A valódi viták otthona

Reflektor

Ápoló leszel vagy katona…

vagy munkanélküli, ha nagyon ugrálsz

2018. október 12. - macska az úton

chaplin-modern_idok-s.jpg

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, még augusztusban jelentette be, hogy az államigazgatásban 15-20 százalékos létszámcsökkentést terveznek. A friss sajtóhírek pedig már 9-10 ezerre teszik azoknak az államigazgatási alkalmazottnak a számát, akiktől október végéig búcsút venne a kormányzat. Talán sokan emlékeznek még, korábban milyen karcsú minisztériumokat és kormánytisztviselői kart ígért sok-sok alkalommal Orbán Viktor, változások pedig történtek is 2010 után, azonban a dolog csak részben valósult meg. És az a rész se okozott sok örömet senkinek a kezdeményezettek körén kívül.

Míg a vezetői posztok száma - egyetlen barátot se illik megbántani – vígan gyarapodott, addig a valódi munkát végző és munkájához értő kollégák száma erősen csökkenni kezdett, ez a csökkenés pedig ma is zajlik. A tapasztalt munkaerőt pedig gyakorta tapasztalatlan váltja fel ott, ahol egyáltalán felvesznek valakit. (Pont úgy van ez, mint amikor kivágnak egy 50 éves fát, majd azt mondják, hogy de ültettem helyette egy másikat.) Persze senki egyetlen pillanatig ne gondolja, hogy a mostani brutális leépítés majd a pártfunkcionáriusokat vagy a holdudvar képviselőit érinti, ahogyan azt se, hogy a cél bármiféle megtakarítás, esetleg a hatékonyság növelése volna. Nem, a dolog egészen másról szól. Mindez pusztán hideg és akarnok logisztika a kormány részéről.

Persze ott, ahol emberi erőforrásként tekintenek egy ország lakóira, sőt, ezt még a kapcsolódó minisztérium nevébe is beépítik, bármi megtörténhet. És ezúttal sincs szó másról. Az érettségihez, pláne diplomához jutó fiatalok számának tudatos csökkentése, a szakmai kényszerpályák kierőszakolása, az, hogy véletlenül sem cél, hogy gondolkodó, önálló akarattal rendelkező fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, jól mutatja, mi a véleménye az egyéni individuum/tehetség/vágy és a nagy nemzeti hangyaboly (nem, ebben nincs semmi sértő, hiszen a hangyaboly is egyetlen lény, önmagában a hangya életképtelen), pontosabban annak legfőbb vezetője viszonyáról.

Az embereket olyanná kell formálni, amilyenekre épp szükség van. Oda kell állítani, ahol épp be kell tömni egy újabb lyukat. Ha a sajtóhírek igazak, ez a tömeges elbocsátás pedig pontosan ennek a megközelítésnek az iskolapéldája. Lehet ugyanis hatalmas gazdasági sikerekről, sosem látott jólétről beszélni, tagadni, hogy az autógyárak munkásszállója lett Magyarország vagy azt mondani, hogy mindenki hazudik, aki azt állítja, sokan hagyják el hazánkat azért, mert nem érzik jól magukat, mert emberszámba se veszik őket, mert a tehetségnél, a szorgalomnál egyre fontosabbak a haveri kapcsolatok. A nagy sikertörténetnek mindenképp ellentmond a tomboló munkaerőhiány, amit egyre kevésbé lehet pusztán a nyugati fizetések nagyságára fogni.

Ahogyan azt az Index összefoglalta:
„A kormányzat arra számít, hogy az elbocsátott emberek legalább egy részét át tudja irányítani az egészségügybe vagy a szociális ágazatba, ahol az egyik legnagyobb az emberhiány. Budapesten és Pest megyében van ugyanis a legnagyobb hiány kórházi ápolóból és műtőssegédből. Ezekre a szakmákra, valamint a bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre Okj-s képzéssel csoportosítanák át a központi államigazgatásban felszabadult munkaerőt.”

