A valódi viták otthona

Reflektor

„Miért hiszik el?”

2018. április 23. - baum

k.jpg 

A magyarországi országgyűlési választások eredménye sokakat meglepett, ezen belül az is, hogy a vártnál jobban működhetett a kormány bevándorlás-ellenességre épülő kampánya. Széles körben elterjedt nézet, hogy ez a kampány azért lehetett olyan hatásos, mert sok ember nem jut hozzá a kormánytól független médiához. Ha ehhez hozzájutnának, szól az érvelés, nem félnének annyira „a migránsoktól”. Az is általánosnak mondható vélekedés, miszerint a propagandát magukévá tevő emberek irracionálisan viselkednek. A következőkben ezt az erősen leegyszerűsítő képet árnyalnám, részben támaszkodva Edward Glaeser harvardi közgazdász professzor egy tanulmányára.

Képzeljünk el egy „átlag szavazót”, aki kap (például a kormányközeli médiából) egy üzenetet arról, hogy a bevándorlók komoly veszélyt jelentenek Magyarországra nézve. A szavazó dönthet úgy, hogy az állítást elhiszi, és akkor ennek megfelelően fog viselkedni és szavazni, dönthet úgy, hogy nem hiszi el, de dönthet úgy is, hogy jobban utánajár az állításnak. Egy, a közgazdaságtan nyelvén racionális cselekvő akkor fog az állításnak jobban utánanézni, ha annak hasznai meghaladják annak költségeit. Milyen hasznai lehetnek a pótlólagos információszerzésnek? Például ha a környéken laknak bevándorlók, meg lehet róluk tudni, hogy bízhat-e bennük. Továbbá az informálódás informáltabb szavazóvá is tesz. Hogyan történhet az információszerzés? A döntéshozó például tájékozódhat más médiumokból, de könnyen lehet, hogy azokat a médiumokat is elfogultnak tartja. – többé vagy kevésbé jogosan – csak más irányból. Esetleg elolvashatja jelen szerző cikkeit a migráció közgazdaságtanáról. De ami talán a legmeggyőzőbb lehet számára: információkat szerezhet a bevándorlókról, ha konkrétan találkozik is bevándorlókkal. Mindegyik típusú információszerzésnek van valamekkora költsége.


A probléma az, hogy a mai Magyarországon a többség számára a többoldalú információszerzés hasznai elenyészőek, míg költségei viszonylag magasak: az egyéni szavazó, akinek a szavazata önmagában nem befolyásolja a végeredményt, nem fogja csak azért leellenőrizni a felé érkező információkat, hogy jobb szavazó válljon belőle. A közgazdaságtan ezt nevezi racionális tájékozatlanságnak. Ahhoz, hogy megérje informálódnia más, például személyes motivációra is szüksége van. Mivel azonban Magyarországon, főleg a magyar vidéken, csak kevés bevándorló él, nem nyer sokat az „átlagember” azzal, ha a bevándorlókról jobb információkkal rendelkezik. Nézzük most a költség oldalt: megint csak, ha valakit kevés, vagy nulla bevándorló vesz körül, a közvetlen tapasztalatszerzés számára csak nagyon magas költségen lehetséges (utazás révén). A közvetett információszerzés pedig szintén költséges akkor, ha valakinek nincs megfelelő tudása a különböző statisztikai adatok értelmezéséhez. Az alacsony szintű iskolázottság értelemszerűen növeli az információszerzés költségeit.

 

Mihez kezdjen mármost egy olyan szavazó, akinek nem éri meg leellenőriznie a felé érkező információk hitelességét? Vajon higgye el azokat vagy utasítsa inkább el? A valóságban nem csak ez a két lehetőség áll az emberek rendelkezésére: lehet valaki szkeptikus például a kormányközeli média bevándorlással kapcsolatos állításaival szemben, miközben valamekkora valószínűséget társíthat amellé, hogy azok mégis igazak (főleg, hogy ha „tekintélyes” forrásból, mint a kormány vagy a köztévé, érkeznek). Ha pedig úgy gondolja, talán igaz, amit mondanak, akkor „jobb lesz vigyázni”, hiszen a tét nagy. Gondolhatja ezt még akkor is, ha egyébként tudja, hogy az informátor érdekelt az ő meggyőzésében: attól, hogy valakinek érdeke engem meggyőzni valamiről, még mondhat igazat. Ez tehát teljesen racionális magatartás abban a helyzetben, ha valaki nem tud vagy nem kíván maga jobban utánajárni a dolgoknak. Az egyensúlyi eredmény: sokan lesznek azok, akik nem ellenőrzik az eléjük rakott információ hitelességét, legalább részben hitelt adnak azoknak, emiatt pedig megéri az állampolgárokat hamis információkkal (is) „etetni”.

 

Azok az emberek, például újságírók, akiknek munkaköri kötelessége a rendszeres és alapos tájékozódás értetlenül állhatnak az előtt, hogy mások „miért hisznek el mindent.” Pedig nem biztos, hogy mindent elhisznek, de ha az informálódás túl költséges, miért is ne hinnék el legalább egy részét annak, amit eléjük tálalnak?

 

Isztin Péter

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4713857300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom-Tom90 2018.04.23. 14:52:23

Érdekes cikk, tele igazsággal, de az ilyen cirkalmas megfejtések helyett miért nem inkább az európai iszlám terjedésének kockázatairól beszélgetünk?
Ökológusok körében a mentőcsónak etika néven ismeretes a konzervatív bevándorláskritika, miért nem adaptálja ezt az LMP?

Egy ekkora választási pofon sem elegendő ahhoz, hogy civilizált vita alakuljon ki az iszlám fundametalizmus európai jövőjéről? Ezzel le lehetne fegyverezni a Fideszt, mivel ők azt mondják, hogy minden bevándorló egy nőket erőszakoló terrorista állat, ami nyilvánvaló hazugság.

Mindenhol a bevándorlás és az iszlám a téma az európai választási kampányokban, a Fidesz is ezt tette azzá Magyarországon, az ellenzék ennek ellenére úgy hallgatott róla, mint a sír. LMP-sként ez baromi kiábrándító volt számomra.

Ébresztő, ideje foglalkozni a témával, és nem csak orwelli módon "szélsőjobbozni", "fasisztázni" és "gyűlöletkampányozni", még akkor is ha a benvándorlás nem magyar, hanem európai probléma!

GNDL 2018.04.23. 15:13:36

@Tom-Tom90: „mindenhol a bevándorlás és az iszlám a téma az európai választási kampányokban”

Ez is téma szokott lenni, de leginkább a Fidesz-féle szélsőségesek kedvenc témája mert bármiféle más cél vagy jövőkép, főleg szakemberek és szakpolitikusok híján az ilyesféle szélsőséges/populista politikai gittegyleteknek az uszítás és a gyűlöletkeltés maradt mint egyetlen „politikai program”. Lásd a németeknél is ezt a vonalat vitte az AfD, meg is kapták érte a 12 százalékukat (mert ennyit ért arrafelé ez a hozzáállás), ellenben a németországi választási kampány legfőbb meghatározó témája a gazdaság-oktatás vonalon ment, ami meg az összes többi pártnak kicsit jobban bejött, illetve még a német SZDSZ is visszakerült a szövetségi törvényhozásba a gazdasági programjával. Vagy lásd a francia/holland választásokat, gyakorlatilag ott is belebukdácsoltak a gyűlöletkeltésbe Orbán mondhatni egyetlen európai szövetségesei, a szélsőségek...

De ha mindenképp a „vallási fundamentalizmus” témára vered magad akkor Magyarországon elsősorban a keresztény vallási fundamentalizmussal kéne valamit kezdeni, ugye legfőképp a keresztény egyházakhoz köthető százmilliárdos korrupciós ügyek miatt és az állam és az egyház szétválasztásának a hiánya az ami problémát okoz jelenleg... mivel az iszlám mint vallás elképesztő módon nem jellemző Magyarországon, tehát olyasmivel ami nem magyar probléma nem hiszem hogy magyarországi pártoknak foglalkozniuk kéne. Ott a Fidesz, az viszi az efféle bullshit témát, meg is kapja az iskolázatlanok szavazatait érte, de még egy is sok az ilyesféle pártokból mint a Fidesz... :)

Ráadásul még annyit, hogy nem a bevándorlás jelent problémát az EU-ban, sőt, az EU-nak szüksége van bevándorlókra, több szempontból is. Leginkább a bevándorlók egy részének az integrációja szokott problémát jelenteni, de ezek meg nem igazán rendvédelmi-belbiztonsági-állampolgársági/bevándorlási problémák, hanem szociális- és oktatási kérdések, részben pedig gazdaságiak.

