A valódi viták otthona

Reflektor

Orbán miért tudja Merkelt sakkban tartani?

2018. október 18. - szénhidra

 

auto.JPG
Sokan csodálkozunk azon (a kormánypárt hívei természetesen nem), hogy miként képes a magyar miniszterelnök valamint a külgazdasági és külügyminiszter olyan határozottsággal nekimenni Németországnak, az unió és világ egyik vezető gazdasági hatalmának?
A kormány feltétlen hívei egyértelműen a miniszterelnök erős kiállásának, karizmatikusságának, a magyar virtusnak tulajdonítják ezt, aki pedig kritikusabb az hajlamos kakaskodásnak, értelmetlen erőfitogtatásnak tekinteni ezt a viselkedést. Pedig roppant egyszerű a magyarázat, az orrunk előtt fekszik, naponta zajlik és már az első perctől jól látszott. 

A legegyszerűbb magyarázat annyira egyszerű, hogy a legtöbben elmennek mellette. Pedig azzal, hogy a külügyminisztériumot átnevezték Külgazdasági és Külügyminisztériummá, már akkora jelzés, mint a ház. A külügy körüli serteperte, Szijjártó hatalmának növekedése, a tudományos szervezetek szétverése és a gazdasági kapcsolatok felkutatása, már-már hajszolása is mind azt mutatja, hogy a külügyi kapcsolatok elsősorban a gazdaság nagyítólencséjén keresztül kerülnek előtérbe. És akkor nézzük, miért is tud arcoskodni a miniszterelnök Németországgal? Amennyiben Merkel egyenlő Németországgal.

Korábban említettem, hogy Németország az unió legnagyobb gazdasága, ipara, azon belül is az autógyártás és az energetikai ipar, telekommunikációs és bankszektora a világ élvonalába tartozik. És mi a magyar stratégia? Hogy ezek a nagy ipari cégek Magyarországra jöjjenek, ezek a bankok, szolgáltatók Magyarországon is folytassanak pénzügyi szolgáltatásokat. Alacsony bérekkel, adóelőnnyel, devizahitelesek csávában hagyásával kecsegtet.

A Mercedes Kecskeméten, az Audi Győrben és most a BMW Debrecenben nem csak az autópályákért települt ide, hanem azért mert brutális kedvezményeket kap a magyar államtól és még a profitot is kiviheti: Németországba. Amikor a külügyminiszter felszólal a német autógyárak érdekében a klímaváltozást lekicsinylően, akkor ne felejtsük el, hogy ezek az autógyárak húzzák a magyar gazdaságot, és ha ezek a nagy cégek itt hagynák a kedvezőtlen piaci/gazdasági/politikai környezetbe fordult Magyarországot, akkor a fideszes összeszerelő-ország-álomnak egy-kettőre vége szakad. Ezért aztán a kimondott-kimondatlan nagyipari-államközi paktumoknak köszönhetően, erős német hátországi szövetségeseivel a magyar miniszterelnök nyugodtan sakkozhat Merkellel. Merkelt a saját hatalmas adófizetői, munkaadói tartják féken és emiatt nem fog fellépni Németország erősebben Magyarországgal szemben.


Furcsa mód Merkelnek még szükséges is, hogy Orbán maradjon a kormányon.

CsÁ

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2014308419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Homo fideszbirkusz 2018.10.18. 17:39:10

@conchita wurst: "euroban az atlagber 2010ben 500 euro 260as arfolyamon, most 700 folott van 320as arfolyamon"

Öcsém hogy te mekkora idióta vagy! Ha 700 euro felett lenne az átlagbér akkor visszavándorlás lenne! Aztán miért nincs??

A te 700 euró feletti statisztikai ámításod pont anynit ér, mint a másik KSH ámítás, hogy 1 millió kivándolrolt magyar után 780 ezer új munkahely termtödött. Hogy a világ nem szakad le ennyi idiótától!

De hogy ne szenvedj sokat: a béralakulás valódi mérése a teljes bértömeg alapján lehetséges. A KSH nem ezt csinálja, hanem más, részleges forrásból rakja össze a statisztikai saccolásait. Aztán azok annyit is érnek.

A teljes bértömeg, amit az NGM ismer (csak nem beszél róla) világosan mutatja, hogy a bér, reálbér emelkedés valódi mértéke léptékekkel a KSH számai mögött vannak. Valójában 8 év átlagában a normális 2% körüli emelések történtek. Ezért van az Homo fideszbirkuszom, hogy míg 2010-ben a 120 ezres medián átlag fizu 260-as árfolyam mellett 460 eurót ért. addig 2018-ban a 170 ezresmedián átlag fizu 530 eurót ért. Azaz bruttó 9, nettó 8 euróval gyarapodott magyar. Hát ez bolhafing, nem is csoda, hogy csak kivándorlás van a szegénységböl és semmi más.

lenörd hofstadter 2018.10.18. 17:41:52

@Szamiz67:

Én speciel kibaszott boldog lennék ha az akkori árszínvonalon lehetne megvásárolni az egy nyár alatt tönkremenő kínai (és kínában összefosott nyugati neves) szarok helyett az Alföldi cipőt, amiből még a legótvarabb is kihúzott vagy 6-8 évet. Orion hifi ma is ketyeg, egy akkoriban gyártott nyugati fos csak a neve miatt volt jobb. 33 éves az Unitra tornyom, hibátlanul ketyeg.

Szóval nem kell mindent leszólni, nem mindig volt gond a minőséggel, csak ezt a 3 hónapos csereperióduson felnőtt, a rendszerváltás idején még jó esetben a saját szarukban gügyögő kis hülyegyerekek nem tudják, csak a pártközpont mantráiból tájékozódnak arról a rendszerről..

Sean MacTíre 2018.10.18. 17:44:58

@maxval balcán bircaman: logikailag ebbol az jon le, hogy azok Orban gazdai is, es mindkettot engedik jatszani.

Szamiz67 2018.10.18. 17:51:48

@conchita wurst: Nem visszaadják, hanem elengedik a befizetés egy részét, az adósság tudtommal baromira nem csökkent (2010- 78426,9 millió EUR, 2016 84447,7 millió EUR),csak GDP arányosan.
Csak 2010-2018 között elégetett a semmibe (se kisebb, hatékonyabb Állam, se semmi...) Magyar Állam kb. 10.000ezer Mrd. EU pénzt, 3.000Mrd. MNyP vagyont + 2.500 Mrd. korábbi MNyP befizetést.
A devizahiteleket már 2010 előtt konvertálni kellett volna, de az előző és a 2010 utáni Kormányzatok is benne hagyták a gyengülő forint mellett az embereket a devizahiteleikben.
A Magyar Állam leginkább a Fideszes önkormányzati vezetőket mentette meg a politikai következménytől, de látjuk pl. Pécsen, vagy az álalmi szemétszállításon, MVM-en, hogy az örökre rendbetétel max. 5-6 év, aztán a hozzánemértés és a lopás újra megteszi a magáét.
Egészségügyben dolgozom a bérek nőttek valamennyit, ami kényszer hiszen a munkahelyemen (top budapesti kórház) így is az ápolók fele eü-i végzettség nélkül dolgozik, mert ennyiért nem vállalják a műszakokat, a fertőzés veszélyt.
A másik probléma, hogy 500-600 Euro- s fizetésekből nem tudsz Budapesten 300-400 Euros albérletet fenntartani, saját lakásra meg esélyed sincs...
A bérek értékére azt hiszem elég annyi, hogy a forint közel 20%-ot romlott 8 év alatt és a Kormány és Matolcsy még örömmel látna továbbá romlást, hiszen így az állam, a közigazgatás hatékonyság javítása (2011-730ezer fő , 2018 870ezer fő) nélkül lehet olcsóbb munkaerőt, kedvezőbb befektetési környezetet felmutatni .

Gyikarc 2018.10.18. 17:52:23

@GNDL: Elég felszínesen demagóg írás ez. Szerintem érdemes ellátogatni Győrbe és megnézni a várost Audi előtt és Audi után. Meg aztán érdemes elbeszélgetni "azemberekkel" is, vajon mennyire szeretnék azt, hogy az Audi menjen vagy maradjon.

