A valódi viták otthona

Reflektor

Fenntartható világot gyermekeinknek! - gondolatok gyermeknap után

2017. május 31. - baum
Czédli Herta

 

fenntarthato.jpg

 

Klímavédelmi egyezmény, vízhasználati stratégia, megújuló energia. Megoldatlan kérdések 2017-ben. Hogyan tovább? Messze még a jövő?

 

A Föld órája lázasan ketyeg. A gazdasági lobbik által motivált nemzetközi politika zűrös világában a jövő generációk életminősége, az élettér fennmaradása részletkérdés.

Bizonyára emlékszünk a Kisvakond c. mese azon epizódjára, amelyben kivágják az erdő fáit egy beruházás miatt. Az erdő lakói keresik igazukat, majd végül a cég vezetője kiutal számukra egy városi lakást. Az enteriőr persze zöld, „fenntartható” vagy mégsem? Természetet utánzó, műanyag környezet várja őket. Ismerős sztori napjainkban is.

 

Kultúrsivatagokban élünk, megroppant városi ökoszisztémákkal, komoly környezetegészségügyi és humánökológiai problémákkal, a boltok polcain kétes minőségű élelmiszerekkel.

 

Mitől lesz fenntartható a világ gyermekeinknek? Mikor érjük el, hogy minden kisgyermek számára adottak legyenek az esélyek egy boldog, kiszámítható, egészséges élethez? A megoldás meseszerű: a múlt, jelen, és a jövő kérdéseit egyszerre kell megoldanunk: megszüntetni a keletkezett környezeti károkat, kézben tartani napjaink kihívásait és tervezni a jövőt a fenntarthatóság jegyében.

 

Mi a megoldás tehát? Három kívánság? Három jótanács? Óperenciás-tengeren túli technológiák?

 

David Attenborough gondolatával zárom soraim: „A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6912554539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása