A valódi viták otthona

Reflektor

Oroszország márpedig csak ellenség lehet

2016. december 15. - GottmayerLea

1444701763-2579.jpg

Oroszország történelmünk során számos alkalommal bizonyította, hogyan tekint a körülötte és benne élő népekre, más országok önállóságára. Magyarország esetében bőven elég a XX. századra gondolni, melynek jó néhány éve, évtizede fémjelzi, hogy a partnerségnél, az együttműködésnél az orosz állam sokkal jobban tiszteli az erőt, a hatalmat, a kényszerítést.

Persze lehet arra hivatkozni, hogy téves ez az állítás, hisz az a Szovjetunió volt, ami ma már nem is létezik. De komolyan gondolhatja valaki, hogy Putyin nem tekinti a birodalom örökösének magát és országát? Hogy nem pont ugyanazok a reflexek mozgatják a rendszert ma is?

„Volt egy status quo, ami nagyjából a nyolcvanas évek végétől jött létre, és ezt szinte mindenki megváltoztathatatlannak gondolta. Olyan rendíthetetlennek hitt pilléreken nyugodott, minthogy a demokrácia csak liberális lehet, Oroszország csak ellenség lehet, a nemzetközi szervezeteknek mindig igazuk van a nemzetekkel szemben, a szabadpiacnak mindig igaza van az állammal szemben, a politikusoknak az emberek helyett az ideológiára kell hallgatniuk.” - mondta Orbán Viktor a 888-nak adott interjújában.

Orbán Viktor, aki politikai karrierjét azzal indította, hogy felszólította a szovjet csapatokat, hogy vonuljanak ki Magyarországról,ma már úgy látja, Oroszország nem Magyarország ellensége. Azzal a roppant sunyi álpragamtikus érvvel akadályozza ő és kormánya Magyarországon az Oroszországgal szembeni fellépést, hogy Putyin birodalma nem a Szovjetunió, szóval simán lehet velük kölcsönösen előnyös és kiegyensúlyozott üzleti kapcsolatot fenntartani, pragmatikus kereskedelmi barátságot ápolni, amiben kéz kezet mos, mindenki nyer és olcsó orosz energiától szárnyal a magyar gazdaság.

Aki kicsit is érdeklődik a kül- és energiapolitika iránt és van valamiféle fogalma napjaink nemzetközi történéseivel kapcsolatban, jól tudja, Oroszország esetében csupán gazdasági vagy energetikai kapcsolat egyszerűen nem létezik. Oroszország az energiát fegyvernek használja, a gazdasági kapcsolatokat meg politikai befolyásszerzéssel kapcsolja össze. Az az állam, ami az egyik szomszédos országunkba bevonul és annak területi integritását sérti, ami a tranzitdíj miatt zsarol az energiával, az az ország nem a pragmatikus üzleti kapcsolatokat keresi nálunk. És nehezen elfogadható, ha például a Krím elcsatolását valaki egyszerű vállrándítással intézi el, miszerint nem a mi dolgunk.

Ezért is született LMP-s javaslat az orosz befolyásszerzést vizsgáló eseti bizottság felállítására, amit Németh Szilárd azzal utasított vissza, hogy „nagyon helyes, ha az orosz befolyás növekedésével foglalkozik egy bizottság, de hát erre megvannak az éves beszámolók, az összes titkosszolgálati beszámoló a [nemzetbiztonsági] bizottság előtt”.

Tehát annak a bizottságnak a létével igazolja Németh Szilárd, hogy Magyarország kellő védettséget élvez az orosz befolyással szemben, ami például Kiss Szilárd orosz – khm– hátterű agrárattaséról nem tudott sem információt, sem tájékoztatást adni, amely bizottság a Kovács Béla-ügyet úgy adja tovább a nyilvánosságnak, ahogy az a Fidesz sajtóosztályának éppen megfelel.

Oroszország ráadásul éppen háborús bűnöket követ el Szíriában. Ezzel kapcsolatban teljesen egyetértünk az úgynevezett „újbaloldalt” vagyis baloldali, antiatlantista és globalizációkritikus oldalt ért kritikákkal. Igaznak tűnik, hogy ha az Egyesült Államok csinálná ugyanezt, akkor már kint tüntetnének a nagykövetség előtt. A brit és az európai true baloldali arcok fő vezére Jeremy Corbyn álláspontja, mely szerint azért nem kell az orosz nagykövetség előtt tünteti a háborús bűnök miatt, mert az USA legalább annyira bűnös a szíriai háborúban, jól mutatja, mi ezeknek a békemozgalmaknak az igazi célja: gyerekes hiszti a fennálló, Magyarország biztonságát is garantáló szövetségi rendszerrel szemben. Az egész szíriai mészárlásról a Liberálisok politikusa Szent-Iványi István egyébként tökéleteset nyilatkozott.

Oroszország Magyarország ellensége és a világ egyik legveszélyesebb hatalma. Sajnos túl közel van. Oroszország eddig minden lehetséges alkalommal sértette Magyarország szuverenitását, ezért az, hogy ellenség, nem a status quoból következik, hanem a hazaszeretetből. Ezt régen Orbán Viktor is tudta. Ideje volna, hogy emlékeztessük rá.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5512049805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Graner 2016.12.15. 15:56:04

A politikában érdekek vannak, mint tudjuk. Az elvágólag megfogalmazott cím ezért leegyszerűsítő, túl nyíltan elutasító, amit az óriáshatalmak nem szeretnek... Mindennek van jó és rossz oldala: Oroszország a népek börtöne, másrészt Finnországnak széleskörű autonómiája volt. A finnugor és más, Urálon túli népek azért tudták megőrizni a kultúrájukat, mert egy kevésbé modern hatalom kebelezte őket be, mint mondjuk az indiánokat az USA. Félnivaló ettől még lehet, természetesen, de Putyin történelemszemléletében nem csak Rettegett Iván játszik fontos szerepet, akinek szobrot emeltek nemrégiben, hanem a reformcárok is. Például a Megváltó Krisztus székesegyház mellett ott feszit II. Sándor cár szobra.
Szóval, ez így nekem túl egyszerű. Nyugati politikusok is elismerik őszinte pillanataikban, hogy nem tartották be az egyezséget, a status quót Oroszországgal szemben.

kewcheg 2016.12.16. 00:07:01

És mitől is veszélyes? Mert énbennem semmilyen félelem nincsen Oroszországgal szemben....

Alick 2016.12.16. 00:50:24

Minden nagyhatalomra jellemzőek a ruszkikról leírtak.

dr kotász (törölt) 2016.12.16. 01:14:41

@Alick: A különbség annyi, hogy nem mindegy milyen módon érvényesíti az adott nagyhatalom az expanziós törekvéseit...

Nyers Fa 2016.12.16. 01:37:32

@Graner: Amikor az USA bekebelezte az indiánokat, még nem volt modern hatalom. Egyáltalán nem volt hatalom, a mai értelemben véve. Másod-harmad generációs európaiak voltak, többségében angolok. Az USA még nem is létezett. Csak befejezték amit a hódító európai nemzetek elkezdtek.

conchita wurst 2016.12.16. 03:32:48

az oroszok jóbarátok ha orbán mondja

ha a komcsik modják akkor nem az

igaz az a szovjetúnió volt ahol pl. gyurcsány feleségének a családja rendszeresen járt vasárnaponta hruschov seggét nyalni

ennyi

chrisred 2016.12.16. 03:41:55

@Graner: A politikában, mint tudjuk, érdekek vannak, tehát semmi jelentősége nincs annak, hogy milyen status quo létezett vagy mit képzeltek erről az egyik vagy másik oldalon állók évtizedekkel ezelőtt.

chrisred 2016.12.16. 03:45:02

@Graner: A krími tatárok autonómiájával mi a helyzet?

ogli dzsí 2016.12.16. 03:46:03

szokásos mantra

oroszország nagyhatalom, a mai EUnak teljesen nélkülözhetetlen üzleti+energetikai partnere - a felvetés is idióta, méghogy ellenség bazeg

minnél többet kell nekik eladni, ennyi

amúgy meg mindenki beveheti a faszt aki túl közel jön, obamaki, merkel, putyin egyik túlzott befolyása se hiányzik

DE amint meglesz a túlzott befolyásolás lehetősége a mszmp-s komcsik lesznek az elsők akik putyinnak bepucsítanak, ahogy bepucsítottak a habsburgoknak, a vörös ruszkiknak vagy junkernek is.

Ők ilyenek NAGY MANITU nélkül látható mire képesek jelenleg.

bkkzol 2016.12.16. 05:49:10

Történelmünk során a Németektől meg az Osztrákoktól is bőven kaptunk elnyomást, kizsákmányolást, cserbenhagyást.... Amerika is jól cserbenhagyta pl. az 56-os forradalmat

bkkzol 2016.12.16. 05:56:13

@Nyers Fa: Igen. Jó hallani a "demokrácia letéteményesétől" az okítást amikor pár évtizede még külön utazhattak a fehérek meg színesek... nem volt választójog...
Történelmileg a nagy, erős hatalmak minél több kicsit igyekeznek bekebelezni, befolyásolni (politikailag, gazdaságilag is). Ne legyen illúziója senkinek semmivel se jobb a német amerikai vagy orosz befolyás.

wartburg1963 2016.12.16. 06:15:44

"Oroszország történelmünk során számos alkalommal bizonyította, hogyan tekint a körülötte és benne élő népekre, más országok önállóságára. Magyarország esetében bőven elég a XX. századra gondolni, melynek jó néhány éve, évtizede fémjelzi, hogy a partnerségnél, az együttműködésnél az orosz állam sokkal jobban tiszteli az erőt, a hatalmat, a kényszerítést."
Idáig olvastam ezt a baromságot.

Rémlik, mintha negyvenegyben mi támadtuk volna meg őket.
Nyolcadikos tananyag környéke...

camilló 2016.12.16. 06:29:30

A bejegyzés írója azt bizonyítja, hogy mennyire nem ismeri a történelmet! Nagyvonalúan elfeledkezik az ellen oldal tevékenységéről, módszereiről. Kis kiigazítás a többi kommentelő társ felé. A kapitalistának vannak érdekei, a politikusnak lehetnek, sőt kell is hogy legyenek elvei. Érdekes a kettősmérce a blogbejegyzés írójánál amikor háborús bűnökről beszél! Csak emlékeztetőül: Mondvacsinált okokkal megtámadják Irakot (most nem is írok a konkrét háborús bűnökről), Koszovó elszakítása Szerbiától (gyengébbek kedvéért a szerb államiságot Koszovóhoz is kötik, tehát van némi történelmi háttér, nem is értem, hogy pont mi Erdély kapcsán, miért nem a szerbeket támogattuk) az arab tavaszban játszott szerep, ami káoszba taszította az abban résztvevő országokat. Én azt látom, hogy az USA tolta ki az érdekszféráját, és vonult katonailag közelebb az oroszokhoz. A bejegyzés írójával ellentétben az oroszok ismerik a történelmet, és tanultak is belőle! Nem fogja felkészületlenül érni őket még egy háború! Szeretném megtudni, hogy az nem gond, ha az USA és szövetségesei tettek gazdasági és katonai befolyásra hazánkban? A kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok a nyugattal nálam nem jönnek le! Kiviszik a profitot és mi csak tengődhetünk. Ugyan szeretném, ha valaki bizonyítaná, hogy a Szovjetunióval is így volt a kereskedelmi kapcsolat!

camilló 2016.12.16. 06:33:04

@wartburg1963: Én még hozzátenném, hogy az Árpád házi királyaink jó kapcsolatot ápoltak az orosz fejedelemségekkel, sőt magyar királylány is volt orosz fejedelem felesége. Azt sem vágom, hogy az orosz népet miért azonosítja, az orosz politikummal! Sok magyar kamionos tudna arról mesélni, hogy az egyszerű orosz ember nélkül mire ment volna, amikor a saját munkaadója hagyta cserben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.12.16. 06:53:04

A kapitalizmusnak az a sajátos hibája, hogy egyenlőtlenül részesít a javakban. A szocializmusnak az a sajátos erénye, hogy egyenlően részesít a nyomorban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.12.16. 06:54:34

A demokrácia a kormányzás legrosszabb formája, leszámítva azokat, amiket már próbáltunk.

Aranyi Gábor 2016.12.16. 07:05:26

Krva oroszok! Az összes határukat a NATO-támaszpontok elé húzták! Pfejjjj! És még a liberálzsizsikek visítanak a kirekesztés ( = gettó) mián. B+! A szankciókba beledöglünk, MI döglünk bele, Putyin cár röhög a markába, és üzlettel azokkal, akikkel lehet. Az amcsi export meg pont annyival nőtt, amennyivel a zejus csökkent..., B+++++! Nem, nem Lehet Más a Pofátlanság - az csak globálkufár érdekeltségű lehet! Ideje Jézus rabbi követésének: hol egy flagrum, majd adok én ennek a russzofób Szent-Izének a hátára! A szíriai mészárlás kezdete, 2010-11 után éppen 4-5 évvel később jelentek meg ott az oroszok. A TÖRVÉNYES, MEGVÁLASZOTTT SZÍR ELNÖK kérésére. Ja, hogy Amerikában a törvényes, megválasztott Trump Lee-t sem tekintik törvényes és megválasztott elnöknek a liberálzsizsikek. Rá fognak bacni, ui. Izraelben annak tekintik... Ez naaaaaggggyon rossz hír mind Qurcsótánynak, mint Szent-Libbantnak. Én meg csak egy kávét kérek... Ja, majd később, ma már ittam, mikor olvastam, hogy sikerült elkezdeni Ale popó ejaqulálását vagy mit.

Aranyi Gábor 2016.12.16. 07:06:38

@Aranyi Gábor: ...üzletel... (a hűjje progi kijavította...)

midnight coder 2016.12.16. 07:14:21

@dr kotász: "A különbség annyi, hogy nem mindegy milyen módon érvényesíti az adott nagyhatalom az expanziós törekvéseit..."
Ja. Ha Pl. az USA expanziós törekvéseit szeretnéd látni, ott van mindjárt a Közel-Kelet.

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.16. 07:27:17

@wartburg1963: megelőzve őket. Logika "elvtárs". Egyébként 1849-ben ki támadta meg őket? 1956-ban?

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.16. 07:30:52

@ogli dzsí: ez már megtörtént, most is pucsítotok putyinnak, ahogy apáitok tették az akkori aktuális párttitkárnak.

midnight coder 2016.12.16. 07:33:41

@fidesz maszop dk egykutya: Ma az EU-nak pucsítanak a politikusok. Ami az új KGST.

midnight coder 2016.12.16. 07:41:49

Amúgy ma már az expanziós politika alatt nem területet kell érteni. Ez már 60 éve sem így volt: már a Szovjetunió sem azért terjeszkedett mert kellett a föld az istenadta népnek: azért terjeszkedett, hogy terjessze a világforradalmat. Az USA pedig a másik oldalon demokráciát vitte el a népeknek, ha akarták, ha nem. Az ő esetében a lényeg a nyersanyag és a piac volt. A terület ma már igazából nem nagyon érdekel senkit: az oroszoknak már az is gond, hogy a saját földjüket belakják. Ahogy amúgy nekünk is.

Az oroszok esetében ma nincs mitől tartanunk. Nekünk nincsenek nyersanyagaink, az oroszoknak nincsenek olyan termelői kapacitásaik amiknek annyira kellene a piac - leginkább olajat és gázt tudnak exportálni, azt pedig mindenki veszi, aranyért.
Amúgy ez az egész EU-ra igaz: kétlem, hogy az egész kontinensen sok minden lenne, ami Putyinnak - vagy bárkinek - annyira nagyon kellene, hogy ezért háborút indít. A világ központja egyre inkább a Távol-Kelet. Az orosz medvének pedig csak annyi kell, hogy békén hagyják.

NagyVonalakban 2016.12.16. 07:45:20

@maxval bircaman BircaHang szerk: "....Orbán tévedett, pont. Azóta mást mond...."

Ez elég gyakran megesik a gazdáddal....egyre gyakrabban, pont.

NagyVonalakban 2016.12.16. 07:50:59

@Aranyi Gábor: "....2010-11 után éppen 4-5 évvel később jelentek meg ott az oroszok. A TÖRVÉNYES, MEGVÁLASZOTTT SZÍR ELNÖK kérésére. ...."

Törvényesen megvàlasztott szír elnök? :):):)
Na, mesèlj már erről....

NagyVonalakban 2016.12.16. 07:53:36

@midnight coder: "...Amúgy ma már az expanziós politika alatt nem területet kell érteni..."

Aha. És a Krím?...

nu pagagyí 2016.12.16. 07:56:43

Az alattvalóvá degradált halszagú Magyarország népe immár megérett egy újabb orosz megszállásra. A birodalom ideológiája előnyére változott. Már nem a rossz hangzású kommunizmust használják bunkóként, hanem pópák által szentesített isteni eredetű küldetéssel ruházták fel magukat. A megszállásra kijelölt országok eltiporni való "másként gondolkodói" viszont érdekes módon ugyanazok lesznek, feltéve ha marad belőlük mutatóba a megszállást előkészítő helyi hatalom túlbuzgó készülődése után.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.12.16. 08:01:21

@NagyVonalakban: Inkább ne kérd hogy meséljen, mert már kora reggel nagyon be van baszva!

halaloszto 2016.12.16. 08:01:22

@maxval bircaman BircaHang szerk: szerinted akkor tévedett vagy most téved?

midnight coder 2016.12.16. 08:03:32

@NagyVonalakban: Az egy jó kis csapda volt Putyinnak. Az ukrán neonácik - némi nyugati hátszéllel - puccsal megdöntötték a törvényesen megválasztott oroszbarát kormányt. Aminek a hatására az ottani oroszok szépen rákerültek volna a szopórollerre - persze nem csak ők. Volt már ilyen a történelemben régebben is, csak akkor törvényesen választották meg őket. Akkortájt jól szarrá vertek pár magyart is, elvégre ők sem ukránok. De ugyanez puccsal, picit durva, az ottani oroszok - akik a saját területükön még az ukrán népszámlálási adatok szerint is többségben voltak - annak rendje és módja szerint fel is lázadtak. Na most, erre Putyin két dolgot léphetett: vagy hagyja, de akkor gyengének tűnik, vagy nem és akkor megkapja a szankciót. Ez utóbbi történt- a dolgot jól megszívták, ahogy Európa is. Az egészet kitervelő Obama pedig röhögött a markába.

