A valódi viták otthona

Reflektor

Vörösiszappakolás

2016. október 05. - szénhidra

 viszap.jpg

Szerintem senki nincs Magyarországon, aki ne hallott volna a kolontári környezeti katasztrófáról, ahol átszakadt a vörösiszap tározó és tíz ember halálát okozta. Az anyagi kár felbecsülhetetlen, az emberi életekben és lelkekben esett seb pedig mély és múlni nem akaró.

Az eset 2010. október 4-én történt, de mind a mai napig nincs felelőse a tragédiának.

Egyszerűen elképesztő, hogy a magyar igazságszolgáltatás képtelen négy év alatt  - ne kerteljün, hat év alatt - pontot tenni az emberéleteket érintő, haláleseteket, irtózatosan nagy természeti és anyagi károkat okozó ügyre. Illetve dehogyis nem tud, olyan pofánvágósat, hogy a fal adja a másikat.

Hat év után olyan ítélet született, ami egyetlen felelőst sem nevez meg. Mert hogy a bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. Benne volt a pakliban, mi több, gyakorlatilag azt vártuk, hogy mikor következik már be. Az év elején arcunkba vágott ítélet óta sincs semmi változás, minbden felelős vagy nyugodtan teszi a semmit vagy egyszerűen hallgat. Nem jó dolog ez a lelkiismeret. Hogy nem sül le a bőr a képéről egyik felelősnek sem... Ja mert hogy nincs is olyan...

De elmentek ti a francba, de tényleg!

Nem kellett volna szétverni a környezetvédelmi, természetvédelmi intézményeket, a környezetvédelmi hatóságokat, nem kellett volna politikai csókost kinevezni pár nappal a katasztrófa előtt a hatóság élére és nem kellene a nagyipari cégek vezetőinek seggét kinyalni. Eszméletlen, hogy ilyen indokolást ki tud adni egy bíróság és nem szakadt le a veszprémi tárgyalóterem teteje.

Ha netán megépülne a Pécs környékére szánt atomhulladék-temető és véletlenül megreccsen a tároló fala – mert az altalaj, az oldalfal, a tündérek vagy a jóisten miatt – akkor is ez lesz a felmentő ítéletben a magyarázat? Hogy az ipari katasztrófák szükségképpen bekövetkezhetnek?

Kapjatok már a fejetekhez okosok!

  

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8811769951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2016.10.05. 19:36:26

mo-n olyan újjáépítés sosem volt még ipari katasztrófa után mint ott, mintaszerü új falu épült.

a tározót müködtető cég azóta tönkrement, ballib cég volt köztudottan.

te meg poszter ha muszáj írnod akkor legalább a tárgyalási jegyzőkönyvet+az ítéleteket kopizd ide, vagy linkeld be, mert ez így semmi

anyadmajma 2016.10.05. 20:01:35

@ogli dzsí: na ide figyelj, te hazaáruló bolsevik geci.
Menjél szépen Kolontárra, vagy esetleg Devecserbe, az is jó, aztán állj ki a főtérre, és mondd csak el nekik amit az előbb ideböfögtél. De előtte búcsúzz el minden ismerősödtől, mert ezért az ordas hazugságért ott meglincselnek..
Ja, és a cég élére önkényesen kinevezett hazaáruló bolsevik geci fideszbérenc csődöltette be a céget a hozzánemértésvel.

ogli dzsí 2016.10.05. 20:20:57

@anyadmajma: mármint a katasztrófa után neveztek oda ki bárkit, akinek a becsődöltetés volt a feladata..:)

ostvan1 2016.10.05. 20:39:39

A számomra hihető szakvélemény szerint igen, az altalaj szilárdságának a csökkenése okozta a gátszakadást. A szegény altalaj viszont korábban jól állta a sarat, mindaddig, amíg valami okos hivatalnok el nem rendelte a tározó földalatti körülfalazását (résfal), abból a célból, hogy a vörösiszapban lévő lúg vizes oldata ne szivárogjon ki a tározón kívülre. Na, benn is maradt, csak közben ettől a víztől az addig viszonylag szilárd talaj hígfolyós sárrá vált. És ez a sár már nem tudta megtartani a gátat.
Arról nem tudok, hogy ebből az irányból is vizsgálták volna a katasztrófát (a Környezetvédelmi Felügyelőség érinthetetlen volt a vizsgálat során).