Lehet, hogy fajlagosan magán az Audi gyáron az állam rövid távon bukik. De nem is a társasági adóra gyúr feltehetően. Hanem; fogalkoztatás, és azon keresztül lecsapodó jövedelmek és fogyasztás. Alvállalkozók, beszállítók adói, foglalkoztatás és fogyasztáson keresztül történő bevételek. A teljes kiszolgáló szektor ami ezekre a gyárakra épül. Az infrastruktúrális fejlődés ami a gyárak IPA után megvalósul. Azt nem tudják ugyanis "hazavinni", stb.

Szóval ha nem magyarosan, hanem összefüggéseiben nézzük a "problémát" a végén még kiderül, hogy nem is olyan rossz ennek az országnak a sok gaz multi és mindaz ami velük jár.

Mindezt pártállástól függetlenül pusztán a felszínes gazdasági összefüggések ismeretében bátorkodtam megemlíteni.

Szamiz67 2018.10.18. 17:55:00

@lenörd hofstadter: Neked kellett volna 87,88 környékén Hegyeshalomban a határra állni, hogy a megtévesztett magyarok százezrei visszaforduljanak....

nyerafidesz 2018.10.18. 17:59:20

Soha, egyetlen magyar kormány nem ért el olyan eredményeket, mint a harmadik Orbán-kormány.
Ennyi.

midnightcoder2 2018.10.18. 18:00:53

@lenörd hofstadter: Lehet hogy van egy-két olyan Orion hifi ami ma is ketyeg, de akkor legalábbis a Videoton hifi torony 50 ezer forint volt, ami úgy egy éves fizuja volt az akkori átlagpolgárnak. Az ő számára elérhető hi-fi kb. az MK27-es magnó volt, aminek a korrekt műszaki leírása viszont kb. annyi, hogy műanyag szemét.

Ezzel együtt voltak versenyképes termékeink is, és volt piacuk is. Antallék nagy hibája volt hogy feladták, és hogy hagyták hogy az elvtársak a jó szocialista kapcsolatokon keresztül szarért-húgyért szétlopjanak mindent.

kedvenc nicktolvaj 2018.10.18. 18:08:32

@conchita wurst: Nézd meg a reáljövedelmet is te barom!

Szamiz67 2018.10.18. 18:09:18

@nyerafidesz: Nem az biztos, 2010 óta az Orbán kormány a GDP 50% -át kitevő forrást égetett el a semmibe, felélte a következő 50-100% évbe befektetendő (hatékonyabb Állam, közig, oktatás, eü.nyugdíjreform) forrásokat, hogy pl. Mészárosnak legyen mit hazalopnia Orbánéknak.

GNDL 2018.10.18. 18:09:25

@Gyikarc: Az ha jönnek multik az országba és hozzák a technológiát, a fejlesztéseket egy városba, főleg a munkamorált, ugye ezt ne szépítsük, az égvilágon semmi baj nincs...

Csakhogy. Ez azért nem olyan egyszerű téma.

Nem mindegy hogy milyen munkahelyeket teremtenek, mekkora hozzáadott értékkel, mekkora termelékenységgel, milyen innovációt/technológiát hoznak, milyen és mennyire szakképzett munkavállalókra lesz szükségük, és az sem mindegy hogy mindezt mennyiért. Az nyilvánvalóan nem megoldás hogy az állam kompenzálja rekord szubvenciókkal a magyar gazdaság versenyképtelenségét, hanem egyszerűen meg kéne teremteni/javítani az ország versenyképességét, egyáltalán, hogy bármiféle állami támogatások nélkül is vonzó befektetési célpont legyen Magyarország. És ezt nem csak ezért kéne megtenni, hanem azért sem lenne utolsó, hogy a hazai kkv-k legalább a saját országukban versenyképesek legyenek... csak hogy tudod, legalább a régióban terjeszkedni tudjanak, vagy képesek legyenek bármiféle exportra.

Ma ezzel szemben míg az állam ezekkel a „stratégiai megállapodásokkal” olyan szinten tömi szubvenciókkal a multikat, hogy ezeknek a multiknak gyakorlatilag az összes magyarországi munkavállalójának átvállalja az adó- és járulékterheit, a hazai kkv-k nem csak a régióban hanem EU-s szinten is a legversenyképtelenebb országban kéne helytállniuk, rekord adó- és bürokratikus terhekkel a nyakukban.

És ez utóbbi abból a szempontból sem túl szerencsés, mert ha kivonulna egy multi az országból, magára hagyva munkavállalók ezreit, közvetlenül, közvetve pedig ugye beszállítókkal/partnerekkel akár több ezreit is, nincsenek kkv-ink amelyeknek mondjuk saját piacuk lenne és így sok ezernyi kis kkv lábon állva képes lenne a gazdaság munkalehetőséget biztosítani ennek a több ezer embernek.

Valamint az sem kicsit veszélyes, hogy kizárólag csak az autóiparra építünk. Mi van ha jön majd egy technológiai váltás (mert jön), mi van ha jön majd egy válság amely nyomán visszaesnek az autóeladások EU- szerte (mert ezt is mondják), amelyek nyomán esik majd a magyarországi termelés... nézd meg az ipari adatokat, nyáron elküldik szabadságra az autóipari melósokat, pár hét alatt bedől a termelés Magyarországon. :D

Igazság szerint nincs semmiféle gazdaságpolitikai koncepciója évtizedek óta az egymást váltó posztkomcsiknak. Ők per fő mérik a munkahelyek számát, és mintha ügyet sem vetnének még számtalan körülményre amit meg kéne fontolniuk...

midnightcoder2 2018.10.18. 18:10:14

@Szamiz67: Azért mintha Fletóék alatt picit nagyobb lett volna az infláció és kisebbet nőtt volna a nettó bér.

Nagy Anita Sv 2018.10.18. 18:10:23

@Meszaros Lorinc : foglalkozz a Saliris Resorttal.:)

midnightcoder2 2018.10.18. 18:12:51

@GNDL: Azért európa gazdasága is elég nagy mértékben épül az autóiparra. Ez azon kevés iparágak egyike, amit nem költöztettek teljesen Kínába.

Szamiz67 2018.10.18. 18:13:10

@midnightcoder2: Külker cégnél dolgoztam a 80-as években, nem, nem volt mit eladni (megfelelő volumenben) nyugatra, alapvetően azért mert a magyar szocialista gazdaságban nem volt verseny, nem volt érdemi minőségbiztosítás, kontrolling, logisztika, innováció. Bérmunkát (olcsó munkaerő) és félkész alapanyagot adtunk el (ezt tudtunk...) nyugatra.

Szamiz67 2018.10.18. 18:14:38

@midnightcoder2: És kinek hiányzik Gyurcsány? 9. éve az Orbán kormány kezében vannak a közbevételek, közkiadások.

GNDL 2018.10.18. 18:19:29

@midnightcoder2: De Magyarországnak nincs saját autóipara, így ha bármiféle átmenet/válság jön akkor elsősorban nem a saját államukban fognak leépíteni vagy bezárni egységeket az autóipari multik... már csak azért sem mert a szakszervezeteik meglincselnének arrafelé mindenkit... :)

Lásd ugye minapi sztori: g7.hu/piac/20181012/all-a-bal-az-audinal-januartol-elvihetik-gyorbol-az-a3-asok-gyartasat

Szamiz67 2018.10.18. 18:27:56

@GNDL: Mi hol van és mennyire német/nemzeti egy termék az elég nehéz kérdés,bármelyik 'német' autóban 80% felett van a globális beszállítói piac részesedése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 18:34:28

@Sean MacTíre:

Igen, Orbán veszélyes játékot űz. Kb. mint Horthy az angolok és a németek között a 30-as években.

rallus 2018.10.18. 18:50:49

Orbánnak, Matolcsynak és Vargának elég lenne elolvasni a fékezhetetlen agyvelejű ballibek sziporkáit, s a haza fényre derülne!
Az ország tragédiája az, hogy amikor hatalmon voltak, akkor csak inflációra, csúszó leértékelésre, az aranykészlet meg a közművek eladására, kórház, vasútvonal, iskola bezárására és az IMF segély jogossá tételére futotta a képességeikből..
Érthetetlen, hogy miért van dögrováson az ellenzék.. Talán az emberek többsége nem amnéziás?

