A valódi viták otthona

Reflektor

Kósa Lajos jó híre és a túlbuzgó távirati iroda esete

2018. január 11. - Tálos Lőrinc

Ismét megtagadta az MTI, hogy lehozza az LMP egyik közleményét. Indoklásuk azért is érdekes, mert Hadházy Ákos lényegében csak megismételte a sajtótájékoztatóján elhangzottakat, amelyre Kósa Lajos közleményben válaszolt. Ami nem jelenhetett meg, az az LMP társelnökének viszontválasza.


Hadházy sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy valami nem stimmel egy Kósa Lajoshoz köthető, külföldi munkavállalókat toborzó céggel. Az MTI erről így számolt be:

"Nem árulja el a kormány, hány ukrán munkavállalót hoz Magyarországra a Kósa Lajoshoz köthető cég

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke közérdekű adatigénylésben kérte ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által megbízott és Kósa Lajos tárca nélküli miniszterhez köthető cég, hány ukrán munkavállalót hozott Magyarországra. Az NGM nem válaszol, az LMP pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket. 

A Horizon2020 Nonprofit Kft. 2017. december 31-ig összesen 5250 ukrán munkavállaló Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítését vállalta a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízása alapján. Az LMP társelnökének közérdekű adatigénylésére azonban a minisztérium nem hajlandó elárulni a vállalás alapján elért tényleges számokat.

Az LMP vizsgálódásai alapján a Horizon2020 Kft. mögött Kósa Lajos volt debreceni polgármester, jelenlegi tárca nélküli miniszter sejlik fel. Az LMP gyanúja szerint a Kósa család kapott egy 100 millió forintos közpénz ajándékcsomagot, majd a miniszterhez köthető cégcsoport félmilliárdot: azért, hogy ukrán gazdasági migránsokat toborozzanak. Az LMP szerint a képlet egyszerű: a kormány gazdasági migránsokat toboroz, de nem hajlandó elárulni hányat sikerült pontosan betelepíteni. Az LMP társelnöke a szükséges jogi lépéseket megteszi és folytatja az ügyben való vizsgálódását."

Kósa erre így válaszolt:

"Hadházy Ákos, az LMP  földmutyikról elhíresült társelnöke ismét nem mond igazat

1. Sem én, sem a családom soha, semmilyen módon nem kapott 100 milliós közpénz ajándékcsomagokat.
2. Hadházy Ákos valótlanul állítja, hogy bármi közöm lenne a Horizon 2020 Kft-hez. Ezzel szemben az igazság az, hogy nincs és nem is volt semmilyen közöm a céghez.

Hadházy Ákos - mielőtt vádaskodni kezdett - jobban tette volna, ha alapvető fogalmak jelentését értelmezi. Nyilvánvalóan nem tud különbséget tenni a Magyarországon legálisan  munkát vállalók és a migránsok között. Mielőtt jogi lépeseket fontolgat, jobban tenné, ha utána nézne, mi a különbség a munkavállaló, a menekült, az illegális bevándorló és a legális munkavállaló között.
Hadházyt a reménytelen helyzetben lévő LMP újabb kétségbeesett próbálkozásba hajszolta, de szokás szerint csak össze-vissza beszélt.

Kósa Lajos
Megyei Jogú Városok Fejlesztéséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter"

És akkor most jöjjön, ami azért nem jelenhetett meg, mert az MTI Országos Sajtószolgálatának (OS) szabályzata szerint a közelemény „nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével” és mert az MTI úgy ítélte meg, hogy ez bizony már abba ütközik:

"Reakció Kósa Lajos tárca nélküli miniszter válaszára

Hadházy Ákos, az LMP társelnökének vizsgálódásai alapján gyanítható, hogy akitől a Kósa-család ajándékba kapott 100 millió forintot, kapcsolatba hozható a Horizon 2020 Kft-vel. Az LMP továbbra is várja, hogy hány gazdasági migránst sikerült betelepítenie a kormánynak és a nevezett cégnek Magyarországra. A párt társelnöke jelzi: a szükséges jogi lépések a feljelentést is jelentik."

Mint látható, a sajtótájékoztatón elhangzottakhoz képest – amelyről az MTI tudósított – mindössze annyiban tér el, hogy konkrétabban kifejti, mit ért „szükséges jogi lépések” alatt. Mit akar eltitkolni az MTI? Azt az apró, fogalmazásbeli eltérést, amely a vészjóslóbb „feljelentés” és a szárazabb „szükséges jogi lépések” között észlelhető? Rájöttek, hogy nem kellett volna közreadniuk a tudósítást és így próbálnak meg – eső után köpönyeg – szépíteni a miniszter előtt? Megmutatták, hogy megtehetik? Igazából pörgettyűvel vagy ingával döntik el, hogy mit dobnak vissza és milyen indokkal? Érteni nem értjük, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy mi is leírjuk: a kormány titkolózik egy olyan megbízással kapcsolatban, amelyben közpénz került egy olyan céghez, amely gyaníthatóan kötődik Kósa Lajos miniszterhez.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6213566603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azigaziraptor 2018.01.11. 18:15:04

Gondolom, h a cím csak vicc!
Kósa Lajosnak (Mr 20%) jó hírneve?
Ugyanmá'! :-))

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.01.12. 07:37:53

Nem értem, hogy miért csodálkozik is az MTI viselkedésén. Az MTI mostanában már jobban hasonlít a pártállami önmagához,mint az elmúlt 40 évben bármikor. Mert már a 80-as években kicsit szűrve, de megjelenhettek az ellenzékkel kaocsolatos dolgok. Most már semmi.
A Kósa Lala jó hírnevét pedig ne az MTI akarja megvédeni, majd az ügyvédei megpróbálhatják a tárgyalásán.
süti beállítások módosítása