Graner 2016.12.16. 08:20:50

@Nyers Fa: De, amit a fejükben Angliából vittek a puritánok, az maga volt a par excellence modernitás a korban!

NagyVonalakban 2016.12.16. 08:25:41

@midnight coder: Rendben, de akkor ne gyere olyan hülyeségekkel, hogy ma már a terület nem èrdekel senkit.

Graner 2016.12.16. 08:28:41

@chrisred: A status quo megtartásával arra próbáltam utalni, hogy Oroszországot vagy általában a keletet szokás a paktumok felrúgásával vádolni és a nyugat szereti kisajátítani a becsületesség és kiszámíthatóság "Pacta sunt servanda" mondásban rejlő erkölcsi értékeit.

Medgar 2016.12.16. 08:39:08

@kewcheg: Nem vagy tisztában a tényekkel, aztán csodálkozni fogsz amikor az oroszok lerohannak minket mint Irakkal tették, vagy forradalmat robbantanak ki nálunk lásd arab tavasz...

elemes 2016.12.16. 08:44:10

@maxval bircaman BircaHang szerk:

Nemrég még mindannyian tudtuk, hogy az oroszok ellenség.

Pár éve az oroszok által fizetett pár tucat pöcsfejek (fejenként 10-15 nicken, napi 8-10 órában) próbálja azt sulykolni, hogy az oroszok nem ellenség.

- Mond nagymama, miért olyan nagy a szemed?
- Hogy jobban lássalak téged.
- És nagymama, miért olyan nagy a füled?
- Hogy jobban halljalak téged.
- És mondd Putyin, miért lógnak nagymama belei az agyaraidról?

elemes 2016.12.16. 08:44:54

Ez a poszt nagyszerű trollmágnes :)

NagyVonalakban 2016.12.16. 08:45:48

@maxval bircaman BircaHang szerk: "..Birca vagyok, nem birka.."

Bocsánat, akkor helyesbítek:
Minden bircának van gazdája, neced is. :)

chrisred 2016.12.16. 08:46:33

@midnight coder: Igen, ezt kéne tenniük, mert a magyar polgárok népszavazáson arra kötelezték őket, hogy pucsítsanak az európai értékek és szabályok előtt.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 08:47:55

@elemes:

Egyre több embernek nzílt fel a szeme és jött rá: az oroszok nem ellenségek.

chrisred 2016.12.16. 08:48:01

@maxval bircaman BircaHang szerk: Rosszul olvastad, népi és nem területi autonómiáról volt szó.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 08:49:01

@chrisred:

Az mi? Hogyan lehet valaki népileg autonóm? Ez mit takar?

chrisred 2016.12.16. 08:54:26

@Graner: A szovjet vezetőknek tett ígéretek esetén a pacta sunt servanda elvre csak a Szovjetunió jogutóda hivatkozhatna, aki helytáll a szovjet állam történelmi bűneiért is.

chrisred 2016.12.16. 08:55:57

@maxval bircaman BircaHang szerk: Nálad teljesen érthető, ha nem tudsz mit kezdeni ezzel a fogalommal.

BobAlice 2016.12.16. 08:57:08

@midnight coder: Na persze, nem akar háborút, pont ezért kóstolgatja "véletlen" légtérsértésekkel a NATO-t és Svédországot, ezért rabol el észt katonatiszteket, ezért manipulálja más országok belpolitikai kampányait, intézményeit troll és hacker hadsereggel.
Nyilvánvalóan a nagyhatalmi ábránd rajzolódik ki mindezek mögött.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 09:01:15

@chrisred:

Оroszország a jogutód, erről volt megállapodás.

torró 2016.12.16. 09:05:02

Elvtársak! Nekünk internacionalista kommunistáknak kötelességünk figyelmeztetni a népet, hogy ne dőljenek be az imperialista kapitalisták hazug propagandájának, haladnunk kell a szocializmus útján, a testvéri nagy Szovjetúnió segítségével....bla bla bla. Ismerősők még valakiknek ezek a mondatok? Nos akik ezeket harsogták annak idején, most bármit megtesznek hogy kedvükben járjanak. Mekkora képmutatás zajlik a politikusok részéről. Lehet Orbánt fikázni, de ne feledkezzünk meg a többiekről sem! Amúgy mint kereskedelmi lehetőséget figyelembe véve, nagyobb a bevételi lehetőségünk mint nyugaton.Annak idején óriási baklövés volt az oroszokkal a kereskedelmi tevékenység felrúgása. Rögtön ott volt a nyugat a helyünkben. Ők nem finnyáskodtak. A megélhetés előbbre való a politikánál!

elemes 2016.12.16. 09:11:18

@maxval bircaman BircaHang szerk:

Az oroszok sokáig lapítottak, de az utóbbi pár évben egyre több embernek nyílik fel a szeme, és látják meg az orosz birodalmi törekvések erősödését.

Van egy csomó orosz ismerősöm, nem az "orosz emberek" az ellenség, hanem a hetven év kommunizmus miatt visszamaradt feudális rendszer. Belső hatékonysága nagyon rossz, ezt agresszióval igyekszik pótolni.

A hasonló feudális diktatúrákban általában nyomorognak az emberek, csak az a néhány tud működni, amelyik képes valami extenzív erőforrással pótolni a belső mozgatóerő hiányát -- az utóbbi évtizedekben az olajexportból származó bevételek tartják életben a diktatúrákat. Ahol az olaj elfogy (pl. Szíria), a belülről korhadt rendszer összeroskad.

BobAlice 2016.12.16. 09:11:40

@camilló: Jól begyakoroltad az újszovjet narratívát. Persze, a nyugati terjeszkedik az orosz határig csakhogy:

1. Az orosz érdekszféra elvileg 90-ben megszűnt. Az orosz "közelkülföld" elméletileg szuverén. Nagyon hülyének, vagy lelkes fideszkommunistának kell lenni ahhoz hogy az exszovjet térség újból orosz érdekszférának kinyilvánítása Putyin részéről ne fenyegetésként lássuk.

2. Ezek az országok (különösen a Balti államok, Lengyelország és Románia) nem az USA nyomására, hanem önként csatlakoztak a NATO-hoz ellentétben a Varsói szerződéssel, és a motivációk nyilván az oroszoktól való félelem, ami egyre kevésbé tűnik túlzónak.

Szépítgetheted, de én magyarként azt, aki az orosz érdekszférát sírja vissza, hazaárulónak tartom.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 09:14:08

@elemes:

Nem éppen, Oroszország kiutat mutat az egyre elnyomóbb liberális diktatúrából, ez a nagy helyzet, ezért is van tele a világ az orosz folyamatokat rokonszenvvel követő emberekkel.

legális 2016.12.16. 09:15:44

Köszönjük meg Trianont is az oroszoknak. Elvittek vagy 10 falut meg 2 kisvárost. A 30* akkora veszteség, amit a fejlett nyugat okozott, támogatott, nem szempont

morph on deer 2016.12.16. 09:15:45

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"Az mi? Hogyan lehet valaki népileg autonóm? Ez mit takar?"

Valószínűleg a 'kulturális autonómia' az, amit kerülgettek.

exterminador 2016.12.16. 09:20:01

@midnight coder: a Kreml propagandáját hallottuk. Lapozzunk.

NagyVonalakban 2016.12.16. 09:20:29

@torró: "....Amúgy mint kereskedelmi lehetőséget figyelembe véve, nagyobb a bevételi lehetőségünk mint nyugaton...."

A politikai "elitünknek" nagyobb a bevételi lehetősége a korrupció révén...(Paks 2)

morph on deer 2016.12.16. 09:21:40

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"Oroszország kiutat mutat az egyre elnyomóbb liberális diktatúrából,..."

.... egyenesen az expanzionista nemzeti alapokra épülő illiberális diktatúrába.
Tényleg, mennyivel jobb!
Nahááát..!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 09:23:46

@morph on deer:

Az régóta tény: a krími tatár nyelv hivatalos nyelv a Krímben.

konrada 2016.12.16. 09:38:43

...ekkora ökörség még az index címlapon is ritka.

...mert persze volt olyan időszak valóban, mikor az orosz expanzivitás Magyarországot is érte, de az hálisten elmúlt.
Most már amerikai katonák vannak az országban (teszem hozzá, pont fennt van a mai indexen egy olyan kép, melyben lefényképezték, hogyan bombázták szét Budapestet), akkor most az amerikaiak is ellenségek???