Szóval én csak annyit olvasok ki a véleményedből, hogy csak azt sajnálod hogy az LMP nem Fidesz... :D

PeterI 2018.04.23. 15:18:04

@Tom-Tom90: NB én (rendszeres) vendégszerző vagyok itt, nincs kapcsolatom az LMP-vel.

GNDL 2018.04.23. 15:28:37

A fentiekkel kapcsolatban meg: nem feltétlenül arról van szó, hogy elhiszik vagy sem a fideszes propagandát... persze, hogy sokan elhiszik, persze hogy utána sem járnak hogy más forrásokból is tájékozódjanak, próbáljunk rájuk úgy tekinteni ahelyett hogy mondjuk műveletlenek/iskolázatlanok lennének vagy túl csóróak más forrásból tájékozódni, hogy ők még bíznak abban hogy Magyarországon demokrácia van és hatalmi fékek és ellensúlyok, tehát miért kérdőjeleznék meg azt amit ugye az állami televízióban a híradóban bemondanak?! :)

Tehát a legfőbb probléma az, hogy ha meg is szállták a médiapiacot a fideszes elvtársak lopott közpénzekből, legalább a közmédiában kéne a választások eredményei szerint 50-50%-ban megjelennie a kormánypártok és ellenzékiek véleményének, és legalább a médiahatóságnak kéne fellépnie az ellen, hogy a fenti fennmaradó kormánypárti 50%-os műsoridőben se mehessen álhír vagy orosz állami propaganda, főleg konkrét gyűlöletbeszéd...

Ha legalább az állami média kiegyensúlyozott és objektív lenne, már akkor komoly bajban lenne a Fidesz-KDNP, mert akkor nem csak a gyűlöletkeltésük lenne alapjaiban megkérdőjelezve, de arról is a szélesebb közvélemény értesülhetne hogy mire mennek az adóforintok oktatás/egészségügy helyett, mondjuk... vagy például hogyan gazdagodik Orbán családja... azért ha ezekről is részletesen beszámolna az állami média, nem hiszem hogy ennyien szavaznának Orbánra, sőt...

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 16:33:05

Ez érdekes, mert én sosem szavaztam (most sem), de ennek ellenére is utána szoktam nézni a dolgoknak. Pedig nincs belőle hasznom, vagy legalábbis eddig nem vettem észre, hogy lenne.

A migránsoknál meg a szocializáció számít, és nem a vallás. Például a "Trans-Saharan" migránsokkal is sok baj van, pedig azok nem muszlimok. Az egyiptomi szunnitákkal meg általában nincs gond, ahogy a törökökkel se. Legalábbis a brit ismerőseim (tényleges britek, tehát nem magyarok) ezt mondják.

Az integrációról meg részben tőlük vannak fogalmaim, másrészt meg egy félroma ismerősömtől. Egyébként egymástól függetlenül azt mondják, hogy úgy nem szabad csinálni ahogy a nyugat, mert az "recipe for disaster".

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.04.23. 17:50:57

Mert nalunk falun olyan okostelot adnak csak ahol nem jon be rajta semmi....csak a hirado.hu.
Ugye?
Ja nem.

arabok balrol 2018.04.23. 18:56:14

A lényeg, hogy a Fidesz zsinórban már az 5. választásán kapott több mint 2 millió szavazatot, ennek semmi köze a migránspropagandához.

dare 2018.04.23. 18:57:53

@Tom-Tom90: "Egy ekkora választási pofon sem elegendő ahhoz, hogy civilizált vita alakuljon ki az iszlám fundametalizmus európai jövőjéről?"

Azért nincs civilizált vita erről, mert a Fidesszel nem lehet civilizált vitát folytatni szinte semmiről.
Erről meg végképp nem lehet velük.
Propaganda van, és aki a propagandával akar vitatkozni, az már a kezdésnél elvesztette a vitát.
Miről szólt az elmúlt 3 év?
Nem vehetitek el a magyarok munkáját.
Később:
Stop Brüsszel.
Stop Soros.
Stop Ensz.
Értelmes emberek ilyen vitákat el se kezdenek, mert nem látják értelmét az egésznek.
Kell róla beszélni, mert valóban fontos téma, de azért azt se felejtsük el hogyan is kezdődött.
A Jobbik már 2014-ben felvetette a bevándorlás témakörét, a Fidesz nem csinált semmit a plakátoláson kívül.
Rá egy évre bevándorlók rázzák a kerítést Röszkén.
Mit tesz erre a Fidesz?
Azt amit a Dk, vagy az Mszp is tett volna, megnyitották a határt, és több ezer bevándorló lépett az ország területére.
Jó persze, ők azt mondják azért, mert rá voltak kényszerítve külső nyomás által.
Azért kíváncsi lettem volna, a Jobbikot hogyan tudták volna erre rávenni külföldről (azok kitettek volna egy jobbra tarts táblát).
Lényegtelen, itt volt több ezer bevándorló ellenőrizetlenül, és addig parkoltatták itt őket, amíg azok gyalog meg nem indultak a mesés nyugatnak.
Az Lmp-nek és a Jobbiknak is voltak ötletei a kialakult helyzetre, a Fidesznek semmi, egy árva mukk se.
Ezek után mi történik?
Megépítik a kerítést amit a Jobbik javasolt, és mindenki Soros bérenc lesz pillanatok alatt.
Civilizált vita. :D

arabok balrol 2018.04.23. 19:02:52

@GNDL: Azért ez igen távol áll az igazságtól...

1. A Fidesznek mindig több szavazója volt mint 2 millió/most sokkal több/, a migránsok előtt is, míg a másik tábornak van 1-1. Ennyi. Nem lepett meg a Fidesz győzelem az égvilágon senkit, csak a 2/3.

2. A média nem mindenható, a komcsik megbuktak a 100% médiájukkal együtt is mert hazudtak reggel délben meg este, most meg elmaradt a megszorítás és normálisan nőnek a bérek a nyugatiaknál jobban.

3. De legfőképp tökmind1 hogy az ellenzék a gonosz választási rendszerben, vagy a gonosz kormánymédiában hisz, amíg nem tudnak 1 plusz 1 millióból 2,5 millió vmi célért, vízióért egymással együttmüködő, irányított tömeget alkotni addig Fidesz lesz.

arabok balrol 2018.04.23. 19:10:23

@dare: Nem kell elkezdeni a Fidesszel vitázni, s nem szükséges kormányra kerülni se.

Akinek még nem világos: van a régi ellenzék, aki csak a parlamentben akar lenni, nekik semmi esélyük kormányt váltani a büdös életben. Mégis azt hazudták a szavazóiknak már másodszor hogy kormányváltás meg elszámoltatás, mind1, lényeg h az állami pénz már jár a pártnak meg pár embernek a képviselői hely. Ugyanezt fogják csinálni 2022ben is, s talán még akkor is bejutnak, de ezeknek nincs semmi jövője.

S a legöregebb a szavazótábor is.

A Fideszre a középgeneráció szavaz, a családosok többsége, ezért a pártnak van még akár 10-15 éve is kormányon ha nem jön vmi nagyobb válság vagy elQrás.

Az új ellenzék meg vidéken kizárólag a Jobbik a fővárosban meg Jobbik, Momentum, LMP. Itt a legfiatalabb a szavazótábor, majd ők is sorra kerülnek, persze ugyanúgy fognak lopni és elnemszámoltatni mint az összes többi az elmúlt30 évben.

Addig is a stabilitás értékes, jó dolog.

Sir Galahad 2018.04.23. 19:17:15

Bocsánat,de milyen plusz költséggel jár átkapcsolni M1-ről mondjuk Rtl-re, vagy az indexre klikkelni a 888 helyett?

arabok balrol 2018.04.23. 19:20:23

Az Index megkereste a borsodi cigányfalut, ahol 99% szavazott a Fideszre.

A faluban mindenki aki dolgozik közmunkas, de Indexet olvasnak, és van 200 TV csatornájuk, az Index filmje szerint....