De úgy tűnik, nem csak ezekre a területekre csoportosítanák át a felszabaduló humánerőforrás készleteket (borzasztó kifejezés, de a döntéshozói szemléletet pontosan ábrázolja)

„Minisztériumi forrásaink szerint a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. Felmentés nincs, mert a katasztrófavédelmi törvény alapján az ott felsorolt kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége.” – írja a 24.hu

Benkő Tibor honvédelmi miniszter pedig épp három napja terjesztette az Országgyűlés elé, hogy jelentősen megemelné a honvédség létszámát. A tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altiszteké 8845-ről 10200-ra, a legénységé 7 895-ről 13200-ra, míg a tartalékosoké 8 ezerről 20 ezerre emelkedne.

Igen, úgy tűnik, hogy a történet ennyire egyszerű, ki kell rúgni egy csomó embert, hogy aztán közülük minél többet lehessen akaratuktól függetlenül átirányítani az egészségügybe, az oktatásba vagy épp a katonai pályára, hiszen mindnyájan a magyar állam tulajdonai vagyunk. A hangya pedig tegye a dolgát, ne legyen véleménye, hisz úgyis vannak, akik sokkal jobban tudják, hogy mi az érdeke.

Biztosan jót tesz akár a betegeknek, akár a gyerekeknek, ha olyan emberek foglalkoznak velük, akik nem hivatástudatból, hanem 150 százalékos kényszerből kerültek oda?

És biztos, hogy van létjogosultsága annak az autoriter szemléletnek, amiben ennyit jelentenek az emberi életek?

Mindenki döntse el saját ízlésének megfelelően.

Csepregi János

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

<

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4414297815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2018.10.13. 10:44:13

A jelenlegi létszám /idézet a cikkből/:
tiszt 5690
altiszt/tiszthelyettes/angolul petty officer/ 8845
legénység 7895.
Na ezek az arányok egy operetthadseregben.

a nagy hohoohooo 2018.10.13. 10:45:29

@maxval balcán bircaman: Picit aggaszt birkuci ,hogy túlterheled az agyad.......,de úgy látom nem bánt holmi gondolkodás......ez olyan:nézegetem magam a tükörben... hm... nem nézek ki teljesen hülyének... és mégis.... ( régen ezt úgy mondtuk, hogy tollas a hátam? Nem? Akkor ne nézzetek madárnak!) Dehát az evolúció.. ,nade ilyen gyorsan gyártja a selejtet? höhööö.........

a nagy hohoohooo 2018.10.13. 10:53:43

A tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altiszteké 8845-ről 10200-ra, a legénységé 7 895-ről 13200-ra, míg a tartalékosoké 8 ezerről 20 ezerre emelkedne.
Mi a reteknek kell annyi tiszt és altiszt?
Hát mert csak!
Tehát a tisztek, és az altisztek többen lesznek, mint a legénység.... Ekkora létszámhoz már kell 10-15 "új" tábornok is!
Itt a lényeg! Sok a "beragadt" ezredes!
Mi pénzt lehet ott elsíbolni!! Mondjuk az hogy 1 tiszt-re 2 legénységi állományú és 1,3 tiszthelyettes állománykategóriájú személy jut mindent elmond az egész tervezett komolyságáról.Ha jól emlékszem - de ez nem biztos - mintha a modern hadseregekben például a tisztek aránya optimális esetben 15 % körüli..Képzeljétek el, hogy a most meglévő (papiron) 28000 fős hadsereg kb. 8000 fő békehiánnyal rendelkezik! Amit az elmúlt évek alatt sem tudtak feltölteni! Akkor most adjuk hozzá az újabb 8000 főt és rögtön kiderül, hogy mennyi embert kell majd megmozgatni, hogy a fényes tekintetű kívánsága teljesüljön!Tegyük hozzá, hogy ezt a létszámot fel is kell tölteni.
Ezzel még egyet is lehet érteni, mert egyrészt a NATO-elvárásokhoz és a közös európai haderő felállításához szükséges. Másrészt el kellene gondolkodni azon, hogy a ma érvényes illetménytábla elegendő "húzóerőt" jelent-e a fiataloknak, hogy bevállalják a szolgálatot. Ehhez pedig -- mint annak idején Montecuccoli is említette -- pénz, pénz, pénz kell. A tárca költségvetése a bányászbéka feneke alatt van.
S akkor még mindig ott a kérdés, mivel fogják őket felszerelni... mert a szép új gyakorlóba, vagy régi, mosott szarba öltöztetett baka egy szál karabéllyal, 1990 előtti szocialista exportból(lásd a mai AK-k)visszamaradt pár tár lőszerrel csak ágyútöltelék, fasírtba való darált hús, semmi egyéb. Suzuki Vitarával, Airbus 300-al nem lehet csatát nyerni, országot megvédeni. Avagy gumibotot adnak a kezükbe és karhatalmi kiképzés keretében oktatják nekik a tömegoszlatás alapjait? Még liberalizmus volt, addig, nem költöttünk hadseregre, most, hogy egyre inkább illiberalizmus van kezdjük emelni a katonák létszámát, és nem első sorban azért mert a NATO megkívánná, hisz azt már 20 éve megkívánná, hanem félek egészen másért. A diktatúrák mindig is nagy hadsereget akartak, vagy csináltak. Engem ez elgondolkodtat.
És azt hogy szeretné elérni, hogy ennyien felszereljenek, illetve ennyien vállalják az önkéntességet?Ténykérdés, hogy a magyar polgári munkavállalók döntő többsége nem felel meg a fegyveres szolgálatokkal kapcsolatos hatályos egészségügyi követelményeknek, feltételeknek. Tehát nincs semmi realitása annak, hogy pl. közalkalmazottakat fegyveres szolgálatra alkalmazzanak.Megfelelnek majd. Fegyveres vagyonőrnek jelentkezett kiemelt nemzetbiztonságú üzemhez egy 28 éves ifjú titán - a munkaköri pszichológiai vizsgálata katasztrofális volt. Azon értetlenkedett (s aztán még az édesapja is, akit egyébként ismerek), hogy hogyan lehetett alkalmatlan, amikor ömt-nek pedig kiválóan alkalmas volt. Oda kell a létszám - ha megvan minden végtagja, s önállóan tud WC-re menni, alkalmas lesz..
Szerintem sehogy előbb-utóbb bevezeti majd megint a sorkötelességet. Golyófogónak akár ki jó. Elég ha a géppisztolyát szét tudja szedni meg tud lőni akkor már kiképzett katona.

