A valódi viták otthona

Reflektor

Népszavazást Paksról!

2017. február 24. - baum

 post_11531_20101206095839.jpg

 

Az olimpia megrendezése becslések szerint mintegy 3000 milliárd forintba került volna, nagyságrendileg annyiba, mint amennyibe a paksi atombővítés fog fájni. A két projektet abból a megközelítésben is párhuzamba lehet állítani, hogy mindkettő évtizedekre határozza meg Magyarország sorsát. Sőt, ha nem dőlünk be a kormányzati propagandának, akkor azt is láthatjuk az ígéretek mögött, hogy még az olimpiai rendezésnél is nagyobb kockázatokat rejt Paks2.

 

Az olimpia kapcsán az volt a kockázati tényező, hogy fel kell építeni egy csomó felesleges épületet, meg sporthelyszínt, melyeket túlárazva húznak föl a Fideszhez ezer szállal köthető haver vállalkozók, ezzel a módszerrel kilapátolva súlyos száz és száz milliárdokat a költségvetésből. Az olimpiai játékok euforikus két hete után pedig vakarhattuk volna a fejünket, hogy mi a fenét kezdjünk a krikettstadionnal, meg a többivel. Hasznosítani nem lehet, fenntartani illene, ami viszont rohadt drága, esetleg le lehet bontani, ami szintén nem olcsó. Akkor meg minek építettük fel. Szép példája a felesleges kiadásoknak a mostani úszó világbajnokságra tervezett toronyugró állvány a Batthyány téren. Felépítik több mint 3 milliárdért, aztán a nyári ugrabugra után el is bontják. Igazán sokat tesz hozzá a főváros fejlődéséhez.

 

Jó, jó mondhatjuk, de mi a baj az atomerőművel, hiszen az csak az olcsó áramot termeli nekünk? A helyzet az, hogy hiába igyekeznek ezt belesulykolni a magyar emberekbe, egyszerűen nem igaz. A paksi atombővítéssel járó kockázatokat három kategóriába sorolhatjuk: ott vannak a környezetvédelmi szempontok, aztán a gazdaságiak és egyáltalán nem utolsó sorban a Magyarország szuveneritását érintő veszélyek.

Kezdjük azzal, hogy az atomenergia a 20. század válasza volt a világ növekvő energiaéhségére. A baj vele az, hogy atomenergiát kinyerni rendkívül veszélyes üzem. Nukleáris katasztrófa kialakulhat hanyagságból (Csernobil), vagy természeti katasztrófa következményeként (Fukusima), ráadásul az sem megnyugtató, hogy egy esetleges terrorcselekmény célpontjaként használva borzalmas károkat okozhat egy megsérült erőmű. A mai napig nem megoldott az elhasznált nukleáris fűtőelemek későbbi elhelyezése sem. Ez a probléma nem csak környezetvédelmi szempontból aggasztó, hanem gazdaságiból is az. Egyfelől el kell ásni nagyon mélyre a fűtőelemeket, másrészt, nagyon drága „koporsót” kell köré építeni. Ez a szennyező anyag aztán évezredekig fog sugározni a föld alatt, ezért is jelenthető ki, hogy felvilágosult emberiség nem hagy ilyen mocskot rá az unokáira. Ami a 20. században jó ötletnek tűnt, az a 21. században már nem az.

 

Ugyanakkor a világban éppen zajlik egy energetikai forradalom. Jó reggelt! A megújuló energiát (szél, nap, víz) az egyre fejlődő technológiáknak köszönhetően egyre olcsóbban állíthatóak elő, és várható, hogy ez a folyamat a következő évtizedekben csak gyorsulni fog. A szél mindig fog fújni, a nap mindig fog sütni, csak le kell aratni. Kormányunk ezzel szemben épp azon ügykezel, miképpen lehet teljesen ellehetetleníteni például a szélturbinák építését Magyarországon. A pletyka szerint ennek oka az, hogy Orbán Viktor egy vidéki útja alkalmából az autója ablakából kinézve tájidegennek találta az ott álló turbinákat.

 

800px-weas_in_neuenkirchen.JPG

 

Akárhogy is történt, a jövő egyértelműen a megújuló energiáké. Ha viszont hagyjuk, hogy orosz kölcsönből Putyin megépíthesse Magyarország közepén az atomerőművét, akkor el fog rohanni mellettünk a világ. Míg az unokáink fizetik vissza az oroszoknak a kölcsönt, az atom előállítása már elavult technológia lesz, vagyis egyre drágulni fog, míg a megújulók egyre olcsóbbá válnak. Ez kb olyan, mint mikor valaki a DVD-korszak vége felé vásárol egy VHS videólejátszót.

 

Ráadásul évtizedekre bebetonozzuk azt az állapotot, hogy az ország energiaellátását hozzákötjük az orosz birodalomhoz. Ezt konkrétan úgy hívják, hogy hazaárulás. Felelős kormány nem adhatja fel a rábízott ország függetlenségét semmilyen pillanatnyi gazdasági önérdek miatt. És ez a szempont az is, ami miatt Paks2 megvalósítása még az olimpiai rendezésnél is sokkal veszélyesebb. Az olimpiát „csak” ki kellett volna fizetni az adófizetők pénzéből, míg az orosz függés akkor is gúzsba fog kötni minket, ha már duplán kifizettük nekik az atomerőművüket.

 

Az embereknek ki kell kényszeríteniük a kormányból, hogy álljon el a Paksra tervezett őrülettől. Ez elsődleges és alapvető nemzeti érdekünk! Az olimpiai népszavazásgyűjtés bebizonyította, hogy a magyar emberek képesek megakadályozni, hogy a kormány a hátuk mögött, a megkérdezésük nélkül döntsön a jövőnket évtizedekre meghatározó kérdésekben.

 

Aláírásra, népszavazásra föl!

 

Nuszbaum Tibor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4312289311

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2017.02.25. 08:25:05

  Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 19:33:07

@Ches Desmond: "a tendereztetés nem garancia semmire"

Egy korrupciótól átitatott államban minden garancia a tolvajlásra. Ezezel nem mondtál sokat.

"sok részletét titkosítani szokták"

DE NEM AZ EGÉSZET!!!

"ha mást építene atomerőmű helyett, azt nem tudná ellopni? "

Kevesebből nehezebb többet ellopni.

"árammentes középkorba"

Na látod, véletlenül okosat mondtál. A képkorban használtak szélmalmokat, vizimalmokat. Nekünk se kéne tiltani.