Akkor pontosan hol van az a tájék ahol csak Orbánmédia érhető el?

dare 2018.04.23. 19:22:16

@arabok balrol: Pont ez a baj, hogy nincs stabilitás.
4 évig kőkeményen ment a megosztás.
Nem akarok jósolgatni, ezért csak reménykedni tudok abban, hogy a Fidesz azt a 3/3-os mondatot komolyan is gondolta, mert az előző években csak kétfajta embertípus létezett az országban.
Aki részese a NER-nek, és aki nem.
Most jó lenne a bölcsesség a Fidesztől, és ezzel a 2/3-al felhatalmazva kicsit többet foglakozhatnának az országgal mint Európa jövőjével kapcsolatban. Az aggódás nagyon sok milliárdba kezd már nekünk fájni. :D

Megteremthetik a stabilitást, csak rajtuk múlik.

GNDL 2018.04.23. 19:27:48

@arabok balrol: 1. A Fidesznek nem mindig volt több szavazója, emlékezz hogy amíg második fordulók voltak egyéni képviselői választásokon, azokat a választásokat rendre megszívták: 98-ban törtek előre látványosan de MDF-FKGP nélkül nem tudtak volna kormányt alakítani, 2002-ben már nem tudták visszahozni a második fordulóban mert nem csak ők mozgósítottak jól, 2006-ban a második fordulókban növelték előnyüket a szocialisták velük szemben és gyakorlatilag az MSZP-SZDSZ 2006-os erkölcsi majd a 2008-as szakmai megsemmisülése kellett ahhoz hogy végül is 53%-kal kétharmados mandátumot szerezzenek a fideszes elvtársak, így gyakorlatilag Orbán teljhatalmat.

De a 2014-es választáson a 2010-es választási rendszer szerint (ahol egyébként 40-60% volt a szavazatok aránya az ellenzék javára) már a Fideszre nézve legoptimistább forgatókönyvek szerint is legfeljebb kisebbségben tudtak volna kormányt alakítani a fideszes elvtársak, de akkor már sajnos élt a fideszes önkényes választási rendszer annak minden választási csalásra lehetőséget adó eszközével (plusz ugye az illegitim alaptörvényük amivel gyakorlatilag fideszesítették a hatalmi ágakat és a közigazgatást), így tudtak még annál is kevesebb szavazattal újra kétharmados mandátumot szerezni mint amennyivel 2006-ban egyébként lásd fent, csúnyán buktak.

A 2018-as választás pedig már alapjaiban el volt csalva, egyrészt a levélszavazatokkal amelyekről máig nem tudjuk kitől-honnan érkeznek, még ki sem nyitottak a szavazókörök Magyarországon de a Fidesznek már volt 300+ ezer listás szavazata. Ezen kívül a több száz anomália az urnazárások után, amelyekre máig nincs válasz, ugye gyakorlatilag már a választás legelején manipulálták az informatikát majd 19 és 23 óra közt egyetlen adatot sem láthattunk a feldolgozottságról, valamint ugye itt eltűnt 50 ellenzéki szavazat majd ott 25 vagy 125, és mivel 10+ ezer szavazókör felében nem volt ellenzéki delegált tulajdonképpel ezzel is nagyjából ki tudja mennyit, de legalább 200+ ezer szavazatot csalhattak el a Fidesz javára. Már ha nem tekintjük a nagyjából 100+ milliárdos választási osztogatást (gázár kompenzáció, Erzsébet utalvány, cukor-olaj-krumpli-lisztosztás) választási csalásnak... de egyébként tekinthetjük, mert ezek klasszikus választási csalások.

És akkor arról nem beszélve hogy az országos média-elérése a Fidesz 95% körül van, sajnos ebben benne van a ma már csak közmédia is.

Ebben a helyzetben az, hogy 50%-os eredményt ért el az ellenzék kifejezett sikernek számít, Putyinék pont ugyan ilyen rendszerben 80 százalékot hoznak. :)

2. A Fidesznél nagyobb komcsik nincsenek az országban, és nem, sosem volt még Kádáron kívül senkinek az országban 95%-os média elérése egyetlen politikai irányítás alatt.

3. A fentiek tekintetében ismétlem, hogy ha legalább a közmédia objektív és kiegyensúlyozott lenne, vagyis ha betartanák a jelenlegi törvényeket; ha a médiahatóság végezné alapvető feladatait és meggátolná a fideszes médiafölényt az országban, valamint a fideszes elvtársak által hangoztatott álhíreket és orosz propagandát, főleg szankcionálná a törvény adta lehetőségeik szerint a szó szoros értelmében a Btk-ban is meghatározott gyűlöletbeszédet amelyet a fideszes médiumok terjesztenek; ezen kívül ha a versenyfelügyelet fellépne ugyancsak a törvény adta lehetőségei szerint a fideszes média-monopóliumok kialakulása ellen, akkor Orbánék talán a parlamentbe sem kerülnének be soha többet.

Ha a lakosság nagy része tudomást szerezne arról hogy egyrészt elég nagy szarban van az ország többek közt pénzügyi-, gazdasági- és morális szempontból is, másrészt pont azért van szarban az ország mert Orbánék két kézzel fosztogatják a közpénzeket, akkor kizártnak tartom hogy olyanok szavaznának Orbánra akiknek volt gyerekszobájuk és megtanultak késsel-villával enni...

+1. A Fidesz meg legfeljebb addig lesz kormányon amíg jönnek az uniós források, mert nélkülük gyakorlatilag 1-2%-os recesszió lenne, és akkor nincs ám osztogatás, meg nincs ám ingyenélés, akkor az eddigieknél is nagyobb megszorítások jönnek... és hát azok a nincstelen iskolázatlan csóró prolik akik a Fideszt megint megszavazták kibaszott hálátlanok tudnak lenni ha nem jön az osztogatás. :)

arabok balrol 2018.04.23. 19:30:26

@dare: Milyen megosztás?

Eddig 2x volt ilyen egységes az ország, 2010ben meg 2014ben.

Attól nincs semmi sem megosztva, hogy a lipsik visítanak.

GNDL 2018.04.23. 19:31:59

@Sir Galahad: Nagyjából 1.5-2 millió ember él Magyarországon akikhez kizárólag az állami tévé adásai, a helyben ingyenesen osztogatott fideszes lapok és a plakátok jutnak el.

Elég ha ennek csak a felét sikerül a Fidesznek fanatizálnia (sikerült is), és hozzácsapva Orbán legfeljebb 1-1.5 milliós vallási fundamentalista megszállott hívéhez, mindjárt kijön hogy 2-2.5 millió szavazót bármikor összeszed Orbán, és akkor ehhez elég csak annyit csalniuk - mint ahogyan most történt - hogy a kétharmaduk a saját választási rendszerükben a saját mandátumelosztásukkal meglegyen...

Gondolom hozzád még nem jutott el a híre annak hogy gyakorlatilag a felnőtt lakosság közel fele él létminimum alatt Magyarországon, és az eddigi kutatások szerint pont ezeknek az iskolázatlanoknak/csóróknak a szavazatait sikerült Orbánnak ilyen-olyan, de demokráciában mindenképp szokatlan eszközökkel megszereznie...

arabok balrol 2018.04.23. 19:32:01

@GNDL: Olyan szinten vagy mint az ellenzék.

A bukás így garantált legközelebbb is.

GNDL 2018.04.23. 19:36:18

@dare: „Megteremthetik a stabilitást, csak rajtuk múlik. ”

Ja, ez az elmúlt nyolc évben hogy ment?! :) Miért pont most kezdenének el érteni ahhoz, amit tenniük kéne?

Tudod hány kormánytag volt az előző ciklusban akinek a posztjához megfelelő szakképesítése volt, és legalább közép- vagy felsőbb vezetői poszton 5-10 éves szakmai gyakorlattal is rendelkezett? Legfeljebb fél tucat. Ha leszűkítjük a szakmai gyakorlatot a versenyszférára, akkor konkrétan egy ember felelt meg ennek a kritériumnak, Trócsányi.

A Fidesz mellett már rég nincsenek szakértők... az értelmiség is elpárolgott mellőlük, maradtak a Bayerek meg G(nóm) Fodorok... Orbán jellemző nepotizmusa pont a hozzáértőket tatja távol a kormányzati szerepvállalástól.