felső határ nincs 2018.10.18. 18:58:43

@lenörd hofstadter: nyilvan nem ismered a realber jelenteset

felső határ nincs 2018.10.18. 19:01:12

@Szamiz67: nem rizsa kell, olyat az ellenzek is tud

tettek, eredmenyek, hiteles emberek tomkelege kell Orban levaltasahoz

Brix 2018.10.18. 19:01:17

A magyar gazdasági modell- az olcsó bérű összeszerelő-üzemcsarnok ország gazdasági modellje- a mesterségesen alacsony árfolyamon tartott forintra és a nagytőke elképesztő mértékű támogatására épül. A 9%-os társasági adó, amely már adóparadicsomi mértékű , és a külföldi beruházók nagymértékű közvetlen pénzügyi támogatása ( pl csak az Audi 41,5 milliárdot kapott gyárfejlesztésre, 2011-ben..) a kulcs, a gazdasági fejlődés fenntartásához. Más opció - egyelőre-nem létezik, mert a hazai - leginkább kőparaszt, buta oligarcha réteg- nem nagyon tud olyan termékeket előállítani, amelyek versenyképesek lennének a világpiacon és több ezer embernek adnának munkát. Mivel más lehetőség nincs, a nagy nemzetközi multik teremtik a munkahelyeket és azok a beszállítók, akiknek sikerül bekapcsolódni ebbe az értékláncba.
Más kérdés, hogy ez az ostoba, forint-gyengítő , bérmunkás-nyomorgató, és nagytőkés seggét nyaló politika nem tartható fenn , hosszú távon...Mi átlag polgárok , nagyon nem örülünk neki...
Csak az elmúlt évben , 8%-ot gyengült a forint az euróhoz képest, ami nagyon jól jött az euró elszámolású multiknak...Kb ennyivel megemelték a bruttó bértömeget és letudták az éves béremelést....Közben, az összes EU, nem eurót használó tagország pénzéhez képest is a forint romlott a legtöbbet, ami azt (is ) jelenti , hogy bérekben lefelé szakadók között vagyunk...
Rossz az út, amelyen járunk, hiszen a gyenge forint a kevésbé hatékony iparágak fennmaradásának kedvez, ahelyett, hogy megpróbálnánk alkalmazkodni és jobb minőségű , magasabb hozzáadott értéket termelni, a hazai kisvállalati szinten is..
Nem mondom, hogy semmilyen mértékű támogatást ne adjanak a beruházó multiknak, de ilyen mértékűt semmiképpen sem, ami most van...
A legnagyobb haszontalan marhaság, viszont a 9% társasági adó, amire nincs szüksége a nagyvállalatoknak , viszont tőlünk meg cserében elvesznek, hogy legyen bevétele a költségvetésnek..

conchita wurst 2018.10.18. 19:03:34

@Brix: Ugyanerre epul a gazdasag 90 ota, csak eddig munkahely se volt eleg, ennek kovetkezteben realberemeles se

Igy az ellenzek a falnak fut ezzel az ervelessel.

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2018.10.18. 19:05:31

Merkelt nem a Zorbán tartja sakkban, hanem a tengerentúli tartótiszje
www.youtube.com/watch?v=rt_QmdF1dUQ

rallus 2018.10.18. 19:12:46

@Brix:

2018. március 28. - 05:41

Habár a válságból való kilábalás hosszúra nyúlt, és Magyarország valóban nem lehet büszke régiós összevetésben a 2008 óta felmutatott teljesítményére, az utóbbi öt év összességében már nem mondhatóak gyengének. A magyar gazdaság teljesítménye a 2000-es évek első felében megegyezett a régióéval (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia), viszont 2006 és 2012 között mélyen alulmúlta a versenytársakat. A 2017-es GDP-adatok alapján azt láthatjuk, hogy az elmúlt öt év átlagában újra megközelítettük a régió átlagos teljesítményét

midnightcoder2 2018.10.18. 19:13:04

@Szamiz67: A keleti piacokat nem lett volna szabad feladni.

2018.10.18. 19:13:36

@conchita wurst: De akkor most tapsikolnunk kellene, hogy milyen ügyesen rabolnak ki minket? És vannak akik már évtizedek óta hagyják?

conchita wurst 2018.10.18. 19:20:18

@Geza vagyok: Ha felemelnek 50%-kal a bereket azonnal atmennenek a multik Szlovakiaba meg Romaniaba, ne legyel mar egysejtu.

Azert vannak itt mert olcsok vagyunk, ennyi. De a pozitivum, hogy kozeledunk a regio bereihez.

conchita wurst 2018.10.18. 19:22:51

@Geza vagyok: De egyebkent meg lehet probalni bemenni a fonokodhoz emelest kerni, en megtettem a nyaron, 80% emelest kaptam. Csak ez IT szektor, es elotte junior berem volt, tehat gondolom a vonatkerek pumpaloknal azert nincs ennyire emberhiany.

Brix 2018.10.18. 19:32:28

@conchita wurst: Pont az a baj- szerintem- hogy a 90-es évek óta ugyanazt az utat járjuk: az olcsó bérű, olcsó forintra alapozott , ipari összeszerelő-üzemcsarnok ország útját. Most egész Európában -de különösen a keleti tagállamokban-, nagy munkaerőhiány van, ezért emelkednek a bérek nálunk is.....Meg persze, ahogy telnek az évek, évtizedek- válságok ide vagy oda- emelkedik a nemzeti össztermék, így az elosztható jövedelmek is nőnek. Ez azonban nem a kormány erénye, elsősorban..

Ellenzéki Tüntető 2018.10.18. 19:38:42

Most én elvesztettem a fonalat, a poszter szerint most menjenek innen az autógyárak? Szerintem kampányoljon ezzel, tuti rá szavaznak :D

Ellenzéki Tüntető 2018.10.18. 19:40:22

@Brix: Ja értem, ha jól mennek a dolgok az nem a kormány érdeme hanem a nemzetközi folyamatok meg a természetes törvényszerűségek....

ellenben ha szarul menne, akkor a fenti gondolatmenet elfelejt, B oldal fel, és egyből indul a "zorbánahibááááás!!!!"

conchita wurst 2018.10.18. 20:00:11

@Brix: oke, ezt gagogja a media is, de a megoldas nem gyors es latvanyos. A gumigyari ontomunkast nem fogod urhajossa atkepezni.
Evek ota tart a folyamat hogy a legalacsonyabb hozzaadott erteku munkak kimennek Magyarorszagrol, textilipar gyakorlatilag mar nincs, mind kiment Azsiaba. Es az ex textileseknek mar vmi jobb munkajuk van. Egy baratomeknak van 800 tehene komarom megyeben, netto 200ert nem volt aki megfejje oket, igy INDIAI!!! migrancsok fejik most a teheneket. Igy megy ez.

GNDL 2018.10.18. 20:13:54

@conchita wurst: „Ha felemelnek 50%-kal a bereket azonnal atmennenek a multik Szlovakiaba meg Romaniaba”

Nem ezen múlik legfőképp, mivel Magyarországon a bérek adóéke mellett az áfa és egyéb bürokratikus terhek is rekord magasak, nem említve a szektoradókat, vagy éppen az egyéb jogi/jogállamisági bizonytalanságokat (lásd a lakáspénztárak beszántását két munkanap alatt), vagy éppen a kormányzat ötletszerű és kiszámíthatatlan intézkedéseit (lásd megint aktuálisan a lakáspénztársak) amelyek alapvetően rontják a magyar gazdaság versenyképességét a régió más tagállamaival szemben. Ráadásul Szlovákiában eleve több mint harmadával magasabbak az átlagbérek is, tehát mindent összevetve pont a szlovákokkal szemben még talán akár 50%-os béremeléssel is „versenyképesebbek” lennénk csak az alacsonyabb béreket tekintve... :)

„Azert vannak itt mert olcsok vagyunk, ennyi.”