Na, most már remélem a habonymédia összes paneljét elpuffogtattad.

Janossz 2017.02.26. 19:41:40

@Ches Desmond: Van köze. Ugyanaz a mindent jobban tudó, senkivel nem egyeztető antidemokratijus döntéshozatal mindkettőnél. És a kinyilatkoztatás: A nép ezt akarja!

Janossz 2017.02.26. 19:46:25

@Rwindx: Na mit tudtam meg?
Mennyi energiát vesz a magyar Mercedes?
0, azaz nulla kWh-t.
Gázt vesz ugyanis, és saját kis erőművel termeli magának a hőt és az energiát.
Pedig ezek nagyon tudnak számolni, svábok!
Szóval, ahol mindkettőre szükség van, igenis rentábilis a gázos megoldás.
A több tízezer magyar panellakást még jó ideig fűteni kell valamivel.
Mondjuk a CO2 azért ott marad problémának.

Muhammad Balfas 2017.02.26. 19:46:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ezt a buta érvet már hallottam itt, szóval loptad. Igazán dolgozhatnál saját kútfőből."

Attól még most sem tudsz rá mit reagálni. Lásd be, hogy egyszerűen hülyeség, amivel riogatsz!

"A 40 éves orosz elnyomás alatt is fizettük az olaj meg gáz pénzeket az orosz államkasszába. Az ukránokkal is háborúznak."

Rohadt olcsón kaptuk tőlük az olajat és a gázt is, amikor már piaci áron tudták volna csak szállítani össze is omlott a szovjet blokk. A 40 éves orosz elnyomás meg azzal kezdődött, hogy mi megtámadtuk őket, én úgy emlékszem.
Ha az ukránokkal valóban háborúzna az orosz hadsereg Kijev már rég meg lenne szállva, és szanaszét lenne lőve fél Ukrajna
Kb. olyan tevékenységet folytatnak egyes Ukrán területeken, mint amilyet az amerikaiak is szoktak: támogatnak bizonyos szeparatista csoportokat.

"A kapitalizmus törvénye, hogy ahol kereslet van, ott megteremtik a kínálatot."

Feltéve, ha időben rendelkezésre áll a megfelelő kapacitás. Ez pedig a várható növekvő áramigény növekedés miatt kérdéses. ( Az külön vicces, hogy orosz-ukrán háborút vizionálsz, és eközben ukrán exportra számítasz.:)))

"Kevés olajunk és gázunk van, és az állami korrupció miatt nagyberuházásokat se csinálhatunk,"

És szerinted 5000 MW-nyi napelem meg szélkerék építés nem lenne nagyberuházás?? Nem beszélve a brutális karbantartási költségekről..
Figyelted idén januárban az időjárást? Acélszürke felhős ég, 0 légmozgás..No comment..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 19:49:07

@Ches Desmond: "Mi köze Paks 2-nek az olimpiához?"

Ugyanaz a mérhetetlen tolvajlás, értelmetlen pénzpocsékolás.

Muhammad Balfas 2017.02.26. 19:49:28

@Janossz: Továbbra sem értem, hogy miért gondolod azt, hogy 260 ezer összegyűjtött aláírás azt jelentené, hogy a magyar lakossága nem támogatja az olimpiát? Magyarázd el kérlek !

Muhammad Balfas 2017.02.26. 19:51:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Már akkor lopnak, amikor el sem kezdődtek a beruházások?? Biztos valami időgép..:))
Ha rajtad múlna visszatérnénk a kőkorszakba. "Soha semmi ne épüljön mert lopik a Zorbán." Nagyjából ez az érved mindenre..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 20:01:38

@Ches Desmond: "Már akkor lopnak, amikor el sem kezdődtek a beruházások??"

Istenem, te az elmúlt 6 évet egy elhagyott völgyben egy lapos kő alatt töltötted? Az olimpiára már sok tízmilliárdot elköltöttük, pedig még meg se nyertük a rendezés jogát!

Ezek a korrupcióellenes harcra kapott EU segélyt is ellopták!!! :))

""Soha semmi ne épüljön mert lopik a Zorbán." Nagyjából ez az érved mindenre.."

Soha nem lophasson el semmit az orbán, ami épül! Nem hangzik jobban?

A megújulóból pl. nem tud annyit lopni, ezért betiltotta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.26. 20:03:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Magyarország négyszeres áron épít meg bármit. Tehát sokkal jobban járunk, ha más építi meg máshol, és megvesszük tőle. Nincs nagyobb árletötő tényező, mint a piaci verseny. Addig is meg lehet fejleszteni a megjulókat. Azokon is csak nyerhetünk."

Hm, némi logikai bukfencet vetettél. Ha Mo. négyszeres áron épít meg bármit, akkor ez igaz lenne a zöld erőművekre is, ahogy bármi másra is.

Tehát ne építsünk semmit, mert a patásorbán úgyis ellopja. Nap- és szélerőműveket sem, mert azokat is négyszeres áron építi meg és a többit ellopja. Éptse meg őket más máshol, mi meg megvesszük tőle...

Legalábbis a te logikád szerint.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 20:04:25

@Ches Desmond: "Továbbra sem értem, hogy miért gondolod azt, hogy 260 ezer összegyűjtött aláírás azt jelentené, hogy a magyar lakossága nem támogatja az olimpiát?"

Tényleg nagyon nem érted. A 266 ezer aláíró az olimpiáról népszavazott volna. Nem jelenti, hogy mind a visszavonást akarják, és a 80% nem is nyilatkozott. A fideSS simán kiírhatja a népszavazást, és a 2/3-dal meg is nyerheti. :))

De orbán gyáva hozzá.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 20:06:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "ez igaz lenne a zöld erőművekre is, ahogy bármi másra is."

A magánberuházásból nagyon nehezen lop a fideSS.

"Tehát ne építsünk semmit, mert a patásorbán úgyis ellopja."

Soha nem lophasson el semmit az orbán, ami épül! Nem hangzik jobban?

"Nap- és szélerőműveket sem"

Azt egyenesen betiltotta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.26. 20:07:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A megújulóból pl. nem tud annyit lopni, ezért betiltotta."

Bizonyíték? Ugyan miért ne tudna ugyanannyit lopni? Mészáros majd megépíti.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 20:09:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "miért ne tudna ugyanannyit lopni?"

Magánberuházásból nagyon nehezen lop a fideSS.