GNDL 2018.04.23. 19:39:33

@arabok balrol: Értem, te nem vitázni jöttél ide hanem trollkodni, de ha én egyszer megtisztellek azzal - annak ellenére is hogy ismerem a nickedet és az ámokfutásaidat amit szoktál rendezni a blog.hu-n - hogy részletesen kifejtem a véleményem a te véleményeddel szemben, részletesen cáfolom az állításaidat, akkor szedd már össze magad kicsit jobban... érzem rajtad hogy megszeppentél, kicsit mellényúltál azzal hogy megszólítottál, de most már nyakig vagy benne, öreg, próbálj rácáfolni arra hogy a fideszes hívek érveken és ellenérveken alapuló vitákra alkalmatlanok, kivétel nélkül iskolázatlan suttyó parasztok... :)

Sir Galahad 2018.04.23. 19:42:45

@GNDL: Hogyhogy csak az állami tv? Még a legolcsóbb díjcsomagban sem csak állami adók vannak, földi sugárzás meg tudtommal már nincs.

ogli dzsí 2018.04.23. 19:43:27

@GNDL: "+1. A Fidesz meg legfeljebb addig lesz kormányon amíg jönnek az uniós források, mert nélkülük gyakorlatilag 1-2%-os recesszió lenne, és akkor nincs ám osztogatás, meg nincs ám ingyenélés, akkor az eddigieknél is nagyobb megszorítások jönnek.."

Vagy amíg Simicska ledobja ATOMját, vagy amíg csődbemegyünk IMF hitel nélkül, vagy amíg elmennekabankok, vagy kidobnakazEUból

Amekkora fasz vagy te gondolom abban is hiszel hogy a ballipsik 2022ben kormányt váltanak, aztán elszámoltatnak. Muhaha.

dare 2018.04.23. 19:44:11

@GNDL: Csak megjegyeztem, hogy lehetne bennük végre egy kis bölcsesség.
Nagyon nem hiszek benne, csak ma ilyen napom van. :D

GNDL 2018.04.23. 19:46:52

@Sir Galahad: A MindigTV-s elérés az megy, de annak nagy része az állami tévé plusz Vajna tévéjei, meg az egy szem RTL Klub... de az RTL Klubon legfeljebb napi 10 percben a híradóban megy közéleti téma, míg az MTVA adóin és Vajnai adóin 24/7 megy a kormánypropaganda, ha nem orosz álhírek és agymosás mint az M1-en akkor híradó előzetesek meg egypercesek, vagy éppen az „állítsuk meg” kampányok.

Mondom, nagyjából 95%-os média elérése van a Fidesznek országos szinten.

A díjcsomagod meg azokban a zsákfalvakban szart sem ér ahol szolgáltató sincs... :)

GNDL 2018.04.23. 19:52:07

@ogli dzsí: Nem tudom anyád mire tanított, de gondolom nem arra hogy bárkit ismeretlenül fasznak nevezzél... szóval ne hozz szégyent anyádra, kérj bocsánatot hamar, meg különben sem hiszem hogy ezt tanítják nektek szentmisén/istentiszteleten a templomban... állítólag nagy keresztények vagytok a fideszes térfélen. :)

Azt majd egyszer magyarázd el hogy szerinted kik a „ballibsik”, de az ellenzékiek között leginkább a Jobbik és az LMP tudta növelni szavazótáborát, valamint a Momentum és a Kétfarkúak tudták megvetni a lábukat, ami számukra sikernek nevezhető. Egyikük sem „ballibsik”, jelentsen ez bármit egyébként akár annak tükrében is hogy a liberálisok Európa szerencsésebb nyugati felén jellemzően jobboldali pártok.

Az uniós források nélküli összeomlásról pedig tessék, egy pont a kormányzat által rendelt tanulmány, bár értelem szerűen nem verték nagydobra a létezését: www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_nelkul_osszeomlott_volna_a_magyar_gazdasag.632452.html

ogli dzsí 2018.04.23. 19:52:43

1. A ballenzék sajtója jóval nagyobb, mint a támogatottsága. A Jobbiknak 10ed annyi sajtója van mint a lipsiknek, és többen szavaztak rá.

A ballenzék minden egyes jóslatának megvalósult - az ellenkezője. Azaz, a 2010ben is gyurcsányra szavazó agyhalottakon kívül, akik a saját kis világukban elszámoltatást remélnek, 1 új szavazót sem szereztek....

2. A nép díjazta, beárazta a nagyhangú lippsi sajtó hazugságait.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 19:58:02

@GNDL: "... az illegitim alaptörvényük amivel gyakorlatilag fideszesítették a hatalmi ágakat és a közigazgatást)"

Mondd már meg, hogy lehet az Alaptörvénnyel bármit is "Fideszesíteni"! Bele van írva, hogy,teszem azt, alkotmánybírót csak a Fidesz adhat, és pont?

"majd 19 és 23 óra közt egyetlen adatot sem láthattunk a feldolgozottságról"

Már '10-ben is ez volt mert törvény van rá, hogy amíg az utolsó szavazóhelyiség be nem zárt, nem lehet adatokat közölni! Emiatt '10-ben elvették a mobilt azoktól, akik a hivatalos zárás után még vártak.

Európai téridő 2018.04.23. 19:58:12

"A történelem az élet tanítómestere"(Historia magistra vitae est). A suliban tanítottak nekünk ezt-azt, a történelem ismétlődéséről is esett már szó. És akadtak bizalmat rongáló személyes tapasztalatok is régebbről. Nem a "hiszékenység" a legkézenfekvőbb magyarázat.

Sir Galahad 2018.04.23. 20:01:57

@GNDL: Tegyük félre a mellébeszélést és állapodjunk meg abban, hogy akinek van módja tévézni, az választhat és nem csak az állami adókat nézheti. Tehát a poszt alapfevetése is megkérdőjelezhető.

GNDL 2018.04.23. 20:06:25

@King of Shadows: Nézd meg hogy az akkori Alkotmány szerint miért meszelte el Bokros-csomagjának egy igen nagy részét az akkori Alkotmánybíróság, és akkor rá fogsz jönni igen hamar hogy mi az ami még benne volt az Alkotmányban és biztosította a fékek és ellensúlyok meglétét ami alapvető feltétele egyébként a demokratikus rendszereknek, de ma már nincs benne a fideszes alaptörvényben...

Jó szórakozást hozzá... :)

GNDL 2018.04.23. 20:07:52

@Sir Galahad: Nem, én nem beszélek mellé, fent említettem többször is:
- A Fidesznek 95%-os média elérése van országos szinten.
- 1.5-2 millió ember él Magyarországon akikhez _kizárólag_ csak ez a fideszes agitprop jut el.

ogli dzsí 2018.04.23. 20:08:26

@GNDL: S a kutya sem szavazott a fékekre és ellensúlyokra 2 hete SE

GNDL 2018.04.23. 20:10:06

@ogli dzsí: Nem tudom, te említetted, én nem tudok rajtad segíteni hogy mire gondolhattál... meg egyébként sem tudnék fideszes fejjel gondolkozni, ahhoz a kognitív képességeim igen nagy részét kéne elveszítenem valamilyen baleset vagy betegség miatt bekövetkezett agysérülésben... :)

ogli dzsí 2018.04.23. 20:11:08

@GNDL: 90ig meg 100%-hoz csak a komcsi propaganda jutott el, mégse hitte el senki

GNDL 2018.04.23. 20:11:42

@ogli dzsí: Sajnálatos módon márpedig a fékek és ellensúlyok jelentik a demokrácia egyik alapját... a fideszes elvtársak szoktak tiltakozni hogy ez nem diktatúra hanem demokrácia, szóval akkor ezt velük kéne megbeszélned hogy de, szerinted ez már diktatúra. Egyébként akkor meg ez lesz valószínűleg az egyetlen amiben egyet fogunk érteni. :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 20:11:46

@GNDL: A kettőnek semmi köze egymáshoz! A Bokros csomagban nem volt olyan, hogy "mostantól *ő* lesz a *valami* elnöke". Az Alaptörvénnyel nem lehet "pártosítani" az intézményeket.

ogli dzsí 2018.04.23. 20:12:05

@GNDL: A ballipsik nem tudnak a választók fejével gondolkodni, az tény.

