A valódi viták otthona

Reflektor

Az euró bevezetése és a baloldal modernizációs narratívái

Mikecz Dániel írása

2017. szeptember 03. - GottmayerLea

euro.gif 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Sziget fesztiválon jelentette be, hogy aláírásgyűjtést szervez az euró minél előbbi bevezetése mellett.

Érvelése szerint a közlejövőben valósággá válik a kétsebességes Európa. Orbán Viktor azonban inkább a leszakadást, a perifériához való tartozást választja, csak megőrizhesse illiberális rendszerét. A magországokhoz való tartozás elsősorban a valutaunió függvénye – szól a szocialista politikus érvelése. Az alábbiakban politikai és nem közgazdasági szempontból lesz szó az euró bevezetésétől.

 

Ujhelyi kezdeményezésének jelentősége, hogy pótolni kívánja a modernizációs narratívát a magyar baloldalon. Az euró az európai integráció szimbóluma ebben a tekintetben. Az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően ugyanis a szocialista és liberális pártok azért számíthattak a választók támogatására, mert a Nyugathoz való felzárkózást ígérték. Az európai integráció, a nyugatos modernizáció mentén tudtak a szocialisták választói koalíciót létrehozni olyan társadalmi osztályokkal, amelyek között egyébként érdekellentét volt más kérdésekben. Ennek a modernizációs ajánlatnak a Blair-Clinton-Schröder-féle harmadik út adta ideológiai keretét, amelyet gyorsan magáévá tett Gyurcsány Ferenc, a liberális értelmiség pedig nem habozott igazolni azt. A harmadik úttal ideológiai megerősítést kapott az a gyakorlat, miszerint a baloldal szállítja a szavazatokat a liberális elit pozícióinak megőrzéséhez. Maga az uniós csatlakozás, a 2006 utáni morális, majd a Magyarországot különösen súlyosan érintő 2008-as gazdasági válság, az EU bővítés utáni „kifáradása” (enlargement fatigue) miatt azonban a liberális-baloldali modernizációs ígéret is elveszítette mozgósító erejét.

Isztin Péter írása  a Reflektoron az euró bevezetéséről:

Kell-e Magyarországnak (most) az euró? 

Az európai integráció mellett a globalizációkritikus baloldal megjelenésével tűnt fel egy modernizációs alternatíva. A globalizációkritikusok elutasították a globális elosztás neoliberális rendszerét. Követeléseik közé tartozott az igazságos csere, a nemzetközi rezsimek, szervezetek (IMF, WTO, Világbank) átláthatósága, demokratizálása, a közpolitikai tervezésben a természetes és épített környezet, valamint a helyi közösségek védelme. Ennek a globalizációkritikus alternatívának (Another World is Possible - Lehet Más a Világ) és a hozzá tartozó mozgalomnak a pártpolitikai megjelenése az LMP volt. A globalizációkritikus mozgalom ugyanakkor nem élvezett akkora támogatottságot a 2010 előtti Magyarországon és általában a kelet-közép-európai régióban, mint Nyugat- és Dél-Európában. Az LMP parlamenti helyhez jutásában tehát nagyobb szerepet játszhatott a korábbi baloldali és liberális elitek hitelvesztése, mint szavazóiknak ökopolitikai elköteleződése.

2010 után nem sikerült megújítani, illetve az adott körülmények között vonzóvá tenni a baloldali modernizációs alternatívákat. A globalizációkritikus baloldal örököseinek tekinthető LMP politikusainak azzal kellett szembesülniük, hogy olyan konfliktusok generálódtak 2010 óta, amelyek nem adtak sok teret a zöld, ökopolitikai témáknak, ügyeknek. A második Orbán kormány óta az utcákon is megjelenő elégedetlenség sok esetben liberális színezetű volt. A sajtószabadságért, az egyoldalú alkotmányozás ellen, a civil társadalom autonómiájáért, az akadémiai szabadságért szervezett tüntetések a mozgalmi liberalizmus újjáéledését mutatják. Sokat elárul erről a jelenségről, hogy az Ökotárs vezetője, Móra Veronika is úgy jelenik meg a nyilvánosságban mint a fenti liberális témájú tüntetések szervezője és nem mint egy zöld szervezet képviselője.

