A valódi viták otthona

Reflektor

Hány egyéni körzetet nyerhet az LMP?

Turcsán Szabolcs írása

2017. november 28. - baum

oevk_terkep_lmp_korzetek.jpg

Egyre nagyobb dilemmában vergődik a rendszerkritikát és kormánykritikát egyszerre megfogalmazó választó, pláne politikacsináló 2012 óta. Nyilvánvalóan látszik, hogy többségi akarat van a kormányváltásra, de a ’centrális erőtér’ isteni adománya (és persze trükkök százai, a határontúliak szavazati, győzteskompenzáció, a választókörzetek kialakítása, stb) betonozza be a Fidesz autokrácia felé tartó uralmát.

 

Bár a bukott baloldal szereplőinek eminens érdeke, hogy azt állítsák, egy teljeskörű, mindenre kiterjedő összefogás a kormányváltás kulcsa, de ez nyilvánvalóan nem igaz, már csak azért sem, mert 2014-ben már kipróbálták, és felejthetetlenül felsültek vele. Ez a nyilvánvaló tény valamelyest korrekcióra késztette a feleket, és már nem hívják Összefogásnak, amit csinálnak, és a sajtóban is igyekeznek folyton elütni a kérdést, de a tény az, hogy megint épül az Összefogás, az MSZP-DK-EgyüttPM együtt futnak neki a választásoknak, és bár függetlenségüket hangsúlyozandó, saját listákkal indulnak, a politika iránt alaposabban nem érdeklődő választók számára ez nagyjából ugyanaz, mint 2014 volt.

 

A kormányváltást, pláne rendszerváltást óhajtó szavazói sokaságnak az eminens érdeke viszont, hogy megszülessen egy olyan megoldás, ami egy Összefogás 2.0-nál nagyobb esélyt kínál a kormányváltásra. Ez a megoldás lehetett volna egy választókerületi (OEVK) szintű koordinálás, azaz egyetlen esélyes jelölt szembeállítása a Fidesz jelöltjével egyéniben. Ez a megoldás Botka visszalépésével egy pillanatra reális alternatívának tűnt, hiszen a bukott baloldal elfogadhatta (sőt, javasolhatta) volna Szél Bernadett miniszterelnöki-jelöltségét, így sarokba szorítva az elzárkózó LMP-t. Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc azonban siettek megnyugtatni mindenkit, miszerint szavaik és tetteik nem lesznek összhangban, ha át kell engedni egy együttműködésben az LMP-nek a vezető szerepet, akkor a patásorbán leváltása már nem mindent felülíró nemzeti érdek.

 

Ebben a (szokásos) patthelyzetben indult el a Viszlát, kétharmad blog, mely az OEVK jelöltek koordinációjáról kezdett gondolkodni, és arra jutott, a szavazói magatartást (az esélyes ellenzéki jelölt támogatását) a pártoktól függetlenül kellene szervezni és népszerűsíteni. Ez a gondolat igazán üdítően hatott a rendszerkritikát és kormánykritikát egyszerre megfogalmazó választóra, pláne politikacsinálóra, hiszen az Összefogás bohócautóján közben egyre hangosabban próbálgatták különböző szereplők a dallamkürtöt. (mint itt, vagy itt)

 

Meglátva a helyzet szükségszerűségét, ekkor penderült Gulyás Márton (szokásos) aufklérista dühével a színpadra, hogy bejelentse, a sok hülye párt között egyedüli helikopterként fog sosem látott mennyiségű pénzt elkölteni egy szakmaiatlan mérésre, ami majd vélhetően kimutatja az Összefogás szavazói számára, hogy az Összefogás jelöltjére kell szavazni.

 

A két elképzelés közötti különbségek eléggé plasztikusak:

 

Közös Ország Mozgalom

Viszlát! Mozgalom

Esélyes ellenzéki jelöltek kiderítésének módja

Össze kell gyűjteni 200 millió forintot, és jól megmérni (még az aláírásgyűjtés előtt)

A legtöbb körzetben könnyen kideríthető, ki az esélyes ellenzéki kihívó, az esetleges forrásokat a passzív kormányváltó szavazók mozgósítására kell elkölteni

Módszertan

Mivel nincs alapsokaság, amiből lehetne reprezentatív mintát készíteni, a mérés szakmailag értelmezhetetlen

A körzetekben a józan paraszti ész alapján történő esélylatolgatást néhány helyen a vesztes jelölt támadni fogja

Pártokkal való megegyezés

A pártok elszúrták az elmúlt 28, 8, 4 és 1 évet, most jönnie kell egy felvilágosult élcsapatnak, aki majd megmondja a pártoknak, mit kell csinálniuk

A pártok sajátos működését tiszteletben kell tartva, de legalábbis elfogadva fel kell ismerni, hogy nem érdekük egy formális megállapodás

Választók számára történő kommunikálás

A választók önmagukban képtelenek bármit is önállóan eldönteni vagy átlátni, ezért számukra csak egy választható ellenzéki jelöltet szabad hagyni

A választók számára el kell magyarázni a taktikai szavazást, majd a lehető legtöbb passzív kormányváltó szavazóhoz el kell juttatni azt az üzenetet, hogy ezúttal érdemes elmennie szavazni

Fidesz szempontja

Remek kezdeményezés, kellő fénytörésből könnyen ábrázolható egy hiteltelen Összefogás 2.0 képével az egész kezdeményezés

Kihívást jelentő kezdeményezés, mert decentralizált, így nehezen támadható, sőt, a támadásával csak felhívják rá a figyelmet

Terhet jelentő központi személyiség

Gulyás Márton

nincs

Időzítés

Márciusra dőljön el, a 106 körzetben kik az esélyes jelöltek

egyelőre nincs

 

Nézzük meg, a Viszlát! koncepciója milyen hatással lehet az Összefogástól immár csak egyedüliként következetesen elzárkózó LMP választási teljesítményére.