Ezért hajtogatják 3 giga bukás után is ugyanazokat a marhaságokat-

GNDL 2018.04.23. 20:12:27

@King of Shadows: De fogadni merek rá igen nagy tétekben hogy nem néztél utána, ahogyan javasoltam... mondd, nektek miért esik ennyire nehezetekre önállóan tájékozódni?

Sir Galahad 2018.04.23. 20:13:11

@GNDL: A kormánytól független tévéket is lehet látni mindenütt. Akinek meg nincs pénze tévézni, az az állami adókat sem nézi. És nem netezik, újságot se vesz. Az ingyenes újságot meg nem olvassa senki.

GNDL 2018.04.23. 20:14:50

@ogli dzsí: Ez már csak a szánalmas óvodás szintű trollkodás kategória a részedről, és felhívnám a figyelmed hogy még nem kértél tőlem bocsánatot hogy ne hozz szégyent anyádra, másrészről fent írtam nem keveset amiből neked gyakorlatilag még semmit nem sikerült megcáfolnod... csak szólok, hogy kezdesz egy egészen alpári vonalat képviselni... tudod, olyan jellemző iskolázatlan tuskó fideszest... :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 20:15:25

@GNDL: És a Great Firewall of Zorbahn korlátozza a netelérést is? Mert internet mindenhol van, és most már a legolcsóbb okostelefonok is tudnak böngészni.

GNDL 2018.04.23. 20:16:25

@Sir Galahad: Te magyarázkodsz, én pedig tényeket említettem fentebb. Most az jönne, hogy nem magyarázkodsz hanem próbálsz szintén tényekkel érvelni... menni fog?

ogli dzsí 2018.04.23. 20:18:06

@GNDL: Nekem tökéletes ez így hogy a lippsi "értelmiség"-nek fogalma sincs miért kapnak ki újra és újra a patástól

nekem nem hiányoznak

GNDL 2018.04.23. 20:20:12

@King of Shadows: „most már a legolcsóbb okostelefonok is tudnak böngészni”

200+ ezer ember keres havi 52 ezer forintot közmunkásként. A lakosság fele létminimum alatt keres, nagyon legfeljebb 80 ezer forintot havonta. Nem említve a kisnyugdíjasokat, havi 40-60 ezer forintból tengődnek.

Ki sem tudják mondani azt a szót hogy „okostelefon”...

Most komolyan, pontosan ti vagytok a legjobb példa a fenti állításokra, hogy nem csak a csórók képtelenek önállóan tájékozódni, de azok is mint ti akik elméletileg ott dőzsölnek az internet előtt... :D

GNDL 2018.04.23. 20:21:22

@ogli dzsí: De én fentebb leírtam hogy mi Orbán „titka”, sőt, azt is említettem hogy 2014-ben a 2010-es szabályok szerint Orbánék már elveszítették a választásokat... tehát negyedik éve kormányon sem szabadna lenniük elvtársaidnak, de hát az a fránya önkényuralom... ebben az előbb még egyetértettünk... :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 20:23:13

@GNDL: Aha... Akkor, hogy nézik az M1-et egész nap? Pedállal hajtják a TV-t? És ha már TV, az honnan van? Lopták?

ogli dzsí 2018.04.23. 20:24:04

@GNDL: Te ugyanazokat a hülyeségeket írtad le amit a ballipsik a 3 bukta után.

Orbánahibás. Ez tökéletes, sose változzatok, s az eredmény se fog.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 20:27:42

@GNDL: Annyi különbség van, hogy Magyarország lett a Magyar Köztársaság helyett, belekerült a bevezető szöveg, meg a Forint. Ja, meg a házasság definíciója. Na és?

GNDL 2018.04.23. 20:32:34

@King of Shadows: Akkor nézzük más szempontból: miért nem olvasol utána annak amit írtam? Mi akadályoz téged személy szerint az önálló tájékozódásban?

ogli dzsí 2018.04.23. 20:38:32

@GNDL: Tehát a legcsóróbbak is a gazdagok pártjára szavaztak?

Ez sokat elmond a maszopról.

GNDL 2018.04.23. 20:38:40

@Sir Galahad: Tények:

- A Fidesznek 95%-os média elérése van országos szinten.
- 1.5-2 millió ember él Magyarországon akikhez _kizárólag_ csak ez a fideszes agitprop jut el.

Nem, te csak magyarázkodsz...

Komolyan nem értem, hány éves vagy? 12? :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 20:45:10

@GNDL: Az, hogy nem nyögöd ki, pontosan mi bajod van! Itt van mindjárt az államfő:

"Köztársasági elnökké megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte.

A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani."

Ez mitől "Fideszesítés"? Mondjuk Karigeri nem lehet államfő? (Ha van már 35.) Én nem lehetek mert hiányzik két év, de utána akár lehetnék én is, pedig nem vagyok tagja a Fidesznek.

Ahogy egy olyan települést sem tudsz mondani, ahol csak a "kormánypropaganda" van! Csak általánosságban utalgatsz rá, hogy ennyi, meg annyi, de meg nem mondanád, hogy MELYIK TELEPÜLÉS AZ!

Sir Galahad 2018.04.23. 20:50:11

@GNDL: A független médiák ugyanúgy elérhetőek szerte az országban, mint az államiak. Ez egy tény, nem is cáfoltad, nehéz is volna. Innentől amivel próbálkozol,az mellébeszélés.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.23. 21:04:08

@GNDL: az elektronikusan tarolt adatokat csak ugy lehetne meghamisitani, ha a beszkennelt jegyzokonyveket is meghamisitjak. a beszkennelt jegyzokonyveket csak ugy lehet meghamisitani, ha az osszes eredeti peldanyt meghamisitjak, plusz ezekrol az eredetikrol keszult osszes masolatot is. az ellenzeki delegalt nelkuli szavazokorokben nem mutathato ki statisztikai elteres az ellenzeki delegaltak altal felugyeltekhez kepest. stb, leirtak mar sokszor.
ha kihagynad a sok ostobasagot, hitelesebb lenne a maradek. persze akkor nem sokkal tobb maradna annal, hogy tobben szavaztak a fidesz ellen, mint rajuk es kulonben is a bunko videki parasztok voltak. ez is valami nem?

GNDL 2018.04.23. 21:12:36

@King of Shadows: „Az, hogy nem nyögöd ki, pontosan mi bajod van”

Legnagyobb szerencsétlenségedre „kinyögtem”, hogy mi a problémám a fideszes alaptörvénnyel (azon kívül hogy teljesen illegitim), ott van fentebb az összes véleményem, nyugodtan visszaolvashatsz, vállalom az összeset. :)

Ennél többet nem segíthetek, pont egy olyan poszt alatt ami arról szól hogy miért nem tájékozódnak, vagy miért nem képesek önállóan tájékozódni a választópolgárok... :)

„általánosságban utalgatsz rá, hogy ennyi, meg annyi”

Nem általánosságban, ismétlem még egyszer egészen konkrét tényeket írok... veled ellentétben.

GNDL 2018.04.23. 21:15:10

@Sir Galahad: Médium az egyes száma ennek a dolognak, a többes száma médiumok vagy csak egyszerűen média... ha megpróbáltál volna tájékozódni a témában akkor nem követed el ezt az elképesztően óvodás szintű hibát.

Mellébeszélés, mi?! :D Holott azt sem tudod miről van szó... nézz utána akkor a média elérés fogalmának, bár már lemondtam róla hogy veled előrébb jutunk „kulturált vita” keretei közt... te is mint az összes barátnőd csak trollkodni vagy itt.

Laikus Érdeklődő 2018.04.23. 21:17:16

@PeterI: Elég szomorú, hogy egy libertárius világnézetű ( kapitalizmus.hvg.hu ) szerző hivatalos kritika nélkül rendszeresen publikálhat egy LMP-s blogon. Remélem ez csak valami "ismerd meg az ellenséged" trükk.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 21:21:24

@GNDL: "azon kívül hogy teljesen illegitim"

Remélem nem vagy jogász!

A Fidesz a régi választási rendszerben kapott kétharmadot, ami lehetővé tette, hogy új alkotmányt fogadjon el. Ha az Alaptörvény illegitim, a régi választási rendszer is az, mert az tette lehetővé, hogy egyáltalán legyen Alaptörvény! Akkor meg '90 óta minden magyar kormány illegitim volt. Akkor meg nem vagyunk tagjai az Uniónak (sem)! Se az ESA-nak, se a Schengennek, se a...

