A valódi viták otthona

Reflektor

Néhány szem szőlőt evett, mert rosszul volt, bezárták a biztonságiak

A kár 190 forint volt, 4 órán keresztül tartották egy irodában

2018. április 25. - macska az úton

dezsmalas_fejlec_1.jpg

Az amerikai filmek gyakori eleme, hogy a középiskolás gyerekek suli után vagy hétvégente dolgoznak valahol, a diákmunkából befolyó bevételekből aztán nyárra összejöhet az új bringa, egy menő teleszkóp, amivel a csillagokat lehet nézni a kertvárosi éjszakában vagy érettségit követően az utazgatás a barátokkal. Ez az idealizált világ persze köszönő viszonyban sincs a valósággal, különösen, ha a magyar viszonyokat nézzük. És akkor jöjjön egy horror történet egy kedves, fiatal barátom tegnap éjszakájáról.

Nos, van szerencsém néhány éve ismerni két nagyszájú, remek kamasz lányt, akik azért dolgoznak, hogy alapvető szükségleteik kielégítésére ne a családi kasszából kelljen pénzt kivenni. Az egyik olyan önismereti és alkotóműhely régi és fontos tagjai, amelyik jelenleg vagy korábban intézményben élő gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy önmaguk megismerése mellett, azt is megtanulják, képesek értékeket létrehozni, kitartó munkával nagyon nagy dolgokat érhetnek el, hogy fontosak, még akkor is, ha sokan másképp néznek rájuk.

Na de a lányokról: kettőjük közül az idősebb is – nevezzük Diának – csak 16 éves. Dia azért magántanuló, hogy iskolai kötelezettségei mellett is melózhasson. A 40 kilós lány dolgozott már a vendéglátásban, csontozott húst és szolgált ki vevőket egy hentesáruboltban. Új munkahelyén, a budaörsi Tescoban áruházban április 23-án kezdett dolgozni éjszakai árufeltöltőként, az első nap pedig az utolsó is lett esetében.

Dia vércukra leesett, de hiába szólt többször a felettesének, nem törődtek vele. Dia ekkor úgy döntött, hogy néhány szőlőszemet (kilencet) eszik, hogy ne legyen rosszul. Nem eufemizmusról van szó, hiszen a jegyzőkönyv alapján az 1390 forint/kilós áron értékesített szőlőben 190 forint kárt okozott. Hoppá, de mi is ez a jegyzőkönyv dolog?

Az történt, hogy miután Dia megette a szőlőszemeket megjelent a biztonsági szolgálat, hiszen a kamerákon keresztül látták, hogy „dézsmálás” folyik. Diát bekísérték egy szobába, majd négy órán keresztül ott is tartották, nem engedték még telefonálni sem. Dia elmondása alapján hiába védekezett a fent már említett dolgokkal, minősíthetetlen stílusban beszéltek vele, ahogyan édesanyjával is később, miután a helyszínre érkezett. Diáék azt akarták, hogy legyen kihívva a rendőrség, hogy a hatóság rendezze az ügyet, ezt azonban elutasította a lányt bezáró szakember.

És ha mindez nem volna elég: már az is erősen aggályos, hogy fiatalkorúként hogyan dolgozhatott éjszakai műszakban az áruházban, az meg végképp, hogy az őt alkalmazó külső személyről miért állítja határozottan a Tesco, hogy nem az ő emberük (bocs, a neked bedolgozókért ki fog felelősséget vállalni, ha te szerződtél velük?). Diát kirúgták, az pedig már csak hab a tortán, hogy az éjszaka ledolgozott 13 óra után 7 ezer forint járt az elbocsátást követően, amit állítólag zsebbe kapott meg egy külső helyszínen.

Mégis, hogyan fordulhatott elő ez? És vajon hány olyan eset lehet, amiből nem lesz hír?

A cikkben foglaltakat Diától tudtuk meg, de keressük a többi érintettet is.

A Tesco a megmaradt, romlandó (zöldség, gyümölcs, pékáru), de még jó minőségű és emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként, ami nagyon szép gesztus (komolyan), de meglehetősen erős kontrasztban áll mindez azzal, hogy ilyesmi megtörténhetett az áruházlánc egyik üzletében.

Csepregi János

Az alábbi kérdéseket juttattuk el a Tesco sajtóosztályának, ha érkezik válasz, akkor azt azonnal megismertetjük olvasóinkkal:

  • Mit gondolnak a cikkben megfogalmazottakról, melyek egy része egyértelműen alátámasztható a jegyzőkönyvvel is?
  • Ki és miben hibázott, ha úgy látják, hogy hiba történt?
  • Hány 18 alatti munkavállalót foglalkoztatnak éjszakai munkavégzés keretében?
  • Amennyiben alvállalkozó foglalkoztatja a beosztottakat, ellenőrzik-e, hogy az alvállalkozó rendezett munkaügyi háttérrel biztosítja a munkát a munkavállalóknak?
  • Mennyire érzik felelősnek magukat? Ha valamennyire igen, akkor miben áll az önök felelőssége?
  • Megkeresték-e a cikkben álnéven szereplő lányt és családját, hogy a kialakult helyzetet békés úton rendezzék?
  • Mit tesznek azért, hogy későbbiekben hasonló eset ne fordulhasson elő?
  • Kiket és milyen módon támogatnak a társadalmi felelősség vállalás jegyében?
  • Gondoltak-e már rá, hogy a tárgyi adományokon kívül olyan projekteket is támogassanak, melyek konkrét szakmai segítséget jelenthetnek például a hasonló helyzetben lévő gyermekek számára?
  • Ha igen, milyen projekteket és milyen formában?

UPDATE, megérkezett a Tesco válasza blogunk kérdéseire!

A szöveget változtatás nélkül tesszük közé:

level.JPG

Megjegyzés:

Eredeti posztunkban ez állt:

A Tesco a megmaradt, romlandó élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként,..."

Erre jelezte telefonon a Tesco munkatársa, hogy szerintük ezt úgy lehet érteni, mintha romlott árut ajándékoznának, ezt követően ki is javítottuk arra a mondatot, hogy:

"A Tesco a megmaradt, romlandó (zöldség, gyümölcs, pékáru), de még jó minőségű és emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként,..."

Tehát Varga Eszter levelében még az első változatra reagált.

Ezek pedig a birtokunkba jutott fényképek a jegyzőkönyvről:

lablec.jpg

 lap_alja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7913869304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2018.04.25. 13:56:59

a jegyzőkönyv aláírása különösen tetszik :D

ulpius66 2018.04.25. 14:34:55

A cikkből csak az maradt ki, hogy Dia milyen vallású, kire szavazott, és a hétvégén volt-e tüncizni........

DE MINT JÓL TUGGYUK: AZÉRT MERT A DIA SZŐLŐT LOPOTT, AZ ORBÁN A HIBÁS!!!!

macska az úton 2018.04.25. 14:46:21

@ulpius66:

Drága, jó ulpius66!

1. Még a nyomorult jegyzőkönyv sem említ lopást
2. Pontosan hogyan is jött ide az aktuálpolitika?

Spikk 2018.04.25. 14:56:35

@ulpius66: Szerintem ideje lenne szakemberhez fordulnod. :(

magánügy 2018.04.25. 15:12:33

Eszter, Eszter! Tudod-e, hogy mi a különbség a "romlandó" és a "romlott" között? Ha nem romlandó élelmiszert adnak a rászorulóknak, akkor romlottat? Tudsz te egyáltalán magyarul?

macska az úton 2018.04.25. 15:47:41

@magánügy: Bocsánat itt meg kell védenünk Esztert, mert az eredeti szövegben az állt:

"A Tesco a megmaradt, romlandó élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként,..."

Ő erre jelezte telefonon, hogy szerinte ezt úgy lehet érteni, mintha romlott árut ajándékoznának, ezt követően ki is javítottuk arra, hogy:

"A Tesco a megmaradt, romlandó (zöldség, gyümölcs, pékáru), de még jó minőségű és emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként,..."

Szóval elnézést, itt mi is hibáztunk, de ezt bele is írom a posztba.

macska az úton 2018.04.25. 15:48:18

@magánügy: (amúgy szerintem az eredetiből sem az jön ki, hogy romlott, de mindegy)

Ordo001 2018.04.25. 15:56:27

@macska az úton: Persze, hogy nem... az viszont látszik a Tesco leveléből, hogy leginkább ez a kérdéskör érdekelte őket a leginkább.

jogasz12345 2018.04.25. 18:03:59

Kedves János,
Nagyon érdekesnek találom az irományát, gondolom mielőtt megírta jól feltérképezte az ügy hátterét.
Lenne nekem is néhány kérdésem önhöz.
Gondolom, amikor az ön ismerőse megkereste, ön megnézte a munkaszerződését mielőtt megírta a cikket.
A leírtak alapján Dia nem a megkeresett cég alkalmazottja, hanem egy alvállalkozó kollégája. Akkor a Tesco neve csak azért került az ön kis irományába, hogy nagyobb hírverést szerezzen?
Ön úgy gondolja, hogy bármelyik kereskedelmi vagy gyártó vállalatnál a dolgozók szabadon és korlátlanul étkezhetnek az árukészletből. Vagy esetleg Dia szerződése tartalmazott ilyen pontot mely erre feljogosítja?
Gondolom, tisztában van az adatvédelmi törvényekkel, tehát tisztában van azzal is, hogy kit terhel a felelősség ilyen esetben.
Ha jól értelmezem a két lány közül az egyik kiskorú.
Nagyon erkölcstelennek tartom, amikor kiskorú gyermekeket kihasználnak és törvénytelenül foglalkoztatják őket. De jön a kérdés: A gyerekek szüleit vagy hivatalos gyámját is megkereste, hogy nyilatkozzon arról, hogy miként történhet meg, hogy a lány eltűnik 14 órára éjszaka (13munkaóra az ön állítása szerint + 1 óra utazási időt számoltam), és a szülő/gyám nem keresi a gyereket?
Bátorkodok az ön cikke alapján egy gyámügyes kollégával felvenni a kapcsolatot, hogy vizsgálják ki, hogy a gyerekek a megfelelő helyen nevelkednek-e. Szülői engedély nélkül nem lehet 16év alatt munkát vállalni, akkor a szülő nem fordított kellő figyelmet a gyermekére, ha éjszaka el tudott menni 13 órás műszakba? Vagy esetleg engedélyét is adta a szülő a gyereknek a munkához?
Természetesen jól látszik a munkáltató felelőssége is, remélem, megkapja a jogszabályok alapján járó büntetését.
Tisztelettel várom válaszait a feltett kérdésekre.

Karmak 2018.04.25. 22:13:46

Tisztelt Jogász!

Az esetet történetesen magam is elég jól ismerem így tudok válaszolni a feltett kérdésekre.

- A Tesco már közvetetten elismerte hogy valamekkora mértékben felelős az eseményekért. Bár ennek a mértékét jelenleg még vizsgálják, ennek tudatában már nem érdemes ezt a tényt vitatni.

- Korlátlanul?! Hiszen a jegyzőkönyveb igen-igen korlátos "dézsmálásról" írnak. Az összeg nagysága egy gombóc fagyi árát sem éri el. Nem tudom ebben az ügyben értelmezni a korlátlan fogyasztásra vonatkozó megjegyzést. Ellenben úgy gondolom, hogy az eladásra, sőt már eladományozásra is alkalmatlan élelmiszert ha egy dolgozó kényszerűségből elfogyasztja, az elsősorban nem büntetőjogi, hanem emberi jogi kötelezettséget ró a munkáltatóra. Különösen ha ez a személy ráadásul fiatalkorú vagy gyermek. Szerencsére ezt a Tesco illetékese is hasonlóan gondolja. (Márpedig ő csak tudja mi náluk a módi. Nem igaz?)

- Megnyugtathatom. Munkám során épp a közelmúltban konzultáltam egy a család helyzetét régóta ismerő, elismert gyermekvédelmi szakemberrel, aki kifejezetten pozitívan nyilatkozott az édesanyáról. A kérdése annyiban jogos, hogy egy megözvegyült édesanya valóban sokkal nehezebben látja el szülői feladatait mint egy két tagú szülőpáros, ennek ellenére sem szokták a megözvegyült szülőktől a gyermekeiket hatóságilag kiemelni. Lehet Ön ezt hibának tartja, szerintem ezt mi a gyermekvédelemben aktívan dolgozó szakemberek többségében helyes gyakorlatnak gondoljuk.

- A gyermeket a szülő engedélye nélkül és a papírjai átvizsgálása nélkül vették fel, majd osztották be éjszakai műszakra. Ez egyértelműen nem a gyermek hanem a munkáltató hibája.

Remélem kielégítő választ sikerült adnom a kérdéseire!

Üdvözlettel,
gyermekvédő

retkeslaci 2018.04.26. 04:58:50

Jól értem, hogy alvállalkozón keresztül foglalkoztatták a gyereket, ezzel akarod a Tescot kibújtatnk a felelősség alól? A Tescoban történt az eset és a Tescoban tartották fogva jogellenesen, személyi szabadság megsértése. A Tescoból nem hívhatott senkit telefonon, a Tesco biztonsági őre (hótmindegy, hogy milyen trükkel foglalkoztatják alvállalkozóként) beszélt vele úgy, mint egy darab szarral.

A poszt szerint gyerek jelezte, hogy leesett a vércukra. Ezt ignorálták a felettesei. Ezzel az egészségét veszélyeztették.

Nyugaton egy ilyen ügy után bocsánatkérés és vaskos kártérítés járna és úgy kipellengéreznék a céget, hogy belerokkanna. De persze a kelet-európai gyarmatokon bármit megtehetnek a multik.
A kiskorú elleni személyi szabadság megsértése (false imprisonment) önmagában nagyon durva kártérítési összegeket vetítene előre egy angolszász országban.

retkeslaci 2018.04.26. 05:02:24

@jogasz12345: "Ön úgy gondolja, hogy bármelyik kereskedelmi vagy gyártó vállalatnál a dolgozók szabadon és korlátlanul étkezhetnek az árukészletből"

A gyerek jelezte többször, hogy rosszul van, leesett a vércukra, leszartak. Milyen korlátlan étkezésről írsz?

funfun 2018.04.26. 05:57:18

Kissé terjengős és modoroskodó stílusú írás után azért maradt 1-2 tisztázatlan kérdés.

- Most cukorbeteg a lány amúgy, vagy nem? Ha igen, miért nem volt nála semmi, amit olyankor szedni/enni szoktak, ha leesik a cukorbetegek vércukra?
- Ha az anyját is kihívták, hogyhogy nem hívták ők a rendőröket? Miért csak a fogva tartók hívhatták volna őket?
- Tettek-e közvetlenül az eset után feljelentést a személyi szabadság megsértése miatt?
- Ezt a magántanuló dolgot sem igazán értem. "van szerencsém néhány éve ismerni két nagyszájú, remek kamasz lányt, akik azért dolgoznak, hogy alapvető szükségleteik kielégítésére ne a családi kasszából kelljen pénzt kivenni."
Tehát azért magántanuló, hogy mondjuk mozijegyet, vagy egy pólót megvegyen magának?

Sir Galahad 2018.04.26. 06:25:13

Egyszerű megoldás lett volna, ha a leány a fürt szőlővel elballag a kasszához és kifizeti, mielőtt nekiáll majszolni. Vajon miért nem így tett?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 06:38:40

Egyértelmű, hogy nem cukorbeteg. Következésképpen nem "eshetett le" a vércukra. A hypoglykaemiás beteg mellesleg cselekvésképtelen, vagy ha nem az, akkor van ideje előbb kifizetni a dézsmálás helyett. A poszter vagy egyszerűen ostoba, vagy tisztességtelen; tekintettel erre a blogra, én az utóbbit tippelném.