Nem vagyunk olcsóak, lásd fentebb, adóterhelésben rekorderek vagyunk nem csak régiós de EU szinten is. Nem vagyunk versenyképesek sem, több szempontból sem (képzetlen munkaerő, kormányzati korrupció, és az említett rekord adóterhek). Nem vagyunk kiszámíthatóak és stabilak sem igazság szerint, mert ahogyan említettem a kormányzat törvényhozási „ötletgyára” alapvetően hiteltelenné teszi a kormányzat politikáját... már ha van nekik ilyen.

Sok múlik bizony azon, hogy az állam mennyivel kompenzálja ezt a fajta fent említett versenyképesség hiányát és a rekord adóterheket, és ebben a tekintetben a magyar állam tulajdonképpen két kézzel szórja a magyar adófizetők pénzét. Ez az egyik. A másik az a fajta jogszabályi környezet amit a kormányzat kifejezetten a multiknak állított össze, és aminek célja gyakorlatilag csak az volt hogy megfojtsák a munkavállalói érdekképviseleteket, lásd tulajdonképpen sztrájkolni vagy demonstrálni sem lehet a multiknál. A harmadik pedig az, hogy az állam nem is akar javítani a munkaerő termelékenységén, az egy évtizede stagnál (ezért is több mint kétséges hogy a magyar gazdaság állítaná elő azt a GDP növekedést amivel vagánykodtok). Tehát összességében a jelenlegi kormányzat Magyarországból egy ilyen távol-keleti típusú összeszerelő/segédmunkás üzemet akar stabilizálni, semmiféle munkavállalói jogokkal, alacsony bérekkel, befogott pofával és közben elképesztő mértékű szubvenciókkal, ami pont ezeknek a multiknak kedvez.

Mert más magyarázat nincs Orbánék ostoba „politikájára”.

„De a pozitivum, hogy kozeledunk a regio bereihez.”

Nem igaz ez sem. Nem tanulmányoztad amit már idéztem neked: g7.hu/allam/20180402/a-magyar-vergodes-europa-aljan-ahogy-meg-sosem-lattad/

Pont az van, hogy a régióval sem tudjuk tartani a lépést a béremelkedések tekintetében, maholnap a románok fogják előzni a magyarokat, mert az összes többi régiós uniós tagállam már előzött minket.

conchita wurst 2018.10.18. 20:27:57

@GNDL: "Nem ezen múlik legfőképp, mivel Magyarországon a bérek adóéke mellett az áfa és egyéb bürokratikus terhek is rekord magasak, nem említve a szektoradókat, vagy éppen az egyéb jogi/jogállamisági bizonytalanságokat "

A berek adoeke csokkent 2010 ota, es jovo jan 1-tol megint csokken 2%-kal. Valoban igaz, hogy a lengyel es a szlovak joval alacsonyabb, de ott 30-40% csak a GDP aranyos adossag. Az AFA felso kulcsa rekordmagas, ez teny, nem elvez prioritast, amivel teljesen egyetertek, inkabb a jovedelemoldalt csokkentsek tovabb. Indokom, a megkeresett penzt meg is lehet takaritani, s mindjart nem gond az AFA. A kedvezmenyes AFA korbe tartozo termekeket viszont novelni kell.

A szektorado helyes, neazemberekkelfizettessekmeg.

"Ráadásul Szlovákiában eleve több mint harmadával magasabbak az átlagbérek is"

brutto atlagber becsles 2018 Szlovakia www.minimalnamzda.sk/priemerna-mzda.php

fillerre ugyanannyi mint a magyar

www.platy.sk/vypocet-mzdy/vysledky?employer=1&brutto_monthly_salary=998&children=&half_year=2&voluntary_monthly_contribution=&submit=Vypo%C4%8D%C3%ADta%C5%A5%21

netto atlag 2018 - 761 eurox323 az 246ezer itt van 11-12% plusz a mienkhez kepest

GNDL 2018.10.18. 20:59:33

@conchita wurst: „a berek adoeke csokkent 2010 ota”

Idén először, mindösszesen 4 tized (!!!) százalékponttal, mivel 2010-ben 46.6% volt, idén pedig 46.2%... ellenben 2011-13 közt 49.5% volt, 2014-16 közt 49%, és 2017-ben 48.2%. Tehát világos, hogy az #elmúltnyolcévben mindig többet adózott a magyar a béréből mint a 2010-es kormányváltás előtt, valamint ez a 46.2% még mindig az EU TOP 5 adóterhelése közt van, a régióban átlagban 8-10 százalékponttal alacsonyabb az adóék. Ráadásul Magyarországon egyedülállóan Európában pont az átlag alatti keresetűek (a melósok 60%-a) és az egy gyermeket nevelő egyedülállók vagy párok adóterhelése messze a legmagasabb az EU-ban. Régi-típusú kereszténydemokrácia, mi? :D

„jovo jan 1-tol megint csokken 2%-kal”

Ami továbbra is csak kampánycélokat szolgálna, mert gyakorlatilag semmit nem jelentene, továbbra is a régióban a legmagasabb adóék lenne Magyarországon és továbbra is EU-s szinten TOP 5. Bár ismétlem, hogy _lenne_, mert Varga már hónapokkal ezelőtt jövő év közepére halasztotta ezt az „adócsökkentést”, megegyezve hogy ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi... szóval mivel igen nagy gondban vannak Orbánék az uniós források befagyasztása miatt, én a helyedben nem vennék mérget erre a „radikális” adócsökkentésre. :D Lásd aktuálisan ezt, mi a baj a költségvetéssel: 444.hu/2018/10/17/eron-felul-koltekezik-a-kormany-az-eu-szerint-de-varga-mihalyek-visszaszoltak-hogy-minden-rendben-van

„inkabb a jovedelemoldalt csokkentsek tovabb”

Nem, a rekord magas áfa is gondot jelent, illetve ideje lenne valóban értékelhető adócsökkentést végrehajtani a bérek tekintetében, mert lásd fent: ez az #elmúltnyolcévben még nem történt meg, hiába plakátolták ki tíz meg tízmilliárdokból hogy csökkentik az adókat...

„szektorado helyes, neazemberekkelfizettessekmeg”

Az adóterheket mindig a fogyasztók fizetik meg legvégül, pontosan ezért az egyik legdrágább a bankolás Magyarországon EU-s szinten, ezért drága a telefonálás, ezért drágák még a telefonok is (áfa + hírközlési adók + adathordozók jogdíja + telekomadó), ezért drága a biztosítás, az élelmiszer, minden... a 2010 óta bevezetett ostoba szektor- és egzotikus fogyasztási adókat mind egy szálig ki kell vezetni. Lásd mondjuk a bankadót, amikor bevezették arról volt szó hogy 2014-re kivezetik... milyen évet írunk most? :)

„brutto atlagber becsles 2018 Szlovakia”

Miért bruttó, és miért becslés? Miért nem nézed meg a hivatalos uniós statisztikai adatokat? :D

Akkor segítek: a lengyeleknél 20%-kal, a szlovákoknál 30%-kal és a cseheknél 40%-kal magasabbak az átlagbérek (nettó) mint Magyarországon. Ráadásul olvasd vissza fentebb, mi a baj a magyarországi átlagbérszámítással...

Egyre inkább úgy érzem hogy te tényleg csak trollkodni vagy itt... :D

conchita wurst 2018.10.18. 21:00:42

@GNDL: mesekre nem vagyok kivancsi, minden egyes adathoz forrast kerek

conchita wurst 2018.10.18. 21:02:14

@GNDL: hivatalos unios adat bajosan lesz 2018rol, nem gondolod?

GNDL 2018.10.18. 21:03:34

@conchita wurst: Szóval jön a terelés... pedig ha eddig tisztában voltál adatokkal, akkor most is tudnod kéne hol nézz utána. :D Akkor mondom: források OECD, Eurostat, hajrá. Azt hiszem ezek nem Soros-szervezetek, de te tudod... :D

conchita wurst 2018.10.18. 21:08:11

@GNDL: berrol hazudtal

adoekrol valamit meseltel, forras nincs, mese

csakférfi 2018.10.18. 21:14:48

Egyszer engedi a kommetemet.
Màskor nem.
A fene se érti.

csakférfi 2018.10.18. 21:20:38

@conchita wurst:
"Eurostat adatai szerint. E modell szerint azt vizsgálják, hogy 100 euró munkaerőköltség, mennyi hozzáadott értéket produkál az iparban. A legutóbbi, 2013-as adat szerint Németországban 132 százalékos arányt mutatott a bérekkel korrigált termelékenység, eközben (csupa olyan országban, ahol az átlagbér a német töredéke) Szlovákiában 147,5, Csehországban 163,3, Lengyelországban 193, míg Magyarországon már 211,7 százalékos volt a mutató.

