A valódi viták otthona

Reflektor

Így hamisít hírt Gyurcsány lapja

2018. október 30. - Tálos Lőrinc

44816796_1178044645705705_4013934374503317504_n.jpgGyurcsány Ferenc közszereplő kiállt a hajléktalanok mellett, a maga sajátos módján. Akcióját többféle kritika érte, ki demagógnak nevezte, kinek tartalmi kifogása volt ellene. Utóbbiak közé tartozott Jámbor András, a Mérce főszerkesztője, aki nyilvános ámde nem hivatalos facebook-profilján kifogásolta a volt miniszterelnök szóhasználatát, illetve azt, hogy a függő beszédben elhangzottaknak lényegében nem mondott ellent. A DK-s propaganda persze azonnal lecsapott rá, álhírgyártást kiáltott, csak éppen úgy, hogy éppen maga gyártott álhírt.

Első fejezet, amelyben Gyurcsány Ferenc magára irányítja a figyelmet

A volt miniszterelnök és a DK parlamenti frakciója a parlament lépcsőjén tiltakozott a hajléktalanság kriminalizálása ellen. Ezzel önmagában semmi gond nem lenne, ahogy azzal sem, ha akcióját vagy annak módját valaki nagy nyilvánosság előtt kifogásolja. Gyurcsány Ferenc közszereplő, bírnia kell a kritikát, lehet, hogy bírja is, sőt lepereg róla, híveit viszont nem ilyen fából faragták, ők mélységesen fel tudnak háborodni, ha a vezérüket és imádatuk tárgyát nem az őszinte áhítat hangján említik. Kritika ugyanis több irányból is felmerült. Szily László, a 444.hu újságírója például egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Csakhogy olyan ez a DK-s tiltakozás, mint a rühes ló: távolról jól néz ki, de ha közelebb mész és kicsit megvakargatod, menten elhányod magad.„ Érvelése szerint a stadionok és a templomok megnyitása nettó demagógia, Gyurcsány tulajdonképpen olcsó kampányeszközt csinál az erőszakszervezetekkel fenyegetett hajléktalanokból, hiszen sem a stadionok, sem a templomok nem emberek tartós lakhatására lettek tervezve – szemben például az úgy nevezett lakásokkal, melyekből több áll üresen, például DK-s vezetésű önkormányzatok tulajdonában is –, Gyurcsány gyakorlatilag ellenségeket nevez meg, ami a kormányig még rendben is van, az egyházak esetében viszont ellentmond az állam és az egyház szétválasztásának. Levezetése itt olvasható el teljes egészében.

Második fejezet, amelyben a DK kommunikációs teamje nekitámad egy újságírónak a véleménye miatt

Máshonnan közelített Jámbor András újságíró, a Mérce főszerkesztője. A „förtelmes” és az „elárasztották” kifejezéseket kifogásolta, amelyeket Gyurcsány – igaz, függő beszédben – a DK facebook oldalán elérhető videóban használt a hajléktalanokra. Erre a Demokratikus Koalíció kommunikációs teamje* támadást intézett az újságíró ellen, amelyben hírhamisítással vádolták meg. A Nyugati Fény szerint Gyurcsány „pont az ellenkezőjét állította az ominózus videóban”. Csakhogy Jámbor – ahogy a kommentfolyamból ki is derül – nem állította, hogy Gyurcsány nem függő beszédben használta az említett szavakat, kritikáját is e szerint fogalmazta meg, azaz a Nyugati Fény csúsztat, el is mondjuk miért. (Vigyázat, szövegértési gyakorlat következik!) Idézzük először Gyurcsány szavait: Olyanok is, akik elmondták, hogy valami egészen drámai és förtelmes látvány és tapasztalat volt, amikor aluljárókban nem lehetett közlekedni, és gondot, bajt, konfliktust láttak, mert elárasztották Budapest aluljáróját a hajléktalanok. Meghallgattuk őket és érteni akartuk őket. De nekik is azt mondtuk: a hajléktalanoknak utat nyitni, életet teremteni nem rendőrökkel, hanem több odafigyeléssel, értéssel, szociális támogatással kell.” Tehát: 1, igaz, hogy Gyurcsány idézett egy vagy több állítólagos választót 2, de az is, hogy érdemben nem szállt vitába az állításaikkal, mindössze a kormány által választott eszközt kifogásolta, miközben elmagyarázta nekik, hogy miért és mi ellen demonstrál. Jámbor András pedig pont ezt kifogásolta. Ezeket a szavakat ugyanis nem nehéz úgy értelmezni, hogy Gyurcsány Ferenc úgy támadja a kormányt, hogy közben nem kívánja elriasztani azokat a választókat, akik szerint „a hajléktalanok förtelmes látványt” nyújtanak. Gyurcsány tehát ezúttal azt mondja, hogy „nem szégyen egyetérteni” a kormány egyes céljaival, létezhet harmadik álláspont is, nem csak a fekete, meg a fehér, nem ördögtől való azt mondani, hogy „a céllal egyetértünk, a módszerekkel nem”. Ennek a hozzáállásnak, politikai üzenetnek a kritikája nem hírhamisítás, hanem vélemény. Hírhamisítás viszont azt állítani, hogy Jámbor szándékosan elhallgatta, hogy Gyurcsány Ferenc függő beszédben használta a „förtelmes” kifejezést és nem eleve az idézett gondolatokra adott válaszokból kiolvasható egyrészt-másrészt kommunikáció ellen emelte volna fel a hangját.

mandula.JPG

Harmadik fejezet, amelyből kiderül, hogy a hírhamisító vádol hírhamisítással

Az LMP volt alkalmazottja pont ellenkező értelműre manipulálta Gyurcsány szavait” – írja már a leadben Mandula Viktor, mintha Jámbor Andráson keresztül egyenesen az LMP hamisította volna a hírt Gyurcsány Ferencről. Ismerjük az összeesküvés-elméletet, amelyet felépített a DK-s propaganda, amely a DK felelősségét hivatott elfedni a tavaszi ellenzéki fiaskóban: mindenről az LMP tehet. E szerint nem azért nem nyert az ellenzék több egyéni helyet a fővárosban, mert olyan hagyományosan jobboldali környékeken, mint a II. és a XII. kerület talán nem pont egy DK-s jelölt az ellenzéki siker záloga, hanem mert az LMP nem lépett vissza. E szerint mindenről az LMP és a biciklisek tehetnek, alighanem arról is, hogy az MSZP-P, a DK és az Együtt összesen 300 ezer szavazót veszített az összefogás négy évvel ezelőtti eredményeihez képest. Csakhogy Jámbor András utoljára jó hat éve volt az LMP alkalmazottja, ugyanis a párt szakadásakor a PM-mel tartott és egészen a 2014-es választásokig dolgozott Gyurcsánnyal közös listán induló párt kommunikációsaként, azaz talán kicsit merész az össze nem fogást pont az ő nyakába varrni. Szögezzük le: a Nyugati Fényfőszerkesztője azonban olyan kaliberű hírhamisításra vetemedett, ami a 888-Origo-TV2-univerzumban is csak ünnepnapokon fordul elő. (Ezek Mandula Viktor szavai, mindössze a Mérce.hu-t cseréltem ki Nyugati Fényre). Ugyanis a hamis hír az nem úgy épül fel, hogy az első betűtől az utolsó írásjelig hazugság. A hamis hírek többnyire tartalmaznak valamilyen igazságmorzsát, csak éppen elhallgat olyan információkat, amelyek árnyalnák azt. Így tesz a 888-Origo-TV2 univerzum és így tesz a Nyugati Fény is. Csak a tények és az arányok kedvéért: Jámbor Andrásnak ugyanis pont annyi köze van az LMP-hez, mint a Demokratikus Koalícióval szövetséges MSZP-P miniszterelnökjelöltjének, Karácsony Gergelynek.

*„Amikor Juhász Péter barátommal közösen találkoztunk Gyurcsány Ferenccel, és megkértük, ne az asztal alatt rugdosódjanak, hanem nyíltan mondják el a véleményüket, ne névtelen blogokon, akkor a pártelnök elismerte, hogy a párt kommunikációs teamje irányítja a Nyugati Fényt és az Európa Kávézót is. Még találkozót is szervezett nekem Mandula Viktorral, aki Vágó István és Gréczy Zsolt mellett írja ezen blogokat. Mandula Viktor azt ajánlotta a megbeszélésen, hogy ha az Együtt nem kritizálja Gyurcsányt, akkor a blogok is felhagynak a névtelen gyalázkodással. A találkozó gyors véget ért.” (Szigetvári Viktor, facebook)