Az európai integrációs narratíva kifáradása óta az MSZP majd a DK sem volt képes arra, hogy európai ügyekben kezdeményező legyen. Magyarország nemzetközi helyzetét, az unióhoz való kapcsolatát illetően a Fidesz és egy személyben Orbán Viktor határozza meg a közbeszédet. A külpolitikai soha nem volt annyira fontos, mint 2010 után, tulajdonképpen Orbán Viktor alakította át belpolitikává az európai ügyeket. Tisztségénél fogva azonban a regnáló miniszterelnök politikai cselekvőként tud megjelenni a nyilvánosság számára, akire reagálnak a külföldi partnerek is. Ezen a szinten képtelenek megjelenni az ellenzéki vezetők. Itt is azonban fontos tényező az ellenzék fragmentáltsága. Egy erős baloldali párt kompetens vezetője felléphetne önállóan az EU-t és Magyarországot érintő kérdésekben. Ellenzéki narratíva hiányában európai ügyekben az egyes uniós intézmények, így az Európai Parlament, a Bizottság, a Velencei Bizottság és a külföldi, elsősorban német sajtó vált a kormány vitapartnerévé. Ezeknek a szereplőknek a megjelenését a magyar politikában támogatta, ünnepelte az ellenzéki közvélemény és a sajtó is. Arról azonban nem vettek tudomást, hogy ezzel másodrangúvá válnak a magyar ellenzéki pártok az említett szereplők mellett, tovább csökken kompetens megszólalási lehetőségük.

2010 után a fősodrú nyilvánosságban is megjelentek azok az újbaloldali kezdeményezések, amelyek részben visszavezethetőek a „neoliberális” MSZP-t kritizáló globalizációkritikus baloldalig. Ezek a csoportok, mozgalmi szerveződések a 2012-13-as hallgatói tüntetések során szerzik meghatározó politikai élményeiket és tapasztalataikat. Az újbalos csoportok olyan progresszív témákat kívánnak beemelni, amelyek a baloldal megújítását, hitelességének és egy új narratíva megteremtését látszanak garantálni. Az újbaloldali politikai ajánlat kezdeményezettjei elsősorban a társadalom szélére szorítottak és az identitásuk elismeréséért küzdők. Kétséges azonban, hogy ezeknek a társadalmi csoportoknak a szavazatai elégségesek lennének-e a kormányváltáshoz, mások pedig mozgósíthatóak pusztán a szolidaritás alapján. Jó példa erre a lakhatás kérdése. Az újbaloldali lakáspolitikai tervekben rendre a tulajdonlást támogató lakáspolitikát kritizálják. A potenciális baloldali szavazó is azonban tulajdont akar szerezni, mert az a középosztályi lét záloga, és nem akar egy életre megrekedni bérlakásban, egy szintre kerülve a nála alacsonyabb státuszúakkal. A Fidesz középosztályt erősítő politikája is éppen azért vonzó azok számára, akiknek pillanatnyilag nem kedvez, mert abban reménykednek, hogy majd ők is részei lehetnek a dotált rétegnek. A szolidaritás addig terjed, amíg nem veszélyezteti a szóban forgók társadalmi helyzetét.

Az Euró bevezetésének kezdeményezése nyilvánvalóan nem csodafegyver, azonban egy olyan eszköz, amivel túl lehet lépni a korrupció mantrázásán és az egészségügy, oktatás helyzetének felemlegetésén. Míg az előbbi az egész politikai osztályt hitelteleníti és demobilizál, az utóbbiak kapcsán gyakran nyilvánvalóvá válik az ellenzék szakpolitikai tanácstalansága. Az Euró bevezetése azért szerencsés témaválasztás az MSZP-nek, mert azzal hitet lehet tenni amellett, hogy van Magyarország modernizációjának európai útja, van értelme az európai együttműködésnek, lehet alulról hazánk nemzetközi helyzetét érintő ügyeket kezdeményezni.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7212800564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2017.09.04. 06:36:20

Ehes diszno makkal almodik!!!
Nem latjak at, hogy a regi hazugsagok mar nem mukodnek es a nepek a labukkal (is)szavaznak!!!

