A valódi viták otthona

Reflektor

FNA - Magyarországon is megszavaznák

2017. június 02. - macska az úton

Egyre nagyobb a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) támogatottsága az EU-ban számolt be a HVG a Dalia Research kutatási eredményeiről. A felmérés szerint az unió 28 országában megkérdezett 11 ezer állampolgár 68 százaléka a bevezetés mellett szavazna. A kutatóintézet honlapján elérhető 2016-os felmérés adattáblája (lap alján: Basic Income 2016- Raw Data Set) amelyből leszűrhetők a magyar eredmények is.

Magyarországon a megkérdezettek 55%-a támogatná az FNA bevezetését.

szc3.jpg

Forrás: Dalia Research Basic Income 2016- Raw Data Set Magyarországra vonatkozó adatsorai

A felmérés átlagában és Magyarországon is a legtöbben azért aggódnak, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem arra ösztönzi az embereket, hogy felhagyjanak a munkájukkal, ugyanakkor saját magukkal kapcsolatban legtöbben úgy érzik, nem lenne hatással a munkaerő piaci választásaikra az FNA.

szc4.jpg

Forrás: Dalia Research Basic Income 2016- Raw Data Set Magyarországra vonatkozó adatsorai

Az FNA mellett álló két legfontosabb érv a felmérés egészében és nálunk is, hogy javítja az esélyegyenlőséget és csökkenti a szorongást, hogy miből finanszírozzuk az alapvető szükségleteket.

szc5.jpg

Forrás: Dalia Research Basic Income 2016- Raw Data Set Magyarországra vonatkozó adatsorai

A magyar mintában kétharmados volt az FNA támogatottsága azok körében, akik úgy nyilatkoztak, ismerik a koncepciót és alig több mint egyharmada támogatta azoknak, akik most hallottak róla először. Általánosan, a felmérés egészére igaz: a jól informáltak támogatják a bevezetését, akik nem ismerik az FNA koncepcióját, ott nagyobb az elutasítás és a szavazástól való távolmaradás aránya is.

Szigeti Cecília írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5612559625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.06.02. 21:56:59

Én fordítva gondoltam volna... Ha jól tudom, a létminimumot meg sem közelíti az, amivel itthon kalkuláltam. Ugyanakkor a HHH helyzetekben nem igazán segít
süti beállítások módosítása