...jól van no, tudom, hogy az a bombázás egy németek által megszállt országot ért...
Tényleg: a németek a magyar történelem során alig hagytak ki olyan századot, melyben magyar területen magyar seregeket támadtak (igaz, a XVI. századtól ez a támadás már inkább csak a Keleti Birodalmuktól jött...)
...s több magyar-német cégnél van most német vezető, mint 45-55 között a magyar-szovjet cégekben orosz...
Akkor most a németek is ellenség, meg az osztrákok is???

Szóval ilyen nagy baromság még az index címlapon is ritka.

(Teszem hozzá, az oroszokban nem lehet megbízni, mert pont úgy a saját érdekeit nézik, mint a többi nagy-, és középhatalom. Ezért kiszolgáltatni nekik se szabad magunkat, mindenről pontos - és lehetőleg kölcsönösen előnyös - szerződést kell írni. ...de hogy indulatból, érzelmi szinten hozzájuk állni?? Ne csodálkozzunk akkor, hogy kiröhögnek minket az ilyen hülyeséget kihasználó, helyettünk üzletelő németek és ameriaiak....)

BobAlice 2016.12.16. 09:39:38

@torró: Annyira fontos kereskedelmi téren Oroszország, hogy a szankciók előtt is csupán az export 3%-a ment oda. Attól még, hogy nagy ország, nem túl nagy a vásárlóereje.

chrisred 2016.12.16. 09:53:19

@morph on deer: Az a népcsoporthoz, etnikai közösséghez köthető autonómia egyik fajtája, ha az etnikum egy tömbben, területileg behatárolható helyen él, ugyanakkor területi autonómiával nem rendelkezik. A népi autonómia másik fajtája a szórványban vagy helyhez nem kötötten élő netnikumoknál a személyi (perszonális) autonómia.

HowAreYouOneAVetésün? 2016.12.16. 09:54:02

Libsi ajvékolás. 30 éve még a szocializmus mindenhatóságáról szónokoltak a stréberkék. Az akkori seggnyalásuk kifizetődött: a kritikus pillanatban amikor a javak tulajdonost cseréltek, elég jó pozícióban voltak. Itt a következő éhes generáció, keresik a lehetőséget. Nyilván azt gondolják a seggnyalás most is ki fog fizetődni, a többi meg majd csak jön magától.

nu pagagyí 2016.12.16. 10:06:16

@HowAreYouOneAVetésün?: Van egy rossz hírem. 30 éve is te és hasonszőrű elvtársaid lehettek a rendszer bástyái. A hatalom seggében való nyalakodás nem véletlen deformáció nálatok, mindig ilyenek voltatok, némi előnyért bármit megtesztek.

nu pagagyí 2016.12.16. 10:09:29

@maxval bircaman BircaHang szerk: A tények ne zavarjanak. Se Csecsenföld, se a Krím, se a török kavarás, se a szíriai kazettás bombák civilekre.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.12.16. 10:09:59

@Tronald Dump: Már csak ezért is baromság itt bármilyen putyinpincsiskedésről beszélni.

morph on deer 2016.12.16. 10:11:29

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"Se diktatúra, se expanzionista."

Tehát mivel csak "lliberális diktatúra" létezik, és mivel Oroszország nem liberális, nem is lehet diktatúra...
Az pedig, hogy újra növeli a befolyási övezeteit és a területét az NEM expanzív..!
Hanem mi a bánat?
Vagy már ez a szó is mást jelent orbánusul?

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.12.16. 10:18:26

@morph on deer: 'Az pedig, hogy újra növeli a befolyási övezeteit és a területét az NEM expanzív..! '

mi van? nem az amerikaiak növelték a befolyásukat ukrajnában hanem putyin? mit nem mondasz.

jet set 2016.12.16. 10:18:41

Az USA baszta szét a fél arab világot, de utáljuk az oroszokat. Idióta poszter!

kewcheg 2016.12.16. 10:23:30

@Medgar: nem vagyok egy tótumfaktum, de annyit azért látok a szemeimmel, hogy ma a világon a nagyon kevés! , normális!, és józanulgondolkodó! politikusok egyike Putyin. Remélem, Trump is bekerül ebbe a körbe....

morph on deer 2016.12.16. 10:44:02

@Parasztlengő az imperialistáknak:
"mi van? nem az amerikaiak növelték a befolyásukat ukrajnában hanem putyin? mit nem mondasz."

Mert én mit is mondtam Ukrajnáról?

Látom téged is a Hoffman Rózsa tanított olvasni, szegénykém..!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 10:50:14

@midnight coder: "azért terjeszkedett, hogy terjessze a világforradalmat. Az USA pedig a másik oldalon demokráciát vitte el a népeknek, ha akarták, ha nem."

Hát igen, egyik kutya, másik eb, nincs különbség.

Egy faszt! Lehet, hogy nem éltél a nyolcvanas évekbe, meg előtte, ezért szólok, hogy kurva nagy különbség volt a keleti és nyugati blokk között.

"A terület ma már igazából nem nagyon érdekel senki"

Senkit lehet, hogy nem érdekel, de az oroszokat nagyon. Lehet, hogy a habonymédia titkolja, de máshonnan tudhatnád, hogy nem oly rég bekebelezte Ukrajna egy részét.

Az elmúlt évszázadokban mi sem jártunk jól az oroszokkal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 10:52:22

@kewcheg: "normális!, és józanulgondolkodó! politikusok egyike Putyin"

Hát ha a szoméd országok elleni agresszió neked normális. Akkor nagyon jó, hogy kevesen vannak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 10:55:53

Érdekes, hogy a hazaáruló rasszista gyűlölködő fideSS fasszopó trolloknak minden fordítva van bekötve. A jó a rossz, a rossz a jó, a fehér a fekete, a leszakadó gazdaságunk fejlődés, a tragikus PISA teszt az kitűnő oktatás...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 10:58:44

És ha valamiről tényleg nem lehet a fordítottját mondani, akkor jön az emútnyócév. Mármint az elmúlt hét év előtti, nem az igazi.

steery 2016.12.16. 11:01:11

A világ minden országa és minden kormánya olyan, hogy nem tisztel semmi mást, csak az erőt, a hatalmat és a kényszerítést. Ez az univerzális nyelv, amit mindenki azonnal megért és soha, senki nem érti félre. Szóval jobb, mint az eszperantó.

konrada 2016.12.16. 11:05:56

@morph on deer:
...de biztos az.
...azért ha megnézzük 90 után a világtérképet, és azt hol voltak akkor a nagyhatalmaknak támaszpontjai, és ugyanazoknak most, az mond valamit az expanzivitásról, de mégsem mondjuk azt - egyébként nagyon helyesen! - hogy az, amelyiknél csökkenés helyett azóta több országban lett támaszpontja, mint a másiknak összesen volt: ellenség.

Mert ez pont akkora ökörség volna....

morph on deer 2016.12.16. 11:50:10

@konrada:
"Mert ez pont akkora ökörség volna...."

Nyilván.
Azért a pontosság kedvéért megjegyzem, hogy én sehol nem hasonlítottam össze a nagyhatalmakat, főleg nem relativizáltam az imperialista törekvéseiket!
Nekem valaki nem azért 'jó' mert a másik még rosszabb, stb., mert én az ilyenfajta megközelítést tartom 'ökörségnek' - bár én nem vagyok ennyire diszkrét a jelzőket illetően. Van ez így is.

elemes 2016.12.16. 12:22:01

@maxval bircaman BircaHang szerk:

valójában meg diktatúra, és csak akkor stabil, amíg támadni tud.

elemes 2016.12.16. 12:22:38

@morph on deer:

ez nem orbánusság, maxval az oroszok fizetett embere, "olgino troll"

konrada 2016.12.16. 12:27:55

@morph on deer:
Te nem, de a blogíró igen. (Áttételesen azzal, hogy egyik expanzivitását kiemelte ellenségképként.)
...szóval én próbálok diszkrét lenni, ezért tartom én - hozzád hasonlóan gondolva erről - ökörségnek...
(Egyébként egyetértünk abban is - Oroszország, mint minden nagyhatalomra törekvő ország: expanziv. ...bár ebben most kevésbé sikereses hálisten...

morph on deer 2016.12.16. 13:00:50

@konrada:
Remélhetőleg!
Sajnos erről is az a szólás jut eszembe, mely szerint, "ha ilyen barátaid vannak, mi szükség van ellenségre?"

halaloszto 2016.12.16. 13:29:42

@maxval bircaman BircaHang szerk: én nem vagyok ilyen magabiztos, de neked hiszek.

backbencher 2016.12.16. 14:24:57

Az orosz fejlodest mindig 2 fo vonas hatarozta meg, amik egymassal is sokszor ellentetbe kerultek, a teruleti terjeszkedes amennyire messzire csak lehet, es a nyugathoz valo kat., gazd., kult. felzarkozas.