"Mészáros majd megépíti. "

mészaros csak közpénzből tud építeni/lopni.

Miért vagy te megrögzött magyarellenes???

Janossz 2017.02.26. 20:13:53

@Ches Desmond: Attól kérj magyarázatot, aki megfutamodott az aláírások száma láttán.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 20:23:19

@Ches Desmond: "Rohadt olcsón kaptuk tőlük az olajat és a gázt is"

:))

Te nem éltél még akkoriban. Elmondom. Kádár mondta, hogy az olajválság nem fog ide begyűrűzni. Hát begyűrűzött. :))

"És szerinted 5000 MW-nyi napelem meg szélkerék építés nem lenne nagyberuházás??"

Sok kicsi sokra (nagyra) megy.

A magánberuházásból nagyon nehezen lop a fideSS.

Zionnépe 2017.02.26. 20:23:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nahát, nagyot is hallassz? Vagy csengett a füled és azt hitted füttyentettem neked?

Miért is kéne ezzel foglalkozzak, mikor azok az atomtudósok sem tudják pontosan meghatározni mekkora sugárzásra kéne ellenállóvá tenni a robotokat, akik elvileg pont ennek a specialistái?

Ne zsibassz, húzz játszani oda, ahol az átváltási táblázatokat nem tudja kiguglizni senki.

@Ches Desmond: Igazából minden okuk megvan "übermenschkedni" a németeknek, jelenleg övék Európa legerősebb és legnagyobb gazdasága, és tendenciózusan tudják tartani a terveiket, 2038-ra ígérték, hogy megszabadulnak a korábbi szennyező erőműveiktől, és jelenleg a lakosság várható élethossza 83 év. Szóval egészségteleneknek se lehet nevezni őket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.26. 21:54:15

@Zionnépe: Látom a Sv átváltása mSv-re meghaladja a képességeid. :-))
A robotoknak az elektronikája meg tönkre a neutron és gamma sugárzás hatására. Főképp a neutron a ciki, mert másodlagos sugárzást okoz a félvezetőkben, amelyek anyagai jellemzőn nagy effektív hatáskeresztmetszettel bírnak általában a teljes neutron spektrumra. Vergődj csak, látom érvekre nem vagy képes!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.26. 21:55:37

@Zionnépe: Na visszadoblak, dógoznom kell, különben fejre áll az ország.

Muhammad Balfas 2017.02.26. 22:29:57

@Zionnépe: Igazad van, az a spanyoloknak is meg volt az oka übermenschkedni a közép-amerikai indiánok felett, hisz fejlettebbek voltak..
Tehát akkor szerinted, ha egy ország fejlett iparral rendelkezi, akkor rendben van az, hogy lignit és szénerőműveivel okádja a CO2-t, meg a rengeteg rákkeltő anyagot, miközben álságos módon zöldnek hazudja magát..
Köszönöm, nincs több kérdésem..

Muhammad Balfas 2017.02.26. 22:33:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Jóval a világpiaci ár alatt kaptuk a gázt meg az olajat az oroszoktól a, akárcsak a többi KGST ország.

"Sok kicsi sokra (nagyra) megy."

Tehát nagyberuházás lenne.

Muhammad Balfas 2017.02.26. 22:39:39

@Janossz: De én tőled kérek. Tehát, ha sikerül összegyűjteni valami mellett 260 ezer aláírást, akkor az azt jelenti, hogy a lakosság többsége támogatja??

Muhammad Balfas 2017.02.26. 22:44:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Választást megelőző évben nem célszerű ilyen választást kiírni, mert túlzottan átpolitizált a közélet.
2020 ideális év lesz egy ilyen népszavazáshoz. Persze előtte tisztességesen tájékoztatni kell az embereket egy nemzeti konzultáció formájában. Nyilván akkor majd támadni fogod a népszavazás ügyét.

Muhammad Balfas 2017.02.26. 22:48:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De neked teljesen mindegy hogy lop e vagy sem, te mindentől függetlenül mindenre zorbánopikozol, és csípőből elutasítasz minden beruházást, merazorbánúgyisellpoja. Ha atom akkor azt, ha szélkerék akkor azt, ha napelem akkor azt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 22:55:45

@Ches Desmond: "Jóval a világpiaci ár alatt kaptuk a gázt meg az olajat az oroszoktól"

Nemtom mennyivel jóval. Konkretizálhatnád. Mikor olajáremelkedés volt, az oroszok is emeltek.

Jóval a világpiaci ár alatt vették meg tőlünk az almékat, buszokat.

És?

"nagyberuházás"

Mondom SOK KICSI.

Magánberuházásnál egybként mindegy. Abból is lop a fideSS, de nem annyit.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 22:59:01

@Ches Desmond: "neked teljesen mindegy hogy lop e vagy sem"

Ilyet sose mondtam. Összekeversz a fideSSfasszopókkal.

"mindenre zorbánopikozol"

Az mit jelent?

"függetlenül mindenre zorbánopikozol, és csípőből"

Ezt miből vezetted le?

A felesleges és káros beruházásokat utasítom el. És azt, hogy orbán bármely beruházást ellopjon.

Olvass már figyelmesebben, zöldségeket írsz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 23:01:09

@Ches Desmond: "Választást megelőző évben nem célszerű ilyen választást kiírni"

orbán időzítette mostanra, korábban nem engedte.

"2020 ideális év lesz egy ilyen népszavazáshoz. Persze előtte tisztességesen tájékoztatni kell az embereket"

Kishitű vagy. Nem hiszed, hogy 2020-ban orbán lesz a miniszterelnök?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 23:02:44

@Ches Desmond: "ha sikerül összegyűjteni valami mellett 260 ezer aláírást, akkor az azt jelenti, hogy a lakosság többsége támogatja?? "

Egyáltalán nem. De a csuti geci már a budepapestiek 20% elől is megfutamodott.

Zionnépe 2017.02.26. 23:56:22

@Ches Desmond: Gondolom neked meg teljesen rendben lenne, ha a világ egy nagy atomerőmű és atomhulladék-raktár lenne.

Látom direkt el akarod titkolni, hogy igyekeznek visszaszorítani a károsanyag kibocsátást, és gyakorlatilag 1990 óta tettek is érte rendesen.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ne nyüszíts ennyit, mert megárt a torkodnak! Jó kis troll nyugszik, csendben lapul és megvárja még szólnak hozzá !