2018.04.26. 06:49:44

Kiemelt jutalmat érdemel az ügyet felderítő sasszem, hiszen egy ilyen súlyú esemény - nyugodtan kijelenthetjük - a társadalomra is veszélyt jelent. Külön kiemelendő, hogy dícséretes ügybuzgalmának köszönhetően az okozott kár is megtérült. A cég példamutató önmérsékletet tanúsított, amikor eltekintett az elkövető jobb kezének levágásától, holott egy ilyen kiemelten súlyos ügy kapcsán a nyilvános főbelövés sem lett volna túlzó.
De most komolyan, egy gyerek (szerintem 16 évesen nyugodtan nevezhetjük annak, mindegy, hogy a jogi hablaty szerint mi a hivatalos megfogalmazás) megkívánt pár szem szőlőt, mindegy milyen indokkal, és ebből ilyen ügyet kell kreálni? Nem lett volna elég egy szóbeli figyelmeztetés, hogy ejnye, nálunk ezt nem nézik jó szemmel? Vagy o.k., megetted, de akkor ezt ki kell fizetni? Szánalmas.

axolotl77 2018.04.26. 07:42:59

Irány a rendőrség!

Btk. 194. § – Személyi szabadság megsértése

194. § (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyi szabadság megsértését

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,

b) aljas indokból vagy célból,

c) a sértett sanyargatásával,

d) védekezésre képtelen személy sérelmére,

e) fegyveresen,

f) felfegyverkezve,

g) jelentős érdeksérelmet okozva vagy

h) hivatalos eljárás színlelésével

követik el.

Punxsutawney Mormota 2018.04.26. 07:44:50

@Molnárgörény: Jééééé, egy távdoki! Gyurcsók reinkarnálódott :D :D :D

Roan 2018.04.26. 07:46:04

@funfun: "Most cukorbeteg a lány amúgy, vagy nem? Ha igen, miért nem volt nála semmi, amit olyankor szedni/enni szoktak, ha leesik a cukorbetegek vércukra? " - hipoglikémia nem csak a cukorbetegeknél lehet, pl. Gilbert-szindrómásoknál is előfordulhat. Ha valaki ezt tudja magáról, hordhat magánál szőlőcukrot, de nekem pl. kamaszkoromban, mikor ez előjött, fogalmam sem volt, hogy mi ez, és hogy hogy veszélyes lehet.

Punxsutawney Mormota 2018.04.26. 07:46:16

@kermi: De majd ha gyünnek a migráncsok, és lesz saria rendőrség, akkor levágják a kezét, hidd el nekem! :)

Roan 2018.04.26. 07:46:40

@Molnárgörény: a fenti válasz neked is szól.

axolotl77 2018.04.26. 07:48:32

@Molnárgörény: De. Leeshet.
www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/hipoglikemia_alacsony_vercukorszint/421
"A hipoglikémia tünetei
A vércukorszint leesése során először a vegetatív idegrendszer lép működésbe, és ennek hatására olyan izgalmi tünetek jelentkeznek, amelyek az egyént táplálékfelvételre és ezzel a vércukorszint emelésére hivatottak sarkallni: éhség, idegesség, feszültség, izzadás, rossz közérzet mutatkoznak."
Ha ehhez hozzá vesszük a 40 kg testtömeget, akkor el is tudom képzelni, hogy nem tud annyi glükózt mobilizálni a szervezete amennyire szüksége van.

Roan 2018.04.26. 07:52:47

@Sir Galahad: Én 15 éve dolgoztam egy rövid ideig a Tescóban (nem diákként), de akkor a dolgozók nem mehettek munka közben csak úgy vásárolni. A munkaközi szünet és a dohányszünetek kivétele a vezetővel egyeztetve történt, sőt, az éjszakai árufeltöltőknek csak egy előre meghatározott időben járt a szünet, előtte-utána 4-4 órán át folyamatos munka, megszakítás nélkül. Itt lány jelezte a problémáját, csak pont senkit sem érdekelt.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 07:54:30

@jogasz12345: Mit okoskodsz itt, te áldoktorka? nyilván úgy vagy te jogász, mint én... Sehogy... :DDD
Hallottál már te az arányosság elvéről? Azonkívül feltűnt-e csekély értelmű személyednek, hogy a kis buksza előre jelezte a főnökeinek, hogy rosszul érzi magát?
Ennek ellenére tovább csicskáztatták. Na erre varrj gombot öcsi!
Egy rendes nyugati vagy angolszász országban már pusztán ezért a tényért (a korhatár alatti törvénytelen foglalkozatás tényét nem is említve) szarrá büntetnék a céget és bilincsben kalimpálva vinnék el a cég felelős vezetőjét. A megmaradtak meg úgy kirúgnák a biztonságiakat a jogtalan fogva tartásért - persze csak miután kollektíve együtt kiszabadultak a letöltött börtönbüntetésükből - hogy a büdös életben sehol nem találnának munkát. Aztán jönne a hab a sütire. A munkavállaló által elszenvedett (erkölcsi, becsületi és személyiségfejlődésben bekövetkezett) kár kompenzálása a egy finom kis per formájában a cég irányába. Az pedig garantáltan egy csinos kis 7-9 számjegyű összeg (dollár vagy euro!) megítélésében domborodna ki a kislány javára. Ugye ott nem korrupt magyar bírók vannak. Ja és ha te lennél a cég ügyvédje - ami persze képzettséged és tudásod hiányossága okán kizárt - akkor, ha előjönnél az ilyen gyámügyes faszságokkal, akkor téged is gyorsan lecsuknának bűnpártolásért, hiszen egy bűnöző cég bűnöző munkatársait anyagi érdekedre tekintettel próbálsz meg kimosni a slamasztikából. Aztán odabenn a sitten jogászkodhatsz a bv-sekkel. Majd jól fejbevernek egy gumibottal.
Ja és okoska: a gyermek szüleitől nem elvárható, hogy az MT éjszakai kiskorúak munkavégzésre vonatkozó rendelkezéseit pontosan tudják, de a köcsög Tescos HR-esektől és vezetőktől annál inkább. Ne gyere azzal a szar szöveggel, hogy a jogszabály nem ismerete nem mentesít, mert akkor országunk a 10 millió többszörös (pénzügyi, munkajogi, bankjogi, büntetőjogi, agrárjogi, adójogi, stb...) szakjogász országa kellene, hogy legyen. Úgyhogy elmehetsz te a picsába az okoskodásoddal együtt. Javaslom ne végezd el soha a jogi egyetemet, mert ennyi ésszel a büdös életben nem tudnál úgysem elhelyezkedni és dolgozni a szakmában.
Volt nekem egy ismerősöm egy sportoló csaj aki elvégezte a jogot, leszakvizsgázott és szakjogászija is van, de olyan hülye mint a segg. Ha nem vándorolna másfél évente újabb munkahelyekre és nem cummantaná le a főnökét, vagy dugna vele, akkor mehetne vissza sportolni, bár abból már kiöregedett. Szerencséje, hogy kurva jó teste van és minden főnöke a közigazgatásban meg az ügyvédi irodában is meg akarja dugni. Na kb te is ezen a szakmai szinten lehetnél, ha ledoktorálnál.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 07:58:28

@axolotl77: Bezony. A tescosok ráadásul nem jelentették fel azonnal, tehát a bűnpártolás tényállása is fennen forog. Lehet is szórakozni.

sfyou 2018.04.26. 07:59:47

"Nyomtatólónak nem kötik be a száját."

LebensraumamOsten 2018.04.26. 08:01:47

@Sir Galahad: Éjszaka lezárt kasszánál? Noooooormális vagy te szerencsétlen? Aztán hogy nyitnák fel a kasszát zárás után? Mit mondanának a NAV-nak? (elektronikusan figyelik a kasszát)
Bocs, kinyitottunk éjszaka? Mit írnának a kasszazárási és nyitási jegyzőkönyvbe?
Gondolkozol te ??? Hazatalálsz te magadtól?

LebensraumamOsten 2018.04.26. 08:11:33

@retkeslaci: Lófaszjogászka elfeldkezik az apró tényről, hogy a csaj jelezte a tényt, hogy rosszul van. Ennek ellenére tovább dolgoztatták.
Akkor jogi okoskánk kronológiai sorrendben (ugye a szőlőevés még nem történt meg) elkezdhetne az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata alapján (ENSZ 1948) a Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről (Európa Tanács és mi is ratifikáltuk!) a 4. cikkben szereplő "Rabszolgaság és kényszermunka tilalma" megszegésének megvalósulását eredményező tényállás kialakulásáról értekezhetni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 08:23:06

Lopott, lopott, így járt, tolvajok nem érdemelnek jogokat.

Amúgy meg mi az, hogy nem engedélyezte kihívni a rendőrséget? lol... senkinek nem kell engedélyezni ezt. Megfogod a telefont, tárcsázol és kijönnek, ennyi, bár erre nehéz lehet 60iq alatt rájönni gondolom...

enipeni 2018.04.26. 08:27:06

Azert ne idegeskedjen mar senki nem csak a cukorbetegeknek szokott leesni a cukra... a tied is leeshet ha nem eszel. A fiatal lanyoknak meg igen sokszor leesik ezert kb kozhely hogy iskolai unnepsegek soran ajuldoznak a lanyok. ebben ugye lehet hogy pont megvan neki, van aki fogyokurazik, hirtelen megnott, hormoningadozasok barmi.
ha tudod ez hogy nez ki akkor elkezd elotted sotetedni a vilag, szedulsz es nem birsz kb jarni. gyorsan kell cselekedni.

az hogy ez a lany tudta hogy mit kell csinalnia ha elkezd szedulni mar alapbol jo dolog. raadasul szolt a fonokeinek. az hogy a fonokei meg nem az meg tudatos veszelyeztetes. nem tudom milyen munkat vegezhetett, de ha elajul a raktarban akkor valoszinu sokkal veszelyesebb helyzetbe kerulhett volna.

vernon 2018.04.26. 08:28:37

Van itt minden: Személyi szabadság megsértése, emberi méltósághoz való jog sérelme, de szóba jöhet jogellenes munkaviszony megszüntetés is (ehhez látni kellene a papírokat)

enipeni 2018.04.26. 08:31:04

@Berelhetoreklamfelulet: "kiflicsucsok" Selmeczi Gabriella-- mai napig orszaggyulesi kepviselo.... vagy vannnak egyenlobbek?

lenörd hofstadter 2018.04.26. 08:31:58

Biztonságiak "idegessége" érthető. Kiesett négy órájuk a lopásból. Nem kevés kár volt ez nekik arra az éjszakára.

lenörd hofstadter 2018.04.26. 08:35:18

@enipeni:

Vannak. Pár napja multinál a sor végére érkezett egy csókos. Áruházi dolgozó észrevette, ránézett a kezében kosár nélkül tartott valamire, majd a bejárathoz vitte és kikísérte. A smasszer még köszönt is nekik.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 08:36:52

@enipeni: Jah... csak a iskolai bulik után általában az alkohol és mindenféle pszichoaktív szerek miatt kezdenek ájuldozni....

enipeni 2018.04.26. 08:42:20

@Berelhetoreklamfelulet: latszik hogy nem tartozkodsz gyerekek/fiatalok kozeleben de ugy irsz mintha nem lettel volna soha fiatal es nem lattal volna ilyet. en pl majdnem tobbszor elajultam a suliban es 10 kor takarodo volt otthon semmi buli.... de sokszor unnepsegeken a lanyok kidolnek a sorbol (es ez fuggetlen a bulizastol). ha regi filmeket nezel mit gondolsz miert van hogy a nok mindig elajulnak? azert mert elofordul/ elofordult.

enipeni 2018.04.26. 08:49:54

@Berelhetoreklamfelulet: Megjegyzem, ha az alcohol, kabitoszer, bulizas lenne az ajulas oka akkor legfokeppen fiatal fiukat erintene ez ajulas problema, mert szerintem meg mindig ok buliznak tobbet de legalabbis egyenlo lenne az arany.

Ekrü 2018.04.26. 08:51:41

@enipeni: "raadasul szolt a fonokeinek. az hogy a fonokei meg nem az meg tudatos veszelyeztetes."-Erre van valami bizonyíték?Mert ugye utólag mindenki azt mond amit akar.
Más.Ezt a "magántanuló ,hogy iskolai kötelezettségei mellett dolgozhasson" dumát nem igazán értem.Jelenleg 16 év a tankötelezettség.Nem arról van inkább szó,hogy :
a,:otthagyta az iskolát mert utált tanulni
b,: kirúgták az iskolából mikor betöltötte a 16.életévét
és jelenleg estin tanul vagy nem tanul?

werecke 2018.04.26. 08:52:28

@retkeslaci: Igen nyugaton ebből élnek meg a buzik , a nők , meg a másság. Nem azért büntetnek amit csináltam hanem azért ami vagyok. Libsi logika és sajnos van ahol helyt adnak neki. Mi ne legyünk ilyen hülyék !

vernon 2018.04.26. 08:52:36

@Berelhetoreklamfelulet: messziről könnyű okosnak lenni. Leírás szerint egy 16 éves 40 kilós lányról van szó, akivel szemben egy maffiózóként viselkedő ember áll.

Sir Galahad 2018.04.26. 08:53:40

@LebensraumamOsten: A posztban nincs benne, hogy a kassza zárva volt-e. Ha zárva volt, akkor más a helyzet.

vernon 2018.04.26. 09:02:22

@Ekrü: bizonyítani akkor kellene, ha esetleg komoly kétség merül fel arra vonatkozóan, hogy nem mond igazat. Szerinted mi másért ette meg akkor a szőlőt? Csak úgy szórakozásból, hogy kárt okozzon a munkaadójának? Merült fel szándékos károkozásra utaló viselkedés? Csinált ilyet korábban is?

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 09:03:42

@enipeni:
10kor takarodo
ha
ha
ha
ha
ha
ha
ha
ha
ha
ha
ha
ha

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 09:04:58

@enipeni:
Szvsz, amikor te fiatal voltál az kb. 30-40éve lehetett...
Én most vagyok fiatal, és ilyen, hogy 10kor takarodó még az ÁLMAIDBAN sincs.
Buli az van. alkohol, pia, cigi, drog az is van.

Ekrü 2018.04.26. 09:09:01

@vernon:
"bizonyítani akkor kellene, ha esetleg komoly kétség merül fel arra vonatkozóan, hogy nem mond igazat. "-Azért azzal az állítással,hogy szólt a főnökének ,de az nem csinált semmit,gyakorlatilag megvádolja a főnökét azzal,hogy veszélyeztette.Ezt nem ártana valami bizonyítékkal is alátámasztani.Mert így utólag olyan látszatja van,hogy azért mondja,hogy megsajnálják.

" Szerinted mi másért ette meg akkor a szőlőt? "-Pld. épp azt pakolta ki és megkívánta ezért csipegetett belőle.