A. Nyugathoz felzarkozas
Ez MINDIG vmilyen nagyobb orosz/szovjet kat., gazd. vereseg/osszeomlas utan vett lenduletet, amikor megtorpant a terjeszkedesuk, ld.
1687-1700 orosz-sved vesztes haboru -> I. (Nagy) Peter reformjai 1697-1718,
1756-1763 vesztes orokosodesi haboru -> II. (Nagy) Katalin reformjai 1764-1780,
1853-1856 krimi orosz-torok vesztes haboru -> 1861, 1867 reformok,
1904-1904 orosz-japan vesztes haboru -> 1905, 1911 reformok,
1916-1918 I. vh-s osszeomlas -> 1917-1928 komm. hatalomatvetel es reformok,
1988-1991 osszeomlas -> 1990-1998 reformok.

B. Orosz teruleti terjeszkedes:
1. Eloszor (tobb nyertes es vesztes haboru megvivasaval) Oroszo. eloszor regionalis kozephatalom (1700-1721).
2. Resztvett a fobb europai orokosodesi haborukban (1706-1733, 1740-1748, 1756-1763).
3. A napoleoni haborukban a 7 Napoleon-ellenes koaliciobol 6-ban kat-lag resztvett, igy a 2. atfogo europai bekerendezesbe (becsi kongresszus 1814-1815, az elso a vesztfaliai beke volt 1648-ban) beleszolo nagyhatalom lett.
4. 1815-1849 kozott a Szent Szovetseg oszlopos K-i kat. tagjakent, utana mar sajat indittatasbol sorra leverte a teruleten indult fugg. mozgalmakat (lengyelek 1830-1831, 1863, 1905), es beavatkozott Mo-n is (1849).
5. Toroko-gal sorozatos haborukban harcolt a Balkanert (1853-1856, 1877-1878, 1914-1918).
6. Kozep-Azsiaban szembekerult a britekkel 1857-1878 kozott, amit csak reszben rendezett az 1907-es angol-orosz egyezmeny.
7. Tavol-Keleten benyomult Kinaba (Mandzsuria) es a kesobbi Mongoliaba, es itt kikapott a japanoktol (1904-1905).
8. 1914-1918 kozott az antant oldalan lepett hadba, de 1917-re osszeomlott gazd-lag es kat-lag, amibol az 1917-1922 kozotti polgarhaboruval kezdte meg a kilabalast.
9. 1918-1945 kozott eloszor Tavol-Keleten (Mongolia SZU baballam 1921-tol), majd 1939-1940-ben a nemet-SZU megnemtamadasi szerz-sel megszallta K-Lengyelo-t, Finno. egy reszet (Karelia), Romania EK-i reszet (Besszarabia), a balti allamokat, 1941-ben E-Irant, 1945-ben Mandzsuriat, E-Koreat, Szahalint es Kuril-szk-t.

10. Oroszo. 1814-tol mar egyertelmuen eu-i kat. nagyhatalomnak szamitott, es innentol uj fazisba lepett, 1853-1914 kozott sajat befolyasi ovezetet akart kiepiteni a Balkanon, a Fekete-tengert "sajat beltengernek" tekintette, es ki akart jutni a Foldkozi-tenger K-i reszere.

11. Ez 1939-1945 ugy modosult, hogy az 1939-1945 kozotti OSSZES teruleti "szerzemenyeit" akarta vegig elismertetni a ny-i szovetsegesekkel, akik erre vegul - reszleges nemet-lengyel "hatareltolassal"- a Potsdami 4 hatalmi szerzodesben (1945.07.26.), a Parizsi bekeszerz-kben (1947.02.10.), es a Japan bekeszerz-ben (1951.09.02.) rabolintottak.
Kivetel K-Poroszo., mivel SOHA nem volt a II. vh-t lezaro nemet bekeszerz., ezert ezt a kerdest - jobb hijan - a nemet ujraegyesitest rogzito "4+2 szerzodesben" (1990.08.31.) rogzitettek.

12. Oroszo./SZU 1945-ben erte el a legnagyobb sajat es egyidejuleg megszallt (balti allamok, K-Eu, Mongolia) teruleti kiterjedeset.
Egyuttal 1945-1949 kozott - az USA utan 2-kent - kat. szuperhatalomma valt.

13. Az orosz/szovjet terjeszkedes UJ LENDULETET vett 1945-1988 kozott es UJ ELEMEK JELENTEK MEG BENNE, AMIK MINDMAIG FELBUKKANNAK:
(a) K-Eu-i orszagok kat. megszallasanak az 1947-es parizsi bekeszerz. utani FOLYAMATOS FENNTARTASA 1989/1991-ig, amihez hozzajott ezen orszagok OROSZ/SZOVJET MINTARA ATALAKITASA (1945-1955).
(b) Egyes megszallt teruletekrol kivonulas, ha az csatlos, barati (1949 Mandzsuria -> komm. Kina, 1958 Romania) vagy semleges (1946 Iran, 1944-1947 Finno., 1955 Ausztria) lett.
(c) Ny-eu-i szelsobal, ill. komm. partok, csoportok pu. tamogatasa (olasz, francia, gorog, belga).
(d) Uj fugg-e valt azsiai, afrikai allamokba orosz/szovjet (Kuba 1959-1991, E-Korea 19549-1953, E-Vietnam 1956-1973, Egyiptom 1967-1974, Sziria 1971-1989, Afganisztan 1978-1979), kesobb kubai/NDK "tanacsadok" (Angola 1974-1988, Mozambik 1974-1988, Nicaragua 1979-1989, Grenada 1983) kuldese.
(e) Nyilt kozvetlen katonai beavatkozasok, ha a csatlosallam, v. szomszedos allamban zajlo folyamatokat az orosz/szovjet erdekekre fenyegetonek veltek (NDK 1953, Mo. 1956, Csehszlovakia 1968, Afganisztan 1979).

Ezek az elemek a 2000 ota folytatott orosz kulpol-ban MAIG ELOJONNEK, csak a helyszinek es az aranyok valtoztak.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 15:07:13

@nu pagagyí:

Csecseniában és Krímben mi a gond? S mi a gond az antiterrorista harccal Szíriában?

Török kavarás? Ez alatt mit értesz?

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 15:19:02

@morph on deer:

Diktatúra lehet liberális, meg másféle is.

Minden ország igyekszik baráti viszonyt kialak0tani másokkal. Miért csak Oroszország esetében gond ez? Oroszország ráadásul senki ellen nem követ el agressziót, szemben a nyugattal.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 15:20:37

@elemes:

Miért lenne diktatúra, ha egzsyer szabad és demokratikus választások vannak?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 15:37:04

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Miért lenne diktatúra, ha egzsyer szabad és demokratikus választások vannak?"

Talán azért, mert nem szabad és demokratikus választások vannak.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 15:45:32

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt:

Nem szavazhat mindenki?
Nem tiszta az eredmény megállapítása?
Nem mindenkire azonosak a részvételi feltételek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 16:05:06

@maxval bircaman BircaHang szerk: Nem mindenkire azonosak a részvételi feltételek. Bocsi, hogy ezt tőlem kellett megtudnod!

De a nagy baj az, hogy a fideSS korlátlan állami pénzből kampányol. Kb. mint egy boxmeccsen, ahol az egyik boxolónak hátra van kötve a két keze.

camilló 2016.12.16. 16:06:04

@Tronald Dump: Kezdem talán azzal, hogy nem ismersz, így ne hazaárulózz, mert nem tudod, kivel beszélsz!! Ne fideszez mert ismétlem, nem tudod kivel beszélsz!! Jó lenne, ha történelmi ismereteid kibővítenéd! Ajánlom figyelmedbe Krausz Tamás A Szovjetunió története című munkáját, ami a történelmi előzmények megértéséhez kell. Továbbá ajánlom figyelmedbe Harsányi Iván felbolydult világ című munkáját, ami segít abban, hogy a mai történéseket megértsd. A rendszerváltáskor történt dolgok megértésben segíthet ha rákeresel a youtube-on a rendszerváltás kereső szóra és egész jó előadásokat fogsz találni. Hogy megértsd Putyin tevékenységét, nem ártana, ha tanulnál némi marxizmust, de nem feltételezem, hogy a neoliberális mantrától tovább jutnál. Valószínű van face-ed itt Csikós Sándor írásait keresd ha érdekel az orosz politika miértje!
Nato kibővítése ugye nem gondolod, hogy mindenféle befolyásolás nélkül jött létre? Nézz utána annak is, hogy a VSz miért és hogyan alakult meg, mert nagyon rossz az információd!
Csak hogy némi támpontot adjak a lengyel, orosz viszonyról, talán menj kicsit vissza a történelembe, mikor és ki uralkodott a másik nép felett, és miért romolhatott meg két szláv nép viszonya ennyire. Úgy sem fogod tudni, miért is ünnep november 7.-e még most is az oroszoknál, de kutass bátran!
Végül ismét a hazaárulás témája! Véleményem szerint meg az a hazaáruló aki kiszolgáltatta az országot a multinacionális tőkének, és ezen érdekek mentén démonizál más népeket. Jó ha tudod, hogy ez színtiszta nácizmus!!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 16:15:24

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt:

De, azonosak.