Csak remélni tudom, hogy a speciális kutatócsapat nem ugyanonnan vette a sugárzással kapcsolatos adatait, mint te. Vagy pont azért mennek tönkre többedjére is a robotok, mert ők is úgy számolnak vele, mint te?
Bizony nagy kérdes... csak remélni lehet, hogy a közeljövőben nem történik ilyen tragédia, mert még 2-3 ilyen és világítani fog sötétben is a bolygó, miközben a hozzád hasonlóak még mindig azt mantrázzák "deazatomnemveszélyeslebomlik".

Ül, nyugszik, kultúráltan összpontosít, mikor dobnak csontot neki!

Muhammad Balfas 2017.02.27. 00:04:09

@Zionnépe: Az atomerőmű hulladék kezelés egy megoldott műszakilag kipróbált terület. Ellenben a szén és ligniterőművek komolyan hozzájárulnak az üvegházhatáshoz, és a rákos megbetegedések kialakulásához.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 00:05:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Lehet, de a 260 ezer aláírás nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége elutasítja a hazai olimpiát.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 00:08:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Már tisztáztuk, hogy Paks-2 nem káros és nem felesleges. Ha nem a patakra akarsz járni mosni 15 év múlva akkor te is támogatod.
Miből vezetem le, hogy állandóan zorbánlopikozol? Hát látom. Bizonyítékok nélkül vádaskodsz. Ez minden érvelésed alapja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:12:44

@Ches Desmond: "nem káros és nem felesleges"

Káros és felesleges, és nem tudjuk megépíteni a tervezett pénzből.

"zorbánlopikozol"

Nem én, a zorbán lopikozik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:15:41

@Ches Desmond: A 266 ezer aláírás egyáltalán nem jelenti azt, hogy a budapestiek többsége támogatja a jelenkezés visszavonását.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:16:26

@Ches Desmond: "Az atomerőmű hulladék kezelés egy megoldott műszakilag kipróbált terület."

Gyakori tévedés.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:19:10

@Ches Desmond: "Ellenben a szén és ligniterőművek komolyan hozzájárulnak az üvegházhatáshoz"

A füst szűrése és a CO2 visszanyerése, visszapréselése a föld alá műszakilag megoldott.

Ahogy a megújuló energia termelése is. Csak jogilag akadályozzák.

constantinus (törölt) 2017.02.27. 05:43:48

@Ches Desmond: kell base power, alighanem kell paks 2 is. Ami erősen vitatható az a 4400 MWe, ami egy évtizedig párhuzamosan megy a régi blokkokkal. Szintén kérdéses, hogy tényleg jó-e, ha a gáz és olaj mellett ebben is az oroszoktól függünk. Azt tudjuk, hogy akkoriban a nem piaci alapú hitel döntő szempont volt a beszállító kiválasztásánál, és lássuk be, egy 2080-ig szóló döntést erre alapozni nem volt bölcs dolog.

A kockázatok között tehát szerepel egy masszív polotikai kockázat, a nukleáris technika általános kockázata, továbbá egy jelentős szabályozás oldali kockázat, pl. amennyiben a zöld energia magáncélú termelgetése divatba jön 10 éven belül, amire pedig egyre több jel utal.

Összességében tehát nem igaz, hogy egy minden szempontot maximálisan figyelembe vevő, kizárólag szakmai alapokon nyugvó, minden téren optimális döntés született, amiből csak azért zárták ki a nyilvánosságot, mert úgysem értené.

Zionnépe 2017.02.27. 07:01:32

@Ches Desmond: Ahogy más is írta, ez durva tévedés!

Csak nagyon speciális helyekre lehet elásni a még mindig erősen rádioaktív kazettákat, és viszonylag drága is, meg költséges a kialakítása, fenntartása. Az utóbbi már csak azért is, mert nem 1-2 kormányciklus idejére kell megoldani, hanem akár több száz évre! Vágod?! Még az ük-ük unokád nyakába is a most felhasznált energia káros melléktermékének a folyamatos felügyeletével és az addig még pár ezer helyre elásott ugyanilyen "taposóaknák" tömkelegével kell foglalkozni!

És akkor mindegyik legyen valóban tuti, hogy semmi erózió, földrengés illegális bányászati tevékenység, víznyelő...stb sem "nyitja meg".

És az olyan gerinctelen aljas kormányokról meg nem is beszélve, akik előre felélik azt a pénzt, ami a most üzemelő reaktorok kazettáinak elásására lett gyűjtve ! Te ismersz ilyet? Én igen, sajnos!

És továbbra is, itt az emberek jelentősen hosszabb ideig élnek még a sok ligniterőmű mellett is, mint otthon vö. 83 ill 75 év. És itt van rá kilátás, hogy záros időn belül befejezik ezt a kibocsátást, és beszüntetik a atomreaktorokat.

Zionnépe 2017.02.27. 07:05:03

@constantinus: Szerintem az igazi ok az volt, hogy 100%-ot akar magának Putyin az ország energiafüggéséből. Még az orosz kollégáim szerint is egy számító, aljas, kizsákmányoló féreg. Köpnek, ha csak a nevét meghallják!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.27. 07:59:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"a CO2 visszanyerése, visszapréselése a föld alá műszakilag megoldott.
"

Milyen áron is, cicus?

Na meg ha bajod van a sugárzó atomhulladék eltemetésével - pedig nem "csak úgy" temetik el -, akkor legyen már bajod azzal is, hogy a sok CO2-t lenyomják a talajba, ahonnan egy földrengés hatására feljöhet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.27. 08:04:44

@Zionnépe:

"@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ne nyüszíts ennyit, mert megárt a torkodnak! Jó kis troll nyugszik, csendben lapul és megvárja még szólnak hozzá !"

Ide figyelj! Elkúrt úrfi egy hazaáruló, migránssimogató, becstelen, szarrágó ballibbant, de a reaktortechnikában történetesen nagyon is otthon van. Jobb lenne, ha hallgatnál rá, és nem akarnád kioktatni a szakterületén.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 13:36:49

@constantinus: Hányszor kell még leírni, hogy nincs orosz függés Ha nem teljesítik a szerződés feltételeit, nélkülük is működőképes Paks-2.
Nem megy párhuzamosan Paks 1 és Paks 2 egy évtizedig. A 4000 MW körüli érték az időszakos együttműködés során 1-2 évig áll fenn, feltéve ha nem lesz csúszás a kivitelezésben ,de , ahogy azt már többször leírtam, a következő évtizedben számos fosszilis erőművet fognak bezárni. A Mavir elemzése szerint a megfelelő szintű energiabiztonság érdekében a következő 10 évben 5000 MW-nyi új energiatermelő egység létesítése szükséges. Ebből Paks 2 2600 MW körüli lesz.
Az oroszok egyébként egy hitelkeretet biztosítanak, és a lehívott összegek után kell kamatot fizetni.