Róbert László 2018.10.13. 14:31:23

A haza védelme nemzeti mügy. Most a migráncs inváziója ellen kell védeni a hazát.De az ENSZ és Soros is lesben áll. Minden épkézláb embert be kell mozgósítani, a felfüggesztett sorkatonaságot aktiválni és kész. Parancsra mozog majd az egész ország. Aki ellen mer szegülni dönt a rögtönítélő bíróság ott a helyszínen. Ez nem vizió, nem gyakorlat, ez a valóság ! Véger színes ruhák kiszámíthatatlan világának ! katonazöldbe fog itt borulni az egész ország ! Mily szép, nyugtató lesz a zöld szín a retinának ! Le fogunk nyugodni és várjuk a következő parancsot. Egy a zászló egy a vezér !

2019.01.16. 06:00:10

@maxval balcán bircaman: Közhelyes közkórház

A takarítónő az őrület határát súrolja! A nővérek végkielégítést kapnak. A gyógytornász a bolondját járatja. A cukrásznak nincs „sütni valója”! A szakácsnő összeszűri a levet a kuktával. A hentes savanyú pofát vág, disznó főnöke disznósága miatt!
Az orvosok képtelenek kezelni, a haldokló betegbiztosítást. A beteg anorexiás, sovány, mint az elmúlt hét szűk esztendő! Kopog a szeme, mint a szívleállás jelzője!
Az orr-fül-gégész nem köti orromra a bajom, és a füle botját se mozgatja. A sebész nem gyógyít vérző szívet, a szülészeten nem születik gól, megoldás, se eredmény! Az elme osztályon magukra találnak a hozzátartozók! A nőgyógyász nagy feneket kerít, és résen van! Az urológus minden követ megmozgat! A szemész a válságból se lát kiutat.
A járó betegek, a végüket járják. A fekvőbetegek ágyát, csak az imádság tatja, a leépítés ellen. A beteg, ha orvost lát, inába száll a bátorsága, és farkasszemet néz! Az „elfekvők, elfekszenek otthon, és hálni jár beléjük a lélek! A haldoklók azzal a reménnyel indulnak a másvilágra, hátha ott jobb dolguk lesz!
1996. 06.
Egész(ség) ügyi felmérés eredményei

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk. 1992.
süti beállítások módosítása