Anna Kiraly 2018.04.26. 09:09:15

eltekintve attól, hogy a 'biztonsági őrneki' becézett droidok milyen munkát végeznek... azt majd kivizsgálja akinek ki kell vizsgálni és nem változik semmi...
1 ha beteg nem dolgozik 2 ha szarul van és senki nem segít akkor fogja magát és hazamegy, orvost hív, kaját vesz 3 nem eszünk a tesco-ban az áruból akkor sem, ha ott dolgozunk. én gyógyszergyárban dolgozom, ha fáj a fejem, be kéne vennem pár szemet a szalagról? és ha valaki a ruhagyárban fázik felvesz egy pulcsit gyorsan?
a helyzetet meg lehetett volna oldani normálisan is. mindkét fél részéről. ez a cikk pedig kattintás és hatásvadász. arról nem beszélek, hogy mennyire modoros..

kommentes nikk 2018.04.26. 09:13:49

Remélem hogy aki a lányt ostorozza, az tudatában van annak, hogy egy érzéketlen tuskóbarom. A vásárlók nagy része is le szokott csippenteni pár szőlőszemet sétálás közben, sőt, belecsippentenek a kilós mogyoróba, kesudióba, ami nem szép dolog, de megszokott, és senki nem csinál ügyet belőle, mert pénzben kb mérhetetlen összegről van szó egy napi tíz-százmilliós forgalmú üzletben. A görcs álljon abba a túlbuzgó szemétláda biztonságiba, aki képes volt vegzálni egy 16 éves lányt kurva kilenc szem szőlőért, lehet itt jogászkodni meg okoskodni, de emberi mércével az ilyen lény egy darab szar, meg az is, aki védi. Plusz tényleg kiadós pert kéne akasztani a nyakukba, de annak a nyakába is, akinek jelezte a lány, hogy rosszul van, és leszarta. Remélem visszakapja az élettől.

kommentes nikk 2018.04.26. 09:16:05

@Anna Kiraly: "ha szarul van és senki nem segít akkor fogja magát és hazamegy" - ja, persze, a te mesevilágodban. A valóságban azonnal kirúgják. Hogy lehet ilyen életidegen elképzelése valakinek a világról? Gondolom valami mamahoteles bölcsész vagy.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 09:17:22

A tanulsag: nem kene lopni, mert a karvalytokes Teszko ezt nem turi

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.04.26. 09:18:20

@Sir Galahad: a budaörsi Tesco nonstop, szóval kellett nyitva legyen pénztár.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.04.26. 09:19:33

@kommentes nikk: lol, tehát te inkább maradsz, csak nehogy kirúgjanak, főleg diákként...nekem azért az életem cseppet fontosabb, mint egy rohadt munka.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.04.26. 09:21:08

@kommentes nikk: így van, a többi budösbunkó, aki "jajjugyancsakkétszemszőlő" alapon "csipeget" is egy neveletlen tolvaj...

Ekrü 2018.04.26. 09:24:07

@kommentes nikk: "A vásárlók nagy része is le szokott csippenteni pár szőlőszemet sétálás közben, sőt, belecsippentenek a kilós mogyoróba, kesudióba, ami nem szép dolog, de megszokott, és senki nem csinál ügyet belőle,"-Ezt úgy hívják,hogy lopás.Akkor is ha az összeg minimális.Lehet,hogy ez a te ismeretségi körödben ez megszokott dolog,de hidd el nagyon sokan nem így vannak vele.

McCoy02 2018.04.26. 09:24:42

Alapból az a véleményem, hogy Tesco biztonságőri munkánál lejjebb nincs. Plusz nagy része a munkájában éli ki a perverzióját. Bringát akartunk venni (még régebben), persze eladót nem találtunk. Kiválasztottunk egyet, én magam beállítottam az ülést, hogy a párom ki tudja próbálni, hogy jó 1 perc múlva ott volt egy biztonsági őr, hogy ne biciklizzünk a Tescoban. Próbáltam magyarázni, hogy csak ki akarjuk próbálni, de nem bírta megérteni, sőt fenyegetőzni kezdett, ha megint felülünk rá, akkor elvisz minket hátra és megkapjuk a magunkét. Elmentem a vevőpulthoz, és jegyzőkönyvet vetettem fel az esetről. Átmentünk egy másik boltba és vettünk egy bringát. Vicc, hogy kifele menet, még odaszóltam neki, hogy remélem holnap már nem kell jönnie dolgozni, mert hivatalos panaszt tettem ellene. Erre nekiállt megint fenyegetőzni, hogy menjek ki vele a parkolóba és majd megkapom a magamét. Mondtam neki, hogy én oda tartok, jöjjön ha akar. Nem jött. :) Narcisztikus barom az összes, azt hiszi, hogy hatalom van a kezében, és ő az isten, közben meg egy utolsó senki.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 09:24:56

@Hozzászólok:
A mai fiatalság már csak ilyen. A valóság szomorú, nem véletlen nem lesz nyugdíjad, ők nem fogják kitermelni az 100...

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 09:26:31

Anno, jó-jó régen nekem is volt szerencsém 2 hónapot eltöltenem tesco-ban melóval. A biztonsági személyzet a legalja patkányokból áll, az áruházakban a biztonsági főnökök gerincét akkortájt a rendőrségtől fegyelmi és etikai vétségek miatt kirúgott s*arháziak alkották. Ott ahol én melóztam konkrétan az egyik ilyen fas*kalap valamitől olyan dührohamot kapott, hogy szétverte a fél irodát, meg leborogatott mindent, mert az egyik menedzser vissza mert szólni neki. Az áruházvezető meg csak hümmögött, hogy hát igen ő ilyen, kicsit hirtelen haragú. Na most feltételezem, hogy jelenleg sincs hiány a hasonlóan tehetséges előemberekből, szóval nem vagyok meglepve.

kommentes nikk 2018.04.26. 09:27:38

@onlajnok: a kiscsaj 16 évesen éjszakai műszakban keccsöl, szerinted hobbiból teszi? mert nekem gyanúm, hogy rohadtul kell neki a pénz, amit erősíthet, hogy az özvegy anyja egyedül neveli. Ilyen helyzetben eléggé kényszerpályán mozog az ember, és nem szarja le, hogy kirúgják-e vagy sem. Neked se lehet közeli kapcsolatod az ilyen aljamunkák természetével, ilyen helyeken olyanok gályáznak, akiknek a kis pénz is nagyon kell. És igen, a világ döntő részében az embereknek fontosabb a munka megléte, mint a saját egészségük, és ez a felsőbb szintekre is igaz. Ha az egészség lenne a fontosabb, az összes gyári melós, fizikai munkás, stresszben élő irodai igavonó felmondana, mert mind rohadt káros az egészségre.

vernon 2018.04.26. 09:28:13

@Ekrü: "Pld. épp azt pakolta ki és megkívánta ezért csipegetett belőle. "

Ezzel lényegében kétségbe vontad azt is, hogy a lány rosszul volt. (Ugyanis két külön dolog, hogy úgy érezte mindjárt elájul, és hogy szólt-e róla). Így gyakorlatilag 100%-ban szavahitetlennek tekinted a lányt, miközben teret engedsz a másik oldal hipotézisének. Ez nagyon nem pártatlan bíráskodás.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 09:29:58

@Muad\\\'Dib: A kapusok sehol sem eppen adjunktusok.

A teszko igy tartja lenn a ktgeket, es kb. az alacsony ar miatt jar a magyar a tuskoba.

Szoval aki inteligencs portasokat akar az fizesse meg, de ne sirjon a proli orok miatt ha proli helyre jar bevasarolni...

szerintem

kommentes nikk 2018.04.26. 09:30:08

@Ekrü: nem az ismeretségi körömben kedves barom, hanem látni az áruházban. És nem azt mondtam, hogy elfogadott, hanem hogy létezik, és nem szokott a teszkó sem szőlőcsipegetésért négyórára fogvatartani embereket, mert értem, hogy te ilyen kurva erkölcsös vagy, ellenben a teszkó magasról leszarja a szőlőcsipegetést, mert lényegtelen. Csak itt volt egy önmagát fényévekkel túldimenzionáló biztiőr kutya, aki magát valami hatalomként definiálta, és jó ötletnek tartotta, hogy egy cingár ájuldozó kislányon töltse ki a komplexusait.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.04.26. 09:31:09

@kommentes nikk: végeztem ilyen aljamunkát én is diákként, igaz nyáron és nem a megélhetésért. Ok, tehát gyakorlatilag felmented azt, aki a megélhetésért lop? És amúgy így is gondolom az lett a vége, hogy többet oda nem kell dolgozni mennie, tehát ugyanott van, de még meg is hurcolták...tényleg megérte.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 09:31:59

@kommentes nikk: Kamu a cikk legalisan nem lehet kiskoruakat ejszakai muszakban dolgoztatni.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 09:32:30

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
Mint írtam anno nem csak a tébláboló csicskák voltak ilyen jó képességű idióták, hanem a biztonsági főnökök is (sőt, gyakran ők voltak a nagyobb barmok mert a sima őrök között volt normális is azért szép számmal). Akik mellesleg már akkor is igen szép pénzt kaptak.

Anna Kiraly 2018.04.26. 09:34:05

@kommentes nikk: akkor kirúgják baszod, de nem ájul el, nem veri be a fejét és nem hal vagy nyomorodik meg egész életére. tescos árufeltöltő munkát bármikor talál épp a mai magyarországon... talán az egészségét és szaros alja munka elé kéne tudni tenni.
amúgy nem jött be. IT-s, vagyok, egyedül élek, és 30 éve vagyok beteg. tudom milyen elájulni az utcán.. gondolom te meg egy faszfej vagy, aki mindent mindenkinél jobban tud és arra veri a farkát hogy idejön belekötni másokba.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 09:34:41

@kommentes nikk: teljesen mas hogy mit csinal a Tusko a vasarlokkal, akik a penzt hozzak, meg az alkalmazottakkal, akik viszik

A lopast csirajaban kell kiirtani a magyarokbol....en azt se ertettem soha miert kell a szallodakbol lopni ami szinten /nem csak/ magyar proletar nemzeti sport, hisz eleve nem a raszorulo reteg jar szallodaba

kommentes nikk 2018.04.26. 09:34:46

@onlajnok: jajbazmeg, te most itt össze akarod mosni a megélhetési bűnözésnek nevezett valamit azzal, hogy egy szédelgő melós 9 szem szőlőt megevett. Nem kilószámra tömte a táskájába, nem rendszeresen csinálta, bekapott pár szemet, a kárérték a gyakorlatban nulla. Olvastad a teszkó könyvet? Ajánlom, rettenetesen szórakoztató, és az egykori melós leírja benne, hogy milyen százezres tételekben megy a szervezett lopás a melósok által. Na ez pont nem az, tegyünk már ésszerű különbséget.

kommentes nikk 2018.04.26. 09:36:51

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: a szállodából való lopkodás nem magyar műfaj, amerikai vígjátékok roppant gyakori toposza, világszintű jelenség, ráadásul a szálloda azt eleve belekalkulálja a költségekbe, szóval amiatt ne fájjon a fejed (ettől még persze oltári gyökérség elvinni a klotyópapírt, de a szállodának kb mindegy, hogy azt az egy gurigát egy kiadós fosással tüntetem el, vagy a táskámba tömöm - disclamier: én nem tömöm).

várrom a magyar igazság 2018.04.26. 09:38:36

@Berelhetoreklamfelulet: te is annyit toltad a cuccot hogy már nem is emlékszel, miket csináltál. Ahelyett hogy dolgoztál volna, mint a cikkben szereplő lány.

Sir Galahad 2018.04.26. 09:39:06

@LebensraumamOsten: Bocs, most írta egy hozzászóló, hogy az említett Tesco éjjel-nappal nyitva van, tehát volt kassza. Így elég egyértelmű a helyzet: a leányzó simán kifizethette volna a fürt szőlőt, de nem tette. Innentől magára vessen - legfeljebb azt lehet felvetni, hogy mennyire volt arányos a vele szembeni fellépés, de a jogosságához kétség sem férhet.

Ekrü 2018.04.26. 09:40:44

@vernon:" Ezzel lényegében kétségbe vontad azt is, hogy a lány rosszul volt."-Te kérdezted meg ,hogy mi más oka lehetett a csipegetésnek,én pedig írtam egy másik lehetséges verziót.
"Így gyakorlatilag 100%-ban szavahitetlennek tekinted a lányt, miközben teret engedsz a másik oldal hipotézisének. Ez nagyon nem pártatlan bíráskodás."-Miért kéne egy ismeretlennek bármit elhinni bemondásra?Csak azért mert úgy mondja?Az nem lenne részlehajló ha feltétel nélkül a lánynak hinnék?Ebben a történetben csak egyetlen bizonyított tény van.Az ,hogy a lány megdézsmálta a szőlőt.A többi pedig vagy igaz vagy nem.Végül is messziről jött ember azt mond amit akar.

retkeslaci 2018.04.26. 09:43:55

@Sir Galahad: te se dolgoztál még multinál. Én igen, diákként. El se hagyhatod a munkahelyedet, hugyozni se mehetsz ki. Komolyan. Le se ülhetsz, pénztárcádat, minden cuccodat az öltözőben kell letenned, ahova nem mehetsz akkor, ha nem engednek el. Ja és pont a lopások elkerülése végett nem vásárolhatsz munkaidő alatt. Ugyanis a legtöbb áruházi lopás úgy történik, hogy a dolgozó összejátszik a pénztárossal és beütnek más, olcsóbb termék vonalkódját vagy egy terméket beolvasnak és kettőt visz ki az alkalmazott.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 09:45:09

@Ekrü:
Gondolom ezért kért elnézést a tesco. Mert csak az a bizonyított tény. Ugye?

Ekrü 2018.04.26. 09:45:41

@kommentes nikk:" És nem azt mondtam, hogy elfogadott, hanem hogy létezik,"-Attól még ,hogy létezik,nem helyes.Nem kéne se elbagatellizálni,se pedig elfogadni mert mint írtam a lopás akkor is lopás ha kis értékű.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 09:49:45

@retkeslaci:
Ha ennyire szar ne dolgozz ott.
Ha nem lesz munkaerő majd javítanak a munkaviszonyokon.
De amíg van bőven jelentkező, addig a te igényeid nagyobbak mint amit a piac elvár...

Ekrü 2018.04.26. 09:54:51

@Muad\\\'Dib: A Tesco a 4 órás bezárásért kért elnézést.No meg azért mert ilyenkor mikor az újságba kerül az ügy ,első a jó benyomás keltése.Viszont a levélben az is benne van,hogy elkezdték a ügy kivizsgálását.Tehát az,hogy a lány tényleg rosszul volt,vagy tényleg szólt a főnökének még nem bizonyított.Ha kiderül ,hogy hazudott ,akkor majd a Tesco kér egy helyreigazítást .

oszt jónapot 2018.04.26. 10:12:08

@Anna Kiraly: Mondjuk akkor pont lehetne annyi eszed, hogy honnan a faszomból szedjen éjszaka kaját? Mire hazaér hatszor elájul az utcán. Én is belezabáltam volna a szőlőbe.

Cycmen 2018.04.26. 10:18:56

@Molnárgörény: " A poszter vagy egyszerűen ostoba, vagy tisztességtelen; tekintettel erre a blogra, én az utóbbit tippelném."

Én mindkettőre, valamint arra hogy ócska hatásvadász. Itt rendszeresen hajléktalanokkal megesett sérelmek, rasszista öregasszonyok által vegzált fekete (jelentsen ez bármit) kislányok, valamint leeső cukrú szőlőfogyasztók szerepelnek!

Anna Kiraly 2018.04.26. 10:21:55

@oszt jónapot: igen, az egyetlen megoldás, mindig a lopás... jól látod... tudod hány ember él komoly betegséggel, rákkal, ami nem egy sima 'jajleesettavércukrom' dolog. valamiért mégsem lop mindenki. talán mert nem az a normális? el tudott menni a főnökéhez szólni, hogy rosszul van? igen. el tudott menni a szőlőkhöz kajálni? igen. el tudott volna sétálni egy sportszelettel a kasszáig? igen.
a tények makacs dolgok.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:22:28

@Sir Galahad: Igen, az éjszakai árufeltöltők jellemzően szabadon vásárolgathatnak munkaidőben.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 10:23:10

@kommentes nikk: Nyilvan kalkulal a szalloda a lopassal de ettol meg szvsz ritka proli dolog lopni a torolkozot, papucsot, szappant barmit amit talalnak

oszt jónapot 2018.04.26. 10:27:30

@Ekrü: Kurvára mindegy, ha LOPOTT 9 szem kibaszott szőlőt, akkor sem zárhatják be.

Cycmen 2018.04.26. 10:27:52

@oszt jónapot: Mondjuk akkor pont lehetne annyi eszed, hogy honnan a faszomból szedjen éjszaka kaját? Mire hazaér hatszor elájul az utcán. Én is belezabáltam volna a szőlőbe.

Erre van egy tanmesém. Az író barátjával sétál és egy bekerítetlen telken meglátnak egy tő paradicsomot, rajta egy szép gyümölccsel. A barát megeszi mert az író nem kéri mondván hogy biztosan meleg a paradicsom. Igazából az édesapja jut eszébe, aki gyermekkorában rászólt egy hasonló helyzetben, hogy "nem te dolgoztál érte" !
Hja, a régi elavult nevelés!