"A kockázatok között tehát szerepel egy masszív polotikai kockázat, a nukleáris technika általános kockázata, továbbá egy jelentős szabályozás oldali kockázat"

A "masszív politikai kockázat" egy hülyeség. Semmilyen politikai kockázata nincs. Az az ezredforduló óta eltelt 15 évben az oroszok semmiféle nyomásgyakorlást nem fejtettek ki Pakson keresztül ,hisz nem is lehet. Ha megnézed elég feszült a viszony Oroszország és Ukrajna között, az ukrán atomerőművek mégis zavartalanul működnek.
Nukleáris technikának valóban van egy, az egyre korszerűbb reaktorokkal egyre inkább csökkenő kockázata, de egy ipari társadalom számára a reális alternatíva csak a rendkívül környezetszennyező fosszilis energiatermelés lenne, ami nagy mértékben hozzájárul az üvegház hatáshoz, és rákkeltő anyagokat bocsát ki,
és az is kérdéses, hogy mennyi időre elegek a föld fosszilis készletei.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 13:38:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hát nem úgy tűnik. Tisztában vagy azzal ,hogy mennyi CO2-t bocsátanak ki a német ligniterőművek?

Muhammad Balfas 2017.02.27. 13:57:31

@Zionnépe: Itthon is vannak szénerőművek .Gondolom nem nehéz belátni, hogy a magasabb átlagéletkor nem feltétlenül van direkt kapcsolatban a ligniterőműveikkel.Képzeld el mennyi lenne nélkülük. És akkor még ott van a jelentős CO2 kibocsátás, ami az egyre súlyosbodó üvegház hatáshoz járul hozzá. A német atomerőmű leépítés ára a szén és lignit erőművek felpörgetése. Gyakran ezzel nincsenek tisztában a hozzászólók, csak ezért írtam le.

Akármilyen problémák is vetődnek fel a nukleáris erőművek hulladékkezelésével kapcsolatban, (bár sztem te sem vagy a téma szakértője), egy magas energiafelhasználású ipari társadalom számára nem létezik velük szemben komoly alternatíva.
Nézd meg a japánokat. Két atombombát kaptak, ott volt Fukushima, igen kedvező helyzetben vannak a megújulók szempontjából ( hosszú óceánpart a szélenergiához és az árapály kihasználásához, déli fekvés a napenergiához). De ők mégis atomreaktorokat építenek jelenleg is. Miért? Mert belátják, hogy az iparukat nem képesek másképpen villamosenergiával etetni megbízhatóan.
Ha atomerőműben gondolkodik egy ország, lehet hogy pár száz év múlva problémák adódnak a hulladékból,(bár érdekes, hogy ezen a téren a híres technológiai fejlődéssel nem számoltok), viszont ha nem épít, sokkal hamarabb lesznek komoly gondjai..

Muhammad Balfas 2017.02.27. 14:57:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mert te-a nagy szakértő orákulum-ezt állítod, ugye? A japán energetikai szakemberek meg nyilván hülyék.:)

Muhammad Balfas 2017.02.27. 15:01:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Megújulóval működtetni egy 80 milliós ipari társadalmat? Nevetséges Sajnos a németek mint minden ideológiát, a zöld ideológiát is 200%-on pörgetik
Ahhoz hogy a megújuló bizonytalansági tényezőit kiküszöböljék ott kell állnia teljes fegyverzeben a francia atomerőmű parknak, és ez 20 év múlva sem lesz másképpen.

(Az előző mellé ment.)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 15:26:58

@Ches Desmond: "te-a nagy szakértő orákulum"

Hozzád képest, igen. Még nagyobb is. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 15:31:13

@Ches Desmond: "a németek mint minden ideológiát, a zöld ideológiát is 200%-on pörgetik"

Minden elismerést megérdemelnek ezért.

"ott kell állnia teljes fegyverzeben"

Te a múltban élsz, ez alapján akarod értelmetlenül a jövőre erőszakolni a rendkívól káros Paks2-t. Az egyenetlen energiatermeléshez pompásan passzolnak az intelligens megoldások. Drágábban adják az áramot, mikor kevés van belőle, olcsóbban, mikor több, ennek megfelelően az okos ipari és háztartási eszközök is optimalizálhatják energiafelhasználásukat a körülményeknek megfelelően. Tényleg orákulum vagyok neked.

Janossz 2017.02.27. 17:27:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Furcsák ezek a németek azért...
- Leállították az atomerőműveik EGY RÉSZÉT, a többit fokozatosan vezetik ki a termelésből.
-Megújulókból már 20-30%-ban fedezik az igényeiket
-a francia atomáram legnagyobb vásárlói
-a világot telefüstölik a lignites erőműveikkel

Ezt mind egyszerre... Furcsa. Összesen kb 200 %, hová lett a híres német takarékosság, vagy valaki nem mond itt igazat??:-)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 17:41:52

@Janossz: "Leállították az atomerőműveik EGY RÉSZÉT"

Én úgy tudom, hogy mégsem állítják le az atomerőműveket, hanem hagyják kifutni, csak újat nem éptenek. Logikus döntésnek tartom.

"Megújulókból már 20-30%-ban fedezik az igényeiket"

Igen, erősen fejlesztik.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 17:57:41

@Janossz: Pedig ez így igaz szóról szóra, ahogy leírod. ( A 200 % természetesen csak szófordulat volt a részemről, nem kell mindent szó szerint venni..)
A német atomenergia leépítés ára a fosszilis termelés és az áramimport felpörgetése. Ez a két dolog kell ahhoz, hogy a megújuló mánia miatt ne legyenek ellátási gondok.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 18:02:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Elérhetetlen vágyálom, de az ideológia az első. Ez jellemző rájuk..
Ha valóban lenne értelme hosszú távon egy ilyen programnak, akkor más ipari országok vajon miért nem vágnak bele? Pl. a már említett Japán. Sokkal kedvezőbb földrajzi helyzetben vannak megújulók szempontjából mint a németek.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 18:05:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A múltban élek?? Nézd már meg a fenti belinkelt diagramot! Atomerőművet épít az USA, Japán, Dél-Korea, Anglia, Csehország, Szlovákia,de még a napfényben úszó Egyesült Arab Emírségek is.. Ők is a múltban élnek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 19:44:53

@Ches Desmond: Egy csomó más ország meg nem épít. Most melyiket másoljuk értelmetlenül?

