A valódi viták otthona

Reflektor

Presztízsberuházás és szegénység

Szigeti Cecília írása

2017. május 04. - szénhidra

 

„A társadalom gazdagsága a lakodalmakra, nemzeti ünnepekre pazarolt költségekkel fordítottan arányos.” Kopátsy Sándor gondolatát nyugodtan kiegészíthetjük a presztízsberuházásokra számolatlanul elköltött összegekkel is.

Európa 2020 stratégia egyik kiemelt kezdeményezése a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem. 2010-ben azt a célt tűzték ki, hogy 20 millió ember kiemelkedjen ebből a helyzetből. Az Eurostat félidőben értékelte a 2010-2020-as időszak eredményeit, a közzétett jelentésük szerint a szegénység csökkenésében nem érte el az Unió a kívánt célt, sőt nőtt is a szegények száma. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet: az AROPE mutató szerint a teljes lakosság 28,1%-a, ezen belül a gyerekek 36,1%-a, összesen több, mint 3 millió fő kitett  a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélyének.  A jelentésből látható, hogy ez az érték magasabb, mint 2008-ban volt és közel 700 ezer fővel több, mint a tervezett érték. Két aggasztó tényezőt is tapasztalhatunk:

  • mindez a foglalkoztatási ráta növekedése mellett történt, vagyis jelentős a dolgozói szegénység,
  • másrészt a gyerekszegénység az uniós átlagnál közel 10%-kal nagyobb.

Ebben a helyzetben az állam, mégis olyan presztízsberuházásra költi a pénzünket, mint a Liget Projekt.

 

Miért gond ez?

Ahogy egy normálisan gazdálkodó háztartás sem költ ékszerekre vagy márványburkolatra, amíg lyukas a gyerek cipője és hó végén már csak zsíros kenyeret vacsoráznak. Ugyanígy egy felelősen működő államban sem lenne elképzelhető az óriási és gyorsan növekvő költségvetésű Városliget projekt, amíg nincs mentőautóra, vagy iskolafejlesztésre elegendő pénz és amíg minden harmadik gyereket veszélyeztet a szegénység.

A Liget projekt becsült összköltségvetése 250 milliárd Ft. Mekkora ez az összeg?

  • 250 milliárd Ft hiányzik az önkormányzati rendszerből, miközben 11 milliárd Ft-ra pályázhatnak az önkormányzatok,
  • Ekkora a budapesti költségvetés teljes éves bevétele,
  • 2016-ban ekkora volt az innovációra és kutatás-fejlesztésre kiírt pályázatok keretösszege,
  • a költségvetési törvény szerint száz év alatt (sem) költünk ennyit az Országos Mentőszolgálat beruházásaira!

Ha  a Liget projekt 250 milliárd Ft-os költségét elosztjuk Budapest lakóinak számával, közel 150 e Ft-ot kapunk, vagyis ez a presztízsberuházás minden budapesti  négytagú családnak 600 ezer Ft-ba kerül.

Mire lehetne elkölteni családonként ezt az összeget? Például energiahatékonyságot javító beruházásokra, fűtés és nyílászáró korszerűsítésre és akkor nem „Brüsszelt” kellene megállítani, hanem valóban megvalósulhatna egy ökohatékony rezsicsökkenés, ahol nem csak a családok költségei, hanem az energiafelhasználásból származó szén-dioxid kibocsátás is csökkenne.

 

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4812478909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 13:43:09

Ezek a szegénységi számok teljesen komolytalanak.

Larry Silverstein 2017.05.04. 14:07:50

számok forrása sehol

2008as számok sehol

Ráérek 2017.05.04. 14:30:41

Lécci, számold ki lélegeztetőgépben is! :-DDD

Kivlov 2017.05.04. 14:44:58

A dolgozói szegénység az jó, mert ha a dolgozók gazdagok lennének, akkor bukta lászló "fizessenek a gazdagok" kampánya esélytelen lenne. mondjuk így is az. :D

sakkosfx 2017.05.04. 15:09:27

Ez világosan mutatja, hogy a cionizmus nem értünk, hanem ellenünk politizált! Enyit arról kik a jóemberek!

na4 2017.05.04. 15:45:38

Telitalálat ez a cikk. Ha éhes vagyok akkor nem színházjegyet veszek, hanem ennivalót. Ezért kell a korrupt, pazarló, bürokratikus államaparátust a politikusokkal és a politikai pártokkal együtt drasztikusan leépíteni, hatalmukat korlátozni. És persze ezzel együtt az adókat is drasztikusan csökkenteni kell, hogy erőre kaphasson a gazdaság, és azok a polgárok, vállalkozások, akik igazi piaci értéket teremtenek.

báró Csekonics 2017.05.04. 15:52:53

@Kivlov: már csak azért is az, mert a 'progresszív adórendszer' ötletét elég kevesen (csak a nagyon prolik) támogatják, akik nem ismerik a százalékszámítást.
Mert ha 100 egység után 20%-ot adózok, az 20 egység, ha 200 után is 20%-ot az 40 egység - tehát pont a progresszív változat magasabb % értéke lenne igazságtalan.
süti beállítások módosítása