A magyar adat tehát messze a legmagasabb, ami azt jelenti megfordítva, hogy az ipari bérek itt a legalacsonyabbak, ahhoz képest amennyi értéket a munkavállalók megtermelnek. Szomorú adat ez, azonban azt is jelzi, hogy itt van a legnagyobb tartalék a béremelésre, tehát a vállalatoknak lenne hová emelni anélkül, hogy csökkenne a termelékenység - kommentált Galgóczi Béla"

csakférfi 2018.10.18. 21:25:41

@GNDL:
Szòval.....orbàni rezsim becsapja a vàlasztòit a hazudozàssal és kommunikàciòval...ferdítésekkel.
Merkel meg tapsol hozzà.
Mert kell az olcsò munkaerö.
Ja....meg az extraprofit.

conchita wurst 2018.10.18. 21:26:09

@csakférfi: 2013 reg volt, csak tavaly es iden 25%-kal nottek a berek

a melost nem erdekli a termelekenyseg, a bere helyi vasarloerteke erdekli

csakférfi 2018.10.18. 21:29:35

@conchita wurst: @GNDL:
Miket össze nem hordtatok egymàsnak.
Bakker.
Itt a szép új vilàg!
A zàrt ajtòk mögött meg összeölelkeznek.
Halàli ahogyan ezt eloöadjàk a sajtòban.

csakférfi 2018.10.18. 21:32:24

@conchita wurst:
Aha.....a németeknél meg stagnàlt...söt csökkent.
1000 25 %-a nem a 10000 10%-a
Ne nézz màr hülyének.

conchita wurst 2018.10.18. 21:34:36

@csakférfi: a magyar berfelzarkozas egyertelmu

brutto atlagber becsles 2018 Szlovakia www.minimalnamzda.sk/priemerna-mzda.php

fillerre ugyanannyi mint a magyar

www.platy.sk/vypocet-mzdy/vysledky?employer=1&brutto_monthly_salary=998&children=&half_year=2&voluntary_monthly_contribution=&submit=Vypo%C4%8D%C3%ADta%C5%A5%21

netto atlag 2018 - 761 eurox323 az 246ezer itt van 11-12% plusz a mienkhez kepest

1 evre vagyunk a szlovakoktol, 2re a csehektol netto berben (persze ez sem pontos, mert mind2 orszag dragabb mint Magyaorszag)

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.18. 21:37:25

@GNDL:

A béreknél két dolgot elfelejtettél:

- Azok az országok, ahol az államadosság jelentősen alacsonyabb, ott nagyobb tere van a fogyasztás növelésének. Nálunk a növekedést visszafogja a GDP arányos államadosság kényszerű csökkentése.

- Nem veszed figyelembe, hogy Magyarországon a családtámogatások a legmagasabbak az unióban. A GDP 5%-a, és ez is lényeges befolyással van a jövedelmi helyzetre.

Korábban írod egy 2016-os Dedák tanulmányra hivatkozva, hogy uniós támogatások nélkül recesszió lenne.

A 2017 áprilisi KPMG-GKI tanulmány szerint 2012 után uniós támogatás nélkül is növekedés lenne Magyarországon. /2015-ig 5-5,5%/.

file:///C:/Users/danij/Downloads/EUTE_makrogazdasagi_elemzesek_osszefoglalasa.pdf

8. old.

Eddig ez a legátfogóbb tanulmány, amit az uniós támogatások hatékonyságáról összeállítottak.

conchita wurst 2018.10.18. 21:38:09

@conchita wurst: ja es a 11-12% plusz is csak az adokedvezmeny nelkul ertendo

szamarhegy 2018.10.18. 21:38:23

@midnightcoder2:
1. "Az olaj világpiaci ára az 1970-es évek közepére megnégyszereződött, majd később még tovább emelkedett.Magyarországot, amely a többi szocialista országgal együtt olaj- és földgázszükségletének döntő részét a Szovjetunióból kapta, ez eleinte nem érintette. Moszkva azonban 1975-től rátért az úgynevezett csúszóáras értékesítésre. Ez azt jelentette, hogy a KGST-tagállamok a továbbiakban a legutóbbi öt év világpiaci árának átlagában kapták a nyersolajat. A KGST-piacon értékesített szovjet olaj ára így 1976 és 1983 között több mint megnégyszereződött. Némi késéssel ugyan, de a válság így végül Magyarországra is „begyűrűzött”. A cserearányok 20, majd 30 százalékos romlása a korábbi export-import egyensúlyt felborította, és a magyar külkereskedelmet deficitessé tette. Jól mutatja ezt, hogy a hetvenes évek végén ugyanannyi olajért nyolcszor annyi Ikarust kellett szállítani, mint az évtized elején."
2. A fegyverkezési verseny és a 80-as évek második felénke olajáresése arra kényszerítette a Szovjetuniót, hogy a KGST tagországoktól is kemény devizát kérjen. A kemény devizához kemény deviza export kellett, ami viszont azonnal felszínre hozta a magyar gazdaság 30-40 éves lemaradását. Másrészt, ha a szovjet olaj, gáz nem barterezhető Ikarussal, gyógyszerrel, akkor szétesik/szétesett a KGST.
3. Az 1989 utáni Szovjetunió gazdasága és pénzügyi szektora, bankrendszere összeomlott, se pénz, se hiteles (bankgaranciát vállaló) kereskedelmi banki háttér nem volt, barterezni se nagyon volt mivel (olaj, gáz, keresett nyersanyagok kemény deviáért mentek), aztán már a szállítási biztonsági problémák is előjöttek.

csakférfi 2018.10.18. 21:38:45

@conchita wurst:
"Németországban 2015-ben óránként 8,50 euróval indult a minimálbér, majd 2017-ben emelkedett a jelenleg is érvényben lévő 8,84 euróra."

www.google.hu/amp/s/www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/haromezer-forint-lesz-orankent-a-nemet-minimalber.290074.html%3famp

Cnc esztergàlyos vagyok egy multinàl 3 müszakban.
Nem hülye.

conchita wurst 2018.10.18. 21:42:49

@csakférfi: s mi koze ennek barmihez? nem tetszenek a tenyek?

csakférfi 2018.10.18. 21:45:04

@conchita wurst:
"Fontos tudni továbbá, hogy Németországban úgynevezett progresszív adózási rendszer van érvényben. Ez azt jelenti, hogy minél magasabb valakinek a jövedelme, annál magasabb adókulcs vonatkozik rá, annál több adót kell fizetnie.

Az adózás mértéke a fizetés mértekén kívül attól is függ, hogy az adóalany melyik adóosztályba tartozik. Az adókategóriák figyelembe veszik az adóalany családi állapotát és más tényezőket is. Ehhez találtam egy szuper infografikát a steuerklassen.com oldalon, amit lefordítottam Nektek magyarra:"
nemetorszag-kisokos.de/adozas/a-nemet-adoosztalyok/
Szar ügy.
Nem adòznak a minimàlbéresek...hülye németek.
Bezzeg mi magyarok.

csakférfi 2018.10.18. 21:45:47

@conchita wurst:
Fordulj orvoshoz.....ha nem érted.

conchita wurst 2018.10.18. 21:47:01

@csakférfi: hayudoztal valamit hogy mennyivel jobb szlovaknak lenni forrassal mutatom a valosagot erre a nemet berrol halandzsazol

na elmesz anyad picsajaba

conchita wurst 2018.10.18. 21:50:32

@csakférfi: nalunk pedig nincs un. progressziv adorendszer, es Nemetorszaggal ellentetben itt nem bukott meg majdnem a kormany hanem ketharmadot kapott

bóvli ország jobban teljesít 2018.10.18. 21:51:41

@conchita wurst: "netto bevandorlas van"

Látom, Takonyárpi ma rád osztotta ki a szerepet, hogy A NAP HÜLYÉJE legyél!