Mutass egy olyan országot, aki 100 évre önként orosz szolgaságba veti magát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 19:46:39

@Ches Desmond: "Elérhetetlen vágyálom"

Értelmes ember ne ignorálhtja a tényt, hogy a meújuló energia feltartóztathatalanul tör előre. MINDENHOL növekszik.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 20:46:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Mutass egy olyan országot, aki 100 évre önként orosz szolgaságba veti magát"

100% hülyeség. Sem a 100 év sem a szolgaság nem igaz.

Muhammad Balfas 2017.02.27. 20:50:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Értelmes ember nem ignorálhatja azt a tényt, hogy még olyan országok is építenek atomreaktorokat, akik egyébként sokkal kedvezőbb földrajzi helyzetben vannak mint mi.
Egyébként Paks -2 a jövőbeni villamosenergia szükséglet nagyjából harmadát fogja fedezni, tehát bőven lesz hely más megoldások számára is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 21:36:29

@Ches Desmond: "a 100 év sem a szolgaság nem igaz."

Hány év alatt fietjük vissza a 15000 milliárd kölcsönt? 44% GDP. Mert ugye tudjuk, hogy négyszeresére fog nőni az ígért költséghez képest. Minimum.

7 év alatt 74%-ra növeltük az államadósságot. Kezelhetetlen méretű. A plusz 44%-kal csak még kezelhetetlenebb lesz.

Szóval hány év, ha nem 100? 200 év? 1000?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 21:39:37

@Ches Desmond: "olyan országok is építenek atomreaktorokat"

Egyik se hasonlít Magyarországra. Megtehetik, mert van rá pénzük. Mi negatívban vagyunk. Meg nekünk veszteséges üzlet. Akkor kell beruházáshoz kölcsönt felvenni, ha több a nyereség, mint amit vissza kell fizetni. Veszteséges beruházásra kölcsönt felvenni analfabétismus.

pamut 2017.02.27. 21:48:37

@Ches Desmond: :DDD
annyira vicces hogy kapsz egy kérdést, nem mersz rá válaszolni majd kitalálod hogy még én hallgatok :) hallottál már a projekció nevű pszichológiai forgalomról, mókuska? :)))

Muhammad Balfas 2017.02.27. 23:24:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Miért és a megújulók telepítése 2600 MW telj.értékben talán nem kerülne pénzbe?
Arról nem is beszélve, hogy az áram tárolása is irdatlan pénzeket emésztene fel
Ott van pl. a tisztán napelemmel működő háztartás nagyívű elképzelése, ahol a maximumértékek egy részét akkumulátorokban tárolnák a téli-őszi időszakokra.
Csakhogy ha mondjuk feltételezzük, hogy az akkumulátorok mindegyike a TESLA Powerwall 6,4 kWh kapacitású akkumulátoraiból kerülne ki, akkor ez 135 db (!!!) ilyen akkumulátort jelentene a példában vizsgált átlagos magyar háztartásra.

Bár ez az akkumulátor viszonylag kis helyen elfér (egy darab méretei: 86 cm széles, 130 cm magas, 18 cm mély; térfogata 0,2 m3), 135 db-ot nehezen helyezne el bárki a garázsában. Egy másik elgondolkodtató szám: egy darab 6,4 kWh kapacitású akkumulátor nettó tömege 97 kg, így otthonunk ellátására több mint 13 tonna akkumulátort tartanánk otthon. A fenti számok ugyan érdekesek, de a legnagyobb gond a képzeletbeli önellátó háztartás tulajdonosa számára az akkumulátortelep ára lenne. 280 Ft-os dollár árfolyammal számolva ugyanis

a 135 db Powerwall akkumulátor ára legkevesebb 113 millió forint lenne. Ebbe nem gondol bele a sok méregzöld idióta

"Meg nekünk veszteséges üzlet. "

Hülyeség a Rotschild bankház elemzése szerint Paks-2 megtérülő beruházás.

Az a baj, hogy olyan dologban nyilvánítasz véleményt, amihez láthatóan lövésed sincs..

Muhammad Balfas 2017.02.27. 23:28:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Baromság amit írsz. Ha veszel 1 millióért egy autót hitelből, azt mennyi idő alatt fizeted vissza? 100 év alatt? Ugye hogy nem. Bármit is építene az ország ahhoz hitel kellene, mert nincs 10 mrd euró saját forrásunk. Akkor ne épüljön semmi? Menjünk vissza a középkorba? Vagy mit akarsz?

Muhammad Balfas 2017.02.27. 23:31:34

@pamut: Milyen kérdésedre nem válaszoltam ? Mondd ,ne kímélj ! A témához gondolom továbbra sincs semmi értelmes hozzáfűznivalód

Muhammad Balfas 2017.02.27. 23:33:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "7 év alatt 74%-ra növeltük az államadósságot. Kezelhetetlen méretű."

Ez sem igaz GDP arányosan a szoci uralom végén lévő 80 százalékról sikerült lecsökkenteni 74 %-ra az államadósságot..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 23:36:54

@Ches Desmond: "Ez sem igaz"

Sokadik tévedésed már. A manyup 3000 milliárdjával 80%-ról 70%-ra lehetett volna levinni az államadósságot. MOST 74%!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 23:38:07

@Ches Desmond: "Bármit is építene az ország ahhoz hitel kellene"

Nészer olyan drága beruházásra négyszer annyi hitelt kell felvenni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 23:43:04

@Ches Desmond: "a megújulók telepítése 2600 MW telj.értékben talán nem kerülne pénzbe?"

Ha magénbefektetők építik, akkor nem kerül állami pénzbe. És orbánnak is nehezebb lopni belőle.

A megújulók ára folyamatosan csökken. Mostanában válik a megjuló a fosszilissal megegyező árba. Képzeld el, mennyibe kerül 2040-re... 2050-re...

A megújulót magyarok is gyárthatják.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 23:50:47

@Ches Desmond: "Ha veszel 1 millióért egy autót hitelből, azt mennyi idő alatt fizeted vissza?"