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9414334083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2018.10.30. 19:47:43

Csakugyan furcsa szerzetek vagytok ti, még a bircamaxnak is tetszetek, mi kell még ? Szily meg ne menjen közel egy lóhoz, még megrúgja, oszt nem a ló húzza rövidebbet, legfeljebb tovább ballag. Hja, jut eszembe, nem börtön kell, hanem szocpol, szoc. háló - vagy valami amit ti is megértettek. Könnyű a kultúrához hozzájárulni hol 70, hol 120, hol akármennyi milliárddal, ha elveszitek a párnát a fej alól, ha nem csináltok meg egy sor olyant, ami t meg kellene - ha már a gazdaság kitermeli nektek a fedezetét ! Tartsátok csak fenn amit csináltok, amíg tudjátok, aztán spuri - mert tényleg az ujjatokra ég a gyufa !

Gödör Pöce 2018.10.30. 19:49:39

Na, ez az egész cikk olyan bonyolultra sikeredett, hogy nem nagyon (nagyon nem) értem, pedig nem hiszem, hogy gyengeelméjű lennék. Azonkívül vihar 1 kanál vízben. Ettől oszt se a fideSS nem ijed meg, se az ország nem halad előre!

Celtic 2018.10.31. 06:50:34

Szoval a Nyugati Feny DK-kotodesu. Igy mar vilagos a tegnapi cikkuk Baranyai Krisztinarol....

a nagy hohoohooo 2018.10.31. 07:50:04

Semmi önreflexió? ...ettől még FideSScsicskábbak vattok........heheee....

conchita wurst 2018.10.31. 20:55:48

Az nemujdonsag hogy a libbant media tele van feknyuzzal, de hogy meg egymasrol is hazudnak az egeszen uj perspektiva, azt hiszem jo az irany.

dare 2018.10.31. 21:31:32

A Vágó és a Gréczy is ír a Nyugati fény és az Európa kávézó blogokban?
Ne már, azokban a blogokban az elmúlt időszakban kevés vállalható írás volt, a választás előtt meg pláne nem.
A választás előtt ezeken a blogokon kőkemény fröcsögés ment, semmi tárgyilagosság, csak a jól ismert panelek a hergeléshez.
Erre most megtudom kik is írták ezeket?
Jaj ne már, ezt cáfolja valaki gyorsan légyszi.

különvélemény 2018.10.31. 21:34:40

A libbantak nyomják az újságírásról, hogy nem kell tárgyilagosnak lenni, minden sajtó véleménysajtó.
Így hírhamisítás sem létezik, mert híreket nem közölnek a médiumok, csak véleményt.

Hajléktalanokat a CEUba! 2018.10.31. 22:14:20

Gyurcsányt ne bántsuk. Jó ember. Egyszer néhány migránst is meghívott magához egy vacsorára.

Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban 2018.10.31. 23:49:04

Ha nem volna SZEMKILOVETO GYILKOS, akkor orommel nevetnek az elmebetegen, igy nem tudok.

midnightcoder2 2018.11.01. 07:34:04

Mondjuk elég vicces amikor az a Gyurcsány kampányol a hajléktalanok mellett, akinek a kúrmányzása alatt nem tettek értük _semmit_.

A másik vicces dolog, amikor a baloldal az aluljáróban és tömegközlekedési járműveken történő lakás és WC használat mellett kampányol, ahelyett hogy az élhető(bb) lakhatási körülmények biztosítását, illetve a magáról gondoskodni képtelenek zárt intézetben való elhelyezése mellett kampányolna. Mindezt az emberi méltóság szent nevében - mitha annak, aki az aluljáróban maga alá csinál, és kukából reggelizik lenne még bármi ilyenje.