Anna Kiraly 2018.04.26. 10:27:57

@oszt jónapot: szerintem bilincs van a lábukon bazinagy lánccal, hogy nehogy el tudjanak menni a polcok mellől. sőt, ostorral áll valaki a hátuk mögött. nem kell minden módon magyarázni, a lopás, az lopás.

Lángharcos 2018.04.26. 10:29:30

@funfun: A Tescoban dolgozóknál nem lehet semmi, mindent le kell tenniük a szekrényükbe. Így nem lehet nála se étel, se telefon. Se pénztárca.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:30:16

@Anna Kiraly: A tények valóban makacs dolgok, mint például az, hogy bezárták 4 órára, nem engedték telefonálni 9 szem kibaszott szőlő miatt.
Rendben, büntessék meg a 190 forint kár miatt, a többit pedig akkor ültessék le a gecibe, ugyanis a törvény mindenkire vonatkozik tudtommal.
(Már ha esetleg az emberségtől eltekintünk.)

oszt jónapot 2018.04.26. 10:31:07

@Anna Kiraly: Nem bilincs van rajta, de fogyatékos, hanem nem lehet nála a pénztárcája és nem akkor megy vásárolni, amikor akar.

Sir Galahad 2018.04.26. 10:31:34

@oszt jónapot: Hogy mennyire szabadon, azt nem tudom, mindenesetre fizetés nélkül az árukészletből falatozni biztosan tilos nekik (is, meg mindenki másnak is).

oszt jónapot 2018.04.26. 10:32:23

@Cycmen: Speciel a teszkós kislány százszorosan megdolgozott a szőlőért, ha már moralizálunk.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:33:20

@Sir Galahad: így van, kapja meg a jogos büntetését a 9 szem szőlő ellopásáért, a többi meg kapja meg a személyi szabadság korlátozása és egyéb finomságokért. Deal?

Lángharcos 2018.04.26. 10:34:00

@Molnárgörény: Nekem esett már le a vércukrom többször is. (Egyszer már evés közben jött rám) Hirtelen szédültem, zsibbadtam és nehézzé vált a beszéd.
Fizikai terhelésnél megnőhet a szervezet cukor igénye, és az árufeltöltés pont olyan melónak hangzik.

Nekem amúgy a hypo minden alkalommal hirtelen jött, nem lett volna időm egy Tescos árufeltöltő helyzetéből megoldani a dolgot:

Náluk nem lehet semmi, se pénz, se étel, se telefon, amikor dolgoznak, az le van téve a szekrényükbe. Tehát a csajnak ott kellett volna hagynia a munkát, átsétálni az épületen a szekrényéhez, kivenni a tárcáját (vagy onnan a kaját, ha van, de valószínűleg nem volt nála, a cukrosok nem szoktak éjjel enni), besétálni az ügyféltérbe, keresni cukros ételt, elmenni a kasszához és utána megenni.

A felettese egyértelműen hibás ebben a helyzetben.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:36:06

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy aki a munkahelyéről savazza a kislányt munkaidőben, az más most többet lopott a főnökétől, mint ő a teszkóból.

Joooe 2018.04.26. 10:39:31

Egyszerű ez mindkét oldalról, tehát összességében mégsem :)
1. Bármennyire kis értékű vagy jelentéktelen is a "lopás", még ha a szubjektív (és a másik fél felé nyilván nem igazolható, mellébeszéléssel egyenértékű) okokból ezt igazoltnak is érzi , attól az még nem stimmel, ha mindenki így viselkedne aki tescoban jár... személy szerint irritálnak a termékeket kifizetés előtt felbontogató, elfogyasztó emberek (semmilyen kereskedelmi kötődésem nincs, csak a jogérzékemet piszkálja)
2. 4 órán át fogva tartani elképesztő jogsértés, ez nem hatóság és eljárás alá vont személy közötti ügy, hanem két magányszemély közötti agresszió. Kvázi emberrablás, közel sem áll arányban a vélelmezett cselekménnyel. Nem tudom pontosan ennek szabályait, goondolom HA alapos a gyanú esetleg a rendőr kiérkezéséig feltarthatja a secus, de nehogymár pont a rendőr kihívását tagadja meg...
3. miért nem vitt magával nasit ha ilyen extrém betegsége van? vagy kért egy kollégától? vagy vásárolt?
4. hogy ment oda az anyja ha nem telefonálhatott?

Cycmen 2018.04.26. 10:39:47

@oszt jónapot: "Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy aki a munkahelyéről savazza a kislányt munkaidőben, az más most többet lopott a főnökétől, mint ő a teszkóból."

Ezt nevezem érvrendszernek! :D Az ócska libsi demagógia a szakterületed?

kommentes nikk 2018.04.26. 10:40:10

@Anna Kiraly: érdekes, hogy a magadfajta igazság bajnoka teli szájjal osztja a 9 szem szőlőt megevő kislányt, de egy szót sem ejt a biztonságiak által elkövetett bűncselekményekről, amik ezerszer súlyosabbak, mint egy 190 forintos értékű lopás, ha már mániád a félmarék szőlő megevését lopásnak hívni. Ugyanaz a seggfej vagy, mint a biztiőr, nagy mellénnyel nekimész egy kislánynak, de hason csúszva csicskulnál a benga orkok előtt ugyanebben a helyzetben, hogy utána teli pofával kiáltsd a világba a sérelmedet. Szívből remélem, hogy valami bagatell szabálysértés miatt téged is meghurcolnak majd nyolcelemis paraszt orkok, meg bezárnak órákra. Nem ismerlek,de szar alak lehetsz.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 10:44:03

@Lángharcos: persze biztos megmotozzak oket h ne legyen naluk se penz se kaja hanem dogoljenek ehen

csaka halott polcrakodo a jo polcrakodo

eleg eletszeru

oszt jónapot 2018.04.26. 10:44:46

@Cycmen: Az mi a faszomtól demagógia, hogy a sok faszkalap munkaidőben savaz egy kiscsajt, aki megevett 9 szem szőlőt?
Erre mondják, ha jól tudom, hogy "más szemében a szálkát..."

Sir Galahad 2018.04.26. 10:44:49

@oszt jónapot:Már korábban, egy másik hozzászólónak is írtam, hogy ugyan a kifizetés nélküli fogyasztásért egyértelműen a leányzó a hibás, de valóban felvethető az ellene történt intézkedés arányossága is. Nem világos számomra, egy egyszerű, kis értékű lopás miatt miért kell 4 órán át bezárva tartani? Szerintem a helyes eljárás az lett volna, hogy a jegyzőkönyv felvétele után azonnal értesíteni kell a szülőt, és ő amint megérkezik, vele együtt távozhat. 16 éves lévén érthető, hogy egyedül nem engedték éjszaka haza, de kizártnak tartom, hogy a szülő 4 óra alatt ért volna oda. Az meg egy másik kérdés, hogy a szülő miért nem hívott rendőrt ("ezt azonban elutasította a lányt bezáró szakember" - én történetesen magasról tennék rá, hogy elutasítja-e vagy sem és hívnám), de ennek már nincs köze az eljárás jogosságához vagy arányosságához.

retkeslaci 2018.04.26. 10:45:41

@Berelhetoreklamfelulet: a bérszínvonalra lehet, hogy hatással lesz, ha senki nem akar majd a Tescoban melózni, de jelen esetben a személyi szabadság megsértése is felmerül, az pedig alapból tilos, tökmindegy, hogy hány jelentkező van egy adott állásra. Az tilos és kész.

kommentes nikk 2018.04.26. 10:46:39

@Joooe:
1. ebben egyetértek, de ilyen esetben teljesen el tudok tekinteni a dologtól, tekintettel a pitiáner értékre, és az eseti jellegre.
2. a biztiőr visszatarthatja az elkövetőt, míg felveszi a jegyzőkönyvet és az adatokat, ezzel szoktak visszaélni, hogy elhúzzák sokáig, egyfajta saját hatáskörű büntetésként, megfélemlítésként. A biztiőr csillagászati távolságra áll a hatósági szerepkörtől, minimális jogköre van, egyértelmű a durva jogsértés.
3. nincs extrém betegsége, bárkivel előfordulhat, hogy eléhezik, leesik a vércukra, és ilyenkor gyorsan enni kell valamit. Az alkalmazottaknál nem lehet pénz, se telefon, se semmi, ezért nem tudott hirtelen vásárolni. Kollegánál se lehetett pénz, tárca. A felettesnek jelezte, az leszarta.
4. gondolom idővel telefonálhatott, vagy mivel fiatalkorú, értesítették az anyját, mert ez kötelező

kommentes nikk 2018.04.26. 10:47:40

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: egyszerű, ha legközelebb a teszkóban jársz, kérdezz meg egy alkalmazottat :)

Cycmen 2018.04.26. 10:48:20

@oszt jónapot: Ja,ez moralizálás? Az meg nem jó ugye? A morál, az elfogadott etika, erkölcs , értékrend veszélyes ellenfele a libsi dialektikának. :D Vannak kis bűnök, (lopás) és nagy bűnök (moralizálás). Egyébként részemről a vita befejezve, ez a szánalmas csapongó logikátlan érvelésed nevetséges.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:49:16

@Sir Galahad: Vagy esetleg még az is előfordulhatna, hogy csak rászólnak, hogy "figyelj, láttuk és legközelebb ebből baj lesz." Tudom, ez már nagyon scifi itt portásországban.

Ekrü 2018.04.26. 10:49:33

@oszt jónapot:" Kurvára mindegy, ha LOPOTT 9 szem kibaszott szőlőt, akkor sem zárhatják be. "-Viszont akkor így kell a cikkbe leírni és nem kell a körítés a szegény kislányról,akinek leesett a vércukra.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 10:50:26

@Lángharcos: visszatakarodik a szekrenyebe, penz kivesz, szolo kifizet

Nehogymar kitalaljuk hogy a lopas az egyetlen modja a Tuskoban a zabalasnak.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:51:29

@Cycmen: Nem, vannak a kis bűnök, pl 9 szem szőlő ellopása és vannak a nagy bűnök, pl személyi szabadság korlátozása...

Cycmen 2018.04.26. 10:53:17

@oszt jónapot: Faszodba? :D Na igen, ha fogyóban vannak az érvek! :DDDDDD

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 10:53:52

@Joooe:
"...miért nem vitt magával nasit ha ilyen extrém betegsége van?..."
Azzal mondjuk nem sokra megy, mert nem vihet magával SEMMIT az eladótérbe és a raktárba. A szekrényéhez pedig csak a felettese külön engedélyével mehet ki.
"...hogy ment oda az anyja ha nem telefonálhatott?"
Gondolom értesítették.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:54:33

@Cycmen: Ott van mögötte az érv is, erkölcsbajnok.

macska az úton 2018.04.26. 10:54:58

Csak egy apró megjegyzés: még a jegyzőkönyv sem azt állítja, hogy LOPÁS történt, hanem azt, hogy DÉZSMÁLÁS.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 10:56:25

@oszt jónapot: Mar hogyne zarhatnak be.

Te vagy a biztonsagi akarki, annyit latsz a kameran h vki a szolot zabalja....termeszetesen be kell zarni es ki kell vallatni, kivizsgalni. Ki tudja mit lopott meg el.

A Tusko nem szarozik a muszak berebol siman levonja a lopast, szoval erdekeltek is benne h kiverjek az igazsagot. Ki tudja lehet lenyomott 2 kilo kaviart letolt homarral amikor nem neztek oda.

Na nehotymar meg a koztorvenyesnek alljon feljebb, nem olyan regen ilyenert helyben agyonlottek.

oszt jónapot 2018.04.26. 10:58:09

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Biztonságiként te kurvára nem vallathatsz senkit, kisfiam, maximum kihívhatod a rendőrt. Kicsit sok tévét nézel szerintem.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 10:58:33

@macska az úton: lopasnak ertekhatara van

Okoskodni meg nem utollag kell aki proli annyit is er a tobbi gyereknek meg ott van a sztarugyved szama ott van az okos telkoban

Sir Galahad 2018.04.26. 10:58:36

@oszt jónapot: Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez helyes lett volna. Ennek kb. az az üzenete, hogy ilyet egyszer azért lehet csinálni, sőt ha nem látják, akár többször is.

kommentes nikk 2018.04.26. 10:58:42

@macska az úton: mellékzönge, hogy a dézsmálás jogilag értelmezhetetlen fogalom, vagy lopás, vagy nem, olyan, hogy dézsmálás, olyan nincs. Ha egy jobb ügyvéd melléjük állna, ízekre szedné a biztiőrös céget és a teszkót, és csúnyán fájna végül a mutatvány anyagilag mindkettőnek.

Ekrü 2018.04.26. 10:59:59

@oszt jónapot: A bűn az bűn.Akkor is ha kicsi meg akkor is ha nagy.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:00:30

@oszt jónapot: Mar hogyne vallathatnanak.

Mi azt szoktuk csinalni h megmondjuk a tolvajnak h szelfizzen azzal amit lopott, azt kitesszuk a faliujsagra a kepet a bejarathoz. Kulonben agyonverjuk.

Elegge bevalt.

oszt jónapot 2018.04.26. 11:01:14

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: :DDDD Anyád tudja, hogy suliidőben internetezel?

Joooe 2018.04.26. 11:01:39

@kommentes nikk:
1. kis érték, pitiáner, és ennél sokkal többet is illene elnézni egy munkáltatónak. DE nem feltétlen eseti jelleg pont a nagy számosság (kockázata) teheti említésre méltóvá a dolgot
2. de ha ebben nem működök együtt, nem megyek be vele jegyzőkönyvezni felteszem mást nem tehet mint rendőrt hív, és legfeljebb annak érdekében tehet arányos kényszerítő lépéseket hogy a rendőrt megvárjam... ?
3-4. Normál esetben az ember tudja kezelni az ilyen helyzeteket, pláne tizenévesen, akkor még szinte azt sem tudtam mi az a vércukor... kivéve persze ha súlyos cukorbeteg (ez esetben persze a munkaadó is hibás lehet a segítő körülmények hiányáért)
Amúgy meg miaz hogy nem lehet nála? Elég furának tartanám ha a munkáltató jogot formálna ilyen dolgok ellenőrzésére, bár lehet én élek burokban

oszt jónapot 2018.04.26. 11:02:16

@Ekrü: Pontosan. Mindenki kapja meg a maga büntetését. A kislány a 190 forintos kár okozásáért a többi faszkalap meg a személyes szabadság megsértéséért. Ez így igazságos, nem?

oszt jónapot 2018.04.26. 11:02:53

@Sir Galahad: Lehet, én ezt emberségnek hívom, de nem vagyunk egyformák.

Cycmen 2018.04.26. 11:02:59

Ahogy látom néhányan képtelenek eljutni a következtetésig, hogy egy gombostűt sem kéne ellopni és akkor nem kap el a biztiőr se öt percre, sem négy órára!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:03:36

@oszt jónapot: nem kisjany az, hanem kesz menyecske, eleg idos a bajkevereshez

16 eves buntetheto, eletfogytiglanra is akar

Ez a név már foglalt! 2018.04.26. 11:03:52

Azt írják, hogy határozottan cáfolják, hogy romlandó élelmiszert adnak rászorulóknak, majd ezután leírja, hogy megmaradt zöldség-gyümölcs, pékárú amit adnak. Ezek mik ha nem romlandók??? Segítek, a romlandó és romlott az két különböző jelentésű melléknév. Funkcionális analfabétát felvenni PR-osnak, aki elvileg bölcsész végzettségű, grat...

oszt jónapot 2018.04.26. 11:05:59

@Cycmen: Ugye te most nem a munkahelyedről írsz?