Ha veszel 1 millióért egy autót hitelből, és 7 év alatt egy kanyit nem tudsz visszafizetni, sőt, 60 ezer további hitelre van szükséged, és felveszel még 630 ezret, akkor mennyi idő alatt fizeted vissza az 1690000 forintot?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 23:51:50

@Ches Desmond: "Bármit is építene az ország ahhoz hitel kellene"

Negyed akkora hitelt okosabb felvenni, mint négyszer akkorát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 23:56:03

"Az elmúlt években az új építésű atomerőművek versenyképtelenné váltak az egyéb technológiákkal szemben. Míg minden más technológia egységnyi áramtermelésre vetített költsége csökkent az elmúlt időszakban, az atomenergiáé növekedett.

Európában nem épülnek új atomerőművek. A kevés kivétel közé tartozik a szlovákiai Mohovcei Atomerőmű, amelynek építése folyamatosan késik, és költsége az eredetileg 1,75 milliárd eurós költségvetést is jóval meghaladta: a projekt most lépte át a 3,25 milliárd eurót. (Legutóbb azért jutott holtpontra a projekt, mert a ROSATOM 65 EUR/MWh garantált átvételi árat kért az erőműben termelendő áram után, ami jóval magasabb, mint a jelenleg 30-40 EUR/MWh között mozgó völgyidőszaki áramárak, de még a 40-50 EUR/MWh csúcsidőszaki árakat is meghaladja.) Emellett a csehországi temelíni atomerőműről szóló döntést is elodázta a cseh kormány, ahol a CEZ 70 EUR/MWh garantált átvételi árat kérne, szemben a régió fent bemutatott, jóval alacsonyabb völgyidőszaki áramáraival.

Az egyetlen magánvállalkozásként épülő európai atomerőmű Finnországban épül. Az eredetileg 3 milliárd eurós projektnek 2009-re kellett volna elkészülnie, ám ez máig nem történt meg, a legújabb költségbecslések pedig 8,5 milliárd eurós végösszegről szóltak 2012 decemberében. El lehet képzelni, hogy ha a transzparens, szabálykövető Finnországban így épül egy atomerőmű, akkor mindez hogyan zajlana itthon. A fentiek mellett Angliában tervezik még egy új atomerőmű építését, ahol a fejlesztő 100 Ł/MWh garantált átvételi árat követel a kormánytól, amelyik hajlik a megegyezésre – annak ellenére, hogy jelenleg Nagy-Britanniában 48 Ł/MWh körül mozog a baseload áram nagykereskedelmi ára."

hazaeshaladas.blog.hu/2013/10/12/a_paksi_atomeromu_ii_tervezett_beruhazasanak_elemzese

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 00:02:03

A Paks2 beruházás (arányosan) töredékéért lehetne panelházakat hőszigetelni. És az magyar munkerőt dolgoztatna, az adója is itthon maradna.

chrisred 2017.02.28. 05:37:32

@Ches Desmond: "Hülyeség a Rotschild bankház elemzése szerint Paks-2 megtérülő beruházás."

Kinek? Mészáros Lőrincnek, vagy a bérből-fizetésből élő adófizetőnek?

chrisred 2017.02.28. 05:42:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem beszélve arról, hogy a napkollektor/szélfarm telepítése és karbantartása is magyarországi munkahelyeket teremtene, ráadásul vidéken, akár olyan helyeken is, ahol jelenleg csak közmunkásként lehet pénzt keresni.

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:00:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Egy véleményblogot idézel be. Komolytalan. Tudod én inkább hiszek a japán energetikai szakembereknek, és a Rotschild bankház elemzőinek, ha azt kell megítélni, hogy érdemes e atomerőművet építeni vagy sem. Akik kritizálják az atomerőműveket, nem képesek reális alternatívát felmutatni velük szemben
Jellemző, hogy a megújulók energiatárolási problémáival kapcsolatos levezetésemre meg sem próbáltál érdemben reagálni. Nem is érdekel a kérdés, hogy mi lesz a szélcsendes felhős téli hónapokban az energiabiztonsággal. Pl mostanában január elejétől február közepéig szürke felhőzár és szélcsendes idő volt jellemző.

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:04:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A szoci- szadesz ámokfutás 8 éve alatt 10 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, mig a Fidesz-Kdnp eddigi 7 éve alatt úgy 5-6 ezer milliárddal. Mindezt úgy, hogy a szocik még jelentős állami vagyont is eladtak, komoly privatizációs bevételekre szert téve. No comment.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 12:20:21

@Ches Desmond: "A szoci- szadesz ámokfutás"

Terelsz. Az MSZP-SZDSZ bűnei semmivel se csökkentik orbán bűneit.

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:22:11

"Európában nem épülnek új atomerőművek"
Á tényleg nem.Csak Angliában, Csehországban , Szlovákiában, Finnországban, és Franciaországban , valamint a lengyel parlament is elfogadott 2014-ben egy atomenergia fejlesztési tervet, pedig nekik eddig nem is volt ilyen erőművük.

pamut 2017.02.28. 12:22:17

@Ches Desmond: mi van bazdmeg, nem tudsz olvasni?

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:24:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te próbálsz terelni.. A számokról. Ismét..( Egyébként bámulatos ez a reakcióidő. Te egész nap a komment zónában tartózkodsz? Tényleg te vagy a Vágó, vagy ez csak valami legenda?):)

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:25:54

@pamut: Sztem elég lesz, ha csak egy nicken vitatkozol velem Egyszerűbb neked is..:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 12:26:21

@Ches Desmond: "inkább hiszek a japán energetikai szakembereknek, és a Rotschild bankház elemzőinek,"

Azoknak hiszel, akik azt szajkózzák, amit hinni akarsz. Nem vagy racionális.

Ezek a beruházás hány százalékát veszik korrupciónak? Mert ugye nem mered tagadni a korrupciós "kockázatot"?

"Jellemző, hogy a megújulók energiatárolási problémáival kapcsolatos levezetésemre meg sem próbáltál érdemben reagálni."

Ezt hiányolod? "Gyorsan elindítható és leállítható gázerőművek kellenek a rohamosan egyre gazdaságosabbá váló megújuló energiatermelés mellé."

Az egy nagy tévedés, hogy Paks2 mellé nem kell hagyományos erőmű, úgyhogy ugyanott vagyunk, csak 100 évre eladósodva.

