A valódi viták otthona

Reflektor

Az egyetlen konstruktív ajánlatot tevőt gyalázza a baloldal

Amit a baloldalnál és a Jobbiknál magától értetődőnek tartanak azt miért az LMP-n kérik számon?

2018. március 12. - szénhidra


Megismétlődni látszik 2014, amikor a szájkarate baloldali, összefogáspárti szervezetek folyamatosan az LMP-t savazták. Aztán a számok mégis azt mutatták, hogy a nem nekik volt igazuk. Azóta sok változás történt Magyarországon, ami biztos az az, hogy a baloldalon ezek ugyanazok, a Jobbik erősödött, míg az LMP legalább annyiban változtatott a hozzáállásán, hogy jelezte: amennyiben a nagyok leülnek akkor hajlandó az együttműködésre.

És ekkor elszabadult a pokol. Bár nem olyan intenzíven mint négy éve, mert most a savazók is érzik, hogy még nekik sem kerek az érvelésük. Ugyanis az elmúlt években legnagyobb hangon követelőzők, akik a „fogjunkösszeazördöggelis” szakkifejezést ismételgették, most elcsendesültek, akik pedig a reális lehetőségeket felmérték pár fontos részletkérdést nem bontanak ki és csúsztatásokon alapuló magyarázatokkal próbálják a saját felelősségüket áttolni az LMP-re. Igen a baloldali szervezetek és a Jobbik is egyaránt. Az pedig külön érveléstechnikai csemege, hogy egyszer az LMP a felelős a 2014-es egy fős kétharmadért, mert 11 körzetben "rajta csúszott el" a balos győzelem, közben a győzteskompenzáció is elvitt 6-7 mandátumot illetve a külföldiek szavazata is 1-2-t. Nyilván mind-minde az LMP bűne és baloldal olyan tiszta mint a friss hó...

A legfontosabb érv ami az LMP bashing során elhangzik, hogy eleve elfogadhatatlan feltételek támaszt az LMP, mert mind a baloldal, mind a Jobbik kifejezte akaratát, hogy ezek egymással sohasem kezdenek. Jó, de akkor meg kell kérdezni azt is, hogy az LMP, ami szintén kifejezte – több, kongresszuson megerősített határozattal – hogy senkivel nem kezd és lám mégis tudna. Ezzel szemben nem az a következő, hogy remek, nézzük meg mi is mit lehet tenni, hanem az, hogy rohadék LMP. Lassan ott tartunk, hogy miattuk nem tud egy asztalhoz leülni a Jobbik és a baloldal. Lám a kettős mérce él és virul vagyis amit megendehet magának az egyik fél azt durván számonkéri a másikon.

Amikor a szocialisták azt hajtogatják, hogy ők akarnak ám tárgyalni a Jobbikkal de az velük nem hajlandó, akkor az hiteles hozzáállás és nem kamu, viszont az LMP ajánlata az ordas nagy kamu. Ezt a logikát követve illetve megfordítva igen gyorsan eljuthatunk oda, hogy ha a szocialisták tényleg jószándékkal fordulnának a Jobbik felé, akkor fel kellene tételezniük az LMP-ről is, hogy ők is. Csak hát az a baj, hogy a szocialisták az okoskodásukkal magukból indulnak ki. 

A sokszor számonkért kompromisszumkésség hirtelen megnyilvánulására csak a 2014-es beidegződések tudnak valamiféle megoldást nyújtani a baloldali szervezetek vezetői és kommentelői számára. Az ugyanis igencsak csekélyke érv, hogy Budapesten elég lenne megegyezni a baloldalnak és az LMP-nek, na esetleg pár nagyvárosban. Sajnos ez talán paraszthajszállal lenne elég a kétharmad lebontásához, de a kormányváltáshoz biztosan nem lenne elég. Ha azt nézzük, hogy itt mindenki kormányváltást akar, akkor ahhoz nem elég csak Budapest, az csak képviselői helyeket jelent. Főleg annak fényében nem lesz elég, ha azt látjuk, hogy már Karácsony Gergely árnyékkormányt állított fel. Tehát kormányzásra készül.

A „vidéki” Magyarországon nem a baloldal hanem a Jobbik erős, tehát az előbb említett célok eléréséhez rájuk is szükség lenne. Be kell látni, hogy az ellenzék gyenge (bár ebből nem feltétlenül következik persze, hogy együtt meg erős lenne…) De azért ki kéne jönni Budapestről egy kicsit illetve jó lenne oda is ellátogatni egyeseknek mielőtt sommás véleményeket fogalmaznak meg az LMP viselkedéséről.