Ebben a játszmában a hajlékonyak ugyanúgy eszközök a baloldal mint Orbánék kezében, és a balfékek megközelítése semmivel sem humánusabb mint Orbánéké.

nts 2018.11.01. 08:04:26

Gyurcsány csak egy Orbán paródia.

szepipiktor 2018.11.01. 10:21:48

Az azért már bájos, amikor a magát ellenzéknek csúvoló galerik egymást kezdik szarral dobálni. Már az is világító fáklya a ocsmányság világában, hogy kikről van szó! Nem a gyujcsány, dehogy! Kiugrott lmp-s, meg szigetvári van nevesítve a posztban.
Már ezek a nevek, funkciók, múltak elev kizárnak bármiféle hitelességet.
.
De felhívnám a poszter figyelmét, hogy ez itt az index.hy blogtere, ő maga is egy rendszeres (a reflektor persze) publikáló, aki azonnal a címlapra kerül, azaz nem privát, semleges, magán (cvélemény) tartalom, hanem valójában az index világnézetébe beletartozó propaganda csupán.
Tehát ebből kiikndulva vizsgálja át az index címléapját, a tartalmat.
Mert gyakorlatilag napi szinten van legalább féltucat szándékosan készített hírmaisítás itt is, most is van!
Így nekem elég furcsa, hogy egy rendszerese csúsztatásokkal, hamisításokkal, társadalomellenes propagandával operáló portál egyik rendszeres forrás-blogja veti fel a témát... Ráadásul már nem is a kormánymédiával szemben, hanem a "harcostársaikat" lejáratandó.
Hát nem érdekes? Még mindig nem értitek, miért meghatározó már a passzív halmaz, a politikát, apolitikusokat és a bérsajtújukat EGYSÉGESEN tagadó, elítélő tömeg?
Hát pontosan ezért!
Az utolsó kis vár lehetett volna az index, most hogy már a létükért kell harcolniuk (most pánzt tarhálnak... És a sixx-el????????? Már ez abszurd...), fordulhattak volna a társadalom többsége irányába, a hitelesség, korrektség területére, a blog.hu-n is egyensúlyba hozhatták volna a most tömegesen megjelenő neoliberális-alapú pártpropagandát (miért nem húznak el ezek egy saján honlapra? miért zaklatnak mindek álcivilként?), de nem, beleáltak ebbe, rohannak a mikroközösségek felé.
Tehát nevetséges itt, ezen a fórumon hírhamisításról beszélni.

ogli dzsí 2018.11.01. 10:35:11

@szepipiktor: az van, hogy a baloldalrol mar mindenki elmenekult akinek esze volt, meg a szavazoik is az orszag legsuttyobb embereibol kerulnek ki

meg lehet nezni a 444 meg a 888 kommentszekciojat, mind2 tele van a legalparibb kormanyfikazassal, aztan ettol el is hiszik persze a libbantak hogy ok a tobbseg mert el se tudjak kepzelni hogy a 888 nem cenzurazik, mint az OSSZES libbant portal

frikazojd · http://kocs.ma 2018.11.01. 10:45:13

amúgy halkan kérdezem: ki a bánatos lófaszt édekel még gyurcsány?

,, 2018.11.01. 11:02:16

@frikazojd: az lmp-t és a jobbikot:) a sokeszűeknek most az a programjuk, hogy orbánozni kontraproduktív, és valamivel ki kell tölteni az űrt:)

Nagy Anita Sv 2018.11.01. 12:25:16

@conchita wurst: 1993-ban, az úgynevezett székházügy nyilvánosságra kerülése után, amikor kiderült, hogy a Fidesz, miközben a nyilvánosságban a kormánypártok ellenzékeként lép fel, a háttérben az MDF-fel közösen nyúlja le a közvagyont, a párt támogatottsága a harmadára csökkent; a korábban kétharmados parlamenti többségre is esélyesnek tűnő Fidesz 1994-ben éppen csak becsúszott a parlamentbe. Akkoriban egy korrupciós ügy nyilvánosságra kerülése még alapjaiban rengette meg egy-egy párt, egy-egy politikus népszerűségét. Az elmúlt évtizedekben azonban a politika, a politikus és a korrupció egymástól elválaszthatatlan fogalmakká váltak a közvélemény szemében. A politikus a legmegvetettebb foglalkozás, a politika pedig a többség szemében piszkos úri huncutság, amelyben a kisemberek csak vesztesek lehetnek. És azok is lesznek.

ogli dzsí 2018.11.01. 13:02:35

@Nagy Anita Sv: :"a korábban kétharmados parlamenti többségre is esélyesnek tűnő Fidesz 1994-ben éppen csak becsúszott a parlamentbe"

A fidesz semmilyen tobbsegre nem volt eselyes 1994ben, nem tudom honnan vetted ezt a marhasagot.

midnightcoder2 2018.11.01. 14:36:07

@frikazojd: A DK jelenleg a baloldal második legerősebb pártja, kb. a fele a támogatottsága az MSZP-nek.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.11.01. 15:56:20

őő
a kávét..?!
azt hol lehet kérni?

morph on deer 2018.11.01. 19:33:35

”Gyurcsány gyakorlatilag ellenségeket nevez meg, ami a kormányig még rendben is van, az egyházak esetében viszont ellentmond az állam és az egyház szétválasztásának.”