Sir Galahad 2018.04.26. 11:06:02

@oszt jónapot: Jóváhagyni a lopást szerintem nem emberség, de tényleg nem vagyunk egyformák.

fáskerti elvtárs 2018.04.26. 11:07:13

@macska az úton:

Tök mindegy, hogy maguk között minek nevezik. Nyilván akkor írtak volna lopást, ha nem megeszi, hanem zsebre teszi. Mivel megette, ezért dézsmálásnak nevezték, jogilag tulajdon elleni szabálysértés történt (50 ezer forintot meg nem haladó értékre elkövetett lopás).

oszt jónapot 2018.04.26. 11:08:16

@Sir Galahad: Nem mondtam, hogy jóváhagyni, de feltételezem létezik más szankció is a bezáráson kívül. Figyelmeztetés pl.

fáskerti elvtárs 2018.04.26. 11:09:19

@oszt jónapot:

1. Gondolom, te még sosem írtál a munkahelyedről.
2. Honnan tudod, hogy más munkahelyén milyen szabályok vannak az internetezésre, kávézásra, cigizésre, akármire, egyáltalán mennyire kötött a munkaidő?

oszt jónapot 2018.04.26. 11:10:24

@fáskerti elvtárs: Egy eldöntendő kérdést tettem fel és ha jól látom, nem is neked.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 11:11:15

@Cycmen:
Majd erről akkor beszéljünk, ha kiderült, hogy a lány hazudik és nem kérte többszörösen a felettesét a rosszulléte miatt, hogy kimenjen és ehessen valamit.

Lángharcos 2018.04.26. 11:11:46

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Nem hiszem, hogy motozzák őket, de ha valami kapcsán kiderül, hogy van nála, akkor lehet bent kell ülniük 4 órán át egy ordítozó biztonsági őrrel, hogy mégis árulják el, honnan lopták. :P

Nekem is dolgozott közeli haverom a Tescoban, panaszkodott ő sokat ezekről a szabályokról. Pl. nem ülhetnek le, akkor se, ha amúgy ülő helyzetből sokkal könnyebb lenne bepakolni az árut az alsó polcra 190 cm-es magassággal.

A Tescos házhoz szállítást végző futár nem fogad el borravalót, mert nem lehet nála pénz.

fáskerti elvtárs 2018.04.26. 11:12:04

@oszt jónapot: Ne haragudj, hogy belebeszéltem az intim magánbeszélgetésedbe. Nem is zavarok, pattanj vissza nyugodtan a vesszőparipádra.

atomplanet 2018.04.26. 11:12:58

Összevissza csapongás ez, van benne vércukor, meg szőlő, aztán romlandó élelmiszer, másik levél, meg mindenféle "bizonyítékok". Most mi van? :D

Cycmen 2018.04.26. 11:13:53

@oszt jónapot: Ugye te most nem a munkahelyedről írsz?

Nem! A tecsóban ülök lopás miatt, csak nálam van a telóm! :D
Te is lopsz a boltban különben? Már csak hogy ilyen megértő vagy.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:14:02

Az ügy végtelenül egyszerű. A lány aláírta a munkaszerződést, ahol fel van tüntetve, hogy milyen időközönként lehet szünetet tartani, valamint, hogy neki kell gondoskodnia arról, hogy ha munkába áll, akkor a munkáját arra alkalmasan tudja elvégezni. Vagyis előtte aludjon, igyon, egyen, menjen mosdóba, és azt ne a munkája közben kelljen elvégezni. Hogy ez a munkafegyelem mennyire komoly az függ a munkakörtől, debugolás közben senkit nem zavar, ha valaki mosdóba megy, vagy a pihenőben eszik-iszik, ahogy jónak tartja; de az nyilvánvalóan teljességgel nonszensz, hogy teszemazt fűtőcellák pakolása közben a darus megállítja a munkafolyamatot azzal, hogy neki leesett a vércukra és elmegy élelmet szerezni. Akinek ilyen egészségügyi problémái vannak, az nem alkalmas a munkakör betöltésére. De nem hiszem, hogy ha a lány komolyan cukorbeteg, ne dolgozhatna árufeltöltőként, viszont még ebben az esetben, sőt különösen ebben az esetben az ő felelőssége biztosítani az ennivalót/inzulint.

Egészen biztosan nem lehet megengedni, hogy valaki beleegyen az árukészletbe. Hogyan lesz az elszámolva? A legrosszabb esetben belemajszolt a szőlőbe és otthagyja? A félig megevett fürtök meg következő nap mehetnek az indexre meg mindenfele az interneten, hogy milyen tré hely a Tesco, összenyammogott áruk vannak a polcokon? A lány viseli a PR-kárt, az elrendelt ellenőrzésekkel járó költségeket?

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:14:46

@Lángharcos: Ez mind ok senki nem kenyszeritette h a Tusko inc.-hez mennyen melozni. El lehet menni.

CoolKoon 2018.04.26. 11:17:02

Speciel ha engem kóstolgatna a biztonsági söpredék, én magam hívnám ki rájuk a rendőröket. Mondjuk nem épp 40 kiló vagyok (vaságyastul), az is igaz...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:17:19

Az amcsi turistakkal is orditozni szoktak mer azok nem birjak ki a penztarig h ne kezdjek el zabalni amit a kosarba pakoltak.

Kulturalis kulonbsegek, ez nalunk fobenjaro BCS!

Lángharcos 2018.04.26. 11:18:19

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Nem, de ha cukorbetegen fizikai munkát végzel, akkor hirtelen leeshet a cukrod, és annak maradandó károsodás lehet a következménye.
Mivel a Tesco olyan körülményeket teremt elő, amikkel nem tudsz _azonnal_ kezelni egy életveszélyes helyzetet, ezért a felettesét tekintem felelősnek az ügyben, hiszen a lány szólt a közelgő bajról. NEm tér ki a sztori arra, hogy mit kért a felettesétől, de logikus, hogy kimenőt, amíg orvosolja a cukrát.

A lány valóban elkövette a lopást.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:18:20

@CoolKoon: Ha emberkedel a Tusko elbanik veled es a csaladodal is, eletfogytiglan kitiltanak a vilag osszes Tuskojabol!

Ez a név már foglalt! 2018.04.26. 11:19:03

Nem tudom ez volt-e már.
buntetojog.info/kulonos-resz/btk-194-%C2%A7-szemelyi-szabadsag-megsertese/

Btk. 194. § – Személyi szabadság megsértése

194. § (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyi szabadság megsértését

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,
b) aljas indokból vagy célból,
c) a sértett sanyargatásával,
d) védekezésre képtelen személy sérelmére,
e) fegyveresen,
f) felfegyverkezve,
g) jelentős érdeksérelmet okozva vagy
h) hivatalos eljárás színlelésével
követik el.

3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett bűncselekmény a (2) bekezdés b) vagy c) pontja szerint is minősül

Ez utóbbi is fennáll, mivel a sértett sanyargatása: például éheztetés, ivóvíz megvonása, a sértett halálfélelemben tartása, amely nem okoz testi sérülést.

Persze úgyse fogják beperelni a teszkót szegények, de valaki talán hivatalból eljárást indíthatna vagy kellene indítania.

Cycmen 2018.04.26. 11:20:01

@Muad\\\'Dib: Majd erről akkor beszéljünk, ha kiderült, hogy a lány hazudik és nem kérte többszörösen a felettesét a rosszulléte miatt, hogy kimenjen és ehessen valamit.

Te figyu! Ha valaki rosszul van úgy istenigazából, az kimegy! Ha engedik, ha nem! Ha megpróbálják korlátozni rosszullét esetén, akkor azonnal fel kell mondani!
Annyira sántít ez a történet hogy az már fáj!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:21:11

@Lángharcos: A tusko ott kovetett el hibat h beteg embereket vesz fel dolgozni.

Ki kell rugni a cukrosokat, meg a kleptomanokat is.

CoolKoon 2018.04.26. 11:21:20

@Molnárgörény: Remélem, legközelebb kézlevágást fogsz javasolni pár szem szőlőért te szerencsétlen....

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 11:21:52

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
"...sőt különösen ebben az esetben az ő felelőssége biztosítani az ennivalót/inzulint..."
Te tirpák fas*kalap. Világosan le van írva, hogy többször jelezte, hogy rosszul van, engedélyt kért, hogy kimehessen, de megtagadták. A hülyeségekkel majd akkor gyere, ha kiderült erről, hogy nem igaz. Azt is leírták már millióan, hogy kibas*ottul mindegy milyen ételről gondoskodik, lévén nem viheti be magával hanem hagyhatja a szekrényében. Persze ez nem meglepő, mert millió cikk volt már róla, hogy a tuksó wc-re sem hajlandó kiengedni az alkalmazottait. Meg is van az eredménye az újbuda center tuskóban már lassan több az átmeneti készlethiány felirat, mint a kirakott áru, mert alig megy hozzájuk bárki is dolgozni.

CoolKoon 2018.04.26. 11:22:06

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Lehet, hogy már csak ilyen jelentkezők maradtak...

oszt jónapot 2018.04.26. 11:22:22

@Cycmen: Igen én lopok, te meg gondolom 40 kilós lányokat tartasz fogva.

Ez a név már foglalt! 2018.04.26. 11:22:40

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: "Az ügy végtelenül egyszerű. [...]Egészen biztosan nem lehet megengedni, hogy valaki beleegyen az árukészletbe. "

Igen és ilyen esetben be is lehet ilyenkor zárnia a biztiőrnek az "elkövetőt" órákra, sőt ott helyben fejbe is lőheti, ha úgy látja jónak... lásd előző posztom.

CoolKoon 2018.04.26. 11:24:13

@kermi: Nem. Ezért, pont az ilyenek miatt szar hely Magyarország. Mert aki nem úri családba született, azoknál a legenyhébb büntetés a főbelövés...

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:24:21

@Lángharcos: igen, ez nyilván a körülményektől függ. Ha én orvos lennék és el kellene "lopnom" egy szikét vagy valamit, hogy gégemetszést hajtsak végre és életet mentsek, akkor nyilvánvalóan nem engem kell felelősségre vonni, hanem azt, aki az életmentést meg akarta akadályozni.

Ez persze tényleg attól függ, hogy a lány valóban cukorbeteg-e. Amit cukorbeteg embereket és link alakokat is ismerve nem tartok valószínűnek, mivel az előbbiek tényleg igyekeznek védeni a saját életüket, és a munkahelyüknek tudnia kell az állapotukról, az utóbbiak szoktak azzal jönni, hogy majszolnak egy kicsit, mert "leesett a vércukrom".

oszt jónapot 2018.04.26. 11:24:21

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Az ügynek már csak a jogtalan fogvatartás részével felejtettél el foglalkozni végtelen egyszerűségében.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 11:24:33

@Cycmen:
Jajj, de nagy pofád van. Nem, képzeld nem megy ki. Te akit anyuci meg Viktor eltart könnyen pofázol, de kérdezz meg néha olyan embert is aki kénytelen olyan munkát végezni, ahol tökéletesen helyettesíthető vagy fél perc alatt.

oszt jónapot 2018.04.26. 11:25:30

@Ez a név már foglalt!: Szerintem ez nem magánvádas, nem kell beperelni a teszkót, csak megtenni a feljelentést.

CoolKoon 2018.04.26. 11:26:14

@axolotl77: Amúgy igen, én is ezt javasolnám. A fenti történet ugyanis büntetőjogi kategória. Ott meg mindegy, hogy 10 alvállalkozón keresztül alkalmazták a biztonsági orkot.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 11:28:23

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
"...és a munkahelyüknek tudnia kell az állapotukról..."
Te is olyan qrva okos vagy, hogy na. Ugye tudod, hogy a tuskó leginkább bérli a melsokat. Tehát a munkahelye az a szétlopomapénzt bt., aki munkaerő kölcsönzésből él. Aki vagy átadja az adott infót a tusónak, vagy nem. Állatában nem, lévén a tuskónak jobb, ha nem tud semmiről, mert védekezhet azzal, hogy nem kapta meg az infó, a szétlopomapénzt bt. meg les*arja mert úgy is csak addig működik a vállalkozás, amíg egyszer fenn nem akadnak a nav-nál, utána lehet átmenteni a pénzt a továbblopk bt-be.

oszt jónapot 2018.04.26. 11:29:30

@Muad\\\'Dib: Mennyi hülye van itt, te jó ég. (nem te. :D ) Nem csodálom, hogy itt tart az ország.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:29:30

@Muad\\\'Dib: legyen igazad, én nem ismerem a helyet, de azért a lánynak is tanulság az életről az eset, hogy ilyenkor inkább tagadja meg az utasítást és menjen el enni. Egy felnőtt ember nyilván ezt tenné, ahogy hiába mondja, hogy nem mehetek el wc-re, ha kell, akkor elmegyek és nem magam alá rondítok. De persze gyerek még, tanulnia kell ezt is.

@Ez a név már foglalt!: az anyja kihívhatta volna a rendőrséget. Sőt akár ő maga is, de megint csak előjön, hogy megfélemlített gyerek. Az anyját viszont nem értem. Mi az, hogy nem akarja az áruház bevonni a rendőrséget. Akkor ÉN vonom be őket, bárkinek joga van rendőrt hívni.

A betörő a lakásomban sem akarná bevonni a rendőrséget a konfliktusunkba, de ez nem akadályoz meg abban, hogy én megtegyem.

oszt jónapot 2018.04.26. 11:32:16

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Persze, csak az átlagember egy ilyen helyzetben összeszarja magát.

Ez a név már foglalt! 2018.04.26. 11:32:32

@oszt jónapot: áh értem, akkor ennyi, rendőrségre elballag és feljelentést megtesz.

Ez a jegyzőkönyv meg, ahogy nézem, pont arra sem jó, hogy kitörölje vele az ember a seggét, mert mintha keményebb fajta papírból lenne.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:34:08

@Muad\\\'Dib: az édes mindegy, hogy honnan és kit bérel, magának az üzemnek kell betartani az egészségügyi előírásokat. És ott is kell jeleznie, hogy ha cukorbeteg, már csak a saját jól felfogott érdekében is.

Cycmen 2018.04.26. 11:37:23

@Muad\\\'Dib: Nagy a pofám, mert anyuci meg Viktor eltart?
Annyira szánalmasak tudtok lenni kis libsik! :D

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:37:47

@oszt jónapot: Ez a probléma, ezért lehet döbrögizni, meg birkánépezni. Meg ezért garázdálkodhatnak az embertelenül robotoltató vállalatok, mert még a munkaerőhiányos országban, ahol lasszóval kell fogni a dolgozni képes embereket, ott is úgy bánhatnak mindenkivel, mint a kutyával. Mert nem a megfelelően megírt szabályzatok szerint folyik az ügyrend, hanem úgy, ahogy az éppen a szereplők ad-hoc elképzelik.

CoolKoon 2018.04.26. 11:37:52

@lenörd hofstadter: Nem kellett volna a kiscsajt abajgatniuk, és akkor folytathatták volna a harácsolást. De nem, a 40-es IQ-jukkal ezt fel se tudnák fogni.

kommentes nikk 2018.04.26. 11:38:51

@Joooe: pedig nem lehet nála pénz, se telefon. Az ilyen munkáknál azért nem engedik a pénzt, mert ha mondjuk kasszahiány van, akkor nem lehet eldönteni, hogy a dolgozónál lévő pénz honnan származik, érted, átadhatnál a másiknak a kasszából ötvenezret, az meg mondhatja, hogy az az enyém volt. Úgy tudom ez az alapvető logikája. Ha senkinél nem lehet pénz, akkor nem tudnak kijátszani lóvét a kasszából. A munkáltató simán megszabhatja ezt, semmilyen joga nem sérül a dolgozónak.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 11:39:09

@Cycmen:
Hát nehéz másra gondolni, ha ennyire nem vagy képben a munkahelyi viszonyokat illetően...

Szakura 2018.04.26. 11:40:56

Respect, kislány, a munkádért. Éjszakai munka, amikor neked még iskolában lenne a helyed.
Én is dolgoztam a debreceni Rónában egy fiúval, aki délelőtt iskolába járt, délután velünk dolgozott 8 órát. Érettségi évében, a családért.

