A valódi viták otthona

Reflektor

Nem nemzeti, nem választási és nem bizottság

2017. április 19. - baum

11171979_5bb6acddf4959603ec0e54ef9fc865cc_wm.jpgA magyar állampolgárok amikor valamelyik hatósághoz fordulnak, hogy elintézhessék valamelyik hivatalos ügyüket egy nagyon jól ismert mentalitással találkoznak. Illetve kettővel. Az egyik egy emberi gesztus, ami az ügyintéző arcáról leolvasható, a másik viszont jogszabályi előírás következménye – az illetékesség és hatáskör vizsgálata. Lefordítva magyarra ez azt jelenti, hogy a hivatal legelőször azt vizsgálja, hogy ne őneki kelljen elintéznie az ügyet. Ez elég bosszantó.


Na, most van Magyarországon egy hivatalos szerv, a Nemzeti Választási Bizottság. Ez a szervezet az illetékesség és hatáskör vizsgálatát eléggé túltolja a napokban. Mindenhez érteni akar így nem csak azt nézi, hogy mit nem lehet és hogyan nem lehet hanem azt is, hogy egyáltalán semmit se.

Oké, tudjuk, hogy politikailag nem független az intézmény, hiszen a parlamenti pártok küldték be a jogászaikat és a parlamenti többség nevezte ki a vezetőjét. A szereptévesztéssel láthatóan cseppet sem küzdő, abban szinte lubickoló szervezet nagy többséggel söpör le gyakorlatilag minden népszavazási kezdeményezést. Legutóbb hét olyan kérdést dobtak a kukába, ami a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban fogalmazott meg az LMP. Hetet.


Ehhez a „teljesítményhez” jogászi végzettség nem kell. Elég lenne egy 4 részes folyamatábra, amit a kinevezéssel kiosztanak a kormánypártok a küldöttjeiknek.


1. Ki adta be a kérdést?
2. Nemzetközi szerződésbe ütközés, mint kizáró ok ráhúzható?
3. Atom?
4. Habony.

A NVB az utóbbi időkben már csak egy egyszerű politikai kifutófiúvá vált, érdemi közé csak a Momentum olimpiás kérdését átengedő bakijukat tudnám beemelni (de még lehet, hogy azt sem, mert helyi...). Valószínűleg innen ered a kompenzálási kényszerük kinevezőik irányába és a közeljövőben sem várhatjuk tőlük a szakszerűség látszatát sem.

Csarnó Ákos

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr10012436955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mh1973 2017.04.20. 06:26:45

A jó melóért cserébe még ellopható uniós pénzt is kapott a vezető és egyeteme, de pechjére az unió kiszúrta, ennyit a közszolgálatiságról!

eßemfaßom meg áll 2017.04.20. 07:17:56

Szerintem nem a beadott kérdések száma határozza meg a kérdések népszavazásra engedhetőségét, hanem azok tartalma. Ha 100 hülye kérdést adnak be akkor 100at fognak elutasítani, és ha 1 megszavaztathatót akkor azt átengedik.
süti beállítások módosítása