Ha pedig a pénzt nézed, azt illetően SEHOL sincsenek azonos feltételek. Aki több pénzt képes tud mozgós0tani, a mindig előnyben van.

Ha erre gondolsz, akkor SEHOL sincsenek szabad és demokratikus választások.

camilló 2016.12.16. 16:15:25

@backbencher: Erősen csúsztatsz és ami a fő gond, hogy összemosod a cári Oroszországot a Szovjetunióval! Teljesen mások a mozgató erők! Teljesen más mozgatja most az orosz vezetőket, mint a szovjetvezetőket! Sztálin sokáig csak válaszolni tudott a kihívásokra és csak sokára rémlett fel benne, hogy már irányítani is tudja a történéseket. Ehhez kellett a frontokon elért siker. Sztálinnak esze ágában sem volt összeveszni az USA-val, és a háború utáni helyreállításban úgy képzelte, komoly szerepe lesz! A világ tragédiája, hogy egy alkalmatlan elnök lett Roosevelt utódja! Jó lenne, ha tisztában lennél azzal, hogy a tőkének vannak érdekei, és ez motivál mindent. Most a két tőkés rend csap össze a piacokért. Mondja valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát!

camilló 2016.12.16. 16:16:39

@maxval bircaman BircaHang szerk: Nem lehetnek azonosak a feltételek! Saját példámból tudom! Erősen lejt a pálya!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 16:20:15

@camilló:

Minél több pénz, annál több a reklám lehetőség. De ez mindenhol így van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 17:22:42

@camilló: "Teljesen más mozgatja most az orosz vezetőket, mint a szovjetvezetőket!"

Én ugyanazt a nagyhatalmi törekvést látom.

elemes 2016.12.16. 17:23:56

@maxval bircaman BircaHang szerk:

ja, a krími népszavazás, szabad és demokratikus :)
Birka: az ilyen agyatlanságok, ezek a te címerállatod.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 17:34:12

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Aki több pénzt képes tud mozgós0tani, a mindig előnyben van."

Ezzel nem is lenne probléma. De a fideSS a közpénzt lopja ehhez.

Mindenbe belekotyogsz, közben annyira, de annyira tájékozatlan vagy!

camilló 2016.12.16. 17:48:57

@maxval bircaman BircaHang szerk: Az én ügyemmel annak idején a Klub Rádió is foglalkozott, és nincs köze a pénzhez!!

camilló 2016.12.16. 17:51:25

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: A szovjetek ideológi alapján mozogtak és tették amit tettek. Most a tőke érdekeinek megfelelően működnek. Csikós Sándornak volt mostanában egy nagyon jó írása, ami leleplezi Putyint és az oligarcháit Donbasszon keresztül! Szívesen elolvastatnám minden russzofóbbal!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 18:33:18

@camilló: "szovjetek ideológi alapján mozogtak és tették amit tettek."

:))

Vagy a szocialista elveket nem ismered, vagy az akkori valós viszonyokat.

Hogy mást ne mondjak, a szocializmus ideológiája nem alapozza meg más államok leigázását és bábkormányok nyakukraültetését. A szabadségharcuk elleni katonai intervenciót se. Ha már ideológia, akkor ez inkább imperializmus.

A kollektivizmus nem ördögtől való, de a termelőszövetkezetek nem a tagok önkéntes egyesületei voltak. Pedig a gazdák valamilyen laza szövetségbe, szövetkezetbe tömörülése hasznos dolog, de az elvet a szövetkezeti rendszer lejáratta.

A társadalmi egyenlőség szép dolog, de nem volt a szocializmusban egyenlőség. Bizonyos pozitív lépések voltak persze ez ügyben, például akárki tanulhatott tovább, mehetett egyetemre.

A termelőeszközök nem társadalmi tulajdonban voltak, hanem pártállami tulajdonban, ahol a párt és annak tagjai sajátjukként kezelhették és kezelték.

Satöbbi, satöbbi...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 18:56:37

@elemes:

"a krími népszavazás, szabad és demokratikus"

Így igaz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 19:00:35

@maxval bircaman BircaHang szerk: A nagytőke se lophat. A kormányzat meg végképp nem.

És gyújtogatni, erőszakolni, gyilkolni se szabad.

camilló 2016.12.16. 19:46:41

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: Éltem pár évet az un. "létezett szocializmusban" így nyugodtan kijelentem, hogy hazudsz (nem szoktam ilyen erős szavakat használni)! Ismerem az elveket, (valószínűleg jobban mint Te) és a valós viszonyokkal is tisztában vagyok! Tovább megyek valószínűleg a történelmet is jobban ismerem, min Te!
Milyen államokat igáztak le? Az un. "szocialista blokk" országaira gondolsz? Én nem nevezném leigázásnak! Tudomásom szerint a befolyási övezetekben megállapodtak. Ha már leigázás. Miért nem győztek a kommunisták a franciáknál, olaszoknál, és mi is történt a görögöknél? Szóval erőteljesebben avatkozott be a tőke a nyugati országokban, mint a keleti oldali államoknál a szovjet. Katonai intervenció! Korea, Vietnam, Grenada és nem sorolom... Allende neve mond valamit? Disznó-öböl? Banánköztársaságok? Szóval milyen imperializmusról beszélsz??
Kollektivizálás. Arra gondolsz ami nálunk történt vagy esetleg az oroszoknál? Két különböző dolog, más volt a mozgató rúgó! A szövetkezet egyszerűen azért nem volt vonzó a magyar paraszt számára, mert az ellenforradalmi idő alatt (Horthy is így nevezte) folyamatosan azt sulykolták a parasztnak, hogy ördögtől való a közös. "Imádkozzál és dolgozzál, ez a világ rendje" (Részlet Sziágyi György Hanyas vagy? 28-as című monológjából.)! A felszabadulás után a közös azért sem lehetett sikeres, mint amiért a kolhozok sem a kezdeti időszakban. Nulla tőke, nulla szakértelem, súlyosbítva a nem megfelelő kormányzati lépésekkel. Ez közös a termelőszövetkezetekben és a kolhozokban (az egyszerűség kedvéért írom így). Sokkal sikeresebb volt a 60-as évek újraszervezése, és kijelenthető, hogy a magyar vidék eddigi történelmében (ideértem napjainkat is) soha olyan jól nem élt! Miért sikerült szétesnie? Erre a kérdésre Moldova György Európa hátsó udvara című munkája megadja a választ! Ajánlom szíves figyelmedbe!
Társadalmi egyenlőség! Nem sikerült teljes mértékben megvalósítani, de még Lenin sem állította, hogy ez az átmeneti időszakban (a szocializmus időszakát nevezi így) ez sikerülhet és nem is volt cél. Mindenesetre nem volt eget verő különbség a legjobban kereső, és a legkevesebbet kereső ember között. nem beszélek arról, hogy nem éhezett senki, mindenkinek volt tisztességes munkája. és nem csak jogai, hanem lehetőségei is voltak!
Nem pártállami tulajdonban voltak a termelőeszközök, ez abból is egyértelműen kiderül, hogy amikor a pártállam vagyonát szétosztották egy vállalat sem volt közte, csak ingatlanok. TGM egyébíránt államkapitalizmusnak nevezi azt amire a köznyelv szocializmusként emlékezik. Van igazsága TGM-nek is, ha egy anarchista szemével nézem a világot! Édesanyám párttag volt, de ennek előnyét nem láttuk! Nem keresett többet, mint az aki nem volt párttag, nem kapott több nyereségrészesedést stb. Volt rokonom aki függetlenített párttitkár volt, de nem tudok arról, hogy felvetette volna a pénz!
Szeretném javasolni, ha egy korszakról véleményt mondasz, vagy állítasz valamit, akkor győződj meg az állításod valóságtartalmáról, valamint az sem hátrány, ha nem a Blikk a forrásod! Ha kívánod ajánlok irodalmat ami nem a wiki!

camilló 2016.12.16. 19:49:25

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: "De a fideSS a közpénzt lopja ehhez." Az előző kormányok pont ezt csinálták, csak ők nem a trambulinról pisiltek a medencébe, hogy hasonlattal éljek! De pont olyan tolvaj banda, mint a mostani!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 20:18:13

@camilló: "ők nem a trambulinról pisiltek a medencébe"

Nem értem, hogy ez mennyiben menti fel a fideSSt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.16. 20:32:00

@camilló: Amerikában meg verik a négereket. Hitler meg megölte a zsidókat.

camilló 2016.12.16. 20:47:59

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: Nem menti fel a fideszt! ha idáig nem tűnt fel, akkor leírom, nem mosdatom a fideszt! Azt írtam, hogy egyik sem jobb a másiknál. Egy MSzP fan azzal védte a szocik lopását, hogy "nem loptak annyit". Nekem egy kérdésem volt. Loptak? Teljesen mindegy, hogy mennyit a maga tény a lényeg!

camilló 2016.12.16. 20:50:49

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: "Amerikában meg verik a négereket. Hitler meg megölte a zsidókat. " Mindkét cselekedet náci! Azért mert valaki néger, vagy zsidó nem ok az erőszakra!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.17. 16:57:36

@camilló: "a befolyási övezetekben megállapodtak."