Shish Yakoo 2017.09.04. 06:41:30

"Az Euró bevezetése [...] szerencsés témaválasztás az MSZP-nek" ... mert ezzel egy újabb döglött ügy mellé állhat. Kinek jó ez a nyomdagép-fedezetű játékpénz, amivel az Európai Központi Bank játszogat a világtörténelemben számtalanszor totálcsődnek bizonyult szabályok szerint?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.09.04. 07:09:49

Akkor csak annyit....modernizalja a sajat partjat(-jait)
Ne a tarsadalommal próbálkozzon.

guvat 2017.09.04. 07:18:34

2002-ben még Medgyessy is elismerte, hogy az Euró 2007-es bevezetése az ország gazdasági helyzetében reális elvárás. Aztán dolgozni kezdtek és ezért eleinte évi 1-1, aztán 2, majd végtelen évnyire csúszott az elérhető dátum. Most Orbánék újra javítottak a kilátásokon, tehát eljött az ideje, hogy Ujhelyiék megint megmenthessék a nemzetet...

profiügyfélszolgálat 2017.09.04. 07:23:10

Az euró bevezetésének gazdasági hatásairól, előnyeinek, hátrányainak megfontolásáról persze szó sem esett. Minek is? A lényeg, hogy jó téma-e az mszp-nek vagy nem. Mi más számít?

különvélemény 2017.09.04. 08:00:55

MSZP? LOL

2002-ben bőven 60% alatt volt az államadósság és csak 0.4%-kal haladta meg a költségvetési hiány az Euro bevezetéséhez szükségest, ezt sikerült közel államcsőddé változtatnia az MSZP-nek, pedig csak tartani kellett volna a számokat pár évig az Euro-hoz

zokogjatok 2017.09.04. 08:42:53

Na látom mások is leírták, de azért én is:

- 2002-ben, mikor az MSZP kormányra került, reális volt a néhány éven belüli euró
- Ezt sikerült annyira elkúrni már a válság előtt is, hogy beláthatatlan messzire kerüljön
- Most Orbánék megint javítottak a gazdaságon, megint szó lehet róla
- Ezek a faszok meg ülnének már be a készbe megint, hogy elbasszák

Kösz nem.

eßemfaßom meg áll 2017.09.04. 08:47:22

Geci Orbán 2010 óta folyamatosan megakadályozza az € 2008-as bevezetését

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.04. 08:56:32

Csak ezt ne !
Ha a ballibek kampányolnak EUró bevezetéssel akkor végünk van.

Utoljára Medgyessy volt 2002-ben, aki 2006-os Euró bevezetéssel kampányolt, ami akkor valóban reális lehetőség volt is.

Aztán elkúrták, és alsó hangon 2020-ra dodtálódott a bevezetés lehetséges dátuma.

Egy újabb ballib kormány ismét 20 évvel kúrná el a lehetőségeinket, mint tették Gyurcsány alatt.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.04. 09:00:55

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Most látom ez mindenkinek eszébe jutott.
Hiába a szocik mély nyomokat hagytak a nemzetben, és a megmentése kapcsán tett elkúrásuk folyományaképp ez megmaradt.

nick papagiorgo 2017.09.04. 09:15:05

Én csak annyit tennék hozzá nagyon halkan, hogy az eurót NEM akkor vezetjük be, amikor azt az MSZP (vagy az általa megnépszavaztatottak....) ezt kikiáltják.

Holmi feltételeknek is meg kellene felelni, amiből még ugye nincs minden meg (tudom, ez nem érdekel senkit).

Továbbá a populista szólamok "hitet lehet tenni amellett, hogy van Magyarország modernizációjának európai útja" stb helyett én szívesebben látnék holmi számokat, tényeket, gazdasági hivatkozásokat stb.

DFK 2017.09.04. 12:42:46

Az esztelen euró bevezetés tette tönkre Görögországot, és ez a baja a spanyoloknak, portugáloknak is.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.09.04. 13:30:13

Az euróbevezetéssel való kampányolás mitől nem a neoliberális-globalizációpárti álbaloldali politika folytatása?
Az euró bevezetésétől önmagában semmilyen problémánk nem oldódik meg, nem lesz több pénz egészségügyre, oktatásra, nem tesz csodát a gazdasággal sem, egy dolgot tesz lényegében csak, felszámolja az önálló monetáris politikánkat, kivesz egy lehetséges eszközt a magyar gazdaságpolitika eszközéből. A csődbe jutott Görögország és a stagnáló Spanyolország, Portugália és Olaszország példája kiválóan mutatja, milyen sorsra jut egy olyan ország, amely csatlakozik az euróövezethez anélkül, hogy a legfejlettebb magországok (Hollandia, Németország, Skandináv országok) gazdasági erejével és versenyképességével rendelkezne. ha az euróbevezetés gazdasági öngyilkosság volt számukra, akkor vajon mit várhat tőle a még nálunk is gyengébb magyar gazdaság?
süti beállítások módosítása