A valódi viták otthona

Reflektor

Tényleg a Fidesz finanszírozza az MSZP-t?

2017. június 23. - Tálos Lőrinc

orban_-1024x576.jpgPolitikusellenes urban legend? A kisebb és/vagy újabb politikai szereplők lózungja? Alá tudja-e bárki támasztani azt a sejtést, hogy a Fidesz és a régi baloldal összejátszik? A Heti Válasz összeszedett három esetet, ahol nem csak a legfőbb ellenfél megnevezése – és ezúton kiválasztása – utal arra, hogy a Fidesz és az MSZP egymást éltetik, hanem egész konkrét pénzmozgások is.

A baloldalinak nevezett ellenzék különböző szereplőinek immár napi szokása, hogy a legellenzékibb sarkot megpróbálják azzal befoglalni, hogy a riválisaikat lefideszbérencezik. A sportág legrutinosabb versenyzője a Demokratikus Koalíció, amely előszeretettel támadja így azt az MSZP-t is, amellyel amúgy összefogást sürget és még vehemensebben támad az új alakulatokra (LMP, Momentum), amelyekről megszületésüktől kezdve állítja, hogy nem önállóan jöttek létre, hanem a Fidesz hívta azokat életre. Indokolt tehát az óvatosság az ilyen kijelentésekkel szemben. Amíg a konkrét ügyek pártonként eltérő kezelése lehet olyan, amely eltérő preferenciákat vagy taktikát tükröz, azaz vitatható és ennél fogva aligha alkalmas a kollaboráció bebizonyítására, legfeljebb vélelmezésére és szajkózására, mintha valami csak attól igazzá válna, hogy sokat mondtuk és hangosan. (Példával élve jelen sorok szerzője egyáltalán nem gondolja, hogy a Fodor Gábor vezette Liberálisok nem melletti kampánya a bevándorlásról szóló népszavazás során a Fideszt segítette volna. Soha nem szavaztam volna nemmel és végig az érvénytelen szavazat leadására buzdítottam, de annak sejtetése, hogy  a Fidesz kilóra megvette a Liberálisokat az én szememben ettől nem több, mint politikai hecckampány.)

Az állításnál tehát valamivel több kell, még úgy is, hogy valóban logikus lépés a Fidesz részéről, hogy időnként az MSZP hóna alá nyúljon. A Heti Válasz e heti cikke három olyan ügyet szedett össze, mely azt mutatják be, milyen úton vándorolhattak kormányzati pénzek az MSZP háttérországába, pont ugyanolyan módszerekkel, ahogy a Fidesz háttérországába is szoktak. Ezek:

1. a médiafinanszírozás. A lap állítása szerint 215 millióért az állam 2017. április 1-jétől június 15-ig Puch László korábbi pártpénztárnok médiabirodalmában.

2. Csillebérc megvétele. Idéznénk a Heti Választ:

„Az antikommunista Fidesz az első Orbán-kormány idején becsületbeli ügyként kezelte az 1989-es eredeti állapot visszaállítását Csillebércen.”

Ami azt takarja, hogy a KISZ lényegében elajándékozta az úttörőknek az ingatlant (fordítok: a komcsik hazavitték a köztulajdont). A vásárlással tehát úgy kerül pénz az MSZP gazdasági hátországához a lap szerint, hogy a Fidesz lopott vagyonért fizet.

3. Puch László családi cégei 490 és 420 millió értékben óriáshitelt kaptak a Matolcsy György unokatestvére által irányított Növekedési Hitel Banktól.

Távolról sem állítanám, hogy Simicska Lajos kiborította a bilit. Azt sem, hogy én emiatt szeretni fogom vagy megbocsátok neki, de hogy lötyböli a bilit és hogy jó nézni, azt határozottan felvállalom.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

A borítókép forrása: 24.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6512614409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.23. 09:25:13

A Fidesz tényleg kilóra megvette Gabika Liberálisoknak nevezett egyszemélyes pártját, ugyanúgy segítették a választásokon, mint a kamupártokat...
süti beállítások módosítása