A valódi viták otthona

Reflektor

Az LMP és a „lejáratókampány”

2018. július 10. - Tálos Lőrinc

leaking-bucket-news.jpg
Híre ment, hogy az LMP-ben „rendkívüli ülést tartanak az LMP ellen indított médiahadjárat" miatt. A hír majdnem igaz (az ülés nem rendkívüli), az annak nyomán született felháborodáshullám azonban a saját farkába harap: az elnökségi ülés ugyanis pont azzal kíván foglalkozni, hogy a párt belső fórumairól folyamatosan adagolnak olyan információkat a sajtónak, amelyek rossz színben tüntetik fel a pártot.

A helyzet egyértelmű: az LMP elveszítette a választásokat. A saját maga elé kitűzött célok közül csak a legkisebbet, saját szavazótáborának bővülését sikerült elérnie, az viszont nem volt olyan mértékű, hogy a párt számára áttörést jelentsen (továbbra is a negyedik helyen áll a kormánypártok, a Jobbik és a régi baloldali pártok mögött) és arra sem volt elég, hogy új ellenzéki szavazók bevonzásával javítson a politikai erőviszonyokon. Egy ilyen helyzetben egy ellenzéki pártban le kell vonni a tanulságokat, aminek személyi következményei éppúgy kell legyenek, mint kihatása a választott stratégiára. A Jobbik szakad, az LMP belső vitáival szórakoztatja a nagyérdeműt, az MSZP-ben felröppentek a verebek és más sorrendben ültek vissza a drótra, a DK-ban meg lófasz se történt, Gyurcsány Ferenc továbbra is tévedhetetlen.

Nem csak az a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy ellenzéki pártban ilyenkor áll a bál, hanem az is, ha a sajtó ezekről beszámol. Az viszont már nem az, ha valamelyik pártban azok, akik alul maradtak a vesztett választás utáni kötelező tisztázó vitákban azután lejárató kampányba kezdenek a saját pártjuk ellen. Ahogy az sem, ha a sajtó kritika nélkül elfogadja az általuk terjesztett pletykákat vagy nem jár utána az általuk csepegtetett félinformációkból kisejlő történet hátterének, meg sem kísérli összerakni a teljes képet, hanem egymásra hivatkozva, szóról-szóra megegyezően átveszi azokat.

Vegyünk sorra néhány ilyen irányítottan kiszivárogtatott sztorit az LMP-ről:

1, „Fegyelmi eljárás indult az LMP képviselője ellen, mert a kampány alatt többször egyeztetett Schmidt Máriával”

Schmuck Erzsébettel szemben ez ügyben nincs fegyelmi eljárás. Ugyan nem kizárt, hogy lesz – hiszen az LMP-ben mindenki, mindenki ellen indíthat ilyen eljárást, akár az alapján is, hogy valaki ivott az irodában az LMP-s bögréjéből és nem mosogatta el azt –, de egyelőre nincs. Ez a hír tehát hamis, divatosan mondva „fake news”, amit ennek ellenére kritika nélkül vesznek át más orgánumok a megjelenési helyre hivatkozva, hogy szépen körbe szaladja a sajtót és mindenki fejében megragadjon. Az LMP-nek nincs olyan volt jelöltje és élő politikusa, akit a kampány során ne próbált volna meg meggyőzni valamelyik politikai ellenfél formális vagy informális képviselője arról, hogy az LMP koordináljon vagy éppen ne koordináljon. Azért kellett ehhez hozzákölteni, hogy emiatt fegyelmi eljárás van Schmuck Erzsébet ellen, hogy jelentőséget adjon neki.

2, Sallai Róbert Benedek korábban a koordináció híve volt azonban egy 180 fokos fordulatot után, s a koordináció és a visszalépések legnagyobb ellenzője lett, nem függetlenül attól a körülménytől, hogy az általa elnökölt Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyert egy 2,81 millió eurós uniós pályázaton.