BiG74 Bodri 2016.10.05. 21:04:33

@ostvan1:
Az okos hivatalnok valószínűleg valamely jogszabály alapján hozta meg a döntését.
Viszont tapasztalatom alapján a hivatalnokok döntéshozó része jogász, a jogszabályok pedig már a legyártásuknál ezer sebből véreznek, ami nem számít mert betartjuk.
Ennek ellenére két felügyelőség képes teljesen másképpen értelmezni ugyanazon jogszabályt.

Azt se feledjük, hogy a tározóban letárolt anyag tervezett mennyiségét folyamatosan emelték, amit technikailag képtelenek voltak követni, mint ahogy az extrém időjárási körülményeket sem képesek tervezni.

Censored Trompf 2016.10.05. 21:25:58

magyarhirlap.hu/cikk/17248/Pad_Ferenc_a_vorosiszap_kozeleben
Pad Ferenc a vörösiszap közelében

Öt megbízatása is van az MSZP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjének

Pindroch Tamás – 2015.02.13. 11:14

A 2010-es, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa idején is a Mal Zrt. felügyelőbizottságában dolgozott Pad Ferenc, az MSZP tapolcai képviselőjelöltje, akinek összesen öt munkahelye van. Veszprémben Némedi Lajos, a Fidesz–KDNP jelöltje ígéretének megfelelően négymilliárdból megépül a város új uszodája.
Pad Ferenc az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési választáson indulhat az MSZP képviselőjelöltjeként. A leendő indulónak öt felelősségteljes megbízatása is van. A cégadatok szerint a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) értékesítési menedzsere, szakszervezeti elnök és a vállalat felügyelőbizottsági tagja. Padnak mindezek mellett időt és energiát kell szánnia az ajkai önkormányzati képviselőségére és a helyi távhőcég fb-tagságára is.

Pad akkor is tagja volt a Mal Zrt. fb-nek, amikor 2010 októberében tíz halálos áldozatot követelt az ipari katasztrófa. A tisztség azért is fontos beosztás, mert az fb az ügyvezetés tevékenységét ellenőrzi a tulajdonosok érdekeinek védelmében. Az fb-t az ellenőrzési előírások és az alapszabály kifejezett felhatalmazása alapján ügydöntő hatáskör is megilleti.

Censored Trompf 2016.10.05. 21:29:19

index.hu/belfold/2016/01/31/fidesz_vita_orszaggyules_igazsagugyi_bizottsag_hagyo_miklos_ugye/
A Fidesz szerint azért szükséges a parlamenti bizottságban a vita hogy tisztázzák:
hogy úszhatja meg a korrupt szocialista politikus, és miért nincs felelőse a 10 halálos áldozattal járó katasztrófának?
A Fidesz jövő heti frakcióülésén megvitatja a felmerült kérdéseket, és utána az igazságügyi bizottság elé kerülhet az ügy. Németh hozzátette: ha szükséges, a parlamenti bizottságban lefolytatandó vitára meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit, Darák Pétert, a Kúria elnökét és Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.
Nemcsak jogszolgáltatásra, de igazságszolgáltatásra is szükség van, és ha a vizsgálatok után ez indokolt, törvénymódosításra is sor kerülhet.
Ahogy azt korábban az Index is megírta, a Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.

Censored Trompf 2016.10.05. 21:36:21

www.origo.hu/itthon/20101007-iszapkatasztrofa-a-mal-zrt-tulajdonosai-tolnay-lajos-bakonyi-arpad-petrusz.html

Gyurcsány-kapcsolat

A Horn-kormány idején, 1995-ben felpörgették az alumíniumipar privatizációját is. A holdingot azonban nem egy darabban, hanem részenként adták el, így a befektetők kimazsolázhatták az értékesebb részeket (így került például a Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő tulajdonában álló Altus Rt.-hez a mosonmagyaróvári Motim Rt.). A privatizáció idején, 1995-től a HUNGALU elnöke Bakonyi Árpád volt, aki közvetve ma is tulajdonosa a Mal Zrt.-nek.

Később, az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottsága készített egy jelentést az alumíniumipari privatizációról, amely szerint a "társaság [a Hungalu] értékesítése során a magyar államot jelentős mértékű veszteség érte". A jelentés szerint a kár összesen 25 milliárd forint volt, és főként abból származott, hogy a cégeket áron alul adták el. Szabó Pál korábbi közlekedési miniszter (aki 1995-'96-ban a Hungalu vezérigazgatója volt, majd az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója lett) egy későbbi interjúban azt mondta: a jelentés elfogult volt, és figyelmen kívül hagyta, milyen nehéz helyzetben volt akkor az ágazat.
süti beállítások módosítása