Szóval ha az LMP-nek sikerült önmagán felülemelkedve egy olyan döntést hozni, ami az együttműködés záloga lehet akkor ezt a többiektől miért nem lehet elvárni? Mert kőbe van vésve? Ugyanmár.

CsÁ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9013733126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2018.03.12. 12:29:02

Hát én meg azt mondom hogy tegyetek fel mindent egy lapra, tűrjétek fel ingujjat, álljatok ki végre határozottan a saját érdeketekben a saját programotok mellett, küzdjetek a saját jelöltjeitekért, küzdjetek a töredékszavazatokért és az országos listátokért, próbáljatok minél - ha lehet a 2014-es eredményeknél is - jobb eredményt elérni, és ígérjétek meg hogy legyen bármi eredménye az idei viccválasztásoknak, az utána következő pár hónapot arra használjátok fel hogy végre összekapjátok és országszerte, sőt, Európa-szerte megszervezitek magatokat... aztán tessék előrehozott választásokat kierőszakolni, akár már 2019 tavaszára... :)

De felejtsétek már el ezt a kibaszott hiteltelen korrupt posztkomcsi brigádot, a Fidesz mellett az MSZP-DK-t is le kéne végre váltani... ez a feladat, ehhez keressetek partnereket.

rrc122 2018.03.12. 13:05:43

@GNDL:
Ne röhögtess!
Az LMP mint konstruktív?!?! Meg, hogy nekik lett igazuk 2014 után?!?!
Hol élsz Te???

Nekik köszönhetö a Fidess második kétharmada. (Az elsö az akkori kormánypártoknak. - Meg a Fidess aknamunkájának. De ellenzékben ez a dolguk. Bár nem feltétlenül úgy, ahogy csinálták.)

Az LMP - egészen a hódmezövásárhelyi eseményekig - elzárkózott az együttmüködéstöl a nagyobb ellenzéki pártokkal. Most érzi a vesztét és próbál helyezkedni meg az észt osztani. Csakhát késö. (Mondjuk a DK-val még mindig nem akar szóbaállni, pedig annak támogatottsága nagyobbnak tünik.)
Még egy szükebb körü összefogas esetén - amiben nincs benne az LMP - is kérdéses, hogy lesz-e frakciójuk.

Arró, hogy mennyire lehet más a politika rengeteget elmond, hogy milyen törvényeket és személyeket szavazott meg az LMP.

Teljesen világos, hogy a tólélésért játszik, és ógy tünik, hogy ezért bármire hajlandó.

GNDL 2018.03.12. 13:39:12

@rrc122: „Nekik köszönhetö a Fidess második kétharmada.”

Tehát akkor nem a fideszes választási rendszernek, a fideszes mandátumelosztásnak, a fideszes választási csalásoknak, meg mondjuk annak hogy a Jobbik nélkül sem akkor, sem most nem működhetett volna semmiféle koordinált jelöltállítás... ugye?! :) Hát nem, pont ez egy ostoba mítosz, hogy az LMP felelős lenne ebben...

Ha nincs MSZP-DK-Jobbik együttműködés, akkor nincs értelme koordinált jelöltállításnak, és akkor az LMP-nek is azért kell küzdenie (ahogyan a kisebb pártoknak, mondjuk Kétfarkúak és Momentum), hogy a további pártépítéshez minél jobb eredményeket érjenek el egyénileg, így minél magasabb legyen az állami támogatásuk a következő ciklusban... és hátha képesek lesznek végre olyan szinten összeszedni magukat, hogy nem csak a Fideszt de az MSZP-DK-t is leváltsák a közeljövőben. :)

„Most érzi a vesztét”

Egyelőre ott tartunk hogy most több mandátumra (és ugye ahogyan említettem, több állami támogatásra) számíthat az LMP mint a 2014-es választás után.

