A valódi viták otthona

Reflektor

Junckert nem érdeklik a kommunizmus áldozatai

2016. november 27. - szénhidra

fidel.jpg

Az Európai Bizottság elnöke a következőket írja Fidel Castro halálhírére reagáló közleményében:

„Fidel Castro a múlt század egyik történelmi személyisége és a Kubai forradalom megtestesülése volt. Castro halálával a világ egy olyan embert vesztett el, aki sokaknak hős volt. Megváltoztatta az országát és a tágabb világot is, a befolyása távolra elért. Fidel Castro a huszadik század egyik forradalmi személyisége marad. Az örökségét a történelem fogja eldönteni.”

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke ezzel szemben a következőket írta:  „Fidel Castro öröksége sortűzzel, lopással, mérhetetlen szenvedéssel, szegénységgel és az alapvető emberi jogok eltiprásával teli.  Bár Kuba egy totalitariánus sziget marad, az a reményem, hogy a mai nap az eltávolodás napja lesz az eddig átélt tengernyi borzalomtól egy olyan jövő felé, ahol a csodálatos kubai emberek abban a szabadságban élnek, amelyet annyira megérdemlenek.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint pedig „a szabad és független Kuba, amelyet Castro és szövetségesei építettek, a nemzetközi közösség befolyásos tagja lett, és sok ország és nemzet számára példaértékű volt.  Fidel Castro Oroszország őszinte és megbízható barátja volt.”

François Hollande francia elnök a következőket mondta Castro haláláról: „a kubaiak számára megtestesítette a külföldi elnyomástól való szabadság büszkeségét”.Nyilatkozatában egyszerre ítélte el a kubai emberi jogi sérelmeket és az amerikai Kuba elleni embargót.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Castrot méltató szavait a kommunizmus áldozatainak méltósága miatt nem idézzük.

Az a helyzet, hogy Fidel Castro egy gyilkos és egy diktátor volt. Egy diktátor volt, aki mérhetetlen szenvedést okozott a népének, aki politikai ellenfeleit bebörtönözte, aki megölette azokat, akiket ellenségének képzelt. Fidel Castro, a jobboldalinak nem nevezhető Tamás Gáspár Mikós szerint is, lázadóból lett zsarnok, és Kubában „minden, ami szép volt, friss volt, őszinte volt, fölszabadító volt, igazságos volt, mindaz, ami méltóságot adott egy pillanatra a népnek, aztán megbukott, elsilányult, tönkrement.”

Az EU első embere és Hollande ezekkel a közleményekkel annyit bizonyított, hogy számukra azok az értékek, amelyeről amúgy mindig beszélnek, és amelyeket bunkósbotként használnak: úgy mint a szabadság, a polgári jogok,  vagy a demokrácia nem igazán fontosak.  Amikor ugyanis a nagy nyugat európai kávéházak, a jól gondolkozók, azt várják el, hogy egy volt kommunista diktátort kell „megérteni”, akkor azt teszik.  

Milyen vezetése van az EU-nak, hogyha Fidel Castro halálakor nem írja le, hogy emberi jogok, demokrácia vagy sajtószabadság? Milyen vezetői vannak annak a politikai szervezetnek, amely folyamatosan a demokráciáról és az európai értékekről papol, ha itt csöndben vannak? Hogy írhat egy diktátorról egy európai politikus olyat, hogy majd a történelem eldönti az örökségét? Hogy lehet ilyen cinikus, ilyen vak az EU vezetése? Hogy lehet a nyugat-európai politikában még mindig elfogadható a kommunizmus? Hogy kerülhetnek megint egy platformra Putyinnal? És ami a legérdekesebb: hogy lehet az, hogy Trump szavainak van egyedül igazán értelme?

Juncker, Hollande és a többi nagy vezető nem tartják fontosnak azt, milyen egy kommunista diktatúra, ott milyen jogsértések vannak. Ők annyit tartanak fontosnak, hogy ne mondjanak semmit, hogy ne sértsenek meg senkit.

Ezzel pedig megsértettek mindenkit, akinek a szülei, nagyszülei a kommunizmus áldozatai voltak. Mindenkit, akinek a szabadságát, az életét veszélyeztették, mindenkit, akit elnyomtak. Nem. Megsértettek minket, magyarokat is, mert nem érdekli őket, velünk mi történt, és kik élnek itt.

 

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2312002198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aprika 2016.11.27. 20:31:06

Már a forradalmár megnevezés is erős kérdéseket vet fel. Sokkal helyesebb lenne kommunista ellenforradalmárnak nevezni. Leginkább a véreskezű diktátor illik rá, egy sorban Sztálinnal, Rákosival és a többiekkel. Justin Trudeaunak, Junckernek, Hollandenak,stb. kiutalnék néhány hónap Gulagot, hogy változzon a véleményük!