 

Az LMP számára pozitív tény, hogy míg a taktikai szavazatmegosztás 2014-ben vélhetően hátrányosan érintette (az egyéni eredmények rosszabbak voltak azokban a körzetekben, ahol esélyes ellenzéki jelölt volt Budapesten – ezzel vélhetően az LMP egy listás mandátumot el is bukott), 2018-ban már ennek lehetnek nyertesei az LMP jelöltjei között. Szél Bernadett és Hadházy Ákos a legismertebb ellenzéki politikusok között vannak, így jó eséllyel jöhetnek ki győztesen mondjuk az Összefogás jelöltjével szembeni esélylatolgatásból. A társelnökök mellett azonban még két körzetben is profitálhat a párt, a pásztói polgármesterség és az országos ismertség felhajtóerejét Dömsödi Gábor tudja kihasználni, az Új Kezdet és Gémesi György karizmája a Gödöllőn induló Lengyel Szilviát segítheti az esélyes kihívó szerepébe.

 

A negatívuma a taktikai szavazatmegosztásnak a párt számára, hogy az úgynevezett ’vesztes töredékszavazatok’ száma kevesebb lehet, ha az LMP szavazók mindenhol élnek a taktikai szavazatmegosztás lehetőségével. Azaz, elég sok helyen kellene nyernie LMP-ÚK jelölteknek egyéniben ahhoz, hogy az általuk szerzett ’győztes töredékszavazatok’ kompenzálják a töredékszavazatokban jelentkező veszteséget, amit a nem-esélyes LMP-ÚK jelöltek elvesztenek. (Hogy pontosan mennyi egyéni győzelemtől válik az LMP számára jövedelmezővé ez a taktikai szavazatmegosztás, egy nagyon szép matematikai feladvány, amit meghagynék a szakértőknek.)

 

A semleges tény pedig, hogy a taktikai szavazatmegosztást szükségszerűnek tartó LMP szavazók magatartását nem feltétlenül befolyásolja az LMP magatartása – tehát a párt lényegében csak veszíthet, ha erről a kérdésről bármi mást nyilatkozik, mint most: a választók felnőtt emberek, szavazzanak lelkiismeretük szerint, de az LMP szerint a kormányváltás nem elegendő, rendszerváltásra is szükség van. Az MSZP (Összefogás) hanyatlása azonban tavaszig még újabb körzetekben jelenthet esélyes LMP-s kihívót.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1213400281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tegnaptuska 2017.11.28. 14:38:49

Ez így nehéz lesz. Miután Gödöllőn és környékén az ellenzéki szavazók úgy vártak Gémesire, mint a messiásra, nehéz lesz nekik elmagyarázni, hogy arra az ismeretlen Lengyel Szilviára voksoljanak, aki a mindenki mást elutasító LMP képviselő-jelöltje lesz. Ráadásul úgy, hogy az 5-10%-os szabály miatt a jelölő szervezet a mai állás szerint önmagában az LMP lesz, az Új Kezdet a teljes önfeladás mellett döntött, pedig ez a körzet a bölcsője. Nyilván lehet arra játszani, hogy mindenki, aki váltani akar szavazzon az lmp-s jelöltekre, de minimum nem taktikus előre elküldeni az anyjába az összes többi váltani akaró szimpatizánsait. Ha ezt a kiváló taktikát követi majd mindenki, akkor a Fidesz-KDNP viszi a 106 körzetet, és kész is a hallucinált rendszerváltás. :)

_kalapos_ 2017.11.28. 15:35:44

Ez komoly? Az LMP épp azért volt hiteles, mert nem erről az ostoba esélylatolgatásról szólt a fáma. De az utóbbi időben mint ha valami nagyon megváltozott volna és kezdem azt érezni, hogy az LMP is bedől annak a hülyeségnek, miszerint összefogással, azaz bújtatott nevén koordinációval változást lehete eszközölni. Ugyanis oké, több ellenzéski képviselő kerül be, de ettől még a fidesz alakít kormányt, ráadásul sok esetben egy-egy vitás kérdésben sincs konszenzus az ellenzékben, így hiába a több képviselő.
Az LMP-nek meg kell maradni egy független, önállóságot képviselő pártnak. Vagy talán mégsem lehet más?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.28. 15:42:58

Egyet se, de ezt a pártvezetés is tudja. Viszont ha ügyes a kampány, a 10 % se kizárt.

Okos Tóbiás 2017.11.28. 16:51:23

A választók zöme nem hülye, mint ahogy sok pártvezető gondolja. Az általa esélyesnek tűnő jelölt(jelöltek)re fog szavazni. A mindenkit elutasító LMP(Lopjunk Mi Párt) jelöltje nem lesz közöttük sehol, mert önmagában esélytelen. Lista alapján, pont a győzteskompenzáció miatt talán 1-2 képviselője lehet. Méretes bukta néz ki a méretes arcú bandának, amelyet a fideSS hozatott létre, a házi ügyvéddel, bomlasztani az ellenzéket.

Geo_ 2017.11.28. 17:06:40

"mert 2014-ben már kipróbálták, és felejthetetlenül felsültek vele. "

Nem, nem próbálták ki - éppen az LMP hathatós működésének eredményeként.

Az írás lényege: 4 helyen van némi esélye az LMP-nek, akkor, ha az ellenzék részéréről nem indítanak jelöltet. Ennek van realitása - ha az LMP máshol nem indít saját jelöltet cca 83 EVK-ban.
süti beállítások módosítása