CoolKoon 2018.04.26. 11:41:29

@kommentes nikk: "az ilyen lény egy darab szar, meg az is, aki védi." - Így-így. Pontosan ezek vagytok, ostoba trollok.

kommentes nikk 2018.04.26. 11:44:56

@CoolKoon: jaj, de frappáns :) Ovis szinten nyomod, és agyilag is ott tartasz.

Karipapa01 2018.04.26. 11:49:22

Egyet nem értek: külső vállalkozó biztosít a Tesconak munkavállalót , de a vállalkozást a Tesco nem auditálja? És ha ez rendszerszintű, akkor a többit sem? Vagy a többit igen de ez a vállalkozás csókos? Mégis hogyan kerülhetett egy 16 éves gyerek teljes éjszakás műszakba? Kapott-e oktatást arról, hogy mit tehet és mi a kötelessége, kit és hogyan kell értesítenie nem várt eseménynél és miben dönthet saját jogkőrben? Itt a Tesco a hunyó annak ellenére, hogy a biztonsági szolgálatuk is esetleg nem saját alkalmazásban vannak.

CoolKoon 2018.04.26. 11:49:22

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "teljesen mas hogy mit csinal a Tusko a vasarlokkal, akik a penzt hozzak, meg az alkalmazottakkal, akik viszik" - Egyszer nézz majd rá a Tékozló Homárra, csak hogy képbe kerülj azzal kapcsolatban is, hogy miket meg nem engednek ezek a vevőkkel szemben is...

kommentes nikk 2018.04.26. 11:53:12

@Karipapa01: ahogy feljebb is írták, ezek az alvállalkozó cégek szarnak bele mindenbe, ha baj van, hirtelen megszűnnek és egy hét múlva más néven újra működnek. A teszkó mossa kezeit, hiszen nem ők alkalmazták a munkavállalót, hanem az alvállalkozó. Mindenkinek egyszerűbb, a melós meg le van szarva.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:54:45

De tenyleg a lopott aruval lefenykepezese a delikvensnek majd ki a hirdetotablara nagyszeruen bevalt nalunk a 90es evekben. Neha a kisvaros prominens polgarai is loptak az elso fenykepezesig.
De a szegyen eros visszatarto ero.

Utana jottek a lipppsi jogvedok es elkezdtek a bunozok jogait vedeni a kereskedok meg tonkrementek.

A kaloda, deres, megvesszozes igen hasznos lenne ma is aprobb bunokert.

Ez a név már foglalt! 2018.04.26. 11:55:11

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Még azt hozzátenném, hogy jó lenne, ha rájönnének a magyar emberek, hogy soha senki nem fog kiállni az ő érdekükért. Soha. Senki. Saját maguknak kell megharcolniuk a saját harcaikat a főnökkel, aki nem fog sem fizetésemelést adni, sem jobb munkakörülményeket biztosítani amíg az nem áll érdekében. Még a legeslegjobb főnök sem ad csak úgy puszira plusz pénzt, annak mindig oka van. Ha pl bejelented, hogy elmész ha nem ad X Ft emelést és\vagy normálisabb munkaeszközöket stb, akkor ha van esze megadja, mert sokkal nagyobb veszteség neki a kiesett munkád amíg talál valakit akit ráadásul be is kell tanítania, ha nincs esze akkor pedig fogod magad és elmész és nem vállalsz el hugyérszarér mindent.

Nem máról holnapra lesz itt jó világ, ez egy hosszú folyamat, amit a munkavállalóknak kell kikényszerítenie. Persze amikor szó szerint a napi betevőért kell küzdenie az embernek, akkor ez nehéz.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 11:55:15

@retkeslaci: Ne tőrődj vele, csak egy fosköcsög jogász, aki abból él hogy mások vérét szívja.

Karipapa01 2018.04.26. 12:08:15

@kommentes nikk: Hát éppen ezt írtam! A Tesco olyan vállalkozástól kér munkaerőt, amit nem is auditál? Ezért van az audit kitalálva! Hogy a beszállítója, alvállalkozója átlátható legyen. Ez az ISO 9000 és a kiterjesztéseinek a lényege. Én mint vásárló eddig úgy tudtam, hogy a Tesco megfelel ennek az ajánlásnak.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 12:09:29

@Berelhetoreklamfelulet: hát Te aztán igazi nagy f@szkalap vagy. Egy 40 kilós csajszi állt szemben 2-3 megtermett fickóval, akik nem engedték kihívni a zsarukat. Előtte alaposan leüvöltötték a fejét, talán még alaposan meg is rángatták, sőt tutkó, egy kis potya fogdosásért még meg is motozták a rohadt pedofil gecik. Pontosan tudták, hogy tilosban járnak, mert ha a zsaruk megjelennek, akkor jönnek a kényes kérdések arról, hogyan került oda a fiatalkorú, milyen a munkaviszonya, miért, miért miért....
Szóval, szerinted egy megalázott megfélemlített csajszi ellenkezni mert?

Hát, anyádat!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 12:19:17

@Magánvéleményem: A rendorok is pontosan ugyanezt csinaltak volna, es igen nana h leuvoltik a fejet ez nem a CSI Miami baszki, 99%-a a lopasoknak igy el is van intezve, kiszedik belolllllle mint atom. A ciganyokat alt. agyon is verik, igen helyesen, mast ugyse lehet csinalni veluk hisz soros megsugta nekik mennyi a lopasi - megelhetesi bunozesi ertekhatar.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:26:50

@enipeni: Ez megint marhaság. Az iskolai ájulást nem hypoglykaemiás rosszullét, hanem orthostaticus hypotonia okozza. Vagyis vérnyomásesés. A vércukorszint nem diabeteses emberben az egyik legstabilabb érték. Amikor Észak-Írországban Bobby Sands és nyolc társa a nyolcvanas évek elején éhségsztrájkban meghaltak a börtönben, a vércukruk az utolsó két napig normális volt, pedig átlag két hónapig tartott nekik meghalni.
A lányka úgy gondolta, hogy a munkahelyen is olyan laza a helyzet, mint otthon. A hülyék meg védik.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 12:27:04

@Magánvéleményem:
Te retardált fasz. Gondolom az olvasás nem az erősséged.
De várj segítek, alsós szint:
"Diáék azt akarták, hogy legyen kihívva a rendőrség"
diáÉK azaz a csaj + az anyja.
Szal a faszról beszélsz? Telefon felvesz, tárcsa, jönnek a rendőrök, ennyi...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:35:06

@Lángharcos: Nem hiszem, hogy a vércukorszint esett volna le, ez evés közben nem is lehetséges. Sima hiszti volt az. A Gilbert-syndroma pedig tünetmentes bilirubin-emelkedés, semmi köze a cukorhoz. Mint már mondtam, a vércukorszint csak kezelt diabetesben, illetve (ritkán) prediabeteses állapotban süllyedhet úgy le, hogy panaszt okozzon.

Ekrü 2018.04.26. 12:35:47

@oszt jónapot:"Mindenki kapja meg a maga büntetését. "- Ebben egyet értünk.De ehhez bizony az is hozzátartozik,hogy ne tegyünk úgy mintha,a szőlő megdézsmálása nem lopás lenne.Ezen az alapon,aki irodában dolgozik az simán hazavihet pár gémkapcsot,papírt,borítékot stb.
"Igen én lopok, te meg gondolom 40 kilós lányokat tartasz fogva. "-Az,hogy a lány 40 kilós az ügy szempontjából nem jelent semmit,kizárólag arra jó,hogy a cikk írója így próbál szánalmat kelteni a lány felé.Egy tíz éves 15 kilós gyerek is simán tud lopni a társaitól vagy egy üzletből ,míg egy 100 kilós ember is lehet talpig becsületes.

kommentes nikk 2018.04.26. 12:41:29

Egyébként aki már valaha talált az utcán 50-100-200 forintot, zsebre tette, és elfagyizta, az remélem jogosnak találná, ha ezért bezárták volna négy órára fogatlan orkok, mert ez ugyanolyan tulajdon elleni szabálysértés (jogtalan elsajátítás), mint a kiscsaj 9 szem szőlője. Szóval az legyen nagy pofával az igazság bajnoka, aki még ennyit se tett, meg semmit se tett életében, ami jog szerint szabálysértés vagy bűncselekmény. Képmutató szarháziak.

Karipapa01 2018.04.26. 12:44:13

@Molnárgörény: "Amikor Észak-Írországban Bobby Sands és nyolc társa a nyolcvanas évek elején éhségsztrájkban meghaltak a börtönben, a vércukruk az utolsó két napig normális volt, pedig átlag két hónapig tartott nekik meghalni"

Úgy van! Közben meg a Tescóban árut pakoltak, szamurájkardot kovácsoltak, és cementet zsákoltak a börtönigazgató építkezésén. A végkövetkeztetésed meg megér egy akadémiaia székfoglalót! Ezzel kapcsolatos vicc:
A tudós vizsgálja a legyeket. Megfog egyet és monja:
- Légy repülj!
A légy elrepül. A tudós megfog egy másikat, kitépi a szárnyát és mondja:
- Légy repülj!
De a légy nem repül el, a tudós pedig levonja a konklúziót:
- Ha a légynek kitépik a szárnyát megsüketül.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:54:12

@Karipapa01: Nem lehet egyszerre kurvának lenni és szűzen maradni. Ha a szegény 40 kilós kislány cementet zsákolt volna, megszakadt volna. Pusztán a nehéz fizikai munka nem okoz hypoglykaemiát. Az árufeltöltés közepesen nehéz, vagy könnyebb munka. Ha a terhelés hypoglykaemiát okozhatna, nem volna élsport sem. A "szédülés-zsibbadás" nem bizonyít hypoglykaemiát, a sima hiszti is ezzel jár.

Lángharcos 2018.04.26. 12:56:16

@Molnárgörény: Nem kell hinned nekem. Megettem már az étel egy részét, és egyszercsak elkezdtem szédülni, izzadni és reszkető kézzel bírtam cukrot mérni, és 3.9 volt.

Később mondtam az orvosomnak is, nem kételkedett a hitelességében.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:57:27

@Karipapa01: Hogyne, az olimpián folyton hypoglykaemiás sportolókat kell ellátni, nem?

Fizikai munka nem okoz hypoglykaemiát. Punktum.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:01:15

@Lángharcos: én is elhiszem. A vércukorszint normális értéke 3,8-6,0 mmol/l. Vagyis normális volt a cukrod. SI tacuisses, philosophus mansisses.

Lángharcos 2018.04.26. 13:02:40

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Csak a Tesco nem enged személyes tárgyakat a dolgozóknak az ügyféltérbe, úgyhogy cukrosként nem vihetném magammal se a mérő műszeremet, sem pedig egy tasak cukrot baj esetére. És bár mondhatom a főnökömnek előre, hogy cukros vagyok, ha nem ért hozzá (és miért értene, nem orvos), nem tudja, mit kell csinálnia, vagy nekem mit kellene csinálnom. Ha emellett még feltételezi is, hogy ez csak egy újabb link kifogás, (mint az összes érv, amiket hallani szokott, pl. hogy menni kéne tampont cserélni), akkor kész a baj.

Elég visszaolvasnod itt a hozzászólókat, nem azt várom, hogy igazságot tegyél, csak nézd meg a sok ellentétes véleményt a cukorbetegek hypozási szokásairól: ezek az emberek akár lehetnek is kisfőnökök a Tescoban, és adott esetben el kell dönteniük egy szédelgő tinédzserről, hogy lógós vagy rosszul van. Egy részük minden aggály nélkül megölné a beteget.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:03:54

Amúgy 3,0 alatt van enyhébb, 2,5 alatt súlyosabb panasz.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:04:18

@Cycmen: Ő legalább nem egy bűnpártoló kleptonáci, mint te.

Karipapa01 2018.04.26. 13:06:14

@Molnárgörény: Egy szóval nem mondtam, hogy az a kislány cementet zsákolt. Én csak a példatörténetedet kifogásoltam. Mindannyian tudjuk és te is tudod, hogy a munkavégzéshez az izmoknak energia szükségeltetik, a szervezet cukrot éget el. Azt is tudod, hogy mi történik akkor, ha a szervezet nem rendelkezik kellő mennyiséggel. A sportoló erre külön felkészül, de egy 40 kilós 16 éves diáklány szervezete az egyébként is fárasztó és több energiát igénylő éjszakai munkára nem biztos, hogy fel van készítve akkor sem, ha a munka könnyű, vagy közepesen nehéz. Az éhségsztrájkolók sem csinálnak napi 100 fekvőtámaszt, vagy hajtják a szobakerékpárt. Szerintem te most már csak a Tesco mundérját véded.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:08:04

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Pont egy ilyen kleptonáci ugat ide, mint te.
Neked már akkor se lenne karod, ha polipnak születtél volna.
Mind levágták volna annyit loptál már. Pl. elloptad mások jövőjét és jelenjét.
Rendes helyen élve nyúznák a hozzád hasonlókat, ha a bakónak nem lenne drágább az órabére, mint amennyit az így kinyert bőröd értéke.
Tisztára gazdaságtalan lenne még kinyuvasztani is, mert annyira értéktelen selejt vagy.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 13:08:43

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Igen, azt tették volna, lehet, de lehet, hogy nem. Sőt az is lehet, hogy mikor a rendőrhívás fölmerült, egyszerűen kilökdösték őket a parkolóba. Aztán ugye posztumusz lehet rendőrt hívni, de várhatsz a parkolóban egy újabb fél éjszakát, mert ugye nem életveszélyről van szó, és utána magyarázhatod, hogy odabenn mi történt, de valószínűbb, hogy a rendőrök elhajtják őket a genyába, ilyen "hülyeséggel" nem érnek rá foglalkozni.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 13:08:50

@Molnárgörény:
"...Fizikai munka nem okoz hypoglykaemiát. Punktum."
A SOTE-nak erről más a véleménye. De hát kik ők, hogy a punktumon túltegyenek...

Lángharcos 2018.04.26. 13:11:06

@Molnárgörény: Visszakerestem a naplómból a pontos számot: 3.1 volt.

Hypom volt sajnos, a szám pontos mértékében tévedtem.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:11:31

@oszt jónapot: Illipsi barátunk megszülése pl. a nagy bűnök közé tartozott. Ráadásul nem csak egyszeri bűncselekmény a világra jövetele, mert mulasztással is párosul, hogy nem vágták falhoz amikor világra jött azonnal.
Sőt, az, hogy felnevelték és etették, már halmazati bűncselekményi tényállást is megvalósít.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:11:33

@Karipapa01: Leszarom a Tescót. A ti szamárságaitokat cáfolom. Abszolút nehéz fizikai munka sem okoz hypoglykaemiát, mert az izom nem cukrot, hanem ATP-t használ, és ha az ATP elfogy, leáll. Nem közvetlenül éget cukrot. Nincs hypoglykaemia terheléstől, és kész.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:16:22

@Lángharcos: 3,0 alatt van enyhe panasz. Mérési hiba, régi stix miatt könnyen lehet. Egy beteg bejött azzal, hogy egy sorozat igen alacsony, pl. 1,5-ös értéket írt fel, normál kézírással. Csak mérési hiba lehetett, mert ha tényleg annyi, nem tudott volna szépen írni.