Hidvégi Mihály 2016.11.27. 20:39:32

Igen elvetetted a sulykot, kár ennyire ugrálni, teljesen felesleges. Meg nem is állja meg a helyét, az, amit írsz.

A Juncker által kiadott közlemény egyáltalán nem tartalmazza azt, hogy a szabad világ elfogadhatóna tartaná a kommunizmus bűneit. Ezt csak te képzeled bele, kissé beteges ez a gondolat, szerintem. Ellenséges, beteges.

A kubai nép között vannak, akik valószínűleg veszteségként élik meg Castro halálát, annak ellenére, hogy utóbbi a kubai néppel hosszú távon igen rosszat tett. De mivel vannak ott akik így gondolkodnak, ezért - hiába igazak a Trump által megfogalmazottak - kulturember mégis úgy nyilatkozik egy haláleset kapcsán, ahogy Juncker tette.

Az, hogy a kommunizmus bűnei ne lennének nagyok, ez nem vita téma (mert hogy azok), viszont ezzel kapcsolatban csak olyan kisemberek szoktak méltatlankodni, mint Orbán. Aki gyűlöltet mindenkit, akiről, amiről épp azt gondolja, hogy aza gyűlölet ott és akkor az ő szekerét tolja.

Magyarul pofázás az egész.

kewcheg 2016.11.27. 20:48:49

@aprika: Milyen forradalomnak az ellene? Ő maga volt a forradalom. 1959 előtt Kuba a földtúró Pedrók országa volt,akikbe mindenki belerúgott, jobbágyok,holopok, szerencsétlenek országa. Horthy-Magyarország a köbön.Fidel után maradt egy szegény de büszke, életvidám nép, ahol az oktatás, egészségügy a legszerencsételenebb, legnyomorultabb hombrénak is alanyi jogon jár.Kérdés : mnilyen lett volna az ország/világ Fidel nélkül? Szerintem rosszabb.Voltak bűnei,de kinek nincsenek? A Szentatya is méltatta,aki féligmeddig földije volt, már ugye amennyiben Kuba és Argentina viszonylatában ez elmondható.Legyen Neked könnyű a föld, commandante....

righthook 2016.11.27. 20:50:18

Igaza van a cikkírónak.

Kovi1970 2016.11.27. 21:01:19

A cikk maga marhaság.

Castro nem érdemel meg ennyire szép gyászbeszédet, ha nem is férne benne a legvéreskezűbb diktátorok top listájába, tönkre vágta saját nemzetét és több ember életét nyomorította meg, mint a bármelyik elődje.

Jusson a pokol mélyére azért amit tett. Remélem Trump felfogja hogy létezik világ az USÁ-n kívül, egy nyilatkozat még semmi de jobb rajtot vett mint sok rutinos politikus.

N48 2016.11.27. 21:01:33

Szerintem mi itt Kelet-Közép-Európában nem vesszük figyelembe, hogy velünk ellentétben Kuba több tízezer km-re volt a Szovjetuniótól és alig pár százra az USA-tól, és ez nagyban meghatározhatta a kommunizmusról alkotott képüket.

Szalay Miklós 2016.11.27. 21:01:36

Tudjátok meg jobban Junckernél: Egy összefoglaló írás az ideológiákról, az ideológiagyártás eszközeiről, a propagandáról, arról, hogy az emberek miért olyan fogékonyak az ideológiákra, stb...:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid072

(A legfelső sor a kép tetején, "Ideológiák". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokrácia és diktatúra című rész is.

kewcheg 2016.11.27. 21:19:20

Fidel nem jut a pokol legmélyére. Nem egyszerű a pasas helyzete odaát, nagy mázsa van a vállán, de a végkövetkeztetés az, hogy a Parancsnok nem volt gonosz ember, sok bűne volt, de még több jót tett. Senki nem ismeri a szíve,lelke titkat, így szerintem hagyjuk Őt békén, és törődjünk a magunk sarával, mivelhogy az mindenkinek van...,

DFK 2016.11.27. 21:27:11

Aztán a junckerek meg velünk szemeben doktatúrát kiáltanak, Fidel véres kezét meg csókolják. Nyugaton a kommunizmus áldozatait csupán tévedésnek és nem áldozatnak tartják. A kommunisták rémtetteit nem bűnnek, csupán botlásnak illik a fejlett Nyugaton tartani.