Sallai 180 fokos fordulata erős belemagyarázás. Arról az SRB-ről beszélünk, akit attól a pillanattól kezdve, hogy visszatért az LMP-be próbáltak hozzákötni a Fideszhez. Erre most, utólag kiderül róla, hogy az összefogás szekerét tolta, de már elmúlt. Igazából arról van szó, hogy aki ellenzi azt, hogy az LMP feloldódjon az MSZP-ből meg Gyurcsányból és a többi kis izéből álló régi baloldalban, az egyesek szemében mindig is Fidesz-bérenc lesz. Ezt mondták, amikor az LMP megalakult és ezt mondja Hadházy Ákos, amióta alulmaradt a párton belüli vitákban az álláspontjával. Az viszont új elem, hogy az LMP-ben ortodoxnak számító SRB valaha is összefogásista lett volna. Nem is volt az soha, csak oda kell költeni, hogy a megvásárlásáról szóló története hihető legyen. Apropó megvásárlás: az említett pályázatról – az EU által finanszírozott Interreg Central Europe programról – nem a magyar állam döntött, hanem egy bécsi iroda. A nyertes projektet nem Sallai nyerte, hanem az olasz Emilia-Romagna régió, amely partnerként kérte fel a Sallai által elnökölt Nimfeát.

A szubjektív megfejtés arra, hogy mi történik az LMP-ben: az összefogás hívei sose voltak többségben az LMP-n belül. A PM kiválása után pedig abszolút kisebbségbe kerültek. Ennek ellenére Schiffer András visszavonulása után néhányan úgy érezték, hogy itt az ideje lazítani a merev elzárkózáson. Létszámuk ugyan elmaradt a párt belső szóhasználatában sünöknek nevezett, teljes elzárkózást hirdető csoporttól is, még inkább a legnagyobb – az együttműködésnek feltételeket szabó – többségi álláspontot vallókétól. Ennek ellenére Hadházy Ákosnak a kongresszusi döntéstől eltérő értelmű nyilatkozataival, felhatalmazás nélküli tárgyalásokkal és önhatalmú visszalépésekkel sikerült az LMP-t félig-meddig belerángatni az összefogósdiba. Az LMP ezeket a konfliktusokat a kampány során elnyomta, de a stratégia ide-oda rángatása arra még így is elégnek bizonyult, hogy kellően idiótának fesse le a pártot a választópolgárok szemében. Az elvesztett választás után ez a korábban elnyomott konfliktus robbant ki újult erővel, némelyek elhagyni kényszerültek a pártot, híveik viszont maradtak annyian, hogy a sajtóban lejáratókampányt folytassanak az LMP ellen, amelynek eszközei az álhírgyártás, az elferdített vagy félinformációk csöpögtetése a sajtónak, lehetőleg úgy, hogy minden napra jusson egy és az LMP-nek ideje se legyen cáfolni azokat.

Az LMP az elmúlt napokban hivatalosan is megnyerte a Legjobban Szivárgó Párt címét. Nincs oka büszkeségre. Az, hogy a sajtó beszámol a belső vitákról, feldolgozza a kiszivárgott információkat a világ legtermészetesebb dolga. Ha nem így tenne, akkor nem végezné el a dolgát. Az viszont, hogy forráskritika nélkül veszi át azokat az általuk sugallt narratívával együtt, nem ellenőrzi azokat legalább két, egymástól független forrásból már azt jelenti, hogy így sem végzi el a dolgát, akaratlanul is a szivárogtatók szócsövévé válnak. Amit látunk, az pont olyan, mintha a Jobbikban épp most zajló folyamatokat kizárólag „nevük elhallgatását kérő” toroczkaisták elmeséléséből írnák meg.

A Schmuck Erzsébet elleni eljárásról szóló álhír továbbra is újra és újra megjelenik a sajtóban annak ellenére, hogy azt Szél Bernadett napokkal ezelőtt cáfolta az ATV stúdiójában. A „Nimfea által megnyert pályázat” ügyében pedig elég lett volna használni az internetet, hiszen a projekt részletei – hogy ki nyerte és ki ítélte oda – nyilvánosak.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3314103373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parafffa 2018.07.11. 11:09:57

Csináltatok egy másik posztot, hogy az Index címlapra kirakott alatt ne látszanak a kritikus kommentek?

Gerinces.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.07.11. 14:10:56

E párt színes buborék volt,
S közeli, mint Gyálhoz Ócsa,
Ám lehullva ma csupán folt,
Szürke járdán apró tócsa.

szepipiktor 2018.07.11. 15:02:16

Várható volt.
Már a megalakulásuk is kérdéses és erkölcstelen volt, sokat züllesztette őket a siffer és a önjelölt miniszterelnök csaj.
És ugye... LMP... Mit is mond a nevük?
És csak felvették ők is a pénzeket, miközben csak lufieregetésre és flesmobokra futotta erejükből. A humorizálásuk erőltetett volt, a filozófiájuk meg idegen tőlünk.
Egy megélhetési csinált karrierpárt és a multilevel marketing képviselői, ökoterroristák, genderpártiak.
Beszívtak pár máshonnak kibukottat, akik most menekülnek vagy kirúgdossák őket.
Vajon ilyenek tizedéért más országok pártjaiban a vezetés nem mond le azonnal?
Dehogynem, de jó pénz a közpénz!

szepipiktor 2018.07.11. 15:04:33

Komoly gond ebben a gyülekezetben, hogy nincs egyetlen elfogadható, vállalható arc sem a vezetésben és se programjuk, se jövőképük nincs.
Túlélés, karrier, pozíció, ingyeniroda, ingyen költségtérítés, munkanélkül sokmilliós gazdagodás.
Lehet más a politika????