Elvándorolt egymillió magyar, aztán ennél meg többet hozott be Orbán??? Aki azzal jajvékol minden nap a rádióban hogy Magyarország nem bevándorló ország? Hát ennyire hülye vagy te kisköcsög Orbán faszszopó?

Aruljátok már el ti segghülye illiberráltak, hogy miért van arra szükségetek hogy minden nap, illetve minden nap 20-szor csináljatok magatokból világra szóló hülyét????

bóvli ország jobban teljesít 2018.10.18. 21:54:40

@conchita wurst:

Ráadásul nem is magyar vagy hanem szlovák. Akkor meg minek ugatsz bele a magyarok ügyeibe??

Lehet hogy a szlovák kormány is le fog kapcsolni titeket, külföldi állampolgársággal rendelkezőket, ztán olyan gyepálást fogsz kapni a fejedre, amilyet orb´üan gazdád gyepál a MAGYAR civilekre.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.18. 22:08:46

@rallus: De milyen jól jött ez később orbánnak!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.18. 22:35:08

@bóvli ország jobban teljesít:

"Elvándorolt egymillió magyar, aztán ennél meg többet hozott be Orbán???"

Ezt dokumentumokkal bizonyítani is tudod? Mert én más adatokról tudok. Írd be a keresőbe az alabbi mondatot és a Portfolio cikke felvilágosít arrol, hogy Magyarorszagon pozitív a vándorlasi egyenleg és a kivandorlas sem annyi, mint amennyit allítasz.

"Kiderült, hogy mennyien vándoroltak ki Magyarországról - Itt a hatalmas meglepetés!"

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.18. 22:37:55

@conchita wurst: Hááát persze!
Kimegy 500 ezer magyar és jön helyette ugyanannyi arab,nem?
De jól elbújtak!

csakférfi 2018.10.18. 22:38:11

@conchita wurst:
Szlovàkok?
Amúgy Merkelröl meg Orbànròl kommentelünk.
Magyar vs. Német.
Hogy te hovà ferdítesz......leszarom.
Menj orvoshoz!

morph on deer 2018.10.18. 23:02:36

”a profitot pedig engedi kihordani Németországba.”

Milyen profitot is?
Csak nem a sajátjukat?
Skandalum!

De - már nem azért, de - mégis, mióta nem te magad döntöd el, hogy mihez is kezdesz a saját pénzeddel?
Az a profit a befektetőé!
Akkor is szabadon tehet vele bármit, ha netán ahhoz lenne kedve, hogy elégeti, vagy papírhajókat hajtogat belőle!

Azaz semmi köze sem nekem, sem neked ahhoz, hogy hol-, miként és mire költi azt a bizonyos profitot az a bizonyos multi!

Tájékoztatásul; sem oka, sem kötelezettsége arra nézve nincs, hogy ne így tegyen! Akkor miért ne tenbe úgy, ahogy szerinte neki a legjobb?

Vagy már ennek is a delcsúti ganajtúró kell, hogy megszabja a feltételeit?
Csak neeem?

Billy Hill 2018.10.18. 23:54:53

Ajjajj, nem szeretek keresgélni, viszont nagyon el kellett volna tenni a sok 10-15 évvel ezelőtti cikket, amelyek a felhangja az volt, hogy miért van SzlováKIAban olyan szuper autóipar, nálunk meg semmi, és ezért mindjárt mind meghaluuunk...!

GNDL 2018.10.19. 00:14:37

@atomic power 1986DucaDuca: „nálunk a növekedést visszafogja a GDP arányos államadosság kényszerű csökkentése”

Semmi köze nincs hozzá. Vagyis van, de abból a szempontból hogy miért magas az államadósság Magyarországon (pazarló szocialista-típusú korrupt állam, röviden), és hogyan kéne csökkenteni a kiadásokat az adósság csökkentése érdekében is (strukturális reformok, korrupció felszámolása, közigazgatás racionalizálása, versenyképesség megteremtése), nem kéne hogy problémát jelentsen... egyszerűen politikai elhatározás kérdése: vagy leszámolunk a kádárista szocializmussal és átvezetjük Magyarországot a piacgazdaságba, vagy marad ez ami harmadik évtizede megy... leszakadás, elcsórósodás, döghalál. Lehet választani... egyébként nem feltétlenül 2022-ben, akár már most karácsony előtt is lehetne előrehozott választásokat tartani, ha a magyarok véletlenül megunnák ezt a posztkommunista sz*rt ami megy aktuálisan. :)

„Magyarországon a családtámogatások a legmagasabbak az unióban”

Hülyeség, már bocsez, mivel más a családtámogatás és más az hogy az állam vesz például lakást ingyenélő pöcsöknek kölyökért cserébe, vagy elvernek egy rakat közpénzt ingyenes(nek mondott de egyébként csak térítésmentes) étkeztetésre vagy ingyenes(nek mondott lásd elébb) tankönyvekre, csak hogy államosíthassák ezeket a piacokat egyébként. :)

A magyarországi családtámogatások tökéletesen nem szolgálják a családok támogatását és a népesedési válság megoldását sem, a 3+ gyermekkel rendelkező, vagy harmadik gyermeket vállalókat tömik elképesztő módon közpénzekkel, függővé téve őket az államtól, annak ellenére hogy statisztikailag alig akad család ma Magyarországon amely nem hogy több, de egyetlen gyermeket is képes lenne önálló keresetéből eltartani bármiféle állami támogatások nélkül. Mindemellett a 2011-es népszámlálás adatai szerint a magyar „nemzőképes” családok felének nincs egyetlen gyermeke sem, a maradék 25%-ának van egyetlen, és 15%-ának van két gyermeke... tehát elég világos hogy egy „családbarát” kormánynak az első gyermek vállalását kellene a leginkább ösztönöznie, és aztán legfeljebb a második gyermek vállalását, mivel a „magyar családmodell” hagyományosan 1 vagy 1+1 gyermekes, de semmiképp 3+ gyermekes... azok inkább a cigányok (no offense) meg a fideszesek. Ezzel tulajdonképpen a családok 75%-a lenne érintett... ehelyett csak azokat támogatják amelyek 3+ gyermekkel rendelkeznek, tehát legfeljebb a 10%-ot. Nem csoda, hogy Orbánék „családpolitikája” is teljes kudarc... persze a cigányok és a fideszesek imádják.

„Korábban írod egy 2016-os Dedák tanulmányra hivatkozva, hogy uniós támogatások nélkül recesszió lenne.”

Nem, én konkrétan Madár István cikkét idéztem, de idézhettem volna Dedákét is (linkelve volt a cikkben, hasonló megállapításokkal), vagy akárkiét aki a témában szakértő, mindenki szerint recesszió lenne uniós források nélkül, legalább egy évtizede.

Kapaszkodj meg: még egy a miniszterelnökség által rendelt tanulmányt is idézhettem volna, amit 2017 elején hoztak nyilvánosságra, természetesen alaposan elhallgatva: www.palyazat.gov.hu/magyarorszagi_europai_unios_forrasok_elemzese

Még ők is arra jutottak, hogy 2006-2015 között az összesen 4.6%-os növekedés helyett közel 2%os recesszió lett volna az EU forrásai nélkül. Oops... nem véletlenül nem verték nagydobra a tanulmányt. :D

dare 2018.10.19. 00:19:06

Merkel és Orbán viszonyáról mindig az a karikatúra ugrik be, amint az elesett lengyel katona teste felett hajbókol egymásnak Sztálin és Hitler.
-a föld söpredéke, ha nem tévedek?
-a munkások véreskezű gyilkosa, ha jól sejtem?

Annyi a különbség, hogy most magyar fekszik a földön, a tanulsága viszont ugyanaz lesz a sztorinak, még ha nem is ők lesznek a főszereplők végül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 06:10:05

@GNDL:

Meg lesz emeleve az átlagbér 100 %-kal 2022-ig, s így meg lesz haladva mind a lengyel, mind a szlovák szint, de a cseh szint is meg lesz közelítva. A román szint meg a magyar kb. 90 %-a jelenleg, nem haladta meg azt.

