A valódi viták otthona

Reflektor

Az MTI a saját szabályait sem tartja be

2017. november 08. - szénhidra

Az utóbbi napokban még az eddigiekhez képest is megdöbbentő mértékű kettős mércét alkalmaz és a szakmaiság legalját mutatja az MTI. Ennek remek példája az alábbi két történet.

Pár nappal ezelőtt Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő kiadott egy közleményt, melyben Mészáros Lőrincet Orbán Viktor strómanjaként mutatta be. Tegyük hozzá, teljesen jogosan, hisz egyfelől ezt számtalan ügy támasztja alá, ráadásul már bírósági papír is létezik arról, hogy Mészáros Lőrincet nyugodtan le lehet strómanozni. Mészáros úr emellett még közszereplő is, bár jelen esetben valóban nem polgármesterként, csak mint mezei stróman lett megnevezve (de csokorba szedtük több közlemény sorsát is).

Az MTI-nél egy belső szabályzatra szeretnek hivatkozni, amikor valakitől önszorgalomból vagy felsőbb utasításra (értsd: az MTI-n kívüli, magasabb szintről érkező ukáz) tagadják meg egy közlemény kiadását. Az MTI vezető hírügynökségként súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, azonban viselkedését tovább súlyosbítja a kettős mérce leplezetlen alkalmazása. Magyarország központi, nagy múltú, közpénzből fenntartott és azt gondolnánk, hogy szakmailag is vezető hírügynökségétől joggal várna többet az ember.

Idézet a belső szabályzat ide vonatkozó részéről:

A./ A közlemény tartalmi követelményei A közlemény nem ütközhet az Alaptörvénybe vagy más jogszabályba, illetve nem lehet jogsértő, közízlést vagy közerkölcsöt sértő; különösen

nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen, nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével,

Néhány nappal ezelőtt ezen a blogon írtuk meg, hogy Weszely Ernő zongoraművészt nemzeti konzultációs agitátornénik bántalmazták Óbudán. Ezt a tényt azóta a sértett több online portálnak és televíziós műsornak is megerősítette. A Fidesz egy közleményben reagált a posztban írtakra, miszerint Weszely úr lánya áll a háttérben, meg persze gyűlöletgyár, meg persze hazugság az egész, stb.

A probléma ott kezdődik, hogy az MTI Weszely Zsuzsa személyiségi jogait nagy ívben lesajnálta és minden további nélkül, vagyis saját szabályzatával mit sem törődve, tette közzé azt, hisz az érintett még csak nem is közszereplő. Nem stróman és stróman közötti különbségtételről van tehát szó (mint Czeglédy és Mészáros között), hanem egy magánszemély pellengérre állításáról.

Az MTI saját felelőtlen és aljas hozzáállásával széles teret nyit olyan újságoknak, portáloknak, melyek megfelelési vágytól fűtve vagy egyszerű szolgalelkűségből majd tovább tetézik a bajt, hamis, megalapozatlan kijelentésekkel, jelen esetben pedig magánszemély személyes jogainak megsértésével.

A szerk.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7413205003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.11.08. 22:22:40

Hű, nagyon érdekes ömlengés lehet ez a poszt, lehet, hogy végigolvasom, de inkább leszarom.

NemNick 2017.11.09. 05:46:14

@VaradiJanos: köszönjük, Emese. Az emésztésed hogy szolgál? És hány fokos volt a fürdővized tegnap este?

n3spr3ss0 2017.11.09. 05:58:17

@VaradiJanos: szádról lemostad már a szart?
süti beállítások módosítása