Róbert Gyirán 2018.07.11. 15:16:17

Érdekes, hogy az Ungár Péter-féle átverés meg se lett említve. Vagy pedig az, hogy a választás óta csak veszítettek a támogatóikból, pont az ilyen problémák miatt. Az LMP valóban egyáltalán nem akart részt venni a koordinációban, míg másik kis párt, amelyik korábban hangoztatta ugyanezt, végül engedményeket tett annak érdekében, hogy ez mégis megindulhasson és legalább némi eredményt érjenek el a Fidesz túlhatalmának megakadályozásában.

Sajnálom az LMP-t, de ez a cikk eléggé mosdatósra sikerült, a valódi problémákra nem hívja fel a figyelmet és nem keresi a megoldást. Megint más a hibás azért, hogy az LMP itt tart. Nyilván.

Tálos Lőrinc 2018.07.11. 15:39:35

@parafffa: kétszer töltöttük fel, mert bénáztunk. Én - korrigálandó a hibát - levettem azt, amelyik később került ki, de közben az index azt tette ki a ketrecbe, így hát visszatettük. Most kétszer van fent.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2018.07.11. 15:56:42

@szepipiktor: program is van (lehetmas.hu/valasztasi-programunk/), jövőkép is van (ökopolitikai, lásd alapító nyilatkozat: lehetmas.hu/wp-content/uploads/2018/03/371939699-Alapito-nyilatkozat-pdf.pdf), nincs se munka nélkül sokmilliós gazdagodás (hol? kinél?). Úgyhogy sokból nulla találat.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2018.07.11. 16:01:13

@Róbert Gyirán: "Az LMP valóban egyáltalán nem akart részt venni a koordinációban"
Valójában az LMP szavazóinak FELE átszavazott az "esélyes" helyi jelöltre - csak meg kell nézni a számokat, a listás és egyéni eredmények között. (ezért is hamis a visszalépések kérdését annyira központi módon kezelni - a maradék egyéni szavazatból biztos, hogy csak egy kisebbik része ment volna az "esélyes" jelöltre.)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2018.07.11. 16:03:58

@szepipiktor: "Már a megalakulásuk is kérdéses és erkölcstelen volt"
Erről írhatnál bővebben, mi volt az erkölcstelen benne, hogy pár tucat környezetvédő civil összegyűlt, hogy csinálnak egy zöld pártot :)

paraffffa 2018.07.11. 17:20:49

@Lastres: A számokból jól látszik, hogy több olyan körzet is volt, ahol bőven elég lett volna csak kevéssel több szavazat, ami igen nagy valószínűséggel össze is jött volna.

A kétharmad megakadályozásához mindössze EGYETLEN EGY MANDÁTUM KELLETT VOLNA!

Voltak felmérések, lehetett tudni, hogy hol-mik az esélyek, mi magyarázza, hogy az LMP ennek ellenére állva hagyta a tök esélytelen jelöltjeit? Kassai visszalépése után, már nem lett volna további anyagi következménye sem a visszalépéseknek, miért nem tették akkor meg, legalább az ellenzéki szempontból legesélyesebb néhány körzetben?

Én csak két választ tudok elképzelni:
1. Totál hidegen hagyta őket, hogy mi lesz az ország jövőjével, ők csakazért se lépnek vissza, akkor se, ha semmit nem nyernek az állva hagyott jelöltekkel és semmit nem vesztettek volna a visszalépésükkel.
2. A Fidesz megvette őket és a kétharmad biztosítása érdekében kellett állva maradni a jelölteknek.