Aki nem cukorbeteg, annak nem esik le a cukra.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:19:29

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Hú de hülye vagy te! Látszik, hogy kötelmi jogon nőttél fel, mi?
Szóval, ha a lány rosszul lesz, akkor az az ő hibája. Ej de sajnálom, hogy nem a 19. századi munkásmozgalomba születtél bele. Majd megtanították volna neked, hogy kinek mi a felelőssége. De inkább agyonvertek volna egyszerre 200-an egy fasza kis gyárban és amikor nyomoztak volna utánad, mind azt állította volna egybehangzóan, hogy 50-szer lefejelted önmagad és 20-szor eltörted a saját gerinced. Ami amúgy lehet nem is volt.
Aztán írtak volna egy jegyzőkönyvet, hogy rituális öngyilkosságot követtél el és megy minden tovább a napi kerékvágásban.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 13:20:27

@Molnárgörény:
Abszolút fas*ságokat írsz. Ha pl. előző nap is dolgozott simán kijöhetett rajta a hipoglikémia az előző napi terhelésektől.
"...While PA provides many benefits to adolescents with T1DM, including
improvements in cardiovascular risk profile, cardiorespiratory fitness, bone health, and adiposity, there is a risk of hypoglycemia in the hours and day following activity. The results of the present study indicate that 30 minute increases in MVPA increase the risk of hypoglycemia the next day following activity by 40%, indicative of a dose response. When analysis was further broken down, it was revealed that the increased risk is throughout the next day following activity. This relationship is independent of sex, fitness and adiposity, and was stronger when adjusting for next day MVPA. This study found that increasing the amount of MVPA accumulated in a given day increases the likelihood of experiencing a bout of hypoglycemia throughout the next day following activity. The risk was shown to be even greater for hypoglycemia if PA is done in the afternoon hours, as opposed to in the morning or during school hours..." University of Iowa

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:20:47

@oszt jónapot: Ez a retkes cigány? Még hogy suliba jár? Ne viccelj már!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 13:23:19

@Molnárgörény: hypoglikémia simán lehet attól, hogy egy kamasz anyagcseréje gyorsabb, mint egy felnőtté, és mivel lányról van szó, simán lehetséges, hogy eleve éhesen ment dolgozni, mivel fogyókúrázik. Dolgozott, rakodott 1-2 órát, aztán elkezdett szédülni. Simán lehet neki egy szimpla megfigyelt cukorbetegsége, amire az orvos azt mondja, hogy ezt még nem kell kezelni, de az is lehetett, hogy az alacsony vérnyomás miatt szédült, ami a kamaszoknál elég gyakori, de az anyja gyakran panaszkodik neki otthon hogy leesett a cukra, szédül, muszáj ennie valamit...

Nem kell mosdatni a szerecsent, a kiscsaj lopott, a biztonsági őrök pedig fogvatartották, megalázták, nem kicsit, nagyon, sőt meg merem kockáztatni, hogy molesztálták is, amiért külön tételként lehetne őket lesittelni, simán lehet, hogy a kiscsaj erről még az anyjának sem beszélt, úgy szégyelli a dolgot. A 9 szem szőlő ezzel nagyon nincs arányban.

leapyear 2018.04.26. 13:23:49

A biztonsági szolgálat általában unintelligens agyatlan faszokból áll a legtöbb helyen.
Sajnos nem tudnék kivételt említeni. Nem várható el tőlük semmi normális emberi reakció.

Karipapa01 2018.04.26. 13:24:17

@Molnárgörény: Jó, igazad van. Mivel az ATP a májban újratermelődik végre feltaláltuk az örökmozgót :D De azért ajánlom, hogy a frontvájároknak, a kohászoknak és a kaszáló parasztoknak ne tarts erről előadást. Mert ők ezt másképp tudják :D

Lángharcos 2018.04.26. 13:50:50

@Molnárgörény: Mivel sorozatosan átlagosan alacsonyakat (nem veszélyesen, csak 4,5 alatti éhomi értékeket) mértem, felmerült a gépem hibája is. Teszteltük a kórházi berendezéshez képest és az enyém stabilan magasabbakat mért, mint az övék, de elvileg határértéken belül van az eltérés.
A laborleletek szerint az átlagos vércukrom ebben az időben 5,5 volt. Az orvosom szerint is szép teljesítmény ahhoz képest, hogy fél évvel korábban amikor diagnosztizáltak 15-17 volt a reggeli értékem.

De én egy ilyen szempontból normális munkahelyen vagyok, itt van mellettem a fiókban vésztartaléknak méz, még a megbeszélésről is felállhatok és kimehetek ételért, ha a napi 6 étkezéseim egyike épp esedékes, vagy ha úgy érezném, hogy gond van.

Viszont jó, hogy megbeszéltük a normális cukor értékeket, de te is belátod, hogy egy veszélyesen alacsony érték nem csak úgy jön a semmiből, hanem érzed az előjeleit, és nekem is azért 3,1-nél állt meg a fenti eset, mert ettem.
Volt olyanom is, hogy késő este (az éjszakai bázis inzulin beadása után 1 órával) egyszercsak leesett, az ment 2,8-ig (megnéztem megint a naplót, hogy ne írjak zöldséget) és őszintén kissé ijesztő is volt, ugyanis előtte már majdnem elaludtam. Nem tudom, ha ekkor én a Tescoban dolgozok, és egy kisfőnök korábban nem engedett el az öltözőbe, hiába szóltam, lehet én is szőlőlopásra fanyalodnék.

Nyilván nem tudom, hol jár a cukrom, hisz a gépem sincs velem, szóval biztosan a pánik vezérelne ezen a ponton.

arty1977 2018.04.26. 13:58:05

@Molnárgörény: köszönöm, hogy végre megmagyaráztad, hogy amikor "nekem esik le a cukrom" az csak hiszti.

akkora zseni vagy baszki, de tényleg.... :D

nyilván az ember ilynkor az "érzést" írja le, amit érez, aminek gondolja, amit érez - nem pedig diplomás orvosként diagnosztizálja magát.

kispotzak 2018.04.26. 14:09:50

Eléggé megdöbbent néhány hozzászóló hatarozottsaga...
Komolyan ilyen sok ember van, akivel SOHASEM fordult elő, h egy váratlan vagy a szokásosnál nagyobb terhelés közben-utan szedulni kezdtek, remegett a kezük stb?
Én nem vagyok cukros, legalábbis eddig még nem derült ki ilyen probléma :) , de a fenti szitut azért jól ismerem, és azt is, h ha ilyenkor eszek pár falatot - főleg ha vmi édeset - akkor helyrejovok.

És nem egyszer tapasztaltam ilyet másnál is, nekem evidencia, h ha vkinek pl kimaradt egy foetkezes, vagy a szokásosnál nehezebb munkát végez, akkor ez előfordulhat, pedig nem vagyok cukorbeteg és nem ismerem a SOTE állásfoglalását.

Ja, és 18 alatti éjszakai műszakban foglalkoztatni, bezárni stb ultragaz meg akkor is ha tényleg ok nélkül evett 9 szem szőlőt...

Netuddki. 2018.04.26. 14:14:40

Ha a viktorral is hasonló történt volna gyerekkorában, amikor a faluban a más gyümölcsösét, veteményesét dézsmálta, most nem lopná a közpénzt se...

Netuddki. 2018.04.26. 14:17:12

@kispotzak: Aki cukros, ne menjen éjjel dolgozni. Vagy vigyen magával szőlőcukrot.

18 év alatt meg, ahol gyerekeket dolgoztatnak éjjel, úgy megbüntetném a céget, hogy attól kódulna!

Cycmen 2018.04.26. 14:48:58

@LebensraumamOsten: Olyan hülyének tűnsz! Ismerjük már egymást ugye? :D
Mi az a kleptonáci?

victor vacendak 2018.04.26. 15:04:55

@Molnárgörény: "Nincs hypoglykaemia terheléstől, és kész."

A sportorvosok meg nyilván csak a betűkkel játszottak, mikor kitalálták a kifejezést: hogy "eléhezés"... Ja, nem. Linket nem küldök, tele van vele a net. Ha meg orvos vagy, nyilván tanultál is róla.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 15:10:24

@Cycmen: Gondolkozz! Tényleg nem valami erősek vagytok ott IQ-ban.

zokogjatok 2018.04.26. 15:10:40

várjuk meg hogy mennyire valós ez a vércukor sztori mielőtt ítélkezünk.

CoolKoon 2018.04.26. 15:21:11

@kommentes nikk: Látom, nem értetted a kommentemet.....

CoolKoon 2018.04.26. 15:23:41

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Tiltsanak. A biztonsági orkot a felfüggesztettől (esetleg ha mással is emberkedett már, akkor a letöltendőtől) ez nem védi meg. Ha pedig a főnöke parancsára cselekedett, akkor őt se. Pechükre a büntetőügyek elől nem lehet eltűnni cégtemetők meg hajléktalan ukrán cégtulajdonosok segítségével...

CoolKoon 2018.04.26. 15:25:04

@Netuddki.: "18 év alatt meg, ahol gyerekeket dolgoztatnak éjjel, úgy megbüntetném a céget, hogy attól kódulna!" - Mondjuk ez még mindig benne van a pakliban...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 15:25:58

@CoolKoon: a tuskos orok mind exrendorok v kiszuperalt rendorok tehat az egesz csaladod meg lesz b*szva ha okoskodol!

SimonTemp 2018.04.26. 15:28:21

Akinek leesik a vércukra az NEM szőlőt eszik! Az vagy szőlőcukrot keres, vagy egy csokit. Jó a legolcsóbb, leggagyibb is. Az meg ultrakamu, hogy szólt többször, hogy baj van a vércukrával és le sem szarták! A legellenségesebb környezetben is szoktak ilyenkor egy nyamvadt kiflit adni legalább.

A másik meg, hogy aki tudja magáról, hogy "hipora" hajlamos, az mindig tart magánál ilyen esetekre, egy szelet csokit, vagy szőlőcukrot.

Az a qrva nagy helyzet, hogy a csaj megdézsmálta a szőlőt és most mosakodni próbál... legalja fajta. Nem 4 óra kéne az ilyeneknek, hanem 4 hónap letöltendő!

SimonTemp 2018.04.26. 15:31:07

@Molnárgörény: Nettó fasssságokat irkálsz. Fizikai, sőt szellemi terheléstől is keményen leeshet a cukrod. Mondjuk neked biztos nem, mert fingod sincs a témáról ;-)

CoolKoon 2018.04.26. 15:32:05

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Ja. Exrendőrök meg kiszuperált rendőrök, akik valamilyen etikai vétség miatt szereltek le, tehát a legalja. Szerintem az olyanokat a rendőrök se nagyon szeretik. Máskülönben pedig egy feljelentés hivatalos okirat, azt nem lehet csak úgy (következmények nélkül) eltüntetni. De mondom, próbálnának meg engem kóstolgatni, csak egyszer. Biztos nem tennék zsebre azt, amit tőlem kapnának.

CoolKoon 2018.04.26. 15:33:36

@SimonTemp: "aki tudja magáról, hogy "hipora" hajlamos, az mindig tart magánál ilyen esetekre, egy szelet csokit, vagy szőlőcukrot." - És aki nem tudja?

"Az a qrva nagy helyzet, hogy a csaj megdézsmálta a szőlőt és most mosakodni próbál..." - Ja. Megkövezni! Viszont ezen elgondolás mentén a biztonsági orkot máglyán kéne megégetni....

CoolKoon 2018.04.26. 15:37:48

@kispotzak: "Komolyan ilyen sok ember van, akivel SOHASEM fordult elő, h egy váratlan vagy a szokásosnál nagyobb terhelés közben-utan szedulni kezdtek, remegett a kezük stb? " - Hát tudod, a sok fotelhuszár soha az életben nem mozgott egy kicsit se, nemhogy még aktívabban, így nem tudják, milyen az a megterhelő munka :P

"Ja, és 18 alatti éjszakai műszakban foglalkoztatni, bezárni stb ultragaz" - Pontosan. A sok idióta, vért kívánó troll valahogy "gálánsan" elsiklik efölött az "aprócska" tény fölött.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 15:43:15

@CoolKoon: A kiscsajt fogjak megbuntetni mer hazudott a korarol, vagy a torvenyes kepviselojet, a Tusko nem vallal be szabalytalan foglalkoztatast, akarmekkora fostartaly a ceg.

CoolKoon 2018.04.26. 15:56:52

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Mivel a kiscsaj külső cégen keresztül dolgozott be, én inkább arra tippelnék, hogy azokat veszik elő.

CoolKoon 2018.04.26. 16:03:53

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "senki nem kenyszeritette h a Tusko inc.-hez mennyen melozni." - Azt nem, de amikor órákon keresztül nem engedték el, az bizony kényszerítés. A kiskorú sértett pedig súlyosbító körülmény, amitől már eleve egy évtől indul a "díjszabás".....

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 16:04:04

@CoolKoon: Azoknak is hazudott? Mondom en bestiak mar ezek 12 eves kortol felfele. Bar valoszinubb h csak a posztos kamuzott.

élhetetlen 2018.04.26. 16:04:31

@Anna Kiraly: „a tények makacs dolgok.”. Ez így van. És az tény, hogy egy roppant érzéketlen, és nem is túl logikus gondolkodású lény vagy. Nem dolgoztam ilyen viszonyok között, tehát nem tudom, hogy vehetett volna egy sportszeletet, vagy nem, többen azt írják, hogy nem. (több ok, öltözőben a pénztárcája, vagy egyáltalán tilos a vásárlás meló közben). De azt is írtad, hogy hazamehetett volna. „el tudott menni a főnökéhez szólni, hogy rosszul van? igen. el tudott menni a szőlőkhöz kajálni? igen.”. Az, hogy akár húsz métert is tudott menni, még mindig „emberek” között, nem jelenti azt, hogy biztonsággal elindulhat éjszaka Budaörsről haza. Ugyanaz a kockázat? Mert azt sem gondolhatod komolyan, hogy viccből keccsöl az éjszakában, egyébként tízezresek lapulnak a pénztárcájában, és ilyen szituban taxit hív, hogy rendben hazaérjen. Nem tudom, mi történt, de, hogy a te hozzáállásod gáz, az biztos.

CoolKoon 2018.04.26. 16:06:13

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Az eszedbe se jut, hogy esetleg nem hazudott egyiknek se, viszont a közvetítő cég "elfelejtette" megemlíteni a Tuskónak, hogy kiskorú munkavállalóról van szó? A posztoló meg miért kamuzna?

SimonTemp 2018.04.26. 16:07:53

@CoolKoon: Aki nem tud ennyit magáról, az hogy dolgozhat bárhol is? Ha magaddal nem vagy tisztában...

CoolKoon 2018.04.26. 16:36:35

@SimonTemp: Pl. mert 16 éves csaj, akinek tombolnak a hormonjai, és maga se tudja követni a testében végbemenő változásokat? Aki 40 kiló vaságyastul, azzal megtörténhet ilyesmi akár még anélkül is, hogy cukros lenne. Vagy csaknem egy jól képzett dietetikust/gasztroenterológust/belgyógyászt tisztelhetünk benned?

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 16:40:31

@CoolKoon: Elmondom mivolt, a kiscsaj kikezdett a teszkos orokkel akik nem viszonoztak a kozeledest erre eloadta ezt a meset otthon, tiszta pszichopata a csaj.

CoolKoon 2018.04.26. 16:43:35

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Jézusom, ezt mégis honnan szedted?! Megártott a Dédanyátok közt, vagy mi van?!

élhetetlen 2018.04.26. 16:46:08

@Sir Galahad: Ezt szeretem „de kizártnak tartom, hogy a szülő 4 óra alatt ért volna oda.”. (a múlkor valaki kizártnak tartotta, hogy van olyan, hogy két kórház között 100 km van. Igen a példámban „csak” 76 volt, mindezt annak kapcsán, hogy, ha nem tetszik az ápolónőnek, menjen át egy másik kórházba. Na, ez csak kitérő volt). Kizártnak tartod. tegyük fel, indul valahonnan Pestről, ahol fél óránként, esetleg óránként jár az éjszakai busz. Bejut a 6-os vonalára, elmegy a Körtérig. Ez már lehet, másfél, két óra. A 940-busz indul 0,03-kor, és 1.03-kor. A 972-es 0.33, 1.33, 2.33. Rossz csatlakozással összejöhet a négy óra. Persze, taxival kevesebb idő, de nyilván passzióból dolgozik a kiscsaj éjszaka, mert egyébként is telik taxira is.
Nem tudom, mi történt, de a fogalmatlan emberek „kizártnak tartom” kijelentései irritálnak.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 16:49:51

@CoolKoon: Nevem Harvey Weinstein, es hidd el, ertek hozza.