A hódmezővásárhelyi dologba pedig nem tudom mit láttok bele, de az leginkább Jobbik-projekt volt (és ugye némileg Hadházynak köszönhető hogy viszi ezt a korrupcióinfós témát ami meghatározta a hódmezővásárhelyi kampányt)... talán az lehetett a hódmezővásárhelyi „siker” egyik kulcsa hogy pont az MSZP-DK tartotta távol magát a helyi kampánytól. :)

Szóval inkább az MSZP-Dk megszállottjainak kellene végre elgondolkoznia azon, hogy pont ezek a fiatalok és ezek az új pártok miért tartják velük szemben is a kellő távolságot.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 14:35:41

Gyurcsány be akarja darálni az LMP-t, ennyi az egész.

Geo_ 2018.03.12. 16:04:22

T LMP, de most komolyan: nem ti voltatok azok, akik minden koordinációra/összefogásra stb. vonatkozó kérdést azzal utasítottatok el - hogy nem a nyilvánosság előtt kell üzengetni egymásnak?

Ha pedig megoldást akarnátok, felkérnétek valakit az Iránytű Intézettől, a Republicontól, a KOM-tól, stb, stb, s Török Gáborral együtt rájuk bízzátok, hogy ők javasoljanak, majd azt elfogadjátok... Addig pedig gondolkodjatok, hogy Ti melyik 50-60 körzetben léptek vissza a legkönnyebben, mit ér 2 egyéni mandátum, stb,,,

morph on deer 2018.03.12. 19:26:02

@GNDL:
“ehhez keressetek partnereket.”

Csak nem a határon túli szavazókra gondolsz?
Ugyanis nincs kit keresni, - ez van!
Nyugodtan lehet fanyalogni, meg feltételeket szabni, akkor sincs más, és nem is lesz!

Így aztán nyugodtan lehet “ragaszkodni” fűhöz, fához, ezen a helyzeten az LMP nem fog tudni változtatni.
Meg nem is akar, legyünk legalább ennyire őszinték!

Nekik pont megfelel viktorka kedvenc ellenzékének a szerepe, főleg ha ők némiképp megerősödve jönnek ki a választási purparléból.
Szemmel láthatóan mostanáig abban bíztak, hogy a többi félnótás majd jól kicsinálja egymást, és mivel róluk kiderül, hogy “megőrizték ártatlanságukat” majd mindenki szalad és az LMP-re fogy szavazni.
Aztán most kiderült, hogy frászt, és lőn dilemma az LMP háza táján.

Pedig érdemes lenne mihamar dönteni, mivel ha így megy tovább, akkor már majd a küszöbért is kapaszkodni kell, kár lenne, ha a makacskodásnak ez lenne az eredménye!

A politikusra az is jellemző ám, hogy felismeri a lehetőségének határait, és ‘rugalmasan’ alkalmazkodik a követelményekhez. Mondhatni pragmatikus.
Az meg a faltörő kos, amelyik csak egy irányba halad fejjel előre, lesz ami lesz...
Csak információként

GNDL 2018.03.12. 19:54:12

@morph on deer: „Csak nem a határon túli szavazókra gondolsz?”

Nem... meg egyébként is, miért gondolnék rájuk?! Ez egy tök fiktív dolog, azt sem tudjuk kiknek osztogattak egyszerűsített állampolgárságot mivel gyakorlatilag még a nyelvtudásukat sem kellett bizonyítaniuk, nem hogy mondjuk alkotmányos ismereteiket vagy akár a magyar származásukat... könyörgöm, tízezrével biztosan, de akár százezrével osztogattak olyanoknak, legfőképp orosz és ukrán maffiózóknak egyszerűsített állampolgárságot a korrupt fideszes hivatalnokok, akik magyarul még tüsszenteni sem tudnak.

Az első adandó alkalommal meg kell szüntetni ezt az állampolgársági bizniszt, a 2010 májusától kiadott egyszerűsített magyar állampolgárságokat fel kell függeszteni, és bizonyos feltételeket kell szabni az állampolgárság _valódi_ megszerzéséhez. Ezzel együtt természetesen a választási rendszert is módosítani kell, csak az szavazhasson magyarországi választáson akinek magyarországi bejelentett lakcíme van, de nekik - jóval több biztonsági követelmény mellett - lehetővé kell tenni a levélben-, vagy akár az online szavazást is.

Véget kell annak vetni hogy százezresével csaljanak ilyesféle egyszerűsített lófaszom állampolgársággal magyarországi választásokon.

Leginkább úgymond „vállalható” jelenlegi parlamenti- és parlamenten kívüli ellenzéki pártokra gondoltam fentebb, szakszervezetekre, társadalmi- és szakmai szervezetekre.