"szürke felhőzár és szélcsendes idő"

Igen, és a Föld magja is kihűlt ezalatt. :))

Meg a nap se süt hideg téli éjszakákon. :))

pamut 2017.02.28. 12:28:00

@Ches Desmond:
pontosan ezt csinálom. szerintem egyszerűbb neked ha vállalod hogy nem tudsz válaszolni, önmagad alázod meg ilyen dedós rágalmazással :)

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:28:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De mégse tart 100 évig egy 4-5%-os kamatozású hitel visszafizetése, ezt magad is belátod. Egyébként az oroszok egy hitelkeretet biztosítanak, és a lehívott összegek után kell kamatot és tőketörlesztést fizetni.

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:28:57

@pamut: Mit nem értesz? Mi a kérdésed? Hadd segítsek!

pamut 2017.02.28. 12:31:33

@Ches Desmond:
ember. a kérdést MÁR feltettem. te most játszod a hülyét, vagy tényleg nem tudsz olvasni? segítsek neked megtanulni olvasni? tudok ajánlani jó kisegítő tanárokat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 12:32:20

@Ches Desmond: "mégse tart 100 évig egy 4-5%-os kamatozású hitel visszafizetése"

Az államadósságból egy forintot nem sikerült visszafizaetni az elmúlt 7 év alatt. Csak 4%-kal növelni. Ha 44%-ot még hozzáadsz, még nehezebb lesz visszafizetni.

De ezt már mondtam. Körbeértünk. Csak újat írj, mert ez így nagyon unalmas.

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:38:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Én nem vagyok racionális? Amikor egyszerűen nem veszel figyelembe egy nemzetközi bankház jövőbeni áramárakra vonatkozó elemzését, nem veszed figyelembe, hogy napban és szélben dúskáló országok atomerőművet építenek, mit ahogy azt sem, hogy Paks 2 csupán a hazai szükségletek HARMADÁT fogja fedezni. Valamint azt hiszed, hogy a geotermikus energia hasznosítása olcsóbb lenne. Tudod te, hogy csak egyetlen háznál a fűtés céljából mekkora összegben kerül kiépíteni?

"Gyorsan elindítható és leállítható gázerőművek kellenek a rohamosan egyre gazdaságosabbá váló megújuló energiatermelés mellé."

Persze, és ez nem lenne orosz függés ugye?? Arról nem is beszélve hogyha mondjuk 20-25 év múlva elfogynak vagy brutálisan megdrágulnak a fogyóban lévő gázkészletek, akkor csak hülyén bámulna maga elé mindenki..

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:39:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem tűnt még fel, hogy a világ országainak folyamatosan nő az államadóssága, mégis építenek energiatermelő egységeket, hogy ne omoljon össze a gazdaság és a társadalmom.

Muhammad Balfas 2017.02.28. 12:40:59

@pamut: Tedd fel még egyszer! Ha nem vagy szellemi fogyatékos, biztos emlékszel még rá..:)

pamut 2017.02.28. 12:46:35

@Ches Desmond:
Te mit képzelsz ismételgetem magam a kedvedért, idióta? :D Csak mert te részint 1., hülye vagy és nem emlékszel 2., lusta vagy mint a dög visszaolvasni, majd én ismételgetem magam? Emeled fel azt a kis kacsódat és lapozz vissza ha már szita a memóriád, ne másokat dolgoztass...

pamut 2017.02.28. 12:48:49

@Ches Desmond:
Amúgy nem vagy te egész "véletlenül" fideszes? :DDDD

Mert azok szoktak görcsösen félrebeszélni amikor nem tudnak válaszolni, és még a másikat hibáztatni miközben ők nem válaszolnak :D Ugye a végtelenségig fogod ezt játszani mert eszedben sincs válaszolni, mert nem tudsz válaszolni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 12:52:31

@Ches Desmond: "egy nemzetközi bankház jövőbeni áramárakra vonatkozó elemzését"

Olvastam elemzéseket. Sok szkenárió lehetséges, és csak a legszerencs;sebb esetben lehetne Paks nyereséges. Ha hozzávesszük, hogy az elképzeltnél négyszer drágábban épül meg, látható, hogy a tragikus és még tragikusabb lehetőség között lesz.

De ha a társadalom vállalja, akkor építsük meg. Ne Putyin diktáljon!

"atomerőművet építenek"

Más helyzetben vannak. Nincs pénzünk atomerőműre, és kellene a megújulók által teremtett munkahely.

"Paks 2 csupán a hazai szükségletek HARMADÁT fogja fedezni"

Tehát éppúgy szükség van fosszilis rőművekre és áramvásárlásra, mint a megújulók esetén. Csak még 100 évre el akarod adósítani a népet.

"háznál a fűtés"

Atomenergiatermelés helyett olcsóbb szigatelni. Plusz hazai munkahelyet is teremt, és nem orosz extraprofitot.

"gázerőművek... orosz függés"

Ha mástól veszük, akkor nem akkora. Amerika nem tud mit csinálni a palagázzal.

Atomerőmű mellett is kell fosszilis erőmű, nem vagy beljebb, csak még nagyobb az orosz függés.

"hogyha mondjuk 20-25 év múlva elfogynak vagy brutálisan megdrágulnak a fogyóban lévő gázkészletek"

Hogyha mondjuk 20-25 év múlva brutálisan olcsó lesz a megújuló energoia, akkor mihez kezdesz? Akkor csak hülyén bámulnál magad elé. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 12:53:46

@Ches Desmond: A világ országainak folyamatosan nő az államadóssága, de azért a förögöket nem k;ne másolni. Mégis építenek megújuló energiatermelő egységeket, hogy ne omoljon össze a gazdaság és a társadalmom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.28. 18:31:51

@Ches Desmond:

"a 135 db Powerwall akkumulátor ára legkevesebb 113 millió forint lenne. Ebbe nem gondol bele a sok méregzöld idióta"

Ezt aztán még szorozd be 6-tal, mert a PowerWall garantált élettartama 10 év. Paks2 tervezett üzemideje 60 év, de előre borítékolható min. 20 év hosszabbítás.

És akkor még nem volt szó a napelemes rendszer invertercseréjéről, ami szintéén wawsékes úgy 10 évente. Talán a napelemek sem bírják 60 évig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.28. 18:36:16

@Ches Desmond:

"Én nem vagyok racionális?"

Nem vagy bizony. Ha az lennél, nem vitatkoznál ezzel a trollal. Látod, hogy nem vitapartner.

chrisred 2017.03.01. 04:39:10

@Ches Desmond: És ebből mennyi közpénzből, ami államközi hitelből származik?
süti beállítások módosítása