Döntsd el, hogy melyik a rosszabb.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2018.07.12. 13:35:38

@paraffffa:
És azt mi magyarázza, hogy az MSZP, a DK és a Jobbik állva hagyta tök esélytelen jelöltjeit? Miért csak az LMp feketeseggű, a többiek miért hólelkű lovagok? Volt olyan, hogy az MSZP-s jelölt ült bent az önkormányzati hivatalban, kezében a visszalépési papír - aztán mégsem adta le. Lehet, hogy egy mandátum múlt rajta.
"Voltak felmérések, lehetett tudni," - igen, a felmérések leginkább azt mutatták, hogy a Fidesznek többsége lesz, de messze van a 2/3-tól. Ebben az esetben néhány plusz visszalépés nem osztott.szorzott volna (hogy most 110 vagy 115 mandátuma van teszem azt), viszont a negatív következményeket meg viselte volna a párt. Mondom, utólag nagyon könnyű bármint belemagyarázni, bűnbakot keresni és boszorkányüldözést folytatni. De nem véletlen

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2018.07.12. 13:41:44

@paraffffa:
És azt mi magyarázza, hogy az MSZP, a DK és a Jobbik állva hagyta tök esélytelen jelöltjeit? Miért csak az LMp feketeseggű, a többiek miért hólelkű lovagok? Volt olyan, hogy az MSZP-s jelölt ült bent az önkormányzati hivatalban, kezében a visszalépési papír - aztán mégsem adta le. Lehet, hogy egy mandátum múlt rajta.
17 hely volt vidéken, ahol ha az MSZP visszalép, jobbikos nyerhetett volna. TIZENHÉT KÖRZET.
"Voltak felmérések, lehetett tudni," - igen, a felmérések leginkább azt mutatták, hogy a Fidesznek többsége lesz, de messze van a 2/3-tól. Ebben az esetben néhány plusz visszalépés nem osztott.szorzott volna (hogy most 110 vagy 115 mandátuma van teszem azt), viszont a negatív következményeket meg viselte volna a párt. Mondom, utólag nagyon könnyű bármint belemagyarázni, bűnbakot keresni és boszorkányüldözést folytatni. De nem véletlen, hogy egyik párt sem tett eleget - mert nem ugyanazok az információik voltak, mint nekünk most.
Az LMP számára egyébként a legerősebb negatív következmény az lett volna, hogy a törzstámogatók elhagyják a pártot amiatt, hogy MSZP-s vagy DK-s javára lép vissza. Nem beszélve a tagság jelentő részének kilépéséről. Ezzel az LMP azt kockáztatta volna, hogy vagy nem jut be a parlamentbe, vagy bejut, de szétesik. (és egyébként itt a bejutás nem önérdek, hanem az egész ellenzék érdeke volt, hogy ne menjen 4%-nyi szavazat a kukába). A törzstámogatók és a tagság jelentős része ugyanis komolyan gondolja, amit itt sokan nem értenek, hogy TÉNYLEG meg kellene haladni az régi pártokat, táborokat - a lejáratódott baloldalt IS.

Szóval nem csak az általad elképzelt két válasz van.

para fa 2018.07.12. 15:00:07

@Lastres:

Aranyos, ahogy próbáljátok legitimálni a Jobbikot, de azért tudod itt nem mindenki alzheimeres és akad aki emlékszik még Jobbik gárda vonulgatásaira, az antiszemita, rasszista, xenofób, homofób örjöngéseikre, a kuruc.info nevű pártlapjukra, vagy épp az Iránhoz, majd Oroszországhoz (KGBéla megvan?) végül pedig Simicska Lajoshoz fűződő kapcsolataikra. Persze tudom, a Jobbik már cukipárt lett, bár a jelenlegi ex skinhead elnök fia a Betyársereg tagja és konkrétan Hitler idézet van rátetoválva, de mindez az LMP értékrendje szerint nyilván tök ok - a másik posztban Nuszbaum barátod a Momentummal meg a Kétfarkúval emlegeti egy lapon a Simicska által feltáplált (ex?)náci Jobbikot.

Aranyos, hogy te is adod a hülyét és úgy csinálsz mintha semmi különbség nem lenne, az alapvetően azonos értékrendet valló LMP és egyéb baloldali szavazók közti átszavazás valamint egy szélsőjobboldali neonácipárt és egyéb baloldali szavazók közti átszavazás között, azért nyilván pontosan tudod, hogy ez nem így van.

A felmérésekből elég jól látszott, hogy míg az LMP szavazok jelentős része simán átszavazna más baloldali jelöltre, ez a Jobbik-baloldal viszonylatban már korántsincs így - ami ugye azért nem annyira meglepő.
Ajánlom figyelmedbe:
magyarnarancs.hu/valasztas2018/ha-a-fidesz-ketharmadanak-a-megakadalyozasa-a-cel-akkor-tiz-lmp-szavazobol-tobb-mint-kilenc-es-a-jobbik-szavazok-tobb-mint-ketharmada-kesz-az-atszavazasra-110287

Presze tudom, ti csak annak a felmérésnek hisztek amit ti hamisítottatok.