Aztán majd mit fog a szátokba adni a Pártközpont, bérkommentelők?

midnightcoder2 2018.10.19. 06:50:23

@csakférfi: "Németországban 2015-ben óránként 8,50 euróval indult a minimálbér, majd 2017-ben emelkedett a jelenleg is érvényben lévő 8,84 euróra."

Ja. Csak a németeknél nincs olyan gond, hogy az értékes munkaerőt elszívják az évszázadok óta erősebb gazdasággal rendelkező közeli országok. Nálunk meg van.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.19. 08:23:08

@GNDL:

„Kapaszkodj meg: még egy a miniszterelnökség által rendelt tanulmányt is idézhettem volna, amit 2017 elején hoztak nyilvánosságra, terészetesen alaposan elhallgatva”

Nem kell megkapaszkodnom, mert pont ezt a tanulmányt csatoltam be neked. Ezek szerint nem nézted meg és ugyanazt a tanulmány elküldted nekem más honlapról hivatkozási alapként, amit már megküldtem. Az sem igaz, hogy el lett hallgatva. 2016-ban, mikor megjelent, kormányinfón szó volt róla, nem elhallgatva a negatív értékelést.

„…….. mindenki szerint recesszió lenne uniós források nélkül, legalább egy évtizede.”
Ez az ami nem igaz. Rosszul értelmezed a tanulmányokat akarva akaratlanul.
Ezt írod a KPMG-GKI közös tanulmányból:

„Még ők is arra jutottak, hogy 2006-2015 között az összesen 4.6%-os növekedés helyett közel 2%os recesszió lett volna az EU forrásai nélkül.”

A mondat azonban pontosan így hangzik:

„A GDP 2006 és 2015 között 4,6 százalékkal nőtt. 2015-ben az uniós források hiányában 6,4 százalékponttal lett volna alacsonyabb a GDP a tényszámnál, így nem lett volna gazdasági növekedés, sőt némi visszaesés következett volna be.”

Mivel a tanulmány a vizsgálatot 2006-tól eredezteti, ezért két szakaszra kell bontani az időszakot. Ugyanis volt egy kormányváltás félidőben. A tanulmány által jelzett 4,6% növekedés az egész 2006-2015 közötti időszakra vonatkozik. Azért ennyi a növekedés, mert az EUROSTAT adatai szerint /számszakilag lényegében a tanulmányban megjelenő, de ellenkező előjelű/ összesen 4,6%-os reál GDP visszaesés volt. a kormányváltás előtt.

Az EUROSTAT adatbázisából is kiolvasható, hogy 2011 és 2015 között a magyar GDP volumennövekedése 9,3% volt. Ez feleződik meg a fent említett visszaesés miatt az egész időintervallumban. Mindebből az következik, hogy a 2006-2015 –ös időszak 4,6%-os gazdasági növekedése teljes egészében a jelenlegi kormány idejére esik.
A tanulmány összefoglalójának 8. oldalán a grafikonból kiderül, hogy 2012-től uniós támogatás nélkül is lett volna kb. 5%-os növekedés 2015-ig. /a garfikon kék színű vonala/

Ugyanez volt megfigyelhető 2016-ban is, amikor uniós transzferek nélkül is 2,2 % volt a gazdasági növekedés, bár a tanulmány már ezzel az időszakkal nem foglalkozott.

A tanulmány nem azt állítja, hogy uniós támogatások nélkül Magyarországon gazdasági recesszió lenne, hiszen ezzel önmagával kerülne ellentmondásba. Ugyanis a recesszió GDP csökkenést jelent.

A tanulmány annyit állít, hogy uniós támogatások nélkül a magyar GDP 2015-ben alacsonyabb lett volna, mint 2006-ban. Ez viszont azért van, mert 2009-ben a magyar GDP 6,6%-ot zuhant és már a megelőző két évben is mindösszesen 1,3%-ot tudott csak nőni. Tehát nagyon mélyről kellett a gazdaságot újra indítani. Nem volt „visszapattanás” a GDP-ben, mint nálunk felkészültebb országokban.

KPMG-GKI közös tanulmány a legátfogóbb tanulmány a témáról. Lényegében áttekintették az összes uniós pályázatot és kevésbé matematikai formulákkal dolgoztak, mint sok közgazdász az önálló dolgozatukban.

„Nem csoda, hogy Orbánék „családpolitikája” is teljes kudarc... persze a cigányok és a fideszesek imádják.”

Mindenestre a termékenységi ráta a 2010-es 1,25-ről 2017-re 1,5-re nőtt. Nemcsak a CSOK-ot kell figyelembe venni a családtámogatásoknál, hanem a családi adókedvezményeket is. A havi adókedvezmény a kétgyerekes családoknál 2018-ba 17.500 Ft, 2019-ben 20.000 Ft.

Az egy gyermekes családoknál az adózók 58%-a, a kétgyermekeseknél a 68%-a, a három gyermekeseknél 98”-a mentesül az SZJA alól.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.19. 10:22:34

@conchita wurst: hát nem. 2001-ben a reálbér fele volt a 2009-es reálbérnek. 2017-ben a másfélszerese a 2010-esnek.

Bonyolult?
A maszop alatt duplázódott, 65 ezerről 132 ezerre.
A fidesz alatt másfélszeres növekedés volt,
132 ezerről 197 ezerre.

Tehát hazudsz, a reálbér növekedése alacsonyabb volt az elmúttnyócévben....

Szopasd magad, beszélj még hülyeséget!

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.19. 10:27:54

@atomic power 1986DucaDuca: azt nem vetted figyelembe, hogy az eu támogatás hogyan alakult. 2006-2010 között az ötöde jött be annak, amit 2010-2014 között kapott az ország. És azóta csak nőtt....

Egyébként, alacsonyabb bázisról könnyebb növekedni...

GNDL 2018.10.19. 12:03:36

@atomic power 1986DucaDuca: „Ezek szerint nem nézted meg és ugyanazt a tanulmány elküldted nekem más honlapról hivatkozási alapként, amit már megküldtem.”

Mit nézhettem volna meg azon, hogy bemásoltál egy windowsos abszolút elérési útvonalat a C meghajtódról a danij felhasználó letöltési mappájához? :D Mintha az alapvető digitális felhasznlói készségek híján is lennél iciripicit... :)

„Az sem igaz, hogy el lett hallgatva”

Hát, nem is költöttek a reklámozására 20-30 milliárdot, mint ahogyan az álhíreikre szoktak egyébként a fideszes elvtársak éves szinten. :) Ráadásul azóta is folyamatosan azt szajkózzák a fideszes elvtársak hogy EU források nélkül is működne az ország, holott lásd mondjuk az idei költségvetést, és három pályázati forrás korrupciós kockázatok miatti befagyasztása után előállt rekord hiányt: Magyarország uniós források nélkül legatyásodna.

„ezért két szakaszra kell bontani az időszakot. Ugyanis volt egy kormányváltás félidőben”

Nem kell két szakaszra bontani a kormányváltás miatt, a tanulmány nem politikai célokból vizsgálta a 2010 előtti és utáni kormányok uniós források felhasználásával kapcsolatos adatokat, hanem összességében a vizsgált időszakban az uns források felhasználását.

Egyébként meg ha külön nézed a 2010 előtti és utáni adatokat, akkor még inkább kínos lehet a fideszes elvtársak számára, hogy máig nem sikerült elérni azt a GDP szintet mint ami a 2008-as válság előtt volt... mindamellett hogy a 2010 előtti helyzethez képest 2010 után rekord mértékben két kézzel szórták az uniós forrásokat a kormányzati elvtársak. Tehát elvesztegettünk (a vizsgált időszakban) újabb 8 évet (ebből 6 év a fideszes kormányzás), és gyakorlatilag nem sikerült nem hogy előre lépni, de még a 2008-as válság hatásait sem leküzdeni. Ennyi idő alatt még a görögök is kimásztak a gödörből... :D

„A tanulmány nem azt állítja, hogy uniós támogatások nélkül Magyarországon gazdasági recesszió lenne”

De, egészen konkrétan ezt állítják, idézted is a szöveget, hogy a vizsgált időszakban semmiféle GDP növekedés nem lett volna, hanem összességében negatív lenne a mutató. Szerintem olvasd át többször is a tanulmányt, mert nyilvánvalóan nem vágod. :) De ha gondolod kereshetsz más tanulmnyokat is, gyakorlatilag csak olyat fogsz találni amelyek következtetései megegyeznek ezzel, tehát hogy uniós források nélkül bár csak kisebb mértékű mint a 2008-as válság hatására, de recesszió lenne Magyarországon.