Alick 2016.11.27. 21:29:33

@Hidvégi Mihály: "kulturember mégis úgy nyilatkozik egy haláleset kapcsán, ahogy Juncker tette."

"Szaddam elnök sokat tett az iraki írástudatlanság felszámolásáért, a prosperitásért és a szélsőséges iszlám visszaszorításáért. Béka poraira!"
:)

blexpress 2016.11.27. 21:33:08

Teljesen igaza van a cikkírónak és a Hidvégi úr meg elmehet a francba a hülye kommunista dumájával!!
Meghalt egy gyilkos akit Fidel Castrónak hívtak.
Juncker pedig egy részeges bolond politikus, sajnos még mindig ott van ahol nem kéne lennie az Europai Unio élén....?!

2016.11.27. 21:44:13

"lázadóból lett zsarnok, és Kubában „minden, ami szép volt, friss volt, őszinte volt, fölszabadító volt, igazságos volt, mindaz, ami méltóságot adott egy pillanatra a népnek, aztán megbukott, elsilányult, tönkrement.”

Ezzel egyetértek. Tömör, találó megfogalmazás.

Jakab.gipsz 2016.11.27. 22:20:18

Juncker féléket azért nem érdekli a kommunizmus áldozatai mert pontosan azt az elmebajt folytatja amit a komcsik abba hagytak, csak más képen megfogalmazva de a logikai rendszer ugyan az, sajnos észre sem veszik úgy dúltak szét mindent, ami keresztény és európai.
A kommunisták győzelmében soha sem volt semmi sem szép sem friss sem őszinte, sem fölszabadító, sem igazságos.

A kommunizmus elmélete egy pszicho és szociopata elmebajos zsidó filozófia, sajnos a történelem ezt bizonyította.
A Marxizmusnak valósághoz és az igazsághoz az ég egy adta világon semmi köze.

morph on deer 2016.11.27. 23:21:14

@...elmúlik...:
"...minden, ami szép volt, friss volt, őszinte volt, fölszabadító volt, igazságos volt, mindaz, ami méltóságot adott egy pillanatra a népnek, aztán megbukott, elsilányult, tönkremen."

Szerintem a Gazsi már megírta Orbán nekrológját, ez a rész biztosan abból van..!

morph on deer 2016.11.27. 23:42:24

@Hidvégi Mihály:
"...hiába igazak a Trump által megfogalmazottak - kulturember mégis úgy nyilatkozik egy haláleset kapcsán, ahogy Juncker tette."

Hiába igaz, amit leírtál - az értelmezéséhez ismerni kéne a "kulturember" szó jelentését, anélkül nem megy ennek felismerése...

Egy alapvető dolgot azért sokan kihagynak a számításból, szerintem.
Mégpedig azt, hogy Castro nem a saját elhatározása alapján vált olyanná amilyenné, - ezen hosszasan és keményen munkálkodott az USA, az USSR, a CIA, KGB - meg az összes többi kissebb nagyobb hárombetűs népség!

Nem ő zárta el kedvtelésből az országot a külvilágtól, ezt a szivességet is megtették mások. (Igen, tudom az okot, most nem az a lényeg.)

Mi a különös azon, hogy az lett belőle, ami? A szorgalom és kitartás meghozta a gyümölcsét,- az alapvetően őszinte és jószándékú felkelőt előbb utóbb sikerült a diktátori szerepbe kényszeríteni.

Miért, van olyan eset, ahol ugyanilyen változáshoz még kényszerre sincs szükség, mégis megtörténik!
Igaz, úgy kicsivel lassabban megy, de a siker nem kétséges, mint tudjuk...

Kovi1970 2016.11.27. 23:52:00

@morph on deer: ha belegondolsz, Franco sikerrel belevezette országát egy demokratikus kiútba, elkerülve egy lassú haldoklást.

Castronak is lett volna lehetősége a konszolidációra, ahelyett hogy egy olyan létre korlátozza népét amiben az éhhalált életük kockáztatásával feketézéssel, vagy félig legalizált szellemi vagy testi prostitúcióval tudják elkerülni.

Álságos volt a harcos komunista álarc, miközben az ország turistadollárokra volt utalva.

morph on deer 2016.11.28. 00:25:15

@Kovi1970:
"Castronak is lett volna lehetősége a konszolidációra"

Azt hiszem, elfelejted a kereskedelmi embargót, ami gyakorlatilag minden lehetőségüktől elvágta a kubaiakat.
'89 előtt még csak-csak boldogultak, de a "szocializmus(ok)" széthullása után végképp kivéreztették őket.
Működő gazdaság nélkül pedig nem sok esély van konszolidációra.
A geopolitikai helyzetük is egészen más, a hatalomra kerülésük oka és módja is.
Sarokba szorított helyzetben pedig még nagyobb az esélye annak, hogy a diktatorikus rendszer állandósul, aztán úgy marad. Sajnos.