Ha meg csak az alaptörvény illegitim, akkor a horvátok nem tagjai az Uniónak, mi meg az ESA-nak. Meg egy raklap nemzetközi szerződés is illegitim, mert egy illegitim kormány fogadta el őket!

Olyan erőkkel játszol, amikről fogalmad sincs!

GNDL 2018.04.23. 21:23:23

@droid_: „ha a beszkennelt jegyzokonyveket is meghamisitjak”

Erre több konkrét példa van, a beszkennelt jegyzőkönyvek 4%-a konkrétan használhatatlan, és már itt akár százezres nagyságrendű szavazatokról van szó.

Egyébként meg nem csak az elektronikusan tárolt adatokról van szó, mert eddig még a logfájlokat sem tekinthette át senki (kaptak egy órát hogy felkészüljenek egy több napos munkára amire ugyancsak pár órájuk maradt), de több száz esetben maguk a használható jegyzőkönyvek nem azokat az adatokat tükrözik amelyek végül megjelentek nagy nehezen a valasztas.hu oldalon.

„ellenzeki delegalt nelkuli szavazokorokben nem mutathato ki statisztikai elteres az ellenzeki delegaltak altal felugyeltekhez kepest”

Pont itt mutatható ki olyasféle eltérés, hogy például ellenzéki egyéni jelöltek kaptak 40-400 szavazatot, de ezek a listás szavazatokban meg sem jelentek, konkrétan 0 szavazatok jöttek ki több helyen is... igen kicsi ennek a valószínűsége, hogy itt is több százas nagyságrendben (szavazókörökről van szó, tehát itt százezres nagyságrendű szavazatokról) így szavaztak állampolgárok: egyéniben ellenzék, listán Fidesz.

„kihagynad a sok ostobasagot, hitelesebb lenne a maradek”

Ez meg már olyan igazi fideszes „vitakultúra”, nem is voltak érvek és jön a sértegetés... ennyire parasztok nem lehettek, komolyan mondom. És akkor te tiltakozol az ellen hogy minden fideszes műveletlen suttyó paraszt, hát nézd már végig mit műveltek csak itt ezen a fórumon...

GNDL 2018.04.23. 21:25:34

@King of Shadows: „ ami lehetővé tette, hogy új alkotmányt fogadjon el”

Nem tette lehetővé. És akkor itt visszakanyarodnék oda, hogy továbbra sem néztél utána annak amit fent említettem kifogásként, különben nem említenél ilyen butaságokat...

„Olyan erőkkel játszol, amikről fogalmad sincs! ”

Jedi erők? Kemtrél? Vagy mire gondolsz? :D

Tőled kérdeztem, hogy hány éves is vagy? Már a 12-ről lemondtam, közelítünk a 8-hoz...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.23. 21:31:41

@GNDL: akkor legyel szives belinkelni nehanyat azokbol a szavazokorokbol, ahol a valasztasi eredmenyek nem egyeznek a beszkennelt jegyzokonyvekkel. ez nyilvan egeszen konnyu feladat lesz..
majdnem azt irtam, hogy a tobbit majd utana sorra vesszuk, de a logfajlok felnevettem. mit akarsz kinyomozni a logfajlokbol? a jegyzokonyveket kell osszevetni a kozzetett eredmenyekkel, ha volt barmi csalas az informatikai rendszerben, az ott egybol latszik. ezert lenne tokhulyeseg igy csalni, ezert nem ertem, miert egeti magat ezzel meg miniszterelnok-jelolt is (blog.hu-s kommenteloknek szabad).
az indexen is kozzetett diagrammokat kikeressem neked, vagy megtalalod?

GNDL 2018.04.23. 21:34:35

@King of Shadows: „ami lehetővé tette, hogy új alkotmányt fogadjon el”

Ja, még annyit segítségképp ehhez az idézett dologhoz (tudom, tudom, továbbra sem fogsz utána olvasni, rólad szól a fenti poszt, de mindegy), hogy az MSZP-SZDSZ-nek is kétharmados törvényhozói többsége volt 94-98 között... kicsit utána kéne annak is nézned, hogy miért nem mentek bele egy olyan „alkotmányreformba” mint a fideszes elvtársak 2010 után. Pedig szerinted megtehették volna, mert megvolt a többségük, sőt, hát ők a „büdöskömcsik” akik kíméletlenül kicsinálják az országot, nem igaz?! :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 21:39:46

@GNDL: "Nem tette lehetővé."

Akkor korábban, hogy tudta módosítani a parlament? Mert korábban is hozzányúltak egy párszor! Akkor azt sem tette lehetővé, tehát '98 óta biztosan nincs kormányunk.

"Jedi erők? Kemtrél? Vagy mire gondolsz? :D"

Arra, hogy egy illegitim kormány nem írhat alá a nevünkben nemzetközi egyezményeket. Szerinted egy illegitim kormány engedte be a horvátokat az Unióba, és az vitt be minket az ESA-ba is. Akkor viszont őket az EU-ból, minket meg az ESA-ból kell kirakni. Ha Románia és Bulgária csatlakozik a Schengenhez, őket is ki kell majd dobni onnan, mert egy tagország (mi) nem engedte be őket. Csak így, kezdetnek. Ja, meg a Fiscal Compact se érvényes ránk.

"Tőled kérdeztem, hogy hány éves is vagy?"

Nem tőlem, de 33.

GNDL 2018.04.23. 21:43:17

@droid_: „legyel szives belinkelni nehanyat azokbol a szavazokorokbol”

A 4% konkrétan olvashatatlan jegyzőkönyv a több mint 10 ezer szavazókörből több mint 400 linket érne. :) Inkább ajánlanék neked olyanokat akik ezt már megtették, tehát szúrópróba-szerűen dolgoztak a jegyzőkönyvekkel: hirtv.hu/egyenesen/vizsgalat-2459719

Egyébként meg több egymástól független (ellenzékiek és civilek) vizsgálat is százszámra találtak anomáliákat, konkrétan 180 esetben olyat amikor szavazat újraszámlálást/új választást kezdeményeztek... persze a fideszes NVB mindet elsikálta... eddig.

„mit akarsz kinyomozni a logfajlokbol?”

Gyakorlatilag mindent kéne tudni, erre szolgálnak a logfájlok.

Ki-mikor-milyen adatot tett közzé, milyen hozzáférésről/IP címről, vagy ki-mikor-mit módosított a rendszeren, bármilyen adminisztrátori hozzáféréssel... ugye arról van szó, hogy még a választási informatikát is államosította a Fidesz az EU-s források elosztására szolgáló informatikával együtt, amely utóbbinak egyébként elég kalandos a története: index.hu/gazdasag/2014/03/03/az_allammal_uzletelt_masnap_meghalt/

Vedd már észre, rólatok szól a fenti poszt. :D Ha a vidéki iskolázatlan paraszt a zsákfaluban képtelen önálló tájékozódásra, akkor tényleg, tőletek akik legalább egy böngészőt alapfokú felhasználói szinten képesek kezelni kissé többet várna az ember... :)

Sir Galahad 2018.04.23. 21:43:24

@GNDL: Amikor elfogynak az érvek, általában jön a személyeskedés vagy a nyelvtannáciskodás. A kettőt együtt kevesen csinálják, gratulálok :)

GNDL 2018.04.23. 21:44:35

@King of Shadows: „Akkor korábban, hogy tudta módosítani a parlament?”

Amíg nem nézel utána sose tudod meg. :)

„Nem tőlem, de 33.”

Nem az IQ-dra voltam kíváncsi hanem az életkorodra... de mindegy már...

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 21:45:25

@GNDL: "Pedig szerinted megtehették volna, mert megvolt a többségük"

Meg hát! Az is teljesen legitim lett volna, ahogy az is az volt, hogy átírták az önkormányzati választási rendszert.

Horn akár hetente cserélgethette volna az alkotmányokat, és még az is rendben lett volna jogilag. Nézett volna mindenki, de attól még jogilag OK.

GNDL 2018.04.23. 21:45:50

@Sir Galahad: Az érveimmel nem tudtál mit kezdeni fentebb pedig volt belőlük pár tucat.. gondoltam ha már csak trollkodni vagy itt akkor rávilágítok mennyire vagy egyébként képben a témában. Semennyire, ezek szerint.