Nettó faszság.
Mi köze a szekularizációnak ahhoz, hogy segítségnyújtást vár el az egyházaktól valaki? Legtöbbjüknek ráadásul deklarált “erénye” az elesettek megsegítése, mint ismeretes.

Az úgyszintén megér némi magyarázatot, hogy mégis miképpen van az, hogy egy politikai entitás, a parlament határozza meg, hogy melyik csoportosulás lehet egyház, és melyik nem, azaz döntő szerepe van az egyházi- és hitéletben..?

Ennél már csak az szomorúbb, hogy a poszter úgy próbál véleményéhez támogatókat szerezni, hogy simán hülyénrk nézi az olvasóit!
Bizony, szövegértelmezésről van szó, azon belül pedig egy félremagyarázási kísérletről.
Ez a szöveg:

„Olyanok is, akik elmondták, hogy valami egészen drámai és förtelmes látvány és tapasztalat volt, amikor aluljárókban nem lehetett közlekedni, és gondot, bajt, konfliktust láttak, mert elárasztották Budapest aluljáróját a hajléktalanok. Meghallgattuk őket és érteni akartuk őket. De nekik is azt mondtuk: a hajléktalanoknak utat nyitni, életet teremteni nem rendőrökkel, hanem több odafigyeléssel, értéssel, szociális támogatással kell.”

Itt ugye valaki(k)nek a véleményét idézi fel, ami világos és egyértelmű az “Olyanok is, akik elmondták, hogy...”

Ami ezután következik, az az ő(k) másik félhez való viszonyulását jelzi:
“Meghallgattuk őket és érteni akartuk őket.”

Ám a nyitott és érteni akaró hozzáállás ellenére is ragaszkodtak a saját álláspontjukhoz:
“De nekik is azt mondtuk:...stb.”

Nálam ez pontosan egyféle dolgot jelent: azt, hogy lehet bárkinek bármilyen negatív tapasztalata a hajléktalanokkal kapcsolatban, a problémára adott válasz rossz, mert...stb.

Erre mit látok, “értelmeésnek” nevezve:

“1, igaz, hogy Gyurcsány idézett egy vagy több állítólagos választót 2, de az is, hogy érdemben nem szállt vitába az állításaikkal, mindössze a kormány által választott eszközt kifogásolta, miközben elmagyarázta nekik, hogy miért és mi ellen demonstrál.”

Mert - gondolom, - az volt a kérdés!

Ami engem leginkább meglep az a teljesen bugyuta elvárás, hogy valamilyen ismeretlen okból vitatni kellett volna valakinek a tapasztalatát, ahogy ő megélte a hajléktalanokkal való találkozást!

Mi van?

Ha valaki nekem azt mondja, hogy “valami egészen drámai és förtelmes látvány és tapasztalat volt,” - akkor azt kéne válaszolnom, hogy nem, az nem is volt olyan, mert nem lehetett olyan!”?

Valakinek a szubjektíve átélt élményét, tapasztalatát kell, vagy kellett volna vitatni?
Mire fel? Milyen alapon?

“érdemben nem szállt vitába az állításaikkal,” - tehát nem mondta, hogy “nem is volt drámai, lári-fári” - vagy milyen vitára gondol a posztoló észlény, mert nyilván tudja, ha már számon kéri az elmaradását...

Szerintem teljesen felesleges ilyen primitív módon próbálkozni, nem jön össze..

Simán elég naponta kiposztolni, hogy “a Gyurcsány hüjjje!” - és le van tudva...
Meg kevésbé égő, mint ez a kínlódás, komolyan.

morph on deer 2018.11.01. 19:53:39

@Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban:
“Ha nem volna SZEMKILOVETO GYILKOS, akkor orommel nevetnek az elmebetegen, igy nem tudok.”

Ezek szerint nem csak vak vagy, de halott is?
Akkor kár is próbálkoznod, a zombiknak nem igazán szokott sikerülni a nevetés egyébként sem...
süti beállítások módosítása