„Mindenestre a termékenységi ráta a 2010-es 1,25-ről 2017-re 1,5-re nőtt”

Vagyis hát az igen népes Ratkó-gyerekeknek a gyerekei, vagyis a Ratkó-unokák érték el a 30-as és 40-es éveiket az elmúlt évtizedben, és jellemzően ebben a korban szoktak a magyarok családot alapítani. Valószínűleg kis mértékben közrejátszhatott Orbánék szocialista osztogatása abban, hogy némiképp volt egy „kiugró csúcsa” a gyermekvállalásnak az elmúlt években, de mára az visszaesett az egyébként évek óta meglévő tendenciák szintjére, annak ellenére is ugye hogy Orbánék még pár ezer forinttal kiszúrták az ingyenélőik szemét.

„Nemcsak a CSOK-ot kell figyelembe venni”

Ne is tudjuk figyelembe venni, mert olyan elenyészően kevesen tudják igénybe venni.

„hanem a családi adókedvezményeket is”

Gondolod van fehér keresztény ember aki havi 20 ezer forintos „könyöradományért” vállal gyereket? :D Hát ahhoz „picit” több kell, és nem csak kormányzati osztogatás, főleg nem az, hanem modern közoktatás és hatékony egészségügy is, a jogbiztonság és versenyképes gazdaság, biztos és stabil egzisztencia, kiszámítható jövő és tervezhető, biztonságos időskor mellett, tehát ezernyi oka van annak hogy miért hitvány Magyarországon a családalapítási és gyermekvállalási kedv, és ezekkel az Orbán-kormányzat igen látványosan nem foglalkozik. Pontosan ezért teljes kudarc Orbánék „családpolitikának” nevezett ostoba kampánysorozata...

GNDL 2018.10.19. 12:06:37

@maxval balcán bircaman: „meg lesz emeleve az átlagbér 100 %-kal 2022-ig”

Hogyan lesz megemelve, birka?! Az ugye megvan, hogy piacgazdaságban nem a főtitkár elvtárs vagy az állampárt emel béreket, hanem a munkaadó?! :D Utóbbiaknak meg már épp eléggé tele van a töke Orbánék indokolatlan és túlzott mértékű minimálbér emelésével, ráadásul jövőre is emelni akarják, mindezt úgy hogy mellette semmivel nem csökkentik a munkaadók adóterheit... szóval a minimálbér emelésen kívül senki ne nagyon számítson jelentős bérfejlesztésre, ugyanis nincs mibű. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 12:08:16

@GNDL:

Piacgazdaság sehol sincs.

S a bérszint mindig politikai kérdés. A tőke annyit fizet, amennyire rá van kényszerítve.

GNDL 2018.10.19. 12:11:59

@maxval balcán bircaman: Oké haver, tudod mit?! Te beszélgess inkább az időjárásról, vagy Kasza Tibiről... az lesz a te szinted. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 12:41:39

@GNDL:

Nem küldött választ az Alapítvány? Már nincsenek bent a hosszú hétvége miatt.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.19. 18:16:16

@GNDL:

"Egyébként meg ha külön nézed a 2010 előtti és utáni adatokat, akkor még inkább kínos lehet a fideszes elvtársak számára, hogy máig nem sikerült elérni azt a GDP szintet mint ami a 2008-as válság előtt volt..."

Rosszul tudod. 2014-ben a reál GDP elérte a 2008-as szintet. Idezek az Európai Bizottság "2018 European Semester: Country Reports" Magyarorszagra vonatkozó összefoglalójaból:

"Magyarország stabil gazdasági fellendülése lehetőséget teremt a következő évtized fenntartható növekedésének biztosítására. Az ország válság utáni pénzügyi sebezhetősége észrevehetően csökkent, a gazdaság stabilan élénkülő pályára állt. A reál-GDP 2014-ben meghaladta a válság előtti csúcsot....."

"Tehát elvesztegettünk (a vizsgált időszakban) újabb 8 évet (ebből 6 év a fideszes kormányzás), és gyakorlatilag nem sikerült nem hogy előre lépni, de még a 2008-as válság hatásait sem leküzdeni."

Az Európai Bizottság összefoglalója után megmosolyogtató........

"Ennyi idő alatt még a görögök is kimásztak a gödörből... :D"

Ez meg már komolytalan!

"„A tanulmány nem azt állítja, hogy uniós támogatások nélkül Magyarországon gazdasági recesszió lenne”
De, egészen konkrétan ezt állítják, idézted is a szöveget, hogy a vizsgált időszakban semmiféle GDP növekedés nem lett volna, hanem összességében negatív lenne a mutató. ""

A tanulmány összefoglalójaban egyetlen egyszer sem fordul elő a recesszió szó. Azert nem, mert a vizsgált időszakban voltak recessziós és növekedési időszakok egyaránt. A recesszió az nem mas, mint a GDP csökkenése legalább két egymás követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva. 2012-2015 között folyamatos a GDP emelkedése. /napjainkig/. Ez tehát nem recessziós időszak. A vizsgált 2006 -2015 időszakban vannak persze recessziós szakaszok is, de ez nem jellemző az időszak utolsó 3-4 évére.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.19. 18:38:47

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"azt nem vetted figyelembe, hogy az eu támogatás hogyan alakult. 2006-2010 között az ötöde jött be annak, amit 2010-2014 között kapott az ország. És azóta csak nőtt...."

Ez igaz, de érvényes a többi régiós országra is.

2002 és 2009 között nagymértékű eladósodás ment végbe Mo-on. 20-22"-al nőtt a GDP arányos államadósság. A hitelekre épülő gazdaságpolitika katasztrofális eredményt hozott. A hiteleket nem jól használták fel, mert a gazdasági növekedésben nagymértékben lemaradtunk a régiós országokhoz képest, amelyek ráadásul alig, egyáltalán nem, vagy inkább csökkentették GDP arányos államadósságukat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.10.19. 21:33:56

@atomic power 1986DucaDuca: nem. 22 % pontos volt az. Olyan 40 %.
Viszont össze kéne vetni azzal, hogy az eu pénzek levonásával a fidesz alatt vajon hogy alakult volna a gdp. Hogy a 3000 milliárd manyup pénzt a maszop hitelzetette, a fidesz felhasználta.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.20. 07:20:55

"Viszont össze kéne vetni azzal, hogy az eu pénzek levonásával a fidesz alatt vajon hogy alakult volna a gdp."

Erre csak következtethetünk.

Volt már olyan időszak, amikor nem voltunk az EU tagja és a jelenleg hatalmon lévő politikai erők kormányoztak.

GDP volumenindexei 1998-2002

1998-4,2%, 1999-3,2%, 2000-4,2%, 2001-3,8%, 2002-4,5%

Összesen: 19,9%

GDP arányos államadosság változás: minusz 5%

Ugyanezen adatok 2003-2008 között:

GDP volumenundexei

2003- 3,8%, 2004-5,0%, 2005-4,4%, 2006-3,9%, 2007-0,4%,2008-0,9%

Összesen: 18,4%
GDP arányos államadosság változás: plusz 13,7%

"Hogy a 3000 milliárd manyup pénzt a maszop hitelzetette, a fidesz felhasználta."

Ezek után mást nem tudott csinálni. Ikerdeficit volt, az EU nem engedett további deficit növekedést. Adósság spirálban voltunk. Ha ezt nem teszi, akkor az államadosság felszaladt volna 90-95%-ig.

delphinus 2018.10.27. 20:48:30

Németország mindenkori gazdasági felvirágoztatásában a Bajorok élenjárók és zavar titeket, hogy Orbán szövetségeseket tudhat magáénak Bajorországban és ügyesen kooperál velük.

GNDL 2018.10.27. 22:39:52

@delphinus: Mandiner, Figyelő... viccelsz. Ráadásul nem válasz arra sem amit fent korábban említettem.
süti beállítások módosítása