Nem mentegetni akarom, nem szorul rá, csak szerintem a teljes képet érdemes nézni, főleg amikor már nem fog változni.

aprika 2016.11.28. 06:09:16

@kewcheg: Nézeteid szerint a világban csak fasizmusnak voltak áldozatai, a kommunizmus csak "techikai" veszteségeket okozott. Szép ez a relativizálás, az agymosás jól sikerült nálad. A tömeggyilkosságok egy rendszert sem, egy embert sem mentenek fel, Castrot sem. Nem lehet megölni 70.000 embert csak azért, hogy a többi 10 milliónak jó legyen. Ahol ilyen történik az kőkemény diktatúra. Mindegy, hogy milyen a színe.

Hidvégi Mihály 2016.11.28. 06:48:06

@blexpress: @DFK: Már megbocsássatok fiúk, s meg ne haragudjatok érte, de nekem úgy tűnik, ti teljesen a közmédia, ezen keresztül habonyárpika s a sor legvégén orbánpiktor szövegét fújjátok.

Mert ez utóbbi gazembernek a találmánya, hogy az Unióban, a művelt nyugaton a kommunizmus bűneit bárki bocsánatosnak tartaná.

Hát nem, barátaim, nem bizony!

A bűn az színtelen, mindegy, hogy ki követi el. Annyi a mostani belpolitikai aktualitás, hogy nekünk itt orbánpiktor alatt muszály harcolonunk mindig valaki ellen, így harcolunk az Európai Unió ellen is, ilyen hülye tételekkel, mintha a kommunizmust a nyugat nem ítélné el annak megfelelően, ahogyan azt megérdemli. S ti ezt a koszos dumát szépen beszopjátok, gyűlölitek nyugatot s éljenzitek mindeközben magatokban azokat, akik annak ártani tudnak, így Putyint, Orbánt stb. stb.

Nem ártana gondolkodni kisapáim, mielőtt bármit is szóltok...

Szemerédy Alajos 2016.11.28. 06:56:33

Egy féreg megdöglött, a többi meg élteti.

blexpress 2016.11.28. 07:14:55

Hidvégi Mihálynak válaszolva !
Az a baj, hogy nem érted a lényeget. Ez A Fidel Castro egy tömeggyilkos volt és a Chegevara is az volt !
Ezt kell megérteni és nem ajnározni hősnek tüntetni fel ezt a gyilkost mint ahogy Juncker tette a részeges tróger. Egyébként nem kell messzire menni itt nálunk Magyarországon is voltak ilyen "hősők" például Kádár János aki szintén egy tömeggyilkos volt szép köntösbe bujtatva.
Ez a baj, hogy ezt te és a társaid nem fogják fel....Sajnos.
Dehát Magyarország mindig is

midnight coder 2016.11.28. 07:21:39

@Hidvégi Mihály: "Az, hogy a kommunizmus bűnei ne lennének nagyok, ez nem vita téma (mert hogy azok), viszont ezzel kapcsolatban csak olyan kisemberek szoktak méltatlankodni, mint Orbán."

Ezt gondolom a nácizmus bűneivel kapcsolatban is így tartod. Esetleg itt az ideje egy szép elismerő nekrológnak Hitler elvtárs számára is. Elvégre még mindig vannak emberek, akik nagyra tartják, és az ő érzéseiket is tiszteletben kell tartani...

midnight coder 2016.11.28. 07:30:08

@Hidvégi Mihály: "A bűn az színtelen, mindegy, hogy ki követi el."

Pontosan. Ehhez képest a nácik 6 millió áldozatának minden sarokban van emlékműve, és a csapból is a Holocaust folyik, Európában - beleértve kis hazánkat is - az áldozatok számának a vitatása is bűncselekmény, persze mindezt a sajtó és szólásszabadság szent nevében. A náci háborús bűnösökre még ma is vadásznak a zsidók - olyan közkatonákra akik akkoriban taknyos kölykök voltak, ma pedig tolószékes öregek. Ehhez képest a kommunizmus több tízezer áldozatát pont le se szarja senki. Egyetlen egy európai vörösnácit nem állítottak a falhoz azért amiket művelt. A dologról az átlagpolgár kb. annyit tud, hogy volt valami Gulág. A nyugati pedig még ennyit sem. És ez nem véletlen: az európai baloldalt anno évtizedeken át finanszírozta a KGB.
süti beállítások módosítása