„Szemmel láthatóan mostanáig abban bíztak, hogy a többi félnótás majd jól kicsinálja egymást”

Hát, ha ebben bíztak akkor eléggé úgy tűnik hogy bejön a számításuk. :)

„majd mindenki szalad és az LMP-re fogy szavazni”

Hát ezt nem hiszem... bár Nyugat-Európában egy olyan politikai szervezet mint az LMP átlag 20-30%-os támogatottsággal bírna, de ez itt Magyarország, könyörgöm... kádárista- meg hungarista nosztalgia, itt azért az LMP-nek jóval nehezebb a helyzete. :)

„érdemes lenne mihamar dönteni”

Minek?! Ha nincs MSZP-DK-Jobbik megállapodás, akkor nincs esély kormányváltásra sem, és akkor a további legalább négy évre kell tervezni... ha már szóba került ugye a célszerűség... :)

morph on deer 2018.03.12. 20:28:16

@GNDL:
“és akkor a további legalább négy évre kell tervezni... ”

Az inkább negyven lesz, nem négy.
Ez az, ahol az LMP is téved, mert itt nem lesz ‘négy év múlva’, garantáltan, ha most nem sikerül orbánmentesíteni, vagy legalább kihúzni a méregfogát.
Itt kő kövön nem fog maradni politikai értelemben, ha ez az agyament bagázs még négy évet kap!

A többivel egyetértek, egyébiránt.

GNDL 2018.03.12. 20:38:44

@morph on deer: „Az inkább negyven lesz, nem négy. ”

Hát, azt biztosan lehet tudni hogy itt csak addig vannak nyugdíjemelések, osztogatások, Erzsébet-utalványok meg közmunkások, tehát addig lehet szórni az adófizetők pénzét szavazatvásárlásokra a suttyó fideszes proliknak amíg vannak uniós források... mert anélkül recesszió, annak minden negatív következményével együtt. Tehát a 2020-ig tartó keretet elköltik idén, még egy kicsi marad jövőre... aztán 2020 után ki tudja mennyivel, de egészen biztosan csökkenni fognak a források, vagy olyan feltételeket támaszt majd az EU amit Orbánék nem tudnak teljesíteni (amennyiben kormányon maradnak).

Úgyhogy minden látszattal ellentétben eléggé végesnek tűnik Orbán hungarista/kádárista ámokfutása, ráadásul tavaly óta kongatják a vészharangokat hogy az európai konjunktúra is visszább fog venni a rősből, tehát én személy szerint nem látom azt a negyven évet... de korrupciós ügyek tekintetében is elég vékony jégen ugrálnak Orbánék, nem véletlenül került pár hete a WSJ-be a 2014-es (!!!) OLAF jelentés... :)

Egyébként meg pont az a legjobb forgatókönyv, ha maradnak Orbánék kormányon, mert egy MSZP-DK-val súlyosbított ilyen-olyan koalíciós kormányzat csak lejáratná magát, és mindenkit aki részt vesz benne... hagyni kell, nyomják csak padlógázzal a fideszes elvtársak, menjenek el a falig aztán kenődjenek szét rajta. :)

Ja, fentebb még elfelejtettem hozzáírni ehhez a „partneres” dologhoz szakszervezetek meg vállalható ellenzéki pártok mellett azt, hogy az LMP-nek ideje lenne nyitnia az európai pártok felé is... legalábbis látványosabban mint eddig. Nem ússzák meg ezt a melót, és az európai politikai elit sokat segíthetne Magyarország „orbántalanításában”....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.12. 20:49:54

A sok hülye finnyáskodik, hogy kivel fogjon össze és ki hívja fel először a másikat, meg árnyékkormányt alakítanak, miközben a valóság a kétharmad megakadályozásáról szól...

kekex 2018.03.13. 07:09:15

A Jobbik feladata a jobbos választók megosztása. Ezt akadályozná a baloldallal történő összefogása. Tehát tényleg a fidesznek használ az lmp javaslata. Ez csak az elvakult lmp hívóket lepheti meg!