GNDL 2018.04.23. 21:47:33

@King of Shadows: Haver, itt ezen a ponton már tökre bukóban vagy, csak szólok.. :) Egyetlen érvemet nem vagy képes cáfolni, csak magyarázkodsz meg jól láthatóan már eléggé frusztrált vagy...

Mindenesetre ismétlem, tényleg káprázatos amit műveltek, pont egy ilyen poszt alatt ami rólatok szól... :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 22:13:11

@GNDL: "Az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges."

Ez a '09-esből van, és ezt vette át a Fidesz. Akkor mi az illegitim?

GNDL 2018.04.23. 22:22:27

@King of Shadows: Dolgozz még rajta... annyit segítek mert látom kicsit elkezdtél dolgozni rajta, és tájékozódsz magadtól, hogy a kormány feladatai és hatásköre környékén keresgélj...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.23. 22:32:17

@GNDL: koszi a linket, arra gondoltam, hogy biztos tudsz sajat kutfobol is mutatni parat. de tanulsagos volt, 1. kifogas: negyszazakarhanybol 13 ervenytelen az gyanusan sok, 2. kifogas: javitas van a jegyzokonyvon (alairva, lepecsetelve), 3. kifogas: tul sokat kapott a fidesz. ezeket birta bemutatni a dk-s szakerto ur. ezenkivul szerinte fekete lapok vannak beszkennelve, ilyet nem lattunk, es nem ilyen volt a kozhangulat. ez komoly? ja el ne felejtsem, egyetlen esetet sem emlit vagy mutat be, amikor a jegyzokonyvek tartalma elterne a kozzetett eredmenytol. ha lenne ilyen, egesz estes musort adtak volna rola a hirteven ezzel a faszival. eppen ezert teljesen ertelmetlen logfajlokat kutatni, ahogy ezt mar probaltam elmagyarazni. de aki nem akarja megerteni annak minek.

de ami a legkomolyabb tanulsag. a valasztasi szakerto ur es a musorvezeto egyutt sem tudtak ertelmezni a partlistas jegyzokonyvet. pedig ezert mentek oda! ketten egyutt nem jottek ra, hogy az ervenyes szavazatok = ervenyes partlistas szavazatok + ervenyes nemzetisegi szavazatok. ehelyett jelentosegteljesen bologat az ember, hogy ugye? ezert kell ujraszamolni. de ha tippelnem kene hogy tenyleg ennyire fogalmatlan az ember vagy csak a nezot probaljak annak nezni, nem biztos hogy az elobbire tennek.
de a feri is pont ezert jelentette be, hogy ok aztan mindent megtamadnak. mert igy volt biztos hogy elkuldik oket a hulyesegukkel, es akkor tadam, lehet horogni hogy diktatura. cirkusz.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.23. 22:54:57

@GNDL: Ha erre gondolsz

"Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges."

ezt tudtam, hogy ott volt. Ha ezzel kezded, rögtön meg is mondtam volna, hogy ezt el lehetett törölni a kétharmaddal. A Fidesz el is törölte, és egyik ellenzéki párt se akadt ki miatta. Csak akkor morogtak, amikor már ténylegesen készült az új alkotmány.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.23. 23:08:40

varom a konkret peldakat, ahol a jegyzokonyv nem egyezik a kozzetett szavazokori eredmennyel, es ami igy indokolna a logfajlok bogaraszasat. amig ilyet nem latok, fenntartom hogy ez csak a csalodott valasztoknak szolo kotelezo cirkusz es a fenti bo lere eresztett hozzaszolas hitelesebb lenne a sok ostobasag nelkul, akkor is ha cserebe sertodotten leparasztoznak.

GNDL 2018.04.23. 23:14:55

@droid_: „arra gondoltam, hogy biztos tudsz sajat kutfobol is mutatni parat”

Igen, a fickó nyilatkozatát aki konkrétan több ezer jegyzőkönyvet nézett át a csapatával nem saját kútfőből idéztem neked hanem ideszólt nekem Soros, hogy ezt idézd be annak a fideszes trollnak akivel nem lehet tényszerű érveken és ellenérveken alapuló kulturált vitát folytatni, attól majd észhez tér a parasztja... sajna megint rossz lóra tett Gyuri bácsi, mint 89-90-ben a Fidesszel... :)

Pont arról van szó, hogy ha képes vagy önálló tájékozódásra, képes vagy kritikus gondolkozásra, és nem minden esetben adsz hitelt annak a tömény sok lófasz propagandának amit a fideszes média zúdít a nyakadba, akkor miért hiszel továbbra is nekik, miért nem nézel utána a valódi történéseknek és mondjuk azok mozgató rugóinak? Tudod, pont ez jelenti egy civilizált demokratikus társadalom alapját... hogy többségben vannak azok akik erre képesek...

A barátnőid szerint itt fentebb szabad a sajtó és független valamint plurális a médiapiac, akkor miért nem találtál te a kérdéseidre megfelelő válaszokat nagyjából 5-10 másodperces kereséssel a Zinterneten? Mert egyébként ebben igazuk van, hogy 5-10 másodperc alatt lehet az interneten a fideszes választási csalásokkal kapcsolatban elég gazdag dokumentációt fellelni... bár sajnos csak a maradék 5%-nyi független sajtó képes ezek feltárására és hírközlésére... de ennek ellenére ráadásul hiteles forrásokból is van rá találat, nem pont olyasféle kamu oldalakról amelyek azt hirdetik hogy Bécs elesett a migránsok terhe alatt. :D

„egyetlen esetet sem emlit vagy mutat be, amikor a jegyzokonyvek tartalma elterne a kozzetett eredmenytol”

De, egyébként máshol is említi nem csak a HírTV-ben számolt be a kutatásainak eredményeiről, a Jobbik és az MKKP kizárólag a saját szempontjukból áttekintve a rendelkezésre álló adatokat több száz ilyet talált... több százat, szavazókörönként, tehát ahogyan említettem csak ezek az „elszámolások” akár százezres nagyságrendben érinthetnek ellenzéki szavazatokat.

És akkor ugye a Célpont ugyancsak a választási csalásokról szóló igen korrekt dokumentációját nem is említve, itt rejtett kamerákkal rögzítettek a beépülő újságírók mindent: www.youtube.com/watch?v=4AWQTyTd1rY Erre mondják hogy oops... :)

„ha lenne ilyen, egesz estes musort adtak volna rola a hirteven ezzel a faszival”

Nem csak ezzel, de napokig adták a fideszes választási csalásokról szóló infókat a viccválasztás után. Gondolom elfelejtettél átkapcsolni az egypercesekről, nem?! :D

„eppen ezert teljesen ertelmetlen logfajlokat kutatni”

Kibaszottul nem értelmetlen, mert bár eddig nem említettem de most egy informatikussal beszélsz aki teljes mértékben tisztában van azzal hogy a logfájlok/logbejegyzések elsősorban pont az ügyfél érdekeit szolgálják, aki bármiféle - mondjuk fogyasztóvédelmi - támadások ellen csak ezzel tudja a saját igazát bizonyítani, akár bíróság előtt is, tehát ha semmi nem működik az informatikai rendszeredben, legalább a logoknak rendben kell lenniük mert azok téged védenek. Ebből kifolyólag pedig szakmai szemmel csak annyit mondhatok, hogy mivel pont a logfájlokkal is trükköznek a fideszes elvtársak, ez a választás informatikai szempontból _is_ szinte a legelejétől volt elcsalva és még talán ma is manipulálják az adatokat...

„ha tippelnem kene hogy tenyleg ennyire fogalmatlan az ember vagy csak a nezot probaljak annak nezni, nem biztos hogy az elobbire tennek”

Ha te voltál a „néző” akkor az eddigi véleményeid alapján azért ne tedd olyan magasra a lécet... :)

Nézd, töki, így is lehet választásokat „nyerni” ahogy elvtársaid csinálják... csak ezzel az a baj hogy ha már csak a választási csalásokban bízhattok, akkor ennyi volt... akkor rég megbuktatok, tulajdonképpen idő kérdése hogy mikor lesztek kibaszva a pozícióitokból. És mivel elzártok vagy korlátoztok minden demokratikus lehetőséget arra hogy Moszkvába legyetek hazazavarba, ahová tartoztok, így számítanotok kell rá hogy egyrészt mindenképp le lesztek váltva ha túlfeszítitek a húrt, másrészt nem demokratikus eszközökkel lesztek leváltva... ezt értsd ahogy akarod, de annyit mondok csak hogy 56-ba még számíthattatok orosz barátaitok tankjaira... ma már NATO tag Magyarország, így mindenképp magatokra vagytok utalva.