Nincs szükség semmiféle utólagos belemagyarázásra, jóval a választások előtt is látszott, hogy ez lesz, ha nem lesz koordináció.

Ajánlom pl ezt a 444 cikket, ami márciusi:
444.hu/2018/03/15/az-lmp-sek-azt-erzik-meglincselik-oket-ha-nem-mukodnek-egyutt

Ebben konkrétan Vágó Gábor nyilatkozta, hogy: "ahol négy éve öt-hat ember lézengett, ott most ötven-hatvanan gyűlnek össze, és mind csak az összefogásról kérdeznek"
Egy másik LMP-s pedig ezt: "Volt hogy azt éreztem, szabályosan meglincselnek, ha esélyt sem adnuk az együttműködésnek"

Vagyis nem igaz, hogy utólag derült ki, hogy az LMP-nek össze kellett volna fognia, hiszen végig ez volt a választói elvárás, csak épp ti magasról tettetek erre, mert csak az egyéni önös érdekeitekkel voltatok elfoglalva. Ezért vagytok most ütve, ezért érzi most mindenki azt, hogy az LMP önérdekből vagy a Fidesz nyomására, de mindenképp elárulta az ellenzéki szavazókat.

Az LMP azért van jobban ütve mint a többi párt, mert az LMP-nek volt akkora támogatottsága, ami összefogás-koordináció esetén reálisan befolyásolhatta volna az eredményt. Vagyis a kezetekben volt egy eszköz, amivel nem éltetek, sőt.

Számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy miközben minden, de tényleg minden felületen ezrek magyarázzák nektek, hogy miért nem volt ok amit csináltatok, ti még mindig nem fogjátok fel, még mindig ismételgetitek a bullshit dumátokat. Közben szakad szanaszét a pártotok, a támogatottságotok zuhan mint a kő, de ti csakazértis mondjátok tovább, ugyanazt.

Ezt külön kiemelem:
"A törzstámogatók és a tagság jelentős része ugyanis komolyan gondolja, amit itt sokan nem értenek, hogy TÉNYLEG meg kellene haladni az régi pártokat, táborokat - a lejáratódott baloldalt IS. "

Tudod valószínűleg ezt azért nem értik meg sokan, MERT 10 ÉVE CSINÁLJÁTOK ÉS SEHOGY NEM ÁLLTOK VELE!!!!! Kaptatok kicsit több mint 400 ezer szavazatot, az MSZP+DK meg 988 ezret. A legelső 2010-es eredményetekhez képest alig sikerült valamicskét erősödnötök, a 10%-nak se voltatok soha közelében se, nemhogy az önálló kormányváltásnak! És tudod az a baj, hogy amíg ti a régi pártok meghaladásával vagytok elfoglalva, addig Orbán Mészáros Lőrinc nevére írja a fél országot (amit a büdös életben nem lehet visszacsinálni, hisz magántulajdon, nem 4 évre szól, amit összeharácsoltak az már az övék!), emberek halnak meg a roskadozó egészségügyben, fiatalok vesznek el a katasztrófális színvonalú oktatási rendszerben és családok szakadnak szét, mert a fiatalok inkább itthagyják ezt az egész szart és elhúznak külföldre, minthogy kivárjátk amíg ti - ki tudja hány évtized alatt - majd "meghaladjátok régi" pártokat.

Eközben ti pedig nyugisan szürcsölgetitek a kávét a parlamenti folyosón, kemény ellenzékként nyomogatjátok a "TARTÓZKODOM" gombot a Stop Sorosra, olyan überfontos dolgokról posztoltok napokig mint a Red Bull Air Race - ami nyilánvalóan az ország legsúlyosabb problémája -, azt a pár embert pedig aki megpróbálja felrázni ezt a beposhadt állóvizet rövid úton kiutáljátok a pártból (lásd Hadházy).

Lehet, hogy a törzstámogatók (akikkel a parlamentbe se jutottatok volna be) és a tagság jelentős része (mivel mindenki mást kizártatok vagy kiutáltatok) vevő erre a, mondjuk ki: ingyenélésre, az Orbánnal szemben kritikus többségnek viszont finoman szólva mostanra lett végleg elege belőletek, hisz nyilvánvalóan ti nem képviselitek azokat akik itt kormányváltást akartak.

A látens Fidesz szavazóknak alibipártnak még jók lesztek, másra aligha.
süti beállítások módosítása