Ludvig Jenő 2018.03.13. 08:43:15

Az LMP-re 2014-ben leadott szavazatok 5.24%

GNDL 2018.03.13. 13:42:52

@kekex: „Jobbik feladata a jobbos választók megosztása”

Én jobboldali vagyok, de soha eszemben sem volt szavazni vagy ilyen formában szimpatizálni az egyébként nemzetiszocialista, és így a jobboldaltól elég távol álló Jobbikkal. :) Másrészt meg tulajdonképpen jelentős támogatottságú jobboldali formáció nem is indul a választáson, ahogyan nincs is évtizedek óta ilyen az országban... mondjuk a kiegyezés óta... szóval nem tudom szerinted milyen jobboldali szavazatokat osztanának meg azok akik egyébként nem is jobboldaliak... :)

Kivlov 2018.03.13. 15:25:10

Szánalom, amit művelnek.
Mindnek a saját maga által képviselt értékrendet és szavazói réteget képviselve kéne a választáson megmérettetni, aztán meglátni, mennyire vevő rá a nép. Ugyanis ez lenne a demokrácia. Nem pedig a kétpártrendszer, meg a "vagy ők vagy mi" logika.
Csakhát túl alacsony a húsosfazék oldalfala...

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.13. 16:09:50

Az elempe ajanlata szerint korrekt volt a partok reszere, amennyiben tenyleg meg akarjak akadalyozni a fenyegeto fidesz ketharmadot, ugy mindenkinek meg kell egyezni. Egy part (LMP) nem viheti el a balhet masok helyett is. Nevetseges ez a kritika a baloldal reszerol, hogy az LMP miatt lett fidesz ketharmad 2014-ben. Nem, nem miattuk, hanem szoci 8 ev es kulonosen Qrcsany miatt..

Visszas dolog azert belerugni egy kis partba, mert onallo politikat kepvisel es egyedul szeretne megmeretettni. Ennyi erobol azt is varhatnak az LMP-tol, hogy egyaltalan ne induljon avalasztasokon, mert igy meginkabb novelne a baloldal eselyet

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.13. 16:19:05

A kerdes viszont felmerul bennem, hogy az LMP a Jobbik (es DK) nelkul meg fognak-e vegul egyezni az MSZP-P-vel nehany valasztokeruletben, mert ugye igy indult a dolog eloszor. Tovabba az is, hogy miert tavozott Ron Werber a valasztasi kampany kellos kozepen, pont akkor, amikor a kozos koordinacios opciok teritekre kerultek..

es mint tudjuk savos partfinanszirozas miatt az MSZP-P max 4 tovabbi keruletrol tud lemondani sulyos anyagi kozekvenciak nelkul. Mennyivel tudna az LMP mindezt kompenzalni?

Egyetertek a fentiekkel, szerintem a jelolti koordinaciot valasztasi szakertok es politologusok bevonasaval kene meghozni.

rrc122 2018.03.13. 17:08:25

@GNDL:

"Tehát akkor nem a fideszes választási rendszernek, a fideszes mandátumelosztásnak, ..."
Nem. Ezek teremtették meg a környezetet - ami egyébként teljesen tisszességtelen és aljas - de a felelösség az LMP-jé abban, hogyt ezt a környezetet figyelmen kívül hagyva nem állt be az összefogásba legalább azokon a helyeken, ahol esélyes volt az ellenzéki jelölt. (Pl. Kunhalmi körzete.) Ezzel segítette kétharmadhoz a Fidesst.
Egyébként mi változott a választási rendszer környékén, hogy 2014-gyel szemben - és az egy hónappal ezelötti hozzáállásukkal szemben is - most az összefogást támogatják?!

Ha valami "ostoba mítosz" akkor az a "lehet más a politika" lózung.

"Ha nincs MSZP-DK-Jobbik együttműködés, akkor nincs értelme koordinált jelöltállításnak, ..."
Hát persze! Hadd legyen megint kétharmada a Fidessnek, csak a "mi pártunk" épüljön tovább. Sajnos ezzel a véleménnyel nincs egyedül az LMP... Vagy ez a konstruktivitás?!?!

"Egyelőre ott tartunk hogy most több mandátumra (és ugye ahogyan említettem, több állami támogatásra) számíthat az LMP mint a 2014-es választás után."

Számítani sokmindenre lehet. Csak ha mégis lesz valamilyen szintü koordináció, akkor nem sok egyéni helyet jósolok az LMP-nek. Ha nélkülük is sikerül ezzel megakadályozni a kétharmadot, akkor mégnagyobb bajban lesznek a kimaradás miatt.
Másik oldalról nézve meg nagyon átlátszó a kifogás az egér részéröl, hogy akkor csatlakozik bárkihez, ha a kutya és a macska már együttmüködik.

