. Meg általában a ballib médiában. De ha ez változik annak miért nem lehet örülni? Pont az lenne a normális, ha vélemények ütközhetnének a szemünk előtt. Nota bene a közszolgálati médiában ez törvényes kötelezettség is.
Vona és a Jobbik ettől még nem lesz liberális és egy liberálisnak nem is opció.

A globális anti-liberlizmusnak az az oka, hogy a háborúk után a kapitalista világrend nyugaton jólétet hozott. Kelet-Európa pedig a jólétet akart, nem szabadságot és demokráciát.

Most kezdődik a liberalizmus új korszaka. Kiderül ki liberális, kinek milyen elvek mennyire fontosak. Kiderül az is ha valaki hatalomnyaló, cinikus, önző.

NBarbieReloaded 2017.02.17. 11:32:33

Csak a cikk elso par mondataban van ugy 4-5 hazugsag/szandekos csusztatas/rosszindulatu, bizonyitatlan feltetelezes. Nem semmi, A tobbit mar el sem olvastam, minek.

A teljesseg igenye nelkul:
1. "A balliberális ellenzék új hőse és reménye Vona Gábor. A szavazók kondicionálása az új helyzethez már zajlik, az ÉS hasábjain, az ATV-n, a Bálint házban stb."

Na, ugy amblokk a ballib uj hose es remenye. Mert egy azaz 1 darab levitezlett, mar nem is aktiv politikus eljatszik a gondolattal, hogy a tolvajfidesz levaltasahoz a ballibaknak be kene vonni a Jobbikot. Innentol a szerzonek maris az egesz ballib hose es remenye. Nevetseges.
Aztan. Amikor evekig a Jobbik-ot egyszeruen nem hivtak meg a TV-k/radiok, akar az adott jogszabalyok megszegese miatti (a fidesz vezette testulet miatt igen ritka) buntetest is vallalva, az rendben volt, senki nem rinyalt. Most, hogy mar neha meghivjak oket, de mondjuk a tamogatottsagukhoz merten meg mindig elenyeszo mertekben, akkor a ballib media maris nyal a Jobbik-nak meg kesziti elo a terepet, sot ez a tehetsegtelen szerzo szerint azonnal a "Jobbik felszopasa."-nak ekes bizonyiteka. Szimpla ostobasag. A szuksegtelen tragarsagrol mar nem is beszelve.

"az Egyesült Államok kívánatos lehetőségként gondolhat(ott) egy Jobbik(kal kiegészített) kormányra is. Nem annak ellenére, hanem pontosan ugyanazért, amiért Oroszország korábban invesztált ebbe az alakulatba"
Az USA resz egyszeru feltetelezes, sok esz nem kell hozza, az oroszos resz meg a fidesznyaloncok es ballibek altal is mar unalomig ismetelt, de senki altal sem bizonyitott lejarato szandeku probalkozas.
Ennyi erovel en is mondhatom, hogy tolvajorbant az e-koreai diktator penzeli. Ha eleg sokszor ismetelgetem, akkor ugyanezek, akik a Jobbik oroszok altali penzeleset mantrazzak, elhiszik es tenykent kezelik az enyemet is? Szoval ez csak egy a szokasos ragalmak kozul.

"Az USA, hagyományosan, és az elmúlt években is láthatóan - a helyi sajátosságoknak megfelelően - „nyugatos” politikai csoportokon keresztül éppúgy képviselte a politikáját, mint szélsőjobboldali (Ukrajna), vagy marxista erőkre támaszkodva (Görögország). "
Kedves, igen "szinvonalas" szerzo, akkor dontsd mar el, hogy most az USA vagy az oroszok penzelik a Jobbik-ot. Vagy mar mindketto? :DD Nevetseges.

Es ezek csak az elso reszbol, biztos van a tobbibe is.
Szoval Döry L, ez eddig nagyon gyenge.

Szalay Miklós 2017.02.17. 11:41:11

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)
süti beállítások módosítása