Márpedig ettől még leigázás volt a leigázás, tök mindegy, hogy a gyíkemberek vagy a zulukafferok rábólintottak.

"amikor a pártállam vagyonát szétosztották egy vállalat sem volt közte"

Ettől még az előtte lévő évtizedekben a párt és annak tagjai sajátjukként kezelhették és kezelték. Nem tudod, mi volt a kádárkorban.

"Édesanyám párttag volt, de ennek előnyét nem láttuk!"

Akkor miafasznak lépett be.

Apámat a legsötétebb rákosista időkben be akarták léptetni a pártba. Mondta a párttitkárnak, hogy ha a családja megélhetése múlik rajta, akkor belép. Az meg mondta, hogy jó, amíg ő ott a páttitkár, addig nem lesz párttag.

Én is ismertem egy gerinces pufajkást. De azóta se tudtam megemészteni.

A többit amit írtál elfogadom. Az olvasottságod impozáns, de a megértés hiánya sokat ront az összképen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.17. 17:04:33

@camilló: "egyik sem jobb a másiknál."

Ez túlegyszerűsítés. Természetesen a kisebb lopást is elítélem. De kurvára nem mindegy, hogy a GDP 0,5 ezreklékét lopják el, vagy a GDP 5%-át. Másrészt nem mindegy, hogy azok loptak valamikor, akiket elzavartunk, vagy azok lopják szét az országot, akik most vannak hatalmon, és a proletariátus lelkesen tapsol a saját kifosztásához. Nem érv az, hogy mások is máshol vagy máskor loptak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.17. 17:06:20

@maxval bircaman BircaHang szerk: "a kormánynak legalább van demokratikus felhatalmazása."

Valamit valamikor nagyon félreértettél. A kormányzatnak nincs semmilyen felhatalmazása az ország szétlopására.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.17. 20:39:44

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Nem. Csak az ország érdekében költhet pénzt. Nem lophatja el. Bármely demokráciában, de még Romániában is bekasztlizzák a tolvaj politikusokat. Csak ilyen diktatúrában nem, mint a mienk.

camilló 2016.12.18. 07:01:17

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: Leigázás kapcsán a már említett Krausz művet ajánlom, hogy tiszta legyen a kép!
Nem kezelték, és nem is kezelhették a sajátjukként. A párt és állami szerepeket élesen szétválasztották a Kádár kormány első évében. Nem fordulhatott elő olyan mint a Rákosi éra idején, hogy egy állami vezetői szerepet párttagsághoz kössenek. Tovább megyek! A Munkásőrség a párt fegyveres ereje volt, de még ott sem volt a párttagság feltétel! A párt az állami tulajdonnal (közösséginek mondom) max. iránymutató szerepe lehetett, amit politikai döntések formájában hoztak meg. Csak emlékeztetőül: A Fehér nevével fémjelzett mezőgazdasági átalakítás, vagy akár a Nyers (természetesen mások is szerepet játszottak, de Nyers a legismertebb név, ezért nevezem meg csak őt) szereplésével elindított un.: "új gazdasági mechanizmus". (Erről még rajzfilm is készült, Magyarázom a mechanizmust címmel.)
"Mi a fasznak lépett be?" Elvekről még nem hallottál?? Én és a családom is azt vallja, hogy ha belépsz egy pártba, akkor oda minden nap be kell lépned! (Moldova szavai, de nagyon igazak!) Nem személyes előnyök miatt tört a felszínre a szocialista (anarchista, kommunista, stb.) eszme, hanem azért mert rájöttek arra, hogy ha mindenkinek jó, akkor nekem is! Ismered ugye a halmazelméletet? Nos ha hiszed, ha nem sokan voltak ilyenek, és vagyunk még egy páran most is!
Megértés? Mire gondolsz? Úgy gondolom kellő empátia van bennem ahhoz, hogy embernek nevezzem magam! A történelmi folyamatokat igyekszem megérteni, és azt gondolom, több kevesebb sikerrel értem is. Teszek ide egy linket. Érdekes az egész cikk, de az eleje, szerintem minden intelligens ember számára elgondolkodtató kell, hogy legyen!
kettosmerce.blog.hu/2016/05/30/mi_van_romaniaval

camilló 2016.12.18. 07:08:46

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: A linkelt cikk ide is tartozik! Kiket zavartunk el? Pont azokat nem sikerül a hatalomból kiszorítani, akik miatt a "létezett szocializmus" eljutott oda, ahová. Elvtelen saját hasznukat néző "emberek" a hatalom közelébe sem kellene hogy kerüljenek! Az én nézőpontomból mindegy hogy 100 milliót, vagy 100 milliárdot lopnak a politikusok. Én azt a vezetői elvet vallom, ami a Vörös Hadsereg repülőinek a szolgálati szabályzatában is benne volt: a parancsnok az élen repülve vezeti harcba az alegységét! Leegyszerűsítve nekem kell jó példával elől járnom! Hogy kérhetem számon azt a betörőt aki lakásokat tör fel amikor magam is törvénytelenül szerzem a vagyonom? SEHOGY! Így teljesen mindegy, az összeg! Egy politikus biztos hogy nem azért lop, mert majd éhen hal! Egy igazságos rendszerben, a hatalom közelébe sem kerülhetne egy fletó, viktor, vagy bármelyik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 07:29:20

@camilló: "A párt és állami szerepeket élesen szétválasztották a Kádár kormány első évében. Nem fordulhatott elő olyan mint a Rákosi éra idején, hogy egy állami vezetői szerepet párttagsághoz kössenek."

Ennek pont az ellenkezője igaz, ezt mindenki tudta. De kerestem neked egy idézetet:

"Minden vállalatigazgató, személyzeti osztályvezető, főszerkesztő vagy vezető állású közigazgatási tisztviselő hivatalos kapcsolatnak számított, mivel a pártállamban elvileg nem is volt lehetséges, hogy ilyen állásokba nem rendszerhű személyeket neveznek ki. 1989 tavaszáig működött az úgynevezett párthatásköri lista, mely alapján bizonyos állásokat csak az illetékes pártszerv ajánlásával vagy jóváhagyásával tölthettek be."

tortenelemportal.hu/2012/05/vincze-gabor-zsarolok-es-megzsaroltak/

"Elvekről még nem hallottál?"

MSZMP párttagok esetén nem. Egy velejéig korrupt elnyomó rendszerbe miért lépne be egy becsületes ember? Csak ha teljesen fogalmatlan, vagy ha belülről akarja bomlasztani.

"Nem személyes előnyök miatt tört a felszínre a szocialista ... eszme, hanem azért mert rájöttek arra, hogy ha mindenkinek jó, akkor nekem is!"

Azért, mert az oroszok ránkerőltették. Persze volt jópár ember, aki lelkes volt, mert nem tudta, a valóságban mi történik, elkábították a szólamok.

"Ismered ugye a halmazelméletet?"

Azt a legnagyobb matematikusok se ismerik. Minél többet ismernek meg belőle, annál jobban felismerik, hogy szinte semmit sem tudnak.

"A történelmi folyamatokat igyekszem megérteni"

Nem sikerült. De nem is lenne baj, hogy nem érted, mert akkor utánanézhetnél. Az a baj, hogy nem tudod, hogy nem érted.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 07:30:34

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "Az ellenzék számára minden lopás, ami nem nekik tetsző célra megy"

Ha a nekik tetsző cél az ország gyarapodása, jobbulása, akkor igen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 07:32:37

@camilló: "Kiket zavartunk el?"

gyurcsány, MSZP, SZDSZ.

"Elvtelen saját hasznukat néző "emberek" a hatalom közelébe sem kellene hogy kerüljenek!"

Igen.

"mindegy hogy 100 milliót, vagy 100 milliárdot lopnak a politikusok."

Egyáltalán nem mindegy.

"nekem kell jó példával elől járnom!"

Igen.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.12.18. 07:35:41

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt:

Te is tudod jól, nézőpont kérdése, mi jó az országnak. Ezért is vannak különböző pártok, mert másképp látják ezt. Ha nem így lenne, lenne egy szakértői kormány, mely mindig megállapítaná objektív módon, hogy mi a jó, s se pártokra, se választásokra nem lenne szükség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 07:41:02

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: A törvénytelenség pártoktl fóggrtlrnól törvénytelenség. Egy demokráciában.