Szóval további jó szórakozást, majd ha eljön az ideje emlékezz arra hogy valaki szólt nektek, hogy kéne egy határnak lennie az elmebeteg őrületetekben... :)

GNDL 2018.04.23. 23:16:29

@King of Shadows: Nem erre gondoltam... de baszki, kezdelek megkedvelni... :) Már magasan te vagy az egyik legrátermettebb fideszes szavazó... kár, hogy valószínűleg te vagy az egyetlen. :D

GNDL 2018.04.23. 23:20:58

@droid_: „amig ilyet nem latok”

Helyesbítek: amíg ilyet képtelen vagy önmagadtól megtalálni. :)

„enti bo lere eresztett hozzaszolas hitelesebb lenne a sok ostobasag nelkul, akkor is ha cserebe sertodotten leparasztoznak”

Sajnálom hogy ennyire megszaladnak az ujjaim, bár tisztában vagyok vele hogy titeket fideszes szavazókat egyetlen szavas választási programokra hitelesítettek... vagyis bocs, idén már egyetlen szó sem volt a választási program. Valljuk meg őszintén, azért az elvtársaitok elég jól ismernek titeket, gondolom tisztában voltak vele hogy még azt az egyetlen szót sem tudnátok elolvasni/megérteni. :)

A parasztozást meg ne sértésnek vedd, ez úgy látszik tény... és próbáld a szó legpejoratívabb értelmében magadra venni. Tényleg ennyire imbecillis szemét vagytok, a társadalom valóban legeslegalja. :) Mondtam, olvasd végig a hozzászólásokat, hogy mit műveltek itt fentebb... (bár ennyit tudom hogy nem tudtok olvasni, de mindegy, ilyenkor magamat is próbálom bebiztosítani:)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.24. 00:40:08

@GNDL: koszi a videot, de ebben sem volt egyetlen szavazokor sem megnevezve, ahol ne stimmelne a jegyzokonyv es a valasztasi eredmeny. azt irtad tobb szaz ilyen van. a dk-s faszi sem mutatott egyetlen egyet sem, pedig vitt magaval masolatokat is, konkret valasztokorokbol, amiket barki ellenorizhet. ja, pont nem errol. fent van a valasztas.hu-n az osszes, megsem adsz egyetlen hivatkozast sem. miert? mert nem tudsz. mert te sem neztel utana, csak elhitted amit a teveben mondtak es amit a blogokon irkalnak.

ha nincs hiba, aminek az okat kene keresni, akkor logfajlokat olvasgatni csak potcselekves. ha nem stimmelne a valasztokorokben jegyzokonyben rogzitett es a kozzetett eredmeny, akkor lehetne nyomozni, hogy ki es mikor nyult bele, hol keletkezett az elteres, es felelossegre lehetne vonni azt, akinek koze volt hozza. erted ezt? ha tudom mi a hiba, akkor meg tudom nezni az okat (szerencses esetben, de erre egyaltalan nincs garancia). ha nem tudok hibarol, akkor is turom a logokat hatha lesz benne valami? neked mint informatikus ilyesmiert fizetnek? hol a hiba, amit ki kell nyomozni a logokbol?

vekkertor 2018.04.24. 01:14:20

Az LMP hívek vajon miért hiszik el, hogy egy 5-6%-os párt egyedül kormányt tud váltani valaha is? Pedig már 3x is megpróbálták, sose sikerült még az MSZP-t se lenyomni, nemhogy a Fideszt.

Teljesen nyilvánvaló volt a legelső perctől kezdve, hogy az LMP a kompromisszumképtelen politikájával a Fideszt fogja újra győzelemre segíteni, mivel még koordinációra is képtelenek voltak, így a kétharmad is várható volt. Csak informálódni kellett volna a realitásokról, ahogy a posztoló is írja, az LMP hívei mégse tették meg.

Mégis, az LMP megmondó emberei és elvakult hívei még mindig nem látják be, hogy ezt ők cseszték el, hárítanak, terelnek, magyarázkodnak, bármit inkább mint beismerni a saját felelősségüket. Sőt az Ungár gyerek már egyenesen odáig megy, hogy a koordinációt hibáztatja a kétharmadért, miközben a választóköri eredményekből világosan látszik, hogy ponthogy több koordinációval simán elkerülhető lett volna a kétharmad, ha pedig senki nem lépett volna vissza senki javára, akkor az LMP-nek egyetlen árva egyéni győzelme se lett volna.

Az a helyzet, hogy az LMP-sek pont úgy hazudják le a csillagokat az égről mint a Fidesz, pont úgy hozzák létre a valóságtól elszakadt kis univerzumukat és pont úgy terelgetik benne az agymosott híveiket, akik pont ugyanúgy nem hajlandóak tudomást venni a való világ realitásairól.

Szóval ez a poszt nyugodtan szólhatna az "összefogás nélkül is győzünk" ígéretét benyelő LMP tagokról és hívekről, ők is pont annyira informálódtak mint a Fideszes társaik.

Már lehet is készülni a 22-es bukásra, írjátok meg a magyarázkodásaitokat előre, így akkor már nem kell dolgozni.

Zoltan Hazafi 2018.04.24. 01:48:15

@arabok balrol: Te hol élsz? Nem Magyarországon, az biztos...

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.24. 08:06:42

@Tom-Tom90: Erre a problémára egyedül Magyarország nem képes választ adni. Ez összeurópai sőt globális gond. Ha majd nem kezdenek minden héten háborút valahol a világban akkor majd kevesebb lesz a menekült is. És akkor lehetne prevenciót alkalmazni azaz megelőzni a vándorlást és segíteni őket úgy hogy az hatásos legyen

töpöte 2018.04.24. 08:11:15

Ezt a cikket is kár volt megírni. Semmit, de semmit nem tett hozzá az eddigi szólamokhoz.
Próbálja "szaknyelven " bemagyarázni , hogy a bunkó vidékiek , akik nem is ismernek migránsokat , megnyerték a Fidesznek bla, bla, bla.
Az fel sem merült , hogy a családok múltjában , emlékeiben (tudattalanjában ) van tapasztalat a lakosságcseréről, sváb, csángó, tót stb emberek " kényszer migrációjáról " . A szocializáció nyomai sokkal lényegesebbek, mint a " többoldalu információ hasznának vagy költségének " ( brrr ) mérlegelése.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.24. 10:03:53

a "bár eddig nem említettem de most egy informatikussal beszélsz" pedig ugyanolyan sulytalan toltelekszoveg, mint a haza lesztek zavarva moszkvaba es tarsai. gondolom ez kellett volna megalapozza azt a megkerdojelezhetetlen felsobbrenduseget, amivel "szakmai szemmel" kinyilatkoztathatod, hogy trukkoztek a logokkal, anelkul hogy tudnad mirol beszelsz. csakhogy ez nem mukodik, az informatikus nem felisten, csak olyan terulettel foglalkozik, ami az emberek egy reszenek varazslatnak tunik. de arra pl minimum eleg kellene legyen a szakmai ralatasa, hogy megertse amikor elmondjak neki, hogy a valasztas.hu weboldal nem az adatok forrasa, hanem egy megjelenitesi modja. amire a vesztes ellenzeki megmondoemberek es pl az idecitalt dk-s szakerto ur - valoszinuleg szandekosan - keptelen volt.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2018.04.24. 10:47:48

@GNDL: Akkor az "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására"? Mert ha nem arra, akkor fogalmam sincs, hogy mire.

Végig azt feltételeztem, hogy erről volt szó:
"védi az alkotmányos rendet, védi és biztosítja a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek jogait;"

de azt nem akartam felhozni, mert azt nem sértette egyik kormány sem. L'Qró sem '06-ban.

Sosem szavaztam senkire - most sem - szóval szavazó biztos nem vagyok. (Gondolom most figyelmeztetni fogsz, hogy az e miatti megtorlash nem lesz civilizált, és Lord Zorbán elégtételt fog venni. Erkölcsi, jogi és fizikai értelemben is.) :D
süti beállítások módosítása