A valódi viták otthona

Reflektor

12+1 jel, hogy menthetetlen liberális vagy

2016. november 14. - GottmayerLea

7750720bfedc98edf9424f96d2135d74578e7723b678d8b6fe69a947d28293f7.jpg

A következő állításokból mennyi igaz rád?

 

  1. Rendszeresen használod az olyan fordulatokat, mint a "na ez is csak Magyarországon történhet meg”, „bezzeg a művelt nyugaton”, “a modern, európai értelemben vett xy”?
  1. A vitákhoz való hozzászólásaidat azzal kezded, hogyan érinti a téma az XY kisebbséghez tartozó barátaidat?
  1. Mióta elment az Uber, kevésbé érzed magad „egy fejlett világvárosban”?
  1. Úgy gondolod, hogy ha Orbán Viktor tükörtojást reggelizik, akkor  tükörtojást enni fasiszta dolog?
  1. Előfordul, hogy egy-egy szituáció közben gyorsan csekkolod a privilégiumaidat, ráadásul büszke vagy arra, hogy ha egy sosem hallott, újonnan felbukkanó kisebbségről, például a genderfluidokról hallasz, energiát fektetsz abba, hogy megtanuld, hogyan vannak elnyomva?
  1. A politikát szerinted a szakértelemnek kell irányítania, az értékviták csak a parasztvakítás részei?
  1. Azért jársz bulizni a VIII. kerületbe a VII. helyett, mert ezzel állsz ki a kirekesztettekért?
  1. Harcoltál a vasárnapi zárva tartás ellen és baloldalinak érezted magad tőle?
  1. Meggyőződésed, hogy vitapartnerednek a hatalmi struktúrákban betöltött helye (cisz, hetero, fehér, középosztálybeli stb.) minden esetben felülírja az álláspontja melletti érveket, és erről kéretlenül fel is világosítod?
  1. Úgy gondolod, hogy az azonos neműek házasságát mint a melegmozgalom végső/ legfőbb célját kritizálni homofób dolog? Továbbá ezzel az illiberális tettel bárki kiírja magát a demokraták közösségéből?
  1. Azt gondolod, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer a létező világok legjobbika, és szükségszerűen összekapcsolódik a demokráciával - és bármely elemét kritizálni az fasizmus?
  1. Úgy gondolod, hogy a jobboldali populizmus terjedése nem okozat, hanem ok: az eredendő rossz, amely ellen minden liberálisnak és baloldalinak össze kell fognia a progresszió, az emberi jogok, és a növekedés jegyében, különben világégés?

12+1. Magyaráztál már befőttesüvegben lévő limonádéval a kezedben arról, hogy "liberálisozni" ma már annyira ciki?

Értékelés

0 pont: Gratulálunk, te egy fasiszta vagy

Pedig csak egy átlagembernek tartod magad? Látod, azok mind potenciális fasiszták.

1-2 pont: Láttál már liberálist

Nagyvárosban élsz, nehezen kerülheted el. Egyszer egy Magyar Narancsot is vettél, tíz éve történt, rossz volt, azóta nem próbálkozol és tartod a távolságot. Jobb ez így mindenkinek.

3-5 pont: Te egy hétvégi liberális vagy

Van néhány liberális ismerősöd, és igyekszel alkalmazkodni hozzájuk. Persze mindenki tudja, hogy a civilizáció vékony mázát azonnal lekaparod magadról, amint nem velük vagy, és visszaváltozol azzá az intoleráns paraszttá, aki egyébként vagy.

6-7 pont: Egy öreg liberális vagy

Ne szépítsük a dolgot. A 90-es években még a csúcson voltál, de azóta elmentek melletted a dolgok. A menő szórakozóhelyeket már nem mind ismered, és a diskurzus is számodra furcsa terepen kanyarog. De azért igyekszel nem lemaradni.

8-9 pont: Szép reményű ifjú liberális vagy

Már az Orbán-rendszerben ébredtél politikai öntudatra, az SZDSZ-t csak az idősebbek történeteiből ismered. Aktivista hírű szórakozóhelyekre jársz, és minden fontosabb ellenzéki demonstráción ott vagy. Egyszer még Gyurcsányt is meghallgattad. Nem szívesen határoznád meg a szexuális irányultságodat, mert egy emberi lényt nem lehet ilyen erőltetett társadalmi konstrukciókkal meghatározni.

10-11 pont: A liberalizmus mártírja vagy

Liberálisnak lenni a mai Magyarországon folyamatos szenvedést jelent, de te büszkén viszed ezt a keresztet. Miközben a pesti kátyúkat kerülgeted, önmagadban egy parányi kis Nyugat vagy. Tegnap is kaptál egy emailt egy New York-i haverodtól, amiben Orbánon szörnyülködött, és elismerését fejezte ki, hogy Te még itt kitartasz. Jól esett.

