A valódi viták otthona

Reflektor

Hillary Clinton jobb Magyarországnak

2016. október 17. - szénhidra

nato-clinton-e1360686214951.jpg

Szinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy Oroszország stratégia szivárogtatásokkal és egyéb kiberháborús technikákkal szól bele az amerikai elnökválasztásba. Természetesen ebben önmagában semmi új nincs, csinált ilyet már Oroszország, sokszor sok ország ellen. Magyarország ellen is. A kérdés nem az, hogy miért csinál ilyet, vagy hogy honnan tudjuk, hogy Oroszország csinálja és nem a wikileaks könnyesszemű aktivistái. A kérdés az, hogy mit kíván ezzel Putyin elérni. A válasz egyszerű azt, hogy Trump legyen az USA elnöke. Ha viszont Oroszország ezt akarja elérni, akkor nem nehéz kijelenteni, hogy Magyarország érdeke, hogy ez ne valósuljon meg. Könnyű logikai következtetés következik: Magyarország érdeke, hogy Hillary Clinton legyen az Egyesült Államok következő elnöke. 

Nem kell szeretni senkit. Sem Clintont, sem az USA-t, sem senkit. Ez nem a szeretetről szól. Ez arról szól, hogy van egy ország, az Egyesült Államok, amelynek adófizetői fizetik azt, hogy a magyar határ garantálva legyen, hogy Magyarország védelme biztosított legyen. Nem kell a NATO-t sem szeretni, de Oroszország nemrég vonult be az egyik szomszédos országba. Magyarország érdeke, hogy ne legyen szomszédos Oroszországgal és, hogy a határaink garantálva legyenek. Ez ma a NATO-ban lehetséges, a NATO-nak nincs alternatívája.

Trump ezzel szemben le akarja építeni a NATO-t. Az a kritikája jogos, hogy az európai országok sokszor nem veszik ki a részüket a védelmi költségekből. Erre a megoldás az, hogy Magyarország emelje föl a hadi kiadását 2%-ra, nem az, hogy a NATO működését szétverjük.

Sok legitim kritika érheti az Obama-Clinton féle külpolitikát. A Közel-keleten sok minden van csak rend és demokrácia nem, a migrációs válságot kiváltó okok között az elhibázott amerikai külpolitikai az egyik.

De a Trump féle alternatíva rosszabb. Lehet, hogy a miniszterelnök azt gondolja, azért lenne jobb Magyarországnak, mert akkor nem szól majd bele az amerikai külügy minden nap abba, hogy nálunk hogyan áll a demokrácia meg a jogállam. Sokszor ezek az alatt a szavak alatt geopolitikai érdekek sejlenek fel, sokszor pedig az Orbán-kormány a jogállam és a demokrácia ellen cselekszik. De ami a nemzeti érdek szempontjából fontosabb:  Clinton elkötelezett a NATO mellett. Ez a jelenlegi helyzetben fontosabb, mint az, hogy Orbánnak kellemetlen, hogy mikor mit mond az USA.

  

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1011815285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.17. 11:22:44

Trump a kisebbik rossz Mo. számára. A világ számára meg egyértelmű rossz lenne a háborús héja Clinton győzelme.

Sexual Harassment Panda 2016.10.17. 18:47:42

@bircaman maxval szerkesztő: És mégis Clinton fog nyerni.
Orbánnak bizonyos szívességeket kell majd tennie, és még így is valószínű, hogy az első adandó alkalommal megpróbálják megbuktatni.

Jakab.gipsz 2016.10.17. 19:08:38

Clintonné túlságosan sokat hibázott mint döntéshozó. Olyan emberre mint Ö nem szabad hadsereg parancsnoki tisztséget bízni, mert nem képes kontrollálni az érzelmeit, és sajnos gyengélkedik is. Ezek tények.

Tramp viszont ugyan az üzleti életben, de sok mélypontról kivágta magát, talpon maradt.
Amerikának és a világnak probléma kezelő és megoldó emberekre van szüksége, hagymázas idealisták helyett.

Ha három keresztény gyökerű nagyhatalom Amerika, Európa, Oroszország össze fogna bármit megtehetne ezen a bolygón.
Akinek ez a lehetőség, nem tetszik az költözzön el tőlünk, biztonságosabb helyre, és a keresztény ember dolgába ne kotyogjon bele.

wartburg1963 2016.10.17. 19:58:49

Egyértelműen Trump jelentené a kisebbik rosszat. Clintonné alatt folytatódna a NATO jelenlegi túlterjeszkedése és Oroszország értelmetlen és észérvekkel nem indokolható démonizálása. Az atlantista majdani puccs illetve a gakorlatilag teljesen egyöntetű krími népszavazás szokásos liberális tökéletesen negligálása gondolom beleillik a blogger kiegyensúlyozott és demokratikus világképébe, ahol ugyanakkor fel nem merül, hogy miért állomásoznak még mindig amerikai csapatok a háború után hetven évvel Németországban?
Egyébként szintén "tetszik", hogy egyetlen, a sajtószabadságot hazán kívül és belül látványosan féltő-sirató neolib megmondóemberben fel nem merül az az abnormitás, hogy az USA szabadon és demokratikusan megválasztott-megválasztandó elnökjelöltjei gyakorlatilag családi klánok tagjai (Bush, Clinton). No persze ha ugyanezt az "illiberális" oroszok tennék meg, akkor az kéjem szöjnyűszégesz nagy diktatúra és skandallum lenne...

chrisred 2016.10.17. 20:25:00

@Jakab.gipsz: Európa nevű hatalom nem létezik, sem kicsi, sem nagy.

von Putri 2016.10.17. 20:57:08

Az amerikai elnökválasztás egy vicc. Trump legalább egy olyan vicc amin nevetni lehet, de a Clintonova boszorkány a rossz vicc kategóriába tartozik. Sokat fog ártani a világnak ha megválasztják, nem véletlen hogy az ilyeneket a régi szép időkben máglyára küldték

Szalay Miklós 2016.10.17. 21:21:58

Hát igen, ez a két madár... Amúgy akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Jakab.gipsz 2016.10.17. 21:32:16

@chrisred: Európának azért van egy komoly hadiipara, ha pedig nagyon akarjuk egy negyven milliós serege is lehetne, de ne akarjuk.
Itt a lényeget nem értetted meg. A keresztény kultúra körnek van egy természetes súlya, ami kiterjed az egész földre, ezt az erőfölényt elme bajos ateisták körmönfont módon megosztották, hamis ideológiák fabrikálása révén, és mi benyaltuk az ócska üres dumát, a neoliberálisnak nevezett tudománytalan handabandázást.
süti beállítások módosítása