A hódmezővásárhelyi dologba csak annyit kell látni, hogy teljes összefogással meg lehet verni a Fidesst. Attól a kampánytól az LMP is elég távol maradt. Ez is komoly része volt a sikernek. ;)

Talán az LMP-nek kellene azon elgondolkodnia, hogy - nem is egészen - új pártként miért nem jut el az MSZP, de még a DK támogatottságának szintjére sem.

Az optimális az lehetne, ha az összes megszállott/megvilágosodott/az igazság összes egyedüli tudója/politikai szektás/stb. magába szállna és megpróbálna legalább némi realitást és logikát vinni a gondolkodásába.

rrc122 2018.03.13. 17:26:54

@mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu:
Legegyszerubb Gyurcsanyozni (Qrcsanyozni) az adott helyzet átgondolása helyett.
Az MSzP/SzDSz-nek történelmi felelössége van a 2010-es helyzet kialakulásában, az elsö orbáni kétharmad létrejöttében. S mindabban ami ebböl következett.

De az LMP felelössége a 2014-es kétharmadban még súlyosabb, mert ekkor már tudható volt, hogy hogyan kormányoz és miket müvel a Fidess. Ennek ellenére nem tettek semmit, hogy ezt megakadályozzák. Gyakorlatilag tevölegesen támogatták annak létrejöttét.

A valóban visszás dolog az, hogy egy ilyen párt - az évekig hajtogatott önállóságát egyik napról a másikra látszólag feladva - köpönyeget fordít mert látja, hogy a közhangulat ellene fordulhat. De olyan feltételt támaszt, hogy azt ne lehessen teljesíteni három héttel a választás elött.

A kis pártba ezért kell "belerúgni" mert a realitásokat figyelmen kívül hagyva, önzö módon csak a saját érdekeit követve politizál. Még az sem biztos, hogy ez a párt érdeke. Lehet, hogy csak néhány vezetöé.

Csakhát a tagságnak és a szimpatizánsoknak nem kellene elvakultnak lenniük, akkor talán a párt is észbekapna ...

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.13. 17:39:29

@rrc122: en ezt egesz mashogy latom, az LMP a sajat identitasat es onallosagat probalja megorizni, lattuk mi volt az eredmenye amikor ugyanezzel a dilemmaval szembesult 2014-ben, akkor PM platform kivalt belole a OGY valasztasok elott, ami kis hijan a part kiesesehez/megsemmisulesehez vezetett. Meg ennek ellenere is vallalta az egyeni indulassal jaro kockazatot.

Konnyu itelkezni masok felett, amikor nem azt latod amit szeretnel, az LMP-t ketoldalrol tamadjak, egyreszt elvtelen megalkuvo, amiert az elozo rendszer partjaival is megallapodna, masreszt onzo, amiert a baloldali egyuttmukodestol elzarkozik.

Az is vilagos mar mindenki szamara, hogy ez a nagyparthoz csapodas egyuttindulas, egyuttmukodes voltakepp tuti recept a teljes megsemmulesre (lasd MDF, KDNP, Egyutt, Liberalisok..)

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.13. 18:01:45

@rrc122: nem is nagyon volt nagyon mas lehetoseguk, mivel a Parlamentbe jutasert kuzkodtek, egy ilyen megallapodassal csak azt kockaztattak volna, h vegervenyesen eltunnek a politikai palettarol.

egyebkent pont ez az erkolcsi dilemma kezdte ki a partot anno, ami vegervenyben parszakadashoz vezetett (LMP-PM) es a legnagyobb valsagukat eltek meg kozvetlenul a Parlamenti valasztasok elott. Szoval nem mondhatod hogy onzo erdekbol tettek, hacsak nem a politikai tulelest onzo erdeknek tekinted.

Mellesleg akkor is sokan hittek a kormanyvaltasban, illetve egyaltalan nem volt tuti a fidesz ketharmad h egy ilyen ketes kimenetelu szovettsegbe belemenjenek. Ma mar vilagosabb a helyzet.

Utolag persze konnyu okosnak lenne es osztani az eszt.
Elvek mellett kovetkezetesen politizalni, emelett nehez dontesteket felelossegteljesen meghozni ugy hogy a valasztoi akaratnak is eleget tegyenek nem konnyu. Az LMP legalabbi az en velemenyem es izlesem szerint a leheto legtisztessegesebben all a dolgokhoz
süti beállítások módosítása