12 pont: Menthetetlen liberális vagy

Számodra nincs kiút. Örökké itt leszel az intoleráns, műveletlen, visszamaradott és egyáltalán nem menő emberiséggel összezárva.

 

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3611961015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Nagypál 2016.11.14. 19:45:07

Kár, hogy a lényeg hiányzik: Meg vagy róla győződve, hogy a munkásosztály egy nem létező kategória, amit fasisztoid beállítottságú bunkó fehér férfiak találtak ki túlhatalmuk igazolására? Hogy munka utáni társadalomban élünk, ahol meg nem, pl. Bangladesben, ott pedig az elnyomó-iszlamista patriarchátusból emancipálódnak a nők munkának látszó önmegvalósító tevékenységükkel, ahol meg ezt sem (Irak, Szíria, Afganisztán, Jemen, Szomália, Pakisztán, Líbia, Palesztína stb.), ott humanitárius bombázással szabadítjuk fel őket?

Szóval jópofa és találó ez e liberalizmus-kritika, de miért kell megmaradni a hülye kultúrharc paradigmáján belül? Nem unalmas még ez a "ébredj már fel, a liberalizmus nem is igazi demokrácia, hiszen látod, érvek nélkül akarja elhallgattatni ez ellenvéleményeket" szöveg? Lehet akkor örülni, hogy az elfojtott identitások most majd előretörhetnek, már amennyiben megmaradnak a kijelölt identitáspolitikai (szabadpiaci) kereteken belül? Mindent csak osztályharcot ne, ez a liberálisok és az alt-right közös szlogenje. A liberálisok a fehér prolikat fasisztázzák, az újjobb meg a burzsujliberális kultúrharcosok kasztját állítja be bűnbaknak. Lehet, hogy a hozzám hasonló kommunistáknak zsigerileg ez utóbbi szimpatikusabb (katartikusabb), de az elég nyilvánvaló, hogy mindkettő zsákutca, nem? Nem kéne esetleg elgondolkodni azon, hogy a globális uralkodó osztály döntő többsége NEM politikailag korrekt?

Tündér 23 (törölt) 2016.11.15. 12:44:00

0 pont. Király!

Éhes ló 2016.11.16. 08:17:11

Majdnem egy pont.
De elszégyelltem magamat közben, így inkább kettő lett belőle....

ynd 2016.11.16. 12:09:14

Ez kb. a kurucinfó kommentelőinek a világképe mindazokról, akik nem értenek egyet velük. Kicsit sem vicces.

Ballentines 2016.11.16. 16:44:00

Na mi van, az amerikai elnökválasztás ilyen hatással volt rátok, hogy már kezditek feladni az állásaitokat? Magatok ellen fordultok? XD
Pedig ez még csak a kezdet...

Szoboszlay György · http://anyoos.blog.hu/ 2016.11.17. 09:42:00

@ynd: Ne hülyéskedj már. A főszerkesztő véletlenül szétlőtte a tökét a röhögéstől: vágyhat ennél többre egy médiatermék?

N. Barbie 2016.11.17. 13:39:30

0 pont. Nem vagyok libsi, szerencsere. :)
Egyebkent a 14 pont teljesen jellemzo rajuk.
Talan lehetett volna egy olyan pont meg, hogy "Ha barki barmi rosszat (ertsd az igazat) mer mondani devians, bunozo, viselkedni keptelen kisebbsegekrol, akkor egyreszt azonnal lenacifasisztarasszistahomofobozod, masreszt rogton mentegeted ezeket a viselkedeseket olyan jol hangzo dumaval, hogy melyszegenyseg, halmozottan hatranyos helyzetu stb.?

@ynd: Latom magadra ismertel, gondolom 14/14? :)

Reakczy Jóska 2016.11.17. 16:02:12

a lényeg kimaradt: "azt gondolod, mindenki más hülye?"

Jude 2016.11.17. 19:08:24

Én liberális vagyok, de a felsorolt pontok közül egy sem igaz rám. Sőt, képtelenségnek artom őket. :-)

Brancaleone 2016.11.19. 21:02:46

"az újjobb meg a burzsujliberális kultúrharcosok kasztját állítja be bűnbaknak. ...(...)... a globális uralkodó osztály döntő többsége NEM politikailag korrekt..." Tamás Nagypál, én ezen elgondolkodtam. Igazad van. A globális uralkodó osztály nagy többsége politikailag nem korrekt. Ellenben használja és minden általa civilizált embernek tartott emberi lény számára kötelezővé kívánja tenni a Political Correctness -nek nevezett, évről évre egyre kiterjedtebb tartalmú és hatókörű, egyre önkényesebben bővített kulturális cenzúrát, és ebből azért elég sok baj származik , ha nem is direktben, de áttételesen mindenképp. Én lennék,a legboldogabb, ha nem lenne igazam, ezért örömmel venném, ha leírnád, hogy miért nincs. Mármint igazam.
süti beállítások módosítása