De befejeztem veled, egy hülye csetrobot vagy, a megétésed nulla, de mindenre van egy hazug válaszod.

camilló 2016.12.18. 09:33:31

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: Kár, hogy történelmet átíró portálról szerzed az információt! Az MSzMP kb határozata hogy párttagság, csak pártfunkciók ellátásához kell. Pontosan azért hozták ezt a határozatot, hogy a káros Rákosi féle gyakorlatot megszüntessék! Teljesen lényegtelen, hogy az Általad forrásként idehozott jóember mit állít, mert nyilvánvaló hazugság! Megbizonyosodhatsz róla, ha elballagsz a volt Párt Történeti Intézetbe és megkéred Földes Györgyöt, hogy mutassa meg Neked az állításomat alátámasztó ülés jegyzőkönyvét. A gyakorlatban sajnos maradt még a régi beidegződésből, de harcoltak ellene. Jellemzően a párt baloldala volt az aki a régi gyakorlatot próbálta alkalmazni. Kádár minden eszközzel tiltotta ezt a káros gyakorlatot! Bizony kedves idegen erre is vannak írásos bizonyítékok!
Velejéig korrupt rendszer?? Bizonyíték?? Becsületes ember? Újra felhívom a figyelmed, hogy vigyázz a szavaidra, mert a párt döntő többsége becsületes ember volt! Én nem voltam párttag, mielőtt azt mondanád, hogy a mundér becsületét védem! A vezetők között voltak törtetők, elvtelenek, és sajnos befolyásosak is voltak. Csak pár név a teljesség igénye nélkül: Pozsgai, aki vérkommunistának vallotta magát, egészen addig, amíg a személyes érdekei mást nem diktáltak. Német az utolsó MSzMP miniszterelnök, aki egy bankigazgatói székért eladta az országot, elárulta a munkásosztályt! Horn, aki kettőssége dacára (ez megérne egy hosszabb értekezést) visszafordíthatatlanná tette azt a folyamatot, amit Antall elindított! Nem is sorolom tovább, mert hányingerem támadt... A többség igenis tisztességes volt, és hitt abban, hogy lehet egy igazságosabb világ!
Nem erőltettek semmit az oroszok és erre megint csak Krausz műve az irányadó!
Tudom hogy nem tudok semmit....

camilló 2016.12.18. 09:37:21

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: A saját eszméik miatt kellett bukniuk. A neoliberalizmusnak leáldozott!
A saját szavaidnak mondasz ellent, amikor egyetértesz azzal, hogy a vezetőnek jó példával kell elől járni, majd ugyanakkor azt állítod, hogy nem mindegy mennyit lopnak! A hangsúly azon van, hogy lopnak! Hogy lehet így jó példával elől járni?
Az a gyanúm, hogy Te nem érted a folyamatokat!!:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 15:45:30

@camilló: "történelmet átíró portálról szerzed az információt"

Nemtom mennyire történelmet átíró portál, de itt special igazat írt. Nem onnan szereztem, magam tapasztaltam. Ha neked nem mesélték a szüleid - nyilván nem, ha maguk se voltak képben -, akkor olvass utána!

camilló 2016.12.18. 17:37:08

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: Valószínűleg elkerülte e figyelmed, de írtam, hogy én bőven éltem már a Kádár rendszerben! Én a Magyar Néphadsereg katonája is voltam!:) Szóval hidd el vannak személyes tapasztalataim bőven. Nyilván voltak hibák. Ezt senki nem tagadja, de pl. olyan nem fordulhatott elő, mint manapság a diákparlamentben, hogy egy felszólaló diákot az elnök félbeszakítson. Miért állítom ilyen határozottan? Mert velem történt meg egy hasonló eset. Diákparlamenti küldött voltam, és az elnök felolvasta, hogy kiket javasolnak az országos parlamentbe! Szót kértem és kaptam. Elmondtam, hogy nagyon jó a jelölés, de én senkit sem ismerek, így én nem tudok senkire szavazni, és az sem lenne baj, ha mi is javasolhatnánk küldöttet, és azt is szeretném, ha a küldött jelöltek pár szóval bemutatnák magukat. Történt némi sutyorgás az elnöki asztalnál, de simán elfogadták. Ajánlottunk mi is és szünet után bemutatkoztak a jelöltek. Nem azok mentek az országosra, akiket központilag jelöltek. Ill. úgy pontos, hogy nem csak azok közül kerültek ki. Az én állításomnak írásos dokumentumai vannak, amik megtalálhatók kutathatók, de mint említettem Földes György ennek a témának a szakértője, aki alátámaszthatja az állításom. Tény, hogy akkor is voltak túlzottan szervilis emberek, akikben működtek a régi beidegződések. Jellemző, hogy pl. az ominózus diákparlament után az iskola párttitkára beszélgetett el velem ebben a témában, és olyanokat mondott, hogy nem vagyok kommunista, stb:)) Én jót mosolyogtam ezen, és mondtam, hogy ennek az eldöntése nem az ő feladata. Nyilván nyírtak utána az iskolában, egészen addig, amíg nem szóltak a pártközpontból, hogy "hagyjátok azt a gyereket, mert semmi rosszat nem tett"! A történet folytatása az, hogy az iskola párttitkára az MDF helyi szerevetének az egyik vezetője lett! Nos szerinted ilyen emberek bírálata ér valamit??:)) Ne legyenek illúzióid, most is pont ilyen köpönyegforgatókból áll a politikum, és annak a környezete. Egy esetleges forradalom alatt ezek nyüszítve törleszkednének, annak a kezéhez, aki nyerésre áll. Meséltek a szüleim is. Elég ha azt mondom, hogy apámat kizárták a pártból, mert 56-osokat nem tudott elvtársnak szólítani? Ennek ellenére Munkásőr volt. Szóval hidd el láttam az árnyoldalakat is! Még talán annyit, hogy az emlékezetes Diák Parlament 81-ben volt, tehát akkor még a hatalom még nem volt erőtlen!
Már említettem neked Szilágyi György: Hanyas vagy? 28-as? Című monológját. Ajánlom szíves figyelmedbe.
www.youtube.com/watch?v=22hspRVB2B0
Itt a linkje. Ha megértesz minden "félszót" és minden összefüggést, akkor elmondhatod magadról, hogy kapiskálod a 20. század történelmének egy kicsi szeletét!
Várom a visszajelzésed ebben a témában!:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 17:50:01

@camilló: Nem szabad a kádárrendszert összetéveszteni annak utolsó éveivel, mikor már felbomlóban volt.

A most kiépülő diktatúra, és az átkos között egyre kevesebb kólönbséget látok. Minden a párt kezében, irányítása alatt.. Arroganica, cenzúra, kontraszelekció...

Nézten az M1 híradóját, tiszta időutazás élményem volt, megint a nyolcvanas évek híradóját láttam. Minden a legnagyobb rendben, pártunk és kormányunk biztos kézzel vezeti a népet.

Gerilgfx 2016.12.18. 18:33:28

Az Európai Unió Magyarország ellensége és a világ egyik legveszélyesebb hatalma. Sajnos túl közel van. Az Európai Unió eddig minden lehetséges alkalommal sértette Magyarország szuverenitását, ezért az, hogy ellenség, nem a status quoból következik, hanem a hazaszeretetből. Ezt régen Orbán Viktor is tudta. Ideje volna, hogy emlékeztessük rá.

camilló 2016.12.18. 18:37:13

@a gyűlölködő uszítás eredménye; egy rendőr meghalt: 1981-ben még erős volt a hatalom! A bomlás tünetei olyan 87-körül jelentkeztek. Azért jó ha tudod, hogy pártértekezleteken a valós helyzetet mondták el. Édesanyám elég sokat beszélt róla. 80-ban már nyílt titok volt, hogy gond van a gazdasággal. Korábban sem állították, hogy minden rendben. Már írtam az "új gazdasági mechanizmusról". Nem véletlenül akarták bevezetni. Volt arrogancia is, de nem olyan mértékben, mint a rendszerváltást követően, akármelyik kormány idején! Nyilván volt cenzúra, de azért jelentek olyan művek, kiadványok, amik bizony egy rendszerrel korábban elképzelhetetlenek lettek volna! Azért sem lehetett időutazási élményed, mert abban az időben nem volt gyerekéhezés, nem volt munkanélküliség, nem fagytak meg a télen, nem voltak celebek, nem volt fogyasztói társadalom, nem az anyagiak határozták meg az emberek társadalomban betöltött szerepét, stb.
Az eredeti témához kanyarodva, abban iz időben akármilyen hihetetlen is, az oroszokkal normális kereskedelmet folytattunk. Nem volt orosz és más külföldi tulajdonú cég sem azt országban. Volt közös, de mindenhol a magyar fél volt többségben.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.18. 18:48:56

@camilló: "Azért sem lehetett időutazási élményed, mert abban az időben nem volt gyerekéhezés, nem volt munkanélküliség"

Az M1 híradójában sem.

dr kotász (törölt) 2016.12.21. 08:15:45

@midnight coder: Pubi, a Közel-Kelet jelenlegi állapota pont annak köszönhető, hogy ott gyengül az US jelenléte, az orosz pedig erősödik. Tanulatlanul nyilvánosan megszólalni meggondolatlanság, de le is írni... :))
süti beállítások módosítása