CoolKoon 2018.04.26. 16:57:50

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Jaaaj, a kis humorzsák, kac-kac-kaaaac!!!

élhetetlen 2018.04.26. 17:24:56

@SimonTemp: „Az a qrva nagy helyzet, hogy a csaj megdézsmálta a szőlőt és most mosakodni próbál... legalja fajta. Nem 4 óra kéne az ilyeneknek, hanem 4 hónap letöltendő!”. „Aki nem tud ennyit magáról, az hogy dolgozhat bárhol is? Ha magaddal nem vagy tisztában...”. Látod, ez érdekes kérdés. Ugyan nem tudom, mi történt, te sem, de a legnagyobb rosszindulattal állsz hozzá, és meg vagy győződve róla, hogy igazad van. És ezt nem érzékeled, mert nem vagy tisztában magaddal…. Hogy írogathatsz akárhol is, ha nem vagy tisztában azzal, hogy egy kretén vagy? Mert neked tisztában kéne lenni ezzel, és akkor nem írogathatnál, de magadtól nem várod el az önkontrollt, önismeretet, csak mástól. Ha nem tudja, hogy beteg, akkor ne dolgozzon, mert nem ismeri önmagát. Ha tudja, akkor már dolgozhat, akár az infúziót is viheti magával?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 20:57:11

@Muad\\\'Dib: Na látod. A T1DM nem más mint az 1-es típusú cukorbaj. Arra érvényes ez, mert a kezelés hajlamosít hypoglykaemiára. De arra nincs adat, hogy a lány cukorbeteg lett volna. Vagyis amit írsz, semmit sem ér.

Amúgy meg oxyologus (sürgősségi) szakorvos vagyok 30 év gyakorlattal, hát tudom, mit beszélek.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 21:05:39

@Lángharcos: Azt mondom, hogy a vércukorszint egészséges emberben az egyik legstabilabb érték. Ha cukorbeteg vagy, ez nem áll. De a lány nem volt cukorbeteg, csak fantáziálta, hogy hypoglykaemiás.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 21:09:27

@SimonTemp: simán hazudsz, van ilyen. Nem esik le egészséges ember vércukorszintje szinte semmitől. Maratont futva tán kicsit csökken.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 21:12:23

@CoolKoon: Aki hinni akar, az hisz. A 40 kiló jól hangzik, de 148 centi magassághoz normális súly.

Karmak 2018.04.26. 21:25:51

Az megvolt már, hogy a vállalat egyik embere állítólag az Árkád áruház előtt az utcán zsebbe fizette ki a lányt? Az meg hogy van így egy multinál?! :O

Nekem elég sok minden bűzlik - a munkáltató részéről - ebben a történetben ezért, szinte biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatása, fogunk még hallani és/vagy olvasni róla.

élhetetlen 2018.04.26. 21:46:22

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: „Ki tudja lehet lenyomott 2 kilo kaviart letolt homarral amikor nem neztek oda. Na nehotymar meg a koztorvenyesnek alljon feljebb, nem olyan regen ilyenert helyben agyonlottek.”. Tehát de rendesek voltak a biztiőrök, hogy nem hánytatták meg egy-két gyomrossal, hátha a hányásából kiderül, hogy kaviárt és homárt is lopott-e. Hülye dolog ez a kommentelés, mert nem lehet tudni, hogy melyik beteg állat éli ki csak a szadista fantáziáját itt, vagy ki gondolja komolyan, amit ír. Na, mindegy.

CoolKoon 2018.04.26. 22:19:21

@Molnárgörény: Oké, rendben. Tegyük fel, hogy nem cukorbeteg, és nem madárcsontú, aki az állandó koplalás miatt majd' összeesik. Megevett pár szem szőlőt, ami büntetőjogilag talán még a bírság határát se éri el, nemhogy a bűncselekményét. Cserébe viszont órákon át szó szerint fogva tartották kiskorúként, ami egy bűncselekmény MINŐSÍTETT esete. A sok rosszindulatú Isten barma pedig vagy szentül hiszi, hogy kamu a sztori (hiszen ez sorosblog! Itt minden kamu, ami nem politika, az is!!!!), vagy legszívesebben felkoncolná a lányt a szörnyűséges lopásért (gondolom, akkor is ennyire következetes lenne, ha a saját gyerekét sanyargatná valami Tesco-s ork...). Ez számomra az egészből a legundorítóbb, a kommentek.
Ja és amúgy történetesen én is bedolgoztam párszor árufeltöltőként, éjszakai műszakban. És megesett, hogy valamit véletlenül lelöktem. Nem volt gond, leírták a készletből és kész. Na pont EZÉRT nem hiszem el, hogy nem lehetett volna ehhez hasonlóan (némi ejnyebejnyével megspékelve) elintézni a dolgot. Inkább tanúbizonyságot tett az egész bagázs arról, mekkora büdös nagy rohadékok akik "kötelességtudatból" (=ha a főnök megparancsolná nekik) a saját, tulajdon anyjukat is elásnák a kertben. Az persze mind szép és jó hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, de ha ott alapból ilyen az egész légkör, azon a vizsgálat semmit nem segít.

Sir Galahad 2018.04.27. 08:47:55

@élhetetlen: Azért nem hiszem, hogy a szülő ne ért volna oda 4 óra alatt, mert hogyha azért kellett volna maradnia a gyereknek, mert a szülő nem ért oda időben, akkor nem 4 órán át tartó jogtalan fogva tartásról írt volna a szerző, hanem arról, hogy azért kellett olyan sokáig ott maradnia a leányzónak, mert a szülő addigra ért csak oda - ami viszont nem a biztonsági őr hibája.

Karmak 2018.04.27. 10:43:47

Hogy várakozás vagy fogvatartás azt a körülmények is erősen meghatározzák. Ha például a telefonját elkobozzák, ha közben megfélemlítően bánnak vele, szidják, becsmérelik, fenyegetik, esetleg korlátozzák a szükségletei kielégítésében akkor az inkább fogvatartás.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.04.27. 13:36:51

190 ft a kár, 9 szem szőlő, nem azért nem ette meg az egész konténer szőlőt mert nem hagyták neki a bizti őrök, hanem mert ez hozta helyre a vércukrát.
Nem kell ahhoz cukorbetegnek lenni hogy leessen a vércukrod, elég ha nem reggeliztél eleget és kicsit ájuldozol.
Nem egy grillcsirkét puszilt be a kislány.
Félve kérdem, Mészáros Lőrinc "hány szem szőlőt dézsmált meg" ebben az országban büntetlenül ?
Tudom hogy demagóg, de azért az arányokat nézzük is meg, fiatalkorú, néhány szem szőlő.
Néhány év alatt milliárdos stróman, és az adóbevallásával egyik évben sem tud rendesen elszámolni, azt se tudja mi az övé.
Őt hány évre kellene elzárni míg jöhet érte az anyukája ? :P

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.27. 15:05:56

@szociál: De bizony. Ahhoz cukorbetegnek kell lenni. Akkor sem a terheléstől, hanem a kezeléstől esik le, mert a kezelés messze nem tud olyan pontos lenni, mint a pancreas.

Kár, hogy a sok okostojás nem veszi észre, hogy egy büdös szót sem írtam arról, hogy a lányt fogva kellett-e tartani vagy sem. Nem foglalkozom vele, nem is érdekel. A célom az volt, hogy a poszter sumákságára rávilágítsak, ugyanis az bizotsan nem lehet igaz, hogy egy nem cukorbeteg hypoglykaemiás lehessen. Ha cukorbeteg lett volna, nyilván azzal kezdi az írását, tehát biztosan nem volt az.

Elismétlem utoljára. Spontán hypoglykaemia - nem cukorbetegekben - gyakorlatilag nem létezik. Néhány kivétel akad csupán, melyek igen ritkák: az insulintermelő adenoma (de ez hirtelen, súlyos, eszméletvesztéssel járó hypoglykaemiát okoz legtöbbször), néhány praediabeteses (cukorbajt megelőző) állapot és - megint csak nagyon ritkán - hyperthyreosis (pajzsmirigy-túlműködés).

Ami a lánykát illeti: első napja volt, és rögtön rinyálni kezdett folytatólagosan. Ha én lennék a munkáltató, én is kirúgtam volna, mert az első napján becsülje meg magát. A szőlő nem olyan izgalmas, azért kicsinyesség volt vegzálni, de kirúgni normális munkáltató az ilyet rögvest kirúgja. De a "fogvatartás"-sztori elég jól hangzik; más kérdés, hogy mindez egészen véletlenül nem akkor történt-e, amikor közlekedés híján amúgy sem tudott volna hazamenni, mert akkor azért más a dolog optikája. Ha a poszter egy dologban hazudik, hazudhat a többiben is.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.27. 15:10:14

@Molnárgörény: Az "eléhezés" nem egyenlő a hypoglykaemiával. Sőt, a vércukorszint nem lesz vészesen alacsony; ilyesmi csak folyamatos, extrém terhelésnél (maratonfutás) alakul ki, és komplex anyagcserezavar, laktátacidosissal megspékelve. Árufeltöltőnél gyakorlatilag kizárható.

Mellesleg a különböző szadista "edzőtáborokban" (Auschwitz, Gulág, vagy akár Pol Pot táborai) a rendkívül gyatra étkezéshez nehéz fizikai munka társult, de a hypoglykaemia ott is csak az éhhalál előtt jelent meg. Mengele doktor kísérletezett is, de a kihűlést sokkal veszélyesebbnek találta.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.04.27. 15:17:35

@Molnárgörény:

De nem legelte le az egész gyümölcspultot, néhány szem szőlőről beszélünk, egy multi biztos bele rokkan.
Erős a gyanúm ha egy 100 kilós fuxos cigány rágja a szőlőt akkor a biztiőr inkább elfordul és a "bele fér" kategóriának minősíti az esetet.

Karmak 2018.04.27. 21:44:05

@Molnárgörény: Nagy tisztelettel megkérdezném tőled, hogy orvosilag hogyan nevezik azt az állapotot, amikor az ember valami intenzív tevékenység közben olyan éhségrohamot kap, hogy úgy érzi ha nem eszik pár falatot akkor menten elvágódik? Mert ez az állapot létezik, velem sem egyszer fordult már ilyen elő csak nyilván tévesen, helytelenül diagnosztizáljuk.

Mellesleg volt már úgy is hogy ilyenkor bementem egy boltba és levettem egy joghurtot amit a pénztárig meg is ittam és csak az üres flakont fizettem ki. Nem akartam lopni és azt gondolom az égadta egy világon senkinek nem ártottam ezzel. Olyannyira nem hogy, bizonyos áruházakban direkt oktatják a személyzetet, hogy mértékletes keretek között ne is próbálják megakadályozni a vásárlóknak a helybeni fogyasztását, mégpedig egészen egyszerűen azért mert egy éhes ember kevesebb időt tölt a boltban, ergo kevesebbet is vásárol.

tegnaptuska 2018.05.01. 09:27:19

Kedves Dia! Menekülj, amíg lehet!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.05.02. 21:36:25

@Karmak: Nézd, én saját tapasztalatomat igyekeztem itt megosztani a jeles közönséggel. A vércukorszint szabályozása rendkívül biztonságos (ősemberre gondolj!), és én SOHA nem láttam a hasonló rosszulléteknél tényleges hypoglykaemiát, pedog mértem szorgalmasan. A cukorbetegek esetén a hypoglykaemia "normális" szövődmény, de aki nem cukorbeteg, annál nem fordul elő. Csak gondolj bele, hogy amikor az ősembernek rohannia kellett a kardfogú tigris elől, akkor mivel járt volna a hypoglykaemia... Felsoroltam azokat az eseteket, amikor előfordulhat mégis. Én személy szerint 30 év alatt SOHA nem láttam eltérést. De persze ettől - csekély valószínűséggel - lehet eltérés, de azért abban megegyezhetünk, hogy ebben a közölt esetben ez rendkívül valószínűtlen.

A hypoglykaemia amúgy érdekes dolog, nem ritkán a gutaütés tüneteit utánozza (főleg idősebb betegeken, akiknél az érelmeszesedés egyértelműen megvan): vagyis a beteg féloldali bénulást kap tőle. Ilyenkor MINDIG kell vércukrot mérni, mert ha alacsony, a pótlás megoldja a bénulást! A jelenség oka, hogy az agyi végarteriák (a circulus arteriosus Willisii után) aszimmetrikusan szűkültek be, így a hypoglykaemia a szűkebb arteria területén kiesési tüneteket okoz, míg a másik, még jobb agyfélben nem. A meszes erek nem képesek tágulni, tehát az aránylag enyhébb hypoglykaemia a szűk erek agyi területén kiesési tüneteket okoz, míg a jobb erek területén még nem.

Hangsúlyozom, én azt kívántam leírni, hogy tényleges hypoglykaemia a nem cokurbeteg lányka esetében a nullához tartó valószínűséggel fordulhat elő. Ehhez képest itt a sok félhülye lebunkózott, ostobázott, stb. Ennek oka alighanem a politikai szélsőséges elkötelezettség: annak se hisznek, aki ezt a szakmát műveli egész életében. Jellemző ez a magyar politikai közéletre...

Karmak 2018.05.03. 08:36:31

@Molnárgörény:
A hypoglykaemia kapcsán kifejtett álláspontodat nem vitatom. Engem azonban az érdekelne, hogy az általam fentebb leírt nevezzük most csak "éhségrohamnak" melynek nem az a célja, hogy nagy mennyiséget fogyasszak táplálékot, hanem az hogy rögtön kerüljön valami minimális tápanyag a gyomromba megszüntetve az émelygéssel, szédüléssel, romló szellemi kapacitással és dekoncentráltsággal járó érzeteket van e orvosi neve.
Köszönöm ha válaszolsz a kérdésemre!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.05.03. 22:36:47

@Karmak: Nincs ennek orvosi neve tudtommal; gyerekként valaha magamon is tapasztaltam hasonlót, de azt vettem észre, hogy ha nem ettem, akkor is elég hamar megszűnt. Nem kizárt, hogy tisztán psychés oka van (és alkalmasint nekem is az lehetett, mert nem lettem cukorbeteg, tehát kezdődő diabetes nem lehetett, és más hormonzavarom se lett). Az is lehet, hogy a pánikrosszullét egyik formája ez.

Ha belegondolsz, psychés hatások nagyon is számítanak. A "gyomorba kerülő" minimális tápanyag még nem a véráramban van. Sőt, hacsak nem gyorsan felszívódó monoszacharid cukor, akkor bizony erre órák is kellenek, hogy lebomolva hasznosuljon. Az éhség mégis azonnal szűnik az evéssel (a gyomorteltség-receptorok ingere felülírja az éhségközpont jelét már akkor, amikor effektív tápanyagfelszívódás még nincs is). A szomjúsággal ugyanez a helyzet: ha valaki nagy melegben eléggé kiszárad, már az ivás azonnal felüdíti annak ellenére, hogy ott is legalább percekig tart, amíg a folyadék hasznosul, vagyis bejut a keringésbe, és ténylegesen hígítani kezdi a besűrűsödött vért.

Az agy cseles szerv, és észre se vesszük, hogyan ver át minket... A "funkcionális" - vagyis kimutatható szervi eltérés nélküli - rosszullétek pedig talán egyre gyakoribbak. Legalábbis pánikos beteg ma már százezerszám akad. Nagy részük halálra sértődik, mert úgy értik, hogy "szimulálnak", amikor pániknak nyilvánítjuk a panaszt. Viszont nem szabad belemenni abba, hogy a beteg tünetei alá játszunk, mert akkor azok soha meg nem szűnnek. A pánikrosszullétek panaszai nem valótlanok - a beteg szubjektíve tényleg panaszt érez -, csupán nincs mögöttük kimutatható eltérés.

Karmak 2018.05.04. 21:20:33

@Molnárgörény:

Köszönöm szépen a választ! Maximálisan kielégített. Ma is tanultam valamit. ;)

További szép estét/napot!
süti beállítások módosítása