A valódi viták otthona

Reflektor

Klímaszkeptikusok és az ipari lobbi

Szigeti Cecília írása

2017. június 05. - GottmayerLea

18813634_10154422462617680_7352866657553791703_n.jpg

Az éghajlatváltozással kapcsolatos vita nem új keletű.

Bár a megfogalmazás ebben a formában nem is teljesen pontos. A tudósok jelentős része megegyezik abban, hogy van klímaváltozás, a viták inkább arról szólnak, ez a változás mennyiben vezethető vissza a légköri szén-dioxid koncentráció növekedésére és az is egy fontos kérdés, hogy a folyamatokban mekkora az emberi tevékenység (főként az ipar) hatása.

A klímaszkeptikusok a globális felmelegedést óriási csalásnak nevezik, míg azok, akik hisznek az ember által kiváltott klímaváltozás bizonyítékaiban, azzal vádolják a szkeptikusokat, hogy kutatásaikat az ipari lobbi finanszírozza.

Ideális esetben a szkeptikus és a mainstream (vagyis a klímaváltozást elfogadó) szemlélet a tudományos érvek alapján, a politikai ideológiától vagy az ipari beavatkozástól függetlenül ütköztethető, de a valóságban ez általában nem így történik.

A klímaváltozással összefüggő manipulációk olyan mértékűek, hogy 2006 óta folyamatosan témát adnak Jim Hoggan,DeSmog [1] blogjának.  Itt  található a  globális felmelegedést tagadó szervezetek és magánszemélyek részletes, kereshető adatbázisa is.

Kik szerepelnek az adatbázisban[2]? Civil szervezetek, kutatóintézetek, tudósok, szenátorok, akik a blog szerkesztői szerint segítettek késleltetni és elterelni a nyilvánosság és választott vezetők figyelmét a globális felmelegedés elleni küzdelemről.

Az adatbázisban szerepel többek közt Patrick Michaels, a globális felmelegedésről szóló szkeptikus könyveket író klimatológus, aki saját bevallása szerint bevételeinek 40%-át[3] az olajipartól kapja.

Itt találjuk a CATO intézetet, amelynek létrehozója Charles G. Koch és fő finanszírozói a nagyvállalkozó Koch testvérek[4],támogatói pedig az olaj és autómultik. Az intézet kifejezetten környezetromboló pozíciót foglalt el számos kérdésben, többek között támogatja a Keystone XL olajvezetéket, a klímaváltozás tagadását, illetve a vízprivatizációt. Az intézet szponzorainak listája amúgy a multinacionális szektor who is who-ja, a CATO pedig nem meglepő módon a nagyvállalati korporatizmus lobbystája.[5]Patric Michaels is a CATO Intézet munkatársa[6].

  1. FredSinger[7]légkörfizikus akit sokan a klímaszkepticizmus keresztapjának tartanak - szintén közeli kapcsolatban van az olajiparral.

Az adatbázisban szerepel BjørnLomborg[8] is, aki lelkesen támogatja[9], hogy Trump felmondta a párizsi klímaegyezményt. Lomborg könyve a klímaváltozásról Coolit- Hidegvér! A szkeptikus környezetvédő útikalauza a globális felmelegedéshez címmel magyarul is megjelent. A szerző ebben azt állítja, hogy a globális felmelegedést megállítani kívánó költséges mentőakciók inkább alapulnak érzelmi, mint tudományos feltételezéseken, és a hatásuk az elkövetkezendő évszázadokat tekintve elenyésző lesz. Ha inkább a malária és az AIDS ellen harcolnánk, és elérnénk, hogy a világon mindenütt lehessen biztonságos ivóvízhez jutni, mindezek a globális felmelegedés elleni harc töredékébe kerülnének és több millió ember életét mentenék meg, ráadásul az eredményeket már a mi generációnk is élvezhetné.A Lomborg által alapított és vezetett Coppenhagen Consensus Center[10] rendkívül sok támogatást kap munkájához, azonosítatlan forrásból.

Claire Parkinson a Coming Climate Crisis[11] című könyvében azt állítja, hogy az ipar finanszírozása és az éghajlati szkepticizmus nem feltétlenül kapcsolódik egymáshoz. Parkinson azt állítja, hogy soha nem fogadott el pénzt a fosszilis tüzelőanyag-iparból és úgy foglal állást, hogy tiszteletben tartja a szkeptikus nézeteket, de inkább a mainstream szemlélettel ért egyet. A klímaadatok elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy a Föld az ipari forradalom hajnalán felmelegedett, és ezért az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása legalábbis részben hibáztatható. Szerinte minden tudós egyetért ezzel a következtetéssel, még a szkeptikusok is. Parkinson is úgy véli, hogy „minden tudós kockázatot vállal, amikor magán vagy vállalati finanszírozást fogad el különösen, ha úgy érzi – helyesen vagy rosszul – hogy a finanszírozó  egy  irányba mutató  eredményeket vár el".

 

[1]https://www.desmogblog.com

[2]https://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database

[3]https://www.desmogblog.com/patrick-michaels

[4]https://www.desmogblog.com/koch-family-foundations

[5]https://pogiblog.atlatszo.hu/2015/02/03/kesz-zoltan-es-a-cato-intezet/

[6]https://www.cato.org/people/patrick-michaels

[7]http://www.sourcewatch.org/index.php/S._Fred_Singer

[8]https://www.desmogblog.com/bjorn-lomborg

[9]https://www.thegwpf.com/bjorn-lomborg-trump-is-right-to-reject-paris-climate-deal-its-likely-to-be-a-costly-failure/

[10]https://www.desmogblog.com/copenhagen-consensus-center

[11]https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20100031196.pdf

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8512564429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NotaBene 2017.06.06. 12:49:29

Néhány cikk a Magyar Tudomány folyóíratból:

A földtörténet klímaváltozásai és azok tanulságai
Császár Géza z MTA doktora, tanszékvezető ELTE Regionális Földtani Tanszék
Haas János a földtudomány doktora, kutatóprofesszor kutatócsoport-vezető, MTA–ELTE Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoport
Nádor Annamária PhD, kutatási igazgatóhelyettes Magyar Állami Földtani Intézet
www.matud.iif.hu/08jun/03.html

KLÍMAVÁLTOZÁS, GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, CO2-HATÁS – KRITIKUS SZEMMEL
Berényi Dénes az MTA rendes tagja
www.matud.iif.hu/2011/01/03.htm

"míg azok, akik hisznek az ember által kiváltott klímaváltozás bizonyítékaiban, azzal vádolják a szkeptikusokat, hogy kutatásaikat az ipari lobbi finanszírozza."

Bulvár szinfonalú állításokat érdemes komolyan venni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.06. 12:54:54

A fideSSfasszopók is tagadják, hogy a Kubatov fizeti őket.
süti beállítások módosítása